Μιλώντας πριν από κάποιες εβδομάδες με μια δημοσιογράφο που βρίσκεται σε τηλεοπτική εκπομπή, στο πάνελ, μου έλεγε ότι φοβάται πλέον να εκφραστεί και να πει το οτιδήποτε. Όχι για το κομμάτι του cancel, αλλά γιατί παραμονεύει κόσμος δικομανής και δεν θέλει να βρεθεί να χρωστάει τίποτα χιλιάρικα επειδή μπορεί να εξέφρασε μια πεποίθηση, όχι απαραίτητα εκτός ορίων. Τα όσα δήλωσε σήμερα ο κ. Κούγιας και ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου, έρχονται να υπενθυμίσουν πως ο δημόσιος λόγος είναι μια τεράστια ευθύνη και πως ίσως τελικά πρέπει να υπάρχει αυτός ο φόβος.

Είναι μια πραγματικότητα πως οι τηλεοπτικές εκπομπές έχουν ξεσαλώσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Προβαίνουν σε κρίσεις και επικρίσεις και κάνουν ερμηνείες που επηρεάζουν την κρίση του κόσμου ή δικάζουν πριν καν δικαστεί κάποιος. Ναι, είναι προφανές πως άμα κάποιος έχει 15 άτομα να τον κατηγορούν για επονείδιστες πράξεις, το πιο πιθανό είναι να τις έχει κάνει.

Άλλο όμως να το πω εγώ κι εσύ στην παρέα μας, κι άλλο να ειπωθεί ή να γραφτεί δημόσια. Ακόμα και τα σχόλια στα social media από ανώνυμους ή άσημους ανθρώπους, θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά ή ότι παραπληροφορούν και κάποιος να κάνει μήνυση προς πάσα κατεύθυνση.

Φυσικά, τα τηλεοπτικά πρόσωπα έχουν μάθει εδώ και χρόνια σε μια ασυλία και μπορεί να γνωρίζουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα επέλθει έστω ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός και θα τελειώσει εκεί το ζήτημα. Ο Αλέξης Κούγιας δεν είναι άνθρωπος που τα αφήνει αυτά να πέσουν και είτε το κάνει για το θεαθήναι είτε το εννοεί, θα κυνηγήσει δικαστικά οποιονδήποτε λέει ή κάνει κάτι εναντίον του ή των εντολέων του.

Και η Φαίη Σκορδά ή η Ζήνα Κουτσελίνη έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο μου. Ενδεχομένως να μην τραβήξει τελικά το σχοινί στα άκρα, αλλά τα όσα δήλωσε σήμερα ο Κούγιας, μπορεί και να αλλάξουν πολλά στην τηλεοπτική διαχείριση των υποθέσεων που απασχολούν εντόνως την κοινή γνώμη.

«Χθες πληροφορήθηκα ότι στη μεν εκπομπή που  παρουσιαστές είναι ο κύριος Λιάγκας και η κυρία Σκορδά παίχτηκε μαγνητοσκοπημένη δήλωση μιας κυρίας, της κυρίας Τζώρτζη. Μου είπαν οι συνεργάτες μου ότι έχει παίξει τη νταντά σε ένα σίριαλ, η οποία τόλμησε και είπε ότι εγώ είμαι αλήτης και κάνω αλήτικη υπεράσπιση. Μόλις πάμε στα δικαστήρια και πει αυτή τη δικαιολογία και την πει και η κυρία Σκορδά και ο κύριος Λιάγκας, ότι εμείς έπρεπε να το παρουσιάσουμε, θα γελάει το δικαστήριο.

Κι όταν θα έρθει η ώρα του ταμείου, τότε παρακαλώ πολύ να έχουν κάνει καλά συμβόλαια ο κύριος Λιάγκας και η κυρία Σκορδά, να έχουν και κάποια περιουσιακά στοιχεία για να αποζημιώσουν. Σήμερα η κυρία Σκορδά θα παραλάβει μια αγωγή 100.000 ευρώ όχι για την εκπομπή την προχθεσινή γιατί για οτιδήποτε για μένα θα έρχεται και μια αγωγή ξεχωριστά. Βέβαια, θα παραλάβουν όλοι, 5-10 αγωγές από τον κύριο Λιγνάδη για όσα έχουν κάνει εδώ και 15 μήνες».

Μετά από τον κ. Κούγια, ήρθε ο Όθωνας Παπαδόπουλος, δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, που προειδοποίησε για νομικές ενέργειες εις βάρος τηλεοπτικών προσώπων που έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς δηλώσεις προσώπων από το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας Πισπιρίγκου και του Δασκαλάκη, οι οποίες κρίνονται ως ψευδείς και παραπλανητικές από τον ίδιο.

Προφανώς και φωτογραφίζει το Πρωινό, που έχει κάνει άπειρα τέτοια ρεπορτάζ, αλλά θα έπρεπε να φωτογραφίζει και την εκπομπή της Καινούργιου όπου έκανε δηλώσεις, και της Ζήνας Κουτσελίνη, και της Τατιάνας Στεφανίδου και πολλών ακόμα.

Ο Κούγιας και ο Όθωνας Παπαδόπουλος καλό είναι να λειτουργήσουν ως wake up call για τα πρόσωπα της τηλεόρασης που θεωρούν ότι έχουν την ασυλία και το αλάθητο του Πάπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι απόψεις τους είναι λάθος ή κάτι τέτοιο. Η κοινή λογική λέει αυτό που λένε και αυτοί. Απλώς, πολλές φορές, όταν κυνηγάς τα νούμερα που φέρνει ένα θέμα, εύκολα ξεπερνάς το όριο.

Ή, κάτι που επίσης έχει συμβεί, μπορεί να μεταθέτεις την παγιωμένη σου άποψη όπως δημιουργήθηκε από μια υπόθεση, σε μια άλλη. Μπορεί για παράδειγμα να θεωρείς ότι ο Φιλιππίδης είναι ένοχος και λόγω αυτού, να καταδικάζεις μέσα σου οτιδήποτε ακούγεται για τον οποιονδήποτε και να προκαταβάλλεις με τα λόγια σου.

Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι ο Κούγιας και ο κάθε Κούγιας θα ολοκληρώσει την διάθεση του για μήνυση και θα αξιώσει επίσημα αυτό το ποσό, τότε όλα τα πρόσωπα της τηλεόρασης θα μπουν σε μια διαδικασία μαζέματος, αναθεώρησης και διάφορων άλλων πραγμάτων. Αν θα πάρουν αυτό που τους αξίζει, είναι στην κρίση του καθενός.

****

Δεν ξέρω αν είναι κατάντημα (σχήμα λόγου)   να υιοθετεί κανείς  σε συγκεκριμένα θέματα τις απόψεις του Αλέξη Κούγια ή και κοντυλοφόρων της εμπορικής δημοσιογραφίας, όπως ο παραπάνω στο NITRO.  Αλλά στην προκειμένη περίπτωση  (πώς να το κάνουμε;) το δίκιο είναι 100% με το μέρος και των δύο. ΄

‘ Αλλωστε, στην ιστορική δημοσιογραφία,  ακόμα κι αν διαφωνείς με κάποιους, θα ήταν άδικο και αντιδεοντολογικό να μη δίνεις βήμα σε όποιες απόψεις τους κρίνονται αντικειμενικά και “εκ των πραγμάτων” σωστές και συμπίπτουσες με το δίκιο.   Αντιστρόφως ανάλογη είναι  η  τακτική,     που ακολουθούν με μας ο Ράπτης,  ο Κουρτάκης, ο Χατζηνικολάου, τα …αριστερά  φυντάνια  της Εφ συν και ο Βαξεβάνης.   Φασίζουσα συμπεριφορά και  εγκληματική λογοκρισία,   που μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα συναντά κανείς.

Συνυπογράφουμε ,λοιπόν, τις διαμαρτυρίες-καταγγελίες   Κούγια.  Ο γκεμπελικός κόσμος  στην πλειοψηφία του  λειτουργεί σαν τη Σκορδά, το Λιάγκα ,τη Στεφανίδου και τη Νικολούλη.  Δεν έχουν διαφορά στο ήθος, παρά μόνο στο ύφος.   Ο Χατζηνικολάου, ας πούμε, δεν είναι ως σοβαροφανής , λιγότερο ένοχος από τα  σούργελα που καταγγέλλει  ο Κούγιας.  ΄Ολοι τους ,άλλος για να ζήσει, άλλος για να κονομήσει,  μαθήτευσαν στη σχολή Τράγκα και πολλοί ξεπέρασαν και το δάσκαλό τους. ΄Εγιναν οι ίδιοι σχολάρχες και πάμπλουτοι σαν  εκείνον.

 

Είναι, ίσως,  η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που μια συντεχνία   σε τέτοια έκταση ΖΕΙ  στην κυριολεξία και αποκλειστικά  ή κάνει τεράστιες περιουσίες , κατασκευάζοντας ενόχους. Με συκοφαντίες, απειλές, εκβιασμούς,  στημένες πληροφορίες ,ρεπορτάζ, επαναλήψεις και πλύση εγκεφάλου, σε μια ανθούσα  βιομηχανία  χαλκείων και παραχάραξης , σε ένα πρωτοφανές  ρεσιτάλ ασυδοσίας  και υστερίας ,  συναγωνίζονται  ποιος θα  αναγορευτεί σε  χειρότερο  και προκλητικότερο  κράχτη και εισπράκτορα  για τα ταμεία των επιχειρήσεών τους.   Πακτωλός χρημάτων και  με χίλιους τρόπους ρέει καθημερινώς και χύνεται στα στούντιο και τα πολυτελή γραφεία της νέας  επιχειρηματικής τάξης, που οι επιδόσεις της  δε μοιάζουν  πια ούτε με εκείνων  της  παρασιτικής οικονομίας, ούτε  των «λευκών  κολάρων» , όπως  Σαμαρά, Βενιζέλου, Λοβέρδου ,ας πούμε,  αλλά όσο πάει, έχει την μπόχα, εντελώς πια , υπόκοσμου  και οργανωμένου εγκλήματος. Μαφία!

Και… όποιον πάρει ο χάρος!  Ουδείς, ένοχος ή αθώος, επώνυμος και ανώνυμος ,είναι στο απυρόβλητο.   ΄Ενα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα και κατοχυρωμένο δια νόμου, το ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ, όχι μόνο οι  νέοι μαφιόζοι της πένας και του μικροφώνου,  το γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, αλλά και κανοναρχούν ακόμα και την τακτική δικαιοσύνη με τα δικά τους ψευδή-κατασκευασμένα στοιχεία και πολλές φορές οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας, από φόβο  και αδυναμία αντίστασης, συνάδουν και συμπορεύονται  με τις «δικογραφίες» που κατασκευάζονται στα στούντιο των πρωινάδικων  και των δελτίων  ειδήσεων. ΄Ενα φαινόμενο,  που σε τέτοια έκταση και σφοδρότητα, μόνο στην Ελλάδα το συναντά κανείς.

Ειδικά σε θέματα που μυρίζει «σπέρμα»,  τα   σιχαμερά αυτά ερπετά,  δίνουν τα ρέστα τους. Υποθέσεις ,σαν αυτή του Λιγνάδη και  του Φιλιππίδη μονοπωλούν επί μήνες την επικαιρότητα.    Και οι δίκες πλέον δε διεξάγονται στις αίθουσες, αλλά  στα τηλεοπτικά τους δικαστήρια!

Οι αποφάσεις-ετυμηγορίες τους, μάλιστα,  είναι  ήδη στα συρτάρια τους  και έτοιμες να δοθούν για…  καθαρογραφή. Εκείνες των θεσμικών δικαστηρίων, ας… περιμένουν. Και μάλιστα, αν δε συμφωνούν με τις δικές τους, είναι…”κατάπτυστες και χειραγωγούμενες”,  όπως έλεγε πρόσφατα ο γνωστός “Ταρζάν της Ζούγλας” που χρόνια τώρα έχει κάνει την “κλειδαρότρυπα” και τη συκοφαντία…παλάτι στα Βόρεια προάστεια.

Ακόμα και στην υπόθεση Πισπιρίγκου, το έφεραν το δούλεψαν και μια που κίνητρα δεν είχε η μάνα να σκοτώσει τα τρία παιδιά της ( δεν έφτανε η κατηγορία για το …έγκλημα της μοιχείας!) , τα τέρατα  της επιχείρησης  κατασκευής ενόχων , βρήκαν τί ήταν τελικά εκείνο  που την ώθησε να τα σκοτώνει.  Κάθε φορά που  εκείνος ο προκομένος πατέρας, την έκανε για αλλού, η προδομένη σύζυγος,  «κομμάτιαζε» ως Μήδεια κι από ένα παιδί, για να τον φέρνει πίσω.  Η Νικολούλειος  αγχίνοια σε υψιπετείς πτήσεις!

Το συνάφι όπως είπαμε στην πλειοψηφία  του σχεδόν , ανήκει στη σχολη Τράγκα.  Δεν ήταν  βέβαια, ο  πλην των άλλων και φασισταράς, αυτός  εκδότης, ο πρώτος  διδάξας, αλλά  ήταν ανάμεσα στους Μεγάλους Δασκάλους και Σαμάνους  της συντεχνίας.  Αρχή του, “δούλεψε να φας και εκβίαζε  να  κονομήσεις”. Οι νέοι Σχολάρχες,μικροί ή μεγάλοι, ασπάζονται  και τούτοι την ίδια φιλοσοφία ζωής. Κι αυτός είναι ο λόγος που έχουν   εντελώς πια  αποθρασυνθεί .

 

 

Μια  Πολιτεία, δεν μπορεί να σταθεί, έστω και στοιχειωδώς  ευνομούμενη,  όχι  μόνο με  διεφθαρμένους “γόνους και επιγόνους” δυναστειών ή “Σαμαράδες και Βενιζέλους”.  Πρωτίστως,  δε στέκεται,  αν    ο  Τράγκας  και ο  Χατζηνικολάου, η Σκορδά, ο Λιάγκας,η Στεφανίδου,η Νικολούδη,  όλος εκείνος ο νεομαφιόζικος συρφετός που ανήγαγε σε  εθνικό,επιχειρηματικό σπορ το  νέο έγκλημα της κατασκευής  ενόχων, δεν αντιληφθούν ή δεν τους δώσουμε να καταλάβουν  την αλήθεια που εύστοχα διέσωσε, ως εφετμή,  ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη του:

“… λοιπόν αρπάζητε , και μάθηθ ‘ ότι ουκ εξ άπαντος δεί το κερδαίνειν φιλείν . εκ των γαρ αισχρών λημμάτων τους πλείονας ατωμένους ίδοις αν η σεσωσμένους”  ( σε ελεύθερη…παράφραση:  Μπορεί να τα κονομάτε από χίλιες μεριές.  Αλλά μια μέρα, θα μάθετε πως υπάρχουν και στο μαφιόζικο κέρδος ,  όρια και κανόνες.  Αλλιώς ,όπως οι  Τράγκες  και οι  “Χατζηνικολάου”…ανεμομαζώματα ,  διαβολοσκορπίσματα είναι  ο κανόνας.   Τέτοιοι λωποδύτες, δε σώζονται με τίποτα ).