ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ «ΔΡΩΜΕΝΑ» ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (17-23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018)

ΠΑΡ΄ΟΛΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Πρώτη μέρα της εβδομάδας σήμερα .Κι αυτή που μας άφησε, θα μπορούσε δίκαια να θεωρηθεί ιστορική εβδομάδα. O λόγος ένας και μοναδικός.  Μέσα σε΄αυτή, δυο ζητήματα χρονίζοντα, φλέγοντα και  μείζονος εθνικής και οικονομικής σημασίας για την Ελλάδα δείχνουν να  έχουν λυθεί. 

Το πρώτο, το λεγόμενο Μακεδονικό, βρήκε οριστική και  (ως οι σώφρονες φωνές διαβεβαιώνουν)  συμφέρουσα λύση  και το έτερο , η αποκαλούμενη οικονομική κρίση, που κλυδωνίζει το σκάφος της  χώρας εδώ και δέκα περίπου χρόνια, φαίνεται   να εκτονώνεται, να αποβάλει τα χαρακτηριστικά της  δεινής δίνης και να ξαναβρίσκει τον ομαλό πλου προς το προορισμό του ταξιδιού του.

Και τα δύο θέματα τα εξαντλήσαμε στις αναλύσεις μας  εδώ.  Και αν λέγαμε περισσότερα, δε θα ήταν  παρά επανάληψη των όσων ήδη ειπώθηκαν. Θα σταθούμε, όμως,  και θα σχολιάσουμε μια επίκαιρη επιστολή  από τις πολλές που λάβαμε αυτές τις ημέρες, επικριτικές ή συναινετικές,  των όσων εκθέσαμε στα  κείμενά μας για το “Μακεδονικό” .

 Ο φίλος,  λοιπόν , μας γράφει, ανάμεσα στα άλλα: ” …Εδώ και χρόνια συζητούν  Σκόπια και Ελλάδα  το ονοματολογικό. Επιτροπές επί επιτροπών των υπουργείων Εξωτερικών   με επικεφαλής το Νίμιτς,  επί δεκαετίες,  με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες.  Σπατάλησαν  χρόνο, “σάλιο”, νεύρα   και  έξοδα, αλλά, όλως περιέργως,  από τις συνθέσεις των συνομιλητών, έλειπαν προκλητικά οι…καθ ΄ύλιν  αρμόδιοι, οι  ιστορικοί και των δύο χωρών. Να υποθέσω ,δηλαδή, πως  το επόμενο πείραμα του  επιταχυντή  για την έρευνα του «σωματιδίου του θεού» θα το αναλάβουν πλέον  γραφειοκράτες, ερήμην των φυσικών και των άλλων εμπλεκομένων στο πείραμα  επιστημόνων; …”

 

Να είσαι σίγουρος, αγαπητέ,  πως στην “Εσπερία”, τουλάχιστον, δε συμβαίνουν  τέτοια. Οι φυσικοί θα είναι εκεί την ώρα που πρέπει  και μόνο αυτοί. Κάτι που δε συμβαίνει στη χώρα μας. Αλλά, ξεχνάς πως  η Ελλάδα εντάχθηκε  στην ευρωπαϊκή κοινότητα με «τράβηγμα από τα μαλλιά» και σκοπιμότητες πολλές και διάφορες.  Στην ουσία  είναι νόθα εισχώρηση, δοθέντος πως κανονική της οικογένεια  είναι στην… Ανατολή.

Το δράμα τη ιστορίας στην Ελλάδα, είναι αυτό ακριβώς που εντόπισες. Γράφουμε στην εισαγωγή  μας στα Μαθήματα ιστορίας “
“Σημερα,στις συντεταγμενες πολιτειες και στις πολιτισμενες κοινωνιες, που οι ρολοι ειναι (ή πρεπει να ειναι) βιωματικοι και διακριτοι και δεν επιτηδευονται ουτε υποδυονται,πλην εκεινων στα θεατρικα δρωμενα, η αντιποιηση δεν ειναι μονο πραξη λοιδωρη, αλλα σε πολλες μορφες της και ποινικα κολασιμη. Το ερασιτεχνικο και το αμεθοδο δεν ειναι απλως αστεια, αλλα και επικινδυνα. Ιδιαιτερα στην Επιστημη.
   Στη συστηματοποιημενη γνωση,οι κανονες κατακτησης της ειναι αυστηρα προσδιορισμενοι και οι οροι επιτηδευσης της δεσμευτικοι για τους φορεις της. Η λαθρεπιβαση σε επαγγελματικη συντεχνια, εξειδικευμενης γνωσης, ειναι απαγορευμενη. ”Ελευθερη εισοδος επισκεπτων” και καταληψη γνωστικου χωρου, που ” de jure et ipso jure” ανηκει  σε αλλους , δεν επιτρεπεται. Γιατι ο κομπογιανιτισμος, ο πιθηκισμος, το δηθεν, δεν ειναι απλως κωμικες μεταμφιεσεις. Εχουν πρωτιστως και επικινδυνες παρενεργειες.
   Αυτα ειναι αυτονοητα για ολες τις αλλες επιστημες, οχι, ομως, και για την επιστημη της Ιστοριας. Καλως η κακως ο καθενας εχει το δικαιωμα να πιανει και να γραφει “ιστορια”. Ειδικα στη χωρα μας. Απομαχοι, πολιτικοι, αποστρατοι στρατιωτικοι, συνταξιουχοι, δημοσιοι υπαλληλοι, αν δεν γραφουν λογοτεχνια, ασχολουνται συνηθως, με τη συγγραφη ιστορικων κειμενων. Ακομα και αυτοβιογραφικες διηγησεις, μεταπλαθονται και μεταμορφωνονται σε ιστορια. Προσωπικα περιστατικα, αναμνησεις, ονοματα, χρονολογιες, διανθισμενα με αφηγηματικο λογο, αναδεικνυονται σε “ιστορικα  γεγονοτα”.
   Η σημασια της ερευνας των αρχειακων πηγων, η αναγκη της κριτικης τους, η διαπιστωση και κατανοηση των ιστορικων γεγονοτων και η διακριση τους απο τα γεγονοτα (κορυφαιες ενασχολησεις της επιστημης της ιστοριας), για να περιοριστουμε μονο σε αυτα , που απαιτουν εξειδικευμενη γνωση και επιστημοσυνη, ειναι, οχι μονο αδιαφορα, αλλα και οροι αγνωστοι στους ”ιστορικους” αυτου του ειδους”.

Το μέγα ιστορικό ζήτημα του “Μακεδονικού” σε όλες του τις  διαστάσεις   (φυλετική, εθνολογική,  γλωσσολογική  κ. λπ) ανάλαβαν ,δυστυχώς, και στις δυό χώρες  να το διεκπεραιώσουν   με …περισπούδαστες ιστορικές αναλύσεις τύφλας,  είτε  τρελαμένοι απόστρατοι εθνικιστές ,όπως ο δικός μας δω Φράγκος  Φραγκούλης, είτε ιστορίζοντες φιλόλογοι, όπως ο γνωστός υπερπατριώτης Σαράντος Καργάκος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει απ΄όσο γνωρίζουμε  και στην άλλη πλευρά. Και στις  επίσημες συζητήσεις   για το ονοματολογικό (γιατί Βόρεια, Νότια,  Νέα Μακεδονία ή με άλλο προσδιορισμό και πού εδράζονται όλα τούτα ιστορικά;)  τα ιστορικά επιχειρήματα τα  ανέλυσαν και τα κάλυψαν …επιστημονικά  οι γραφειοκράτες των υπουργείων  και οι κομματικοί εγκάθετοι  και στις δύο πλευρές.

Στις ΗΠΑ, όπως είναι γνωστό, ο εκάστοτε πρόεδρος έχει δίπλα του συμβούλους (στρατιωτικούς, νομικούς, εμπορικούς κ.α) και φυσικά μια ομάδα δυνατών ιστορικών σε διάφορες εξειδικεύσεις  της  επιστήμης. Και στα περισσότερα φυσικά οργανωμένα κράτη , συμβαίνει το ίδιο. Να θυμίσουμε πως  κορυφαίοι ηγέτες στον κόσμο, θεωρούσαν  εαυτούς ανεπαρκείς για την άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς βαθιά γνώση των ιστορικών “εφετμών”  του  Θουκυδίδη.

Αυτά ,βέβαια για τη χώρα που «ό τι δηλώσεις  είσαι», είναι  ψιλά γράμματα. Και όχι μόνο στη επίσημη πολιτεία.   Ρίξτε μια ματιά στα φόρουμ  των διαφόρων ιστότοπων  κοινωνικής δικτύωσης  και θα ανακαλύψετε, έντρομοι, αν έχετε  στοιχειώδη συναίσθηση ευθύνης, πως  φορείς φανατισμού, εθνικισμού, ιστορικού αναλφαβητισμού   και ημιμάθειας,  αναλύουν χωρίς ίχνος τσίπας,   με    ύφος εκατό καρδιναλίων ιστορισμού, θέματα Ιστορίας. Κρίνουν, αποφαίνονται, συμπεραίνουν επί παντός ιστορικού επιστητού, ανερυθρίαστα και προκλητικά.

Η μεγαλύτερη αρετή της αρχαιότητας και αναρτημένη επιγραφή  στη “Μετώπη” της εισόδου των Δελφών ήταν  το « ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ».  Αυτογνωσία  σημαίνει πως  το άτομο έχει συνείδηση της γνώσης, της εμπειρίας, του χαρακτήρα, των ιδιοτήτων-αξιοτήτων, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του. Αλλιώς , έχει τη  συμπεριφορά  μαϊμούς, που χορεύει … βρακωμένη,  όπως της  παίζει  ο μαϊμουδιάρης.

Το Ελλαδιστάν,  ως γνωστό, είναι και  η χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας”.  Οι  Κουτόφραγκοι ειδικά το γνωρίζουν, αιώνες τώρα, πολύ καλά.  Οι μόνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να το αντιληφθούν είναι μόνο οι   ΄Ελληνες. Μπορεί να γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα η Αυτογνωσία και το Μέτρο, αλλά οι Νεο-Ελληνες  δεν τρέφουν καμιά εκτίμηση για αμφότερα.

Μάλιστα, ομνύουν  εντελώς ανιστόρητα και ανισόρροπα  στο εθνικό  όνομα ΄Ελληνες, την απόκτησή του οποίου  τη   χρεωστούν σε άλλους . Συγκεκριμένα,  το κατέχουν ελέω Ευρώπης. Γιατί, αν την επομένη της  Ναυμαχίας  στο  Ναβαρίνο δεν  εγκατέλειπε άρον -άρον το Μωριά ο Ιμπραήμ και ο ξένος στόλος δεν είχε καταφέρει να  τον γονατίσει, σήμερα  το …Γιουνανιστάν  θα είχε εκλογές!

Και οι περισσότεροι θα  ψήφιζαν σίγουρα  Ερντογάν!  Είναι ίδιου φυράματος  με τους ΄ ΄Ελληνες πολιτικούς. Και ο μεν και οι δε αντάξιοι  Σουλτάνος, Πασάδες και Αγάδες  της παλιάς Οθωμανικής αυτοκρατορίας . “Μανούλες” στο πελατειακό δοβλέτι,  το μπαξίσι, την ανικανότητα και τη νωχέλεια.   

 ΄Αφεριμ…Αγία Ευρώπη!