ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟ… 32!

“Το κελί το 33”  το ξέρει όλη η Ελλάδα από το ομώνυμο άσμα.   Σ΄αυτό  μπαίνουν όλοι οι παράνομοι και οι  εγκληματίες, πλην των  “λευκών κολάρων”.     Για τους τελευταίους  όλους ,υπάρχει ,βέβαια,   κρατημένο στον Κορυδαλλό  ειδικό κελί, το  νούμερο …32. Αλλά ,μέχρι σήμερα ,αν  και κοινοί  λωποδύτες ,  την σκαπούλαραν με τα γνωστά κόλπα.

Κι ενώ ειδικά αυτό το κελί θα έπρεπε να είναι τίγκα με “βαριά ονόματα στο δίχτυ”,  βρίσκεται  ακόμα  μανταλωμένο κι αδειανό.  Χρόνια παραμένει έτσι και περιμένει τους… ενοίκους του, παλιούς και νεότερους.

Κι εμείς εδώ αποφασίσαμε  να το ανοίξουμε, να το αερίσουμε ,να τους το καθαρίσουμε , για   να το βρούνε έτοιμο και …στενό,  όταν   τους στείλουμε εκεί.

 

Το λέμε “κελί 32” ,συμβολικά, σημειολογικά,  μεταφορικά , όπως θα το λέγαμε στη λογοτεχνία. Συμβολίζει τα 32 ακίνητα του γόνου της γνωστής φαμίλιας Μητσοτάκη, του Κυριάκου, του επονομαζόμενου και Κούλη. Ούτε ένα ούτε δύο.  32 ολόκληρα σπίτια, να χάνεις το μέτρημα!

Η εικόνα ενός πρωθυπουργού, ο πατέρας του οποίου μπήκε φτωχός στην πολιτική,  διετέλεσε αρχιερέας της διαφθοράς και  της απάτης, πέθανε πλούσιος και  άφησε κληρονομιά  αυτά ακριβώς  τα…32 διαμερίσματα (και όχι μόνο), δεν είναι και η καλύτερη.  Και σήμερα,  βέβαια, έγιναν θηλιά στο λαιμό του γιο του , αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ποτέ να εργαστεί, χωρίς ποτέ να δικαιολογήσει πώς εξοικονόμησε τόσο “χρυσάφι”, αλλά και με πτυχία… ταχυδρομικώς  αποσταλέντα, σήμερα να είναι ο πλουσιότερος  κομματικός της Ελλάδας!

Να γίνει ,επομένως, σύνθημα και συλλογική ελληνική μνήμη  ο αριθμός 32. Να αποτελέσει “ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ” και έναρξη ΝΕΑΣ. Να τραβήξουμε μια βαθιά γραμμή, ένα σύνορο “εσκαμμένο”  και απολύτως ορατό  στις γενιές. ΠΡΙΝ   και ΜΕΤΑ.

 

“Στο κελί 32″ ,λοιπόν,   όλα τούτα τα αρπακτικά, που ο Νόμος  τα  χαρακτηρίζει ως  ” εγκληματίες του Λευκού Κολάρου”.  Να πως οι νομικοί περιγράφουν  αυτά τα εγκλήματα:

‘”Ο όρος εγκλήματα του λευκού κολάρου χρησιμοποιείται κατά τις τελευταίες δεκαετίες για να περιγράψει το σύνολο εκείνων των παραβατικών συμπεριφορών που σχετίζονται με τον χώρο της οικονομικής δραστηριότητας και που δεν συνδέονται με την άσκηση βίας, ενώ, συνήθως, διαπράττονται από άτομα που βρίσκονται σε ανώτερα κοινωνικά
στρώματα. Πολύ συχνά, η εξακρίβωση ενός εγκλήματος του λευκού κολάρου είναι δυσχερής, καθώς δεν είναι πάντα απόλυτα σαφές πότε μια πράξη θεωρείται παράνομη ή νόμιμη στα πλαίσια της επαγγελματικής δραστηριότητας.  Επιπλέον, σήμερα τα εγκλήματα του λευκού κολάρου μπορούν να διαπραχθούν από τον οποιονδήποτε,
άσχετα από την οικονομική ή κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Ακράδαντη απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι πλέον μια ευρεία ποικιλία εγκλημάτων του λευκού κολάρου τελείται από μέλη εγκληματικών οργανώσεων στις οποίες δεν εμπλέκονται μόνο άτομα ανώτερης τάξης. Ο όρος οργανωμένο έγκλημα ή εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την ύπαρξη μιας δομημένης ομάδας που βασίζεται σε τρία ή περισσότερα άτομα. Η ομάδα αυτή ενεργεί σε συνεννόηση με σκοπό τη διάπραξη ενός ή περισσοτέρων σοβαρών ποινικών αδικημάτων”.

 

 

 Η Ιστορία πρωτίστως είναι δικαστήριο.  Το ανώτατο δικαστήριο, μάλιστα  που είναι το μόνο αρμόδιο να αποφαίνεται, αν  το κρινόμενο-δικαζόμενο “δημόσιο πρόσωπο” είναι ένοχος ή όχι.   Τα συστημικά δικαστήρια  με τα νομικά τους εργαλεία, που, εν πολλοίς ,είναι διαφορετικά από  τα  εργαλεία της Ιστορίας , εκδίδουν δικές τους αποφάσεις και επιβάλουν ποινές.

Αλλά,   σε δικαζόμενα “δημόσια πρόσωπα” είναι  υποχρεωμένα ,όχι απλώς   να  λαμβάνουν υπόψη τους την Ιστορική   απόφαση κατά τη διαδικασία  επιβολής της συστημικής ποινής, αλλά να συμμορφώνονται απολύτως με την αδέκαστη απόφαση του δικαστηρίου της Ιστορίας. Επειδή, ακριβώς, είναι η μόνη, αποδεδειγμένα,  πως δε χαρίζεται και δεν “προσωποποιεί” τις κρίσεις και αποφάσεις της . Είναι διαχρονικός και απαράγραπτος  Νόμος και εν ταυτώ απαίτηση της ίδιας της Ιστορίας ( ως επιστήμη).

΄Εχουμε άπειρες  φορές εδώ αναφερθεί στους εγκληματίες  του Λευκού κολάρου στη  σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρα μας .  Και δεν  θα το κάνουμε πάλι εδώ, σήμερα.

 Να υπενθυμίσουμε μόνο, με αφορμή τα… 32 διαμερίσματα  του σημερινού πρωθυπουργού  τη γνωστή, σοφή φράση :  “Παλιά, οι πολιτικοί έμπαιναν στη Βουλή πλούσιοι και έβγαιναν πτωχοί. Σήμερα  συμβαίνει  το αντίστροφο”.

Στις μέρες μας, η φαμίλια Μητσοτάκη ανέτρεψε αυτό τον κανόνα.  Και το χειρότερο, ατιμωρητί.  Η διαφορά ,η απάτη, η λαμογιά, τα εγκλήματα του λευκού κολάρου έχουν  γίνει πλέον όροι  συνώνυμοι του ονόματος Μητσοτάκη.

Κανείς  από τους σύγχρονους πολιτικούς της Ελλάδας , ακόμα και  από τα λεγόμενα  “τζάκια”  του Καραμανλή και Παπανδρέου δεν υπήρξε τόσο διεφθαρμένος,  όσο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  και ο γιος του Κυριάκος.

 

Η Ιστορία “υπογράφει” αυτούς τους χαρακτηρισμούς “μετά λόγου γνώσης”   και επίγνωσης της βαρύτητας, τόσο αυτών των εγκλημάτων, όσο  και των χαρακτηρισμών που  προσάπτει στα συγκεκριμένα , δημόσια  πρόσωπα.  Και μάλιστα στους υψηλότερους θεσμούς αυτής της χώρας, όπως είναι του πρωθυπουργού και του αρχηγού κόμματος.