“ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” ΣΗΜΕΡΑ. “ΑΥΡΙΟ” ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ.

“΄Ανοιξαν τον ασκό του Αιόλου”. Εργαλειοποίησαν για  ατομική και συλλογική καταστολή,    αποδυνάμωση  αντίστασης και  αγωνιστικότητας,   τον κορονοϊό.

Εμείς θα τη σκαπουλάρουμε. ΄Οσοι, τουλάχιστον, καταφέραμε να ξεπεράσουμε το μισό αιώνα ζωής και βαδίζουμε ακάθεκτοι στα γεράματα.  Αλλά κι  αυτοί που ήδη γέρασαν, τους ξεγέλασαν.  Οι κάτω από 50, παιδιά και εγγόνια μας πια,  δε θα τα καταφέρουν. Τους κλυδωνισμούς, όμως,  θα τους εισπράξουμε κι εμείς στην πορεία από εδώ και ύστερα. “Alea jacta est”  (=Ο κύβος ερρίφθη).  “Η  πόλις εάλω”!  Τελειωμένα πράγματα.

Μάης ’68, Η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στη Γαλλία στον πρωτοφανή ξεσηκωμό ενάντια στην καθεστηκυία τάξη. ΄Ενα κίνημα ενάντια σε όλα και όλους. Ακόμα και ενάντια στους  ίδιους  τους  εαυτούς των επαναστατημένων .  Λιγότερο “ταξικό” και περισσότερο να μοιάζει με καμβά, απλωμένα πάνω του,αν και τυχαία, μια αρμονία, αμέτρητων  χρωμάτων.

Οι αγέννητοι   ακόμα εκείνον το Μάη και μετά θα  είναι τα θύματα, που λέμε.   Εμείς, παιδιά και ενήλικες τότε, “περιλειπόμενοι” σήμερα,     εισπράξαμε τα καταλυτικά αυτά μηνύματα .  Θέλαμε δε θέλαμε,τα βιώσαμε,  μεγαλώσαμε με αυτά . Ταυτίστηκαν άπειρες φορές τα ζητούμενα της ζωής μας με εκείνες τις προσδοκίες, με αυτά τα όνειρα. Και πρώτη και καλύτερη η έννοια της Αντίστασης, του Αγώνα.  Ακόμα  και  ένοπλα ,επαναστατικά κινήματα  τα περισσότερα,  όπως   Ερυθρές Ταξιαρχίες, RAF, 17N ,είναι  “παιδιά” εκείνου του Μάη. Και φυσικά το Πολυτεχνείο της Ελλάδας το 1973.

Γιατί τα θυμόμαστε  όλα τούτα, ανθρώπους ,αγώνες και συνθήματα  και τι σχέση μπορεί να έχουν με το σημερινό , εξευτελιστικό, αλλά κυρίαρχο και επίσης καταλυτικό  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  σύνθημα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ  . ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ  ΝΙΚΗΤΕΣ” ;  Ανόμοια και αντώνυμα  σε πρώτη ανάγνωση..

Αν ο Μάης του ‘ 68  πρόσταζε   βγείτε σε δρόμους και πλατείες, κάνετε τα λίμπα,απειθαρχήστε στους πειθαρχημένους, πολεμάτε τους δυνάστες σας, να, ο εχθρός,  έχει όνομα και υπογραφή φαρδιά -πλατιά και πρώτο το αυταρχικό,το καπιταλιστικό  κράτος, σήμερα  συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το κράτος είναι ο …θεούλης! Και οι απανταχού της γης Κούληδες , οι άρχοντες και  σωτήρες!

Αλλά, το πλέον επικίνδυνο είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος εχθρός.   Μιλάνε γι΄αυτόν,αλλά δεν τον προσδιορίζουν επακριβώς . Μια ολόκληρη ανθρωπότητα  στήθηκε πίσω από ένα παιχνίδι μαγισσών και μισεί ΚΑΤ΄ΕΝΤΟΛΗΝ  και θανάσιμα μια σκιά,  τρέμει μια ανύπαρκτη απειλή.   Μέχρι και όνομα  δώσανε  στον εχθρό και σκίζονται  να το επιβάλουν  ερήμην, κάθε άλλου  “ειδικού”, πρωτίστως του θυμόσοφου λαού. Σαν να άφηνε ο παθός κοσμάκης παλιότερα   τους λοιμοξιολόγους να ονοματίσουν τη φυματίωση …  βάκιλο  tubercle και όχι χτικιό!

Ο Κορονοϊός  COVID-19 ,είναι μια  φυσική απειλή, όπως χιλιάδες άλλες. ΄Ενας ιός, μια αρρώστια από τις χιλιάδες που κυκλοφορούν στη διάρκεια της   απροσδιόριστης ηλικίας της γης . Αν, μάλιστα, δει κανείς ιστορικά τις επιδημικές ή πανδημικές εξάρσεις των διάφορων ιών στους αιώνες,τούτος ο σημερινός ιός μοιάζει να είναι  ο πλέον ακίνδυνος και καθόλου εχθρικός στη ζωή, όπως οι εξουσίες τον παρουσίασαν. Γιατί   ο Κορόνα να είναι πια ο  Χάρος πάνω στο μαύρο άτι του, που περιδιαβάζει  την υφήλιο και θερίζει αλύπητα  κόσμο και κοσμάκη; Τότε τι να πει κανείς και πώς να χαρακτηρίσει επιδημικές λαίλαπες, όπως  η πανούκλα (1347-1351, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεκλήρισε τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης) ή η Ισπανική γρίπη (1918/19 με 60/100 εκατομμύρια νεκρούς);.

Οι  εξουσίες που στήσανε το μύθο της …απείρως μεγαλύτερης  επικινδυνότητας σε σχέση με παλιότερους, του Κορόνα, επικαλούνται εκτός των άλλων, και την αδυναμία να τον αντιμετωπίσουμε λόγω ανοσίας, έλλειψης εμβολίων και άλλης φαρμακευτικής αγωγής. Και δε μας λέει το  ίδιο αυτό ανιστόρητο  αληταριό , μη εξαιρουμένων και των “επιστημόνων” τύπου Τσιόδρα, για ποιον ιό και άλλη αρρώστια ήταν έτοιμη ποτέ οι ανθρωπότητα; Πόσους  θέρισαν η χολέρα,ο τύφος,η γρίπη ,μέχρι να βρεθεί μα φαρμακευτική-ιατρική αντιμετώπιση;

Ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος, ειδικά για τους έχοντες  ήδη ασθενή ή καταβεβλημένο οργανισμό, αλλά δεν είναι  πιο επικίνδυνος   από την απλή γρίπη, ας πούμε. Κι αν, ως τώρα, έχουμε τα θύματα που έχουμε, πρωτίστως, και μάλλον αποκλειστικά , αυτό οφείλεται στην αδυναμία  και την ανικανότητα  κάποιων κυβερνήσεων να πάρουν  μέτρα την ώρα που έπρεπε. Γι΄αυτό το λόγο χάθηκε ,στο μέτρο που χάθηκε,  το παιχνίδι της αντιμετώπισης του ιού.

Και σε δυο το πολύ χρόνια, θα έχει λήξει και το τζέρτζελο , αλλά ακόμα και η ανάμνηση αυτών των ημερών. Οι λαοί είναι ανιστόρητοι και επιλήσμονες. Θα τα ξεχάσουν όλα εν μια νυκτί. Απλώς, οι μαμάδες και οι μεγάλες ηλικίες ,θα σπεύδουν κάθε Οκτώβρη να κάνουν και το εμβόλιο πια του κορόνα, μαζί με αυτό της γρίπης.

Εδώ ξεχάστηκε η Ισπανική γρίπη  με 60/100 εκατομμύρια νεκρούς το 1918/19 . Και πιο  πρόσφατα το 1957 (Ασιατική γρίπη) και 1968 (Γρίπη του HONG – KONG) με πάνω από  2 εκατομμύρια νεκρούς.  Θα θυμάται κανείς τον Κορόνοα με 200 χιλιάδες νεκρούς, που ούτε τόσοι είναι, λόγω των αδιευκρίνιστων και πραγματικών αιτιών θανάτου, αν και  εύκολα τους χρεώνουν στον Κορόνα.

Τότε τί συνέβη;  Πώς …υποκλίθηκε -παραδόθηκε  όλη η ανθρωπότητα στο μέγα εχθρό που κέρδισε αμαχητί  τη… “μάχη των Εθνών”, στον  “αταυτοποίητο” ακόμα   Κορόνα; Τα είπαμε. Τα λέμε συνεχώς εδώ.  Δύο βρώμικες εξουσίες,  ο Τύπος πρώτα και οι κυβερνήσεις μετά, επικουρούμενες στη συνέχεια και από τις υπόλοιπες ,ακόμα κι από την κακή πλευρά της  επιστήμης, ειδικά της ιατρικής, έστησαν αυτή την παράσταση της ιλαροτραγωδίας.

Οι φυλλάδες είναι “μανούλες”  να στήνουν τέτοια παιχνίδια πανικού, τρόμου, ανασφάλειας. Να θυμηθούμε πως το 1987 είχαμε νεκρούς από τον …καύσωνα(!), επειδή ακριβώς τα ιδιωτικά Μέσα παραπληροφόρησης που έκαναν το ντεμπούτο τους εκείνη η χρονιά, προεξοφλούσαν (και προκαλούσαν) θανάτους από το… τρομερό και φοβερό που συνέβη , η ζέστη να φτάσει στους…44 βαθμούς. Κι αυτό, όταν πάμπολλες φορές στην Ελλάδα,που δεν είχε τότε επιχειρηματική ραδιοφωνία, έφτανε και τους 50 βαθμούς, αλλά ουδείς πέθαινε!  ΄Εχουν φοβερή προϊστορία  αυτά τα  εγκληματικά  καθάρματα της εμπορικής δημοσιογραφίας.

Δεν είχαν, βέβαια,  από την  αρχή  τέτοιους σκοπούς. Προέκυψε στη συνέχεια το στήσιμο της…τραγωδίας.  Η βιομηχανία παραπληροφόρησης με μεγάλη παγκόσμια  εμβέλεια ,έσπειρε τον πανικό, την ανασφάλεια και την παραπληροφόρηση με την  προπαγάνδα και την  πλύση εγκεφάλου κάθε λεπτό του 24ωρου. Είναι, ακριβώς, αυτά  τα προϊόντα και με αυτό τον τρόπο  που πουλάει σε αποκλειστικότητα   η συγκεκριμένη  βιομηχανία.

Από  εκεί  και ύστερα , οι υπόλοιπες εξουσίες ακολούθησαν αναγκαστικά το συρμό, το χορό που άνοιξε  η τέταρτη απ΄αυτές, χωρίς να έχουν δυνατότητα πια  οι ίδιες να αρθρώσουν  αυτόνομο λόγο και σοβαρή επιχειρηματολογία. Αντίθετα, η δημαγωγική, γονιδιακή τους σύσταση,    τους κατέστησε   “βασιλικότερους  του βασιλέως” στη συνέχεια.

Ψάχνοντας στο σκοτάδι, ανακάλυψαν  σε συνεργασία πια όλες αυτές οι δυνάμεις ελέγχου της λεγόμενης “κοινής γνώμης”  και  συμπεριφοράς, ένα πολύτιμο και τεράστιο κομμάτι “χρυσού. ‘Ενα μυστικό που οι αιώνες δεν κατάφεραν να ξεδιπλώσουν.  Τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξοντώσουν αυτά ακριβώς που λέγαμε πιο πάνω γα το Μάη του ΄68.  Οι κατασταλτικές δυνάμεις τότε και σε πολλές ιστορικές όμοιες στιγμές, αν κατάφεραν με τη βία και τη δύναμη “πυρός” κάτι ,ήταν,όχι να γονατίσουν, αλλά να γιγαντώνουν  τέτοιους αγώνες.

Κι εδώ ήρθε η φοβερή ανατροπή. Οι εξουσίες σήμερα πέτυχαν  με τον Κορόνα, το αδιανόητο, το απρόβλεπτο, εκείνο που   αφήνει ιστορικούς και ακτιβιστές αποσβολωμένους. Κι εμάς εδώ στην ιστορική δημοσιογραφία να… τρίβουμε τα μάτια μας.

Καθήλωσαν με απλές κινήσεις τις μάζες, τις έκλεισαν στα σπίτια τους, τους λοβοτόμησαν, τους ευνούχισαν την αντίσταση.   Το αποτέλεσμα;  Πέρα από την αποχαύνωση, κατάφεραν το επίσης ανιστόρητο και παράδοξο, τα “χοιρινά”  να ευλογούν τις “Κίρκες” για την καλή τους τύχη να μεταμορφωθούν σε ζωντανά  και να γλιτώσουν έτσι  το κοπιαστικό ταξίδι προς τις “Ιθάκες”.(“Ας πάει, αφού έχει όρεξη και δυνάμεις,  ο Οδυσσέας μόνος του. Εμείς εγκαταλείπουμε”).  Τα θύματα   ευχαριστούν τους  θύτες, ως σωτήρες!  Πρωτάκουστα  και ανερμήνευτα ιστορικά γεγονότα  ακόμα. Και θα αργήσει πολύ η λογική να τα τιθασεύσει και να τα κωδικοποιήσει.

Αυτή την ώρα, οι εξουσίες  κέρδισαν  ένα βραχυπρόθεσμο και ένα   μακροχρόνιο στοίχημα. Το πρώτο , για μεν τον Τύπο, είναι καθαρά οικονομικό. Τεράστια τα κέρδη, που αποκόμισαν. ΄Ολες οι επιχειρήσεις κατέρρευσαν, πλην της βιομηχανίας παραπληροφόρησης, που έστησε το εμπορικό αυτό παιχνίδι με τεράστια κέρδη, χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους.  Από την άλλη, οι κυβερνήσεις ,  βραχυπρόθεσμα κατάφεραν ,  ως σωτήρες και προστάτες του λαού,  να κερδίσουν κάποιοι, τουλάχιστον, και τις επόμενες εκλογές.

΄Ομως, το μέγα κέρδος για τις εξουσίες είναι αλλού και   πιο μακρινό. ΄Ηδη από τώρα  συνειδητοποίησαν τη δύναμή τους.  Δε χρειάζονται  πια όπλα, όπως νόμιζαν ως τώρα.  Φτάνει αύριο να επινοήσουν ένα καινούριο ιό, να αφήσουν έναν  “τεχνητό” από το  εργαστήριο ή μια άλλη, φυσική καταστροφή, ακόμα και μια ελεγχόμενη από τους ίδιους  δύναμη  ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΝΗΣ,να φέρουν τα πάνω ,κάτω.

Αν δεν μπόρεσαν σήμερα στη “πρόβα τζενεράλε” με τον Κορόνα να μας μπαγλαρώσουν  για πάντα μέσα, η να ανοίξουν νέα   “κρεματόρια”  για τους ακόμα, πολλούς  επιζώντες-ηλικιωμένους   “Εβραίους” του Ναζισμού,   οφείλεται σε μας τις γενιές του Μάη, που ακόμα έχουμε και τις σωματικές και ψυχικές δυνάμεις   να  αντιστεκόμαστε. Και οι ίδιοι  ξέρουν πως  και τώρα και αργότερα ,”θα τους πάρει και θα τους σηκώσει”, αν τολμήσουν, ως γέροντες,  να μας στείλουν σε φούρνους. Εμείς δε χωρατεύουμε.  Είμαστε παιδιά του Τσε Γκεβάρα, και  μαθημένοι από αγώνες. Πριν μας τσουβαλιάσουν, θα προφτάσουμε εμείς, αυτούς  και τους πραιτωριανούς τους να τους ρίξουμε   στην αναμμένη για μας πυρά.

΄Ομως,  θα το τολμήσουν να το κάνουν  στις  νεότερες από μας  γενιές. Στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τούτα  άμαθα από αγώνες, αλλά μαθημένα  στην υποταγή, το φόβο και το νόμο  της εξουσίας, θα την πληρώσουν. Και, ως …παρίες , με “συντάξεις  πείνας”,   θα παραδίνονται ..αυτόβουλα, πριν τους αναγκάσουν  δια  νόμου, να μπαίνουν στους φούρνους για το..κοινό καλό!  Να σώσουν από κάποιο λίαν επικίνδυνο “Κορόνα” (π.χ την κατάρρευση της οικονομίας)  τα νεότερα  “χέρια” που  συσσωρεύουν “υπεραξία” στους επενδυτές της Αγοράς  και τους Τραπεζίτες. Κέρδη, που  δεν τους τα αφαιρούν πια με τις παχυλές συντάξεις των χαραμοφάηδων γερόντων των ημερών μας.

΄Ερχονται τραγικές ημέρες  για αυτές τις γενιές. Κι  εμείς, θα έχουμε τότε φύγει. Και δε θα ξέρουν ούτε θα  θυμούνται τί σήμαινε για μας τους παππούδες και πατεράδες τους Μάης του ΄68 , αγώνας και κατάκτηση.

 Η μόνη ελπίδα τους είναι η Ιστορία .΄Οσο κι αν την κακοποιήσουν πάλι, θα υπάρχουν σελίδες ,που θα τους διδάξουν  πώς κατάφεραν  από  πολίτες να τους κάνουν υπηκόους  και υποψήφιους για Καιάδες και κρεματόρια.   Μόνο η  Ιστορία  μπορεί να τους σώσει πια.

Γρηγορείτε, παιδιά. ΄Ερχονται  πολύ πονηρές  ημέρες , όταν  κι εσάς θα σας “μαρκάρουν” ως..ηλικιωμένους και μη παραγωγικούς. Ούτως ή άλλως,  το κάναν και παλιά, αλλά  στα ζώα. “Σκοτώναν τα άλογα όταν γερνούσαν”. Σε λίγες δεκαετίες, θα σας έχουν μεταμορφώσει, όχι σε “άλογα”, αλλά σε χοιρινά. “Γουρούνια”,που θα έχετε άπαντα την ίδια μούρη, τη   συμπεριφορά και την…τύχη.

Γρηγορείτε  και αντισταθείτε!