Η…ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ .

Ελευθερία του Τύπου: Στην 108η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα – Τελευταία στην E.E.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση των δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα βρίσκεται το 2022 χαμηλότερα από χώρες όπως το Μπουρούντι, το Γκαμπόν, η Μποτσουάνα και η Μογγολία.

***

Αυτή είναι η αλήθεια; ΄Η μήπως  είναι η  “αλήθεια” των RSF που έφεραν την Ελλάδα χαμηλότερα στην κατάταξη από τη Μποτσουάνα και τη Μογγολία στην  ελευθερία του Τύπου;   Ασφαλώς, είναι μισή αλήθεια.  Κι αφού δεν είναι ολόκληρη, μιλάμε  για   ψέμα.

Χωρίς  να βάλουν χεράκι α. η δολοφονία του δημοσιογράφου    Γιώργου Καραϊβάζ από τον ένοπλο  υπόκοσμο β. η Ολλανδή  δημοσιογράφος, ΄Ιγκεμποργκ Μπέουχελ,  λόγω της  εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης από τις φιλοκυβερνητικές χωματερές  για την  αντιπαράθεσή της με τον πρωθυπουργό στο Μεταναστευτικό και γ.  ο Βαξεβάνης που δεν έλαβε  κομμάτι από την πίτα  της Πετσολίστας,  όλα θα ήταν καλά κι ωραία για τους δημοσιογράφους ΧΩΡΙΣ  (ΜΕ ,λέμε εμείς) Σύνορα. ΄Η έστω δε θα την κατέβαζαν τόσες σειρές κάτω από το 2021.

Σε μια συντεχνία ,αυτή του  γκεμπελισμού,   ανήκουν όλοι τούτοι. Και ως γνωστό ,είναι οι  μόνοι που «το καλύτερο μέλος της έχει σκοτώσει τη μάνα του». Μηδέ εξαιρουμένων και των δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα.  Στην υπηρεσία της  προπαγάνδας, ανάλογου προσανατολισμού  με το μισθό και τα αφεντικά τους.

 Τώρα  κι αν διάφοροι κύκλοι μαφιόζων , διεφθαρμένων και πραιτοριανοί δικτατόρων  σκοτώνουν   κάποιους από το συνάφι και  διατυμπανίζεται  ως   μέγα θέμα και   ξεχωριστή είδηση,  απόδειξης της επικινδυνότητας  της  δημοσιογραφικής δουλειάς τους και μάλιστα ,επειδή την  κάνουν καλά(!), έχουμε να πούμε αυτό και μόνο:

 Κάθε  έμμισθη δουλειά,  έχει και τις απώλειές της. Παράπλευρες ή όχι. Ο μονιμάς στο στρατό ( χιλιάδες μισθοφόροι σκοτώθηκαν πρόσφατα στο Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο),  ο  αστυνομικός στην πιάτσα των «κακών»,  ο πιλότος στα  απρόβλεπτα προβλήματα σε ένα ύψος τα 38.000 ποδιών ,  ο βιομηχανικός εργάτης στις φάμπρικες και τις στοές του ορυχείου,  σε όλες τις πληρωμένες δουλειές, υπάρχουν   θύματα. Και μάλιστα ,οι παθόντες εν τη υπηρεσία είναι σε απέραντη  λίστα σε όλο τον κόσμο

 Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να  βγαίνει η μαφία των Γκέμπελς  και να ισχυρίζεται πως  σε όλο τον κόσμο δολοφονήθηκαν ,ας πούμε,  100 δημοσιογράφοι… πεσόντες στο καθήκον της  αντικειμενικής ενημέρωσης. Παραμύθια. Πεσόντες στην εκτέλεση των επαγγελματικών τους καθηκόντων .Πληρώνονται γι αυτά.

 Πάνε στο μέτωπο , όχι για να πολεμήσουν, όπως ο έφεδρος, θέλει δε θέλει, αλλά για να  τραβήξουν φωτογραφίες και   βίντεο από τις μάχες .Και να πέσει αμέσως μετά η διαφήμιση της σερβιέτας.  Ενήμεροι του κινδύνου πως μπορεί και να τους βρει μια σφαίρα. Ο μπάτσος στην Αμερική τρώει σφαίρα στο γκέτο για 4 χιλιάρικα  το μήνα. Και ο κάμεραμαν του CNN για 44.000  δολάρια το μήνα. Και όλα πληρωμένα στα ταξίδια.

 ΄

Στην Ελλάδα η ελευθερία του  Τύπου έχει σχέση με το έλλειμμα   ήθους και συμπεριφοράς της Αριστερής δημοσιογραφίας.  Και δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση.

Ο Κούλης κάνει άλλα κόλπα, όπως σε όλα τα  όμοια καθεστώτα ,  για να περνάει την προπαγάνδα του.  Αγοράζει όλα τα Μιντιακά  Μέσα (δηλαδή,  οι εφοπλιστές  που τον κουμαντάρουν) και τελειώνει.  ΄Εχει το μονοπώλιο και μπορεί να  βάζει τον Παναγόπουλο και το Φαναρά να λένε, ακόμα και την ώρα που καιγόταν η Ελλάδα από τη μια άκρη ως την άλλη  πως  το  «Μητσοτάκη γαμιέσαι»  και στις δημοσκοπήσεις μέσα τις στάχτες,  οι πληγέντες το θεωρούσαν…”άπρεπες και χυδαίες  κουβέντες”.  Και στην ίδια έρευνα ,την ίδια ώρα, ο Κούλης τους ,έβγαινε  πάλι πρώτος. Και  καλύτερος  πρωθυπουργός από συστάσεως ελληνικού κράτους.

 Δεν είναι ηλίθιος ο Μητσοτάκης ,έστω και ως συνταγματάρχης «χωρίς στολή» να  περάσει νόμο λογοκρισίας, σαν να ήταν ανόητος,  ένστολος Πατακός! ΄Ελεος!

Επομένως, άλλο αυτό και άλλο  η λογοκρισία Ζουρνατζή  που τέτοια  δεν υπάρχει  σήμερα στην Ελλάδα. Ο καθένας γράφει και λέει όσα και ό,τι θέλει. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Αλλά , τι δυνατότητα, ποιο βήμα  και τί εμβέλεια έχει ένα αλογόκριτο κείμενο να δημοσιευτεί, μια αλλιώτικη   είδηση να ακουστεί,να περάσει δημόσια και σε έκταση,     ώστε να έχουν  νόημα και σκοπό ύπαρξης  οι αντίθετες από τις απόψεις της εμπορικής δημοσιογραφίας. ΄Εχεις  εκατομμύρια να πάρεις τηλεοπτική άδεια;

Το Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Κυριακού, το Ράπτη και  τον Κουρτάκη τους ξέρεις. Εχουν ταυτότητα ιδεοληψίας και  ήθους.   Ξέρεις σε ποια μαφία προσφέρουν  υπηρεσία και πώς και με πόσα αμείβονται.

 Ξέρεις και φυλάγεσαι. Δεν περνάς ούτε από μακριά ΄Η, αν περάσεις κατά λάθος ,  σκουπίζεις και τη σκόνη των υποδημάτων σου.  Πόσο μάλλον να βουτήξεις και στους βόθρους τους.  Θα πνιγείς στο σκατό σαν ελόγου τους.

Ο Βαξεβάνης,  όμως;  Τα φυντάνια της κολεκτίβας συντακτών; Η Αυγούλα , που μας μεγάλωσε;  Κάτι νεόκοποι μοντέρνοι και σε θολά νερά  κολυμβώντες , σαν κάτι  Protagon και  Lifo-gleifo;   Εδώ  είναι το πρόβλημα της ανελευθερίας  του Τύπου. Η λογοκρισία του Ζουρνατζή  αυτοπροσώπως. ΄Όχι στην iefimerida.gr και το Μακελλειό.

Και μπορεί, μεν,  να δείχνει το δημοσιογραφικό αληταριό, όντας ίδιοι , πως δεν υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ τους  και πως  οι γραμμές τους, ως παράλληλες ,δε συναντώνται, αλλά ΑΠΑΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ  ΚΑΙ   “ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ”  ΣΤΗΝ  ΕΣΗΕΑ. ΑΛΛΙΩΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΦΜ, ΟΥΤΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

 ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!   ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΄Η ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΤΟΥΣ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΤΑΣ.  ΑΣΧΕΤΟ ,ΑΝ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ  ΣΤΙΣ  ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ  ΤΟΥ  ΨΕΥΔΟΥΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΝΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ,  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ “ΕΡΓΑΣΙΑ”, ΑΛΛΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ. ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΑ.

Και δια ροπάλου …  «ουδείς αγεωμέτρητος εισίτω»  στη δημοσιογραφική «Μεγάλη Στοά».    Εάν  δεν είσαι  δικός τους,  κι ας είσαι  ανταγωνιστής,  δεν έχεις φωνή. Στην πνίγουν. Ασυζητητί και επί τόπου.

΄Εχουν φίλτρα,  σουρωτήρια, σε σκανάρουν στις ακτίνες , δεν περνάς αλλιώς, αν δεν εγκρίνεσαι. Με τίποτα . Πολώ μάλλον, αν έχεις κρυμμένες βόμβες στα μπαγάζια  σου  Πας σούμπιτος , δεν τα γουστάρουν τέτοια. Πρώτα, η τάξη και η νομιμότητα της… αταξίας και της παρανομίας. Αλλιώς,ως σύστημα και τούτοι πού θα καταλήξουν,  έτσι και πάει κατά διαόλου το …Σύστημα;

. ΄Εχουν το μονοπώλιο,  ακούγονται μόνο οι δικές τους   φωνές  ή εκείνων που θα επιλέξουν τούτοι. Ο άλλοι είναι ανύπαρκτοι. Ως μη εγγεγραμμένοι στα κιτάπια της ΕΣΗΕΑ.

Ο φασισμός στα  καλύτερα του.  Αν οι Δημοσιογράφοι ΧΩΡΙΣ  σύνορα βαθμολογούσαν  με κριτήριο τη σωστή πληροφόρηση και κριτική,   Βαξεβάνης και Πορτοσάλτε στην Ελλάδα  θα έπαιρναν  τον ίδιο, απορριπτέο   βαθμό.

 Κι αν θέλετε  και την απόδειξη  για όσα   υποστηρίζουμε     πως  στην Ελλάδα ,δηλαδή, άλλο είναι η  ελευθερία  Τύπου και άλλο η  λογοκρισία και ποιοι την επιβάλουν,  σας την έχουμε έτοιμη στο πιάτο .  Σε λίγο που θα ανεβάσουμε το θέμα, θα το δουν μέχρι το βραδάκι εκατοντάδες  επισκέπτες. Και φυσικά  οι «ΚΥΠΑΤΖΗΔΕΣ» από το Ντοκουμέντο, την Εφημερίδα Συντακτών και την Αυγή.

Αν δείτε σεις  στα συγκεκριμένα “αριστερά”  έντυπα  να   αναφερθούν    σε αυτό το διαχωρισμό    και την πραγματική υπόσταση   της  ελευθερίας  του Τύπου και της  λογοκρισίας, θα μιλάμε για θαύμα. Όχι, βέβαια, πως κι αν συμβεί,   παίρνουμε κουβέντα πίσω από όσα είπαμε.

΄Ένα πράμα μετράει στην Ελλάδα της Πετσολίστας. Αν έχεις ταυτότητα ΕΣΗΕΑ και ΑΦΜ η επιχείρηση που σε προσέλαβε  κι ο Κούλης σας  εξαίρεσε από την πίτα, χωρίς  να  πετάξει και σε σας  κομμάτι,  βγαίνετε έξαλλοι και δηλώνετε  πως πέσατε θύματα λογοκρισίας.΄Οντες, οι χειρότεροι λογοκριτές!   Και αυτό  σημαίνει πως ελευθερία τύπου δεν υπάρχει στη χώρα.

Είναι λόγος ουσίας αυτός να  πιάσει πάτο η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα , αφού στραγγαλίζεται η επιχειρηματική, εκδοτική δημοσιογραφική δραστηριότητα στη χώρα  . Για την “ταμπακέρα” το κάνουν οι άνθρωποι. Απλώς, ας μην το λέμε και παραέξω στους αμύητους  ή  τα χαϊβάνια.