ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΟΙ

1. α.ΤΗΣ METRON ANALYSIS
Δημοσκόπηση: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ -Διαφορά 12,1 μονάδων από ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 9,1%. Α

Β. Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δείχνει νέα δημοσκόπηση

 

Αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις

Πολιτικό ντέρμπι με κλείσιμο της ψαλίδας στο 2% δείχνει η έρευνα στο «Documento» που «μετρά» τα δυνατά χαρτιά του Αλ. Τσίπρα και του Κυρ. Μητσοτάκη. 

       Γ. Καυστικό σχόλιο Αντώναρου για δημοσκοπική εταιρεία και το… πάθημα της ΝΔ το 2015!

Πληθαίνουν και πάλι αυτές τις ημέρες οι διάφορες δημοσκοπήσεις, κάποιες εκ των οποίων «προβλέπουν»… σαρωτικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή όλα αυτά, ο Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε στο twitter:

«Έτσι για να μη ξεχνάμε…

Λίγες μέρες.πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η Metron Analysis προέβλεπε ντέρμπι με προβάδισμα μάλιστα της Νέας Δημοκρατίας κατά 0,3%….

Το πραγματικό αποτέλεσμα το ξέρουμε…»

 

Στον Αμβρόσιο ρίξανε γερή ποινή, και καλώς, για να μην πούμε άριστα, αφού όταν ανοίγει το στόμα του αυτός ο δεσπότης, δεν ξέρει τί λέει. Και ανάμεσα στα άλλα, στο σκεπτικό της απόφασης  επισημαίνεται πως λόγω θέσης και αξιώματος οι απόψεις του μπορούν να επηρεάσουν κόσμο. Σωστά.

Οι δημοσκοπικές, κατ ευφημισμό,εταιρίες διαπράττουν ίδια εγκλήματα, αφού με τα ψευδή, ανυπόσπαστα και παραπλανητικά  αποτελέσματα που δημοσιεύουν, χειραγωγούν φανερά το εκλογικό  σώμα.  Μια ματιά στο παρελθόν με συγκρίσεις δημοσκοπήσεών τους και εκλογικών αποτελεσμάτων, αποδεικνύει πως είναι εντελώς βρώμικες οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αφού  χρηματίζονται   ξετσίπωτα ,για να δώσουν στον πελάτη που πληρώνει καλύτερα ,τα αποτελέσματα που θέλει.     Εχουμε επανειλημμένα καταγγείλει τις μεθόδους τους και αποκαλύψει τον αισχρό τους ρόλο.

Αλλά ,στη χώρα της διαπλοκής, της  απάτης,  της διαφθοράς, δικαιοσύνη ως γνωστό δεν υπάρχει.  Ενας εισαγγελέας, βρε παιδιά, να τους καλέσει να του εξηγήσουν πώς  γίνεται να πέφτουν  συνεχώς έξω ;  ποιος δε γνωρίζει πια σ  αυτό τον τόπο πως χειρότερα λαμόγια από τους δημοσκόπους σπάνια να συναντήσεις;

Μα δεν υπάρχει τέτοιος εισαγγελέας. Αλλιώς ,θα υπήρχε  ακόμα η…(χωρίς) μέτρον ανάλυσις να εξαπατά χρόνια τώρα το εκλογικό  σώμα και να συνεχίζει την απάτη ατιμώρητη ;

 

2.Ολομέτωπος Φώφης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ -Ούτε σκέψη για κοινή πορεία
Η Φώφη Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

Έχουμε πόλεμο με τον Τσίπρα και την παρέα του» ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «τυχοδιώκτη νεοκομμουνιστή».

Η Φώφη, σίγουρα δεν περιμέναμε να ξέρει τί είναι κομμουνισμός. Να έχει διαβάσει Μαρξ, Λένιν,Τ, ρότσκι. Αν είχε διαβάσει ,ούτε που θα καταδεχόταν να είναι “θυγατέρα”. Μήτε θα βρισκόταν στον κομματικό χώρο που βρίσκεται.

Λογικό ,επομένως ό,τι αγνοεί να μην το σέβεται. Και να θεωρεί πως είναι έγκλημα να είσαι κομμουνιστής και μάλιστα των νέων χρόνων. Βρήκε και η φαιδρότης την καλύτερη εκπροσώπηση.

3. Ο Αρκάς μετά τα τεκταινόμενα έτρεξε στο Λεξικό του για να βρει τον ορισμό της λέξης «ξεφτίλα» και τον παραθέτει στο νέο του σκίτσο όλο νόημα.

Μα ο Αρκάς είναι η ενσάρκωση της ξεφτίλας πλέον.  Τί μας λέει τώρα πως ψάχνει σε λεξικά για να τη βρει;

4. Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη που κάθε Παρασκευή απεργεί για την κλιματική αλλαγή

Σχολική απεργία για το κλίμα: Η 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι η εικόνα ενός νέου κινήματος νεολαίας, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Το πρόσωπο αυτού του παιδιού αποτελεί το νέο αντικείμενο μίσους των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πρότυπο για χιλιάδες νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».

Πρόσφατα η Γκρέτα έφτασε μέχρι το Νταβός για να μεταφέρει στο γνωστό Φόρουμ το μήνυμά της.

Κάθε Παρασκευή η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν πηγαίνει στο σχολείο, αλλά στέκεται επί ώρες μπροστά στο σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη. Έλληνες κάτοικοι στη σουηδική πρωτεύουσα λένε στο ΑΠΕ ότι βλέπουν κάθε Παρασκευή τη μικρή Γκρέτα έξω από τη Βουλή .Είτε χιονίζει, είτε βρέχει είτε έχει λιακάδα. Η μικροσκοπική κοπέλα με τα κοτσιδάκια φαίνεται πολύ νεότερη από 16 ετών. Κρατά στο χέρι της ένα μεγάλο πλακάτ που γράφει στα σουηδικά: “Skolstrejk för Klimatet”, «Σχολική απεργία για το κλίμα».

Δεν φωνάζει συνθήματα, δεν χορεύει, δεν τραγουδάει. Κρατά μόνο το πλακάτ ως ασπίδα. Οι δημοσιογράφοι του Spiegel την βρήκαν εκεί ,η Γκρέτα τους μίλησε εκεί, στο χιόνι, παρά το τσουχτερό κρύο.

«Γκρέτα, είσαι μόλις 16 χρονών – και ξαφνικά έχεις γίνει ηρωίδα ενός νέου διεθνούς κινήματος νέων. Δεκάδες χιλιάδες νέοι στην Αυστραλία, τη Γερμανία ή το Βέλγιο κάνουν σχολική απεργία, όπως εσύ, για να αγωνιστούν κατά της κλιματικής αλλαγής. Τι σου λέει αυτό; κάνει αυτό;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι την 16χρονη Σουηδέζα .

Αφοπλιστική η απάντηση της: «Είναι πολύ εξαντλητικό. Δεν είμαι συνηθισμένη να είμαι το κέντρο της προσοχής. Συνήθως είμαι η ήσυχη κοπέλα που κάθεται στα πίσω θρανία. Αλλά από τη μια μέρα στην άλλη, πολλοί άνθρωποι τώρα θέλουν να μιλήσουν μαζί μου. Αυτό με συγκινεί μερικές φορές. Κάθε άρθρο και κάθε τηλεοπτική συνέντευξη αυξάνει την προσοχή του κόσμου για την κλιματική κρίση. Και αυτό το θέμα χρειάζεται πολύ περισσότερη προσοχή. Πρόκειται για υπόθεση ζωής ή θανάτου».

«Είσαι περήφανη για την επιτυχία σου;», την ρωτούν.

«Δεν έχω ακόμη επιτύχει τίποτα. Ακόμη και αν υπάρχουν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο τώρα, αυτό είναι μόνο μια αρχή. Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται. Εδώ στη Σουηδία διαπραγματεύονται εδώ και μήνες για μια νέα κυβέρνηση. Αλλά η κλιματική αλλαγή δεν έπαιξε σχεδόν κανένα ρόλο… Οι περισσότεροι ενήλικες δεν γνωρίζουν πόσο σοβαρή είναι η κλιματική κρίση. Γνωρίζουν ότι κάτι αλλάζει, αλλά δεν είναι βέβαιοι ποιες θα είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι ενήλικες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι διακινδυνεύουν το μέλλον των παιδιών τους και των επόμενων γενεών, αν συνεχίσουν έτσι. Όσο δεν ασκούμε δημόσια πίεση, οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να αγνοούν το θέμα».

Οι δημοσιογράφοι του ρωτούν την Γκρέτα αν είναι σωστό δεκάδες χιλιάδες παιδιά να κάνουν απεργία στο σχολείο αντί να κάνουν μάθημα. Και γιατί δεν το κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους;

«Είναι ένα καλό σημάδι-λέει η Γκρέτα – ότι οι νέοι κατηγορούν τις παλαιότερες γενιές και λένε: δεν το δεχόμαστε πλέον. Πρέπει να σταματήσετε να καταστρέφετε το μέλλον μας. Ξέρετε: Δεν μπορώ να ψηφίσω στα 16 μου, άρα πρέπει να διαμαρτυρηθώ, γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στην ανθρώπινη ιστορία».

Τι λέει σε όσους έχουν άλλη άποψη για το κλίμα

« Μπορείς να αποδεχτείς ότι άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις για το κλίμα;» ρωτούν την Γκρέτα

«Τους ακούω αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά η κλιματική αλλαγή είναι άσπρο -μαύρο: Ή ο ανθρώπινος πολιτισμός μας θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι. Δεν υπάρχει γκρι όταν πρόκειται για την επιβίωσή μας. Πρέπει να σταματήσουμε την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου. Και όλοι πρέπει να αλλάξουμε γι ‘αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω πότε οι άνθρωποι λένε ότι η αλλαγή του κλίματος είναι μια υπαρξιακή απειλή – και στη συνέχεια απλά συνεχίζουν όλες τις κακές τους συνήθειες ,που συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή».

«Μήπως χρειάζεται μια οικολογική δικτατορία για να πειστούν;», τη ρωτούν. «Ουδεμία συζήτηση».

«Η δημοκρατία είναι ό,τι καλύτερο έχουμε. Δεν μπορούμε να την θυσιάσουμε. Και γι ‘αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα: μέσα στο δημοκρατικό μας σύστημα.

Φυσικά δεν λείπουν και εκείνοι που είναι αντίθετοι στο κίνημα της Γκρέτα. Την προσβάλλουν στο Διαδίκτυο ως «διανοητικά διαταραγμένο» ή «στριμμένη».

«Ναι, διάβασα και τέτοιες θέσεις για να γνωρίσω τα επιχειρήματα αυτών των ανθρώπων. Οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα επιχείρημα. Μου επιτίθενται λόγω της εμφάνισής μου ή των απόψεών μου. Αλλά είναι ένα καλό σημάδι που γράφουν για μένα και με μισούν. Επειδή αυτό δείχνει ότι με θεωρούν απειλή. Λυπάμαι για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν καταλαβαίνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή μας. Φυσικά, ακούγεται τρελό ότι δεκάδες χιλιάδες μαθητές ξεκινούν σχολική απεργία για το κλίμα. Στον δημόσιο λόγο , πρέπει να υπάρχει και η κριτική. Γι’ αυτό δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό. Ακόμη και αν εξακολουθώ να είμαι παιδί και είναι λάθος να επιτίθενται σε ένα παιδί».

Να σου τύχει τέτοιο παιδί, να λες δε χρειάζομαι τίποτα άλλο πια σ αυτό τον κόσμο!

5.«Βλαξ ή συνένοχος όποιος μιλάει για σκευωρία στην υπόθεση Novartis»

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων που καταθέτουν στοιχεία στο FBI για την υπόθεση Novartis, Παύλος Σαράκης, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η εν λόγω υπόθεση θα εξελιχθεί σε μεγάλη νίκη κατά της διαφθοράς.

Απευθυνόμενος σε όλους όσοι μιλούν για σκευωρία, ο Παύλος Σαράκης επισημαίνει ότι η υπόθεση Novartis αφορά την υπερκοστολόγηση του φαρμάκου, τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, την κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση και τη χειραγώγηση του πολιτικοκοινωνικού συστήματος προς όφελος οικονομικών συμφερόντων.

Αναφερόμενος στην ελληνική έρευνα, εκτιμά ότι σύντομα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και πολιτικά πρόσωπα.

• Κύριε Σαράκη, γιατί αναλάβατε την υποστήριξη των τριών πρώην στελεχών της Novartis που κατήγγειλαν παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις και καταθέτουν στοιχεία στην αμερικανική Δικαιοσύνη για το γνωστό σκάνδαλο; Τι τους ώθησε;

Στη δεκαετία του ’10, βιώσαμε ως κοινωνία έντονα τον οικονομικό μαρασμό και την κατάπτωση σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα από εμάς, η μεγαλύτερη ανήκει στο πολιτικοκοινωνικό σύστημα, που διαβρώθηκε από οικονομικά συμφέροντα και δεν απέτρεψε τα επερχόμενα.

Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής στα οικονομικά για να αντιληφθείς ότι όταν δανείζεσαι υπέρμετρα των δυνατοτήτων σου, θα οδηγηθείς μοιραία στν χρεοκοπία και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται. Η εξουσία «τυφλώθηκε» από τη διαφθορά, εκμαυλίστηκε.

Η κοινωνία πλήρωσε μεγαλύτερο κόστος από ό,τι της αναλογούσε. Είναι αδιανόητο να διαφύγουν των ευθυνών τους όλοι εκείνοι που συμμετείχαν στο διεφθαρμένο πολιτικοκοινωνικό σύστημα εξουσίας. Ειδικότερα στον τομέα της Υγείας, υπήρξε εκτεταμένη διαφθορά από τη δεκαετία των ’00, ένα ξέφρενο πάρτι υπερκοστολόγησης στο φάρμακο και στα ιατρικά αναλώσιμα με εξωφρενικά κέρδη.

Οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία ήταν τουλάχιστον διπλάσιες από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ε.Ε. Λεηλατήθηκε δημόσιο χρήμα χωρίς αιδώ. Οι εντολείς μου γνώριζαν από μέσα το σύστημα διαφθοράς στην υγεία. Με πλήρη συνείδηση, αποφάσισαν να καταγγείλουν όσα γνώριζαν και να τα υποστηρίξουν ενώπιον των αμερικανικών αρχών.

Είναι μια γενναία πράξη ευθύνης εκ μέρους τους απέναντι στην κοινωνία και την πατρίδα. Η σιωπή τους θα ήταν συνενοχή, η αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν η λύτρωσή τους. Γνώριζαν ότι θα σταθούν απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα. Το «σπάσιμο της ομερτά» τους στοχοποιεί διά βίου. Σε αυτόν το γολγοθά τους είμαι νομικός συμπαραστάτης τους. Εγώ και η δικηγορική μου ομάδα έχουμε δώσει όρκο να ανεβούμε μαζί το γολγοθά και ας μας σταυρώσουν.

• Για ποιο λόγο οι εντολείς σας προτίμησαν να καταθέσουν στην αμερικανική Δικαιοσύνη και όχι να συνεργαστούν με τις ελληνικές δικαστικές αρχές;

Σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη. Τιμώ όλους εκείνους τους λειτουργούς της που εκτελούν το καθήκον τους με αυταπάρνηση, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Όμως η ελληνική Δικαιοσύνη εμφανίζει παθογένειες που οφείλονται στην ποδηγέτησή της από την πολιτική εξουσία. Και να θέλει, δεν μπορεί να διαχειριστεί, σε όλη τους την έκταση, υποθέσεις μείζονος και διεθνούς πολιτικοοικονομικού ενδιαφέροντος χωρίς χρονοτριβή και πιέσεις.

Απέναντι στον Γολιάθ που χρησιμοποιεί κάθε μέσο πρέπει να αντιπαρατεθείς ισοδύναμα. Η αμερικανική δικαιοσύνη, από την ώρα που είχε δικαιοδοσία ελέγχου της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, ήταν η μοναδική και αναπόφευκτη επιλογή μας. Δύο χρόνια προετοιμάζαμε την προσφυγή μας. Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι η πολύ καλή προετοιμασία ήταν αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την έναρξη όσο και για την έκβαση της υπόθεσης στην αμερικανική Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση Novartis είναι πλέον παγκόσμια και η εξέλιξή της θα κρίνει την ηθική και επιχειρηματική πολιτική του συνόλου της φαρμακοβιομηχανίας. Το όφελος της παγκόσμιας κοινότητας θα είναι τεράστιο. Θα έχουμε αξιόπιστα και φθηνότερα φάρμακα. Η φαρμακοβιομηχανία θα στηρίζει τη δημόσια υγεία και δεν θα τη λεηλατεί.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει και εκείνη, με τη σειρά της, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η υπόθεση αφορά άμεσα την ελληνική κοινωνία, συνδέεται με τη λεηλασία δημοσίου χρήματος. Συνδράμουμε – μέσω των αμερικανικών Αρχών – την ελληνική έρευνα. Η υπόθεση είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολυεπίπεδη. Απαιτεί άρτια νομική γνώση, θέληση και υποστήριξη.

• Θεωρείτε ότι η καθυστέρηση της ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση Novartis σχετίζεται με τις δικές της παθογένειες;

Η άσκηση ποινικών διώξεων, σύμφωνα με το ελληνικό νομικό πλαίσιο, απαιτεί ενδείξεις για τη συμμετοχή κάποιου στην τέλεση ποινικού αδικήματος. Το δικογραφικό υλικό είναι ευμέγεθες και πολύμορφο. Η αξιολόγησή του απαιτεί, πέρα από τον εύλογο χρόνο, εξειδικευμένη γνώση για την ανάλυσή του.

Κατά την προσωπική μου άποψη θεωρώ ότι στο παρόν δικονομικό στάδιο έχει ωριμάσει η ποινική του αξιολόγηση από τους Έλληνες εισαγγελείς κατά της διαφθοράς. Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις -ας μου επιτραπεί η έκφραση- είναι χαρτογραφημένα.

Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση είναι μείζονος νομικής σημασίας και απαιτεί σοβαρότητα και σθένος. Η τυχόν ολιγωρία ή λιποψυχία θα λειτουργήσει εις βάρος του Δικαίου και του δημοσίου συμφέροντος.

• Η τυχόν ολιγωρία ή λιποψυχία μήπως υποκρύπτει και άλλου είδους σκοπιμότητες;

Η δικαιοσύνη που λιποψυχεί ή ολιγωρεί αδικαιολόγητα τότε… κουτσαίνει! Τυφλή τη θέλουμε τη Δικαιοσύνη, να είμαστε όλοι ίσοι απέναντί της. Όχι κουτσή. Δυστυχώς, όμως, έχουμε κατοχυρώσει στο Σύνταγμά μας προνομιακή μεταχείριση της πολιτικής εξουσίας έναντι της Δικαιοσύνης.

Το άρθρο 86 του Συντάγματος βάλλει ευθέως κατά της ισότητας όλων έναντι των νόμων. Την άμοιρη την καθαρίστρια την καταδικάζουμε σε κάθειρξη φυλάκισης για έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου, ενώ για τον πολιτικό άρχοντα θέτουμε θεσμικά εμπόδια για να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη απονέμεται εν ονόματι των ελληνικού λαού και όχι εν ονόματι των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

• Κύριε Σαράκη, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι «η υπόθεση Novartis είναι μια σκευωρία που ενορχηστρώθηκε στα υπόγεια του Μαξίμου». Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς του κόμματός σας, δεδομένου ότι είστε μέλος της Νέας Δημοκρατίας;

Η υπόθεση Novartis αφορά την υπερκοστολόγηση του φαρμάκου, τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, την κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση που έπληξε την ατομική και δημόσια υγεία, τη χειραγώγηση του πολιτικοκοινωνικού συστήματος προς όφελος κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων. Όποιος δεν το βλέπει είναι είτε βλαξ είτε συνένοχος.

Τα κόμματα οφείλουν να έχουν υπεύθυνη στάση απέναντι στην κοινωνία. Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των θεσμών, να συμπαραταχθούν στη μάχη κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Το πατριωτικό καθήκον, το καθήκον υπέρ της κοινωνίας είναι υπέρτερο του κομματικού.

Η διαφθορά στο χώρο της υγείας ήταν κοινό μυστικό! Οι νεοδημοκράτες γνωρίζουν την αλήθεια. Η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ήθος και αρχές. Δεν ανέχονται να λασπολογείται μια παράταξη για την απληστία λίγων τυχοδιωκτών. Δεν χαρίζουν το ηθικό πλεονέκτημα στην άλλη πλευρά.

Οι ηγήτορες οφείλουν να ακολουθήσουν το ήθος των μελών. Δεν συγχωρούν οι απλοί πολίτες την προδοσία των αρχών της παράταξης. Εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι πιστός στην πολιτική μου παράταξη. Θέλω η Νέα Δημοκρατία να συντονιστεί με την κοινωνία των μελών της. Να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το εθνικό συμφέρον. Και η κάθαρση είναι και το κομματικό συμφέρον.

• Πώς αξιολογείτε την εξέλιξη με τον κ. Νίκο Μανιαδάκη, που από προστατευόμενος μάρτυρας μετατράπηκε σε κατηγορούμενο;

Ο Νίκος Μανιαδάκης γνωρίζει πολύ καλά το χώρο της υγείας. Τους μηχανισμούς, τις διαδικασίες, τα συμφέροντα σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Ήταν εκλεκτό μέλος ενός ελιτίστικου μικρόκοσμου. Με γνώσεις και επιρροή.

Είναι προφανές ότι η νομική του θέση μεταλλάχθηκε εξαιτίας των ενεργειών του. Σε μια τέτοια υπόθεση καλείσαι να επιλέξεις: είτε με τη μία πλευρά, είτε με την άλλη. Δεν μπορείς και με τις δύο. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Δεν γίνεται, είναι αδύνατον.

• Πιστεύετε ότι η ταυτότητα του κ. Μανιαδάκη είχε διαρρεύσει το διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα; Πώς αξιολογείτε τις δηλώσεις του περί πιέσεων από τις Αρχές για να κατονομάσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα;

Είναι βέβαιο ότι η ταυτότητά του είχε διαρρεύσει εξ αρχής. Είναι δεδομένο ότι το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων στην Ελλάδα είναι διάτρητο. Η αλήθεια, η αποκάλυψη ενός σοβαρού εγκλήματος, εξαγνίζει μεν αλλά σε στοχοποιεί δε και σε φέρνει αντιμέτωπο με ένα σύστημα που σε σκοτώνει -αν όχι σωματικά- ψυχολογικά.

Είναι εγκληματικό να εκθέτεις έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, είτε σε πιέσεις είτε σε αντίποινα. Οφείλει η πολιτεία να επανεξετάσει όλο το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς και την παροχή προστασίας σε εκείνους που ξεσκεπάζουν το έγκλημα και τους δράστες. Να αντιγράψει το αμερικανικό μοντέλο, που θεωρείται το πιο επιτυχημένο.

Ο κ. Μανιαδάκης, υποθέτω, δέχτηκε αμφίπλευρες πιέσεις. Από την έννομη τάξη να πει όλη και μόνον την αλήθεια, και από την άλλη πλευρά να πει τη δική τους εκδοχή επί των γεγονότων. Από την ώρα που έλαβε την ιδιότητα του κατηγορουμένου μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν θα ήθελα να το σχολιάσω περισσότερο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η στάση του από εδώ και πέρα θα κρίνει το μέλλον του.

• Πότε και πώς πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί η υπόθεση Novartis; Θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα;

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική έρευνα, εκτιμώ ότι σύντομα ολοκληρώνεται το κομμάτι εκείνο που αφορά την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων της Novartis και θα έχουμε την άσκηση διώξεων.

Αργότερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η έρευνα για τις υπόλοιπες αθέμιτες πρακτικές που αφορούν χειραγώγηση του συστήματος για την εισαγωγή και κοστολόγηση των φαρμάκων προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτό το κομμάτι εμπλέκονται οι πολιτικοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική έρευνα, εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε ποινικές διώξεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και πολιτικά πρόσωπα. Η υπόθεση Novartis θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη νίκη κατά της διαφθοράς στον τομέα της υγείας.

• Έχουν καταθέσει οι εντολείς σας στοιχεία στην αμερικανική Δικαιοσύνη για κάποιους από τους 10 Έλληνες πολιτικούς που ερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη;

Οι τρεις εντολείς μου κατέθεσαν δύο προσφυγές στις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες συνοδεύονταν από πληθώρα στοιχείων που τεκμηρίωναν τις καταγγελίες τους. Στη συνέχεια, έδωσαν αλλεπάλληλες καταθέσεις επεξηγώντας και αναλύοντας τα στοιχεία. Είμαι πεπεισμένος ότι συνέδραμαν ουσιαστικά στις Αρχές, οδηγώντας την έρευνά τους σε στοιχειοθέτηση των κατηγοριών βάσει του ομοσπονδιακού νόμου FCPA.

Κατονόμασαν και περιέγραψαν πρόσωπα και καταστάσεις. Συμπεριλαμβάνονται στελέχη της Novartis Hellas και της μητρικής εταιρείας, ιατροί και πανεπιστημιακοί, κρατικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι.

• Μίλησαν και για το περιβόητο Χάρβαρντ Πρότζεκτ; Ήταν ένα αθώο επιστημονικό project της Νοvartis ή κάτι άλλο;

Ήταν ένα επιχειρησιακό σχέδιο της Novartis, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τις στοχεύσεις της. Δεσμεύομαι και δεν μπορώ να πω περισσότερα. Η Δικαιοσύνη θα το αξιολογήσει.

• Έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι στόχος σας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, είπατε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Αν αργήσει η Δικαιοσύνη, θα τα βγάλω όλα στη φόρα». Τι θα βγάλετε στη φόρα; Έχετε στοιχεία και για πολιτικά πρόσωπα;

Είπα αν στοχοποιηθώ, αν αισθανθώ κίνδυνο για τη ζωή μου ή την αξιοπρέπειά μου. Είναι μια υπόθεση που διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα. Η διαφθορά είναι ένα δηλητήριο που μετατρέπει τους ανθρώπους σε γουρούνια.

Όλα τα περιμένω. Όλα μπορούν λοιπόν να συμβούν. Η προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη. Αν προκληθώ, θα απαντήσω ανάλογα.

• Mπορεί να γίνει κάποια σύγκριση ανάμεσα στο σκάνδαλο της Νovartis και στα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλιστικών συστημάτων;

Είναι και τα τρία σκάνδαλα που καλύπτουν το σύνολο του δημόσιου βίου, που συνθέτουν μια ανήθικη πραγματικότητα. Την αθέατη πλευρά της εξουσίας. Της διαφθοράς που εκμαυλίζει συνειδήσεις και αποσαρθρώνει την κοινωνία. Και οι τρεις υποθέσεις ενισχύουν το αίτημα για συνταγματική και ουσιαστική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Η αθέατη και αθέμιτη εξάρτηση του δικαστή από την εκτελεστική εξουσία στέκεται ανυπέρβλητο εμπόδιο για ένα κράτος Δικαίου. Χωρίς κράτος Δικαίου, ο πολίτης μετατρέπεται σε έναν υποτελή που εργάζεται σκληρά για να πληρώνει φόρους που λεηλατούνται από ανήθικους και άπληστους που κατέχουν τα πόστα. Αυτή είναι η αλήθεια, και με εξοργίζει. Και ως πολίτης και ως δικηγόρος δεν μπορώ να μείνω αδρανής και απλός παρατηρητής.

• Ποια από τα τρία σκάνδαλα θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο;

Και τα τρία. Δεν τα διακρίνω. Και τα τρία έπληξαν την εθνική μας οικονομία. Τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα το μέλλον μας. Κόστισαν πανάκριβα στην τσέπη κάθε πολίτη χωριστά αλλά και στο ελληνικό κράτος. Δεν συγχωρείται να υπάρξει και άλλο ανάλογου μεγέθους. Θα είμαστε άξιοι της κακιάς μας μοίρας.

6. «Εχω μιλήσει για τον πόνο του αντιπάλου»

Δημήτρης Κουφοντίνας

Σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται από κόμματα και μέσα ενημέρωσης, κάθε φορά που παίρνει άδεια από τις φυλακές, απαντά ο καταδικασμένος για τη δράση της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας.

Είναι πρόκληση να δίνονται άδειες σ’ έναν ισοβίτη; «Κρατάει» από κάπου την κυβέρνηση και την εκβιάζει όπως τον κατηγορ

ρούν;

Γιατί δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων; Γιατί δεν δηλώνει μεταμέλεια;

Είναι αυτός ο ιθύνων νους των νέων ένοπλων οργανώσεων, όπως υποστηρίζει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

Συνέντευξη

● Κάθε φορά που παίρνεις άδεια ξεσηκώνεται θόρυβος. Αντιδρούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση της Τουρκίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η γραμμή είναι κοινή: Λένε ότι είναι πρόκληση να δίνεται άδεια σε έναν ισοβίτη δολοφόνο και κατηγορούν την κυβέρνηση που δεν σταματά αυτή την πρακτική.

Φαίνεται ολοκάθαρα έτσι, άλλη μια φορά, ότι πρόκειται για απολύτως πολιτική υπόθεση, αυτό ακριβώς που δεν θέλησαν ποτέ να παραδεχτούν. Γιατί, έχουν ασχοληθεί ποτέ με την άδεια οποιουδήποτε άλλου; Ή μήπως ο Σάββας, με αναπηρία 98%, έχει λιγότερα προβλήματα υγείας από τους Φλώρους της κάθε εποχής;

Και τα λέει αυτά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που παραμένουν «φονιάδες των λαών», που αυτή τη στιγμή οργανώνουν τον αιματηρό εμφύλιο στη Βενεζουέλα. Τα λέει η κυβέρνηση της Τουρκίας που σφάζει αυτή τη στιγμή τους Κούρδους στη Συρία. Τα λέει η αντιπολίτευση που έφερε τα μνημόνια που οργάνωσαν τον πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας. Και τα λέει χρησιμοποιώντας έναν λόγο μετεμφυλιακής περιόδου, ομολογώντας έτσι ότι εκεί θέλει να οδηγήσει τη χώρα.

Ξέρεις, τα ακούω αυτά και σκέφτομαι όσα είδα στην τελευταία άδεια, όταν ύστερα από δεκαεπτά χρόνια περπάτησα λίγο στο κέντρο της Αθήνας. Μπορεί να μην είχα ζήσει τις εικόνες της πρώτης φρίκης των μνημονίων, όμως οι εικόνες που είδα έφεραν βαθιά τα σημάδια αυτού του «πολέμου».

Ερημο το κέντρο, μουντά τα κτίρια, να δείχνουν ότι λείπει η διάθεση και η δυνατότητα να φρεσκαριστούν, να φτιάξουν. Ανθρωποι διαλυμένοι να κοιμούνται στα πεζοδρόμια – όνειδος για την κοινωνία αλλά και μιθριδατισμός, έχει σταλάξει σιγά σιγά το δηλητήριο, δεν εξεγείρεται η συνείδηση… Ηταν γιορτινές οι μέρες αλλά λειψή η χαρά, μισό το χαμόγελο, θολή η λάμψη στο βλέμμα.

Και αναρωτιέμαι: Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι μπορούν να πείσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι το πρόβλημά τους είναι αν πήρε άδεια ο Κουφοντίνας;

● Στέλεχος της αντιπολίτευσης έχει υποστηρίξει ότι παίρνεις άδειες γιατί από κάπου κρατάς τον Τσίπρα και τον εκβιάζεις.

Αυτός ο κύριος μπορεί να συνηθίζει να «κρατά» και να εκβιάζει εχθρούς και «φίλους» του, και νομίζει ότι όλοι είναι σαν τα μούτρα του. Πάντως, φαίνεται ότι δεν «κρατάω» πολύ γερά τον οποιοδήποτε γιατί, για να εφαρμοστεί ο νόμος για τις άδειες, χρειάστηκαν τρία χρόνια αγώνες από το κίνημα αλληλεγγύης, ακόμα και απεργία πείνας. Ενώ, όλο αυτό το διάστημα, «αρμόδιοι» κυβερνητικοί παράγοντες εξαντλούν επινοητικότητα και άτυπες παρεμβάσεις για να δημιουργήσουν, όσο με αφορά, συνθήκες εξαίρεσης.

Τώρα, αν –λέμε και κανένα ανέκδοτο–, αν λειτουργούσε η… ανεξάρτητη δικαιοσύνη και κατέληγε αυτός ο κύριος εκεί που θα ’πρεπε να βρίσκεται, αναρωτιέμαι, τι θα έλεγε για τον νόμο για τις άδειες;

● Ενα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται είναι ότι δεν έχεις ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της «17 Νοέμβρη» και δεν έχεις αποκηρύξει το παρελθόν σου. Ζητούν δηλαδή να κάνεις ό,τι έχουν κάνει πολλά ηγετικά στελέχη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών».

Επιμένουν συνέχεια στα ίδια και τα ίδια. Και υποκριτικά, γιατί ξέρουν τις απόψεις μου. Γιατί ακόμη και στο δικαστήριο έχω μιλήσει σε ανθρώπινο επίπεδο για τον πόνο του αντιπάλου.

Ομως αυτό δεν τους αρκεί, δεν τους ενδιαφέρει, δεν τους εξυπηρετεί πολιτικά. Γιατί το ζήτημα δεν είναι ηθικό, είναι πολιτικό. Ιδίως στην Ελλάδα, με το τεράστιο ειδικό βάρος που είχαν οι δηλώσεις μετανοίας των κομμουνιστών.

Αν ζητούν από εμάς την αποκήρυξη, όπως στα εμφυλιοπολεμικά χρόνια, είναι για να τη χρησιμοποιήσουν πολιτικά, για να απαξιώσουν όχι απλώς ένα άτομο αλλά όλους εκείνους που πάλεψαν για μια άλλη κοινωνία. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω, έχω ευθύνη απέναντί τους.

● Κάποιοι, ανάμεσά τους και ηγετικοί παράγοντες κομμάτων της αντιπολίτευσης, πιστεύουν ότι είσαι «ο ιθύνων νους του νέου κύματος τρομοκρατίας στην Ελλάδα».

Τα ίδια δεν έλεγαν για τη 17Ν, δεν επινοούσαν εγκεφάλους και άλλα φαιδρά; Εχω μιλήσει αναλυτικά από καιρό για τις συνθήκες που γέννησαν τη 17Ν, για τους λόγους που έκλεισε ο κύκλος της. Τώρα, αν η πραγματικότητα δείχνει ότι εμφανίζονται νέες ένοπλες οργανώσεις, το πραγματικό ερώτημα αφορά τις αιτίες που γεννούν και σήμερα αυτές τις μορφές σύγκρουσης.

● Πριν από λίγες μέρες με αφορμή τη βόλτα σου στο κέντρο της Αθήνας ειπώθηκε ότι ήσουν υπό την προστασία μέλους του «Ρουβίκωνα» κι αυτό είναι η απόδειξη ότι καθοδηγείς τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Αυτοί που τα λένε αυτά μπορούν άραγε να κυκλοφορήσουν στο κέντρο χωρίς προστασία; Εμείς δεν έχουμε τέτοια ανάγκη. Ούτε έχουμε πρόβλημα να περπατάμε μαζί με ενεργά μέλη στο κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους, με φίλους και συντρόφους, σε όποια πολιτική ομάδα και αν ανήκουν, όποια ιδεολογική ταυτότητα κι αν έχουν.

Είναι παρήγορο που σήμερα, μέσα σε μια σκληρή πραγματικότητα, υπάρχουν ποικιλόμορφες πολιτικά νησίδες ανθρώπων που αρνούνται αυτή την πραγματικότητα, που πασχίζουν να βρουν τον δικό τους δρόμο, πέρα από μνημονιακούς (και μετα-μνημονιακούς…) μονόδρομους. Νησίδες αντίστασης που έχουν παρόμοια ταξική οπτική και χειραφετητικό ορίζοντα, και νιώθουν την ανάγκη να συνταιριάξουν τον βηματισμό τους. Μέσα σε αυτές τις νησίδες μπορείς να βρεις μια ανάσα ελευθερίας κι ελπίδας.

● Η αντιπολίτευση ζητά να επαναλειτουργήσουν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας και να καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου που δίνουν το δικαίωμα σε καταδικασμένους για τρομοκρατική δράση να παίρνουν άδειες.

Η αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία (ή, ακόμα, και δίχως ευκαιρία…) επιμένει στην επαναφορά των φυλακών Τύπου Γ’ και στην απαγόρευση των αδειών στους πολιτικούς κρατούμενους. Είναι μια ακόμη υλοποίηση του δόγματος «ασφάλεια και τάξη». Ενα δόγμα που είναι συστατικό στοιχείο του σχεδίου της ακροδεξιάς που επελαύνει διεθνώς: Η άγρια επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας πάει μαζί με την άγρια Ακροδεξιά πολιτική.

Το δόγμα αυτό στοχεύει, προληπτικά, να προλάβει κάθε κοινωνική αμφισβήτηση και, κατασταλτικά, να εξαφανίσει από τον κοινωνικό χάρτη την παραμικρή κουκκίδα ανυπακοής.

Στην ελληνική του εκδοχή, το δόγμα «ασφάλεια και τάξη» ξεκινά από την αύξηση της κοινωνικής ανασφάλειας –δημιούργημα των ίδιων των μνημονίων– και τη διογκώνει για να χειραγωγήσει την κοινωνία και να πετύχει τη συναίνεση απέναντι στον πραγματικό εχθρό της εξουσίας, τη δυναμική κοινωνική διαμαρτυρία.

Και δεν φροντίζουν καν να το καλύψουν πίσω από προσχήματα. Το εκφράζουν άγαρμπα, με όλη την αλαζονεία και τον ρεβανσισμό, με όλη τη φασιστική τελικά νοοτροπία που κρύβει αυτό το δόγμα. Και όλη την ταξική μεροληψία: Μπορεί να ανατριχιάζουν μπροστά στην παραμικρή δυναμική λαϊκή εκδήλωση, αλλά αγνοούν επιδεικτικά τις δολοφονικές ακροδεξιές και φασιστικές επιθέσεις.

Χτυπώντας, όμως, με τέτοια μανία τους πολιτικούς κρατούμενους, με τη δημιουργία καθεστώτος εξαίρεσης γι’ αυτούς, και την εκδικητική τιμωρία των δικών τους ανθρώπων με την επαναφορά των φυλακών Τύπου Γ’, αναγνωρίζουν στο πρόσωπό τους τον πολιτικό αντίπαλο. Και θέλοντας να τους καταστήσουν παράδειγμα καταστολής, τελικά τους αναγορεύουν σε σύμβολο αντίστασης.

Οσο με αφορά, μαθημένα τα βουνά στα χιόνια. Και αύριο, όπως και χθες, ο τρόπος της ζωής και της ύπαρξης των πολιτικών κρατουμένων παραμένει ο ίδιος.

7.Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ
Μάργκαρετ Κάμπελ –H «βρώμικη δούκισσα» με τους 88 εραστές (υπουργούς, σταρ, βασιλιάδες) που σόκαρε με τη γυμνή φωτό της

 

Έγινε γνωστή ως η «βρώμικη δούκισσα» με τον σύζυγό της να την κατηγορεί πως είχε κοιμηθεί με 88 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και μελών της βασιλικής οικογένειας. Ο λόγος για την Μάργκαρετ Κάμπελ, δούκισσα του Αργκίλ.

Φορώντας τίποτε άλλο παρά μόνο ένα μαργαριταρένιο κολιέ, η δούκισσα πόζαρε μαζί με έναν μυστηριώδη άντρα στον καθρέφτη του μπάνιου στο διαμέρισμά της στο Mayfair. Η θολή Polaroid ήταν μόνο μία από τις πολλές πικάντικες φωτογραφίες που βρήκε ο σύζυγός της ως στοιχείο μοιχείας. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η δούκισσα σύζυγός του είχε κοιμηθεί με 88 άνδρες! Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονταν υπουργοί, ηθοποιοί του Χόλιγουντ και βασιλείς. Τα βρετανικά Μέσα αμέσως της κόλλησαν το παρατσούκλι-χαρακτηρισμό «η βρώμικη δούκισσα».π

Θα αργήσει η κοινωνία να δεχτεί πως και η γυναίκα είναι το ίδιο πολυγαμική,όσο και ο  άντρας. Η μονογαμία υπήρξε ανέκαθεν η διαστροφή της φύσης και η βασική αιτία της δυστυχίας των ανθρώπων.