ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΕΜΕΡΩΣΗ

1.Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την Ιταλία: Γιατί δεν μειώνεται το δημόσιο χρέος
Ο Τζοβάνι Τρία/ Φωτογραφία: AP- Geert Vanden Wijngaert

Να εξηγήσει γιατί δεν μειώνεται το δημόσιο χρέος, όπως έχει προγραμματιστεί, καλεί την Ιταλία ο υπεύθυνος της διεύθυνσης οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, έκανε γνωστό ότι η επιστολή του Μπούτι απευθύνεται στον ίδιο. Με αυτή, καλεί τη Ρώμη να απαντήσει έως τις 13 Νοεμβρίου, όταν λήγει και η διορία που έχει δώσει η Κομισιόν στην Ιταλία για «διόρθωση» των προβλέψεων του νέου προϋπολογισμού, σε ότι αφορά το έλλειμμα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αυτή η διόρθωση θεωρείται πλέον ότι δεν θα γίνει, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας. Η ιταλική κυβέρνηση έκανε γνωστό, πάντως, ότι η παρόμοιες επιστολές με την αποψινή είχαν αποσταλεί και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, και ότι η απάντηση πρόκειται να είναι έτοιμη εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας.

“Τα  όργανα έχουν αρχίσει να παίζουν” εδώ και καιρό. Ο τσαμπουκάς της ακροδεξιο-φασιστικής, ιταλικής κυβέρνησης, φαίνεται καθαρά πια πως δε θα περάσει.΄Οπως ακριβώς δε θα περάσει και ο άρρωστος εγγλέζικος εθνικισμός που εκφράστηκε  μέσω του δημοψηφίσματος για το Brexit και κανοναρχεί σήμερα η κυβέρνηση Μέι.  Στη σειρά περιμένει φυσικά και το έτερο φασιστικό τέρας της Ουγγαρίας.

Χαρακτηριστικό των  λαϊκιστών σε όλο τον κόσμο,  είναι η προκλητικότητα, το θράσος,η υπερβολή. Αψίκοροι, εριστικοί, επιθετικοί,ασεβείς. Μόνο που τούτη τη φορά δε θα περάσει το “γινάτι” τους   για τον απλούστατο λόγο πως αν η Ε.Ε  αφήσει ατιμώρητους τους εθνικιστές-λαϊκιστές,ειδικά στις τρεις  αυτές χώρες, η επόμενη μέρα θα  βρει την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση συντρίμμια. Η τιμωρία προς γνώση  και συμμόρφωση είναι όρος “εκ των ων ουκ άνευ”, αν θέλει να επιβιώσει η Ε.Ε

Η σφαλιάρα θα είναι γερή. Αρχής γενομένης μάλλον από Ιταλία. Θα αντιληφθούν οι επίγονοι του Μουσολίνι εκεί… τί εστί βερίκοκο! Σειρά έχουν μετά  η  γηρεά  Αλβιών και η Ουγαρία.  Θα πάρουν οι άτακτοι ένα καλό μάθημα.

Η Ελλάδα τη γλίτωσε.  Ο Αλέξης Τσίπρας  φρόντισε να πετάξει από το καράβι τους “Ιωνάδες”  (Λαφαζάνηδες, Κωνσταντοπούλου κ.α). Κι έτσι το πλεούμενο δε βούλιαξε. Οι σφαλιάρες των μνημονίων, βέβαια, είναι άλλη ιστορία.  Πληρώνουμε την παλιότερη αλαζονεία,τη διαφθορά, το “άπλωμα των ποδιών πέρα από το στρώμα” μας,  την  έλλειψη συνείδησης  πολίτη του ΄Ελληνα. ΄Αλλο το ένα και άλλο το άλλο.

΄Ωρα,15.22
2.ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
Financial Times: Ο Τσίπρας από «Λένιν του Αιγαίου» έγινε «ντάρλινγκ» του κατεστημένου
Ο Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: AP/Francois Walschaerts, Pool
 

Να αντλήσουν διδάγματα από την μακρά, οδυνηρή μάχη της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση προτρέπουν τους Βρετανούς οι Financial Times, ενόψει του Brexit.

Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος Τόνι Μπάρμπερ περιγράφει τις πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική οικονομία και το πολιτικό σύστημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, την εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ από τους ψηφοφόρους και την μεταπήδησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ που «εγκατέλειψε τα ακραία πειράματά του στην εξουσία το πρώτο ήμισυ του 2015» και εξελίχθηκε σε «φυσικό αντικαταστάτη του ΠΑΣΟΚ», αλλά και την μετάλλαξη τουΑλέξη Τσίπρα «που κάποτε τον φοβόντουσαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως έναν Λένιν του Αιγαίου και τώρα είναι ο αγαπημένος του κατεστημένου της ΕΕ».

«Η βρετανική κυβέρνηση και εκείνοι που αδυνατούν ακόμη να καταλήξουν σ’ έναν ορισμό του Brexit, μπορούν να διδαχθούν από τον μακρύ, οδυνηρό αγώνα της Ελλάδας. Κάποια μαθήματα προσφέρουν λόγους ελπίδας. Αποδεικνύεται ότι ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και μία κοινωνία μπορεί να αναδυθεί, μωλωπισμένη μεν, αλλά βασικά άθικτη από τις σοβαρότερες προκλήσεις εν καιρώ ειρήνης. Άλλα μαθήματα που δείχνουν πως ένα εκκεντρικό έθνος στην άκρη της Ευρώπης μπορεί να ξαναβρεί έναν εποικοδομητικό ρόλο για τον εαυτό του ίσως να μην ηχούν και τόσο ευχάριστα στα αυτιά όσων υποστηρίζουν το Brexit», σχολιάζει το άρθρο.

Κι επιχειρεί μια αναδρομή στην ελληνική κρίση:

«Η αγωνία της Ελλάδας άρχισε τους τελευταίους μήνες του 2009, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, κεντροαριστερού πρωθυπουργού, αποκάλυψε την τρομερή αλήθεια για τα δημοσιονομικά της χώρας. Το 2010 άρχισαν μια οκταετής περίοδος επείγουσας οικονομικής διάσωσης, υπό την ΕΕ και το ΔΝΤ και η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα de facto προτεκτοράτο των πιστωτών της. Η περίοδος διάσωσης έληξε τον Αύγουστο, αλλά έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα καθεστώς επιτήρησης που απαιτεί αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οικονομική μεταρρύθμιση και διοικητική αναθεώρηση με αντάλλαγμα την υποστήριξη των πιστωτών».

Το άρθρο περιγράφει τις πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης, την καλπάζουσα ανεργία, την απώλεια ενός τετάρτου του ΑΕΠ, την ανάδυση της Χρυσής Αυγής «από τις σκιές». «Αλλά δεν συνέβησαν τελικά τα χειρότερα. Ο εξτρεμισμός δεν επικράτησε στην Ελλάδα. Αν και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης το 2015-2016 δεν ανεφύη στην Ελλάδα ένα μεγάλο αντιμεταναστευτικό, αντιμουσουλμανικό κόμμα όπως σε άλλα κράτη της ΕΕ. Η Χρυσή Αυγή δεν τα πήγε ποτέ ιδιαίτερα καλά.

Έχοντας εγκαταλείψει τα ακραία πειράματά του στην εξουσία το πρώτο ήμισυ του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ένα αντισυστημικό κόμμα, αλλά ο φυσικός αντικαταστάτης του ΠΑΣΟΚ. Ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο “All Souls College Oxford”, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια φάση “μετα-λαϊκίστικης πολιτικής”. Υπ’ αυτή την έννοια προηγείται του ευρωπαϊκού κύκλου. Την ώρα που άλλες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με παραλλαγές του λαϊκισμού, η Ελλάδα έχει ήδη επανέλθει σε ένα κλασικό δικομματικό σύστημα, όπου εναλλάσσονται στην εξουσία η μετριοπαθής Αριστερά και η Δεξιά. ΚΙ αυτό το επιχείρημα ίσως αποδείξουν οι εκλογές του ερχόμενου έτους, όππου η αντιπολιτευόμενη κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία είναι το φαβορί για να επικρατήσει.

Στοχαστείτε επίσης την καριέρα του Αλέξη Τσίπρα», γράφει ο Τόνι Μπάρμπερ. «Κάποτε τον φοβόντουσαν στις πρωτεύουσες της ΕΕ ως ένα είδος Λένιν του Αιγαίου. Τώρα είναι ο αγαπημένος του κατεστημένου της ΕΕ, όχι μόνον γιατί κατάπιε το φάρμακο της διάσωσης και βοήθησε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Τα περισσότερα χειροκροτήματα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον τα κερδίζει για την πρωτοβουλία επίλυσης της κόντρας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Πρόκειται για μια από τις πλέον δυσεπίλυτες, δυνητικά επικίνδυνες διαμάχες στα Βαλκάνια. Κι ο κ. Τσίπρας όχι μόνον κάνει μια προσπάθεια, αλλα έδειξε ότι είναι έτοιμος να ορθώσει ανάστημα στη Ρωσία, χώρα που παραδοσιακά είναι κοντά στην Ελλάδα και να διώξει Ρώσους διπλωμάτες για να κρατήσει ζωντανή την επίλυση του “μακεδονικού”».

Και το άρθρο καταλήγει:

«Η Ελλάδα, εν συντομία ξαναβρίσκει το δρόμο προς την εσωτερική σταθερότητα και μια ασφαλή θέση στην ευρωπαϊκή τάξη. Το βρετανικό σκάφος, αντίθετα, απομακρύνεται από την ΕΕ, μολονότι ούτε το αμφισβητούμενο πλήρωμά του ούτε οι σαστισμένοι επιβάτες του γνωρίζουν πού πηγαίνει»…

 

Εξαιρετικές οι επισημάνσεις των  F.T. Και δεν είναι ανάγκη να προσθέσει κανείς κάτι περισσότερο.

Να σημειώσουμε μόνο πως ο Αλέξης Τσίπρας ,δεν υπήρξε ακριβώς “Λένιν του Αιγαίου”.΄Ηταν, απλώς, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης,  λαϊκιστής και δημαγωγός, όπως και ο μέντοράς του  Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι, όμως, προς τιμή του πως σύντομα αντελήφθη την ιστορική  αναγαιότητα της συμμόρφωσης της χώρας στους κανόνες της Ε.Ε, δε λογάρισα τη μομφή του “κωλοτούμπα” και τις επικρίσεις των αντιπάλων του  και σήμερα  θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει χωρίς υπερβολή πως μπορεί να θεωρηθεί ως  ο καλύτερος πρωθυπουργός (μαζί με το Σημίτη) της Μεταπολίτευσης.

16.30

 

3.ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ
Ο Μητσοτάκης δεν θα πάει στο συνέδριο του Ποταμιού -Μετά τη στάση Θεοδωράκη στο Σκοπιανό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

Το Ποτάμι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με τη Ν.Δ σε περίπτωση νίκης της και μη αυτοδυναμίας της,  που είναι και το αναμενόμενο. ΄Ετσι δεν τον πολυνοιάζει  τον Κυριάκο  Μητσοτάκη να κρατήσει καλές  σχέσεις με το Σταύρο Θεοδωράκη. Η μνημόνευση , ως αιτία της μη αποδοχής της προσκλησης, της συμφωνία των Πρεσπών, είναι άλλη μια δημαγωγική και ακροδεξιά ρητορική που επέλεξαν στη Ν.Δ για να κερδίζουν εθνικιστικές ψήφους.

Τώρα πια ο Κυριάκος Μητσοτάκης…κέρδισε με το σπαθί του τον τίτλο ο “΄Ορμπαν της Ελλάδας”.Να τον χαίρεται.

Ώρα,19.30

 

 

4.Ανδρας δοκίμασε τους πόνους της γέννας -Το μετάνιωσε πικρά

Πατέρας τεσσάρων παιδιών, θεωρούσε εύκολες τις εγκυμοσύνες τις γυναίκας του.

Για αυτό και η σύζυγος του τον προκάλεσε να αντέξει τους πόνους μια γέννας.

Ετσι, με ειδικό μηχάνημα δέχθηκε τους πόνους που νιώθει μια γυναίκα όταν γεννά και το μετάνιωσε… πικρά.

 

Η αυθυποβολή (πίστη) μετακινεί και βουνά. Το είπε και ο Χριστός.΄Η σε κάνει να βλέπεις στο ξύπνιο σου νεράιδες και αερικά. ΄Η να γεννάς και να  νιώθεις πως τελειώνεις από τους αφόρητους πόνους,που, όμως, στην ουσία  είναι πόνοι  διαχειρίσιμοι (άλλο τί σου έλεγε η γιαγιά σου για τις δικές της γέννες).

Ο μύθος των πόνων της γέννας ξεκινάει από την εβραϊκή μυθολογία και την κατάρα του Γιαχβέ στην Εύα (“με πόνους θα γεννάς τα τέκνα σου”). Και το έδεσαν στους αιώνες.΄Αντρες γυναίκες. Εφετμή γαρ ,εντολή θεού.

Κι έτσι, από τότε ως και σήμερα, ο μύθος των αβάστακτων μέχρι θανάτου πόνων της γέννας καλά κρατεί. ΄Οπως επίσης   η σφοδρή επιθυμία της εγκύου   να ικανοποιήσει  τις γευστικές της ανάγκες λόγω… κατάστασης ,  ακόμα και στην πιο ακατάλληλη ώρα.΄Αλλο ένα παραμυθάκι που επινοήθηκε μπας και ο αφέντης  πατέρας (παλιότερα) δεηθεί να δείξει ενδιαφέρον για την κυοφορούσα το τέκνο του ( το ποθητο..αγόρι).  Και  ήταν αυτή του η προσδοκία ικανή να τον κινητοποιήσει ακόμα και μέσα στα άγρια μεσάνυχτα να φέρει  στην έγκυο,ό,τι η όρεξή της  τραβούσε.  Ασφαλώς, ως μη έγγυο, ούτε που θα κουνούσε ο σύζυγος το δαχτυλάκι του για οποιαδήποτε ανάγκη της συζύγου,ακόμα και τις “εύκολες| ώρες (οι εξαιρέσεις πάντα  υπήρχαν).

Οι πόνοι της γέννας, λοιπόν, υπάρχουν,και είναι μερικές φορές αβάσταχτοι, κρατούν ώρες, ανάλογα το σωματότυπο κάθε κυοφορούσης ,το μέγεθος του μωρού ,την ψυχολογική της κατάστασταση. Πάντως, δεν είναι και για θάνατο,αν  είναι φυσιολογικός ο τοκετός. Εκτός αν κάποιοι γιατροί επιδιώκουν να οδηγήσουν σε απόγνωση τη μητέρα  και τους δικούς της, για να της πάρουν το παδί με καισαρική (σοβαρά τα οικονομικά οφέλη). ΄Ενα φαινόμενο στην Ελλάδα,που τρομάζει την Ευρώπη για τη συχνότητα που ασυνείδητοι μαιευτήρες μαχαιρώνουν τη γυναίκα για να τα πάρουν κι απο εκεί.  Τόσο ανήθικοι!

Παραθέτουμε ένα σχετικό κείμενο,που ανεβάσαμε παλιότερα εδώ (6/11/2016)

1. ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Ηθοποιός γεννά στο σπίτι και μας δείχνει τη διαδικασία καρέ-καρέ
Ηθοποιός γεννά στο σπίτι και μας δείχνει τη διαδικασία καρέ-καρέ

H ηθοποιός Eva Amurri Martino είναι καρπός του έρωτας της Σούζαν Σάραντον και του σκηνοθέτη Franco Amurri.

Eγινε μητέρα πριν από λίγες ημέρες και ο δικός καρπός του έρωτα με τον σύντροφό της, ήρθε στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια, ο εναλλακτικός τρόπος τοκετού, ο τοκετός στο σπίτι, εξαπλώνεται σε πολλές χώρες και σε Ολλανδία και Βρετανία είναι συνήθης πρακτική.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα σε αυτόν τον τομέα με πρωτοβουλίες από οργανωμένες ομάδες μαιών ή και μεμονωμένες μαίες. Η ασφάλεια ενός τοκετού στο σπίτι είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Είχαμε την αξέχαστη, συγκλονιστική καλύτερα, αυτή εμπειρία ως ζευγάρι για πρώτη φορά το 2004,  όταν γεννήθηκε   ο γιος μας. Μήνες πριν, είχαμε αποφασίσει με τη γυναίκα μου να μη γεννήσουμε στην κλινική, αλλά να  γίνει ο τοκετός στο σπίτι.

Διαβάσαμε ένα σωρό  άρθρα, ρωτήσαμε ειδικούς, μάθαμε για άλλους κι  εδώ στην Ελλάδα που κάνανε το  ίδιο, πως γίνονταν  (κάπου στο Μαρούσι, αν θυμάμε καλά) εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις-σεμινάρια  υποψηφίων για τοκετό στο σπίτι  στις οποίες μιλούσαν μαίες και γιατροί και, ως τη μέρα της γέννας, είμαστε και οι δυο  πια και κατασταλαγμένοι σ΄αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε, αλλά και οργανωμένοι στην πάσα λεπτομέρεια.

Και όταν ήρθε η ευλογημένη εκείνη μέρα, με 2 άξιες μαίες που είχαν αναλάβει τη διαδικασία του τοκετού,  στην Ανθούσα της Πεντέλης, μέσα σε μια ζεστή και άνετη μονοκατοικία ,Γενάρη μήνα, με χιόνια έξω και τσουχτερό κρύο,γεννήθηκε ο Γιαννάκης. ΄Ολη η «ιστορία» κράτησε ΜΟΝΟ 25 λεπτά.

 Η  έγκυος  με το που σπάσανε τα νερά, πήρε τη θέση της στο μεγάλο καναπέ, έκανε 2-3 μορφασμούς πόνου, άλλαξε θέση και ζήτησε να την πάμε κοντά στο τζάκι που καίγανε κάτι θεόρατα κούτσουρα. Κι αφού, επί λόγου τιμής, δεν έβγαλε για 20 περίπου λεπτά «κιχ» από το στόμα της, με μελετημένες κινήσεις και πίεση στην κοιλιά από τις μαίες, η γενναία  μάνα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωρό, χωρίς καμιά επιπλοκή, χωρίς κόπο, χωρίς πόνους και κραυγές, όπως μας έχουν πείσει πως γεννούν οι γυναίκες.

Μύθος κι αυτός. Ψυχολογικό στερεότυπο, υποβολή μας λέγανε στα σεμινάρια. Και πριν να το δούμε, δεν το πιστεύαμε. Μας είχαν κι εμάς «γανώσει» τα μυαλά πως πόνος και γέννα πάνε μαζί. «Με λύπας θέλεις γεννά τέκνα» δεν καταράστηκε ο Γιαχβέ την… αμαρτωλή γυναίκα;

Χρειάστηκε να αποκτήσουμε οι ίδιοι την εμπειρία για να μπορούμε σήμερα να συμβουλεύουμε και τους άλλους, αν οι απαραίτητες εξετάσεις δείξουν πως  όλα είναι καλά για την έγκυο και το παιδί, ας αποφασίζουν να  κάνουν τοκετό στο σπίτι.

Είναι αξεπέραστη εμπειρία και πολύ σημαντική και για τους γονείς ,αλλά περισσότερο  για το ίδιο το παιδί,αφού έρχεται στη ζωή με τρόπο φυσικό, ανθρώπινο, λογικό.΄Οχι μέσα σε φωνές, σε έντονα φώτα, σε απαίσιες κραυγές πόνου-αγωνίας και ενοχλητικά τσιρίγματα άλλων παιδιών.

Στο μέλλον έτσι θα γεννούν οι   άνθρωποι. Πολιτισμός σημαίνει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ επιστροφή στη Φύση.  Σεβασμός στη μάνα-Φύση. Είναι ένας θαύμα ο τοκετός στο σπίτι.

Ώρα,21.00