κ. ΝΤΟΓΙΑΚΟ, ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΚΑΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;

Μια κατάπτυστη   κυβέρνηση και ένας διαπλεκόμενος  θεσμός “Δικαιοσύνης”,   σε ρεσιτάλ θρασύτητας και κτηνωδίας.

 

*****

Εγκλημα: Το πιο σύγχρονο ναυαγοσωστικό παρακολουθούσε τη ναυτική τραγωδία δεμένο στο λιμάνι του Γυθείου

Documento

 

Το «Aigaion Pelagos» ένα από τα πλέον σύγχρονα ναυαγοσωστικά σκάφη στην Ευρώπη δεν κλήθηκε να βοηθήσει τους πρόσφυγες που πνίγονταν στην Πύλο. Μπορούσαν να σώσουν ανθρώπους και δεν το έκαναν;

Αμείλικτα ερωτήματα και ενδείξεις εγκληματικής ανευθυνότητας προκύπτουν αναφορικά με το ναυαγοσωστικό σκάφος «Aigaion Pelagos», το οποίο τις κρίσιμες ώρες του ναυαγίου που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ανθρώπους, βρισκόταν δεμένο λίγα μίλια μακριά από τον τόπο του δυστυχήματος στο λιμάνι του Γυθείου.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το στίγμα του συγκεκριμένου ναυαγοσωστικού, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα καλύτερα και μεγαλύτερα ναυαγοσωστικά σκάφη στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, φαίνεται πως –για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους-, το κέντρο επιχειρήσεων επέλεξε να το αφήσει παροπλισμένο τις κρίσιμες ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, στις 13 Ιουνίου στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Το σκάφος του Λιμενικού παρέμενε σε απόσταση και παρατηρούσε διακριτικά το αλιευτικό, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα. Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού έως τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Στις 02:04 π.μ. «ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφος του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερή κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού». Δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος δεν δόθηκε εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να συνδράμει στη διάσωση των προσφύγων το ναυαγοσωστικό σκάφος «Aigaion Pelagos».

Όλη αυτή την ώρα, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο του δυστυχήματος βρισκόταν το υπερσύγχρονο ιδιωτικό ναυαγοσωστικό «Aigaion Pelagos». Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα myshiptracking.com, το «Aigaion Pelagos» βρισκόταν από τις 18 Μαΐου 2023 στο λιμάνι του Γυθείου. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που δίνει μεταξύ άλλων πληροφορίες για τι στίγμα του πλοίου, το «Aigaion Pelagos» αναχώρησε από το λιμάνι του Γυθείου στις 00:03 της 14ης Ιουνίου, δύο περίπου ώρες πριν βυθιστεί το αλιευτικό. Το «Aigaion Pelagos» επέστρεψε στις 04:45 της 14ης Ιουνίου 2023 στο λιμάνι του Γυθείου, όπυ και παραμένει μέχρι και τώρα.

Πιο αναλυτικά, το «Aigaion Pelagos» στις 02:31έφτασε 7,78 ναυτικά μίλια δυτικά από την περιοχή του Αρχάγγελου, όπου και έσβησε τις μηχανές του. Στις 03:51 βρισκόταν 8,27 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από την περιοχή της Πλύτρας, όταν και αποχώρησε με κατεύθυνση το λιμάνι του Γυθείου, στο οποίο όπως ήδη προαναφ