31 ΜΑΪΟΥ. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ 8.000.000 ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

  1. α.Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος:

Σήμερα, 31 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) είναι καθηλωτικά: Το τσιγάρο και ο καπνός σκοτώνουν πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Από τα θύματα του τσιγάρου, τα 7 εκατ. είναι οι ίδιοι καπνιστές, ενώ περί το 1,2 εκατ. πεθαίνουν από επιπλοκές παθητικού καπνίσματος. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι το τσιγάρο σκοτώνει σχεδόν το 50% των καπνιστών.

Corona, Coronavirus, Ιό, Αίμα, Πλάσμα

Βίντεο-σοκ: Δείτε τι κάνει το τσιγάρο στους πνεύμονες... - Iatropedia

β. Ερευνα του ΕΚΠΑΑ: Πάνω από 8.500 θάνατοι κάθε χρόνο στην Ελλάδα οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα

“Όπως φαίνεται από την έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους ακόμα και από πανδημίες όπως αυτή του Covid-19», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΚΠΑΑ, Πέτρος Βαρελίδης. Όπως επισημαίνει, «κατά τη διάρκεια της λήψης των περιοριστικών μέτρων διαπιστώθηκε μείωση κατά 1/3 της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεγονός που σίγουρα έχει μία θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία», προσθέτοντας ότι «σημασία έχει να δούμε στο τέλος του έτους ποιά είναι η μέση τιμή της ετήσιας ρύπανσης».

***
Η δύναμη του ανθρώπου είναι στο μυαλό του. Ακόμα και η ηθική του έχει έδρα το ΝΟΥ. Ο Αριστοτέλης  υποστηρίζει  πως  οι άνθρωποι κατέχουν  ένα µέρος του  Νοῦ  του (“αριστοτελικού)  Θεού και ως προς αυτό είναι και οι ίδιοι  σαν Θεοί (έστω και σε  περιορισµένη έκταση, μικροί Θεοί).
Με την υστερία του κορονοϊού, μια από τις πολλές παρενέργειες της παραπληροφόρησης της γνωστής μαφιόζικης βιομηχανίας, ήταν  εκείνη της διασάλευσης, της εκμηδένισης της ισχύος του ανθρώπινου Νου, των κανόνων που όρισε η Φύση  με τις λογικές αρχές.  Βαρύ πλήγμα επίσης  δέχτηκαν τα με αίμα και  συνταγματικά πια κατοχυρωμένα,  σχεδόν παγκοσμίως,  ατομικά δικαιώματα,η οικονομία  και η  ψυχική υγεία των ατόμων.
Το ισχυρότερο πλήγμα,όμως,  το δέχτηκε  Λογική.  Βιασμός,ολέθρια κακοποίηση του Νου,των κανόνων με τους οποίους  για αιώνες πορεύεται η ζωή στηριγμένη αποκλειστικά  σε αυτούς. Να σου κάνουν το “μαύρο, άσπρο”, να σου λένε είσαι τρελός που δε βλέπεις το γάιδαρο να έχει βγάλει φτερά και να πετάει!
Εδώ και κάμποσες δεκαετίες ζούμε στην παγκόσμια κοινότητα  ένα πρωτοφανές έγκλημα που αφορά τη συμπεριφορά μας απέναντι στη  Φύση. Ο άνθρωπος ανέτρεψε εν πολλοίς τους αναφαίρετους και απαρασάλευτους  κανόνες της και συμπεριφέρεται ως εχθρός και αντίπαλός της. Τα  αποτέλεσμα τραγικά και μη αναστρέψιμα. Μια από τις δραματικότερες συνέπειες αυτής της αφροσύνης,  υπήρξε η κατακόρυφη αύξηση ανίατων μέχρι σήμερα ασθενειών, όπως η μάστιγα του καρκίνου. Πάνω από 10.000.000 σκοτώνει η “επάρατη νόσος” στον κόσμο.
Ο εξουσίες,όμως,  ουδέποτε ξεκίνησαν  ένα πραγματικό πόλεμο ενάντια σε αυτό το ανοσιούργημα της ανατροπής των φυσικών νόμων. Π.χ να τρέφεται ο σύγχρονος άνθρωπος τις τελευταίες δεκαετίες   με βιομηχανικά κρέατα από ζώα και πτηνά που έχουν υποστεί ηπατικό σοκ από τις ορμόνες που δέχονται για να αυξήσουν βάρος.’ Η, η  απλή, καθημερινή  ντομάτα να παράγεται και να καταναλώνεται  τίγκα σε εξοντωτικά φυτοφάρμακα. Κι ακόμα, να  “πνίγονται” ενήλικες και παιδιά  μέσα σε μια   τόσο επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, που ποτέ  στο παρελθόν δεν υπήρξε όμοια. Για να μην ξεχνάμε, φυσικά,   και την καταραμένη συνήθεια να εισπνέεις καρκινογόνο  καπνό ,που εναποτίθεται  “βουνό”στα πνευμόνια του καπνιστή, παθητικού και ενεργού , και καταντούν χειρότερα από καμινάδα. Είναι αυτές ακριβώς  αιτίες από τις βασικότερες στη λίστα της ανάπτυξης στο ανθρώπινο οργανισμό  καρκινικών νεοπλασιών κακοήθους μορφής .
Ουδείς, όμως,  διανοήθηκε ποτέ να καταργήσει εντελώς τα εγκληματικά φυτοφάρμακα ,τις καρκινογόνες ορμόνες , να απαγορεύσει  “επί ποινή θανάτου” ρυπογόνες εστίες “πάσης φύσεως” ή   το κάπνισμα σε όλες του τις μορφές , για να αποτραπεί το κακό που θερίζει σε τέτοιους αριθμούς τις ανθρώπινες κοινωνίες.
Αλλά, αν δεν έγινε αυτό για τους καρκίνους  εδώ και 60/70 χρόνια ,έγινε στις μέρες μας  για μια απίστευτη αιτία. Την εμφάνιση  του κορόνα ,ιού της οικογένειας της γρίπης, οποίος  τελικά αποδείχτηκε εντελώς ακίνδυνος και…γραφικός σε σχέση με το θανατικό που είχαν προξενήσει παλιότερες πανδημίες, αλλά και τις σύγχρονες μάστιγες, όπως καρκίνος, εγκεφαλικά, παχυσαρκία, τροχαία. 
Σταμάτησαν τη ζωή με την εμφάνιση της επιδημίας  στην Κίνα,γιατί έτσι το θέλησε η Τέταρτη εξουσία, η μαφία της παραπληροφόρησης.  Για εύκολο κέρδος και επίδειξη  δύναμης επιβολής..Η εκτελεστική,η νομοθετική και η δικαστική εξουσία ακολούθησαν, βέβαια, κι αυτές, αλλά …καταϊδρωμένες   στις δικτατορικές ορέξεις  της αδερφής τους και ζαλισμένες από τα συνεχή χτυπήματα  και τις   άνευ λόγου απαιτήσεις του αισχρού Τύπου   για πρωτάκουστες συνταγματικές εκτροπές .
Πρώτη τέτοια απίστευτη εκτροπή η  κατάργηση της κεφαλαιώδους (συμβολικά τουλάχιστον ) σημασίας της “ελεύθερης κυκλοφορίας” και του περιορισμού  (φυλάκιση) των ανθρώπων στους 4 τοίχους. Τα υπόλοιπα, όσες παρενέργειες  επακολούθησαν, ήταν  απότοκα αυτής της συνταγματικής ΄Υβρεως .  Κατάρρευση της οικονομίας,  ψυχικό πατατράκ και ένα σωρό  όμοια.   ΄Ολα στο βωμό του κέρδους της βρόμικης,  εμπορικής δημοσιογραφίας και της γονιδιακής παθογένειας  σε  δημαγωγικές συμπεριφορές   των κυβερνήσεων.
 
 8.000.000 τα  θύματα του καπνού. 1.200.000 τα θύματα του  παθητικού  καπνίσματος. Ο  κορονοϊός με το ζόρι κατάφερε να χρεωθεί με κάποιες δεκάδες χιλιάδες θύματα. Ούτε αυτοί οι ίδιοι οι “Τσιόδρες” ξέρουν την αλήθεια . Κι ας δίνουν 350.000 νεκρούς .Επιστήμονες ,που δεν είναι της συνομοταξίας  “Ψάλτη”, δίνουν  πενιχρά νούμερα θανάτων αποκλειστικά από τον Covid-19» και πάντως  κάτω κι από  100.000!
 
Φρίττει ο Νους του σώφρονος,  του συνετού ανθρώπου. Πώς να δεχτεί ότι  τα 10.000.000 είναι …μικρότερα ως αριθμός από τις 100 .000 , χωρίς η λογική να υποστεί  σοκ; Πώς ο, έστω και ελάχιστα “ψαγμένος”, να αποδεχτεί  να βάλει στην καθημερινότητά του τη μάσκα ,όπως του συνιστούν  ανά λεπτό τα μέσα της προπαγάνδας ,για να προφυλαχτεί από τον κορονοϊό, αλλά την ίδια στιγμή  να συνεχίζει στην ίδια καθημερινότητα να βάζει στο τραπέζι του το πιάτο με το  ορμονοκοτόπουλο και τη φαρμακωμένη  ντομάτα που αργά η γρήγορα θα καταστήσουν  και τούτον ένα από τα θύματα του καρκίνου; 
Και κάτι άλλο,  απαρατήρητο από τους πολλούς, λόγω της ανίερης προπαγάνδας του γκεμπελικού Τύπου,που γανώνει τα μυαλά τους:  Γίνεται πλέον συνείδηση ,συνηθίζουμε να ζούμε   με την ακλόνητη πια πίστη  στην “αθωότητα” ή έστω στη μη σφοδρή επικινδυνότητα  της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, της δηλητηρίασης  της τροφικής αλυσίδας ,  της καταστροφής του κλίματος, των ρυπογόνων βιομηχανιών, των  πάσης φύσεως κεραιών που εκπέμπουν θάνατο, αφού ο…Τύπος και οι λοιπές εξουσίες , ουδέποτε κήρυξαν “σταυροφορία”   για αυτά τα εγκλήματα , όχι δυο μηνών, ούτε δυο ημερών.  Κίνδυνος μέγας ,Αρμαγεδδών απρόβλεπτος,  πληγές Αποκάλυψης είναι ο  …κορονοϊάκος! Το λένε οι Γκέμπελς της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας .
Βασική ναζιστική αρχή: “Η επανάληψη είναι μητέρα της εμπέδωσης ακόμα και της πιο παράλογης άποψης και ιδέας”!  Το “ευαγγέλιο” του “κοντυλοφόρου”-“μικροφωνάκια”  σε όλο τον κόσμο.

 

2. α. Ντένβερ: Εκατοντάδες διαδηλωτές μπρούμυτα σε κινητοποίηση αλληλεγγύης – «Δεν μπορώ να ανασάνω»!

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Ντένβερ συμμετείχαν σε μια συμβολική κινητοποίηση αλληλεγγύης και απότισης φόρου τιμής στονπου δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο από αστυνομικούς τηςΜινεάπολης.

Οι διαδηλωτές ξάπλωσαν μπρούμυτα και με τα χέρια πίσω, όπως ακριβώς είχαν ακινητοποιήσει τον Φλόιντ οι δήμιοί του, και βροντοφώναζαν ρυθμικά «Ι can’ t breath», δεν μπορώ να ανασάνω!

Άλλη μια συγκλονιστική στιγμή αλληλεγγύης στην αμερικανική κοινωνία που βιώνει ιστορικές κινητοποιήσεις με αφορμή τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του άτυχου Αφροαμερικανού.

β. H «πυρκαγιά» απλώνεται και στον Καναδά, μεγάλη διαδήλωση στο Τορόντο

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο ειρηνικά στο Τορόντο για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και τον ρατσισμό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατο μιας νεαρής μαύρης γυναίκας στο Τορόντο, η οποία την Τετάρτη έπεσε από τον 24ο όροφο κτιρίου κατά τη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας, οι συνθήκες της οποίας παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες.

***

Αυτή παραπάνω είναι η καλή Αμερική. Της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών,της κατοχύρωσης των ατομικών δικαιωμάτων και των πάσης φύσεως ελευθεριών.Η μισή.

Η άλλη μισή είναι σαν τους μπάτσους της Μινεάπολης, ακροδεξιοί,ρατσιστές, φονιάδες.΄Οσοι έκαναν ένα Ντόναλντ Τραμ πρόεδρο  της χώρας του Αβραάμ Λίνκολν!

 

3. Ξαναχτύπησε» η Ρεπούση – Τι είπε για τα αρχαία ελληνικά

“Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι ζωντανή  γλώσσα”.

***

Η Ρεπούση, το έχουμε ξαναγράψει, είναι μια συστημική καθηγήτρια της  γνωστής πανεπιστημιακής “αλλαξοκωλιάς” και ως εκ τούτου ανεπαρκής και σε επιστημονικό και σε πολιτικό ήθος. Επιπλέον είναι και θορυβοποιός.

Φαίνεται να αγνοεί πως η νέα ελληνική γλώσσα είναι η συνέχεια της αρχαίας με τις γνωστές στην επιστήμη της γλωσσολογίας δαφοροποιήσεις,  μορφολογικές και άλλες, όπως  όλες οι   ζωντανές  και  εξελισσόμενες γλώσσες στον κόσμο.

Ουκ αισχύνει ,  ω  αισχρά  Ρεπούση,  η της πόλεως αισχύνη;   Αυτή τη γλώσσα λες  νεκρή, αμετροεπή , αχυράνθρωπε της αριστεροφροσύνης;

 

4. Οταν δεν θα επέλεγαν τον κ. Τσιόδρα

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Τον κ. Παύλο Πολάκη, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ουδείς άνθρωπος θα μπορούσε να τον πάρει στα σοβαρά. Ακόμη και στα social media, όπου δεν κυριαρχεί η ορθοφροσύνη. Οι περισσότεροι θα προσπερνούσαν τις ανορθογραφίες με κεφαλαία γράμματα, που συνήθιζε να αναρτά. Θα εθεωρείτο ένας από τους γραφικούς του «ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ», έστω κι αν ήταν στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος. Το πολύ πολύ να γελούσαν κάποιοι στο καφενείο με τα χονδροειδή καλαμπούρια του. «“Λοιμωγμένο σούργελο”! Μα, πώς τα λέει ο μπαγάσας…».

Το πρόβλημα με τον κ. Πολάκη δεν είναι η γραφικότητά του, ή η «σφακιανή αψύτητά» του, όπως τον αγιογράφησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Είναι ότι, με ή χωρίς κομματικές διαδικασίες, αλλά σίγουρα με την εύνοια του αρχηγού, μπήκε σε θέση ευθύνης. Μέγιστης ευθύνης όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός έδωσε την περασμένη Πέμπτη μακρά συνέντευξη για όλους και όχι για όλα. Ευθυγραμμίστηκε με το δόγμα Τραμπ, ο οποίος επίσης δεν μιλά με όλους τους δημοσιογράφους, παρά μόνο με όσους τον επαινούν: «Δεν μπορώ να κουβεντιάσω με όλους τους δημοσιογράφους. Στα Σφακιά λέμε στον καλό καλύτερα, στον κακό χειρότερα». Δεν μας είπε τι θα έκανε αν γινόταν επί των ημερών του το κακό, αλλά μας είπε τι δεν θα έκανε. Δεν θα τοποθετούσε τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, παρόλο που «είναι καλός επιστήμονας» (Alpha 28.5.2020). Ποιον θα έβαζε; Αγνωστο· στον λαϊκισμό δεν υπάρχουν καταφάσεις, παρά μόνο αρνήσεις. Ολοι όμως γνωρίζουμε την αλλεργία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αριστεία και την αξιολόγηση, οπότε μπορούμε με βεβαιότητα να εικάσουμε ότι θα μπορούσε να είναι κάποιος απόφοιτος τουριστικών επαγγελμάτων.

Μερικοί θα πουν, «ναι αλλά, προς τιμήν του, ο τέως υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πολλάκις ότι αυτός τον κ. Τσιόδρα θα επέλεγε για τη θέση…». Σωστό είναι αυτό, αλλά ο κ. Ξανθός δεν πίνει ρακές με τον κ. Τσίπρα σε παραλιακά ταβερνάκια της Κρήτης. Από την άλλη, όλοι βλέπουμε τα οικεία βέλη που δέχεται ο τέως υπουργός. Απλώς και μόνο το γεγονός ότι θεωρούμε πως είναι «προς τιμήν» κάποιου, η εκφορά του αυτονόητου, δείχνει το βάθος της στρέβλωσης του πολιτικού συστήματος. Κάποιοι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιτείνουν: «Μα εδώ, η κ. Λίνα Μενδώνη αντικατέστησε τον κ. Κωνσταντίνο Τσουκαλά με έναν καθηγητή μέσης εκπαίδευσης για τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού». Το ίδιο λέμε…

Το ερώτημα λοιπόν είναι: πόσους Τσιόδρες χάσαμε και πόσους Πολάκηδες εκλέξαμε για να φτάσουμε εδώ που είμαστε; Πόσες φορές τα κομματικά και μικροκομματικά κριτήρια (λόγω ανταγωνισμών στην ίδια κυβέρνηση) υπερίσχυσαν της αποτελεσματικότητας; Αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, θα βρούμε την απάντηση.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

**

Αυριανισμός που σπάει κόκαλα.  Δείξτε το εκεί στην Κουμουνδούρου του  Σκουρλέτη   να δει τί σημαίνει αυριανισμός  τυλιγμένος σε… χρυσόχαρτο  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ χρήσης  και μάλιστα σε  βιομηχανική παραγωγή Αλέξη  Παπαχελά.