ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ. ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΗ ΚΑΙ ΑΜΝΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΥ ΟΖΟΥΣΑ

 ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ (ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ!)

Δηλώνει για τους νέους πρόσφυγες :

“Έβρος – Στρατός: Η συγκινητική ανάρτηση της  Πρωτοψάλτη για όσους φυλάνε τα σύνορα

Έβρος – Στρατός: «Είμαστε όμως μαθημένοι να υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα, κι αυτή τη φορά δεν θα είμαστε 300 θα είμαστε μια γροθιά», έγραψε η τραγουδίστρια.

¨Ενα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στα παιδιά μας που «φυλάσσουν Θερμοπύλες»

Image result for προσφυγοπουλο πνιγμενο

Το ναζισμό και το φασισμό  τον έχουμε μέσα μας.   Κι ας  λέμε “ποιος εγώ; Δεν είσαι καλά”. Οι κοντινοί μας, βέβαια, το γνωρίζουν από πρώτο χέρι, γιατί υφίστανται τις συνέπειες .  Οι άλλοι ξεγελιούνται.

Να, όμως, που “ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον”.΄Ολα μια μέρα έρχονται στο φως.

΄Οπως , εν προκειμένω,  ο  υφέρπων   Ναζιστο-Φασιμός της τραγουδιάρας Πρωτοψάλτη.΄ Ανοιξε  παραπάνω το  βόθρος  της  και είναι  τόσο βαριά δύσοσμος, επειδή, ακριβώς, έχει δημόσιο  εκτόπισμα.

“Φυλάνε τα παιδιά της Θερμοπύλες”, μας λέει η αθλία (πρόσφυγας κιόλας η ίδια !)  από …εχθρούς σαν τα πνιγμένα προσφυγόπουλα και   τους  κοκαλωμένους από το κρύο  μελλοθάνατους   στον ΄Εβρο, εδώ και χρόνια!  Πλήρωσαν το μέγα όνειρό τους γα μια καλύτερη μοίρα  με τη ζωή  τους.  Θύτες,  αισχρά φασιστοειδή,  τύπου   Πρωτοψάλτη.

Να τα τιμωρούμε, όμως,  τέτοιοι  τέρατα οι έχοντες τσίπα.  Να αρνούμαστε να συγχρωτιζόμαστε μαζί τους με κάθε τρόπο. Εν προκειμένω, δεν έχει  πια  θέση στα δικά μας  ακούσματα αυτό το όνομα.  Στον  Καλλιτέχνη, το έχουμε ξαναπεί,πάει “πακέτο”,  ταλέντο και προσωπικότητα. Δε νοείται το ένα, ερήμην του άλλου.

Να θυμηθούμε το  Φέρντιναντ Μάριαν (γερμ. Ferdinand Marian, ή Ferdinand Haschkowetz)    τον ηθοποιό, ίνδαλμα των γυναικών, που χρησιμοποίησαν οι  Ναζί  για την προπαγάνδα τους.  Αλλά και την  Λίντα Μπάροβα (τσεχικά: Lída Baarová),επίσης βραβευμένη από τους Ναζί ηθοποιό και ερωμένη το Γκαίμπελς. Βεβαίως, και η δική μας εδώ Μελίνα Μερκούρη, ερωμένη Γερμανών στην κατοχή,  μεσουρανήσασα  ηθοποιός αργότερα και φυσικά   από τις φανατικότερες…Παπανδρεϊκές …σοσιαλίστριες! 

Αφιερωμένο σε αυτούς τους ασεβείς καλλιτέχνες η παρακάτω  συγκλονιστική ανάμνηση από   τον Αλβανό  πρόσφυγα  Larent Koka:


Με αυτή την ευκαιρία να θυμηθούμε και τους δικούς μας μετανάστες   Έλληνες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.  Η περιγραφή για αυτούς τους …λαθρομετανάστες  ήταν μόνιμη και χαρακτηριστική  στον αμερικάνικο τύπο της εποχής: “Επικίνδυνοι”, “τσαντάκηδες”, “βιαστές ανηλίκων”, “δουλέμποροι ανηλίκων”, “βρωμιάρηδες”, “απεργοσπάστες” και “σωματέμποροι”.

 

“Λαθρομετανάστες” αποκαλούσε τους Έλληνες που πήγαιναν στην Αμερική και ο υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα καλούσε τις χώρες προέλευσης να λάβουν μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης και προειδοποιούσε ότι αν δεν γινόταν κάτι τέτοιο τότε οι “λαθρομετανάστες” που εντοπίζονταν στις ΗΠΑ θα εκτοπίζονταν αναγκαστικά πίσω στην πατρίδα τους (Δημήτρης Ψαρράς, “Ο παππούς μας ο λαθρομετανάστης”, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 6.2.2011).

Μια κατατοπιστική περιγραφή για τον όρο λαθρομετανάστη είναι και το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του   Χρήστου Δεμέτη.

“…Τα παραπάνω προς απάντηση στις ανιστόρητες και λαϊκίστικες αιτιάσεις του κ. Σαμαρά ο οποίος χθες ισχυρίστηκε πως “οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήλθαν το ’22 δεν έκαναν “εισβολή” στην Ελλάδα. Και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως “εισβολείς” στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν”.

Αντιθέτως, η αλήθεια είναι πως και αρκετοί πήγαν παράνομα, αλλά και αντιμετωπίστηκαν ως “εισβολείς” με αποτέλεσμα την αρχική περιθωριοποίησή τους. Οι δε Μικρασιάτες αντιμετωπίστηκαν και εκείνοι στην Ελλάδα, ως ανεπιθύμητοι, βιώνοντας ρατσισμό από τους συμπατριώτες τους.

Στο πέρασμα των ετών ο όρος “λαθρομετανάστες” σταμάτησε μεν να χρησιμοποιείται για Έλληνες, άρχισε όμως να χρησιμοποιείται ακόμη και έναντι Εβραίων επιζησάντων του Ολοκαυτώματος.

Ο όρος επανήλθε στη χώρα μας από το 1990 και μετά, όταν και άνοιξαν τα σύνορα και άρχισε η εννοιολογική σύνδεση του μετανάστη με την παραβατικότητα, η οποία ουδέποτε αποδείχθηκε στην πράξη ως ένα συναφές γεγονός.

Αντιθέτως, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία, η εγκληματικότητα δεν έχει να κάνει με εθνοτικά χαρακτηριστικά αλλά με κοινωνικά – ταξικά. Σύμφωνα με την Έκθεση Wickersham (σελ. 78) η συγκέντρωση πολλών αντρών, νέων και χαμηλής μόρφωσης σε συνθήκες “γκέτο”, αυξάνει τις πιθανότητες παραβατικής δράσης. Η μείωση επέρχεται με  ισορροπία στη σύνθεση αντρών-γυναικών, μόρφωση, εκμάθηση της γλώσσας υποδοχής και άλλες ενέργειες που συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη του “ξένου” στη νέα του “πατρίδα”.

Αρκεί φυσικά να υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους της νέας του πατρίδας, για ομαλή ένταξη των ανθρώπων που θα παραμείνουν εδώ”.

Υ.Γ

Κι το άσμα που ακολουθεί είναι  εξαιρετικά αφιερωμένο στην ξένη  πλέον για μας ΄Αλκηστη Πρωτοψάλτη.  Αποχαιρετιστήριο και  με την υπενθύμιση πως  οι δικές μας γενιές μεγάλωσαν  με δικά της τραγούδια.

 

___________________________________

1. ΤΑ ΑΛΟΓΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η υπέροχη φωτογραφία από την Κύπρο με δύο αλογάκια της Παναγίας ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου -Η απίθανη πόζα τους
Φανταστική φωτογραφία από την Κύπρο που ξεχώρισε /Φωτογραφία: Facebook/Hasan Bağla

Αλογάκια της Παναγίας φωτογραφία

Κι εκεί που λέγαμε τις μαύρες τούτες ημέρες, να βρούμε παρηγοριά κι ελπίδα στο μήνυμα  της  εξαιρετικής αυτής φωτογραφίας του…ανάδελφου Κύπριου,  να ,τελικά, τί μας προέκυψε ,ψάχνοντας περισσότερα γι αυτά τα “αλογάκια”,που μόνο τέτοια δεν είναι.

Τελικά ,κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις.   Για δείτε  αυτό (και ας ευχόμαστε …μακριά από μας !).

https://www.huffingtonpost.gr/2017/11/16/gr-viral-video-8hlyko-alogaki-ths-panagias-sex-apokefalizei_n_18569986.html

 

2. ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗΣ  ΣΤΟ  ΑΠΘ:  ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΝΟΣ Ο ΚΟΡΟΪΝΟΣ

 

Αντιπρύτανης του ΑΠΘ λέει πως ο κοροναϊός είναι κατασκευασμένος και υπάρχει εμβόλιο από πριν (vid)

Την πεποίθησή του πως ο νέος κοροναϊός είναι κατασκευασμένος και μάλιστα, υπάρχει εμβόλιο από πριν την εξάπλωσή του και η ανακοίνωσή του θα εξαρτηθεί από τους λόγους σκοπιμότητας, εξέφρασε ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ…, πιστεύει πως έχει ανακαλυφθεί ήδη εμβόλιο, από πριν την εξάπλωσή του, και απλά δεν το ανακοινώνουν για λόγους σκοπιμότητας!

Τόνισε, εξάλλου, πως «όλα τα μέτρα, μικρό αποτέλεσμα μπορούν να έχουν».

***

Μοιάζει σενάριο συνωμοσίας. Αλλά και δεν αποκλείεται κιόλας. Θα δίσταζε μια “Novartιs”να το κάνει κ αυτό. Ασφαλώς όχι.

΄Ομως, δε δικαιούμαστε , ούτε καν ως υποψία, να εξυφαίνουμε σενάρια από τέτοιες ανυπόστατες φήμες. Και πάντως, ο χρόνος που στέλνει “κάθε κατεργάρη στον πάγκο” του, θα τον βάλει και τον αντιπρύτανη στο …παγκάκι του ή θα τον δικαιώσει.

 

3. Μεσαιωνική διατύπωση λοιμωξιολόγου: «Θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω κορονοϊό»

Το μόνο ,πάντως, που δεν πρόκειται να κολλήσει είναι “κουκούτσι   μυαλό” στο κεφάλι της εν λόγω …μεγάλης επιστημόνισσας . Κανονικά, αν υπήρχε εισαγγελέας στην Ελλάδα,όφειλε ήδη να της έχει τσακίσει τα πόδια. Είναι σίγουρο πως πολλοί χαχόλοι ,θα την εισακούσουν .Και σκεφτείτε να ακολουθήσει  τη συμβουλή της ένας και μόνο ανεγκέφαλος   από το γκρουπ  των χατζήδων που πήγαν στους…Αγίους Τόπους και μας κουβάλησαν τον ιό στη χώρα.

Κατάρα σε όλα η θρησκεία.

Γράφαμε:

O ΑΘΡΗΣΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΘΕΟΣ
21.04.13
 Ο γέροντας Παϊσιος, το έχει φαίνεται η…κουλτούρα του  να δημιουργεί προβλήματα και πεθαμένος .  Να θυμηθούμε πως ένας…ζηλωτής εισαγγελέας παλιότερα,είχε διατάξει τη σύλληψη ενός  παλικαριού από τα Ψαχνά της Εύβοιας, επειδή αμφισβήτησε την “αγιότητα” του μακαρίτη καλόγερου.  Εμάς ακόμα δε μας ενόχλησε κανένας εισαγγελέας, (ούτε πρόκειται),αλλά μας ενόχλησαν οι οπαδοί  του “Αγίου”,αφού  πήραμε δεκάδες υβριστικά μέιλ, μόλις ανεβάσαμε το θέμα παραπάνω (“MIA FOTOGRAFIA HILIES LEXIS”)***  για την επικείμενη αγιοποίηση του…πατρός.  Κάποιοι μάλιστα βρίζουν τόσο χυδαία,που ειλικρινά δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την ανάγνωση των επιστολών τους εξ αιτίας…στομαχικών ενοχλήσεων.   Θα παραθέσουμε ,όμως, αποσπάσματα από ένα τέτοιο μέηλ,για να μην έχουν καμιά αμφιβολία κάποιοι καλόπιστοι-καλοκάγαθοι  πως ορρωδούν προ ουδενός (κοινώς …κωλώνουν) οι “φαν” του πεθαμένου καλόγερου . Μας γράφει,λοιπόν,  ο …πιστός αυτός:  “…Ποιος είσαι συ, ρε κ&λόπαιδο καθηγητάκι που θα τα βάλεις με τον αγιασμένο άνθρωπο; ΄Ενας μ@λάκας και μισός είσαι  που τα βάζεις με το Θεό και τους Αγίους του,αντί να κοττάζεις την κ@ριόλα τη μάνα σου και τη γυνέκα σου,  που …(παρακάτω δε διαβάσαμε,οπότε μην περιμένετε  συνέχεια).
Λοιπόν, για να τελειώνουμε με τους λογής φανατικούς όλων των θρησκειών, όλων των δογμάτων και  …απασών των παραφυάδων τους.
1. Η πίστη τους, η συμπεριφορά τους  και η δράστηριότητά τους δε θα μας αφορούσαν,αν κάποιοι απ΄αυτούς που θρησκεύουν δεν ήταν επικίνδυνοι για κάποιους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν λογής προβλήματα,στη ζωή. Π.χ ΄Οταν λες σε ένα βαριά άρρωστο  που κοιτάζει να πιαστεί από παντού, από μια κουβέντα, μια ελπίδα, πως “θα σε θεραπεύσει ο ΄Αγιος…Πατάπιος (για να μην τα ρίχνουμε όλα στον Παϊσιο) ,αρκεί να πιεις αγιασμό από το μοναστήρι του ή  να ασπαστείς το σκήνωμά του”, τότε: α.  Είσαι ηθικά εκτεθειμένος και ψεύδεσαι  ,εκμεταλλευόμενος την ελπίδα ενός πάσχοντος, αφού ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να θεραπεύσει με ιδιότητες θαυματοποιού μια βαριά ασθένεια. Και δεν είναι θέμα πίστης, όπως λένε οι δράστες, που εμείς οι…άπιστοι δε διαθέτουμε. Είναι θέμα απλής λογικής που την κακοποιούν. β.έχεις και ποινικές ευθύνες γιατί, μπορεί οι διανοητικές ικανότητες και αντιστάσεις του εν λόγω  ασθενή, να έχουν αμβλυνθεί τόσο, που να πιστεύει πως τα φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τη δύναμη του Αγίου και να τα εγκαταλείψει γιατί…προσβάλουν τη δύναμη του θαυματουργού αγιασμού. γ. Η απογοήτευσή του,οταν διαπιστώσει πως έγινε χειρότερα ,αντί καλύτερα,  ακόμα και αφού συμμορφώθηκε με    όλο το τελετουργικά που “ζήτησε” ο ΄Αγιος, μπορεί να εξαντλήσει γρηγορότερα το ανοσοποιητικό του σύστημα, να συντομεύσει τη ζωή του,αλλά και να του αφαιρέσει την ειρήνη ,που έχει τόσο ανάγκη ένας συνάνθρωπος σε τέτοιες στιγμές.
2. Παλιότερα η χριστιανική θρησκεία (ειδικά οι Καθολικοί) αιματοκύλησαν τον κόσμο,υπέβαλαν σε μαρτύρια και θανάτωναν επί αιώνες εκατομμύρια ανθρώπους ,παρεμπόδισαν την εξέλιξη της επιστήμης και της Τέχνης και κατέστησαν ο φόβος και ο τρόμος εκείνων που είχαν “καθαρό” μυαλό και αρνιόντουσαν να δεχτούν τις δογματικές ανοησίες που δίδασκε το “ιερατείο”. Σήμερα,συνεχίζεται η ίδια τακτική από τους φονταμενταλιστές Μουσουλμάνους που καταφεύγουν ακόμα και στην τυφλή τρομοκρατία,για να εκδικηθούν τους ” απίστους” και να κερδίσουν, ως  “μάρτυρες” μια θέση στον παράδεισο του Αλλάχ.
3. Οι διδασκαλίες  των θρησκειών διαστρεβλώνουν τη Φύση, στερούν από τους ανθρώπους που  συμμορφώνονται μ΄αυτές , τον πραγματικό σκοπό της ζωής, τις χαρές της, τις ηδονές και τις απολαύσεις της και τους επιβάλουν  να νοιάζονται περισσότερο  για τα… μετά το θάνατο και τη “μέλλουσα” ζωή,  τη στιγμή που δεν πρόφτασαν καν να ασχοληθούν  με την…παρούσα . ΄Ολα αυτά, οδηγούν σε εμμονές και αγκυλώσεις του μυαλού και τις ψυχής και καθιστούν τα άτομα   επιρρεπή στη απομόνωση, τη μελαγχολία,το μαρασμό και την κατάθλιψη  .Το χειρότερο είναι πως πολλά απ΄αυτά τα παραληρηματικά κηρύγματα καλλιεργούν το φανατισμό και την   “τύφλα”,  στρέφουν ανθρώπους εναντίον ανθρώπων (πιστούς κατά απίστων, άντρες κατά γυναικών κ.α ), ποτίζουν με μίσος αθώες ψυχές παιδιών και κάνουν κόλαση τη ζωή εκείνων που είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε θεοκρατικά καθεστώτα , σε οικογένειες που θρησκεύουν  ή είναι από τη φύση τους αφελείς  και ευκολόπιστοι.
4.  Οι θρησκείες δεν έχουν καμιά σχέση μ΄αυτό που ονομάζουμε “θεό”.  Μπορεί να υπάρχει, μπορεί και  όχι “θεός”. Κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό.  Αλλά,  δε μας απασχολεί το θέμα, αφού κι αν υπάρχει, ο ίδιος  δε θέλει να το διαπιστώσουμε.  Ούτε κανέναν έστειλε ή έδωσε σε κάποιον συνάνθρωπο εξουσιοδότηση να μας διδάξει κανόνες δικούς του ή αρχές.  Μόνο η Φύση διδάσκει αρχές και κανόνες,που οφείλουμε υποχρεωτικά να τηρούμε. ΄Αλλη πηγή  σύστασης, καταγραφής-κωδικοποίησης, εκπόρευσης ,διδασκαλίας και επιβολής ηθικών κανόνων, δεν υπάρχει. Μόνο μια αρχή απαρασάλευτη διαπιστώνουμε: Ο,ΤΙ ΕΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ.  Η πίστη στο “θεό” ,όπως την ορίζουν οι θρησκείες είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την αποδοχή της ύπαρξης  ή όχι “θεού”. Οι θρησκευόμενοι  δίνουν  υπόσταση “συναλλαγής” σ΄αυτή την πίστη. Πιστεύω και αξιώνω ή έστω παρακαλώ το θεό να με ανταμείψει, επειδή τον…πιστεύω.   Ο μη θρησκευόμενος προσεγγίζει το θέμα ” θεός”  σε καθαρά φιλοσοφική βάση και δεν περιμένει ανταμοιβή και έπαινο, επειδή ,ως φιλοσοφών, του κάνει τη…χάρη (του θεού) να παραδέχεται την ύπαρξή του.
Τα πράγματα επομένως είναι καθαρά. Τα “ιερατεία” σκόπιμα προκαλούν σύγχυση ανάμεσα στα ανθρώπινα κατασκευάσματα, όπως είναι οι θρησκείες, οι Μεσσίες, οι προφήτες,  τα “ιερά κείμενα”, οι ΄Αγιοι  κλ,π και την αποδοχή ή όχι της ύπαρξης “θεού”. ΄Οποιος δεν αποδέχεται, δεν πιστεύει στη θρησκεία, τον ΄Αγιο Πατάπιο, τις ιερές  Γραφές  ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΘΡΗΣΚΟΣ.’ Αλλο το ένα  και άλλο το άλλο. ΕΝΑΣ ΑΘΡΗΣΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΣ.
Οπότε…’”Ο ΕΧΩΝ ΩΤΑ ΑΚΟΥΕΙΝ,ΑΚΟΥΕΤΩ”!

 

 

4. ΕΧΕΓΓΥΟ Η ΒΑΘΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΗ»
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Σε θέση άμισθου συμβούλου ο Γιώργος Μπαμπινιώτης

***

Τώρα, έδεσε το γλυκό. Με υπουργό τη  θεούσα Κεραμέως  και το…μεγάλο γλωσσολόγο και …ιεοροψάλτη Μπαμπινιώτη επίσης σε γερό πόστο    στο Μαρούσι, να αλλάξουν πια την ταμπέλα στο Παιδείας. Από ΥΠΕΠΘ να γίνει ΥΠΕΘ, μια και μόνο παιδείας πια δεν είναι.

Να τα  ξαναθυμηθούμε τι γράφαμε παλιότερα για τον εν λόγω κύριο:

1. ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

 

Image result for Μπαμπινιωτης φωτο

 

Μπαμπινιώτης για τους σημαιοφόρους με κλήρωση: Λάθος της κυβέρνησης να συγκρίνει την αριστεία με την ισότητα

Αισχρός ο τύπος.  ΄Εκανε το γιο του πανεπιστημιακό στην Κομοτηνή. Λήστευε τις εργασίες των φοιτητών ,για να κάνει τις  εκδοτικές του  μπίζνες,  χωρίς ποτέ να τους ρωτήσει.

Πέρα από τα σοβαρά σφάλματα του λεξικού του. Πέρα από το ήθος του γενικότερα  ως πανεπιστημιακός  έμπορος βιβλίων, Αλλά και ως…ιεροψάλτης. Για να μην πούμε για την ασέβεια που επέδειξε  στον καλό δάσκαλο και  άξιο γλωσσολόγο Κριαρά .

“Η σιωπή είναι χρυσός”. Αυτό τουλάχιστον όφειλαν  να το γνωρίζουν όσοι ασελγούν στην επιστήμη,”χρηματιζόμενοι” με οποιονδήποτε τρόπο.

 

2. Ορθός λόγος

 Φίλος του σάιτ, μας έστειλε την παρακάτω αναδημοσίευση και μας παρακαλεί, όπως, γράφει,  να ρίξουμε μια ματιά στη λίστα με τα “συνηθισμένα ορθογραφικά και άλλα λάθη” και να του απαντήσουμε αν συμφωνούμε ή όχι. Ρωτάει επίσης, αν μπορεί να εμπιστεύεται απόλυτα το λεξικό του Μπαμπινιώτη που “πολλοί μνημονεύουν τελευταία με κάθε ευκαιρία”.

Η απάντησή μας:  Τα περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνει η ” λίστα”  ως λάθη και “ημαρτημένα” και η  αποκατάσταση που προτείνει ο συντάκτης της, μας βρίσκουν σύμφωνους. Βεβαίως, θα πρέπει να παρατηρήσουμε το εξής: Για όσα δεν υπάρχει αμφιβολία  πως το λάθος είναι οφθαλμοφανές, η ορθογραφική αποκατάστασή τους είναι επιβεβλημένη.  Υπάρχουν όμως και άλλες διφορούμενες  λέξεις και φράσεις, που  είτε έτσι  τις δεχτείς, είτε αλλιώς,   έχει καθεμιά περίπτωση τη δική της ορθογραφική  τεκμηρίωση.

Θα προτείναμε, πάντως,  σε όσους θέλουν να διατυπώνουν σωστό λόγο,  να συμβουλεύονται δόκιμα, έγκυρα λεξικά, όπως για παράδειγμα το «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής” του Μανόλη Τριανταφυλλίδη», αλλά και το ακόμα καλύτερο, κατά την άποψή μας, ΑΝΤΙΛΕΞΙΚΟ του ΒΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ. Είναι μια μνημειώδης, πλήρης λεξικογραφική εργασία, μοναδική εκτός των άλλων και για τα συνώνυμα που περιέχει. Με την ευκαιρία να θυμίσουμε πως  τα  ΣΥΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ, επίσης,  του Πέτρου Βλαστού (για λογοτέχνες περισσότερο), είναι ένα αξεπέραστο  λεξικό-εργαλείο  στο είδος του.

΄Οσο για το πρόσφατο λεξικό του Μπαμπινιώτη που αναφέρει ο φίλος, η δική μας άποψη είναι τούτη: Ο Μπαμπινιώτης δε δούλεψε ποτέ, όπως για παράδειγμα ο Κριαράς, σκληρά  τις δουλειές που παρουσίασε. ΄Ολα έγιναν από άλλους και τα περισσότερα είναι συρραφές από άλλα λεξικά και συναφή έργα. Θα χαρακτηρίζαμε το λεξικό του ως “γραμμένο στο πόδι”. Μια πρόχειρη δουλειά  που δείχνει καθαρά ότι είναι προϊόν αντιγραφής, αναδημοσίευσης και παραχάραξης πολλές φορές άλλων λεξικογραφικών εργασιών. Και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε (και το έχουμε ξαναγράψει εδώ)  η  ύλη του λεξικού συγκεντρώθηκε κυρίως από φοιτητές και άλλους συνεργάτες του Μπαμπινιώτη. Ο ίδιος δεν “ίδρωσε”, όπως ο Βοσταντζόγλου, ας πούμε, για το λεξικό που κυκλοφόρησε.΄Ηταν μια εμπορική επένδυση περισσότερο, παρά επιστημονική εργασία.