ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2021. HOMO-NAURALIS.GR

 Συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες (από 24/5/2021)  και ολοκληρώθηκε σήμερα  η “δημοσκοπική” μας έρευνα ,  όπως την ανακοινώσαμε στις 29/5/2021.   Γράφαμε:

                                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε εξέλιξη  βρίσκεται η δημοσκόπηση που ξεκινήσαμε  στις αρχές της εβδομάδας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο,  Ρόδο και Κέρκυρα.

Τούτη τη φορά , η έρευνα είναι διαφορετική. Το ζητούμενο δεν είναι ούτε ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αύριο οι  συμμετέχοντες, ούτε ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός.  Εντελώς διαφορετικό το περιεχόμενό της.

Φιλοδοξούμε το δείγμα μας να φτάσει στα 2.000 άτομα . Τούτη τη φορά ,έχουμε και περισσότερους συνεργάτες, που  διεξάγουν τη δημοσκόπηση ,  αλλά και περιορισμένες περιοχές επίσκεψης .  Και τα δύο,  διευκολύνουν τη γρηγορότερη  περάτωση  της.

 

Προηγουμένως, κρίνουμε απαραίτητο  να παραθέσουμε κάποιες απόψεις με τις οποίες συμφωνούμε απολύτως,  αλλά θα θέλαμε να έχουν τη σφραγίδα  επικύρωσης  άλλων και όχι τη δική μας. Κι αυτό για να μη λέμε εμείς, όσα λέει η πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα.  (πηγές: TVXS -EFSYN):

1. “..Το Ευρωβαρόμετρο πάντως, ως η επίσημη δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας. Σε αντίθεση με τις εγχώριες δημοσκοπήσεις και τον τρόπο που παρουσιάζονται από τα συστημικά ΜΜΕ, που όπως εκ του αποτελέσματος αβίαστα προκύπτει, υμνούν την κυβέρνηση και την παρουσιάζουν να είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτών και να κυριαρχεί πολιτικά, με διψήφια μάλιστα διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πως είναι δυνατόν τώρα οι Έλληνες πολίτες, στο μεν τελευταίο Ευρωβαρόμετρο (Μάρτιος – Απρίλιος 2021) να απαντούν αρνητικά στην κορυφαία ερώτηση αξιολόγησης της κυβερνητικής πολιτικής, δηλώνοντας δυσαρεστημένοι σε συντριπτικό ποσοστό 63% από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή, όταν απαντούν στις εγχώριες δημοσκοπήσεις να δηλώνουν ικανοποιημένοι και να υποστηρίζουν την κυβέρνηση που με την πολιτική της υπονομεύει τη Δημοκρατία; Αυτό αποτελεί θαύμα που μόνο μια σύγχρονη μετενσάρκωση του Μωυσή θα μπορούσε να πραγματοποιήσει…”

 

2. ” Να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να εξεταστεί η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionPoll ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή των βουλευτών-μελών της επιτροπής (Ν. Βούτση, Γ. Κατρούγκαλου, Σπ. Λάππα, Θ. Ξανθόπουλου και Π. Πολάκη). Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου «βγάζει μάτι ότι είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα πιο τρελά όνειρα του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου».

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου αυξήθηκε το ποσοστό της Ν.Δ σε 37,3% (από 36,2% τον Απρίλιο), ενώ μειώθηκε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε 19,9% (από 20,2% τον Απρίλιο). Επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη μέτρηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου: το 49% δηλώνει ικανοποιημένο με την κυβέρνηση σύμφωνα με την OpinionPoll, ενώ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο την κυβέρνηση εμπιστεύεται το 28%. Το 53% πιστεύει πως η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με την OpinionPoll, ενώ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 31% πιστεύει πως η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από πρώτη ματιά φαίνεται πως η απόσταση που χωρίζει τις δύο δημοσκοπήσεις είναι μεγάλη. Δεν μπορεί να έχουν δίκιο και οι δύο. Κάτι στραβό έχει γίνει. Ποια είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα; Τη μία δημοσκόπηση -αυτή που εμφανίζει την κυβέρνηση να είναι κυρίαρχη και τον Μητσοτάκη να υπερέχει έναντι του αντιπάλου του- ανέδειξαν, ως όφειλαν λόγω της σχέσης τους με το Μαξίμου, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και πανηγύρισαν. Την άλλη, που λέει ότι δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα και σκαμπιλίζει την κυβέρνηση, την έθαψαν.

Η καθοδήγηση του εκλογικού ακροατηρίου προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Από τη συχνότητα των δημοσκοπήσεων μέχρι τη διατύπωση πονηρών ή εσκεμμένα ασαφών ερωτημάτων. Το πόσο συχνά παραγγέλνει ένα κόμμα δημοσκοπήσεις έχει μεγάλη σημασία. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια ανιδιοτελή επιλογή. Αν ένα κόμμα γνωρίζει ότι είναι μπροστά στην πρόθεση ψήφου βομβαρδίζει τα μέσα ενημέρωσης με γκάλοπ που το ένα επιβεβαιώνει το άλλο. Η τακτική αυτή έχει τρεις στόχους: Να εμπεδωθεί η σιγουριά της νίκης στις τάξεις των οπαδών και να αποθαρρυνθούν οι αιρετικές φωνές. Να εδραιωθεί στο αντίπαλο στρατόπεδο κλίμα απαισιοδοξίας και εσωστρέφειας, να δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτησης της ηγεσίας. Να επηρεαστούν εκείνοι οι ψηφοφόροι που συνήθως πάνε με το κόμμα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει – πρόκειται για τη λεγόμενη οπορτουνιστική ψήφο.

Οι δημοσκοπήσεις από μέσο ειδικής ενημέρωσης μετατρέπονται συχνά σε όργανα πειθαναγκασμού. Οι πληροφορίες που παρέχουν επηρεάζουν τους πολίτες και διαμορφώνουν εκλογικές στάσεις. Είναι χρήσιμες όταν γίνονται με μέτρο και αυστηρά επιστημονικά κριτήρια (ζητούμενο για κάποιες απ’ αυτές), αλλά πρέπει να αποδραματοποιήσουμε το βάρος τους”.

 

 

Στη συνέχεια να  υπενθυμίσουμε  τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις (fake news) μέσω διαδικτύου,  όπως εν προκειμένω με τα  φτιαχτά αποτελέσματα “πέτσινων” δημοσκοπήσεων.

Ποινικός Κώδικας (νόμος 4619/2019)

Άρθρο 191
Διασπορά ψευδών ειδήσεων

  1. 1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

 

Είναι  φανερό, όπως το έχουμε ουκ  ολίγες φορές επισημάνει εδώ, πως σε ένα κράτος δικαίου, όπως δεν είναι η Ελλάδα, ο αντίστοιχος  “Ντογιάκος”  όφειλε εδώ και καιρό να έχει καθίσει στο σκαμνί  τους Παναγόπουλους και τους  Φαναράδες. Και όχι μόνο  .Κι αυτούς που πληρώνουν τις πέτσινες δημοσκοπήσεις κι αυτούς που τις δημοσιεύουν.

 

Σε μια  Μπανανία,  όμως, όπως είναι η Ελλάδα,  την οποία σήμερα κυβερνά μια συμμορία “λευκών κολάρων”,  απείρως χειρότερη από εκείνη των  καλάσνικοφ  και των τραμπουκισμών,  τα μέλη της πιστεύουν πως δε θα βρεθούν ποτέ  σε  διπλανά κελιά  με τους  Μαρινάκηδες, τους Αλαφούζους  και τους Χατζηνικολάου .  Αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων παραδέχεται πως  τέτοια  πιθανότητα ομοιάζει με όνειρο θερινής  νυκτός.

 Η Ιστορία, όμως,  λέει άλλα. Ας μην κοιμούνται  ήσυχοι,  ως αστόχαστοι,  “αναλφάβητοι,  άρπαγες και ανήθικοι  που είναι   πως θα την σκαπουλάρουν εσαεί.  ΄Ολα σε αυτό τον κόσμο  μπορούν να συμβούν τελικά.  Ακόμα και  να έρθουν και  τα πάνω, κάτω¨”.

Ο ποιητής Αρχίλοχος  το υπογράφει στους παρακάτω  στίχους τους:

Χρημάτων ἂεπλον οὐδέν ἐστιν οὐδ’ ἀπώμοτονοὐδέ θαυμάσιον, ἐπειδή Ζεύς πατήρ Ὀλυμπίωνἐκ μεσαμβρίης ἒθηκε νύκτ’, ἀποκρύψας φάοςἡλίου λάμποντος, λυγρόν δ’ ἦλθε ἐπ’ ἀνθρώπους δέος.ἐκ δέ τοῦ καί πιστά πάντα κἀπίελτα γίνεταιἀνδράσιν· μηδείς ἒθ’ ὑμέων εἰσορέων θαυμαζέτω

μηδ’ ἐάν δελφῖσι θῆρες ἀνταμείψωνται νομόν

ἐνάλιον, καί σφιν θαλάσσης ἠχέεντα κύματα

φίλτερ’ ἠπείρου γένηται, τοῖσι δ’ ὑλέειν ὂρος.

 

Δεν υπάρχει κανένα πράγμα ανέλπιστο ούτε χωρίς όρκο ούτε παράξενο, διότι ο Δίας, ο πατέρας των Ολυμπίων θεών,απ’ το μεσημέρι έφερε τη νύχτα, αφού έκρυψε το φως που λαμπερού ηλίου και κατέλαβε ψυχρός φόβος τους ανθρώπους. Βέβαια όλα τώρα γίνονται πιστευτά και τα αντέχουν οι άνθρωποι· κανείς να μη θαυμάζει, αν βλέπουμε τα δελφίνια ν’ αλλάζουν τα άγρια ζώα τη θαλάσσια

κατοικία τους και τα ηχηρά θαλάσσια κύματα γι’ αυτούς

γίνονται πιο ποθητά απ’ τη στεριά και για κείνα το βουνό.

 

 

 

Ας προχωρήσουμε ,μετά απ΄αυτά,   στην παράθεση των αποτελεσμάτων της  ΔΗΜΟΣΟΠΗΣΗΣ που όπως είχαμε διευκρινίσει στην Ανακοίνωσή μας ,δε θα είναι κομματική, αλλά  πολιτική.   ΄Ετσι, όπως οι εξαγορασμένες  “OpinionPoll” και  κατ΄ευφημισμό   δημοσκοπικές  εταιρίες,   δεν κάνουν ποτέ.

 

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ  ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ΤΟΥ  HOMO -NATURALIS.GR

(  Συμμετέχοντες 1877 άνθρωποι ,ηλικίας από 18 χρόνων  και πάνω).

 

 

1.Βαθμολογήστε την κατάσταση της χώρας  αυτή την ώρα  με τους χαρακτηρισμούς “ΚΑΚΗ – ΚΑΛΗ”   στον  πολιτικό, κομματικό,  οικονομικό και υγειονομικό χάρτη της.

ΚΑΚΗ                                                                    ΚΑΛΗ

1427                                                                              386

 

 

2. Στο τέλος της πανδημίας οι νεκροί στην Ελλάδα υπολογίζεται πως  θα φτάσουν τους 15.000. Θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει  αυτά τα τραγικά νούμερα  με τη σωστή διαχείριση της πανδημίας από κυβέρνηση,  Τύπο και επιστήμη;

ΝΑΙ                                                                                       ΟΧΙ

1 654                                                                                                              213

 

 

3. Σε ένα κράτος δικαίου με χαρακτηριστικά και  ποιότητα “Πολιτείας”, που οι εξουσίες της  λειτουργούν ικανοποιητικά,   στα οικονομικά  σκάνδαλα στην Ελλάδα,  όπως  τα κυρίαρχα  η χρεοκοπία της χώρας και  οι χρηματισμοί της    Novartis , θα είχαν καταδικαστεί οι αποδεδειγμένα κατηγορούμενοι και μάλιστα σε βαριές ποινές;

ΝΑΙ                                                                         ΟΧΙ

1731                                                                                              134

 

 

4. Οι  δύο  θεσμοί  (εξουσίες) της Δικαιοσύνης και του Τύπου  που όφειλαν να λειτουργούν αδέκαστα και ανεξάρτητα, στη χώρα μας  έχουν αποτύχει .  Να τα παρομοιάσουμε με  οικοδομήματα . Πρέπει  να  ” εκθεμελιωθούν ”    ή  μόνο να “επισκευαστούν”;

(ΤΥΠΟΣ) : ΕΚΘΕΜΕΛΙΩΣΗ                          ΕΠΙΣΚΕΥΗ

1614                                                                                                      236

 ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ:ΕΚΘΕΜΕΛΙΩΣΗ                                            ΕΠΙΣΚΕΥΗ

1404                                                                                                                  407

 

 

5.Βαθμολογήστε την αντικειμενική πληροφόρηση στην  Ελλάδα από  Τύπο και Εταιρίες δημοσκοπήσεων   στην  κλίμακα:  0-2,  3-5  , 6-9  (με ΑΡΙΣΤΑ το 9)

0-2                                   3-5                                   6-9

1370                                            370                                            85

 

 

6. Κάποιοι από το χώρο  της Τέχνης και της Επιστήμης, όπως για παράδειγμα ο Σαββόπουλος, ο Αρκάς, η Πρωτοψάλτη,  η Γλύκατζη- Αρβελέρ, ο Τσιόδρας (να επισημάνουμε τους πλέον  “ξεφωνημένους” υποστηρικτές αυτής της κυβέρνησης), ξεπέρασαν τα “εσκεμμένα” με την στήριξη- σκάνδαλο στο έργο της παρούσης κυβέρνησης.  Θωρείτε αυτή τη στάση  προπαγάνδα ή ορθή  επιβράβευση του έργου της κυβέρνησης;

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ                                                 ΟΡΘΗ    ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

1356                                                                                                       504

 

 

7. Γιορτάσαμε  τα 200 χρόνια  της Επανάστασης  του 1821.  Οι εορτασμοί, όπως  διεξήχθησαν και  από αυτούς που ανέλαβαν  τη  συγκεκριμένη ευθύνη, αποτύπωσαν και  απέδωσαν την ιστορική αλήθεια ,η οποία  ωφέλησε   τη συλλογική ιστορική μνήμη των Ελλήνων;

ΟΧΙ                                                                                                   ΝΑΙ

1215                                                                                                                             609

 

 

8. Η εξέγερση μιας μεγάλης μερίδας  Ελλήνων    στο λεγόμενο “ΕΜΦΥΛΙΟ”  ήταν  λαϊκή επανάσταση (πολιτική, κοινωνική κυρίως) ή ένας εμφύλιος, όπως τον αποκαλούν  συνήθως, στον οποίο  “αδερφός έσφαζε τον αδερφό”  από μίσος και φανατισμό;

ΗΤΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ                                                ΗΤΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟΣ

1131                                                                                                                       576

 

 

9.Ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει πως είναι ιδιοκτήτης  32 διαμερισμάτων και ενός σπιτιού στο Παρίσι. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,  ήταν  ο γνωστός  ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ  του 1965 και  συνεργάτης του βασιλιά στη δικτατορία των στρατηγών. Πιστεύετε πως από τις  δωροδοκίες του πατέρα και όχι μόνο  της Αποστασίας ,αλλά και από άλλες παράνομες    πράξεις (Μayo, αρχαιοκαπηλία κ.α)   ο γιος του σήμερα, “εκ κληρονομίας”, είναι από τους πλουσιότερους ΄Ελληνες και μάλιστα  χωρίς ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ;

ΝΑΙ                                                                                                     ΟΧΙ

1347                                                                                                                               521

 

 

10. Στην Ελλάδα έχουν αποτιμήσει  οι διάφορες πηγές το έργο των περισσότερων πολιτικών  του τόπου από τη σύστασή του σε ανεξάρτητο ελληνικό κράτος   μέχρι σήμερα με καθαρά  ιστορικά κριτήρια η με παραταξιακά-  κομματικά;

 

ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ-ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ        ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1720                                                                                  95