Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΝ ΖΩΗ
Στο στόχαστρο διαδηλωτών και πάλι ο Μπουτάρης -Φώναζαν υβριστικά συνθήματα έξω από το σπίτι του
Γιάννης Μπουτάρης/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και άρχισαν να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά της μητέρας του που δεν βρίσκεται πια εν ζωή.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο στόχαστρο σε κάθε πορεία – διαμαρτυρία για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Λευκό Πύργο.

Ο  Κρέων, ο Τύραννος της Θήβας  στην τραγωδία του Σοφοκλή “Αντιγόνη” είναι  μια πρώτη , τόσο φανερή, ως κραυγαλέα  εκδήλωση  εθνικισμού  και πατριδοκαπηλίας υπό το ένδυμα ενός τάχα μου νόμιμου και   ανυστερόβουλου πατριωτισμού  στην αρχαία ελληνική γραμματεία. ΄Ολος “ο βίος και η πολιτεία”,  οι λόγοι και οι πράξεις του Τυράννου ,είναι η καθαρή απόδειξη πως ο Κρέων, όταν μιλάει για την πόλη, την έννοαι της “πατρίδας”, την υπεράσπισή της και την υποταγή στους νόμους, εννοεί καθαρά και πέραν πάση αμφιβολίας, το δικό του συμφέρον.Η πόλη- πατρίδα, πάλι κατά τη δική του αυθαίρετη ερμηνεία, θεωρείται και είναι   κτήμα του άρχοντα, του  βασιλέως.

Εύστοχα τούτη τη διαχρονική  τυραννική εκδοχή διατύπωσε  αιώνες μετά ο Βρετανός Σάμιουελ Τζόνσον με την επίσης διαχρονική  φράση-διαπίστωση  πως « ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιοκαι η προστασία των καθαρμάτων και των απατεώνων».  Αλλά όχι μόνο.

Η πατριδοκαπηλία είναι  και η  έσχατη καταφυγή   των πάσης φύσεως  ασεβών   και  φορέων της ΄Υβρεως , πάλι κατά την αντίληψη της αρχαίας ελληνικής πίστης. Υβρίζω σημαίνει  ξεπερνώ τα ανθρώπινα,  τα φυσικά μέτρα και συμπεριφέρομαι αλλόκοτα, αφύσικα, αλαζονικά, προσβλητικά προς το θεό.

Ο Κρέων υπέπεσε στη Θήβα  στο μέγα τούτο  έγκλημα , να  διαπράξει, δηλαδή, ΄Υβριν. Απαγόρευσε  να ταφεί το σώμα , ο νέκυς  του  Ετεοκλή,  επί ποινή θανάτου. Γνώριζε πως με μια  τέτοια απόφαση διέπραττε ΄Υβριν,  αλλά ,ως “κάθαρμα” και τύραννος, αδιαφόρησε,  προκάλεσε τους θεούς και εν τέλει ,  τιμωρώντας με επώδυνο  θάνατο  την κόρη, που προτίμησε να  παραβεί τον ανθρώπινο και άδικο νόμο  χάριν της θείας Δίκης, εισέπραξε ως αμοιβή  την απόλυτη τιμωρία.  Δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά.  Η  οργή  στη  Νέμεση είναι  νομοτέλεια, πέρα από απόδοση δικαιοσύνης.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των απανταχού και όλων των εποχών  εθνικιστών είναι η παντελής έλλειψη  αγχίνοιας, σύνεσης, αλλά και ιστορικής μνήμης και σεβασμού στα θύματα που υπήρξαν τέτοια στο παρελθόν από την εκδικητική μανία άλλων, όμοιων εθνικιστών. Χτες  (και όλο αυτό τον τελευταίο  καιρό), με πρόσχημα την   υπεράσπιση δια  των … κραυγών  και της βωμολοχίας,   της  μη κινδυνεύουσας  πατρίδας,  ο    Ελληνάρας  στη Θεσσαλονίκη, ως γνήσιος πατριδοκάπηλος, επέδειξε πρωτοφανή ασέβεια στην ίδια την πατρίδα.

 Στη συμπρωτεύουσα χτες  επανελήφθη η ίδια ΄Υβρις της ελληνική τραγωδίας στη Θήβα. Οι ανεγκέφαλοι πατριωταράδες,   περιφρονώντας   κάθε μορφή σεβασμού, παράδοσης και καθήκοντος του ΄Ελληνα προς ένα νεκρό, δε δίστασαν  να προπηλακίσουν την εδώ και πολλά χρόνια νεκρή μητέρα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Και μάλιστα με βρισιές και βωμολοχίες ανήκουστες που δε θα μπορούσαν ούτε σε αίθουσα ακροατηρίου δικαστηρίου να ακουστούν-επαναληφτούν, αν ποτέ έρθει, που πρέπει, αυτή η υπόθεση σε τέτοια αίθουσα. Τόσο αισχροί, ασεβείς, υποκριτές!

Αν κάτι διδάσκει ο αγνός πατριωτισμός, είναι ο σεβασμός στις παραδόσεις της πατρίδας. Και η  ελληνική παράδοση, ως συνέχει της αρχαίας ελληνικής, σέβεται το νεκρό και μάλιστα τον αποκαθαίρει εκ των πάσης φύσεως «αμαρτιών» του. «Ο νεκρός δεδικαίωται»  στην ελληνική τάξη και ηθική . Κι όμως.  Τερατώδη ζόμπι και χούλιγκαν χτες (αλλά και άλλες ημέρες για άλλους λόγους)  στο όνομα τάχα του πατριωτισμού, διέπραξαν  δεινή ΄Υβριν, ως νέοι Κρέοντες.

Τούτη  η ασέβεια, φυσικά,  δεν αφορά , ούτε την εισέπραξε η νεκρή. Την εισέπραξε όμως η Ελλάδα. Μια χούφτα ανόητων και τεράτων ασέλγησαν στο σώμα της πατρίδας, των  παραδόσεών της, των θεσμών  της, της αγάπης  της για εκείνους που βιώνουν το όνομα ΄Ελληνας, ως ιδέα του Ισοκράτη. 

Οι υβριστές -εθνικιστές χτες ση Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις «μαζώξεις”  του συρφετού  και της υστερικής  μάζας, που καμιά σχέση δεν έχουν με διαδήλωση και συλλαλητήρια, πέρα από απατεώνες και καθάρματα, αποδείχτηκαν περίτρανα και ανθέλληνες. Βιαστές των παραδόσεων των αρχών και των  αξιών  της πατρίδας μας.