ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟ Χ.ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΔΙΚΟ Β.ΜΑΡΙΝΑΚΗ

1. α. Τι φοβάται η Μενδώνη και κλείνει άρον άρον το Ταμείο

Τι φοβάται η Μενδώνη και κλείνει άρον άρον το Ταμείο

Υποπτη η υπουργική εξαγγελία για «εκκαθάριση εν λειτουργία» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πολύπλευρη δικαστική έρευνα για σοβαρή κακοδιαχείριση και σκανδαλώδη σπατάλη δημοσίου χρήματος

Λίνα συγκαλύπτει Μενδώνη;

Σε απόπειρα παραγραφής ενός πλήθους υποθέσεων του γνωστού και ως «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, ορισμένες από τις οποίες έχουν και «αποτυπώματα» της νυν υπουργού, παραπέμπουν οι τελευταίες κινήσεις της Λίνας Μενδώνη.

Εχοντας αποπέμψει με φωτογραφική διάταξη την μέχρι πρότινος διευθύντρια του Ταμείου, η οποία αποκάλυψε υποθέσεις κακοδιαχείρισης του παρελθόντος, η υπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα θέσει το Ταμείο «υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία», παρότι μόλις πριν από λίγους μήνες, με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, το Ταμείο απέκτησε διαφάνεια και λογοδοσία μπαίνοντας σε τροχιά εξυγίανσης.

Οπως έχει αποκαλύψει με διαδοχικά δημοσιεύματά της η «Εφ.Συν.», στο Ταμείο -που για χρόνια χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά και μόνο με κρατικούς πόρους- έχουν εντοπιστεί ευρήματα σοβαρής κακοδιαχείρισης και σκανδαλώδους σπατάλης δημοσίου χρήματος. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη πολύπλευρη δικαστική έρευνα.

β. ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικός ο διασυρμός για την επιτροπή Ανταγωνισμού

Μετά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία επεσήμανε πως η παύση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιστολή της επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ προς την κυρία Θάνου, όπου σημειώνεται ότι το θέμα θεωρείται «ύψιστης σημασίας» και παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταδεικνύει με γνωμοδότησή του την αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των Αρχών» αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση.

Και συνεχίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση συμφερόντων που θίχτηκαν από τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στην τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Επέλεξε το πρώτο. Δεν μας εξέπληξε».

«Ο διασυρμός από αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν είναι μόνο προσωπικός, είναι και εθνικός», καταλήγει με νόημα.

Απαντώντας κυβερνητικές ανέφεραν τα εξής: «Στον ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως αγνοούν τη μόνη αυθεντική ερμηνεία που είναι αυτή της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ομόφωνα σήμερα τις αιτήσεις αναστολών της κυρίας Θάνου».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, συνεχίζουν να υπερασπίζονται την εκλεκτή τους ακόμη κι όταν η Δικαιοσύνη αποφαίνεται. Άλλη μια απόδειξη γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κυρία Θάνου επικεφαλής δεν θα μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά ως κομματικό παράρτημα», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

*******

Αν σε δυο μήνες μέσα η κυβέρνηση μετρά τόσα και τέτοιους είδους σκάνδαλα και γκάφες, φανταστείτε στα  2  χρόνια που θα αντέξει (για περισσότερο δεν την βλέπω,και δεν είναι ευσεβής πόθος,αλλά συνάγεται  εκ της ως σήμερα πορείας)  με πόση δουλειά θα φορτώσει την επόμενη περίοδο τις δικαστικές αρχές. Αν φυσικά ο τελευταίες αποφασίσουν να δουλέψουν ως ανεξάρτητη δικαιοσύνη και όχι ως μαγαζάκι της Ν.Δ , όπως για παράδειγμα οι δικαστές του ΣτΕ (προς θεού,δε μιλάμε για όλους).

2. Σλοβάκος ακροδεξιός εκτός Βουλής λόγω καταδίκης για ρητορική μίσους

Ακροδεξιός βουλευτής στη Σλοβακία έχασε την έδρα του μετά από την καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο για ρητορική μίσους. Πρόκειται για την απόφαση του είδους που λαμβάνεται στη χώρα καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Πριν από τρία χρόνια, ο Μιλάν Μάζουρεκ συνέκρινε τους Ρομά με ζώα σε εκπομπή τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού και τους κατηγόρησε ότι αποκτούν παιδιά για να κερδίσουν χρήματα με επαιτεία καθώς και για διάπραξη εγκλημάτων.

Περίπου το 1/5 των περίπου 400.000 Ρομά της Σλοβακίας ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε περίπου 600 παραγκουπόλεις, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο νότο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Σε συνέχεια της σημερινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Μιλάν Μάζουρεκ χάνει την έδρα του», αυτομάτως σύμφωνα με το άρθρο 81 του σλοβακικού Συντάγματος, ανακοίνωσε το Κοινοβούλιο στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ενώ η εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάνδρα Βαζανόβα δήλωσε ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Αν αρνηθεί να το πληρώσει, το δικαστήριο θα επιβάλει στον Μιλάν Μάζουρεκ «ποινή φυλάκισης έξι μηνών».

Ο Μάζουρεκ επίσης δεν θα μπορέσει να θέσει ξανά υποψηφιότητας με το αντιμεταναστευτικό, αντιπολιτευόμενο κόμματος LSNS (Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία μας) στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2020. Το κόμμα θα διατηρήσει την έδρα του, μία από τις 13 στο 150μελές κοινοβούλιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε τον Απρίλιο να μην απαγορεύσει αυτό το κόμμα, απορρίπτοντας αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα. Ο ηγέτης του, Μάριαν Κοτλέμπα, 42 ετών, έχει ηγηθεί διαδηλώσεων στις οποίες οι συμμετέχοντες φορούν νεοναζιστικές μαύρες στολές.

Ο Κοτλέμπα έθεσε υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2019, κερδίζοντας το 10,4% των ψήφων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το LSNS συγκεντρώνει σήμερα το 11,4% της πρόθεσης ψήφου.

Το LSNS εισήλθε στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016, αφού εστίασε την εκστρατεία του στην άρνηση εισόδου μεταναστών στη Σλοβακία.

****

Διαβάζει προφανώς την  παραπάνω είδηση και  η αλήστου μνήμης  Ευτέρπη Κουτζαμάνη,που ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τότε, νομιμοποίησε το ναζισμό στην Ελλάδα .Και φυσικά ΔΕ θα ντρέπεται. Γιατί χρειάζεται πέτσα γι΄αυτό. Μάλλον θα ξεκοκαλίζει  την παχυλή σύνταξη σε κάποια ακρογιαλιά με τη συνείδηση εν υπνώσει.

Αλλά και το Ανώτατο ελληνικό δικαστήριο με όλους τους εισαγγελείς και τους προέδρους  του από τότε,  δε διαπίστωσε ποτέ ρητορική μίσους στους Χρυσαυγίτες “βουλευτές”;  Ο νόμος  υπάρχει και είναι ξεκάθαρος. Γιατί δε ζήτησε ποτέ  την άρση ασυλίας τους;

Είπαμε, “Μπανανία” η χώρα. Αρχής γενομένης από τον ανύπαρκτο,πολιτικό και δικαιικό-νομικό πολιτισμό της.

 

3.Τόσες ώρες στο Μαξίμου, δεν πεινάνε; Δεν τρώνε;» είναι η απορία που μεταφέρει ο Βηματοδότης και εξηγεί ποιες είναι οι νέες συνήθειες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εμαθα λοιπόν ότι τα ντελίβερι πήραν φωτιά το τελευταίο διάστημα στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Πάνε κι έρχονται και τα φαγητά μπαίνουν από την πίσω πόρτα. Οι περισσότεροι προτιμούν τις… ‘Ορνιθες’ στο Κολωνάκι για κοτόπουλο στη σούβλα και για μπιφτέκια από κοτόπουλο. Επέλεξαν τις ‘Ορνιθες’ γιατί βρήκαν την ονομασία αυτού του μαγαζιού κάπως πιο κουλτουριάρικη. Αλλωστε, όπως μου είπαν, θυμίζει και τους… Ορνιθες του Αριστοφάνη (λέμε τώρα).»

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «αποφεύγει τα μεσημεριανά γεύματα ή για να ακριβολογήσω τρώει πολύ ελαφριά και προτιμά να τρώει το βράδυ με την οικογένειά του. Αν χρειαστεί να γευματίσει, θα προτιμήσει ψάρι, όχι όπως ο προηγούμενος ένοικος του Μαξίμου που προτιμούσε τα… κοντοσούβλια. Τα έφερναν οι ντελιβεράδες στο Μαξίμου από την ταβέρνα Νικήτας στου Ψυρρή. Αλλά η προτίμηση του κ. Τσίπρα στα κοντοσούβλια ήταν εμφανής. Στο Τζουμέρκα όπου πήγε φωτογραφήθηκε με καμάρι δίπλα από ένα κοντοσούβλι και έδωσε τη φωτογραφία αυτή στη δημοσιότητα», αναφέρει η στήλη.

*****

Την εποχή που είμαστε “πιτσιρικάδες” και οι επιτήδειοι μας δούλευαν ευκολότερα, οι ναυαρχίδες του τότε ΔΟΛ,  ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ ,  περνιόντουσαν για σοβαρές εφημερίδες.  Το ίδιο σοβαρούς,κι ας μην υπήρξαν, λάνσαραν τα ίδια έντυπα και τους συνεργάτες-αρθογράφους τους, όπως  Πλωρίτης, Πλασκοβίτης, Γεωργουσόπουλος, Νιάρχος, Κρεμυδάς, Φασουλής   και άλλοι, “διανοούμενοι ” της εποχής, που  βέβαια δεν ήτα τίποτα περισσότερο από ενταγμένες στο σύστημα “πένες”  με όλες τις απολαβές  μιας τέτοιας επαίσχυντης επιλογής και συνδιαλλαγής.

Κι αν τότε τα συγκεκριμένα έντυπα,υπήρξαν σοβαροφανή,σήμερα πέταξαν κι αυτή τη μάσκα. Σοβαρός και έντιμος άνθρωπος δεν τολμάει πια να  υπογράψει κείμενα για  στα  Νέα και το Βήμα . Αλλά  το χειρότερο είναι άλλο. Ο σημερινός ιδιοκτήτης τους είναι υπόδικος για εμπόριο ηρωίνης (και μάλιστα σε τόνους μετρούμενη), και είναι λογικό πως ακόμα και “κοντυλοφόροι” με ελάχιστη τσίπα αποφεύγουν να μπουν στις λίστες μισθοδοσίας  με ναρκοευρώπουλα.

Οπότε, όλο το βάρος πια της  σύνταξης κειμένων  στα δυο πανάθλια   αυτά έντυπα, απόμειναν όσοι ανερυθρίαστα ακόμα και μετά από τς βαριές αυτές κατηγορίες  εναντίον του αφεντικού τους, συνεχίζουν  να υπογράφουν τα  κατάπτυστα … δημοσιογραφο-ποιήματά τους προ δόξα και εκπλήρωση του ρηθέντος πως “ο καλύτερος από δαύτους έχει σκοτώσει τη μάνα του,αφού πρώτα τη βασάνισα οικτρά”.

Μια  γεύση από ψάρι και κοντοσούβλι του άλλοτε …σοβαρού ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ, παίρνετε παραπάνω. Και ο συντάκτης υπονοεί πως ο αριστοκράτης Κούλης ,ως Υιός  της “Αγίας οικογένειας” , εσθίει οψάριον, ενώ ο λαϊκοχωριάτης Αλέξης, ως γόνος κανενός    “Μπαρμπα Γιώργου” από την ΄Ηπειρο, αρέσκεται στις βλάχικες γεύσεις του σπληνάντερου  και του κοκορετσίου.

Καραγκιόζηδες!

Γράφαμε γι΄αυτές στις καταντημένες  φυλλάδες παλιότερα
Ο “ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ ”  ΔΟΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΟΛ!

«Είμαστε εδώ»: Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα «Νέα» στο εξώφυλλο της εφημερίδας

Οι περισσότεροι από τους εικονιζόμενους θα έπρεπε να ντρέπονται, βέβαια. (Πολλή… ασχήμια, βρε παιδί  μου!). Όμως, η ντροπή (αιδώς στην αρχαία ελληνική, τσίπα στη νέα, λαϊκή γλώσσα) είναι  κατάκτηση και έπαθλο. Γνώρισμα ανθρώπων, που αρνούνται οποιαδήποτε έκπτωση χαρακτηριστικών της ιδιότητας ΄Ανθρωπος.

 Η παραπάνω  παρεούλα στο… φωτογραφικό πάνθεον,  σύγκειται, ως γνωστό,  από επίλεκτα   μέλη  της συντεχνίας της εμπορικής δημοσιογραφίας,  στην οποία για έτη πολλά κρατούσε  “μαγαζί γωνία”  το περίφημο εκδοτικό συγκρότημα  ΔΟΛ.  ΄Απειρα τα σοβαρά εγκλήματα παραπληροφόρησης στη χώρα με τα οποία  βαρύνεται  ο εν λόγω εκδοτικός κολοσσός,  κυρίως    μέσα από τα δύο έντυπα-εφημερίδες (ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ ), ιδιοκτησίας του χειρότερα  διαπλεκόμενου «Βαρόνου του Τύπου» στην Ελλάδα , του Χρ. Λαμπράκη.

 Και οι πανάθλιοι υπάλληλοί του , αντί να αισχύνονται που ως υποταγμένα δουλικά υπηρέτησαν έναν αισχρό αφέντη (ηθικός αυτουργός, εκτός των άλλων της δολοφονίας του Βασίλη Τσιρώνη), σεμνύνονται κιόλας  για την επονείδιστη αυτή υποταγή-συναλλαγή τους.  “Αντί πινακίου φακής” (για πολλούς, βέβαια, το πιάτο περιείχε “φιλέτο”), δέχτηκαν  οι άθλιοι  να αυτοψαλιδίσουν τα φτερά  του αετού, που  δυναμώνουν και κοσμούν την παρουσία  και την προσφορά ενός σοβαρού, υπεύθυνου  και μάχιμου  δημοσιογράφου και έκτοτε αποδέχτηκαν, χωρίς ντροπή, να αυτοπροσδιορίζονται, ως…  κότες  στο κοτέτσι του Χρ.Λαμπράκη.

΄Εχουμε γράψει επανειλημμένα  εδώ για την απίστευτη ζημιά που προξένησαν στη ζωή του τόπου οι αισχρές μπίζνες του Οίκου Λαμπράκη. Και  τις χαρακτηρίζουμε αισχρές, αισχρότατες , γιατί η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ας πούμε, στον καιρό της, έβγαινε και το διαλαλούσε  («Φως φανάρι», ήταν ,άλλωστε).  Και το καυχιόταν, το χαιρόταν μάλιστα: “Είμαι μια πορνοφυλλάδα. Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο. Συμβαίνει απλά να κουβαλάω και  άλλα  κουσούρια. Ακροδεξιά συνήθως”. Οι εφημερίδες του Λαμπράκη ,ανέκαθεν, το έπαιζαν  …”δημοκρατική σεμνότη”.  Κέντρο και καλά, αλλά ο αντικομμουνισμός να “τρέχει από τα πατζάκια” του  Πατρός και του Υιού Λαμπράκη.

 “Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομε”  θα ήταν η καλύτερη ,η σωστότερη επιγραφή στη Μετώπη του ΔΟΛ. ΄Κι αυτό σημαίνει  διαπλοκή, προδοσία, υποχωρητικότητα, πάσης φύσεως  και συγκάλυψη των εγκλημάτων της εξουσίας. Γι αυτό και πρόκοψαν οι Λαμπράκηδες. Και πέρασαν ατσαλάκωτοι από τις Σκύλες και Χάρυβδες πολέμων, εσωτερικών συγκρούσεων, δικτατοριών, κυβερνητικών ακαταστασιών . Δεν επιβίωσαν απλά. ΄Εκαναν …μπάκα από το γερό φαγοπότι, την παχιά   διαφθορά,  τις μόνιμες “αλλαξοκωλιές” με την εξουσία.

Τί να λέμε, τώρα.  Αισχρό, εγκληματικό συγκρότημα. Γράφαμε τις προάλλες για δαύτους με αφορμή το “σήμερα  αναστέλλουμε ,αύριο δε βγαίνουμε , το  κλείνουμε το μαγαζί».

Κλείστε το, επιτέλους, οριστικά και αμετάκλητα. Να μην ανοίξει στον αιώνα το άπαντα. Να έχει και ο τόπος το διάφορό του από αυτή τη…θυσία των υπηρετριών του Χ. Λαμπράκη.  Να ησυχάσουμε κι εμείς από τη “χολή”  που κάθε τόσο μας εξαναγκάζουν να χύνουμε, όντας άνθρωποι μη χαιρέκακοι και κακόπιστοι.

Α, ναι.  Ο τελευταίος από τους εικονιζόμενους, απλά ας τραβήξει την πόρτα του ΔΟΛ.  Δε χρειάζεται να κλειδώνει πια. Γγκρεμίλα κατάντησε. Ποιος να μπει και τί να πάρει!

Image result for Χρηστος Λαμπρακης

Image result for Μαρινακης

Οι εφημερίδες της εκδοτικής οικογένειας Λαμπράκη πεθαίνουν. Κι ευτυχώς. Το κέρδος  θα είναι πολλαπλό (πέρα από το… χαρτί που θα περισωθεί!).

Η παραπληροφόρηση, την οποία υπηρέτησαν ειδικά οι δύο ναυαρχίδες της επιχείρησης του παλιού Τύπου, ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ (βαίνουσες για παροπλισμό  σήμερα), πνέουν τα λοίσθια.  Το νέο αφεντικό, που  τις αγοράζει και  υποτίθεται αναλαμβάνει την υποχρέωση να τις σώσει, αφού καταβάλει  κάτι… πολλά εκατομμύρια, τελικά δε θα τις σώσεις για χίλιους λόγους. ΄Ενας,ο  βασικός, γιατί δεν υπάρχουν πια πελάτες-αναγνώστες των δύο «ιστορικών» αυτών εφημερίδων, όπως και σε όλες πια τις εφημερίδες και όχι μόνο τις ελληνικές.    Και ο  Μουλόπουλος   δεν είναι δα και ο…Ιησούς Χριστός να αναστήσει το Λάζαρο! Με τίποτα δε στέκεται στα πόδια του το Συγκρότημα του ΔΟΛ. Ούτε καν με ένα θαύμα.

Το ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ στην πορεία τους, αν και  η πυξίδα τους έδειχε πάντα  κεντροαριστερό «Βορρά» στην ουσία ήταν άκρως συστημικά και συντηρητικά έντυπα. Μάλιστα,   σε σχέση με άλλες, ακόμα και δεξιές εφημερίδες (ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΒΡΑΔΥΝΗ κ.α), υπηρέτησαν το ελληνικό κατεστημένο με συνέπεια σε όλες τις παραμέτρους και τα συστατικά του. Και, φυσικά, καθόλου (ή έστω ελάχιστα)  το χώρο της Αριστεράς. (Ο Χ.Λαμπράκης, να μην ξεχνάμε, υπήρξε μέγας αντικομμουνιστής).

Ο ιδρυτής  του ΔΟΛ παρέμεινε, ως τα στερνά του,   ακραιφνώς συστημικός και σφόδρα κρατικιστής.  Να θυμίσουμε μόνο πως όταν ο παλιός αγωνιστής Βασίλης Τσιρώνης επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί για το αίσχος του εκλογικού συστήματος και την κλοπή των ψήφων, αλλά και για  το αμαρτωλό πολιτικό-κομματικό  σύστημα  γενικότερα στην Ελλάδα την εποχή του και κήρυξε  συμβολικά το διαμέρισμά του «ανεξάρτητο κράτος,» ο μεγαλοεκδότης -βαρώνος του Τύπου Χ. Λαμπράκης, λύσσαξε μέσα από τα έντυπά του  να ζητάει, εμμέσως πλην σαφώς, «την κεφαλήν επί πίνακι»  του ακτιβιστή Τσιρώνη, επειδή εξευτέλιζε τάχα το κράτος και τους θεσμούς του με αυτή του την ενέργεια. Και ο Μπάλκος, ο ακροδεξιός υπουργός του Κ. Καραμανλή, του έκανε τη χάρη.   Δολοφόνησε τον ασυμβίβαστο αγωνιστή   άοπλο μέσα στο ίδιο του το σπίτι και μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών του!

Από την άλλη, οι ίδιες εφημερίδες ΤΟ  ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ, αποτέλεσαν μια ζωή «άβατο» και απροσπέλαστο χώρο, ,αφού για να προσληφθεί σ΄αυτές δημοσιογράφος ή να αρθρογραφήσει κάποιος, όφειλε να  διαθέτει τις προδιαγραφές που προσ-διόριζε και απαιτούσε  ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ . Αλλά κι αυτές, βέβαια,  δεν είχαν πάντα σχέση με τα δημοσιογραφικά εφόδια του αιτούντος πρόσληψη ή άλλα, κυρίως,  ιδεολογικά κριτήρια.

΄Ετσι ο Χ. Λαμπράκης δημιούργησε μια «οικογενειακή»  εκδοτική επιχείρηση, «μανιάτικης φαμίλιας»,  που τη συγκροτούσαν και τη  δούλευαν (σχεδόν μόνιμα και σταθερά) επί δεκαετίες ολόκληρες, πρόσωπα, που είχε επιλέξει  μόνος του, με τα δικά του  προσωπικά κριτήρια και τις λοιπές ιδιαιτερότητες, οι οποίες  διέκριναν τον εκδότη. Το ίδιο και οι αρθρογράφοι και   συνεργάτες των εντύπων του.

Πάντως, όποιος είχε την «τύχη» να…  υιοθετηθεί στην οικογένεια ΔΟΛ, έκανε την…τύχη του. ΄Ολο σχεδόν το άθλιο συνάφι των παλιών δημοσιογράφων,  πέρασε από  τη «Στοά» Λαμπράκη. Ο Γ. Λιάνης, ο Α. Σκιαδόπουλος, ο Κ. Χαρδαβέλας, ο Λ. Παπαδόπουλος, ο Μ. Τριανταφυλλοπουλος,  για να θυμίσουμε  εκείνους που τουλάχιστον πρόλαβα ο ίδιος , ήταν τα χαϊδεμένα παιδιά του  Συγκροτήματος.  Ο λαϊκισμός,η ερασιτεχνική διαχείριση της επιστήμης της δημοσιογραφίας και η ψευτοαριστερή κουλτούρα  ήταν τα μοναδικά τους  προσόντα.

Αλλά και οι λοιποί αρθρογράφοι-συνεργάτες όπως ο  Κ.Θ Δημαράς, Γ.Π Σαββίδης,ο  Μ.Πλωρίτης ο Σ.Πλασκοβιίης, ο   Κ. Γεωργουσόπουλος,ο Θ.Νιάρχος, Β. Κρεμυδάς, ο Στ Φασουλής . κ.α συνήθως σοβαροφανείς και με επιστημονικοφανείς «περγαμηνές», υπηρέτησαν παραδειγματικά, αλλά και  μονοπώλησαν τη δραστηριότητα  του Τύπου στην εποχή τους.  Το χειρότερο,  καλλιέργησαν  δεκαετίες ολόκληρες μέσα από ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ τις περισσότερες από τις παθογένειες της φυλής. Τη διαπλοκή, το κομματικό οπαδιλίκι, την   ψευτοκουλτούρα, το διανοουμενισμό και την κατ΄επίφαση  προοδευτικότητα. Στην ουσία δεν υπήρξαν τίποτα περισσότερο από ενεργούμενα του αφεντικού τους. Κι αν υπηρετούσαν κάτι, αυτό ήταν τα συμφέροντα  του μεγαλοεκδότη, τα δικά τους και φυσικά την άρρωστη φιλοδοξία για δημοτικότητα και αναγνωρισιμότητα, τα οποία εξαργύρωναν παντοιοτρόπως.

Τρία επιχειρήματα θα επικαλεστούμε  σε επίρρωση  της άποψή μας. 1. Με τη δύναμη  των δύο ειδικά αυτών, παραδοσιακών εφημερίδων και με τα «κονέ», τις  διαπλοκές που διέθετε σε όλες τις κυβερνήσεις  ο Χ. Λαμπράκης πλούτισε στην κυριολεξία.΄Εκανε γερή μπίζνα  την εμπορική δημοσιογραφία και τις λοιπές εκδοτικές του επιχειρήσεις. 2. Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι από το επιτελείο- υπαλλήλους του ΔΟΛ …διέπρεψαν σε όλες τις κορυφές ή  και  τις παρυφές του Συστήματος και ιδιαίτερα στην  πολιτική, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις σοόου μπίζνες, την «τέχνη» και στα λοιπά «βήματα» που διαθέτει η  παραπληροφόρηση της εμπορικής δημοσιογραφίας.3. ΄Ηταν  τόσο σημαντική η προσφορά όλων των μέσων-εργαλείων που διέθετε στα χέρια του ο εκδότης και η χρήση τους από τους συνεργάτες τους για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ,που τόσα χρόνια μετά από την…προσφορά του ρέκτη μεγαλοεκδότη και του επιτελείου -υπαλλήλων του, η Ελλάδα έπιασε πάτο  ως χώρα στους περισσότερους τομείς . ΄Οσο  για τον σύγχρονο ΄Ελληνα ,  απεδείχθη χειρότερος  απ΄όλες τις προηγούμενες γενιές.  Και όλα αυτά μετά από την …ανεκτίμητη προσφορά στη διαμόρφωση της κουλτούρας ενός λαού (υποχρέωση του Τύπου) από  το συγκρότημα Λαμπράκη και τα τσιράκια-υπαλλήλους του, που δέσποζε στη χώρα και ήλεγχε ασφυκτικά τη ζωή του τόπου σε όλες τις εκφάνσεις της.

Και μόνο από  συναισθηματικό ψυχαναγκασμό, αλλά και καθαρά ιστορική υποχρέωση («κατά καθήκον» που λέγανε παλιά), να ευχηθούμε «καλό κατευόδιο» στο μεγάλο και αγύριστο  ταξίδι,που πορεύονται  ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ. Και κλείνοντας, να παραδεχτούμε το «αμάρτημα  της νιότης» μας. Και οι δυο αυτές εφημερίδες  του Χ.Λαμπράκη, μας  συνόδευαν για χρόνια στην ηλικιακή ,πνευματική και ιδεολογική μας ωρίμανση. Ευτυχώς, που δεν υπήρξαν οι «δάσκαλοί»,που σήμερα σεμνυνόμαστε πως μας «μόρφωσαν» και τους «βγάζουμε το καπέλο»