ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

  1.  ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΚΟΛΑΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ.
  2. ΜΕΤΑ ΤΟΝ  “77ΧΡΟΝΟ”  ΛΥΚΟΥΡΕΖΟ, ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ  ΤΩΡΑ  Ο … ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΡΚΑΣ!
  3. ΜΗΠΩΣ …ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ;
1. ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ
Μάστιγα το υπαρξιακό άγχος -Κυρίαρχος ο φόβος του θανάτου

φωτογραφία: pixabay.com

 

Ο σύγχρονος άνθρωπος και ιδιαίτερα εκείνος, που ζει σε κοινωνικά πλαίσια που μαστίζονται από έντονη κοινωνικο-οικονομική κρίση, εκτός των αγωνιών και ψυχοπιεστικών καταστάσεων, βιώνει και υπαρξιακό άγχος.

Αγχος με πολύπλευρες επιδράσεις στην ψυχοσωματική ισορροπία του.

Πιο ευάλωτοι οι έφηβοι, οι οποίοι βιώνουν διαρκείς και έντονες υπαρξιακές ανησυχίες και αγωνίες και για τους οποίους έχει φανεί ότι ο φόβος θανάτου είναι ένας από αυτούς που αναφέρουν πιο συχνά.

Όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα “Πρακτορείο υγείας” του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, η έννοια του υπαρξιακού άγχους συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο ζήτημα με στέρεη φιλοσοφική βάση και τεκμηρίωση.
Πρόκειται ουσιαστικά για μορφή νεύρωσης η οποία συνδέεται με τρεις έννοιες-άξονες: τύχη-θάνατος, νόημα-κενό, ενοχή-καταδίκη.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο άξονα, το άγχος θανάτου συνιστά την απόλυτη απειλή για τη ζωή και την ευεξία του ατόμου, ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στη σημασία που αποδίδει ένας άνθρωπος στην ίδια τη ζωή, ενώ ο τρίτος σχετίζεται με την δεοντολογία και την ηθική ταυτότητα κάθε προσώπου ατομικά.

Έχει φανεί ότι ο φόβος θανάτου συνιστά έναν από τους πλέον συχνά αναφερόμενους φόβους, η αναζήτηση νοήματος αποτελεί τον πυρήνα ορισμού του υπαρξιακού άγχους, ενώ ο φόβος για την καταδίκη συνδέεται με τις αυτο-επιβεβαιώσεις που ορίζει ο καθένας.

 

Αυτές οι νευρώσεις, ειδικά στους έφηβους, είναι οι συνέπειες κυρίως των θρησκευτικών διδασκαλιών περί μεταθανάτιας ζωής, περί κόλασης-τιμωρίας και παράδεισου-αμοιβής. Εξ απαλών ονύχων διδάσκουν αυτές τις ανοησίες και τα μεταφυσικά σενάρια, γονείς ,σχολείο, εκκλησία, με θράσος, σοβαροφάνεια, επιμονή-φανατισμό.

Λες και πρόκειται για πραγματικές καταστάσεις και όχι για θεωρίες και μύθους. Και δεν ντρέπεται καμιά από όλες αυτές τις εγκληματικές μορφές να καλλιεργούν φόβο-τρόμο, αγωνία και ενοχές σε παιδιά, τη στιγμή που  τα ίδια δεν έχουν αποκομίσει ακόμα ούτε τις στοιχειώδεις εμπειρίες από τη ζωή. Τεράστια ζημιά στις ανθρώπινες κοινωνίες έχουν προξενήσει  αυτά τα τέρατα της θρησκείας.

Διαδίδουν φοβιστικά πράγματα, αλλόκοτα, τρομακτικά. Φωτιές ,καζάνια, τιμωρία αιώνια, άρνηση βοήθειας του θεού στον “αμαρτωλό”. Όλες αυτές οι διδασκαλίες  δημιουργούν ένα ευρύτατο πλέγμα ενοχών, ανασφάλειας, φόβου, νευρώσεων   στον άνθρωπο, που τον ακολουθούν  στη ζωή του, ως το τέλος.

Παλιά στη Β/θμια Εκπ/ση, πολλοί εκπαιδευτικοί διδάσκαμε στις τάξεις διάφορα μαθήματα κι ας μην είχαμε ειδικότητα. ΄Ενας φιλόλολογος, για παράδειγμα,  φορτωνόταν στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου και του ωραρίου του, αρχαία, νέα ελληνικά-έκθεση, λατινικά, ιστορία, ψυχολογία, λογική, κοινωνιολογία κ.α.΄Ενα σωρό μαθήματα, και ας μην είχε ιδέα ο εκπαιδευτικός  από την ύλη  που τον υποχρέωναν να διδάσκει. Σαν μαθητές διαβάζαμε κι εμείς,  για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες  του μαθήματος.

Πολλές χρονιές έκανα Ψυχολογία στη Β’ Λυκείου. Με τις ευκαιρίες που μου έδιναν τα διάφορα κεφάλαια του μαθήματος, προσπαθούσα να ελευθερώσω τα παιδιά από αυτούς τους θρησκευτικούς φόβους και τις νευρώσεις, που ήταν φανερό ακόμα και στους άσχετους πως τα διακατείχαν.  Μιλούσαμε ελεύθερα με τους μαθητές για μεταφυσικά ζητήματα. Και διατύπωνα κι εγώ τίς απόψεις μου χωρίς φόβο και δισταγμό.Το αποτέλεσμα  ήταν να συγκρούομαι πολλές φορές με θεολόγους, Γραφεία, Διευθύνσεις, υπουργεία.

Γινόταν, όμως, καλή δουλειά. Στο τέλος της χρονιάς ,έβλεπες καθαρά, ξάστερα από φόβους τα μάτια των μαθητών.  Να έχουν αποκρυσταλωμένες απόψεις για μεταφυσικά ζητήματα, να  την… βγαίνουν μάλιστα  στους θεολόγους με “ενοχλητικές”  εωτήσεις. Κι αυτοί οι μικρόνοες  με τη σειρά τους, να τους κατεβάζουν τη βαθμολογία στα θρησκευτικά (!) και να τα κάνουν λίμπα στις συνεδριάσεις  του συλλόγου των καθηγητών, γιατί έκανα….ζημιά στους μαθητές!

Μάλιστα. Εγώ ήμουν ο ένοχος και όχι τούτοι οι αλήτες, που δίδασκαν τις τερατολογίες, τους μύθους, τα εξωφρενικά αυτά περί κόλασης και παραδείσου. Ανήθικα άτομα, αφύσικα.  Και απάνθρωποι, “μικροί”.

Και δεν κατέβαζαν μόνο τη βαθμολογία τους των παιδιών, έστελναν μάτσο, είπαμε, τις ανώνυμες καταγγελίες στα “Γραφεία Εκπαίδευσης” και τις εφημερίδες για τον καθηγητή που ξεσήκωνε τα παιδιά και τα απομάκρυνε από τη…σωστή πίστη! Και ζητούσαν ,απαιτούσαν την”κεφαλήν μου επί πίνακι”.

‘ Εχουμε ξαναγράψει. Οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Και ακόμα, αντί να δικάζονται οι ένοχοι, την πληρώνουν οι αθώοι. Μέχρι η κοινωνία να ξεκόψει εντελώς από τις διεστραμμένες θρησκευτικές διδασκαλίες όλων των θρησκειών, οι νευρώσεις, οι άλλες ψυχικές ασθένειες, θα συνοδεύουν τους ανθρώπους σε όλη τους τη ζωή.

Τι κρίμα!Και είναι τόσο λίγη, αλλά τόσο όμορφη αυτή η ζωή.  Για την άλλη, ουδείς γνωρίζει πώς είναι κι αν υπάρχει. Μην πιστεύετε, λοιπόν, τους απατεώνες, τους θεοκάπηλους. Πολεμήστε τους με κάθε  τρόπο.

΄Οχι ,όμως με βία, όπως κάνουν-έκαναν τούτοι . Σ΄αυτό διαφέρουμε από εκείνους. Εμείς έχουμε μέσα μας αγάπη, ανθρωπιά,αλληλεγγύη (“ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν!). Τούτοι, όχι. Γι΄αυτό και τα θρησκευτικά εγκλήματά τους στην Ιστορία είναι άπειρα και φρικιαστικά.

 

2. ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΙΤΣΙΡΙΚΟ»: ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ
Το σκίτσο του Αρκά που προκάλεσε θύελλα -Τι απάντησε ο ίδιος
Το σκίτσο του Αρκά που προκάλεσε θύελλα -Τι απάντησε ο ίδιος [εικόνα]

Αντιδράσεις προκάλεσε σε μερίδα χρηστών των social media, ένα προσφυές σκίτσο του Αρκά.

Απεικονίζεται ο περίφημος «προφήτης» του ο οποίος έχει το εξής διάλογο με το κοινό του:

  • Κάντε αυτό που πρέπει αν δεν θέλετε να σας καταριούνται οι επόμενες γενιές!
  • Δηλαδή, τι να κάνουμε;
  • Στείρωση!

Αρκετοί έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στον σκιτσογράφο με ακραίο τρόπο κατηγορώντας τον ακόμη και για… ναζισμό. Στο χορό των επικρίσεων μπήκε και ο pitsirikos ο οποίος κατηγορεί τον Αρκά ότι τον αντιγράφει και πως ο γνωστός σιτσογράφος… γερνά και γίνεται νεοφιλελεύθερος.

Σε απάντηση όλων των επικριτών του, ο Αρκάς ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο facebook τις «άχαρες» διευκρινίσεις:

«Αν δεν θέλετε να σας καταριούνται οι επόμενες γενιές κάντε στείρωση», δηλαδή η μόνη πιθανότητα να μην σας καταριούνται οι επόμενες γενιές είναι να μην υπάρξουν επόμενες γενιές.
Δεν υπάρχει πιο άχαρο πράγμα από το να εξηγείς ένα αστείο (και ειδικά ένα αστείο του Αρκά που έχει τόσες συνδηλώσεις ώστε οποιαδήποτε εξήγηση το καταστρέφει). Όμως αυτό το σκίτσο δέχτηκε πολλές αναφορές και αρνητικά σχόλια, ακόμα και κατηγορίες από τον έρποντα κρετινισμό του Διαδικτύου για ευγονική(!!!) και ναζισμό(!!!), γι’ αυτό θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε αυτό το σχόλιο.

 

Η «χολή» του Pitsirikos

 

Στο site pitsirikos.net ο blogger Pitsirikos ανέβασε άρθρο με τον τίτλο «Ο Αρκάς με αντιγράφει».

Υποστηρίζει ότι προ διετίας είχε γράψει «στειρώστε τους Ελληνες για να σωθεί η Ελλάδα». Και στάζει δηλητήριο: «Καταλαβαίνω πως ο καλός συνάδελφος έχει μεγαλώσει, μπορεί να κακογερνάει, μπορεί να του φταίει που έγινε κάπως φιλελές στα γεράματα, αλλά αυτό δεν του επιτρέπει να παρουσιάζει τις ιδέες μου σαν δικές του» γράφει.

Σημειώνει ακόμη ότι «η σάτιρα και το χιούμορ δεν είναι απαραίτητο να αρέσουν σε όλους· υποχρέωση της σάτιρας είναι να ενοχλεί την εξουσία» και πως «ούτε ο Αρκάς είναι απαραίτητο να αρέσει σε όλους. Θα ήταν ύποπτο να αρέσεις σε όλους». Οπως λέει ο pitsirikos «ο καθένας εχει το δικαίωμα να κριτικάρει και η κριτική είναι σεβαστή. Μόνο οι ηλίθιοι φοβούνται την κριτική. Η υστερία, από την άλλη, δεν είναι σεβαστή. Και βλέπω μια υστερία εναντίον του Αρκά. Λάθος.

3. Η ΝΔ φέρνει στη Βουλή το θέμα της τραγωδίας στην Αίγινα -Ζητά απαντήσεις από τον Δρίτσα
Φωτογραφία: Εurokinissi

Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ το θέμα της ναυτικής τραγωδίας στην Αίγινα.

Με ερώτησή τους 33 βουλευτές της ΝΔ ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για τις «τρεις ώρες ακατανόητης απουσίας» του Λιμενικού σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη και τη διασφάλιση των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων.

Ζητούν, επίσης, απαντήσεις για τους όρους κάτω από τους οποίους ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ ερωτούν αν είναι συνηθισμένη η μετάβαση του ίδιου του υπ. Ναυτιλίας στην Αίγινα «και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού».

Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ προς τον Θοδωρή Δρίτσα έχει ως εξής:

«Τρεις ώρες ακατανόητης απουσίας

Ερώτηση για τα αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους στην τραγωδία της Αίγινας κατέθεσε ο Υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας της Ν.Δ, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου μαζί με 32  ακόμα βουλευτές, υπογραμμίζοντας, ιδιαίτερα, το ζήτημα της τρίωρης ακατανόητης απουσίας του Λιμενικού Σώματος σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη και τη διασφάλιση των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων.

Ακολουθεί η ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα:

Προς :
Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρο Δρίτσα

Θέμα: Ερωτήματα για την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών στην τραγωδία της Αίγινας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μία εβδομάδα μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο αντίδρασης και λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους. Αποκορύφωμα το γεγονός,  ότι σύμφωνα με το διαβιβαστικό του Λιμενικού Σώματος, αν και το Λιμενικό ειδοποιήθηκε για τη σύγκρουση στις 12:30, ο 77χρονος χειριστής παρουσιάστηκε ο ίδιος στο Λιμεναρχείο της Αίγινας στις 15:30. Επί τρεις ώρες δηλαδή αφέθηκαν ανενόχλητοι να εξαφανίσουν τους συνεπιβάτες και να εγκαταλείψουν το ταχύπλοο με τον τρόπο που ήθελαν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί υπήρξε ουσιαστική απουσία του Λιμενικού Σώματος σε ό, τι αφορά τη σύλληψη του δράστη ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, καθώς και τη διασφάλιση των καταθέσεων άμεσα από τους συνεπιβαίνοντες αυτόπτες μάρτυρες;
2. Πώς ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου χειριστή προ διετίας, ενώ ο ίδιος καταθέτει, ότι εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας; Ποιά διαδικασία ακολουθήθηκε;
3. Συνηθίζεται να μεταβαίνει άμεσα ο αρμόδιος υπουργός στο σημείο μιας ναυτικής τραγωδίας-και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού; Νοείται ανάμειξη του αρμόδιου υπουργού σε μία υπό διερεύνηση υπόθεση με θετικούς χαρακτηρισμούς περί της εμπειρίας και των γνώσεων του κατηγορούμενου χειριστή; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.      Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής Ευβοίας
2.      Όλγα Κεφαλογιάννη  Α΄Αθήνας
3.      Άδωνις Γεωργιάδης Β΄Αθήνας
4.      Λεύτέρης Αυγενάκης Βουλευτής Ηρακλείου
5.      Κων/νος Τσιάρας Βουλευτής Καρδίτσας
6.      Χρήστος Κέλλας Βουλευτής Λάρισας
7.      Σάββας Αναστασιάδης  Β΄Θεσ/νίκης
8.      Μαρία Αντωνίου Βουλευτής Καστοριάς
9.      Χαράλαμπος Αθανασίου Βουλευτής Λέσβου
10. Θέοδωρος Καράογλου Β΄Θεσ/νίκης
11. Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου
12. Αθανάσιος Μπούρας  Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
13. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ Β΄Αθήνας
14. Γεώργιος Γεωργαντάς Βουλευτής Κιλκίς
15. Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου
16.  Κων/νος Σκρέκας Βουλευτής Τρικάλων
17. Βασίλης Κικίλιας Α΄Αθηνών
18. Δημήτρης Κυριαζίδης   Βουλευτής Δράμας
19. Κων/νος Τζαβάρας Βουλευτής Ηλείας
20.  Γεράσιμος Γιακουμάτος Β΄Αθήνας
21. Βασίλης Οικονόμου Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
22. Σοφία Βούλτεψη Β΄Αθήνας
23. Άννα Καραμανλή  Β΄Αθήνας
24. Ελένα Ράπτη Α΄Θες/νικής
25. Στήλιος Γεώργιος Βουλευτής Άρτας
26. Φωτεινή Αραπατζή Βουλευτής Σερρών
27. Γιάννης Ανδριανός Βουλευτής Αργολίδας
28. Απόστολος Βεσυρόπουλος Βουλευτής Ημαθίας
29. Κων/νος Βλάσης Βουλευτής Αρκαδίας
30. Ανδρέας Κατσανιώτης Βουλευτής Αχαίας
31. Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλευτής Λάρισας
32. Νίκος Παναγιωτόπουλος Βουλευτής Καβάλας
33. Νότης Μηταράκης Βουλευτής Χίου»

Κάποια συνωμοσία κρύβεται πίσω από το τραγικό δυστύχημα της Αίγινας! Είναι το μόνο σίγουρο. Μπορεί οι χειριστές  του σκάφους να ήταν… υπουργοί της κυβέρνησης. Και μπορεί  να ήταν πάνω, επιβάτες,  τίποτα… Εβραίοι, που συζητούσαν κρυφά με τους Συριζαίους ποιος ξέρει τί.

Οπότε έχουμε ΚΑΙ εδώ  δάκτυλο σιωνισμού! ΄Οπως άλλωστε παντού. Το ισχυρίζεται  και ο Μίκης Θοοδωράκης.

Αφού, μαζί με τη Νεο-ΕΡΕ και ο Κούγιας τα ίδια υποστηρίζει. Και τα καλόπαιδα-μπαχαλάκηδες των indymedia από κοντά.  Συμπαράταξη. Δεν μπορεί όλοι αυτοί οι… ζηλωτές  της αλήθειας και της δικαιοσύνης να πέφτουν έξω ή να υποκρίνονται. Τί λέτε τώρα!

΄Αρα  έτσι θα είναι. Αξιόπιστοι άπαντες οι μάρτυρες. Πώς λέμε, “Ρώτα και τον μπάρμπα μου τον ψεύτη” ;   Συμπέρασμα: Βγάλτε άπαντες οι επιτήδειοι  “από τη μύγα ξύγκι”.

Ουδείς αισχύνεται πια σ΄αυτό τον τόπο. Μια  απέραντη χαβούζα η κομματική μαφία. Κι από κοντά και η βιομηχανίας παρα-αντι-πληροφόρησης. Τί δράμα, οποίος εξευτελισμός για δαύτους!