ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

Η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Η γενική επιστράτευση που κηρύχτηκε στις 21 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Έτσι, η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.

Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης,Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.

Η άφιξη Καραμανλή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έλαβε προθεσμία έως τις 8 το βράδυ να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που προέκρινε τη λύση Καραμανλή, ήλθε σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, που ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι από το 1963, και του ζήτησε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Αβέρωφ, με υπόδειξη του Γκιζίκη, τηλεφώνησε στον Κανελλόπουλο και του ανακοίνωσε την άρση της εντολής που του είχε ανατεθεί.

Στις 8 το βράδυ επαναλήφθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον χαιρετούσε κυριολεκτικά ως ελευθερωτή. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησής του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς και του κέντρου. Ο Καραμανλής δίσταζε να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» πολιτικούς της Αριστεράς, για να μην προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς χουντικούς, που κατείχαν ακόμα καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Στις 26 Ιουλίου συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία του δευτέρου κλιμακίου της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος: κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων και απόδοση της ιθαγένειας στους πολίτες από τους οποίους την είχε στερήσει η δικτατορία του 1967. Στις άμεσες επιδιώξεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας συμπεριλαμβάνονταν η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και η διαμόρφωση κλίματος εθνικής ενότητας, η αποδιοργάνωση του πλέγματος εξουσίας της δικτατορίας και η αποκατάσταση του πολιτικού ελέγχου στο στράτευμα, η προετοιμασία για τη διενέργεια εκλογών και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/801#ixzz4FKrxXuLo

24 Ιουλίου 1974. Από τη δικτατορία των στρατιωτικών στη δικατορία των κομματικών!

Αν υπάρχει κάτι καλό στα άλλα πολιτεύματα,πλην της Δημοκρατίας, είναι πως σου δείχνουν χωρίς μάσκα το απαίσιο πρόσωπό τους. ΄Ετσι, ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις. Κι ανάλογα  πολεμάς ή υποτάσσεσαι.

Στο πολίτευμα της Δημοκρατίας το πρόσωπο των εξουσιαστων δεν είναι γυμνό.΄Εχει ψιμύθια, πούδρες, μακιγιά, σκιές να κρύβουν την ασχήμια, το μαρασμό, την παρακμή.

Οπότε, έχεις πλέον να κάνεις με ηθοποιούς. Παίζουν τόσο  τέλεια τους ρόλους τους που δεν ξεδιακρίνεται πλέον η τραγική  πραγματικότητα.

 Γι΄αυτό είναι δύσκολη η αλλαγή,η επανάσταση μέσα από τη χαύνη που βυθίζει το πολίτευμα της δημοκρατίας τους οπαδού της. Οι άμοιροι μπερδεύουν τα διαδραματιζόμενα στη  σκηνή ή την οθόνη με την αληθινή ζωή. Και δεν τους πείθεις εύκολα πως ό,τι βλέπουν είναι η εικονική πραγματικότητα.

Η αλήθεια  είναι πως ΟΛΑ τα πολιτεύματα είναι το ίδιο αισχρά, παράλογα, άδικα  και επομένως αφύσικα.Οι μεταξύ τους διαφορές είναι ελάχιστες και κάποτε μη διακριτές.

____________________________________________________________________

1. ΚΟΤΖΙΑΣ. ” ΕΙΠΕ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΤΕΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑ”!
2. 10.000.000 ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ!
3. ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ Ο “ΙΜΑΜΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ”,ΑΝ ΔΕΝ ΗΓΕΙΤΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ.
4. ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ  ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΟΥΤΙΝ!
1. Κοτζιάς: Πραξικοπηματίες που σκότωσαν και βομβάρδισαν το κοινοβούλιο δεν δικαιούνται την αλληλεγγύη μας

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

O  αχυράνθρωπος του δικτάτορα Πούτιν, φίλος και συνεργάτης  επίσης του Νεο-Ναζί  Αλεξάντερ Ντούγκιν, έχει το θράσος να δίνει μαθήματα …δημοκρατίας και  να μιλάει για πραξικοπηματίες που σκότωσαν και βομβάρδισαν. Λες και ο δικατόρας της Ρωσίας που υπηρετούσε ως τώρα και τον υποδέχτηκε στη χώρα μας ο Κοτζιάς, δεν  είναι ο μακελάρης της Ουκρανίας .Δε δολοφόνησε 10.000 ανθρώπους εκεί. Δεν κατέρριψε το μαλαισιανό μπόινγκ με 300 αθώους επιβάτες. Δεν είναι καταδικασμένος στο αδέκαστο δικαστήριο της Ιστορίας και υπόδικος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πανάθλιε, Κοτζιά.  Μια είναι η γνήσια ζυγαριά,μια και η λυδία λίθος που δοκιμάζονται οι πράξεις των ανθρώπων. Η δική σου παλάτζα έχει πέτσινα ζύγια και είναι κίβδηλα τα νομίσματά σου.

“ὅτι λέγεις ὅτι πλούσιός εἰμι καὶ πεπλούτηκα καὶ οὐδενὸς χρείαν ἔχω, καὶ οὐκ οἶδας ὅτι σὺ ὁ ταλαίπωρος καὶ ὁ ἐλεεινὸς καὶ πτωχὸς καὶ τυφλὸς καὶ γυμνός, συμβουλεύω σοι ἀγοράσαι παρ᾿ ἐμοῦ χρυσίον πεπυρωμένον ἐκ πυρὸς ἵνα πλουτήσῃς, καὶ ἱμάτια λευκὰ ἵνα περιβάλῃ καὶ μὴ φανερωθῇ ἡ αἰσχύνη τῆς γυμνότητός σου, καὶ κολλύριον ἵνα  ἐγχρίσῃ τοὺς ὀφθαλμούς σου ἵνα βλέπῃς.

Πάρτε μια ιδέα, όσοι δε γνωρίζετε,  για το ποιον του Νεο-Ναζί Ντούγκιν από απόσπασμα  παλιότερου κείμενου μας:

” Ολιγόωρη κράτηση στη Θεσσαλονίκη για τον μέντορα του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν

 

Ποιος είναι όμως ο καθηγητής Ντούγκιν που θρυλείται ότι είναι από τους μέντορες του Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα γεωπολιτικής αλλά και Ρώσων ολιγαρχών;

Ο 54χρονος με την μακριά γενειάδα και τα μαλλιά, μπορεί να μοιάζει με ιεροκήρυκας αλλά περισσότερο με γεράκι υπερεθνικιστικών βλέψεων προσομοιάζει αν διατρέξει κανείς στις αντιλήψεις που εκφράζει.

Πιστεύει και κανοναρχεί υπέρ του Ευρασιατισμού, κόντρα στον Ατλαντισμό. Οραματίζεται την ανασύσταση της Ρωσικής αυτοκρατορίας, υπό το σιδηρό χέρι ενός υπερ-ηγέτη.

Θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρασιατική αυτοκρατορία που θα περιελάμβανε το σύνολο της Ευρώπης και της Ρωσίας δημιουργώντας αντίβαρο στην αμερικανική ηγεμονία.

Φέρεται να έχει επηρεάσει από το 2012 το καθεστώς του προέδρου Πούτιν και την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σε τέτοιο βαθμό που το περιοδικό «Foreign Affairs» τον χαρακτήρισε «ο εγκέφαλος του Πούτιν» και ο γαλλικός «Nouvel Observateur» ως «ο Ρασπούτιν του Πούτιν».

Οι σχέσεις με την Χρυσή Αυγή

Το εγχώριο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, βρήκε στο πρόσωπο του Ντούγκιν έναν «οραματιστή». Οπως αποδεικνύεται από σχετικά δημοσιεύματα της ΧΑ οι σχέσεις τους είναι άριστες. Σε τέτοιο βαθμό που ο Ντούγκιν έστειλε επιστολή στον Νίκο Μιχαλολιάκο στη φυλακή με θερμά λόγια συμπαράστασης.

 

Financial Times: Ο Ντούγκιν ήταν καλεσμένος του Κοτζιά στο Πανεπιστήμιο

Η εφημερίδα Financial Times τον Ιανουάριο του 2015 προκάλεσε ταραχή υποστηρίζοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει καταθέσει ιδιαίτερα εθνικιστικές θέσεις, αναπτύσσοντας επαφές με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, τον Ρώσο εθνικιστή φιλόσοφο, κατά τη διάρκεια πολλών επισκέψεων στην Μόσχα, σύμφωνα με συνάδελφο που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί. Ο κ. Ντούγκιν, που έχει στενές επαφές με πολλά πρόσωπα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Μόσχας και τον περασμένο Αύγουστο ζήτησε «γενοκτονία» για τους Ουκρανούς, είχε προσκληθεί από τον κ. Κοτζιά σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ως επίτιμος ομιλητής, όπου εξήρε τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην ενότητα Ελλήνων και Ρώσων» έφραψε, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα.

Ωστόσο στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε φωτογραφία τους στον Πειραιά, τον Απρίλιο του 2013.

Λίγες μέρες μετά, ο Ν. Κοτζιάς με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραδέχθηκε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις καθηγητή, καθώς, «ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας».

2. ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Δικηγόρος, σύζυγος υπουργού, κατά του υπουργείου Οικονομικών
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μία υπόθεση, με πρωταγωνίστρια δικηγόρο, σύζυγο κυβερνητικού στελέχους, που μπήκε σε αντιδικία με τις αρχές του υπουργείου Οικονομικών για φορολογική υπόθεση σημαντικού ύψους, αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος.

Στο επίκεντρο είναι το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, που έκανε έλεγχο για φορολογούμενο με σημαντικές καταθέσεις σε λογαριασμό στην Ελλάδα, μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς δεν δικαιολογούνταν τα 8,9 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν.

Τη νομική εκπροσώπηση του ελεγχόμενου ανέλαβε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η δικηγόρος- σύζυγος μέλους της κυβέρνησης, που προσπάθησε να βοηθήσει στη δικαιολόγηση του ποσού, υποβάλλοντας στον ΚΕΦΟΜΕΠ υπομνήματα και βεβαιώσεις καταβολής μερισμάτων από πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Τα στοιχεία και οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν όμως από το ΚΕΦΟΜΕΠ, που θεώρησε ότι πρόκειται για μη δηλωθέντα εισοδήματα και καταλόγισαν στον ελεγχθέντα φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάρος του υπεβλήθη και μηνυτήρια αναφορά για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους.

Με τη σειρά του, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο φορολογούμενος κατέθεσε μήνυση κατά του διευθυντή και του επόπτη του ΚΕΦΟΜΕΠ, στην οποία εμφανίζει τον εαυτό του, τη δικηγόρο και τον λογιστή του να έχουν πέσει θύματα μεθοδεύσεων των δύο στελεχών του ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να μην γίνουν δεκτά τα αποδεικτικά στοιχεία που υπέβαλε και ζήτησε να διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος.

Δεν είναι δική μας δουλειά να μπούμε στην ουσία αυτής της υπόθεσης και να ψάξουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.΄Ομως, μπορούμε να σχολιάσουμε το εξής.

Πώς στο διάβολο μια δικηγόρος έχει στους λογαριασμούς της σχεδόν δέκα εκατομμύρια  ευρώ,όταν στη  συντριπτική πλειοψηφία τους οι άνθρωποι απανταχού της γης  δεν  εξασφαλίζουν σήμερα ούτε τα στοιχειωδώς αναγκαία για την επιβίωσή τους; Και από ποια πηγή προέρχονται τόσα λεφτά, τα οποία  δεν μπορεί με την πρώτη, εύκολα, ούτε καν με χαρτιά, να δικαιολογήσει  αυτή η κυρία; Κάτι βρωμάει εδώ.

 

3. Οι Τούρκοι συνέλαβαν το δεξί χέρι του Γκιουλέν -Εφτασε στη χώρα 2 ημέρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος
Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ FGULEN.COM

 

Εναν από τους στενότερους συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές.

Πρόκειται για τον Χαλίς Χανζί, το «δεξί χέρι» του ιεροκήρυκα, ο οποίος όπως ανέφερε αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας, μπήκε στην Τουρκία δύο ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Αγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης και ζητά από την Ουάσιγκτον την έκδοσή του.

Εντελώς …τυχαίο το ταξίδι του υπαρχηγού του Γκιουλέν  στην Τουρκία, 2 ημέρες πριν το παραξικόπημα! Πώς λέγαμε παλιότερα; “Είδε φως και μπήκε.”

 

4. Η Βουλγαρία καταγέλλει παραβιάσεις του εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νέντσεβ δήλωσε σήμερα ότι παρατηρήθηκε αύξηση στις παραβιάσεις του βουλγαρικού εναερίου χώρου από ρωσικά μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη κατά τον προηγούμενο μήνα.

Ο Βούλγαρος υπουργός, χαρακτήρισε τις παραβιάσεις αυτές, ως προκλήσεις κατά της Βουλγαρίας και των ενόπλων δυνάμεών της.

Ο Νέντσεβ γνωστοποίησε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν «στη βουλγαρική περιοχή τερματικού ελέγχου εντός εναέριου χώρου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ», τέσσερις φορές τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν στο τηλεοπτικό κανάλι Nova TV.

΄Οπως ακριβώς το λέγαμε παλιότερα. Ο δικτάτορας της Ρωσίας ,αφού διέπραξε το μέγα έγκλημα του διαμελισμού της Ουκρανίας και έμεινε εντελώς ατιμώρητος, θα γίνει, λέγαμε, πιο προκλητικός.  Σήμερα, έφτασε στο σημείο να παραβιάζει τον εναέριο χώρο  ακόμα και της γειτονική μας Βουλαγαρία. Δίπλα στις Σέρες,την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη. Τέτοιο θράσος.

Η υπεροψίατου παρανοϊκού δικτάτορα Πούτιν σε συνδυασμό με την ατιμωρησία του, τον αποθρασύνουν και τον καθιστούν λίαν επικίνδυνο. Αφήστε τον, λοιπόν, ασύδοτο. Μόνο που τους πικρούς καρπούς αυτής της τακτικής, θα τους γευτούμε όλοι μαζί. Τί κρίμα!