ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. Πορεία στη μνήμη Φύσσα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πορεία στη μνήμη του αδικοχαμένου μουσικού είχε ως αφετηρία το σημείο της δολοφονίας του. Περισσότερα από 2.000 άτομα κατευθύνθηκαν μέσω κεντρικών οδών του Πειραιά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της πόλης, με την αστυνομική παρουσία να είναι έντονη αλλά διακριτική. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ έχει επιστρατεύσει και ελικόπτερο το οποίο πετάει αδιάκοπα πάνω από τον Πειραιά παρακολουθώντας την κίνηση των διαδηλωτών.

Στην πορεία συμμετείχαν αντιφασιστικές οργανώσεις, φορείς και κόμματα της αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και κάτοικοι της περιοχής.

Λίγο μετά τις 19:30 η πορεία έφτασε στο λιμάνι και κατευθύνεται προς το Δημοτικό Θέατρο όπου είναι παραταγμένες κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου οι διαδηλωτές να μην πλησιάσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Μία ώρα μετά (πριν τις 20:30) η πορεία έφτασε μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όπου και σταμάτησε λόγω του αστυνομικού φραγμού που αποκλείει τους διαδηλωτές από το να πλησιάσουν στα γραφεία της ΧΑ.

Τα γραφεία της Χ.Α στο κέντρο του Πειραιά. Το όνειδος του ξακουστού λιμανιού και των κατοίκων του!

2. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΔΙΚΗ
Συνήγορος οικογένειας Φύσσα, στο iefimerida: 5 χρόνια μετά τη δολοφονία, ο Ρουπακιάς βρίσκεται στο σπιτάκι του -Είναι ανατριχιαστικό
Οι γονείς του Παύλου Φύσσα /Φωτογραφία Αρχείου: Intime news

Κουρέλια το δικαστικό σύστημα της χώρας.  Ούτε στις χειρότερες  “Μπανανίες” δεν κυκλοφορούν τέτοιου είδους δολοφόνοι ελεύθεροι και μέλη εγκληματικής οργάνωσης, όπως είναι η Χ.Α,  χωρίς δίκη.

Πώς ανεβαίνουν ακόμα δικαστές σε έδρες να δικάσουν; Ποιοι δικάζουν ποιους;

_____________________________________________________

1. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Επεσαν καμπάνες στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω Ρουβίκωνα, αλλά καμία σύλληψη αναρχικών
Ανω κάτω η ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας του Ρουβίκωνα / Φωτογραφία: Intimenews

Ο φρουρός με το μπλουζάκι και το όπλο σαν τσάντα

Τη Δευτέρα ο Ρουβίκωνας αιφνιδίασε την ΕΛ.ΑΣ. και προχώρησε σε επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν. Εκεί χρέη φρουρού εκτελούσε ένας αστυνομικός, ο οποίος μόνο με αστυνομικό δεν έμοιαζε. Αφού υπάκουσε στις εντολές του αναρχικού, ο οποίος ετοιμαζόταν να σπάσει με μία βαριοπούλα το κουβούκλιο, στη συνέχεια βγήκε από αυτό και εμφανίστηκε στην κάμερα των αναρχικών με ένα άσπρο μακό μπλουζάκι και με το όπλο περασμένο στον ώμο σαν τσάντα.

Ενδεικτικό της ταραχής και της απώλειας της ψυχραιμίας του είναι πως, ενώ υπακούει στην εντολή και βγαίνει από το κουβούκλιο, την ώρα που το μέλος του Ρουβίκωνα σπάει την τζαμαρία, ο φρουρός κλειδώνει την πόρτα.

 

Δηλαδή, τί έπρεπε να κάνει, φωστήρες μου,  ο  φρουρός; Να αρχίζει να ρίχνει στο ψαχνό, να καθαρίζει ανόητα Ρουβικωνάκια;

Κορκονέα θέλατε, λοιπόν!   Μια φορά  λειτούργησε ψύχραιμα και λογικά ένας αστυνομικός και τιμωρήθηκε  γι΄αυτό.

Στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας,  τα απλά, ως γνωστό , είναι και  τα δύσκολα να  κατανοηθούν.  Χρόνια το ίδιο βιολί.

 

2. Η ΝΔ κόβει την ΕΡΤ -Σταματά να στέλνει βουλευτές και στελέχη στα πάνελ
Η ΝΔ κόβει την ΕΡΤ -Σταματά να στέλνει βουλευτές και στελέχη στα πάνελ

 

Κανονικό φασιστοειδές ο αρχηγός της Ν.Δ. Πέρα από Μητσοτάκης.  Αυτή η οικογένεια είναι η κατάρα του τόπου .Γνωστό και στον τελευταίο ΄Ελληνα.

Ο Κυριάκος μάλιστα εξελίσσεται σε …Ναζί χωρίς στολή. Την έβγαλε καιρό τώρα ο Πάνος Καμμένος και  τη φόρεσε ο γιος του Μητσοτάκη. Βρώμικος ως τα νύχια τύπος!

 

3.α.  Καλλιακμάνης: Να γίνουν ιδιώνυμο αδίκημα οι επιθέσεις τύπου Ρουβίκωνα
Καλλιακμάνης: Να γίνουν ιδιώνυμο αδίκημα οι επιθέσεις τύπου Ρουβίκωνα
β. ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑ
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα στο μνημείο του γιού της -Το φίλησε και άναψε το καντήλι
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα στο μνημείο του γιού της -Το φίλησε και άναψε το καντήλι [εικόνες]

Σίγουρα,το…παλουκάρι παραπάνω, θα πίνει νερό στο όνομα του  Νεοφασίστα αρχηγού της Ν.Δ. Αλλά δεν μας είπε, αν τα ντου του Ρουβίκωνα  γίνουν ιδιώνυμο,  το να τραβάς ως αστυνομικός πιστόλι και να σκοτώνεις 15χρονα παιδιά,πώς θα  έπρεπε να χαρακτηριστεί τέτοια πράξη;

Κι ακόμα, ο τύπος με την ξινίλα στη μούρη  που το παίζει και συνδικαλιστής, ,άραγε έβγαλε καμιά σκληρή ανακοίνωση για τους 8 συναδέλφους του που περίμεναν να  σφάξει πρώτα   ο Χρυσαγίτης τον Παύλο και μετά  να τον συλλάβουν;

΄Ενα δράμι τσίπα,δεν έχεις βρε;

 

4. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΜΠΑΝ
Πούτιν: Ξεκινάμε σύντομα κατασκευή 2 πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουγγαρία
Τον Ορμπαν συνάντησε ο Πούτιν στη Μόσχα (Φωτογραφία: AP/ Alexander Zemlianichenko)

“Βρήκε ο φασίστας τη γενιά του και αναγάλιασε η καρδιά του”!

 

5. ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 92 ΕΤΩΝ
Το κορίτσι με το αθώο βλέμμα στην ολλανδική αντίσταση: Αποπλανούσε τους Ναζί στα μπαρ και μετά τους εκτελούσε
Η Φρέντι Οβερστίγκεν. Φωτογραφία: YouTube

Πέθανε στα 92 της η Ολλανδέζα ηρωίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που χρησιμοποίησε την αθώα εμφάνισή της για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ναζί και στη συνέχεια τους εκτελούσε.

Η Φρέντι Οβερστίγκεν γεννήθηκε στο Χάαρλεμ, κοντά στο Άμστερνταμ, στις 6 Σεπτεμβρίου 1925. Μεγάλωσε με την κομμουνίστρια μητέρα της και ήταν μόλις 14 ετών όταν προσχώρησε στην ολλανδική αντίσταση.

Μαζί με την μεγαλύτερη αδερφή της, Τρούους, και την φίλη τους Χάνι Σκαφτ, ανατίναξε γέφυρες και σιδηροδρομικές τροχιές με δυναμίτη, έβγαλε λαθραία εβραιόπουλα από στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκτέλεσε όσους περισσότερους Ναζί μπορούσε, χρησιμοποιώντας ένα πυροβόλο όπλο που έκρυβε στο καλάθι του ποδηλάτου της.

Με το αθώο βλέμμα της αποπλανούσε του ναζί και στη συνέχεια τους εκτελούσεΜε το αθώο βλέμμα της αποπλανούσε του ναζί και στη συνέχεια τους εκτελούσε

Όπως έχει διηγηθεί η ίδια η Φρέντι, οι τρεις τους ακολουθούσαν συγκεκριμένο σχέδιο: Πρώτα πλησίαζαν τους Ναζί στα μπαρ, κι αφού τους φλέρταραν, τους ρωτούσαν να ήθελαν να πάνε μία βόλτα στο δάσος, όπου τους σκότωναν.

«Έπρεπε να το κάνουμε» εξήγησε η ίδια. «Ήταν ένα αναγκαίο κακό να σκοτώσουμε όλους εκείνους που πρόδωσαν τους ανθρώπους». Ερωτηθείσα για το πόσους σκότωσε προσωπικα ή συμμετείχε στην ακτέλεσή τους, απάντησε: «Κανείς δεν πρέπει να κάνει αυτή την ερώτηση σε έναν στρατιώτη».

Η Φρέντι πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου – μία ημέρα πριν τα 93α γενέθλιά της. Ήταν το τελευταίο επιζών μέλος της πιο διάσημης γυναικείας αντιστασιακής οργάνωσης στην Ολλανδία, που αφιέρωσε τη ζωή της στην μάχη ενάντια στους ναζιστές κατακτητές και των Ολλανδών προδοτών έξω από το Άμστερνταμ.
Η αδερφή της Τρούους Οβερστίγκεν.Η αδερφή της Τρούους Οβερστίγκεν.

Τα γυναικεία μέλη της Ολλανδικής αντίστασης συχνά παραβλέπονταν, η αντίσταση θεωρείτο κυρίως ανδρική προσπάθεια. Ωστόσο, αυτός ακριβώς ο τρόπος σκέψης αποδείχθηκε θανάσιμο λάθος από πολλούς ναζιστές, που δεν αναγνώριζαν την απειλή στο πρόσωπο των δύο αδερφών Οβερστίγκεν, καθώς έκαναν βόλτα με τα ποδήλατά τους γύρω από το Χάαρλεμ, αναζητώντας στόχους ή ενεργώντας ως παρατηρητές για άλλες εκτελέσεις.

Και οι δύο αδερφές Οβερστίγκεν επέζησαν του πολέμου. Η Τρούους βρήκε δουλειά ως καλλιτέχνης και έγραψε τα απομνημονεύματά της με τις εμπειρίες της από την αντίσταση. Πέθανε το 2016.

Η Φρέντι δήλωσε στο Vice πως αντιμετώπισε τα τραύματα του πολέμου «με τον γάμο και κάνοντας παιδιά». Παντρεύτηκε τον Ζαν Ντέκερ και απέκτησε 3 παιδιά και 4 εγγόνια.

Ωστόσο, η φίλη τους Χάνι Σκαφτ, η φοιτήτρια ομικής με φλογερά κόκκινα μαλλιά, συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Ναζί λίγες μόλις εβδομάδες μετά την παράδοσή τους.
Η Τρούους με την Χάνι ΣκαφτΗ Τρούους με την Χάνι Σκαφτ

Προς τιμήν της, η Τρούους Οβερστίγκεν ίδρυσε το 1996 το Εθνικό Ίδρυμα Hannie Schaft όπου η Φρέντι ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Η Σκαφτ έγινε το σύμβολο της γυναικείας αντίστασης» δήλωσε ο Ζερόεν Πλίστερ, πρόεδρος του Ιδρύματος. Η ιστορία της διδάσκεται στα παιδιά της χώρας και το 1981 έγινε η ταινία «Το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά».

Για τις αδερφές, το να μπουν στην αντίσταση ήταν μια πηγή υπερηφάνειας – δεν το μετάνιωσαν ποτέ – αλλά και πόνου.

«Ήταν τραγικό και πολύ δύσκολο και κλαίγαμε μετά» είπε η Τρούους για το αίσθημα του να σκοτώνεις κάποιον. «Δεν μας ταίριαζε αυτός ο ρόλος – σε κανέναν δεν ταιριάζει, εκτός κι αν πρόκειται για πραγματικούς εγκληματίες. Χάνεις τα πάντα. Καταστρέφεις όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή».