ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Είμαι φορτωμένος με 93 χρόνια θυελλώδους ζωής
«Με κυριαρχεί η περιέργεια» Φωτογραφία: eurokinissi

 

 

“Το έργο αυτό το παρουσίασα στον Δάσκαλό μου που ήταν διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας αλλά και της Χορωδίας Αθηνών, των οποίων μέλος ήμουν κι εγώ. Προς μεγάλη μου έκπληξη, μου ανακοίνωσε ότι το προγραμμάτισε για το φθινόπωρο του 1945! Και μου ζήτησε να ετοιμάσω τα υλικά, δηλαδή τις πάρτες των μουσικών και των χορωδών. Πλην όμως, λίγο αργότερα με κάλεσε στο γραφείο του, για να με ρωτήσει τι έκανα στα Δεκεμβριανά. Δηλαδή στις μάχες μεταξύ του ΕΛΑΣ και των Άγγλων, που διήρκεσαν από τον Δεκέμβριο του 1944 έως τις αρχές του Ιανουαρίου του 1945. Κάποιος φαίνεται ότι με «κάρφωσε», γνωρίζοντας ασφαλώς ότι ο Οικονομίδης έπνεε μένεα κατά των κομμουνιστών, που όπως μου είπε και ο ίδιος «είχαν κάψει το σπίτι της αδελφής του».

Του απάντησα ότι υπήρξα μέλος του ΕΛΑΣ και ότι πολέμησα στην πρώτη γραμμή επί 33 μέρες! Πρόσθεσα μάλιστα ότι, εάν διάβαζε προσεκτικά το έργο, θα έβλεπε ότι, αναζητώντας τον Θεό, τον ανακάλυπτα τελικά στο πρόσωπο του Εργάτη. Στους προλετάριους όλων των εθνών!”

Φανερά άπελπις  η προσπάθεια του μουσικοσυνθέτη να πείσει  πως “ο εργάτης παραμένει  και σήμερα ο…Θεός του”! ΄Οτι είναι κομμουνιστής,αριστερός, προοδευτικός.

Μπορεί να υπήρξε ΕΛΑΣιτης, να διώχθηκε νεότερος για τα φρονήματά του, αλλά, όπως άπειρες φορές έχουμε εδώ υποστηρίξει, ο καθένας κρίνεται από τις στερνές του πεποιθήσεις και από τα έργα στα τέλη της ζωής του.   Και δυστυχώς  για το Μίκη Θεοδωράκη, “τα τέλη της ζωής  αυτού”  είναι  επαίσχυντα  και εξευτελιστικά. “ΓΛΕΙΦΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ  ΕΦΤΥΝΕ”!

Και δεν είναι, βέβαια,  ο μόνος. Εδώ,σπουδαία ιστορικά πρόσωπα άλλαξαν στρατόπεδα και βρέθηκαν στον αντίποδα όσων κάποτε πίστευαν.  Και μιλάμε για ανθρώπους που κυριολεκτικά άλλαξαν τον ρουν της Ιστορίας.

Να θυμίσουμε  το Ροβεσπιέρο, έναν αξιόλογο μαχητή και  οραματιστή της Γαλλικής  επαναστάτης. Στο τέλος κατέληξε δικτάτορας και τρομοκράτης, στέλνοντας στην γκιλοτίνα  τους ίδιους τους συντρόφους και  φίλους του.

Ο  Στάλιν από την άλλη,  πρωταγωνιστής στην επανάσταση των Μπολσεβίκων και ηγέτης της νέας Σοβιετικής ΄Ενωσης μετά, ξεκίνησε από …παπαδάκι, τρόφιμος εκκλησιαστικής σχολής. Στη συνέχεια, συμμετείχε στην επαναστατική δράση  με τους  Λένιν, Τρότσκι  και λοιπούς κορυφαίους επαναστάτες και διανοητές του κομμουνισμού, για να καταντήσει λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας, σε δεινό διώκτη  και εκτελεστή των  ίδιων των συντρόφων του κομμουνιστών, αλλά και απάνθρωπο  εμπνευστή του σχεδίου εξόντωσης των Ουκρανών  αγροτών στο περίφημο “Γολοντομόρ”.

΄Οσο για το ελληνικό ΚΚΕ και τη διαστροφική, ιδεολογική   του εξέλιξη, δε χρειάζεται, παρά να παρακολουθήσει κανείς  τη μεταχείριση  κορυφαίων Ελλήνων κομμουνσιτών από το κόμμα, όπως του  Παντελή Πουλόπουλου, του΄Αρη Βελουχιώτη, του Νίκου  Πλουμίδη (να μείνουμε μόνο σ΄αυτούς)  και θα καταλάβει. ΄Η ,για να έρθουμε στις μέρες μας ,  να διαβάσει  τη βιωματική ιστορία του Χρόνη Μίσσιου στο αποκαλυπτικό  βιβλίο  του “ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ”.

“Τα στερνά νικούν τα πρώτα”,  Μίκη Θεοδωράκη. Κι εσύ ένας εθνικιστής, Τουρκο-Σκοπιανο-Εβραιοφάγος , σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί πλέον να είσαι κομμουνιστής. ΄Εβαλες  ο ίδιος επίσημα  την ταφόπλακα  στον  πάλαι ποτέ σπουδαίο αρχηγό των Λαμπράκηδων, όταν στο Σύνταγμα της εθνικιστικής υστερίας για το Μακεδονικό, αντάμα με φασίστες, Χρυσαυγίτες, λοιπούς ακροδεξιούς πατριωταράδες  τόλμησες να  προσφωνήσεις  όλο εκείνο το συρφετό  “αδέρφια μου δεξιοί,φασίστες και ναζί”. Τί αίσχος!

Είναι τραγική ιστορική διαπίστωση, αλλά οφείλουμε να  επαναλαμβάνουμε συνεχώς  πως ο παλιός Μίκης Θεδωράκης δεν υπάρχει πια. Κατάντησε ιδεολογική σκιά του παλιού εαυτού του.΄Ενας ακραίος εθνικιστής,  ρατσιστής, που  δε θυμίζει  σε τίποτα  τον πάλαι ποτέ   μεγάλο αγωνιστή, κομμουνιστή  Μίκη  Θεδωράκη. ΄

2.ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ
Ερευνα για το περιστατικό με τους αστυνομικούς που κλωτσούν τον Ζακ Κωστόπουλο προανήγγειλε η Ολγα Γεροβασίλη
Ερευνα για το περιστατικό με τους αστυνομικούς που κλωτσούν τον Ζακ Κωστόπουλο προανήγγειλε η Ολγα Γεροβασίλη

 

Το λέγαμε εξ αρχής και κάποιοι μας επέκριναν για την…ατυχή, είπαν,  υπόδειξή μας να   ζητηθούν ευθύνες και από τους  αστυνομικούς και να διωχθούν,  γιατί συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του Ζακ  Κωστόπουλου στην Ομόνοια.  Γράφαμε στις 23/9/2018:

Εντελώς διαφορετική η είδηση σήμερα. Και είναι φανερό πως εδώ έχουμε υπέρβαση άμυνας.  Ο τραυματισμένος ληστής, αφού είναι πλέον φανερά ανίκανος να προξενήσει κακό, δέχεται επίθεση και από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ,έναν άλλο άντρα , αλλά και από τους άνδρες της ΕΛΑΣ. Καθαρή υπέρβαση άμυνας . Δίωξη πρέπει να ασκηθεί και εναντίον της ομάδας ΔΙΑΣ,αν θέλουμε «να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη».

 

3. ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ 5η ΛΕΩΦΟΡΟ
25.000 ευρώ τη νύχτα έδωσε ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη -Σε υπερχλιδάτο ξενοδοχείο με την Εμινέ

 

΄Ολοι οι δικτάτορες στον κόσμο έχουν τις ίδιες συμπεριφορές και στην προσωπική τους ζωή. Χλιδή, ηθική παραλυσία, παντελής έλλειψη στοχασμού και αυτογνωσίας.

Θυμηθείτε λίγα χρόνια πριν πώς ζούσε ο δικτάτορας της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, ο φίλος και σωτήρας του σήμερα Πούτιν, ο σφαγέας του λαού του ΄Ασαντ της Συρίας και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Φτυστοί και για…φτύσιμο.

4. κορυφαίοι πολιτικοί, και ο Αντώνης Σαμαράς, υπογράφουν διακήρυξη για τις αξίες του δυτικού κόσμου
Αντώνης Σαμαράς /Φωτογραφία:Intime News-Ντουντούμης Χρήστος

 

Στις αξίες του δυτικού κόσμου συμπεριλαμβάνεται και η ….λαμογιά; Να είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας και  να  παίρνεις   βαλίτσες με ευρώ ,  για να προωθείς με την υπέρτατη ιδιότητά σου τα συμφέροντα εκείνων που σε χρηματίζουν;

Οι…κορυφαίοι πολιτικοί που συνυπέγραψαν με το Σαμαρά δεν έμαθαν ποτέ πως πρέπει να προσέχει κανείς  πού βάζει την υπογραφή του; Αλλά και με ποιον συνυπογράφει κοινά κείμενα επίσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς ,έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αποδείχτηκε λίγος. Και ακόμα, βρήκε για άλλη μια φορά δικαίωση η διαπίστωση του ΄Αγγλου στοχαστής πως “ο πατριωτισμός είναι καταφύγιο των απατεώνων”. Μέγας…  πατριώτης παλιόθεν ο Αντώνης Σαμαράς.