“ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ. ΕΝΑΣ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΚΟΣ … “ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ” !

ΙΡΑΝ.  Η ΑΠΟΧΗ  ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ   ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο υπερσυντηρητικός σιίτης κληρικός Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιράν, καθώς με καταμετρημένο το 90% των 28,6 εκατ. ψηφισάντων, συγκεντρώνει 17,8 εκατ. ψήφους, σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε από την αποχή των ψηφοφόρων, η οποία κυμάνθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 52%.

Ποιος είναι ο νέος σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν - Έρευνα για εγκλήματα ζητά η Δ. Αμνηστία

Έρευνα σε βάρος του ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την εκλογή του στη προεδρία του Ιράν, αντί να είναι υπό έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βίαιη καταστολή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν», αναφέρει η Αμνηστία στο δελτίο τύπου.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε, επίσης, τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

Ερωτηθείς το 2018 και το 2020 σχετικά με αυτές τις εκτελέσεις, ο Ραϊσί αρνήθηκε πως έπαιξε τον παραμικρό ρόλο, όμως απέτινε «φόρο τιμής» στη «διαταγή», που είχε δώσει σύμφωνα με τον ίδιο ο αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, να προχωρήσουν σε αυτήν την κάθαρση.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, «η τύχη των θυμάτων και η τοποθεσία όπου βρίσκονται τα πτώματα αποκρύπτονται συστηματικά έως σήμερα από τις ιρανικές αρχές, κάτι που ισοδυναμεί (επίσης) με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ραϊσί, καταγγέλλει η Αμνηστία, «ηγήθηκε βίαιης καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της δικαστικής Αρχής τα τελευταία δύο χρόνια. Η καταστολή έγινε σε βάρος «εκατοντάδων ειρηνικών αντιφρονούντων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών μειονοτήτων υπό δίωξη, οι οποίοι κρατήθηκαν με αυθαίρετο τρόπο», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«(…) Είναι επίσης υπεύθυνος για τη σύλληψη χιλιάδων διαδηλωτών και εκατοντάδων βίαιων εξαφανίσεων (…) μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Νοεμβρίου του 2019», που καταπνίγηκαν στο αίμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Αμνηστία κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα για να απαντήσουν στη συστηματική ατιμωρησία στο Ιράν».

****

Ρωσία,  Κίνα,  Ιράν,   Β. Κορέα. Τα καθεστώτα που γυρίζουν την πολιτική  Ιστορία  της ανθρωπότητας αιώνες πριν. Μιλάμε για τα πιο ισχυρά. Δεν είναι, όμως,  τα μόνα. Ο πλανήτης  μετράει σε όλες τις γωνιές, τα μήκη και τα πλάτη του ουκ ολίγα όμοια   (π.χ Καζακστάν, Λευκορωσία,  σχεδόν τα περισσότερα Ισλαμικά καθεστώτα, ακροδεξιά  και δικτατορίες  στη  M.Ανατολή(*),  την  Αφρική και τη Λατ. Αμερική) .

΄Ολα τους έχουν ένα κοινό παρονομαστή.  Σεμνύνονται πως είναι …Δημοκρατίες!  Με επικεφαλής  υψηλές, κοινοβουλευτικές…. προσωπικότητες,  όπως ο Πούτιν, ο Λουκασένκο, ο  νεοεκλεγείς Ιρανός  Εμπραχίμ Ραϊσί.  ΄Αλλος, ίδιος παρονομαστής σε αυτές τις “δημοκρατίες”  είναι οι  “εκλογές”, που διεξάγονται σε όλες σχεδόν στερεοτυπικά εδώ και χρόνια με τρομοκρατία, αλλά και με   ΑΠΟΧΗ πάνω από τους μισούς των (” μαγειρεμένων”) εκλογικών τους καταλόγων!

Ο  Εμπραχίμ Ραϊσί , υπόδικος για εγκλήματα κατά της  ανθρωπότητας είναι το πρόσφατο παράδειγμα. Κι αντί όλη αυτή η εγκληματική ,παγκόσμια  παρέα να βρίσκεται “κρεμασμένη ανάποδα” στο κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ,  συνεχίζουν να εμπαίζουν και να προκαλούν   τους λαούς τους και την υφήλιο ολόκληρη.

Δε θα σταματήσουμε να θεωρούμε ΕΝΟΧΟΥΣ  αυτού του εγκλήματος, που συνεχίζεται δεκαετίες τώρα,  την Αμερική  και την  Ενωμένη Ευρώπη. Η αδιαφορία,  η αδράνεια , τα συμφέροντα, η υποκρισία     αυτών των υποτιθέμενων ακρογωνιαίων λίθων των αξιών της Δύσης, αλλά και της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, είναι οι βασικές αιτίες που σήμερα ο δολοφόνος    Εμπραχίμ Ραϊσί ,όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά έγινε  και πρόεδρος του Ιράν  .Και μάλιστα  με  μια  εκλογική αποχή, που σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα σε τέτοιους είδους  αναμετρήσεις, είναι  απείρως  υψηλότερα τα πραγματικά ποσοστά της. Με άλλα λόγια,  το 52%  της Αποχής που έδωσε το καθεστώς ,μπορει  και να φτάνει το…82%!

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δε δίστασε πρόσφατα να δώσει το χέρι  στο   Ρώσο δικτάτορα τον αισχρότερο  εδώ και χρόνια  στην  Ευρώπης .   Και μάλιστα ,λέει, κοιτάζονταν για ώρες  στα μάτια  με χαμόγελα και…τρυφερότητα!  Λίγο  καιρό πριν,  ο Αμερικανός  πρόεδρος  είχε αποκαλέσει τον Πούτιν  δολοφόνο. Τί άλλαξε  και τώρα ο φονιάς, με   τόσο αίμα στα χέρια του,  ξαφνικά στη συνάντηση  “καθάρισε”  για να μπορεί να κάνει τέτοια χειραψία;

Ντροπή: Περισσότερο  για τους λαούς, που υφίστανται  χρόνια  τη δεινή καταπίεση και τα ανείπωτα  τα εγκλήματα τέτοιων  καθεστώτων.  Το Ιρανικό των “Αγιατολάχ”   είναι πρώτο στη λίστα. Και με το νέο και με τους παλιότερους προέδρους. Αναρίθμητα τα θύματα των  αφιονισμένων “Φρουρών της επανάστασης”. Φόβος και τρόμος  ενός λαού, που δεν υποφέρει μόνο από  αυτά τα “Τάγματα Εφόδου”, αλλά και ένα μεγάλο πληθυσμιακό κομμάτι  είναι βυθισμένο  στο φονταμενταλισμό και την τύφλα.

___________________________________________

 

                           ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ

1.Μαριέττα Γιαννάκου: Μια σωστή Κυρία

Documento

Με τον Γερουσιαστή Paul Sarbanes, 1995

Με την Ελ.Γλύκατζη Αρβελέρ

Με τον Ευάγγελο Αβέρωφ

***

Δεν το είχα δει το παραπάνω κείμενο στο Documento.   Μας το έστειλε πρόσφατα με σχόλια   παλιός συνάδελφος, που ήταν   και συμφοιτητής  στο πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων , όπως  μας γράφει,   του δολοφονημένου  στην Τασκένδη  Γιώργου Τριάρχη.  Είναι ο  τραγικός καθηγητής που η Μαριέττα  Γιαννάκου και η Ντόρα Μπακογιάννη  ,υπουργοί  τότε Παιδείας και  Εξωτερικών, τον  άφησαν επί σκοπώ να τον σκοτώσει η  Ρώσικη Μαφία. Είχε αποκαλύψει  τη μεγάλη κομπίνα με τα κοντύλια στην Εκπαίδευση Ελληνοπαίδων  Εξωτερικού στα οποία εμπλέκονται και τα δύο υπουργεία. Και  ζητούσε από τις δυο αυτές π. υπουργίνες απεγνωσμένα  βοήθεια.  Τον άφησαν με δόλο, με πρόθεση να τον σκοτώσουν. Ενώ ήταν  οι ΜΟΝΕΣ  υπεύθυνες για τη σωματική του ακεραιότητα.

Γράφει ο συνάδελφος:

“…Για πρόσεξε τί λέει ο  “φίλος” σου ο Βαξεβάνης στο παραλήρημα του συντάκτη του:   “Η Μαριέττα Γιαννάκου εκπροσωπεί από πολλές απόψεις και για πολλούς ανθρώπους – όχι κατ’ ανάγκη οπαδούς της ΝΔ– την ελπίδα ότι δεν θα αλώσουν τελικά και ολοκληρωτικά η φτήνια, η ιδιοτέλεια και η μπαγαποντιά τη δημόσια ζωή”…

 Πατόκορφο γλείψιμο της ακροδεξιάς τ. υπουργίνας από το…αριστερό έντυπο του  Κωστάκη. Ούτε στην  iefimerida δε θα έμπαινε.

… Τα  λέω  αυτά  με παράπονο και χωρίς ίχνος επιτίμησης και επίκρισης…Απλώς, ήθελα  να σου επισημάνω πως ο Χρήστος Ράπτης δεν είναι χειρότερος από τον Κώστα  Βαξεβάνη.

Το λες συχνά πως “όλα τα γουρούνια έχουν ίδια μούρη”. Είσαι όμως, να το παραδεχτείς,  πιο επιεικής  με τα “γουρούνια” που βόσκουν από αριστερά…

Σου θυμίζω πως ΟΛΑ τα βρώμικα Μέσα του ελληνικού εξαγορασμένου  από  Μαφιόζους Τύπου,  απέκρυψαν τότε και συνεχίζουν μέχρι σήμερα την  είδηση και τους λόγους της δολοφονίας ενός εξαίρετου ανθρώπου και καθηγητή , του παλιού συμφοιτητή μου Γιώργου Τριάρχη, επειδή   συγκάλυπταν τα εγκλήματα και των δυο κυριών.΄Εναντι   ισχυρών ανταλλαγμάτων.

Ο  Κώστας Βαξεβάνης μερικές εβδομάδες πριν  έβαλε την άθλια πέννα να υποκλιθεί στην ηθικό αυτουργό του εγκλήματος αυτού.  Ξεδιάντροπα, προκλητικά….

  …Δεν το κατακεραύνωσες,  δε ζήτησες το λόγο, όπως κάνεις  συχνά,  όταν πρόκειται για  Δεξιούς κοντυλοφόρους.    Ο  Κώστας Βαξεβάνης,  όχι μόνο συγκαλύπτει  το έγκλημα, αλλά έφτασε στην αισχρότητα να εκθειάζει  την προσωπικότητα  της δολοφόνου. Με ποια ανταλλάγματα;

Δεν είναι αισχρότερος  από το Ράπτη ,τον Κουρτάκη, τον Πορτοσάλτε , που τους έχεις συχνά στην μπούκα ; Το Κώστα Βαξεβάνη  τον ξεχνάς . Γιατί; ΄Ενας Γκεμπελίσκος είναι κι αυτός  σαν όλους  τους άλλους στο σινάφι. Και μάλιστα …εξ αριστερών”.

Ναι, φίλε, είναι. Το συνυπογράφω.

2. Δυναμικό «όχι» στις γυναικοκτονίες

“Το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία εκτιμά ότι πρόκειται για ένα ψυχρό έγκλημα, που επιβιώνει πως ένα από τα κύρια κίνητρα που υποκινούν τους άνδρες να σκοτώσουν, είναι οι προσπάθειες για τον έλεγχο και την κατοχή/κυριότητα των γυναικών, σύμφωνα με τη θεωρία «του ιδιόκτητου θηλυκού», που ενισχύει και αναπαράγει την πατριαρχία.

***

” ΄Ενα από τα κύρια κίνητρα που υποκινούν τους άνδρες να σκοτώσουν, είναι οι προσπάθειες για τον έλεγχο και την κατοχή/κυριότητα των γυναικών”, λέει η ανακοίνωσή τους.

 Για απολαύστε διαπίστωση και διατύπωση  από  το  Νεο-Φυλετικο-Ρατσιτικό  ξέσπασμα των στερεότυπων της παλιάς “επανάστασης του σουτιέν”   και του ” καλός άντρας, ο νεκρός άντρας” από τις γυναίκες του Ρουβίκωνα και του λοιπού  Μπαχαλακισμού.

“Οι άντρες” (!)  αποφαίνονται,  τα σούργελα.   Και όχι  μια μειοψηφία σαλεμένων αντρών, που δεν απέχουν  ούτε αριθμητικά από τις ομοιοπαθείς τους γυναίκες με τα βιτριόλια και τις στρυχνίνες στους καφέδες, αν τους αιώνες.  Λες και το έγκλημα έχει ταυτότητα φύλου ή ράτσας από καταβολής κόσμου.

Η γνωστή φασιστική  γενίκευση.  Πώς λένε οι Ελληνάρες, όταν αναφέρονται στους Αλβανούς ή τους Πακιστανούς ;  “Κακιά φάρα”.  Τους λες, -μη γενικεύεις, και ο ρατσιστής  …διορθώνει:  “Ε, δε λέμε . Είναι και   κάποιοι …καλοί από  δαύτους”!

Θα μιλήσουμε άλλη φορά γι΄ αυτά τα νεοφασιστάκια του “καλός άντρας,  ο νεκρός άντρας” . Αναφορές εδώ  γι’  αυτό το ζήτημα, έχουμε  κάνει κι άλλες φορές.

Και με την ευκαιρία,  ανακοινώνουμε  πως με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ήδη έχουμε ξεκινήσει  πανελλαδική  “δημοσκόπηση”  για το ΡΑΤΣΙΣΜΟ.  Στην έρευνα συμπεριλάβαμε και το  συγκεκριμένο ρατσιστικό  ντελίριο  μιας αμελητέας, αλλά υπαρκτής  νεοφασιστικής  ομάδας  που ονειρεύεται πάλι    “νεκρούς άντρες από τα βέλη …Αμαζόνων”.    Θα ενημερώνουμε με κάθε ευκαιρία  για την εξέλιξη  της έρευνας.

 

 

3.ΣΥΡΙΖΑ του 19ου αιώνα, για το εργασιακό του 21ου
Πηγή: iefimerida.gr

Θάνος Οικονομόπουλος

ΠΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

“Παρακολουθώντας την συζήτηση στην Βουλή για το «εργασιακό», αναλογίστηκα με θλίψη αν το πολιτικό μας σύστημα συνειδητοποιεί πως βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του, ή αν… βολεύεται να πιστεύει ότι ζούμε μακάριες «βεβαιότητες» και «κεκτημένα» των προηγούμενου και προ-προηγούμενου αιώνων…”

***

Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους
αυτούς, (σ.σ της iefimerida.gr)  ένας επέθαινε από αηδία…
Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.

Aλλά,πάλι, τί λέει ο ποιητής;  Ποιους ανθρώπους;  Θωρούνται, δηλαδή , άνθρωποι  και οι σφογγοκωλάριοι    του Χρήστου Ράπτη, επειδή είναι και τούτοι όρθια  δίποδα;

Θα ξεστόμιζε ποτέ ΄Ανθρωπος  με στοιχειώδη ευαισθησία και  σεβασμό στους αγώνες και τις κατακτήσεις  των εργαζομένων ,τέτοια αισχρή  ΄Υβρη, όπως  ο παραπάνω  κακιασμένος  και μοχθηρός  κοντυλοφόρος   ; Ψεύτης και   απατεώνας   επ΄ αμοιβή.  ΄Ο τι χειρότερο!

4. Η φίλη της Καρολάιν κατέθεσε:  “Είχαν εφαρμογή στα κινητά τους για να βλέπει ο ένας που είναι ο άλλος”

“Η φίλη της άτυχης Καρολάιν, που  ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ζωντανή, αναφέρθηκε στη σχέση του ζευγαριού.

«Είχαν ένα παράξενο δέσιμο. Να φανταστείτε είχαν εφαρμογή στα κινητά τους για να βλέπει ο ένας που είναι ο άλλος ανά πάσα ώρα και στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

***

΄Αγριες καταστάσεις σεξισμού. Ανεξέλεγκτες.  ΄Οπως , τα λέγαμε χτες.

Και μάλιστα  με τις “εφαρμογές” της σύγχρονης Τεχνολογίας, που είναι  μέρος της γνωστής, αισχρής βιομηχανίας του σεξισμού, ροζ και  μη.  Για   πιο αρρωστημένες ακόμα καταστάσεις και με την (υπο) στήριξη της εξέλιξης.

____________________________________

(*) Υεμένη: Διεθνή έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου ξεκινά ο ΟΗΕ

Την αποστολή διεθνών εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσουν τις καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ,έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις.

Μια απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο ζητεί από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν να συστήσει «μια ομάδα διεθνών και περιφερειακών εμπειρογνωμόνων», η οποία θα «προχωρήσει στην ενδελεχή έρευνα όλων των καταγγελιών περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταχρήσεων (…) που έχουν διαπραχθεί από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές από τον Σεπτέμβριο του 2014».

Οι εμπειρογνώμονες θα οριστούν ως το τέλος του χρόνου. Θα πρέπει να παραδώσουν μια έκθεση στο Συμβούλιο σε διάστημα ενός έτους, ενώ η αποστολή τους μπορεί να ανανεωθεί.

Στον πόλεμο στην Υεμένη μάχονται οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που στηρίζονται από έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, και η συμμαχία των σιιτών ανταρτών Χούτι που στηρίζεται από μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Από τον Μάρτιο του 2015, που ξεκίνησε η εκστρατεία του αραβικού συνασπισμού εναντίον των Χούτι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8.500 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 49.000, ενώ έχει προκληθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο απολογισμός αυτός αφορά τόσο τους αμάχους όσο και τους μαχητές.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού από την πλευρά της ανακοίνωσε χθες ότι εκτιμά πως 900.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας πρόκειται να καταγραφούν ως το τέλος του έτους στην Υεμένη.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός κατηγορείται ότι έχει βομβαρδίσει αγορές, νοσοκομεία και άλλους πολιτικούς στόχους. Οι Χούτι από την πλευρά τους κατηγορούνται ότι έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.

Ο Ζέιντ έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, εκτιμώντας ότι η εθνική επιτροπή έρευνας «δεν είναι αμερόληπτη». Η Ολλανδία έχει αποτύχει δύο φορές, το 2015 και το 2016, στην προσπάθειά της να υιοθετηθεί η σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας.

Ο πρεσβευτής της Υεμένης Άλι Μοχάμεντ Σαΐντ Ματζάουαρ επεσήμανε στο Συμβούλιο ότι «η κυβέρνησή του θα εμπλακεί με θετικό τρόπο» στη διαδικασία εφαρμογής της απόφασης, ενώ ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ο Θίοντορ Αλέγκρα, υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης.

Η απόφαση είναι αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ αράβων και δυτικών διπλωματών, οι οποίες διήρκησαν αρκετές ημέρες στη Γενεύη.