ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1.Ο ιπτάμενος ταξιτζής του Κυριάκου, το FBI και στο βάθος Novartis

 

Τρία πηγαινέλα σε 24 ώρες!

Από την ανάγνωση των σχεδίων πτήσης προκύπτουν πολλά ερωτήματα, αφού το ελικόπτερο του μιντιάρχη έκανε τη διαδρομή Πόρτο Χέλι – Χανιά και τούμπαλιν τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες!

Αρχικά, το πρωί της Κυριακής 12 Αυγούστου το ελικόπτερο του ισχυρού άνδρα του Αnt1 έφυγε από το Πόρτο Χέλι με προορισμό τα Χανιά, όπου παρέλαβε τη Μαρέβα Μητσοτάκη και τη μετέφερε στη βίλα του Θοδωρή Κυριακού στο Πόρτο Χέλι.

Λίγες ώρες μετά, το μεσημέρι της Κυριακής, το ελικόπτερο επέστρεψε στα Χανιά όπου παρέλαβε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έναν ακόμη επιβάτη ο οποίος στα σχέδια πτήσης αναφέρεται ως MPAHALAKIS I, με προορισμό της βίλα του Θοδωρή Κυριακού στο Πόρτο Χέλι.

Η παρέα των τριών φιλοξενήθηκε στη βίλα του Κυριακού για ένα και μόνο βράδυ. Οπως φαίνεται από το σχέδιο πτήσης, το ελικόπτερο αναχώρησε την επομένη, Δευτέρα 13 Αυγούστου, από το Πόρτο Χέλι για τα Χανιά, μεταφέροντας τους Μαρέβα Μητσοτάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον φίλο τους MPAHALAKIS I ή MPAKALAKIS I, αφού αναφέρεται με δύο γραφές.

Με τον φόβο του FBI

Ο Μητσοτάκης δεδομένου πως βρίσκεται στον αστερισμό των εκλογών, διακατέχεται από όλο και μεγαλύτερο άγχος καθώς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του θεωρούν ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στην έρευνα που γίνεται από το FBI αφού πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τις όποιες δυσμενείς δικαστικές εξελίξεις για πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ετσι ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τις πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση στην προσπάθειά του να αποφύγει να βρεθεί προ οδυνηρού απροόπτου λόγω αποκαλύψεων για εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών από τις έρευνες των Αμερικανών. (DOCUMENTO)

Στο ρεπορτάζ παραπάνω , που είναι πέρα για πέρα  πραγματικό, για να είναι πλήρες, προσθέτουμε και τις δικές μας πληροφορίες. Η επιλογή  της μάζωξης ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ  στο Πόρτο Χέλι στη βίλα Κυριακού , δεν είναι  τυχαία.  ΄Οπως δεν είναι καθόλου συμπτωματικό πως “γείτονας” των Κυριακού του ΑΝΤ1  είναι ο… τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.  Ο (μακαρίτης πια) Μίνως, μάλιστα, σφόδρα φιλοσβασιλικός, πατήρ του νέου φερέλπιδος  καναλάρχη Θεοδωρή Κυριακού, ήταν εκείνος που έφερε να εγκατασταθει στο Πόρτο Χέλι τον …εξόριστο στο Λονδίνο Κωνσταντίνο.  Τα μέλη της  “βασιλικής” οικογένειας   τα τελευταία χρόνια, περνούν  πολλά καλοκαίρια  και χειμώνες στην ιδόκτητη κατοικία τους στο όμροφο Πόρτο Χέλι.

Στην παραπάνω  σύναξη, λοιπόν, Κυριακού-Μητσοτάκη, έχουμε την πληροφορία πως  παρευρίσκονταν   και έτεροι  προσκεκλημένοι, όπως  η…Αυτού   Υψηλότης ο πρίγκιπας της Ελλάδας Νικόλαος! Πολύ πιθανόν να ήταν παρών και ό ίδιος ο Κωνσταντίνος, αλλά δεν καταφέραμε να διασταυρώσουμε την πληροφορία.

 ΄Οπως επανειλημμένα αναλύσαμε  εμείς εδώ,ο αρχηγός της Ν. Δημοκρατίας και γιος του φιλοβασιλικού, ως την τελευταία του πνοή, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχει κι αυτός ο ίδιος άριστες σχέσεις με τους “βασιλιάδες”.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιούμενος  από έναν ακροδεξιό-φιλοβασιλικό  αντιπρόεδρο και (στα παρασκήνια) από έναν επίσης βαμμένο βασιλικό,  τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αποστόλη  Τζιτζικώστα  ,   ως γνωστό  εκλέχτηκε αρχηγός της Ν.Δ από το φιλοβασιλικό  λόμπι των εφοπλιστών του Λονδίνου με στη συμφωνία   να κατεβάσει στις εκλογές στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ υποψήφιο  το Νικόλαο.

Στο Πόρτο Χέλι, λοιπόν, μεταξύ των άλλων περί Novartis, Μαρινάκη και λοιπών…καυτών πατατών, σίγουρα θα συζητήθηκε και το σενάριο αυτό της  καθόδου στην πολιτική  κονίστρα του γιου του τέως βασιλιά. Τί αποφασίστηκε ακριβώς  δε γνωρίζουμε ,αλλά ούτε ο πληροφοριοδότης μας θέλησε να μας αποκαλύψει. Θα παριμένουμε περισσότερα τους προσεχείς μήνες ,που το πράγμα (το συγκεκριμένο ζήτημα) θα δείξει πλέον καθαρά προς τα πού πάει.

 

2. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν έχει σχέση με τον Μαρινάκη (όπως και με τον Φρουζή εξάλλου…)

 

Με φόντο λοιπόν τις αποκαλύψεις του Documento για τις σχέσεις Κυριάκου – Φρουζή, του προέδρου της ΝΔ με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άντρα της Novartis, της εταιρείας που πρωταγωνιστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα σκάνδαλα, ας θυμηθούμε λίγο τι έλεγε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον (όλως τυχαίως ποινικά ελεγχόμενο) Βαγγέλη Μαρινάκη….

” ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ”!

Η «κοινωνική εκδήλωση» που οργάνωσε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Mr Novartis Φρουζής, έγινε στις 16/9/2015, 6 ημέρες πριν ανακοινώσει επίσημα υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ.

Κατά τα άλλα «δεν τον είδε, δεν τον ξέρει», σχολιάζει μέσω twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης

Δεν υπάρχει στην πολιτική ζωή του τόπου κατά το παρελθόν φαινόμενο σαν το τωρινό.  Δηλαδή:  .1. α. Η   σημερινή αντιπολίτευση, ως κυβέρνηση  του Κώστα Καραμανλή,  να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα. β. Το κόμμα της  Ν.Δ  (και προσωπικά ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης) να έχει στριμωχτεί τόσο άγρια με την υπόθεση του φίλου του κατηγορούμενου για εμπόριο ναρκωτικών Β.Μαρινάκη από τη μια και από την άλλη με τις  προσωπικές επαφές του με το μεγαλοαπατεώνα  Φρουζή της Novartis, που δωροδόκησε 10 “επιφανείς”΄Ελληνες πολτικούς, οι περισσότεροι της Ν.Δ . 2.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ  που θα έπρεπε αυτή την ώρα  να έχει το πάνω χέρι και να σφυροκοπεί ανηλεώς τη φορτωμένη με πλήθος ανομημάτων Δεξιά, να είναι με την πλάτη στον τοίχο και να απολογείται καθημερνά εκείνη, αντί της αντιπολίτευσης.

΄Ολα εδώ πληρώνονται, αγαπτέ Αλέξη Τσίπρα. Η Ομερτά με τον Κώστα Κραμανλή, σε έκανε πρωθυπουργό. Η ίδια, όμως, θα σε στείλει πάλι στην αντιπολίτευση και πιθανότατα και σε πολιτικό παροπλισμό  ,αν ΤΩΡΑ δεν τη σπάσεις.

΄Εχεις στα χέρια σου  το  πιο ισχυρό όπλο της χρεοκοπίας της χώρα,  αποκλειστικής ευθύνης εκείνης της “επάρατης”  κυβέρνησης του Κώστα Καταμανλή  και συ ρίχνεις…στρακαστρούκες! Στη συνέχεια σου έπεσαν “ως μάνα εξ ουρανού”  οι υποθέσεις Μαρινάκη και Novartis,που  μαζί με τη χρεοκοπία  γίνονται πλέον   βόμβες μεγατόνων και εξακολουθείς να σημαδεύεις με σφεντόνα!

Θα μείνεις στην ιστορία ως ο πολτικός που αντί  να πυροβολεί  ίσια και θανατηφόρα  τον αντίπαλο, πυροβολεί τα…δικά του πόδια! Δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

 

3. ΔΙΑΣΥΡΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
Μητσοτάκης: Εξοργιστική ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στον Ρουβίκωνα
Μητσοτάκης: Εξοργιστική ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στον Ρουβίκωνα

 

Αν διασύρεται η χώρα,  είναι  γιατί ένας προαλειφόμενος και για πρωθυπουργός , καλύπτει κατογορούμενο για εμπόριο ηρωίνης και είναι αρχηγός κόμματος, πρωτοκλασάτα στελέχη του οποίου ,μέχρι και ο αντιπρόεδρός του, κατηγορούνται για κακουργηματική δωροδοκία,που επισύρει τιμωρία ισοβίων.

 

4.ΑΡΘΡΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
Independent: Πώς το Brexit αναζωπύρωσε τη διαμάχη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Φωτογραφία: AP

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης για περισσότερα από 200 χρόνια. Με την Τερέζα Μέι να τρέχει τριγύρω στην ΕΕ προσπαθώντας να επιτύχει το Brexit, έχει δίκιο η Ελλάδα που διερευνά την πιθανότητα να φέρει τους θησαυρούς στην πατρίδα».

Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Independent ο ιστορικός και δικηγόρος Ντόμινικ Σέλγουντ.

«Φαίνεται απίθανο ότι μερικές εκατοντάδες τόνοι μαρμάρου από το Πεντελικό Όρος κοντά στην Αθήνα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Brexit», προσθέτει.

«Ωστόσο, έπειτα από επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στον Τζέρεμι Ράιτ, τον υπουργό Πολιτισμού, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα», υπογραμμίζει.

«Η χρονική στιγμή που επελέγη για την επιστολή αυτή της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη σημασία», τονίζει, εξηγώντας ότι «η δεινοπαθούσα στρατηγική της Τερέζα Μέι για να επιτύχει το Brexit θα απαιτήσει εν τέλει την συναίνεση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ξεχωριστοί διπλωματικοί γύροι με κάθε χώρα. Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία -απόλυτα κατανοητό- να διερευνήσει για πιθανά ανταλλάγματα, στα οποία ελπίζει να περιληφθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

«Όπως δείχνει η πρόσφατη αυτή εισαγωγή που έκανε η Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, μια μέρα το κοινοβούλιο μπορεί να κληθεί να πάρει μια απόφαση στην υπόθεση των Μαρμάρων και ίσως αυτή η μέρα να είναι σύντομα», προσθέτει και συμπληρώνει ότι «ίσως ο λυπηρός λόγος για τον οποίο ακόμη και αναλογιζόμαστε να δώσουμε περιεχόμενα του Βρετανικού Μουσείου στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι ότι τόσοι λίγοι Βρετανοί καταλαβαίνουν ή νοιάζονται τι είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον τους «θα πρέπει να είναι λογική και υπεύθυνη», καταλήγει ο καθηγητής Σέλγουντ, σημειώνοντας ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν σε ένα φτηνό χαρτί στην χαοτική παρτίδα πόκερ του Brexit.

 

Δε μας λέει , όμως,  ο καλός   συνάδελφος  Ντόμινικ Σέλγουντ ποια είναι η δική του άποψη πάνω στο ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων. Να γυρίσουν ή όχι στην Ελλάδα τα Ελγίνεια; Σκέφτεται, άραγε, ως Βρετανός ή ως ιστορικός επιστήμονας;

5. Δεύτερο χτύπημα Ρουβίκωνα σήμερα: Ντου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Στο μεταξύ τα …Ρουβικωνάκια  δεν πληροφορήθηκαν, λέει (ακόμα) , τις πρόσφατες  επιθέσεις των ρώσικων μαχητικών  αερπλάνων στη Συρία, που στοίχισαν ΠΑΛΙ  τη ζωή σε δεκάδες αθώους. Και φυσικά, όπως έχουμε ξαναπεί,   οι μασκοφόροι (μη) αναρχικοί  Ρουβίκωνες δεν έχουν, μέχρι σήμερα, ιδέα για  500.000 νεκρούς στη Συρία από όπλα  ρώσικα.  (Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ανθρωπότητα  μετά τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου).

Κι αυτός είναι ο λόγος που κάνουν ντου, μεν, σε πρεσβείες, υπουργεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ,   καφενεία και λοιπούς… καλώς φυλασσόμενους  χώρους, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν ούτε έξω από την πρεσβεία του δικτάτορα της Ρωσίας.  Γιατί άλλωστε;

“Τ΄ άσπρα πουλήσαν το Χριστό, τα άσπρα πουλούν και σένα”.  Ρουβίκωνες…αθεόφοβοι!

6. ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Απίστευτοι αγρότες στη Γαλλία -Κάνουν αυτό που στην Ελλάδα είναι άγνωστο
Απίστευτοι αγρότες στη Γαλλία -Κάνουν αυτό που στην Ελλάδα είναι άγνωστο [εικόνες]

Είναι η ιστορία ενός «διάσημου» επισκέψιμου αγροκτήματος, στο χωριό Bec-Hellouin, μιάμιση ώρα από το Παρίσι.

Το αγρόκτημα δημιούργησαν δύο μη αγρότες: Ο Σαρλ και η Περίν Ερβέ-Γκρουγιέρ, όταν θέλησαν να αλλάξουν επάγγελμα και αγόρασαν ένα μικρό κτήμα στη Νορμανδία. Ένα όνειρο που ξεκίνησε με τη δημιουργία λαχανόκηπου για τις ανάγκες τους, έγινε με τον καιρό ένα πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα περμακουλτούρας, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άτομα για σεμινάρια, τουρίστες, περίεργοι, επώνυμοι.


Την πιο ωραία ιστορία για το διάσημο αγρόκτημα και για τους δύο εκπληκτικούς Γάλλους αγρότες που το κατέχουν αφηγήθηκε η εφημερίδα Liberation, όταν επέλεξε να το επισκεφθεί μαζί με την διάσημη ντίβα της Γαλλίας Κατρίν Ντενέβ.

Παρακολουθήστε τι είδε εκεί η Ντενέβ και ποιά είναι η ιστορία του αγροκτήματος.

«Η Κατρίν Ντενέβ είχε την ιδέα. Την ρωτήσαμε ποιόν θα ήθελε να συναντήσει και μας είπε αμέσως «την Περίν και τον Σαρλ Ερβέ-Γκρουγιέρ», το ζευγάρι των αγροτών της φάρμας του Μπεκ-Ελουίν.  Δεν τους γνώριζε, είχε διαβάσει γι’αυτούς.

Συναντήσαμε την Κατρίν Ντενέβ σε ένα καφέ και ξεκινήσαμε το ταξίδι.

Είχε πάρει μαζί της την Mayu Yamaji, για μακιγιάζ και μαλλιά. Δεν ξέραμε ακόμη ότι δεν ήταν ρεπορτάζ μόδας, αλλά ρεπορτάζ φύσης, όπου θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε τα πάντα βιολογικά, χωρίς ίχνος χημικού λιπάσματος, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς όργωμα με τρακτέρ.
Αυτό που εκπλήσσει μόλις φτάσει κάποιος στο αγρόκτημα του Μπεκ-Ελουίν είναι η ομορφιά του τοπίου. Πού βρισκόμαστε; Στον Αμαζόνιο της Νορμανδίας; Ένας τεράστιος πλούτος από πράσινα φυτά απλώνεται παντού, τα λαχανικά αφθονούν κάτω από δένδρα φορτωμένα με φρούτα. Ο χώρος είναι στενός αλλά στη μέση τρέχει ένα ρυάκι και μάλιστα στις πλευρές του έχει παραλίες με άμμο και δύο μικρά νησάκια. Τα χάσατε;

Στο μεταξύ η Κατρίν Ντενέβ μιλάει με τους ιδιοκτήτες-αγρότες για λιπάσματα, εργαλεία, λάχανο Τοσκάνης, πλατύ βασιλικό, σιιτάκε. Περπατούν σε έναν κήπο-δάσος-λαχανόκηπο του παραμυθιού.

ΝτενέβΣε ένα περιοδικό είχα διαβάσει το πρώτο άρθρο για σας και ήθελα πάντα να το επισκεφθώ. Πώς το κάνετε; Οπου και να κοιτάξει κάποιος υπάρχουν πράγματα να δει κανείς. Δεν υπάρχει ένα εκατοστό ακαλλιέργητο…
Σαρλ Ερβέ-ΓκρουγιέρΥποφέρουμε όταν η γη μένει γυμνή! Σκεφτείτε ότι όταν το αγοράσαμε το κτήμα, ένα μεγάλο κομμάτι ήταν χέρσο. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να βγάλουμε τα αγριόχορτα και πέρασαν χρόνια απελπισίας πριν ανακαλύψουμε, το 2009, την περμακουλούρα. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά και η ζωή μας άλλαξε.

Libération : Περίν και Σαρλ, πώς γίνατε αγρότες;
ΠερίνΉμουν νομικός διεθνούς επιπέδου και εργαζόμουν για μεγάλη επιχείρηση στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Οταν αγοράσαμε το κτήμα στη Νορμανδία δεν έβλεπα τον εαυτό μου να γίνεται αγρότισσα. Αλλά στην Ασία είχα μάθει στα υγιεινά προϊόντα.


ΣαρλΕγώ είμαι Παριζιάνος και σίγουρος ότι δεν θα γινόμουν ποτέ αγρότης. Ημουν ναυτικός και είχα ένα εκπαιδευτικό σκάφος, το Fleur de Lampaul, και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας γύριζα όλο τον πλανήτη με επιστήμονες και μαθητές σχολείου. Γνώριζα ανθρώπους στην Αφρική, την Αυστραλία που μου έδωσαν μαθήματα εφαρμοσμένης οικολογίας. Έζησα με μια οικογένεια στο Σούριναμ της Αφρικής και άρχισα εκεί να θέτω ερωτήματα στον εαυτό μου για τον παράλογο τρόπο ζωής που έχουμε στη Δύση. Εμείς βλέπουμε τη ζούγκλα σαν κάτι εχθρικό και αυτοί σαν μητέρα που τους τρέφει! Πούλησα το πλοίο μου και είχα ζωτική ανάγκη να ζήσω διαφορετικά.

Κατρίν ΝτενέβΕίχατε ένα μοντέλο όταν ξεκινήσατε;

ΠερίνΤο βιβλίο του John Seymour, από ένα κίνημα της δεκαετίας του ‘70 για την αυτάρκεια ήταν η Βίβλος μας. Μάθαμε να φτιάχνουμε ακόμη και τη μπύρα μας ή τα καθαριστικά μας. Αργότερα μάθαμε και την πρακτική της περμακουλτούρας, την οποία ανακάλυψαν οι Αυστραλοί Bill Mollison και David Holmgren.

Libération : Τι είναι η περμακουλτούρα;

Σαρλ Εβρέ-ΓκρουγιέρΕίναι αρκετά απλή. Αντί να ελέγχεις τη φύση, την παρατηρείς και εμπνέεσαι από τη λειτουργία της. Κάνεις έτσι τα στοιχεία από διάφορα οικοσυστήματα να λειτουργούν μεταξύ τους. Μπορείς, για παράδειγμα, να φτιάξεις απίστευτα έντονα καλλιεργημένο χώρο σε πολύ μικρό κομμάτι γης. Δεν χρειάζεται γι αυτό καμία μηχανή ή τρακτέρ. Μόνο το ανθρώπινο χέρι μπορεί να φτιάξει βραγιές για να σπείρει φυτά!

ΠερίνΣτη φύση τα φυτά φυτρώνουν σε επίπεδα για να επωφελούνται από τον ήλιο. Αυτό κάνουμε κι εμείς στον κήπο μας. Αρχή, επίσης, για εμάς είναι ότι δεν πετάμε τίποτα στα σκουπίδια. Ολα χρησιμεύουν. Αξιοποιούμε όλες τις πηγές της φύσης. Σε εμάς δεν θα βρείτε αυγά που περιέχουν fipronil !
ΣαρλΣτο μικρό μας δάσος-κήπο βλέπουμε να επιστρέφουν τα πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση. Πολλοί επιστήμονες έρχονται εδώ για να παρατηρήσουν τα έντομα, τα σκουλήκια, τις άγριες μέλισσες. Από το 2016 το αγρόκτημά μας είναι αντικείμενο έρευνας από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Έρευνας (Inra).


ΠερίνΘέλουμε και άλλοι να επωφεληθούν από την επιτυχία της δικής μας μεθόδου. Ελπίζω να το κάνουν κι άλλοι, να μην εξαρτώμαστε πια τόσο πολύ από το πετρέλαιο.
ΣαρλΔεν υπάρχουν λάθη σε αυτή τη μέθοδο της περμακουλτούρας: επενδύετε λιγότερο, χρειάζεστε λιγότερη γη, παράγετε περισσότερο… Και οι σεφ με αστέρια που μαγειρεύουν τα προϊόντα μας μάς λένε ότι είναι καταπληκτικά. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα είχαμε τόσα έσοδα. Αρχικά αυτό που αναζητούσαμε ήταν η ομορφιά. Η παραγωγικότητα ήρθε σαν επιπλέον δώρο. Θέλαμε έναν αισθησιακό κήπο.

Κατρίν ΝτενέβΈχετε καλύψει όλο το έδαφος με άχυρο;
ΠερίνΝαι, γιατί έτσι δεν χρειάζεται να ποτίζουμε και να αφαιρούμε αγριόχορτα.
Κατρίν ΝτενέβΤι αστείο! Χρησιμοποιείτε ακόμη και μαλλί από κουρεμένα πρόβατα για να καλύψετε το έδαφος! Κι εγώ το χρησιμοποιώ για να φτιάχνω φωλιές για τα πουλιά. Δεν ποτίζετε ποτέ, ούτε στη μεγάλη ζέστη;
Περίν: Όχι, ειδικά τώρα που τα δένδρα ψήλωσαν και ρίχνουν σκιά. Φυτεύουμε σε επίπεδα για να βλέπουν όλα ήλιο, η ρόκα, η μέντα κλπ.

Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο κτήμα το 2006, σε 10 στρέμματα. Η έκταση περιλαμβάνει ένα σπίτι, ένα δάσος, μηλιές και λιβάδι. Η αρχική τους φιλοδοξία ήταν να κάνουν βιολογικό λαχανόκηπο για να τρέφονται με πλήρη αυτονομία.
Αλλά γρήγορα, ο Σαρλ αρχίζει να παράγει για την αγορά: έφτιαχνε ψωμί, αλκοόλ μήλου, χυμούς φρούτων, μαρμελάδες. Οι πελάτες συνέρρεαν, γοητευμένοι από τα απλά και υγιεινά προϊόντα. Το ζευγάρι πήρε την πιστοποίηση για βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο, οι πελάτες διαμαρτύρονταν: οι ντομάτες ωρίμαζαν στα μέσα Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο τελείωναν. Για να έχουν φρούτα και λαχανικά βιολογικά όλο το χρόνο, η Περίν και ο Σαρλ σκέφτονταν να κάνουν θερμοκήπιο.


Εκείνη την εποχή ένας φίλος τους μίλησε, για πρώτη φορά, για την περμακουλτούρα. Το αποφασίζουν. Επανασχεδιάζουν εντελώς ενάμιση στρέμμα γης και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα μικροκλίμα με τα λιμνάζονται νερά στο κτήμα. Δημιουργούν ένα δάσος-κήπο και κατασκευάζουν ένα κτίριο για κότες.


Σήμερα το αγρόκτημα είναι Οικολογικό Εκπαιδευτικό Κέντρο και δέχεται χιλιάδες μαθητές και επισκέπτες. Κάθε χρόνο, από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τις αρχές Νοεμβρίου ο Σαρλ και η Περίν Ερβέ-Γκρουγιέρ έχουν κύκλους μαθημάτων 80 ημερών.

Λάτρεις του λαχανόκηπου έρχονται από όλο τον κόσμο και μοιράζονται με το ζευγάρι την αγάπη για την εναλλακτική κηπουρική. Ντοκιμαντέρ, εκπομπές και ταινίες μικρού μήκους έχουν γίνει για το αγρόκτημα.


Το πλεονέκτημα αυτού του θαυμαστού αγροκτήματος είναι και το χωριό Μπεκ Ελουίν, το οποίο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Γαλλίας: μικρά σπίτια της Νορμανδίας, βουκολικό τοπίο, εκκλησίες και πύργοι μεσαιωνικοί…

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους ΄Ελληνες  “αγρότες”, δολοφόνους, αλλά  και λαμόγια …υψηλών προδιαγραφών.