ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

  1. ΥΕΜΕΝΗ, ΣΟΜΑΛΙΑ, ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ, ΝΙΓΗΡΙΑ  ΟΙ  ΑΛΛΕΣ “ΣΥΡΙΕΣ”

  2.  ΕΥΤΕΡΠΗ ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ. “ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ, ΔΕΝ ΕΙΔΕ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ”

  3.  Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

  4.  ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

1. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ’45

«Κραυγή» ΟΗΕ για λιμό: Οι άνθρωποι απλώς θα πεθάνουν -Χρειάζονται 4,4 δισ. ως τον Ιούλιο
φωτογραφία: AP images

Η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη «ανθρωπιστική καταστροφή» από το 1945 οπότε ιδρύθηκε ο ΟΗΕ.

Αυτό προειδοποίησε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του οργανισμού Στίβεν Ο’ Μπράιεν, αναφερόμενος στον λιμό που απειλεί 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τη Νιγηρία.

Ο Ο’ Μπράιεν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Παρασκευή ότι «χωρίς συντονισμένες και κοινές παγκόσμιες προσπάθειες, οι άνθρωποι απλώς θα πεθάνουν από την πείνα» και «πολλοί περισσότεροι θα υποφέρουν και θα πεθάνουν από τις ασθένειες».
«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας», τόνισε. «Ήδη στην αρχή του έτους είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από την ίδρυση του ΟΗΕ».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ζήτησε την άμεση παροχή πόρων για την Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και τη βορειοανατολική Νιγηρία ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στις χώρες αυτές και «να αποτραπεί μια καταστροφή».

Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Υεμένη ο Ο’ Μπράιεν δήλωσε ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης αλλά και των σιιτών ανταρτών Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και όλοι υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέψουν την πρόσβαση βοήθειας στη χώρα.

«Παρόλα αυτά όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές αρνούνται αυθαίρετα την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και την πολιτικοποιούν», κατήγγειλε προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, «θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τον αναπόφευκτο λιμό, τους αχρείαστους θανάτους και την όξυνση των δεινών που θα προκληθούν».

«Ο λιμός στο Νότιο Σουδάν οφείλεται στον άνθρωπο. Οι αντιμαχόμενες πλευρές ευθύνονται για τον λιμό, όπως και αυτοί που δεν επεμβαίνουν για να τους σταματήσουν», τόνισε.

«Στο μεταξύ η επιδημία χολέρας που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2016 έχει επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές», πρόσθεσε.
Στη Σομαλία περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους, 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία, περιλαμβανομένων 2,9 εκατομμυρίων που κινδυνεύουν από τον λιμό και έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας «για να σώσουν ή να διατηρήσουν τη ζωή τους».

Ο Ο’ Μπράιεν προειδοποίησε ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών θα πληγούν «από οξύ υποσιτισμό» φέτος.
«Όσα είδα και άκουσα στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Σομαλία ήταν σοκαριστικά: παιδιά και γυναίκες που περπατάνε επί εβδομάδες αναζητώντας τροφή και νερό. Έχουν χάσει τα ζώα τους, οι πηγές έχουν στερέψει και δεν έχουν τίποτε για να επιβιώσουν», εξήγησε ο Ο’ Μπράιεν.
Στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου μαίνεται η επταετής εξέγερσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περισσότεροι από 200.000 έχουν σκοτωθεί.

Ο επικεφαλής του Ocha εξήγησε τον προηγούμενο μήνα ότι ο υποσιτισμός στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας είναι τόσο έντονος ώστε κάποιοι ενήλικες είναι πολύ αδύναμοι για να περπατήσουν και σε κάποιες κοινότητες έχουν πεθάνει όλα τα νήπια.
«Για να είμαστε ξεκάθαροι: μπορούμε να αποτρέψουμε τον λιμό», τόνισε ο Ο’ Μπράιεν. «Είμαστε έτοιμοι παρά τους φοβερούς κινδύνους και τα ρίσκα (…) αλλά χρειαζόμαστε αυτά τα τεράστια ποσά τώρα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή: BBC, al Jazeera)

Δε φταίνε τούτη τη φορά  για το φοβερό λιμό  οι ξηρασίες, οι  θεομηνίες,  άλλες ασύμβατες φυσικές αιτίες, αλλά  η δράση των “Ταλιμπάν” της   ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, των  σιιτών ανταρτών Χούτι και των  άλλων  αντίπαλων ομάδων  στις χώρες  που πλήττονται από λιμό και αρρώστιες. Να σκεφτεί κανείς πως μόνο στη  βορειοανατολική Νιγηρία,  όπου  δρά για  έξη ολόκληρα  χρόνια  η απάνθρωπη  ισλαμιστική οργάνωσης Μπόκο Χαράμ,  2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περισσότεροι από 200.000 έχουν σκοτωθεί!

Τόσοι είναι και οι νεκροί στη Συρία. Και  όλοι γνωρίζουν για τους Τζιχαντιστές, που κάνουν απαγωγές  και κρατούν  αιχμάλωτες γυναίκες , ελάχιστοι όμως γνωρίζουν για τα τέρατα της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία που κάνουν επιδρομές στα χωριά, σκοτώνουν αμάχους, συλλαμβάνουν επίσης και κρατούν  ομήρους  υπό άθλιες συνθήκες, χιλιάδες  κορίτσια και γυναίκες στη Νιγηρία.

Και  σ΄αυτές τις  χώρες, όπως και στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο,  οι ακραίοι Ισλαμιστές είναι στην ουσία οι ένοχοι της φοβερής αιματοχυσίας. Οι Ισλαμιστές, απανταχού της γης, είτε ως ….μη ακραίοι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι”, είτε ακόμα και ως  μετριοπαθείς θρησκευόμενοι,  τύπου Ερντογάν, είναι στην ουσία ΙΔΙΟΙ. Τυφλωμένοι φονταμενταλιστές, που κι αν δε συμμετέχουν ένοπλα  στον αιματηρό αγώνα για την επικράτηση του Ισλάμ, είναι εκεί με την ψυχή τους. Επιχαίρουν για το αίμα που χύνεται εκείνων που δεν πιστεύουν στον Αλλάχ ή είναι χλιαροί στην πίστη τους.

Και η τρομερή αυτή ανθρωπιστική κρίση των ημερών μας σε πολλές περιοχές του πλανήτη, που οι τρελαμένοι Ισλαμιστές σπέρνουν τον όλεθρο και τη φρίκη, είναι το αποτέλεσμα της ίδιας φονταμενταλιστικής δράσης  και αγριότητας . Καμιά δικαιολογία ,ούτε λόγος υπάρχει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να αποφεύγουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους,  για να μη μας κατηγορήσουν πως “ρίχνουμε νερό στο μύλο” του Τραμπ και του ευρωπαϊκού αντι-Ισλαμισμού. “΄Ετερον εκάτερον”.

Η αλήθεια είναι αυτή. Η κρίση των τελευταίων ετών ξεκίνησε  από τη λεγόμενη “επαναστατική” λαίλαπα της “Αραβικής ΄Ανοιξης”, που πρωτοστατούσαν  οι  “Αδερφοί Μουσουλμάνοι”. Και φυσικά δεν επρόκειτο για επανάσταση,  λαϊκό κίνημα,αλλά  καλυμμένη στην αρχή τρομοκρατία ακραίων Ισλαμιστών, που τάχα πολεμούσαν για να ρίξουν τις δικτατορίες στην Αίγυπτο,τη Λιβύη,τη Συρία. Στην ουσία οργάνωσαν αυτά τα λαϊκά ψευτοκινήματα,  για να  καταλάβουν εκείνοι την εξουσία ή να  χτίσουν  κρατικά μορφώματα, όπως αυτό του ISIS .

  Ο Καντάφι είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει τον Ισλαμικό αυτό κίνδυνο .Είχε αποκαλύψει καθαρά  την ταυτότητα των “επαναστατών”  και υποδείξει το πραγματικό πρόσωπό τους.΄Ο,τι επακολούθησε τον δικαίωσε απόλυτα.

 Είχαμε, όπως άπειρες φορές αναλύσαμε εδώ,τις ίδιες και χειρότερες , χριστιανικές τούτη τη φορά, αιματοχυσίες στο παρελθόν. Με τις σταυροφορίες, τους άλλους πολέμους των χριστιανών ηγεμόνων της Ευρώπης και των επίσης … χριστιανών εξερευνητών του “Νέου Κόμσου” .Και μάλιστα για την ιστορική αλήθεια θα πρέπει να παραδεχτούμε πως οι χριστιανική αγριότητα ήταν σε πολλές περιπτώσεις  απείρως χειρότερη της Ισλαμικής. Και τα θύματά της,  συντριπτικά περισσότερα από εκείνα των Ταλιμπάν, των Τζιχαντιστών, της Μπόκο Χαράμ και των Χούτι. Κι ακόμα  χρονικά η φονική δράση των Χριστιανών, μετριέται σε αιώνες, αντίθετα με εκείνη των Ισλαμιστών.

Και δεν ήταν ακριβώς ΜΟΝΟ οικονομικά τα αίτια των παλιότερων και των σημερινών  θρησκευτικών πολέμων. Η εξίσωση των αιτιών όλων των πολέμων και των διενέξεων με ένα και μοναδικό, αυτό του οικονομικού, δε φαίνεται να στέκει ιστορικά. Ο φονταμενταλισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός έχει μεγάλο μερίδιο. Είναι από τις σοβαρότερες αιτίες των αιματηρών συμπλοκών. Και δεν είναι καθόλου ασεβές να δεχόμαστε πως και οι απόψεις του  Μαρξ δεν είναι  “ευαγγέλιο” σε όλα τα ζητήματα.

2.Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα: 74 χρόνια από το πρώτο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αουσβιτς
φωτογραφες: jct.gr/holocaust.php

 

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, που φέρουν τίτλο «Ποτέ Ξανά. 74 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου» διοργανώνονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 18 έως 20 Μαρτίου,

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων είναι η σιωπηρή πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Μαρτίου, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Ήταν 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο θανάτου, με προορισμό το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς, αναχωρούσε από τον σιδηροδρομικό σταθμό, μεταφέροντας σ’ ένα ταξίδι -χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους- περίπου 2.800 Εβραίους της πόλης.

«Η πορεία αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης και όλες οι γενιές να αντιληφθούν πως μια τέτοια θηριωδία δεν πρέπει να επαναληφθεί. Αποκορύφωμα θα είναι η στιγμή που η πορεία μνήμης θα καταλήγει στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο σχεδιάζουμε. Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για το μουσείο και πιστεύω πως το 2017 θα ξεκινήσουν και οι εργασίες» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο δημαρχείο.

Ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, αφού θύμισε πως στη Θεσσαλονίκη χάθηκε το 96% του πληθυσμού των Εβραίων, πρόσθεσε πως στο Μουσείο Ολοκαυτώματος «θέλουμε να επιστρέψουν όλα τα έγγραφα και τα αρχεία που εκλάπησαν από εμάς και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Μόσχα. Παρά τις διαβεβαιώσεις κρατικών φορέων, πάντα υπάρχει κάτι που να αναβάλει την επιστροφή των αρχείων. Η εβραϊκή κοινότητα, μετά από 70 χρόνια, προσπαθεί να φέρει και πάλι πίσω την ιστορία της».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, υποστήριξε πως φέτος, για πρώτη χρονιά, το πανεπιστήμιο απηύθυνε πρόσκληση στους φοιτητές «να βοηθήσουν σε κάθε έκφανση των εκδηλώσεων και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, καθώς περισσότεροι από πενήντα φοιτητές εξεδήλωσαν ενδιαφέρον», ενώ στάθηκε στο νέο πρόγραμμα μαθημάτων της εβραϊκής γλώσσας που ξεκινά η Θεολογική Σχολή στις 14 Μαρτίου.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευτύχιος Σαρτζετάκης, δήλωσε πως «θα πρέπει να αναδεικνύονται φρικιαστικά γεγονότα, όπως αυτό του Ολοκαυτώματος και να θυμόμαστε και να τα τιμούμε», ενώ στις τριήμερες εκδηλώσεις θα συμμετέχει και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο, 18 Μαρτίου, με συναυλία στο αμφιθέατρο τελετών του ΠΑΜΑΚ, θα συνεχιστούν την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί, με την πορεία μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας έως τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα, 20 του μήνα, με εκδήλωση στο φουαγιέ του δημαρχείου και ομιλία της ιστορικού και συγγραφέως, Ρένας Μόλχο.

                                   ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Και μόνο εκεί στον ΄Αρειο Πάγο, η αλήστου μνήμης π. εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη,  διέθετε ασθενή ή ανύπαρκτη  ιστορική μνήμη και  δεν άκουσε ποτέ για τα τρένα που έφευγαν από Θεσσαλονίκη τίγκα από Εβραίους για τους τόπους του μαρτυρίου τους. Νομιμοποίησε η ιστορικά ασεβής εκείνη εισαγγελέας, το ναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α και έστειλε μια καθαρά εγκληματική οργάνωση στην ελληνική βουλή Στην πραγματικότητα, με την υπογραφή της ανίερης   εκείνης εισαγγελέως, μια εκπρόσωπος του νόμου, το “άγρυπνο μάτι” της  δικαιοσύνης,  νομιμοποίησε το έγκλημα και δικαίωσε ιστορικά τους  σφαγείς εκατομμυρίων αθώων. Τί ντροπή!

 Και ακόμα,  ούτε μια συγγνώμη δεν ακούσαμε από το στόμα της. 20.000.000 ήταν τα θύματα του ναζισμού στον τελευταίο πόλεμο. Και όμως! Η Κουτζαμάνη ακλόνητη, ασυγκίνητη από το έγκλημά της,  φανατική, αμετανόητη. Περιμένει τη λήθη του εγκλήματός της. Η Ιστορία, όμως,  δεν ξεχνά. Θα είναι πάντα εδώ, να θυμίζει την ΄Υβρη που διεπραξε.

Μια  φρίκη οι άνθρωποι. Ειδικά όταν σκούν την  εξουσία ανήθικα!

3. Δεν βλέπει συνεργασία με ΗΠΑ ο Σύρος πρόεδρος: Είναι κακοί στο να βρίσκουν λύσεις
Δεν βλέπει συνεργασία με ΗΠΑ ο Σύρος πρόεδρος: Είναι κακοί στο να βρίσκουν λύσεις

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο Άσαντ εκτίμησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χώρος για συνεργασία μαζί τους, παρά την κοινή τους επιθυμία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

«Στη θεωρία ναι, αλλά πρακτικά όχι ακόμη, διότι δεν υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ της Συρίας και των ΗΠΑ σε επίσημο επίπεδο. Ακόμη κι οι επιδρομές τους εναντίον του ΙΚ (…) διεξήχθησαν χωρίς τη συνεργασία ή την ενημέρωση του συριακού στρατού ή της κυβέρνησης, κάτι που είναι παράνομο», τόνισε.

Η συριακή κυβέρνηση δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Μάνμπιτζ, πρόσθεσε ο Άσαντ, μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση από το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι έχει αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή για να αποτρέψει τις συγκορύσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων.

«Οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα έρχονται στη Συρία χωρίς πρόσκληση, ενημέρωση ή άδεια είναι εισβολείς, είτε είναι Αμερικανοί, Τούρκοι ή οποιοιδήποτε άλλοι. Και δεν πιστεύουμε ότι αυτό βοηθά», υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος.

«(Οι ΗΠΑ) δεν έχουν πετύχει σε κανένα από τα μέρη που έχουν στείλει στρατεύματα, απλώς δημιουργούν χάος. Είναι πολύ καλοί στο να δημιουργούν προβλήματα και να καταστρέφουν, αλλά είναι πολύ κακοί στο να βρίσκουν λύσεις», κατέληξε.

 

΄Ολοι οι άλλοι είναι οι κακοί για τον ΄Ασαντ ,πλην του δκτάτοτρα Πούτιν με τα όπλα του οποίου χύθηκε τόσο αίμα στη χώρα του.  Τί θράσος!

Με τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου, ελαχιστότατοι ένοχοι της μεγάλης εκείνης συμφοράς τιμωρήθηκαν.  Και φυσικά ουδείς…Ναζί στρατιώτης ή αξιωματικός της ναζιστικής πολεμικής  μηχανής, διότι τούτοι απλώς…εκτελούσαν διαταγές. Δεν έφταιγαν οι ίδιοι!

Στην Ελλάδα επαναλήφτηκε το φαινόμενο. Κοκουλοφόροι, Γερμανοτσολιάδες, δωσίλογοι Μάιδες, Χίτες, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν,αλλα πολλοί από δαύτους πρόκοψαν. Στη Χούντα τα ίδια.

Στην Αμερική, ο  Νίξον και ο πρεσβύτερος και νεότερος Μπους (να μείνουμε μόνο σ΄αυτούς) που έσυραν τις ΗΠΑ σε ανίερους και εγκληματικούς πολέμους, έμειναν ομοίως ατιμώρητοι. Το ίδιο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης με δικτάτορες, άλλες εγκληματικές εξουσίες.  Η ατιμωρησία ενόχων υπερ-περισσεύει στην Ιστορία.

Και τώρα, ούτε οι δύο τελευταίο μακελάρηδες Πούτιν και ΄Ασαντ πρόκειται να καθίσουν στο σκαμνί για τα εγκλήματά τους. Θα πεθάνουν ατιμώρητοι! Και είναι πολύ το αίμα στην  Τσετσενία,  την Γεωργία, την Ουκρανία , τη Συρία.

Μην περιμένετε, επομένως, να υπάρξει, τουλάχιστον, σύντομα ισορροπία στον πλανήτη. Κατίσχυση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας. Και προπαντός δεν πρόκειται να φτάσει  το τέλος των πολέμων. Η ατιμωρησία είναι το οξυγόνο για τους νέους ενόχους.  Το εκκολαπτήριο της αδικίας και της παρανομίας.

Θα έρθει η ημέρα, βέβαια, που ουδείς θα μείνει στο απυρόβλητο, όταν  παρανομεί απέναντι στον ΄Ανθρωπο και τη Φύση.Μπορεί να είναι μακριά εκείνη η ημέρα. Αλλά θα έρθει.

 

 4. Και μια  μουσική ανάσα.
Από  δεξιοτέχνες της  μουσικής   (ανατολίτικης  εδώ)  παράδοσης.

α.

β.