ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

  1. ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΦΥΛΑΚΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ. ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ “ΑΙΡΕΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ”.
  2. Η ΝΕΟ-ΕΡΕ ΑΠΟ ΤΟ  ΕΔΩΛΙΟ  ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ.
  3.  ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ.  ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΑΝ…
____________________1_

Βαγγέλης Πάλλης
17 Απρίλη 2016

Θα προσπαθήσω να αφηγηθώ από την αρχή έως το τέλος την εξέγερση (τα γεγονότα και την απόφαση του δικαστηρίου). Πιστεύω πως είναι μια οφειλόμενη υποχρέωση προς όλους εντός των τειχών και όλους και όλες εκτός των τειχών που συμμετείχαν. Αφορμή της σταγόνας που ξεχείλισε το ποτήρι της βίας, που βιώνουν οι κρατούμενοι στα κρατητήρια μεταγωγών και τις φύλακες, έτυχε να είναι ο κρατούμενος Δημητράκης Γιάννης. Επίσης έτυχε να είμαι κι εγώ κι άλλοι 68 κρατούμενοι στην Ακτίνα Θ. Η αυθόρμητη αντίδραση των κρατούμενων στη βία που ασκήθηκε στον Γιάννη ήταν εμπνευσμένη και ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της αστραπής.

Αρχίσαμε να σπάμε και να βρίζουμε τους δεσμοφύλακες. Σχεδόν οι μισοί κρατούμενοι εγκλωβιστήκαμε στα σκαλιά που οδηγούν στον πρώτο όροφο μετά από αιφνίδιο σπρώξιμο της καγκελόπορτας από τον δεσμοφύλακα Σκαφτούρο Ευθύμιο (μάρτυρας κατηγορίας), σκυλί της ομάδας βασανιστών του Τσιρώνη Γεώργιου. Οι άλλοι μισοί προσπαθούσαν να ανέβουν στην ταράτσα. Εγώ, ο Γιάννης, ο Πάρις, ο Μπιντος και άλλοι, ανεβήκαμε στον όροφο -εκεί που τότε ήταν ένας μικρός χώρος για καφενεδάκι και τώρα θάλαμος- τοποθετήσαμε ένα χοντρό βιβλίο που μας έδωσε ο Γιάννης ανάμεσα στο πλαίσιο του παράθυρου κάτω από τους μεντεσέδες. Μετά από αρκετές φόρες που το ανοιγοκλείναμε, το παράθυρο έπεσε και το κάναμε εργαλείο για να ρίξουμε την κάτω πόρτα που μας είχε εγκλωβίσει (σημ. το παράθυρο ήταν γύρω στα 70 κιλά όποτε η χρησιμοποίηση του για την κρούση στην κάτω πόρτα απαιτούσε, εκτός άλλων τεχνικών, 8 χέρια να χτυπούν ανά δεκάλεπτο και με αλλαγή προσώπων λόγω κόπωσης).

Καθυστερήσαμε γύρω στις 2 ώρες να τη ρίξουμε και πλησίαζε η ώρα να κλείσουν τις υπόλοιπες Ακτίνες πριν προλάβουμε να τους πείσουμε να εξεγερθούν (9 Ακτίνες με 630 κρατούμενους). Φώναξα στη δίπλα Ακτίνα, την Η’, να μείνουν έξω αλλά διαφώνησαν και μπήκαν στα κελιά τους για μεσημβρινή καταμέτρηση. Στην ταράτσα είχαν ανεβεί 10 κρατούμενοι, μεταξύ αυτών και ο Μάρκος Τζαβάρα και ο Μουσταφά Γιώργος. Επικοινωνώντας και με τις άλλες Ακτίνες διαπιστώσαμε πως και στις υπόλοιπες οι κρατούμενοι είχαν επιστρέψει στα κελιά. Στην ταράτσα είχαν ανεβεί αστυνομία, εξωτερική φρουρά, δεσμοφύλακες όπου μετά τον τραυματισμό του επικεφαλής από τον Μάρκο, υποχώρησαν και ανεβήκαμε και όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι της Ακτίνας Θ’. Εντωμεταξύ είχε μεσολαβήσει ένα τρίωρο περίπου κλεφτοπόλεμου επάνω στην ταράτσα που ενθάρρυνε και τους υπόλοιπους κρατούμενους να αρχίσουν να χτυπούν τα κάγκελα των κελιών δημιουργώντας έναν απίστευτο θόρυβο.

Οι δεσμοφύλακες μετά απ’ αυτό παρέμειναν μαζί με τις δυνάμεις καταστολής ως απλοί θεατές μέχρι τέλους. Τις ταράτσες των πτερύγων τις καταλαμβάναμε μια-μια σπάζοντας τις επάνω κλειδαριές, με ένα μαντεμένιο καπάκι που σκέπαζε τον βόθρο στο προαύλιο της Ακτίνας. Το αμέσως επόμενο βήμα εφόσον απεγκλωβίσαμε όλες τις ακτίνες εκτός της Ακτίνα Ζ’ – των εργαζομένων και λοιπών – που στην πλειοψηφία τους αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και έτσι δεν τους ανοίξαμε. Συζητήσαμε και έγινε κατανοητό σε αρκετούς κρατούμενους ότι η βίαιη επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων ήταν ΑΔΥΝΑΤΟΝ να επιχειρηθεί λόγω της ΔΟΜΗΣ του κτιρίου. Αφού είπαμε αρκετοί κρατούμενοι από ποιο μετερίζι μπορεί ο καθένας να βοηθήσει, ο Γιάννης ανέλαβε να ενημερώσει τους αλληλέγγυους εκτός των τειχών και εγώ να μιλήσω με τις υπόλοιπες φυλακές να περιμένουν να τους στείλουμε τα αιτήματα. Είπα του Γιάννη πως πρέπει να τα γράψουμε, για να τα κοινοποιήσουμε στις άλλες φυλακές αλλά και για να τα παραδώσουμε το πρωί έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε την αυθόρμητη εξέγερση προς όφελος των κρατουμένων. Εντωμεταξύ παρουσιάστηκε κι ένα άλλο πρόβλημα από τις κοινότητες των κρατούμενων, αμφισβητώντας τον Γιάννη επειδή δεν ήξεραν τι θα πράξει την ώρα των ευθυνών. Έτσι, κάναμε γύρο με τον Γιάννη την ταράτσα της φυλακής και τους ενημερώσαμε.  Αφού σύστησα τον Γιάννη σε όλους τους κρατούμενους που ήμασταν στην ταράτσα των φυλακών Μαλανδρίνου, τους είπαμε να μην ανησυχούν και πως αυτό δεν έπρεπε καν να τεθεί σαν ερώτημα.

Κατόπιν κατεβήκαμε στο κελί του Γιάννη από την ταράτσα για να γράψουμε τα αιτήματα, αφότου είχαμε καταστρέψει όλες τις εγκαταστάσεις φυσικά (ρεύμα δεν είχαμε, λειτουργούσε με γεννήτριες). Οι τροχοί που χειρίζονταν τα ΜΑΤ κόβοντας τα κάγκελα ακούγονταν σα να ήταν δίπλα μας, δηλαδή έξω από το κελί. Πήραμε ένα κονσερβοκούτι, σκίσαμε ένα στρώμα και φτιάξαμε ένα αυτοσχέδιο φυτίλι που ποτίσαμε με λάδι κι έτσι δημιουργήσαμε μια εστία φωτός (καντήλι) και γράψαμε τα αιτήματα. Ανεβήκαμε επάνω στην ταράτσα και είπαμε στους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανικής, της Ρωσικής κοινότητας και των Κούρδων, να επικοινωνήσουν με τις φυλακές και να γράψουν τα ίδια αιτήματα. Αντίπαλος πλέον ήταν η φθορά, το κρύο, οι προβοκάτορες και η έλλειψη νερού, φαγητού αλλά και τσιγάρων. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η τροφοδοσία αγαθών στη φυλακή Μαλανδρίνου γινόταν κάθε Τρίτη. Η 23η Απρίλη ήταν Δευτέρα κι έτσι οι προμήθειες των κρατουμένων ήταν σχεδόν μηδαμινές και καταδίκαζαν τη γρήγορη φθίνουσα πορεία.

Ξέχωρα από αυτό, ένας κρατούμενος, που εξέτιε ποινή για διακίνηση ναρκωτικών (όταν υπηρετούσε ως δεσμοφύλακας στην Πάτρα), είχε ανοίξει μια δίοδο διαφυγής από την Ακτίνα Ι’ και προέτρεπε τους κρατούμενους να κατέβουν από την ταράτσα.  Όταν το μάθαμε, του ζήτησα τον λόγο – χτυπώντας τον ταυτόχρονα – και τότε ξεπήδησε μια ομάδα Αλβανών ισοβιτών (που συνεργάζονταν μαζί του στις φύλακες της Πάτρας αλλά και στις φύλακες Μαλανδρίνου στη διακίνηση ναρκωτικών και είχαν απειλητική συμπεριφορά εναντίον μου) δηλώνοντάς μου ότι αυτός που χτύπησα ήταν φίλος τους. Δίπλα μου στάθηκαν αρκετοί κρατούμενοι και μου είπαν πως θα με στηρίξουν γιατί έχω δίκιο. Τους ευχαρίστησα και τους είπα πως δεν χρειάζομαι τη βοήθεια τους, διότι θα μιλήσω μαζί τους (όπως και έκανα δημόσια πάνω στην ταράτσα) και θα το λύσουμε μόλις τελειώσει η εξέγερση. Το κατάλαβαν ότι ήταν λάθος να σκοτωθούμε στην ταράτσα του Μαλανδρίνου και δέχτηκαν να το λύσουμε μετά την εξέγερση.

Το ίδιο βράδυ μαζευτήκαμε και συζητήσαμε για τις δυσκολίες που είχαμε ήδη και που έρχονταν.  Είχαμε όμως ανεβασμένο ηθικό, διότι ο Γιάννης είχε κάνει καλή δουλειά με τους αλληλέγγυους εκτός των τειχών και ήδη ακούγαμε τις φωνές τους έξω από τα τείχη των φυλακών Μαλανδρίνου. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκούσε. Την Τετάρτη 25 Απρίλη, οι κρατούμενοι της Αλβανικής κοινότητας ζήτησαν να συζητήσουμε με θέμα να λήξει η εξέγερση και να παραδώσουμε τη φυλακή. Οι συζητήσεις γίνανε δημόσια και η πλειοψηφία των κρατουμένων είπε πως λόγω των σύνθετων προβλημάτων που έχουν προκύψει στην ταράτσα (έλλειψη τροφής, τσιγάρων και νερού) αλλά και της αμφισβήτησης,  αποφασίστηκε προς το απόγευμα να παραδοθεί η φυλακή. Η κοινότητα των Κούρδων, στην πλειοψηφία τους σχεδόν, κάποιοι Έλληνες, κάποιοι Αλβανοί και κάποιοι Ρώσοι διαφώνησαν, αλλά οι συλλογικές διαδικασίες είχαν αποφασίσει η φυλακή να παραδοθεί. Παρόλο που εμείς, οι μετέπειτα 4 κατηγορούμενοι -Μάρκος Τζαβάρα, Γιώργος Μουσταφά, Γιάννης Δημητράκης και Πάλλης Βαγγέλης-  αλλά και αρκετοί άλλοι κρατούμενοι αρνηθήκαμε να συμμετέχουμε στην παράδοση της φυλακής συνειδητά, αυτό δεν αρκούσε.

Υ.Γ.: H εξέγερση του Απρίλη του 2007 έγινε αυθόρμητα και είναι αφιερωμένη από εμάς, τους κρατούμενους που συμμετείχαμε, σε όλους όσους βασανίζονται, εξευτελίζονται και ταπεινώνονται από τους μηχανισμούς της καταστολής στα κρατητήρια μεταγωγών και  στις φύλακες.

Υ.Γ.2: Η αυλαία της εξέγερσης του Απρίλη του 2007 έπεσε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λαμίας την 17η Φλεβάρη του 2015, με την αμετάκλητη απόφαση 41/2015 (ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΛΛΗ) όπου έτσι θα μπορεί κάποιος να την ανασύρει από το αρχείο των ποινικών χρονικών που θα κατατεθεί από τον ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΜΑΡΑ – δικηγόρο Αθηνών Σταδίου 33 6ος όροφος. ΤΕΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ.

Υ.Γ.3: Την απόφαση 41/2015 την έχει από τις αρχές του Απρίλη, και ο δικηγόρος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ – Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Κυρίλλου Λουκάρεως 11 γωνία (συνήγορος του Γιάννη Δημητράκη στο Πρωτόδικο Άμφισσας για την υπόθεση Μαλανδρίνου).

Για να θυμόμαστε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι/ες.

MALANDRINO, GREECE: Protesting inmates at a Greek high-security prison in Malandrino, central Greece light fires on the roof of the prison 25 April 2007. Squads of riot police went into the prison and gained control of most of the complex though 100 inmates remained on a roof top for a third day.Trouble in Greece's prison system spread throughout the country after a young inmate in Malandrino, linked to an Athens bank robbery shootout in 2006, was allegedly beaten by guards on Monday. AFP PHOTO/Dimitris Dimitriou (Photo credit should read DIMITRIS DIMITRIOU/AFP/Getty Images)

Δείτε επίσης:

– See more at: http://www.babylonia.gr/2016/04/25/exegersi-filakis-malandrinou-9-chronia-meta/#sthash.QdAORifB.SaTgZRwN.dpufL

 “H εξέγερση του Απρίλη του 2007 έγινε αυθόρμητα και είναι αφιερωμένη από εμάς, τους κρατούμενους που συμμετείχαμε, σε όλους όσους βασανίζονται, εξευτελίζονται και ταπεινώνονται από τους μηχανισμούς της καταστολής στα κρατητήρια μεταγωγών και  στις φύλακες.”

Αυτή  η αναφορά του Βαγγέλη Πάλλη με την “αφιέρωση”,  δίνει τελικά, 9 ολόκληρα χρόνια  μετά, το στίγμα, το πραγματικό νόημα (εκπέμπει και μοναδικό μήνυμα)  στην ιστορική πια εξέγερση στις φυλακές Μαλανδρίνου.  Κάθε πράξη, ακόμα και η παράνομη, η  ποινική,  αυτο-αποποινικοποιείται “αίρεται το άδικο”,όπως λένε και οι νομικοί, όταν  στοχεύει ανθρωποκεντρικά.

 Είναι αυτό ακριβώς που λείπει σήμερα από πολλές  ατομικές  και συλλογικές εξεγέρσεις. Οι περισσότερες αυτοαναιρούνται, αποβάλουν τα χαρακτηριστικά της “επαναστατικής” πράξης, του αγώνα και υποβιβάζονται σε ιδεοληψία ή ιδεολόγημα ,επειδή ακριβώς  το υπόβαθρό τους δεν είναι ιδεολογικό. Και πραγματική ιδεολογία είναι μόνο εκείνη που χαρακτηρίζεται από ανιδιοτελή προσφορά, αλληλεγγύη κα ανθρωπισμό.

Κι ακόμα, να θυμηθούμε μια πολύ κοινή,  συχνή   στην ιστορία διαπίστωση πως οι ήρωες δε γεννιούνται. Γίνονται.  Και το επίσης σημαντικό είναι πως πολλές φορές μια ηρωική πράξη   καταλήγει τέτοια, από τις αφορμές περισσότερο  παρά από τις αιτίες της.

Αφιερωμένη “σε όλους όσους βασανίζονται, εξευτελίζονται και ταπεινώνονται”, λοιπόν, λέει ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εξέγερησης. Αυτό και μόνο είναι αρκετό στην ιστορία να αναδείξει την πράξη εκείνη  σε ηρωική και καταξιωμένη.

2. ΄Αδωνις: Συνεχίστε κύριε Πολάκη, η φυλακή πλησιάζει
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Για παράνομη παύση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε λόγο ο Αδωνις Γεωργιάδης και προειδοποίησε το Παύλο Πολάκη ότι «η φυλακή πλησιάζει».

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ το βράδυ της Μ. Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ως «ανάξιο» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η φυλακή πλησιάζει».

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Γεωργιάδης καταλόγισε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι παραβίασε τη νομιμότητα, ακυρώνοντας τελικά τον διαγωνισμό για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ. «Κύριε Πολάκη συνεχίστε έτσι και η φυλακή είναι κοντά», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σε σχόλιό του στο twitter και με αφορμή την αντικατάσταση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «παράνομη, άνευ προϋποθέσεων» την παύση του κ. Γιαννόπουλου και διερωτήθηκε ποια είναι η άποψη του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.

 Η παρούσα κρίση μας δεν αφορά  το παράνομο ή μη της πράξης  Πολάκη.  Αποκαλύπτει τον πραγματικό, σημερινό    ρόλο του ΄Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο τύπος, δεν είναι απλά αστείος και γραφικός, όπως πολλοί  αποφάσισαν και …καθάρισαν με δαύτον. Είναι πρωτίστως επικίνδυνος, ως δημαγωγός, σφόδρα λαϊκιστής και ακροδεξιός .

Συγκεκριμένα. Ως μέλος της τριανδρίας της Νεο-ΕΡΕ (Κυρ. Μητσοτάκης- Α.Τζιτζικώστας-Α.Γεωργιάδης) του έχει ανατεθεί το   σπουδαίο έργο της  αποκομιδής και ανακύκλωσης   των απορριμάτων της  Δεξιάς, που σήμερα έχουν απορριφθεί  στις βρώμικες  χωματερές   των ΑΝ.ΕΛ του Π.Καμμένου και της Χ.Α του Ν.Μιχαλολιάκου. Ανακυκλωμένο αυτό το υλικό θα συσκευαστεί και θα επανατοποθετηθεί  για χρήση στις αποθήκες της Νεο-ΕΡΕ.

 Στο ίδιο εργοτάξιο δουλεύει και ο έτερος …εργολάβος ο Α.Τζιτζικώστας. Τούτος  έχει αποστολή να εκτρέψει  τη δεξαμενή  των βασιλικών  και των λοιπών “πατριωτών” εκεί ακριβώς που είναι και η πραγματική εκβολή της. 200-300.000 ψήφους χρειάζεται η Νεο-ΕΡΕ, για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Να, γιατί λέμε πως δεν είναι απλά γραφικός,αλλά επικίνδυνος ο ΄Αδωνις. Παριστάνει ομού με τους δύο άλλους ” Καπαδόκες” τους αμέτοχους των εγκλημάτων της Δεξιάς. Δε συμμετείχαν τούτοι σε ρόλους πρωταγωνιστικούς στη χρεοκοπία της χώρας. Η κυβέρνηση  του Κώστα Καραμανλή που φέρει  την αποκλειστική ευθύνη, δεν είχε στους κόλπους της τη μεταλλαγμένη-ανακυκλωμένη σημερινή ομάδα της  τριανδρίας.

Αυτό το άλλοθι έχουν ξεκινήσει να  καλλιεργούν και να επικαλούνται. Γι΄αυτό και τολμούν να μιλούν  αυτή την ώρα για φυλακές, που θα στείλουν κομματικούς τους αντιπάλους, όταν ουδείς από την παράταξή τους,  πρωτεργάτες της βύθισης του σκάφους, δεν έχει πάει ακόμα “μέσα”.

Εμείς λέμε πως κανένας σώφρων και έντιμος ΄Ελληνας  δε θα έχει αντίρρηση  να πάνε και οι “Πολάκηδες” φυλακή. ΄Οχι, όμως,  πριν τον Κ. Καραμανλή και τους παρακοιμώμενους υπουργούς του στην επάρατη,εκείνη κυβέρνηση που έριξε το σκάφος της χώρας στα βράχια. Αυτή είναι η δίκαιη σειρά τιμωριών στο δικαστήριο της αδέκαστης Ιστορίας.

 

3. Χάος στη Βενεζουέλα: Μάχες σώμα με σώμα για λίγο ψωμί -Πολίτες λεηλατούν σούπερ μάρκετ και σπίτια

 

Μέρες Αργεντινής ζει η Βενεζουέλα με τους πολίτες να δίνουν μάχες σώμα με σώμα για λίγο ψωμί, να λεηλατούν φορτηγά με τρόφιμα, ενώ, την ίδια ώρα να παραμένουν βυθισμένοι στο σκοτάδι για ώρες, λόγω των διακοπών ρεύματος που έχει επιβάλει ο Μαδούρο!

Οι σκηνές άγριου ξύλου στους δρόμους και της λεηλάτησης επιχειρήσεων και σπιτιών είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον στη Βενεζουέλα, με την κατάσταση να είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη και να τείνει προς την αναρχία.

Μετά και τις νέες περικοπές που ανακοίνωσε ο Μαδούρο παρατηρούνται ελλείψεις βασικών αγαθών, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν ενώ για πολλές ώρες πολλές περιοχές μένουν χωρίς ρεύμα. Και μέσα σε όλα τα προβλήματα της χώρας, τελείωσαν και τα λεφτά που χρειάζονται για να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα!

Ο τριψήφιος πληθωρισμός, το παραγωγικό έλλειμμα τύπου Σοβιετικής Ένωσης και η σοβαρή ύφεση έχουν στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στον σοσιαλιστή ηγέτη, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης μαζεύουν υπογραφές για να διώξουν τον Μαδούρο. Πριν δυο ημέρες παραδόθηκε στους ηγέτες της αντιπολίτευσης ένα έγγραφο που τους επιτρέπει να θέσουν σε λειτουργία τη διαδικασία δημοψηφίσματος και να διώξουν τον Μαδούρο. Εχουν ήδη, μάλιστα, εκκινήσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, καθώς απαιτούνται περίπου 4 εκατ.

Ο Μαδούρο, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του σοσιαλιστή προέδρου Ούγο Τσάβες ως διάδοχός του προτού αποβιώσει το 2013, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία προτού τελειώσει η θητεία του το 2019 και έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι σκοπεύει να οργανώσει πραξικόπημα εναντίον του. Εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να διώξει τον Μαδούρο φέτος, θα γίνουν εκλογές εκ νέου. Αλλά εάν το καταφέρει το 2017, τότε η προεδρία θα περάσει στα χέρια του τωρινού αντιπροέδρου, θέση που κρατεί ο Αριστόβουλο Ιστουρίζ, πιστό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Οι εικόνες στην ταλαίπωρη χώρα του Μαδούρο, μιλάνε από μόνες τους και δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Να επισημάνουμε, όμως, κάτι άλλο με αφορμή τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις στην πλούσια αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής,που κατέληξε να πένεται κυριολεκτικά.

Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας δικαιώνονται τελικά σήμερα και με τη σφραγίδα της… Βενεζουέλας. Η παραπάνω περιγραφή θα ήταν ακριβώς εκείνη που θα ταίριαζε στην Ελλάδα,εδώ και πολύ καιρό, αν δεν είχαν συμβεί όσα συνέβησαν.

Και μάλιστα θα τολμούσαμε να διατυπώσουμε και μια άλλη ιστορική αλήθεια.  Ο  Αλέξης Τσίπρας είναι ακόμα πιο δικαιωμένος,  γιατί κατάφερε από “Τσάβες” και “Μαδούρο” να μεταμορφωθεί  σε ένα νουνεχή και υπεύθυνο πρωθυπουργό,που δεν επέτρεψε να γίνει η χώρα του Βενεζουέλα.

΄Οποιος μπορεί  να δει νηφάλια τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και να τη συγκρίνει με τις εικόνες της Βενεζουέλας,θα μπορέσει να αντιληφθεί πέρα από την ιστορική αυτή αλήθεια, και μια άλλη εξίσου καθοριστική και αναντίρρητη: ΄Οποια χώρα  τολμήσει στις μέρες μας να αυτονομηθεί από το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο ,που αποκαλούμε “οικονομία της αγοράς, είναι καταδικασμένη να γίνει “Βενεζουέλα”.

Μονόδρομος για τον ΄Ανθρωπο, για το μέλλον των κοινωνιών με ή χωρίς κράτος, είναι η επιστροφή του στο μοναδικό και δοκιμασμένο οικονομικό μοντέλο που είναι αυτό της πρωτογενούς, της οικιακής οικονομίας. “΄Ο,τι παράγω,καταναλώνω” και δεν έχω ούτε το φάσμα  της χρεοκοπίας να με ζώνει ούτε τον κίνδυνο να πεθάνω ποτέ ο ίδιος και τα παιδιά μου από την επαίσχυντη πείνα. ‘Οποιος αντιλαμβάνεται αυτή την αλήθεια, είναι ΄Ανθρωπος που ζει στο Μέλλον.