AΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΄Η ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

1.Κούρτοβικ: Ένα βήμα πριν το κώμα ο Κουφοντίνας – Ψεύδεται η Νικολάου

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι λίγο πριν το κώμα, βρίσκεται στα όρια ζωής και θανάτου», είπε μιλώντας στο OPEN η συνήγορος του Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Η απεργία πείνας είναι δικαίωμα του κρατούμενου που προβλέπεται από το σωφρονιστικό κώδικα, δεν έχει άλλο τρόπο να διεκδικήσει την άσκηση των δικαιωμάτων του», είπε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία είναι αυτή που εκβιάζει.

 

2.Απεργία πείνας για συμπαράσταση στον Δ. Κουφοντίνα από καθηγήτρια της ΑΣΚΤ

Απεργία πείνας για συμπαράσταση στον Δ. Κουφοντίνα από καθηγήτρια της ΑΣΚΤ

Με ένα μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία στη συνέχεια αποκλείστηκαν, όπως και πολλών άλλων συμπολιτών μας που εξέφρασαν στήριξη στα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Γεωργία Σάγρη, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε απεργία πείνας.

Η καλλιτέχνιδα, που έχει βραβευτεί στο παρελθόν για το έργο της, κυρίως περφόρμανς, και έχει σημαντική καριέρα και στο εξωτερικό, αναφέρει ότι από την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Επίσης, με σύνθημα «Λέμε όχι στην απάθεια. Με το ίδιο μας το σώμα», καλεί όλους σε μαζική απεργία πείνας.

3. ΤΟΥΡΚΙΑ. ΠΕΘΑΝΕ Η HELIN BOLEK. 288 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΦΥΛΛΟ !

Η τραγουδίστρια Helin Bolek

***

Ιωάννα Κούρτοβικ.

“Η απεργία πείνας είναι δικαίωμα του κρατούμενου που προβλέπεται από το σωφρονιστικό κώδικα, δεν έχει άλλο τρόπο να διεκδικήσει την άσκηση των δικαιωμάτων του».

Η γνωστή δικηγόρος και ακτιβίστρια Ιωάννα  Κούρτοβικ διατύπωσε και στήριξε την ευρύτερη αντίληψη που επικρατεί παγκόσμια πως η απεργία  πείνας είναι δικαίωμα, όχι μόνο ενός κρατούμενου, αλλά οποιουδήποτε που  θέλει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, αλλά δεν έχει άλλο τρόπο. Υπό τον ορισμό αυτό, επομένως , ο Δημήτρης Κουφοντίνας στην ουσία άσκησε ένα δικαίωμα ,που του παρέχει ο νόμος , αυτό της απεργίας πείνας και δίψας για την ικανοποίηση  του αιτήματος της μεταφοράς του στον κατάστημα κρατουμένων του Κορυδαλλού.

Θα συμφωνούσαμε απολύτως,  και με  τον τρόπο που διάλεξε ο συγκεκριμένος πολιτικός κρατούμενος Δημ. Κουφοντίνας να διεκδικήσει την ικανοποίηση του  παραπάνω  δικαιώματός  του, και με την υπενθύμιση της δικηγόρου του πως  η απεργία πείνας-δίψας είναι ένα ΝΟΜΙΜΟ  ,αλλά έσχατο  μέτρο διεκδίκησης,  υπό ορισμένες,  όμως, προϋποθέσεις.

Αν παίρνεις  την  απόφαση να παίξεις “κορώνα γράμματα” της ζωή σου, για να πετύχεις κάτι μικρό ή μεγάλο και τα “δρώμενα” της  τραγωδία σου  θα εξελιχθούν  σε μια χώρα με καθεστώτα σαν αυτό της Κίνας, της Ρωσίας, της Β. Κορέας, του Ιράν, της Τουρκίας  και της Ελλάδας, για να μείνουμε στα πιο χαρακτηριστικά ολοκληρωτισμού και  ασυδοσίας της εξουσίας, έχεις χάσει ήδη αυτό το παιχνίδι από το ξεκίνημά του. Με δικτάτορες και  “κατ΄όνομα” και επίφαση εκλεγμένους  προέδρους και πρωθυπουργούς τέτοιων   κυβερνήσεων, όπως ο Πούτιν, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης με μακιαβελική και  θατσερική  αντίληψη της άσκησης της εξουσίας,  δεν θα  υποστηρίζαμε πως είναι  και η καλύτερη  ιδέα, ο πιο πρόσφορος τρόπος ,  για να πετύχεις  το προσδοκώμενο.

΄Οποιος τελικά αποφασίζει  να  ξεκινήσει αγώνα απεργίας πείνας-δίψας, όπως σήμερα ο  πολιτικός κρατούμενος στο νοσοκομείο της Λαμίας, οφείλει να  γνωρίζεις και να περιμένει  πως η κατάληξη, το πλέον πιθανό, θα  είναι αυτή που είδαμε στην περίπτωση  των Ιρλανδών στην  Αγγλία της Θάτσερ,  της Helin Bolek στην  Τουρκία του Ερντογάν  και του Δημήτρη Κουφοντίνα αυτή την ώρα στην   Ελλάδα του Μητσοτάκη.  Εκδικητική ,βάρβαρη άρνηση υποχώρησης, αφού  επικρατούσα αντίληψη  των ημερών στην κυβέρνηση  είναι η  “ελέω θεού” , με εντολή θεού (διάβαζε μειοψηφίας λαού) εντολή  άσκησης της   εξουσίας. Κι αυτό σημαίνει  ανυποχώρητη στάση, εγκατάλειψη, τιμωρία κα καταδίκη σε     βασανιστική και τρομακτική απίσχανση του σώματος, μη αναστρέψιμη  βλάβη των εσωτερικών οργάνων και τέλος σε  επώδυνο  θάνατο.

Η ιστορική εμπειρία, επομένως,  μας δείχνει πως είναι   σισύφεια προσπάθεια και λίαν επικίνδυνη απόφαση του καταπιεσμένου από  τέτοια καθεστώτα  πολίτη, να επιλέξει αυτής της μορφής  αγώνα ,την απεργία πείνας-δίψας για την διεκδίκηση των δίκιων του. Είναι καταδικασμένος  από την αρχή σε θάνατο!

Εδώ, σε παλιότερα κείμενά μας  πάλι ,είχαμε επισημάνει την ανάγκη οι ακτιβιστικές, κινηματικές κοινότητες παντός είδους, να διερευνήσουν , να ανακαλύψουν  και να εφαρμόσουν νέες μεθόδους αντίστασης.   Ο διαδηλώσεις, οι πορείες, οι απεργίες πια , αν δεν έχουν συλλογικότητα και μεγάλη διάρκεια, απλώς δίνουν την ευκαιρία στις δυνάμεις καταστολής μιας κυβέρνησης να μη “σκουριάζουν”, να προχωρούν σε ασκήσεις ετοιμότητας για πραγματικές περιπτώσεις εσωτερικής αναταραχής.  Αλλιώς,  δεν αγγίζουν τέτοιες εκδηλώσεις και μορφές αγώνα την εξουσία.  Πολλώ μάλλον, αν πρόκειται για ….αγωνιστική δραστηριότητα “Ρουβίκωνα “,να  “περιέρχεσαι, δηλαδή ,  τας οδούς και τα ρύμας”,  τις δημόσιες υπηρεσίες , τις πρεσβείες και τα..σούπερ μάρκετ και να …ρυπαίνεις το περιβάλλον  με αστεία τρικάκια και μπροσούρες της πλάκας!

Δε θα έκανα ποτέ απεργία πείνας  υπό τέτοια καθεστώτα, αν ήμουν στη θέση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Θα κατέφευγα “ικέτης” σε μια πρεσβεία χώρας με  “εγνωσμένο”  πολιτικό και δικαιικό πολιτισμό.  Δε θα αυτοκτονούσα σε μια χώρα , όπως την κατάντησε  Δικτατορία  ο γιος του αλήστου μνήμης  βασιλοχουντικού , Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Θα προχωρούσα σε τέτοια μορφή  αγώνα,  μόνο αν   πρωθυπουργός της  χώρας  ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και σε καμιά περίπτωση με Κυριάκο Μητσοτάκη.  Η Ελλάδα σήμερα είναι  σε αντικειμενική πολιτική  σύγκριση-ανάλυση,  μια κοινοβουλευτική δικτατορία. Και  μάλιστα έχει αφήσει προ πολλού πίσω αυτή του ΄Ορμπαν , για να ταυτιστεί απολύτως  πια με εκείνη  του Πούτιν .  Δεν το γνώριζε αυτό ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όταν  ξεκινούσε την  απεργία πείνας και ειδικά εδώ και μια εβδομάδα  και απεργία δίψας;

Βιάστηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.  Αν περίμενε, το σίγουρο ήταν  πως θα έρχονταν (και έρχονται) καλύτερες ημέρες στην Ελλάδα. Η  φασιστική  κυβέρνηση που σήμερα κυβερνά τον τόπο , σύντομα θα καταρρεύσει  κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της.  Είμαστε απολύτως σίγουροι  με αυτή την  “πρόβλεψη”.

Ανεξάρτητα, πάντως,  από τα παραπάνω, αυτή την ώρα προέχουν δύο “εκ των ων ουκ άνευ”  προτεραιότητες:

  1. Η αυτόβουλη και  άμεση λήξη της απεργίας πείνας -δίψας του πολιτικού κρατούμενου,  γιατί δεν έχει κανένα νόημα πλέον η συνέχισή της.  Η νίκη του είναι κορυφαία και αναμφισβήτητη.  Και ο ίδιος είναι περισσότερο απαραίτητος ζωντανός, παρά πεθαμένος.  Δε θα είναι λύση, αν μετά το θάνατό του,  ξεκινήσει νέος κύκλος  δράσης  ένοπλου αγώνα από μια  καινούρια “17  Νοέμβρη” που  θα λέγεται  πια “Ε.Ο Δημήτρης Κουφοντίνας”. Δεν οδηγούν  πουθενά τέτοιου είδους αναβίωση αντίστασης και  δράσης.
  2.   Η οικογένεια και το συντονιστικό όργανο του αγώνα συμπαράστασης  στον απεργό πείνας-δίψας ,  ΣΗΜΕΡΑ κιόλας να ξεκινήσουν πανελλαδική, καθιστική διαμαρτυρία στις πλατείες των μεγάλων πόλεων . Η απεργία πείνας που ξεκίνησε η ακτιβίστρια καθηγήτρια της ΑΣΚΤ είναι αξιέπαινη, μεν,  αλλά και αυτή αδιέξοδη. Ο κόσμος πιο λογικά και εύκολα θα συμμετείχε σε μια καθιστική  διαμαρτυρία, που θα κρατούσε μέρες και  θα ήταν  δυναμική και ανυποχώρητη.

Έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την υπόθεση Κουφοντίνα

 

Στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα και τη συστηματική παραπληροφόρηση για την υπόθεσή του και την απεργία πείνας και δίψας που πραγματοποιεί.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι

  • Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα
  • Αγγελική Σεραφείμ, δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ
  • Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ
  • Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ
  • Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος, Ένωση Δικηγόρων για την Υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, μέλος της AED

Δείτε την εκδήλωση από το κανάλι της ιστοσελίδας The Press Project στο youtube.