ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Φωτιά στο Μάτι -Σοκαριστική περιγραφή:” Έβλεπα να λιώνουν τα πόδια του γιου μου και δεν του είπα τίποτα ως μαμά”

Συγκλόνισε με την περιγραφή της μια από τους επιζώντες στη φωτιά στο Μάτι

“Συγκλόνισε ξανά η Κάλλι Αναγνώστου, η οποία υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα μαζί με τον 5,5 -τότε- ετών γιο της, περιγράφοντας όσα έζησε κατά τη διάρκεια της φονικής φωτιάς στο Μάτι.

Μετά την ανατριχιαστική κατάθεσή της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο την Πέμπτη (8/12), η κυρία Αναγνώστου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24, όπου περιέγραψε όσα τραγικά βίωσε την 23η Ιουλίου 2018″.

***

΄Ενα θέατρο ,όπως άλλωστε είναι πολλά από  τα δικαστήρια,  παίζεται και  στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αυτές τις ημέρες. Και δεν είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει.   Τα θύματα δε θέλουν να μάθουν την αλήθεια.   Η απώλεια των δικών τους, η φωνή του  αίματος, είναι ασθενέστερα της προπαγάνδας και της λοβοτομής που έχουν υποστεί.

Τους είπαν πως…  ΚΑΠΟΙΟΣ έβαλε,  χιλιόμετρα μακριά,  φωτιά  για να κάψει  καλοκαιριάτικα  χαμόκλαδα  και η μικρή φωτιά…έξαλλη και φουριόζα,    κατέρριψε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας των πυρκαγιών όλων των εποχών στην υφήλιο  και έφτασε  ΓΙΓΑΝΤΙΑ στο Μάτι και τον Βουτζά  ,όπου και συνέλαβε  εξ απήνης  τα θύματα.  Τόσο…λογική η εξήγηση !

Και δεν τους είπαν,  φυσικά,  οι ίδιοι οι  θύτες   πως τα δικά τους δολοφονικά  χέρια  έβαλαν τις φωτιές στις αυλές και στα δέντρα δίπλα τους.  Κι έκαψαν τους ανθρώπους τους  που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν,ακριβώς γιατί δεν υπήρχε  χρόνος.

Δεν θέλουν μάθουν  την αλήθεια!΄ Αλλωστε τί…πατριώτες  θα ήταν πολλοί απ΄αυτούς;   Ο Κούλης τους , τους  αποκάλυψε  την αλήθεια.    Ο Αλέξης Τσίπρας  ήταν αυτός που  τους έκαψε!   Αρκεί η φωνή της διαβεβαίωσης του αρχηγού των Μακεδονομάχων,  για να σκεπάσει τις κραυγές τους αίματος των δικών τους, που βούν ακόμα.

Γράφαμε τις ίδιες ημέρες της συμφοράς:

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ  ΡΑΦΗΝΑΣ. 85  θύματα  θυσία στο Μολώχ του εθνικισμού

΄Εχω ζήσει   Πεντέλη-Ραφήνα-Μάτι- Ν.Μάκρη, ως μόνιμος κάτοικος πάνω από 20 χρόνια.  Ένα διάστημα υπηρέτησα και ως εκπαιδευτικός σε Λύκεια των περιοχών. Γνωρίζω τον τόπο καλύτερα και από  το χωριό που γεννήθηκα, μια και έφυγα από εκεί νωρίς. Περιπατητής επίσης για χρόνια  στην Πεντέλη, αλλά και από Ζούμπερι(η) ως το Κόκκινο Λιμανάκι σχεδόν καθημερινά, χειμώνα καλοκαίρι, είχα ακόμα  περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίζω  σπιθαμή προς σπιθαμή, κάθε πέτρα , λαγκαδιά, ρέμα και ακρογιαλιά  στις  πολύωρες πεζοπορίες μου.

Να σημειώσω μάλιστα πως στις μεγάλες πυρκαγιές της Πεντέλης το 1993, αλλά και σε άλλες μικρότερες ήμουν με πολλούς φίλους τότε από τη Ν. Μάκρη,  μέλος της ομάδας εθελοντών “πρώτης γραμμής” που τρέχαμε στην κατάσβεση των εστιών πριν ακόμα φτάσουν πυροσβεστικά ή δίναμε πληροφορίες σε πυροσβέστες και στρατιώτες για τη  μορφολογία του εδάφους, τα  μονοπάτια, τον τρόπο πρόσβασης στις φλεγόμενες περιοχές και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες. Από την ομάδα εκείνη, πολλά «παιδιά» στην καταστροφική πυρκαγιά του 1993, είχαν τραυματιστεί και κάποιοι αρκετά σοβαρά.

Δίνω αυτές τις προσωπικές  πληροφορίες, πριν καταθέσω τις απόψεις μου για την τραγωδία της  23ης Ιουλίου 2018 με   πάνω από 85 ανθρώπους νεκρούς, άλλους αγνοουμένους ή σε κρίσιμη κατάσταση και με  περισσότερους από 200 με  βαριά τραύματα και  προχωρημένα  εγκαύματα. Δε θα θεωρητικολογήσω στην ανάλυσή μου, αλλά θα καταθέσω “από πρώτο χέρι” λογικά, ρεαλιστικά και εμπειρικά στοιχεία με τη  μορφή κυρίως  σύντομων  ερωτοαπαντήσεων ,για να καταλήξουμε στα απαραίτητα  συμπεράσματα:

1,  Να δεχτούμε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, πως η η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Νταού από κομμένο σύρμα της ΔΕΗ. Και πως  από μια και μοναδική εστία….περπάτησε η φωτιά  μόλις μέσα σε 35-40 λεπτά (τόσος ήταν ο χρόνος της επέκτασης της πυρκαγιάς σε μεγάλη έκταση), για   να εξαπλωθεί ως πάνω στο Βουτζά και ένα άλλο κύμα  να διαβεί τη λεωφόρο Μαραθώνος με μεγάλο πλάτος ασφάλτου, για  να φτάσει, έως να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου  στο Κόκκινο Λιμανάκι και τα Μάτι ,που είναι αρκετά  κάτω από το Νταού  σε οι δύο μάλιστα περιοχές που  βρέχονται από ανοιχτή θάλασσα;

2.Πώς οι κάτοικοι που απανθρακώθηκαν δεν πήραν είδηση από τους καπνούς και τη μυρωδιά ότι υπάρχει δίπλα τους πυρκαγιά και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πριν εγκλωβιστούν ; Η φωτιά για όσους ξέρουν σου δίνει χρόνο, αν εκδηλώθηκε από εστία τόσο μακρινή, όπως Μάτι-Νταού.  Τέτοιος χρόνος δεν υπήρξε ,όσο και μεγάλες ταχύτητες να είχαν οι άνεμοι. Και οι άνθρωποι ,τουλάχιστον στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, εγκλωβίστηκαν ,όχι σε βουνό, σε χαράδρα, σε δύσβατη περιοχή, κάπου,δηλαδή,  που δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν, αλλά εκεί που στα  50-100  βήματα υπάρχει θάλασσα και η φωτιά ήταν αδύνατο να τους βρει.

3.Για όσους ξέρουν το Μάτι, από τις κατασκηνώσεις ΄Αγιος Ανδρέας μέχρι και το Κόκκινο Λιμανάκι, υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια και μικρά δρομάκια που οδηγούν στη θάλασσα. Και οι άνθρωποι που κάηκαν ήταν μόνιμοι κάτοικοι οι περισσότεροι. Γνώριζαν από πριν από ποιο μονοπάτι θα φτάσουν στην παραλία, για να κάνουν τα μπάνια τους,  δεν έψαχνα εκείνη τη στιγμή και χάθηκαν σε άγνωστο τόπο. Μέγα ψεύδος πως υπάρχουν ελάχιστα δρομάκια που οδηγούν στη θάλασσα, επειδή τα έκλεισαν ιδιώτες. Υπάρχουν και τέτοια, αλλά όσα είναι ελεύθερα είναι και περισσότερα και μεγαλύτερης διάνοιξης . Γνωρίζουν όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εκεί και διαβάζουν αυτές τις γραμμές, του λόγου το αληθές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

  1. Η φωτιά δεν είχε ΜΙΑ εστία έναρξης στο Νταού Πεντέλης. Είχε  δεκάδες εστίες. Επίσημα, έχουμε πληροφορηθεί, μιλάνε για 12. Εμείς πιστεύουμε πως ήταν  πάνω από 20.

  2. «Χέρια» ταυτόχρονα και συντονισμένα άναβαν τις φωτιές στο Νταού, το Βουτζά, το Μάτι, το Κόκκιν Λιμανάκι και μάλιστα δίπλα από  σπίτα. Προηγουμένως , όμως, είχαν φροντίσει να  διασπείρουν εύφλεκτο υλικό   στις συστάδες των δένδρων και κοντά σε κατοικίες. Μόνο έτσι  εξηγείται πώς οι φωτιές άναβαν συνεχώς την ίδια στιγμή  σε τοπικές εστίες, που απείχαν μεταξύ τους  εκατοντάδες μέτρα ή και χιλιόμετρα. Από βίντεο Τούρκου δημοσιογράφου που τράβηξε σκηνές ως επιβάτης αεροπλάνου, ενισχύεται πεντακάθαρα η παρααπάνω διαπίστωση. ΄Αλλωστε,  ποτέ δε θα μπορούσε σε λιγότερο από μία ώρα, να φύγει η φωτιά από Νταού και να φτάσει στο Μάτι! Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

  3. Οργανωμένη  ομάδα 20-30 εκπαιδευμένων  ατόμων έβαζαν συντονισμένα τις φωτιές με εντολές από συντονιστικό κέντρο.  Δεν εγκατέλειπαν τη θέση τους πριν γιγαντωθεί η δικής τους εστία φωτιάς, ώστε να είναι σίγουροι πως δε θα μείνει ανέπαφο υλικό από εκείνο  που πριν είχαν σκορπίσει.

  4. Το εύφλεκτο υλικό που διέσπειραν δεν υπάρχει στο εμπόριο, παρά μόνο στο στρατό. Ακόμα και από την εποχή της Μικρασατικής εκστρατείας γνωρίζουμε πώς ο επονομαζόμενος «Καψοκαλύβας» (πρίγκιπας Ανδρέας) έστελνε τους στρατιώτες να «τειαφίσουν» τα χωριά και τους λόγους με εύφλεκτη σκόνη ,κάτι σαν μπαρούτι-τειάφι, έβαζαν μετά φωτιές και «ώσπου να πεις κύμινο»,  καίγονταν ολοσχερώς χωριατόσπιτα και χωρικοί σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων στο διάβα τους προς το Σαγγάριο.

  5. Η ημέρα και μόνο ,23 Ιουλίου, επέτειος της πτώσης της χούντας, μας ταυτοποιεί από μόνη της την τρομοκρατική ομάδα των δραστών.  Το πρόσφατο επίσης ντελίριο των εθνικιστών Μακεδονομάχων, το ανεξέλεγκτο μίσος και η ακραία φόρτιση τέτοιων φανατικών, αλλά και οι επίσης πρόσφατες αποκαλύψεις για  χρηματισμό των επικεφαλής των εθνικιστών από Ρώσους πράκτορες, σε συνδυασμό με την ταυτότητα των  εντολέων   των  πυρκαγιών της Ηλείας το 2007*, μας κάνουν όχι απλά να υποψιαζόμαστε ,αλλά να είμαστε σίγουροι για τα «χέρια», που έβαλαν της φονικές πυρκαγιές και τους εντολείς που τα  πλήρωσαν. Μένει (και είμαστε απόλυτοι βέβαιοι πως υπάρχουν) να παρουσιάσουν οι Αμερικανοί τις «κόπιες» από τους δορυφόρους τους που δείχνουν ευκρινέστατα τους δράστες εν… δράσει στο φονικό τους εγχείρημα. Και θα τις βγάλουν. Είτε σύντομα , είτε, όταν τα δικά τους συμφέροντα το απαιτήσουν.

*  17/7/2015

Ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε μέρες του  Ιουλίου  2007, όταν  με εντολή του δικτάτορα Πούτιν κάηκε τότε   η Ελλάδα. Μέχρι και στα ιερά σεβάσματα της αρχαίας Ολυμπίας  ασέλγησε η ρώσικη μαφία, αφού κόντεψε να γίνει παρανάλωμα της φωτιάς ολόκληρη η αρχαία    περιοχή που σεβάστηκε και ο χρόνος και οι λογής επιδρομείς. Το τίμημα, πέρα από τη φυσική καταστροφή, ήταν και  περίπου 60 νεκροί (μεταξύ αυτών  παιδιά) που κάηκαν στην Ηλεία στις μεγάλες εκείνες πυρκαγιές.
Το «στενό μαρκάρισμα»  του τότε πρωθυπουργού  Κ. Καραμανλή από τους Ρώσους, φαίνεται να είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν το 2007,  όταν , έναντι γενναίας οικονομικής ενίσχυσης του ταμείου της Ν.Δ από το Ρώσο δικτάτορα ,   ο αρχηγός της δεξιάς παράταξης αποδέχτηκε εντελώς επιπόλαια να δημιουργήσει   ρήγμα  στο   ΝΑΤΟ και την Ε.Ε με στόχο την αποσταθεροποίησή τους, όπως ακριβώς  τη βλέπουμε σήμερα να εκτυλίσσεται (σύγχρονη φάση  του Ανατολικού ζητήματος).
 Οι Αμερικανοί, βέβαια, που παρακολουθούσαν από κοντά τη συμπεριφορά του  Κ. Καραμανλή, τον προειδοποίησαν πως είναι εγκληματική αυτή η  συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία και τον προέτρεψαν να εγκαταλείψει άμεσα  το σχέδιο. Ο κίνδυνος ήταν όντως μεγάλος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και ο π. πρωθυπουργός, μόλις το συνειδητοποίησε, άρχισε να κρατάει αποστάσεις από το Ρώσο δικτάτορα. Είχε όμως εκτεθεί ανεπανόρθωτα.  Είχε πάρει και ξοδέψει τα ρούβλια του δικτάτορα, ο οποίος από τότε δεν τον άφησε σε «χλωρό κλαρί».
Το σχέδιο πίεσης του π. πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή είχε πολλές… παραγράφους και υποπαραγράφους, αλλά κυρίαρχα σημεία ήταν: 1. Η δημιουργία δεινής αναταραχής στη χώρα και έκθεση σε  κίνδυνο της ασφάλειας , της ακεραιότητας και της δημόσιας τάξης  της χώρας. 2. Οι  άμεσες απειλές για τη ζωή του ίδιου του Κ. Καραμανλή και της οικογένειάς του, αν συνέχιζε ο ότε πρωθυπουργός  να μη συμμορφώνεται με τις εντολές Πούτιν.
Το 2007 ο δικτάτορας εφάρμοσε την πρώτη απειλή του  και έκαψε την Ηλεία, όπως γράφαμε παλιότερα με αφορμή την αμετροέπεια του Β.Πολύδωρα:
Είναι επίσης  και αδίστακτος και θρασύς ο  Β. Πολύδωρας. «΄Ακουσα τη φωνή της συνειδησής μου», μας πέταξε παραπάνω και μας «κούφανε «απαξάπαντες, όπως πάντα. Κι εμείς θα  ρωτήσουμε: Ποιας συνείδησης τη φωνή άκουσες, Βύρωνα, αφού  χρόνια τώρα, μόνο στο λεξιλόγιό σου μπορεί κανείς να τη συνατήσει; Γιατί, συμπατριώτη μου, αν είχες, ως  γεννηθείς και ανδρωθείς  υπό τη σκιά του Ναού του  Επικουρείου Απόλλωνος, έστω και ίχνος συνείδησης,  δε θα άφηνες το 2007 ,ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, να καεί ολόκληρη η «ιδιαίτερη πατρίδα» μας και μάλιστα να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές το Μουσείο  της Αρχαίας Ολυμπίας, που το σεβάστηκαν  εχθροί, επιδρομείς, πολεμιστές, ακόμα και τα…στοιχειά της Φύσης. Και την έκαψες εσύ,  Πολύδωρα, την Ιερή  Ολυμπία! Και σαν να μην έφτανε αυτό, βγήκες μετά το μεγάλο κακό εκείνων των φοβερών πυρκαγιών (στις οποίες κάηκαν πάνω από 60 άνθρωποι και παιδιά μεταξύ αυτών!) και έλεγες  τα ανήκουστα και ανισόρροπα  περί …”στρατηγού ανέμου» και «ασύμμετρης απειλής».  Οποία  αθλιότης!
Αν είχε συνείδηση ο «παρακοιμώμενος» του Κώστα Καραμανλή και πρωτοκλασάτο στέλεχος της Ν.Δ, δε θα εγκατέλειπε το σκάφος της χώρας, που το έρριξαν όλοι μαζί οι  «ένοικοι»  της τότε κυβέρνησης στην «ξέρα».  Ούτε, μόλις διαπίστωσαν πως «βάζει  νερά», θα την «κοπάναγαν»  άπαντες άρον -άρον, καπετάνιος και πλήρωμα, με πρώτο και καλύτερο τον…αξιωματικό βάρδιας Βύρωνα Πολύδωρα.
Ο Κ.  Καραμανλής,  έμπλεος φόβου και δέους μετά απ΄αυτό το κακό, τον Ιανουάριο  του  2008, αναγκάζεται  να δεχτεί στο προεδρικό μέγαρο της Σόφιας τη  συμφωνία των μετόχων και το καταστατικό της διεθνούς εταιρείας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.  Τότε άρχισε στην ουσία για πρώτη φορά να δια- φαίνεται η προσέγγιση  της κυβέρνησης Κ. Καρμανλη στη Μόσχα και  η  επικοινωνία που διατηρούσε  ο πρωθυπουργός  με το ρωσικό παράγοντα και ιδιαίτερα με τον  Πούτιν .
Λίγους μήνες αργότερα,  τον Απρίλη του ίδιου χρόνου, ο Κ. Καραμανλής στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, πάλι υπό την πίεση του Ρώσου δικτάτορα και με πρόσχημα το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας, προβάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και γίνεται το…έλα να δεις.  Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, άλλοι έξαλλοι και άλλοι στα   πρόθυρα νευρικής κρίσης  για τη στάση του ΄Ελληνα πρωθυπουργού, τον κατηγορούν ανοιχτά  πως στηρίζει φανερά πια τους Ρώσους με πρόσχημα το «εθνικό» ζήτημα των Σκοπίων.
Το 2008, είναι χρόνος σημαδιακός για τον Κ. Καραμανλή.΄Ηδη ο τότε πρωθυπουργός  έχει καταστήσει το χρέος μη βιώσιμο, αφού το διπλασίασε  και εκτόξευσε το έλλειμμα πάνω από 15,5%, γεγονός  πρωτοφανές και πρωτόγνωρο  στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.  Ο οικονομικός κατήφορος της Ελλάδας έχει χρονολογία   έναρξης κι αυτή είναι το 2008 επί κυβερνήσεως Ν.Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή.
Πάλι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι προειδοποίησσαν τον τότε πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς  για ο μεγάλο  κακό  της χρεοκοπίας και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας , που πλησίαζε.  Ο Κ.Καραμανλής πανικόβλητος, τόσο από τις απειλές   των Ρώσων για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του, όσο και από το  επερχόμενο οικονομικό χάος, αποφάσισε να  εξαφανιστεί (κρύφτηκε  στην κυριολεξία!) , εγκαταλείποντας το σκάφος στην τύχη του κι από τότε σπανιότατα τον βλέπει κανείς να βγαίνει μπροστά και να εκτίθεται…
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχόμαστε να μην καταλήξει …καταζητούμενος  των Ρώσων , όπως κάποτε  ο  Κ. Καραμανλής.  Πολύ χρήμα κατέληξε και στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ . Ρούβλια ποτισμένα από το αίμα της Ουκρανίας, που έχυσε  εκεί ο δικτάτορας Πούτιν. Η «Αρκούδα του Βορρά»  πλήρωσε,  για να εκτελέσει  συγκεκριμένο  έργο η  κυβέρνηση  Τσίπρα-Καμμένου : Την αποσταθεροπόιηση της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. ΄Αλλά, όπως είδαμε, και αυτή η κυβέρνηση έκανε πίσω και δεν τήρησε το συμβόλαιο, που υπέγραψε  με το δκτάτορα. Και είναι συμβόλαιο θανάτου! Ο τρελαμένος «τσάρος» δεν αστειεύται.
Κάποιοι  νομίζουν  πως μπορούν να   ξεφύγουν την επιτήρηση της Ιστορίας και να κρυφτούν. Αλλά  είναι γελασμένοι. Να μην ξεχνούν τη σοφή ρήση  πως «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Είναι νόμος της Φύσης και της Ιστορίας. Αρκετοί  που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα (και μάλιστα «από μέσα»), για  κάποιος  λόγους «σπάζουν» και αρχίζουν να «κελαηδάνε». Και τότε …”ποιος είδε το θεό και δε φοβήθηκε»!