ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. Ο Τραμπ το ανακοίνωσε: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το Ιράν
Ο Τραμπ ανακοινώνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν -AP Photo/Evan Vucci

Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοίνωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν- που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας- στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, ενώ προειδοποίησε ότι κυρώσεις θα υποστούν και όσες χώρες βοηθήσουν το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Τραμπ υπογράφει το διάταγμα που επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν -AP Photo/Evan Vucci

Ο Τραμπ φαίνεται να είναι  οπαδός της μακιαβελικής θεωρίας “καλύτερα  να σε φοβούνται, παρά να σε αγαπούν”. Και στς διακρατικές σχέσεις,  ισχύει ανυπερθέτως αυτή η αρχή.

Κρίνοντας από τη συμπεριφορά του Τραμπ σήμερα, αν στη θέση του Ομπάμα το 2014, ήταν εκείνος πρόεδρος , σήμερα πιθανότατα  να μην είχαμε ζήσει ούτε την τραγωδία της Ουκρανίας, ούτε το ολοκαύτωμα της Συρίας. Πιθανολογούμε από τα σημερινά δρώμενα  πως ο Τραμπ θα απαντούσε στο Νεο-Ιμπεριαλιστή “Τσάρο” της Ρωσίας, δυναμικά.

΄Ετσι, ούτε η Κριμαία θα ήταν  σήμερα η ναυτική βάση των Ρώσων , η μοναδική στην ουσία που τους επιτρέπει άμεση  διέξοδο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.  Αλλά,  ούτε  ο πόλεμος στη Συρία θα είχε αυτή την τραγική κατάληξη  με 500.000 νεκρούς, εκατομμύρια ανάπηρους και πρόσφυγες και μια χώρα κατεστραμμένη.

Την απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει επιπόλαια ως αρνητική .Ούτε, βέβαια, ως απολύτως θετική. Ο χρόνος θα μας δείξει το χαρακτηρισμό.

Γνωρίζουμε, όμως,  πως ολοκληρωτικά και θεοκρατικά καθεστώτα σαν της Ρωσίας και του συμμάχου της Ιράν,  μόνο τη “λογική” της δύναμης υπολογίζουν. ΄Ενας ισχυρός αντίπαλος που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους συντρίψει, προκαλεί τρόμο και  δέος σε τέτοια καθεστώτα,επειδή ακριβώς μια σύγκρουση με τον ισχυρό, σημαίνει αυτόματα και πτώση του καθεστώτος.

Οι “Μουλάδες” δεν μπορούν να σταθούν στο Ιράν. ΄Ηδη ο μισός και παραπάνω πληθυσμός της χώρας, αντιτίθεται σε ένα καθεστώς που τρομοκρατεί, συλλαμβάνει ,φυλακίζει, εκτελεί αντιπάλους. Οι “φρουροί της επανάστασης” είναι ο φόβος και ο τρόμος, ακόμα και για τους οπαδούς του καθεστώτος. Να προστεθεί σ΄αυτά και η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, που κάνει ακόμα πιο απελπιστική  τη θέση του Ιρανικού λαού.

΄Αποψή μας είναι πως το καθεστώς του Ιράν δε θα προχωρήσει σε προκλητικές κινήσεις, γιατί γνωρίζει πως  η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι άμεση και βίαιη. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει εσωτερική , λαϊκή εξέγερση που θα προκαλέσει την πτώση των   φανατικών Ισλαμιστών. Αυτό που τρέμει η σημερινή  κυβέρνηση της χώρας.

Από την άλλη,  υπάρχουν  και έτεροι αποδέκτες του μηνύματος- απόφασης του Τραμπ. Ρωσία και Τουρκία, που έχουν στήσει συμμαχία με το Ιράν. Μια λυκοφιλία, που ιστορικά δε στέκεται.

Πέρα απ΄αυτό, μια δυναμική αναμέτρηση και βέβαιη  κατίσχυση των Αμερικανών στην περιοχή, με πτώση του θεοκρατικού καθεστώτος ,θα σημάνει και την αρχή  του τέλους των  δικατοριών  Ρωσίας και Τουρκίας. Μετά απο το βαρύ γδούπο της πτώσης του  φονταμενταλιστή  Χασάν Ρουχανί, θα έρθει και  η σειρά των δικατόρων Πούτιν και Ερτογάν.

2. Αλβανοί ποινικοί έδιναν εντολές για καταθέσεις στον λογαριασμό του Γιαγτζόγλου -Πώς λειτουργούσε το «επαναστατικό ταμείο»
Η στιγμή της μεταφοράς των συλληφθέντων στον ανακριτή / Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο απόλυτος εξευτελισμός της λεγόμενης ένοπλης λαϊκής βίας. Η αλβανική μαφία, να εμπλέκεται στις υποθέσεις των μελών της και μάλιστα  σε οικονομικά αλισβερίσια. Πέρα, πιθανότατα, από τις λοιπές …προμήθειες σε καλάσνικοφ και οπλισμό για τις ανάγκες του αγώνα !  Μιλάμε για κανονικό ξήλωμα. Απώλεια κάθε ίχνους ιδεολογικής αξιοπρέπειας.

Το φαινόμενο δεν είναι νέο. ΄Ηδη από την εποχή της Β17Ν, οι συναλλαγές  μελών εκείνης της οργάνωσης με ποινικούς,  υπήρξαν  πέραν πάσης αμφιβολίας. Και κορυφώθηκαν αυτές οι σχέσεις στο “χώρο” μετά την πτώση  της “ιστορικής” οργάνωσης.

Σήμερα, δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για πολιτικούς κρατούμενους. Τουλάχιστον για εκείνους που εμπλέκονται σε τέτοιες ανίερες συναλλαγές. Τελικά, “όπως  στρώνει κοιμάτα κανείς”.

3. ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ
Πώς οι πολυκατοικίες και οι λεωφόροι εξαφάνισαν τα ποτάμια που διέσχιζαν την Αθήνα

Πώς οι πολυκατοικίες και οι λεωφόροι εξαφάνισαν τα ποτάμια που διέσχιζαν την Αθήνα -Τι έχει μείνει [εικόνες & βίντεο]

Ο Κηφισός, ο Ιλισός και ο Ποδονίφτης. Τα ποτάμια της Αθήνας, που κάποτε άρδευαν τα χωράφια, προσέφεραν πόσιμο νερό στους κατοίκους και στόλιζαν την πόλη, σήμερα έχουν χαθεί κάτω από τις μεγάλες λεωφόρους και τις οικοδομές.

Σε ελάχιστα σημεία μπορεί ακόμα κάποιος να διακρίνει την παρουσία τους.

Η ιστορία ξεκινάει από την αρχαιότητα και καταλήγει στο σήμερα. Σε μια θλιβερή, τσιμεντένια πραγματικότητα. Όταν μιλάμε για τα ποτάμια της Αθήνας, μιλάμε ουσιαστικά για μια άλλη πόλη, με πάνω απο 300 ρέματα, ποτάμια και ρυάκια να κυλούν. Τα περισσότερα δεν είχαν πολύ νερό, αλλά και αυτά είναι άξια αναφοράς. Η ανοικοδόμηση της Αθήνας τον 20ό αιώνα τα οδήγησε σε εξαφάνιση.

“΄Εργα και ημέραι” του… Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή! Τί να λέμε;

Ιστορικά, η χώρα αυτή καταστράφηκε μεταπολεμικά  σχεδόν αποκλειστικά από τη αβελτηρία,  την αρπακτικότητα και την εξάρτηση  από το κεφάλαιο της οικογένειας Καραμανλή. Κατ΄επέκαταση της Δεξιάς παράταξης, που εύστοχα ο λαός την αποκάλεσε επάρατη.Και είναι.

4.Γυναίκα στις ταυρομαχίες της Ιαπωνίας -Μπήκε στο ρινγκ με τον ταύρο της
«Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μια τάση των καιρών», φωτογραφία: twitter

Δυστυχώς, πολλές  γυναίκες εδώ και χρόνια έχουν μπερδέψει εντελώς το φεμινισμό  με τη  μίμηση-αντιγραφή  των ανδρικών προτύπων. Αντί τις μεγάλες εποχές του κινήματος να μπουν οι βάσεις για την ά-φυλη  κατάκτηση των μελών των κοινωνιών, όπου δε θα υπάρχει άντρας και γυναίκα, αλλά άνθρωπος,  η πατριαρχία-φαλλοκρατία , κατάφερε να  εκτρέψει το  κίνημα είτε σε αιδοιοκρατία είτε σε ένα επονείδιστο ξεπατίκωμα  της αντρικής παθογένειας .

Σήμερα,  η πλειοψηφία των γυναικών , αν έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό,  έναι εκείνο της “τραβεστί εικόνας-συμπεριφοράς”.  Είναι “αντρογύναικο”.΄ ΄Ενα είδος αφύσικο-αλλόκοτο, σεξιστικό αλλά και γραφικό.

5. Όταν η Παναγιά εμφανίστηκε στο Άγιο Όρος και φάνηκε σε φωτογραφία
Όταν η Παναγιά εμφανίστηκε στο Άγιο Όρος και φάνηκε σε φωτογραφία (pic+vid)

 

Ήταν 21 Αυγούστου του 1903 με το παλαιό εορτολόγιο που ακολουθεί το Άγιον Όρος.

Με τέτοιοες φαντασιώσεις  των…αγίων   πατέρων και των μοναχών για το ….θήλυ,  πώς να μη δουν και την Παναγία να τους επισκέφτεται στον τόπο της μοναξιάς και της απομόνωσης  από όλες της χαρές της Φύσης, όπου ούτε θηλυκή μύγα δεν έχει το δικαίωμα να πετάει;

 

6. Κι όμως, οι γυναίκες φταίνε για τη σεξουαλική παρενόχληση

Πιστεύω ακράδαντα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, όπως πιστεύω ότι αυτή η παρενόχληση έχει διαβαθμίσεις. Ναι, διαβαθμίσεις.

Είναι άλλο να σε καλεί ο προϊστάμενός σου στο γραφείο του και εν μέσω  επαγγελματικής συζήτησης να προσπαθεί να σου εκφράσει τον θαυμασμό του και άλλο να υπονοεί ευθέως ότι αν δεν ενδώσεις, απολύεσαι…

Από την ξεπερασμένη, για πολλούς, άποψη της Κατρίν Ντενέβ περί φλερτ και αγγίγματος στο γόνατο, ως την υπόθεση Γουαϊνστάιν η απόσταση είναι μεγάλη -εύκολα όμως γίνεται μικρή και τελικά εξαφανίζεται….

Τους τελευταίους μήνες το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, διεθνώς, μετατρέπεται σε βαρέλι δίχως πάτο. Το πιο πρόσφατο κρούσμα έρχεται από τον βορρά και συγκεκριμένα από τη Σουηδική Ακαδημία: Σύμφωνα με ανακοίνωσή της δεν θα απονεμηθεί φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας λόγου σχετικού σκανδάλου στους κόλπους της.

Τονώνοντας διαρκώς τον εγωισμό των γιων τους, υποτιμώντας τα κορίτσια που απορρίπτουν τον κανακάρη τους, προετοιμάζουν το έδαφος

Από τον τμηματάρχη του δημοσίου ως τον τηλεοπτικό παραγωγό και από τον σκηνοθέτη ως το αφεντικό, γενικώς, οι άνδρες δοκιμάζουν και δοκιμάζονται. Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών των ανδρών που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές τάξεις; Τι τους κάνει να εκμεταλλεύονται την αρσενική τους φύση και, μαζί με την επαγγελματική τους ανέλιξη, να μετατρέπονται σε διεκδικητές σεξ με το ζόρι;

Σίγουρα οι ειδικοί θα έχουν να πουν πολλά. Αλλά το θέμα μας αφορά όλους.

Ζώντας, στην Ελλάδα του 2018, βλέπω συχνά γύρω μου γυναίκες-μητέρες να μεγαλώνουν τους γιους τους με τη νοοτροπία που απορρέει ή οδηγεί σε παρόμοιες συμπεριφορές. Ακόμα κι αν δεν το κάνουν συνειδητά. Με τον τρόπο τους όμως το καλλιεργούν, ρίχνουν τον σπόρο. Το «κακό» δεν αργεί να φυτρώσει -ποτέ: Τονώνοντας διαρκώς τον εγωισμό των γιων τους, υποτιμώντας τα κορίτσια που απορρίπτουν τον κανακάρη τους, προετοιμάζουν το έδαφος. Η ανάγκη για διαρκή επιβεβαίωση δεν αργεί να εκδηλωθεί -με κάθε τρόπο. Ευτυχώς που δεν είναι όλες οι μάνες έτσι.