Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΛΙΟ ΑΡΚΑ!

Εδώ παπάς εκεί παπάς πού ετάφη  ο Μεγ ΄ Αλέξαντρος?

1.α. Άγιος Πορφύριος: Πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

19 Δεκεμβρίου 2023

Μέγας Αλέξανδρος, τοιχογραφία Φώτη Κόντογλου δημαρχείο Αθήνας και Άγιος Πορφύριος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μαρτυρία της μακαριστής Γερόντισσας Στυλιανής Καρατζογιάννη (1933-2019), Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος-Ταώ (Νταού Πεντέλης):

Μια μέρα που πήγαμε, μας έλεγε ο Γέροντας ότι με το χάρισμα που είχε από μικρός, διέκρινε από πολύ μακριά νερά, άγια Λείψανα, αρχαίους Ναούς, αρχαίους τάφους.

Ακόμα και για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μας έλεγε ότι δεν είναι ούτε στην Αίγυπτο ούτε εκεί που τον ψάχνουν, αλλά είναι εδώ στην Ελλάδα κοντά στο αρχαίο Δίον και συγκεκριμένα στην Κατερίνη στην «Κονταριώτισσα», δίπλα σ’ ένα παλιό εκκλησάκι της Παναγίας.

Από το βιβλίο ο «Όσιος Πορφύριος, Μαρτυρίες, διηγήσεις, νουθεσίες» των εκδόσεων Ενωμένη Ρωμηοσύνη.

β. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ:

 «Έπρεπε να γίνω 100 χρόνων για να είμαι σίγουρη για ένα πράγμα: Ο  Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στη Βεργίνα».

,Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ αναλύει τη θεωρία της για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα

 “Ο Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. και ο Στράβων, παραδείγματος χάριν, που μιλάει για τον θάνατο και την ταφή του στην Αλεξάνδρεια, είναι το 60 μ.Χ. Αναρωτήθηκα λοιπόν και μετά άρχισα κι έψαχνα ως ιστορικός τα πράγματα. Τότε είδα, ότι εφόσον όλα τα κείμενα αυτά είναι μεταγενέστερα, να δούμε τι είναι τα πραγματικά ευρήματα».

***

Πρόλαβε ο Πορφύριος την κυρία Γλύκατζη ή    η κυρία Αρβελέρ τον Πορφύριο?

    • Ως μεταγενέστερη  η εκπρόσωπος   του…βυζαντινισμού,  του ιερομόναχου, δεν πιθανολογείται, αλλά ,είναι  σίγουρο   πως ο  Πορφύριος την πρόλαβε.  Της πήρε τα  πρωτεία.

 

2.α Αρκάς: Πήρε θέση για τη ροζ σημαία – Κάνει λόγo για «ολοκληρωτισμούς» μέσα από το σχόλιό του

το Τρομακτικό

“Αρκάς: Σαφή θέση υπέρ της ελευθερίας στην τέχνη πήρε ο ταλαντούχος σκιτσογράφος  με το νέο του σκίτσο το οποίο κοσμεί το έργο της Γεωργίας Λαλέ που έγινε αφορμή αντιπαράθεση τις τελευταίες ώρες”.

β. Με τα δυο τελευταία του σκίτσα ο γνωστός σκιτσογράφος αναφέρεται ακριβώς στο επάγγελμα του Τσίπρα και τον σατιρίζει με τον μοναδικό του τρόπο.

ΕΘΝΟΣ

arkas1.jpg
arkas2.jpg

***

Αρκάς: «Μόνο οι κατά καιρούς ολοκληρωτισμοί έκριναν τα έργα τέχνης με πολιτικά κριτήρια!»

Μόνο οι κατά καιρούς καλλιτέχνες του ολοκληρωτισμού  έκριναν τα έργα του πολιτικού με  κομματικά  (και μάλιστα Μητσοτακικά) κριτήρια.

Ο Λαός δεν ξεχνά τον πανάθλιο Αρκά!