ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

__________________________________________________________________

O εμπορικός «πόλεμος» Ρωσίας -Τουρκίας ξεκίνησε
Ο εμπορικός «πόλεμος» Ρωσίας -Τουρκίας ξεκίνησε

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές δυνάμεις είναι η αιτία για να ξεκινήσει και ο εμπορικός «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο χώρες με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από αυτό τον «πόλεμο» η Τουρκία ενδέχεται να χάσει μέχρι και 20 δισ. δολάρια καθώς η Ρωσία ήταν από τις μεγαλύτερες εταίρους της στον εμπορικό τομέα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ μάλιστα υπέγραψε την Τρίτη κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο αποφασίζει σειρά κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Το διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, περιελάμβανε μια λίστα με τα αγροτικά προϊόντα που θα σταματήσει η Ρωσία να εισάγει από την Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

 

Εμπορικός πόλεμος παντού

Επίσης αποφασίστηκε από την Ρωσία και η απαγόρευση των ναυλωμένων πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τα τακτικά αεροπορικά δρομολόγια θα τεθούν υπό εξέταση. Το Κρεμλίνο παύει ακόμα την λειτουργία κοινών επιτροπών και επιμελητηρίων με την Τουρκία. Σύμφωνα με το RT η Τουρκία ενδέχεται να απoλέσει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την κόντρα με την Ρωσία, αν και η απόφαση δεν περιλαμβάνει το «πάγωμα» του Turkish Stream.

Για κοίτα πού φτάσαμε!   Αντί οι χώρες της Δυτικής Συμμαχίας και ειδικά ο Ομπάμα και ο Ολάντ να τιμωρήσουν σκληρά τον Ερντογάν για τη φιλία του, την αμέριστη συμπαράσταση και τη φανερή, έμπρακτη  βοήθεια που προσφέρει στους μακελάρηδες του ISIS να περνάνε στην Ευρώπη και  σφάζουν τους… απίστους, το κάνει ο Πούτιν και οι Ρώσοι. Και το ΝΑΤΟ  τον επαινεί και του συμπαραστέκεται.

Σημεία των καιρών! Να αρχίσουμε τώρα να αναρωτιόμαστε ποιος τάχα υπηρετεί αξίες και ποιοι είναι ανήθικοι και δικτάτορες;

΄Ενας από τους νόμους της Ιστορίας είναι εκείνος που αποφαίνεται πως τα ανθρώπινα τα διέπει  η ρευστότητα. ΄Ολα είναι μεταβλητά και πρόσκαιρα.  Και η  Ιστορία επαναλαμβάνεται σχεδόν ίδια και απαράλλαχτα  (και όχι σαν φάρσα). Διαφέρουν μόνο χρόνος και πρωταγωνιστές. Αλλάζουν και  οι συμπεριφορές και οι τακτικές  των ανθρώπων, ο χαρακτήρας και τα πιστεύω τους.

Οι Αθηναίοι υμνούσαν και “έκοβαν φλέβες” για το Μιλτιάδη και το Θεμιστοκλή  που τους έσωσαν (τους έσωσαν;) από τους Πέρσες στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα. Και λίγο μετά, ο πρώτος πέθανε ως …κλέφτης στη φυλακή και ο δεύτερος στην αυλή του βασιλιά της Περσίας προδότης και επαίτης!

Τί σου είναι η Ιστορία! Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής και όσοι το παίζουν “κήνσορες και τιμητές” του δυτικού πολιτισμού και των αρχών του. Πού είναι οι αρχές  τώρα αυτού του πολιτισμού;

 

_________________________________________________________________________

1. Νέο μήνυμα από τους χάκερς -Διορία ως την Πέμπτη για να μην «ρίξουν» ελληνικά τραπεζικά συστήματα
Νέο μήνυμα από τους χάκερς -Διορία ως την Πέμπτη για να μην «ρίξουν» ελληνικά τραπεζικά συστήματα

Οι χάκερς που απειλούν με «εισβολή» στα συστήματα ελληνικών τραπεζών έστειλαν νέο μήνυμα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε αυτό, δίνουν διορία έως την Πέμπτη, προκειμένου να τους δοθούν τα λύτρα των 700 bitcoin (250.000 ευρώ) που ζητούν από ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να μην «ρίξουν» τα πληροφοριακά τους συστήματα. Να σημειωθεί ότι η πρώτη προθεσμία που είχαν δώσει εξέπνευσε σήμερα.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πάντως- που ασχολείται με το θέμα μαζί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος- διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως τα συστήματα είναι «θωρακισμένα».

Ομως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκφράζει φόβους ότι οι χάκερς δεν πρόκειται να σταματήσουν. Τα χρήματα των καταθετών, όπως διαβεβαιώνει η υπηρεσία, είναι διασφαλισμένα, όμως οι χάκερς απειλούσαν να πλήξουν τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Τη ληστεία οι αντάρτες πόλεων, οι αντι-εξουσιαστές-αναρχικοί και λοιποί του “χώρου”, την αποκαλούν απαλλοτρίωση. Που σημαίνει αναγκαστική μεταβίβαση σ΄αυτούς της κυριότητας του χρήματος  για κοινωνικούς, πολιτικούς ή άλλους παρεμφερείς σκοπούς.

Βεβαίως και οι λεγόμενοι  “ποινικοί” κι εκείνοι την ίδια ερμηνεία δίνουν. Μόνο που εδώ ο γενικός, ο κοινωφελής σκοπός είναι το άρρωστο παιδί του ληστή, η δεινή φτώχεια που μαστίζει  τον ίδιο ή την οικογένεια, αλλά και η α(ν)εργία του δράστη ο οποίος από το ύψος της προσωπική φιλοσοφικής ενατένισης των πραγμάτων, αντιλαμβάνεται συνήθως τη δουλειά ως δουλεία. Δε βρίσκεις άκρη. Ο καθένας κόβει-φτιάχνει την ηθική  στα μέτρα που τον βολεύει.

΄Οπως και να έχει το πράγμα, οποιοδήποτε στόχο του ληστή κι αν εξυπηρετεί η “απαλλοτρίωση”, είναι (πέρα από το νομικό χαρακτηρισμό της, ως παράνομη πράξη, στις συντεταγμένες πολιτείες και τις τιμωρητικές συνέπειες που  συνεπάγεται  για το  δράστη)  πράξη  κοινωνικά προκλητική. Και μιλάμε πάντα για τραπεζικό, καπιταλιστικό χρήμα. Αλλιώς αν πιάσουμε κουβέντα για ληστεία-απαλλοτρίωση διαφορετικής πηγής-προέλευσης του χρήματος (π.χ του “μεροκάματου”),  δε θα βρούμε άκρη).

Αν ισχύει ο κανόνας της πρωτογενούς οικονομίας πως “καταναλώνεις, ό,τι παράγεις”, η ληστεία σε καμιά περίπτωση δεν είναι εργασία παραγωγής. Από την  άλλη, ο κοινωνικός ή ο ιδεολογικός, πολιτικός, επαναστατικός  της χαρακτήρας αναιρείται από την ίδια τη φύση του ορισμού  της πολιτικής, της ιδεολογίας, της επανάστασης, των κοινωνικών προβλημάτων.  Ο “καθείς και το τσερβέλο του”,ως γνωστό.

 Η αυτο-αναγόρευση σε επαναστάτη-σωτήρα, σαμάνο, μπροστάρη, είναι υπόθεση  ατομική του καθενός. Δική του επιλογή  και δεν αφορά το πλήθος, που δεν τον εξουσιοδότησε  να του εξασφαλίσει οποιαδήποτε επαναστατική  σωτηρία.

΄Αλλωστε, δεν έχουν καμιά συγγένεια όλες αυτές οι χαρακτηριζόμενες ως πολιτικές πράξεις με τη λενινιστική  άποψη “κλέβουμε τους κλέψαντες”. Οι Μπολσεβίκοι κάνανε επανάσταση. Συμμετείχαν άπαντες. Οι “αντάρτες των πόλεων” αρέσκονται (την κατα- βρίσκουν) από χαρακτήρα -DNA να συμμετέχουν σε εξτρέμ παιχνίδια, που και οι ίδιοι ξέρουν πως δεν οδηγούν πουθενά, σε καμιάς μορφής πραγματική επανάσταση.

  Επομένως, δεν μπορεί και δεν πρέπει καμιά  “επαναστατική”  ή συνώνυμη πράξη, να γίνεται στο όνομά του λαού. . Ο λαός, ο  όχλος, η μάζα έχουν (καλώς ή κακώς) τις δικές τους επιλογές, τη δική τους αντίληψη  για τη ζωή ,το κράτος, την κοινωνία, την πολιτική. Δε συμμετέχουν ούτε συμμερίζονται και δεν αποδέχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις και τις πράξεις  των αυτο-αναγορευθέντων σε σωτήρες-επαναστάτες. Αν είναι έτσι, σε τίνος όνομα και για ποιους κοινωφελείς σκοπούς γίνεται η απαλλοτρίωση, η αλλαγή της κυριότητας πράγματος, αφού το πλήθος δε συμμετέχει και δεν εγκρίνει αυτές τις διαδικασίες;

Από την άλλη, η ληστεία από “ποινικούς” για οποιοδήποτε λόγο, δεν τους εξασφαλίζει την έγκριση του κοινού, του πλήθους, που ,όπως είπαμε, έχει επιλέξει στρατόπεδο ένταξης. Είναι με εκείνους που του προσφέρουν  (ή νομίζει) ασφάλεια, τάξη, ησυχία, μη βία, ελεύθερη και απρόσκοπτη απόλαυση των “αγαθών” του. ΄Αρα, η διασάλευση με τη ληστεία αυτής  της σειράς, της τάξης, τον τρομάζει. Δεν είναι “φίλια” πράξη, δεν αφορά τους άλλους, δεν προάγει τα δικά τους συμφέροντα. Αντίθετα,τα θέτει σε κίνδυνο (πραγματικό ή φανταστικό). Η κοινωνία ως σύνολο λειτουργεί πάντα εχθρικά σε τέτοιου είδους  ενέργειες, που τις θεωρεί παράνομες και αντικοινωνικές.

2. Ομπάμα και Πούτιν τα είπαν στο Παρίσι -Τι του ζήτησε ο Αμερικανός για Συρία και Ουκρανία
Ομπάμα και Πούτιν τα είπαν στο Παρίσι -Τι του ζήτησε ο Αμερικανός για Συρία και Ουκρανία

 Τι ζήτησε ο Ομπάμα από τον Πούτιν; Μα, μια από τα ίδια. Το γνωστό μπλα-μπλα: “Τραβήξου  από την Ουκρανία και εγκατάλειψε  τον ΄Ασαντ στη Συρία”. Και, φυσικά, ο Πούτιν του απάντησε “καλά, ό,τι πεις” και  τον έγραψε κανονικά!΄ Οπως κάνει τόσο καιρό στο θέμα της Ουκρανίας, τουλάχιστον.

Το ΝΑΤΟ όφειλε να  “τρίξει τα δόντια” από την αρχή στο Ρώσο δικτάτορα.  Όταν ακόμα δεν είχε εγκατασταθεί-σταθεροποιηθεί στα εδάφη της Ουκρανίας ο στρατός του. Η Δύση έπαιξε λάθος παιχνίδι και έχασε. Δύσκολα θα αλλάξει στην Αν. Ουκρανία η παγιωμένη πλέον εδαφική, πολιτική, στρατιωτική κατάσταση. Η εθνοτική, βέβαια, είναι δεδομένη.

Το παράλογο (και ανήθικο), όμως είναι άλλο. Ενώ στην παρούσα φάση με την επίθεση των Ρώσων εναντίον των Τζιχανστιστών και τη βοήθεια που παρέχουν στον ΄Ασαντ,  ο Πούτιν βρίσκεται εν απολύτω δικαίω , καθώς και με την κατάρριψη του ρώσικου πολεμικού αεροπλάνου από τον Ερντογάν, το ΝΑΤΟ πάλι διαπράττει έγκλημα. Αντί να συστρατευτούν και να τελειώνει αυτό το δράμα με τους φονταμενταλιστές Ισλαμιστές- μακελάρηδες, τορπιλίζουν τα μέλη της συμμαχίας τις προσπάθειες των Ρώσων και  τόσο   ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ,όσο και  η Αμερική πήραν αναφανδόν θέση υπέρ της Τουρκίας.

Λάθη επί λαθών της Δύσης. Που τα πληρώνει ακριβά .”Και ένας θεός ξέρει  τί τέξεται η επιούσα” για την Ευρώπη, την Αμερική και τον κόσμο ολόκληρο.

3. Η γηραιότερη γυναίκα της Ευρώπης: Εκλεισε τα 116 και αποκαλύπτει το μυστικό της
Η γηραιότερη γυναίκα της Ευρώπης: Εκλεισε τα 116 και αποκαλύπτει το μυστικό της [εικόνες]

H Ιταλίδα Έμμα Μοράνο μόλις έκλεισε τα 116 κι είναι η γηραιότερη γυναίκα της Ευρώπης.

Το μυστικό της; Πήρε διαζύγιο από τον βίαιο σύζυγό της το 1938 –σε μια εποχή που τα διαζύγια δεν επιτρέπονταν– κι εδώ και πολλά χρόνια καταναλώνει 3 αυγά κάθε πρωί, γράφουν την Δευτέρσήμερα πολλές ιταλικές εφημερίδες.

Γεννημένη την 29η Νοεμβρίου του 1899, η Μοράνο είναι η δεύτερη γηραιότερη γυναίκα της Υφηλίου, πίσω από την Αμερικανίδα Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς, που γεννήθηκε τέσσερις μήνες νωρίτερα, επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, που διευκρινίζει επιπλέον ότι πρόκειται για τις δύο γυναίκες που έχουν καταγραφθεί στα παγκόσμια χρονικά να έχουν γεννηθεί τον 19ο αιώνα και παραμένουν εν ζωή.

Τα γονίδια της οικογένειας της σίγουρα έχουν συμβάλει στη μακροζωία της: η μητέρα της Έμμα απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, μία από τις αδελφές της σε ηλικία 107 ετών, ενώ το DNA της εστάλη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ προκειμένου να αναλυθεί.

Ωστόσο ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο δυναμικός της χαρακτήρας βρίσκονται μεταξύ των λόγων που η Ιταλίδα γιορτάζει σήμερα τα 116α χρόνια ζωής της.

Άκρως δραστήρια, η Μοράνο ζει ακόμα σε ένα δυάρι και δεν είχε δεχθεί καμία βοήθεια μέχρι πριν από ένα χρόνο.

«Με τη δύναμη της θέλησης, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» διαβεβαιώνει η ίδια.

Ακριβώς αυτή η θέληση ήταν η κινητήριος δύναμη που την ώθησε να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της που την κακοποιούσε σωματικά, ενώ το μοναχοπαίδι της πέθανε σε ηλικία μόλις 7 μηνών. Ήταν 1938 και τα διαζύγια δεν είχαν ακόμη νομιμοποιηθεί στην Ιταλία.

Ήταν 39 ετών και αποφάσισε να μείνει μόνη, «διότι δεν ήθελα να εξαρτώμαι από οτιδήποτε» είχε δηλώσει η ίδια στην αμερικανική εφημερίδα New York Times τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Έμμα εργάστηκε σε κλωστοϋφαντουργίες έως τα 75 της χρόνια και πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ζωή της στη μικρή κοινότητα Βερμπάνια, στη λίμνη Ματζόρε.

Σε ηλικία 20 ετών και ενώ υπέφερε από αναιμία, ένας γιατρός της συνέστησε να καταναλώνει δύο αυγά ωμά και ένα βρασμένο κάθε πρωί, μια διατροφική συνήθεια που δεν απαρνήθηκε έως τα 110 της χρόνια. Κατανάλωσε σχεδόν 100.000 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Ο γιατρός Κάρλο Μπάβα, που την παρακολουθούσε έως ότου πάτησε τα 90, είχε τονίσει στους New York Times ότι η υγεία της είναι εξαιρετική.

«Έχει επίγνωση του πόσο τυχερή είναι που βρίσκεται ακόμα εν ζωή» και έχει αποδεχθεί με ηρεμία, σύμφωνα με τον ίδιο, τις επιπτώσεις και τα βάσανα που της έχουν προκαλέσει τα γηρατειά.

«Εάν όλοι μου οι ασθενείς ήταν σαν κι εκείνη, θα είχα περάσει την ζωή μου διαβάζοντας εφημερίδα».

“Ήταν 39 ετών και αποφάσισε να μείνει μόνη, διότι “δεν ήθελα να εξαρτώμαι από οτιδήποτε”. Πήρε διαζύγιο από τον βίαιο σύζυγό της το 1938 –σε μια εποχή που τα διαζύγια δεν επιτρέπονταν”.

Οι εξαρτήσεις όντως είναι βαρίδια. Αλλά, μόνο αν πρόκειται για “ουσίες”, τζόγο , “οπαδιλίκια”, άλλες τέτοιες ” “παθογένειες”-αγκυλώσεις. Αν ,όμως, είναι συναισθηματικές εξαρτήσεις από άτομα; Το παιδί σου, τη σύντροφό σου, το φίλο σου,τις υγιείς λέμε εξαρτήσεις, γιατί όχι; Πώς να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς συναισθήματα; Χωρίς να δίνει και να παίρνει αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, ενδιαφέρον, χαρά;  Κούτσουρο να είναι;

Χαζές είναι οι “ροζ” εξαρτήσεις, που δεν έχουν καμιά σχέση με το υγιές συναίσθημα. Οι έρωτες και οι “αγάπες”,τα τεχνητά “προϊόντα” που κατασκευάζονται με μουσικές, ταινίες, βιβλία,άλλα “έργα  τέχνης”  στα άδυτα των  βιομηχανιών του σεξισμού,αυτά είναι παθογένειες και άρρωστες εξαρτήσεις. Υποβιβάζουν ,δεν ανεβάζουν το άτομο. Οι  υπόλοιπες κοινωνικές  “εξαρτήσεις” είναι φυσικές, ανθρώπινες, διαχρονικές.

Βεβαίως, ορθά η  υπερ-αιωνόβια γιαγιά έδωσε “κλωτσιά” στο βίαιο σύζυγο. Μπράβο της! Μιλάμε για μια εποχή που οι περισσότερες γυναίκες, πριν φύγει ο αφέντης το πρωί για το καφενείο, πήγαιναν να τους “αστράψει σφαλιάρα” για τα…λάθη που επρόκειτο να διαπράξουν στη διάρκεια της ημέρας! Γυναίκες γαρ!

“Θού,Κύριε…”

4.  Νέος κύκλος υποτροφιών της Γιάννας Αγγελοπούλου
Νέος κύκλος υποτροφιών της Γιάννας Αγγελοπούλου -Αιτήσεις ως τις 31/12

Η Γιάννα Αγγελοπούλου μαζί με το Clinton Global Initiative University, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής Ελλήνων φοιτητών σε ενέργειες κοινωνικής δράσης και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, στηρίζει για τέταρτη φέτος χρονιά συμμετοχές φοιτητών σε πρόγραμμα διεθνούς ευαισθητοποίησης και κατάρτισης για το 2016.

Μείνετε μακριά από τέτοιες δεσμεύσεις. Υποτροφίες-παγίδες. Μια μέρα θα σας “δέσουν τα χέρια” οι χορηγοί τους.  Δεν σας τα δίνουν τζάμπα τα λεφτά (“δε δίνουν του αγγέλου τους νερό” αυτοί χωρίς διάφορο). Θα σας χρεώσουν και θα σας “βγάλουν το λάδι” αργότερα.  Κι αν όχι σε υλικό, σε ηθικό επίπεδο. Δε θα  γλυτώσετε την εξόφληση των δανεικών.

Θυμάμαι, όταν ήμουνα φοιτητής, ο “μπάρμπα Γιάννης”  ο Λάτσης, έδινε σε μας τους Ηλείους συμπατριώτες του ,που σπουδάζαμε, αβέρτα υποτροφίες. “Γερά” λεφτά λέμε.  Πήραν πολλές διάφοροι, ειδικά από την Ανδρίτσαινα και τα χωριά, που τα παιδιά τότε “μαθαίνανε γράμματα”. ΄Ηταν μόδα  να φύγεις από το χωριό. Και αν δε γινόσουν  δάσκαλος, δικηγόρος, μηχανικός θα σε έβαζε ο Θανασάκης ο  Κανελλόπουλος σε κανένα ΟΤΕ ή  ο Βλαχούσης σε καμιά ΣΤΥΑ.

Αρνήθηκα ,αν και έφηβος, να πάρω αυτές τις υποτροφίες. Κι αργότερα δεν άφησα ούτε την κόρη  μου να τις πάρει. Και  το “βρήκαμε μπροστά” μας.  Εγώ τουλάχιστον.

΄Οταν έδινα στο Λονδίνο τον αγώνα μου στο ελληνικό κολέγιο με τους βασιλιάδες και το εφοπλιστικό κατεστημένο, ο Γιάννης Λάτσης που ήταν και ο χρηματοδότης του Κωνσταντίνου, μαζί με τον Διαμαντή Πατέρα, με πλησίασαν για να μου τα δώσουν “κάτω από το τραπέζι”.  “Καλά” λεφτά την εποχή εκείνη (Τα γράφουμε όλα καταλεπτώς στο βιβλίο μας “ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ”).

Μάλιστα ,ο  Γιάννης Λάτσης σε μια συνάντηση, μόνο που δεν έκλαιγε για τη… λαϊκή μας καταγωγή και “πόσο άξιοι και καλά μυαλά είμαστε εμείς από κει κάτω”. Του είπα: “Δεν πήρα τότε την υποτροφία σου, δε θα πάρω και τώρα το “φακελάκι” σας και ας είναι τόσο φουσκωμένο. Είμαστε διαφορετικοί κόσμοι. Δεν πιστεύω στα λεφτά. Πιστεύω στις αξίες της Φύσης του ανθρώπου.  Μπορώ να ζήσω και με μια “ντομάτα”.Ας τραβήξει καθείς το δρόμου του” .

΄Ηταν τα χέρια μου “λυμένα” και  πέρασε ο τσαμπουκάς μου. Αν είχα πάρει τα λεφτά του στην υποτροφία, πώς  θα αρνιόμουν  τα “μαύρα”;

Αυτές είναι οι άρρωστες εξαρτήσεις που λέμε παραπάνω. Μείνετε ελεύθεροι. Ο άνθρωπος καταξιώνεται και ολοκληρώνεται μέσα στην απόλυτη ελευθερία. Οφείλει να υποτάσσεται μόνο στους νόμους της Φύσης και την ηθική που καθορίζουν εκείνοι. Πουθενά αλλού. Και σε κανέναν.