Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ,ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ,ΕΞΕΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!

 Ξαφνικά άδειασε ο Εβρος από μετανάστες -Οι Τούρκοι εκκένωσαν τον καταυλισμό

Εκκενώθηκε ο καταυλισμός των μεταναστών στον Εβρο

Μπα; ΄Ωστε εξέλιπε η …ασύμμετρη απειλή,κύριε Κούλη μας ; Κατατροπώθηκε ο μέγας εχθρός που  θα καταλάμβανε τα ελληνικά εδάφη, κύριε Παναγιωτόπουλε, μεγάλε και τρανέ αρχιτέκτονα μιας ισχυρής Ελλάδας με νέες αγορές όπλων και  με τις   μίζες να παραφουσκώνουν τις τσέπες σας;  Εξαφανίστηκε  και ο ΄Αρχάγγελος Μιχαήλ,που ως ΄Ελληνας αξιωματικός , ακόνιζε τη σπάθα του σε καύκαλα προσφύγων; Ασφαλώς  την έκανε και ο Εβρίτης παπάς που λέγαμε,  άνεργος ο καημένος τώρα πια ,μια και ούτε σε εκκλησία δεν μπορεί να πατήσει  να τελέσει καμιά λειτουργιά.

Πόσο αστείοι και εντελώς γελοίοι είστε πια, ως  Ελληνάρες και  πατριωταράδες.   ΄Ενας  ιός έρχεται,ένας  σεισμός 7αρι ,ένα καρκίνος ή εγκεφαλικό και σας   κάνει τον τσαμπουκά  σας   θρύψαλα. Και τον πατριωτισμό σας σκύβαλα .

΄Ομως,ως ανεγκέφαλοι, που είστε, ουδέποτε θα μπορέσετε να αντιληφθείτε   πως σε όλα  η Φύση κάνει κουμάντο.Κι εσείς ,μαζί  με τη σκληρότητα και τη απανθρωπιά σας, το ρατσισμό και τον εθνικισμό σας  δεν είστε ,παρά   φτερό στον άνεμο.

Η Φύση δεν βάζει σύνορα. Τα καταργεί. Μόνο άρρωστα μυαλά υψώνουν τείχη. Ιοί  και  φυσικοί νόμοι τα ισοπεδώνουν εν ριπή οφθαλμού.  Ο κορόνα, βλέπεις,  δε διαλέγει μόνο  μαύρες και κίτρινες επιδερμίδες για να τσιμπήσει. Εισχωρεί αδιακρίτως σε όλες. Και τη δικιά σου..αριστοκρατική και άσπρη σαν το γάλα πέτσα.

Ακόμα και μέσα από τη συμφορά, την αρρώστια,το θάνατο η Φύση συμβουλεύει, δίνει μαθήματα. Και το μέγα μάθημα της είναι τούτο.Δεν υπάρχου ράτσες, φυλές, έθνη σύνορα,θρησκείες, γλώσσες.  ΄Ιδια η χαρά και ο πόνος σε όλους.

Θα φύγετε απ΄αυτή τη ζωή αστόχαστοι, ανεπίδεκτοι εμπειρίας και γνώσης. Αμετανόητοι και τραγικοί. Και το χειρότερο. Χωρίς τη χαρά της αλληλεγγύης,  της αδερφοσύνης, του δίκαιου αγώνα για τον πάσχοντα δίπλα σου συνάνθρωπο .

Κι αυτή είναι η μεγάλη τιμωρία .Πεθαίνοντας να ξέρεις πως  έχεις ζήσει στην παράνοια, το φανατισμό,τη σκληρότητα,το μίσος,  την παλιανθρωπιά. ΄Αξιος ο μισθός σου!

________________________________________________

1. Κορωνοϊός -Ελληνες από την Κίνα μιλούν για το Κορόνα

“Αγαπητοί Συμπατριώτες, είμαστε μια μικρή ομάδα Ελλήνων, που για διάφορους λόγους έχουμε συνδέσει τη ζωή μας με την Κίνα, και ο καθένας μας έχει να σκεφτεί αυτούς που έχει αφήσει πίσω, γονείς, συγγενείς και φίλους. Εδώ σε αυτή τη χώρα, ήμασταν από τους πρώτους που ήρθαν αντιμέτωποι με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον νέο κορωνοϊό. Έχουμε υποφέρει όλο αυτό το τελευταίο διάστημα όπως υπέφεραν και πολλοί φίλοι Κινέζοι.
Με τα ίδια μας τα μάτια γνωρίσαμε την ανησυχία, τη λύπη, τον πόνο και την αβεβαιότητα. Παρ’ όλα αυτά, τα καταφέραμε να σταθούμε υγιείς και δυνατοί. Τίποτε δεν μας λύγισε», αναφέρουν στο μήνυμά τους, το οποίο υποδέχθηκαν με θέρμη, μέσα από το διαδίκτυο, Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
«Ο κορωνοϊός έχει έρθει τώρα και στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι δυνατός λαός και μέσα από την ιστορία του έχει ξεπεράσει πολύ πιο δύσκολες στιγμές. Είμαστε σίγουροι ότι ενωμένοι, με αγάπη ο ένας για τον άλλο και με μια ψυχή θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», τονίζει η ομάδα των Ελλήνων που ζει κι εργάζεται στην Κίνα.
«Το “Μένουμε Σπίτι” θα πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα», σημειώνουν και προσθέτουν: «Η εμπειρία από την Κίνα, μας διδάσκει ότι μένοντας μέσα στο σπίτι, χωρίς πανικό και με υπευθυνότητα, μπορούμε να σωθούμε αλλά και να σώσουμε ζωές. Ο εχθρός αυτός δεν θα μας νικήσει, θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι».
Όσο για το «μυστικό» ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει κανείς στη δύσκολη κατάσταση της καραντίνας; «Χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία και ελπίδα ότι θα την ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Και αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για όλους μας. Ένα χαμόγελο η ζωή και τίποτε άλλο! Μην το βάζετε κάτω!», συμβουλεύουν

****

Η ομάδα των  Ελλήνων μεταναστών στην Κίνα γνώριζε  το… μυστικό .  Και  μόνο οι κυβερνήσεις Ιταλίας, Ισπανίας , Ελλάδας και λοιπών  ανεύθυνων, δε γνώριζαν το απλό, εύκολο και καταλυτικό  μέτρο   καταπολέμησης του…εχθρού. Την  καραντίνα. Τόσο δύσκολο.

Για να  δούμε θα τους πάρουν μετά τους  Κόντες, τους Μπόρις  κι τους Κούληδες με τις πέτρες; ΄Η όλα θα ξεχαστούν με την αναχώρηση του  μπελαλίδικου επισκέπτη  λόγω ζέστης;

 

2. ΔΕΝ ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Κορωνοϊός: Σοκ στη Γαλλία με τον θάνατο της 16χρονης Ζουλί -«Δεν επηρεάζει μόνο ηλικιωμένους», φωνάζει η αδελφή της

Η 16χρονη Τζούλι, το νεότερο θύμα μέχρι στιγμής του κορωνοϊού στην Ευρώπη

“Καιάδας” , για   όσους είχαν την… ατυχία να γεράσουν στην εποχή του κορονοϊού. Ο ηλικιακός ρατσισμός έσπασε το βλακο-αναλγητό-μετρο . “Καλά που ήρθε ο ιός να  κόψει τις συντάξεις,να σώσουμε το ασφαλιστικό”! ακούς 2/3  κάτω των πενήντα. Χρυσαυγιτισμος κανονικός.

΄Ετσι τους έχουν μάθει τα   media του κανιβαλισμού.  “Ιδανικά” και “αξίες”  είναι η τσιτωμένη επιδερμίδα,η δύναμη και η λαμπερή ομορφιά τω σελέμπριτι  του Χόλιγουντ.

3.ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
Κορωνοϊός-Βρετανία: Σαν ταινία -Η αστυνομία κατασκοπεύει πολίτες με drones -«Δεν είναι απαραίτητο να δείτε το ηλιοβασίλεμα»

Ηλιοβασίλεμα στη Μεγάλη Βρετανία κατασκοπεύουν με drones

Μακάρι να μας  κατασκόπευαν για τέτοιος λόγους.Παράσημα θα τους χρωστούσαμε.

 

4. ΜΕΤΑ ΤΟΝ Σ. ΚΑΨΩΧΑ
Διαγωνισμός χυδαιότητας: Και ο Κούλογλου απειλεί «όταν γυρίσω θα τους… γαμ@σω»

Στέλιος Κούλογλου/Φωτογραφία Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr –

Χυδαιότητες χαρακτηρίζει η εφημερίδα της τσόντας την παραπάνω  φράση του Γ. Καραϊσκάκη.  “΄Ηρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα” !

Επί της ουσίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση  εξαφανίστηκε τον τελευταίο καιρό. Ο λαλίστατος Τσίπρας  δε έχει να πει τίποτα για τα εγκληματικώς καθυστερημένα  μέτρα της κυβέρνησης  για την αντιμετώπιση του ιού. Κουβέντα. Λες και είναι από άλλο πλανήτη.

Τελικά, ο  καλύτερος συνεργάτης της επάρατης Δεξιάς  φαίνεται πως είναι  ο ΣΥΡΙΖΑ. Να γατί:

  1. Κάλυψαν με την περίφημη “Ομερτά” το έγκλημα της χρεοκοπίας της Χώρας από τον Κώστα Καραμανλή
  2.  Συμφώνησαν με τη κυβέρνηση Κούλη πρόσφατα στα γεγονότα του ΄Εβρου  πως  μόνο ο Ερντογάν   επιζητούσε “θερμά επεισόδια” στο Αιγαίο . Και  δεν απειλούσε καιρό πριν  ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τουρκία, για να βρει το πρόσχημα της Αγοράς όπλων και να  τσεπώσουν  τις μίζες.
  3. Ούτε μια κουβέντα  τώρα για το νέο  έγκλημα της ίδιας Κυβέρνησης που άφησε ανοχύρωτη  τη χώρα στον ιό και  εδέησε να  εφαρμόσει  καραντίνα,  όταν  ήταν  πια πολύ αργά.

Δεν πρόκειται  να τους γαμ@σουν, λοιπόν,  όταν τα πράγματα επανέλθουν (πλην της οικονομίας) στην παλιά καθημερινότητα.  Δε  θα το κάνουν. Παρλαπίπες αποδείχτηκε πως  λένε και οι Συριζαίο.  Δημαγωγοί κι αυτοί, όσο και οι Δεξιοί.

 

5. α. Πώς οδηγήθηκε σε ναυάγιο η Σύνοδος της ΕΕ με το «όχι» της Μέρκελ και των βορείων στα κορωνοομόλογα

Τζουζέπε Κόντε και Ανγκελα Μέρκελ

Οι διαφωνίες, η διάσταση απόψεων και ο διχασμός έγιναν για άλλη μια φορά ορατές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η Γερμανία και χώρες του Βορρά απέρριψαν τις εκκλήσεις για υιοθέτηση ευρωομολόγων-corona, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

β Σύνοδος Κορυφής: Ιταλία και Ισπανία έβαλαν βέτο -Επειδή απερρίφθη το κορωνοομόλογο
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

***

Λογικότατη η απόρριψη με τη…λογική  της Ιταλίας,της Ισπανίας,της Ελλάδας και των λοιπών Δυτικών κυρίως χωρών. Ως γνωστό, σε τέτοιες περιπτώσεις, σαν κι  αυτές με την πανδημία του κορόνα που αντιμετωπίζουν σε έξαρση  πολλές χώρες,  κοιτάμε τη δουλειά  μας και τα συμφέροντά μας. ΄Οπως κάνουν όλοι οι…πολιτισμένοι λαοί στα χρόνια προβλήματα της πείνας, ιώσεων , ασθενειών των χωρών του Τρίτου κόσμου.

14/15.000  παιδιά κάτω από πέντε χρόνων πεθαίνουν  κάθε μέρα!!!  Νοιάστηκε η Ισπανία και η Ιταλία γι΄αυτό το έγκλημα και  δράμα που συμβαίνει δίπλα μας;  Χ@στηκαν.  ΄Οπως τώρα η Μέρκελ για τον Κόντε.

Καλά να πάθουν .”΄Οπως στρώνει, κοιμάται κανείς”,  υποκριταράδες μου,

6. Κορωνοϊός: Θετικός ο Μπόρις Τζόνσον στον ιό

Ο Μπόρις Τζόνσον

Μπα; Δεν ισχύει η …ανοσία της αγέλης για τον Μπόρις; Τουλάχιστον,  έτσι πίστευε  2/3 εβδομάδες πριν για τους άλλους. Νόμιζε πως ατός του, ως ξεχωριστός, ακροδεξιός αριστοκράτης  είναι στο απυρόβλητο.

Ανεγκέφαλοι κυβερνήτες . ΄Οπως και της Ιταλίας, της Ισπανία, της Ελλάδας.

Σε ποιους παλαβούς και αστείους τύπους έχουμε παραδώσει τις ζωές των παιδιών μας; ΄Ενας τρελαμένος και  αστείος  Μπόρις Τζόνσον μπορεί να κυβερνά μια ολόκληρη  Αγγλία!  Και  δεν είναι ο μόνος. Στους 100 οι 95 ηγέτες είναι ίδιοι. Σαν αυτόν τον Καραγκιοζάκο παραπάνω.

7. Κορωνοϊός: Οι χώρες με τα περισσότερα κατά κεφαλήν κρούσματα -Εκπληξη η χώρα στην κορυφή

Βέρνη Ελβετία

Στην κορυφή της σχετικής λίστας δεν βρίσκονται οι ΗΠΑ, που κατέχουν πλέον τη θλιβερή πρωτιά σε συνολικό αριθμό, ούτε η Ιταλία και η Ισπανία που μετρούν εκατόμβες νεκρών καθημερινά, αλλά ούτε η Κίνα. Βρίσκεται η Ελβετία, με 1.340 κρούσματα του φονικού κορωνοϊού ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία και ακολουθεί η Ιταλία, σύμφωνα με γράφημα του Business Insider, βάσει στοιχείων του Johns Hopkins.

****

Δεν έχουν καμιά βάση αυτά τα νούμερα. Τα κρούσματα είναι εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Για εξετάσεις προσέρχονται μόνο όσοι νιώθουν  βαριά τα συμπτώματα. Το 83/85%  εκείνων που προσβάλονται τη βγάζουν στο πόδι. Ούτε καν το παίρνουν είδηση. ΄Η πιστεύουν πως πρόκειται για γρίπη.  Είναι και ο κορόνα  ένα ιός γρίπης. ΄Οπως παλιότερα (2003) ο SARS.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κορόνα τον επόμενο   χειμώνα θα έχει λιγότερα θύματα,αφού ήδη με αυτή την έξαρση η  παγκόσμια κοινότητα  αποκτά σιγά-σιγά  την “ανοσία αγέλης”.Κι αυτό συμβαίνει με όλους τους ιούς.

΄Οταν περιοριστεί , έστω και επί μέρους,  η κιτρινοέξαρση της βιομηχανίας παραπληροφόρησης και αφεθούν οι  ειδικοί νηφάλια και σοβαρά να  προχωρήσουν σε πραγματική  εκτίμηση της επικινδυνότητας του ιού,πέρα από το ξεβράκωμα των κοντυλοφόρων,θα αποδειχτεί και η ανευθυνότητα, ο τσαρλατανισμός και η έλλειψη σοβαρότητας πολλών “ειδικών”, που βγαίνουν στο γυαλί η παίρνουν τα μικρόφωνα και συναγωνίζονται  σε παραπληροφόρηση και παραλήρημα της φυλλάδες.

΄Εχουν  εξευτελίσει   εντελώς και την επιστήμη.  Θα δείτε τί  θα λένε σε λίγους μήνες μετά.  Και θα φρίξετε όταν συνειδητοποιήσετε  πως πολλοί  με όρκο  στον  Ιπποκράτη     εζήλωσαν τη δόξα των σελέμπριτι  και δοθείσης ευκαιρίας βγαίνουν και  τα σπάζουν με τις ανοησίες που τσαμπουνάνε.  Κατάντημα.

8. ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πως χρησιμοποιείται ο μπιντες;

Τις πρώτες εβδομάδες της έξαρσης του κορωνοϊού εκατομμύρια καταναλωτές από όλη την υφήλιο -και κυρίως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο- άρχισαν να «στοκάρουν» χαρτιά υγείας. Μετά από τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Αρχών ότι τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοικτά και πως υπάρχουν ικανά αποθέματα χαρτιού υγείας, αυτή η «μανία» άρχισε να υποχωρεί

***

Η καθαριότητα είναι  αποφασιστικό δείγμα πολιτισμού. Και όταν ακούς πως σε πρώτη ζήτηση αυτές τις ημέρες είναι το…χαρτί υγείας, αντιλαμβάνεται κανείς πόσοι… καθαροί κυκλοφορούν δίπλα μας.

Μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση, όταν για πρώτη φορά πήγα στην Αγγλία,πως το νερό στο μπάνιο είχε δυο βρύσες. Μια για ζεστό, μια για  κρύο. ΄Ετσι  δεν μπορούσες να το αναμίξεις να κάνεις μπάνιο! Κι ακόμα,  δεν υπήρχε ούτε μπιντές. Μετά κατάλαβα πως οι πολιτισμένοι  (φρου- φρυ κι αρώματα) Εγγλέζοι, βρωμούσαν στην κυριολεξία. Τί μπιντέ να χρησιμοποιήσουn, όταν στα σπίτια τους τα κολλημένα στο πάτωμα καρπέτα είχαν 100 χρόνια να καθαριστούν.;Στην κυριολεξία.

Δυστυχώς, ούτε οι ΄Ελληνες πλένονται σε  μπιντέ. Χρησιμοποιούν χαρτί υγείας!  Πέρα από την βρώμα και την ακαθαρσία,είναι και θέμα υγείας. Θερίζουν οι καρκίνοι τους παχέος εντέρου από τα υπολείμματα του χαρτιού , που εισέρχονται ανενόχλητα στο έντερο. Ποτέ χαρτί. Ο μπιντές εξασφαλίζει και υγεία  και καθαριότητα.

Οι Οθωμανοί ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν το μπιντέ και ήταν από τους λίγους την εποχή των  αυτοκρατοριών  καθαροί λαοί.     Κατά τα άλλα οι..βάρβαροι Τούρκοι! Αυτοί τουλάχιστον,αν μη τ΄άλλο, ξέρουν να πλένονται.

Με την ευκαιρία να  βάλουμε  ένα από τα ωραιότερα σε  διηγήματα του  εξαίρετου Μάριου Χάκκα

Μάριου Χάκκα, «Ο μπιντές» (διήγημα)

Είχαμε φαγωθεί μέσα μας χωρίς να το πάρουμε είδηση. Εκείνη η λουξ τουαλέτα με τον ιππόκαμπο στα πλακάκια οικόσημο, μια πάπια και γύρω παπάκια, κύκνους και παραδείσια ψάρια, νιπτήρα, λεκάνη, μπανιέρα, μπιντές, παραμπιντές, όλα απαστράπτοντα, είχανε παίξει το ρόλο τους ύπουλα, σκάψανε μέσα βαθιά μας τερμίτες, όπως το σαράκι το ξύλο, και τώρα νιώθαμε κούφιοι.

Θυμάμαι όταν ήρθα από την επαρχία για πρώτη φορά στην Αθήνα και νοίκιασα ένα δωμάτιο χωρίς καμπ

Εκείνο τον καιρό ήμουν ένας κεφάτος άνθρωπος με λίγες ανάγκες. Ξυριζόμουν μόνο δυο φορές τη βδομάδα, ινέ. Υπήρχε βέβαια ένας πρόχειρος καμπινές στην αυλή, αλλά έπρεπε να κατέβεις μια κατασκότεινη ξύλινη σκάλα που έτριζε και σήκωνε τον κόσμο στο πόδι. Ένα βράδυ που έβρεχε και μ’ έπιασε κόψιμο, τα ‘κανα σε μια εφημερίδα, κι αφού τα πακετάρισα ωραία, ώς και κορδελάκι με φιόγκο τους έβαλα, πηγαίνοντας πρωί πρωί στη δουλειά, τ’ άφησα στη μέση του δρόμου. Θα θυμόσαστε βέβαια πόσα τέτοια πακέτα συναντούσατε τότε στους δρόμους. Μερικοί τα κλοτσούσαν για να μαντέψουν το περιεχόμενο. Λέγεται πως κάποιος το πήγε στην αστυνομία χωρίς να τ’ ανοίξει και ζήταγε εύρετρα. Ε, ένα τέτοιο πακέτο έφτιαξα κάποτε κι εγώ, κι ακόμη τώρα που το θυμάμαι μετά τόσα χρόνια μου έρχονται γέλια.όποτε είχα ραντεβού στο βουναλάκι με μια κοπέλα, που όλο βιαζόταν να γυρίσει στο σπίτι. Όλο σκαστή ήταν κι είχε αυστηρό αδερφό, νοοτροπία σισιλιάνου. Την παντρεύτηκα κι εγώ. Τί να έκανα; Παρά να τρώει μπερντάχι κάθε φορά που αργούσε. Άλλωστε, αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου, έτσι τουλάχιστον λέγεται. Πάντως, μ’ αυτά και μ’ αυτά, βρέθηκα μ’ όλα τα κουμπιά μου γερά, είναι κι αυτό ένα όφελος, είναι κι αυτό μια ασφάλεια. Τί σιδερωμένα πουκάμισα τον πρώτο καιρό, τί καθαρές αλλαξές, γυαλισμένα παπούτσια, στο καντίνι που λένε.

Είχε και δικό της σπιτάκι, ένα μόνο δωμάτιο, αλλά μεγάλη αυλή, και σιγά σιγά με τις οικονομίες μας, χτίσαμε κουζίνα κι άλλα δωμάτια. Γενικά προοδέψαμε. Πήραμε ψυγείο, πλυντήριο κι η ζωή γινόταν όλο και πιο άνετη.

Μόνο στον καμπινέ καθυστερήσαμε. Στο βάθος της αυλής μέσα σε μια παραγκούλα ήταν μια τούρκικη λεκάνη που με ανάγκαζε κάθε πρωί να κάθομαι στο κότσι, αν κι αυτό ήταν μια καλή άσκηση όπως δε συνήθιζα να κάνω γυμναστική. Στην παραγκούλα υπήρχε κι ένα τενεκεδένιο βρυσάκι που το γέμιζα κάθε πρωί και πλενόμουν. Μπάνιο στη σκάφη. Το Σαββατόβραδο άρχιζε η περιπέτεια. Μ’ έχωνε η γυναίκα στη σκάφη κι έτριβε μέχρι γδάρσιμο. Ας είναι.

Συνέχιζα να προοδεύω. Βοηθός λογιστού ακόμα ξεχρέωνα την κρεβατοκάμαρα, βαρύ έπιπλο με κομοδινάκια κι απάνω αμπαζούρ, σιέλ στο δικό μου, ροζ στης κυράς. Έπειτα έγινα κανονικός λογιστής, τότε που πήραμε κι εκείνο το οικοπεδάκι με δόσεις. Φυτέψαμε μάλιστα και δυο τρία δέντρα που πήγαινα στις αρχές, μετά από επιμονή της γυναίκας μου, κάθε Κυριακή και τα πότιζα. Κατόπιν ξεράθηκαν κι αυτά, πολλές οι δουλειές, αρχιλογιστής πια, γερός ο μιστός και σε λίγα χρόνια ήταν το σπίτι κομπλέ, πλην τουαλέτας. Έμενε σαν επιστέγασμα μιας προσπάθειας είκοσι χρόνων.

«Κάποτε θα ‘ρθει και της τουαλέτας η ώρα», έλεγα στη γυναίκα μου που με γκρίνιαζε πάντα, παραπονιόταν πως έρχεται κανένας επισκέπτης, θέλει να πάει προς νερού του και πέφτουν τα μούτρα της. Κι άλλωστε, τί ήταν πια ο καμπινές εδώ που φτάσαμε; Η ουρά του γαϊδάρου. Κι όπως όλα τα πράγματα που σιάχνονται μια φορά στη ζωή μας βάζομε τα δυνατά μας να γίνουν όσο πιο πολύ μερακλίδικα, έτσι και στην τουαλέτα πήρα όλα τα μέτρα μου για να σιάξω κάτι το ωραίον: Έβαλα πλακάκια πανάκριβα που σχημάτιζαν ένα παράξενο σύνολο με παραστάσεις διάφορες έτσι που να νιώθω ευχάριστα σε τούτο το χώρο, όλα τ’ απαραίτητα είδη υγιεινής, φυσικά και μπιντέ.

Τ’ άλλα είδη δε με πειράξανε. Κομμάτια να γίνει. Έχουν μια χρησιμότητα κι ύστερα στην ηλικία που βρισκόμαστε τώρα ας απολαύσουμε και μεις κάτι. Μόνο ο μπιντές μού την έδωσε και πήρε μπάλα και τ’ άλλα. Ο μπιντές. Γιατί, όπως είμαι δυσκοίλιος και τον είχα μπροστά μου για ώρα, μου φάνηκε να με κοροϊδεύει με κείνο το μακρουλό πρόσωπό του, το ‘να μάτι μπλε τ’ άλλο κόκκινο, τριγωνικά πάνω στο μέτωπο και πεταμένα ίδια βατράχου, το στόμα του καταβόθρα που ρουφούσε τα πάντα με κείνο τον ξαφνικό ρόγχο τελειώνοντας το νερό, σα να μουρμούριζε: Είδες πώς σε κατάντησα; Θυμάσαι όταν πρωτόρθες από το χωριό τί λεβέντης που ήσουνα; Πώς έμπλεξες, κακομοίρη μου, έτσι, μια ζωή — ένα σπίτι; Εγώ είμαι το βραβείο μετά από είκοσι χρόνια δουλειά. Για να πλένεσαι από κάτω. Είδες που σε έφερα;

Με είχανε βάλει στο ζυγό είκοσι ολόκληρα χρόνια με τη θέλησή μου (αυτό είναι το χειρότερο), για να καταλήξω εδώ μπροστά σε μια σειρά άχρηστα πράγματα, κατά τη γνώμη μου, ή που κι αν είναι χρήσιμα, π’ ανάθεμά τα, δεν αξίζουν όσο αυτή η υπόθεση που λέγεται ζωή και νιάτα. Τα καλύτερα χρόνια τα σπατάλησα σαν το μερμήγκι κουβαλώντας και σιάχνοντας αυτό το κολόσπιτο, οικοδομώντας τελικά αυτόν τον μπιντέ, είκοσι χρόνια μου κατάπιε η καταβόθρα του, κι εγώ τώρα έχω μείνει στιμμένο λεμόνι, σταφιδιασμένο πρόσωπο, για ένα μπιντέ.

Με τέτοιες σκέψεις τράβηξα το καζανάκι και μετά πήγα στο παράθυρο ν’ αναπνεύσω λιγάκι, ν’ ακούσω τον ήχο της πόλης. Από παντού ερχόταν ένας παράξενος θόρυβος. Δεν ήταν ο γνωστός θόρυβος απ’ τ’ αυτοκίνητα. Άλλου είδους αυτός: Ένα επίμονο πλατς-πλατς σκέπαζε κάθε άλλη βοή. Έστησα το αυτί και κατάλαβα. Όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής είχε μεταβληθεί σ’ ένα απέραντο μπιντέ κι είχαμε καθίσει όλοι επάνω και πλενόμασταν, πλενόμασταν, πλενόμασταν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες καζανάκια χύνοντας καταρράκτες νερού, χαιρετούσαν την πρόοδό μας.

[πηγή: Μάριος Χάκκας, Άπαντα, Κέδρος, Αθήνα 1978, σ. 259-263]

εικόνα

Το παρόν αποτελεί μέρος του ψηφιακού εμπλουτισμού των σχολικών βιβλίων (Ψηφιακό Σχολείο) και διατίθεται μόνο για εκπα