ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ (ΑΠΟ 19/12) ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ Θ. ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ.

 Σε τέτοιους αγώνες  δεν έχει κότσια να  συμμετέχει  ο καθένας .   Xρειάζεται ανάστημα  ψυχής να το τολμήσεις.  Και προπαντός το δίκιο με το μέρος σου.

Τί  να μου πεις και συ τώρα, που θα βγεις για να σχολιάσεις με χολή  από τον καναπέ  σου.  Δε  υπολογίζουν την άδικη   κρίση  σου από τις ιδεοληπτικές  λοβοτομές σου,  όσοι αρνήθηκαν με σθένος και ααξιοπρέπεια  να ξαπλώσουν στο χειρουργείο του μυαλού και της συνείδησης που  βάζουν τους “μικρούς” και  ανόητους.

Είμαστε μαζί σου, Χατζηαγγέλου.  “Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”.  Είναι αγώνισμα για λίγους!

 

Τον Οκτώβρη 2022, η κυβέρνηση ψηφίζει τον νέο σωφρονιστικό κώδικα, που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την συνολικότερη κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζει σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Έναν σωφρονιστικό κώδικα που ανεβάζει τόσο προς τα πάνω τα όρια για να δικαιούνται κρατούμενοι συγκεκριμένων εγκλημάτων (πολιτικών, ληστειών, ναρκωτικών) άδειες και υφ’ όρων απόλυση, φτάνοντας στο σημείο να καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα στην άδεια των πολυ-ισοβητών. Την ίδια ώρα, αυστηροποιεί τους όρους χορήγησης και ανάκλησης εκπαιδευτικών αδειών, απαγορεύει τις μεταγωγές κρατουμένων για συγκεκριμένα εγκλήματα σε αγροτικές φυλακές και φέρνει τις φυλακές τύπου Γ’ από την πίσω πόρτα, ως «Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφάλειας».

Κόντρα στην υποβάθμιση των ήδη άθλιων συνθηκών διαβίωσης εντός των φυλακών και της διαρκούς και απροκάλυπτης υποτίμησης των ζωών τους, οι κρατούμενοι σε πλήθος φυλακών της χώρας θα ξεκινήσουν, από τις 28 του Οκτώβρη, έναν δύσκολο αγώνα εντός των κολαστηρίων των φυλακών. Αναλόγως με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε φυλακή που έχει μπει στις κινητοποιήσεις, προχωράνε σε αρνήσεις καταμέτρησης, μεσημεριανού κλειδώματος και μεροκάματων και κρατάνε τα προαύλια και τα κελιά ανοικτά. Οι κρατούμενοι ζητάνε την επιστροφή των φυλακών στην δικαιοδοσία του υπουργείου δικαιοσύνης και την κατάργηση των «Σωφρονιστικών Καταστημάτων Αυξημένης Ασφάλειας», που είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή των φυλακών τύπων Γ’ που δεν αφορά μόνο κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα εγκλήματα, αλλά γενικώς κρατούμενους που έχουν το οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα. Ακόμη, ζητούν να παρθούν πίσω οι αλλαγές που αφορούν άδειες (κανονικές και εκπαιδευτικές) και την υφ’ όρων απόλυση. Τέλος, ζητούν πρόσβαση στις αγροτικές φυλακές για όλους τους κρατούμενους και προτεραιότητα στις αιτήσεις αδειών κρατουμένων με άνω των 67% αναπηρία.

Το κράτος απαντάει στις κινητοποιήσεις αυτές προσπαθώντας αφενός να τις εξαφανίσει από το δημόσιο πεδίο, επιβάλλοντας σχεδόν καθολική σιωπή στα «ΜΜΕ» για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και με τακτικές τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων κρατουμένων, που συμπεριλαμβάνουν στοχοποιήσεις πιο ενεργών κρατουμένων στις κινητοποιήσεις, με απειλές και εφόδους σε κελιά, όπως αυτές που γίνονται επαναλαμβανόμενα τις τελευταίες εβδομάδες στους συντρόφους Φώτη Δ., Λάμπρο Β. και Παναγιώτη Β., αλλά και εκδικητική μεταχείριση αγωνιστών κρατουμένων.              

Μία τέτοια περίπτωση άθλιας μεταχείρισης έγινε στο πρόσωπο του αναρχικού συντρόφου Θάνου Χατζηαγγέλου. Ενόψει και της υποκριτικής φιέστας που ετοίμαζε η πρόεδρος της δημοκρατίας Σακελαροπούλου στις φυλακές Κορυδαλλού, με κάλαντα και βαρύγδουπες μπούρδες για την αξία της εκπαίδευσης στην «επανένταξη» των κρατουμένων στην κοινωνία – ή τουλάχιστον όσων επιβιώσουν από την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέρμανσης, την απουσία στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και του άθλιου φαγητού θα προσθέταμε εμείς – ο σύντροφος, τα χαράματα της 19ης Δεκεμβρίου, απείχθει αιφνιδιαστικά από το κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού και μεταφέρθηκε στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Την ευθύνη γι αυτήν την μεταγωγή έχει η «Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών», προεδρεύων της οποίας είναι ο Γενικός Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.        

Προφανείς στόχοι αυτής της επιλογής είναι η τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων κρατουμένων δια του παραδειγματισμού, καθώς κι η αποκοπή του ίδιου του συντρόφου από τον ίδιο τον εν εξελίξει αγώνα ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα. Με την απόπειρα απομόνωσης του Θ. Χ., αιχμάλωτο μέλος της Οργάνωσης Αναρχική Δράση, η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς καταστολής και φυλάκισής της έρχεται να οξύνει την χυδαία εκδικητικότητά της προς κάθε αμετανόητο αγωνιστή που τόλμησε να σηκώσει κεφάλι ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα που καλύπτει κάθε πτυχή της κοινωνίας μας, επιβεβαιώνοντας το καθεστώς εξαίρεσης που εφαρμόζει στους πολιτικούς εχθρούς της. Ένα καθεστώς που αναβαθμίζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με συνεχείς προφυλακίσεις και καταδίκες σε βαρύτατες ποινές αγωνιστών, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη στοιχείων που να τις δικαιολογούν, αλλά και με τις ανανεώσεις του ποινικού οπλοστασίου του κράτους (αναθεώρηση ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα), που επεκτείνει την εμβέλεια της “αντί-τρομοκρατικής” και τιμωριτικής νομοθεσίας του (αναθεώρηση ποινικού και σωφρονιστικό κώδικα). Ένα καθεστώς που χρησιμεύει τα μέγιστα στα πλαίσια μιας πολιτικής προληπτικής αντιεξέγερσης που εφαρμόζεται από το κράτος για να διαχειριστεί τον κοινωνικό αναβρασμό λόγω της εξαθλίωσης που έχει επιβληθεί σε ευρεία κοινωνικά στρώματα με τις απανωτές κρίσεις (οικονομική, ενεργειακή, υγειονομική).            

Απέναντι όμως στον κατασταλτικό οδοστρωτήρα, ο σύντροφος Θ.Χ. ύψωσε για άλλη μια φορά ανάστημα, βάζοντας το σώμα του ανάχωμα στις κρατικές μεθοδεύσεις. Με την απεργία πείνας και δίψας που προχώρησε το ίδιο βράδυ της μεταγωγής του (19/12), ο σύντροφος προσπαθεί να σπάσει το τείχος σιωπής που έχει επιβάλει το κράτος στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, αλλά και να επιβεβαιώσει ότι οι φυλακές αποτελούν πεδία κοινωνικού αγώνα, εντός των οποίων η αντίσταση και η αλληλεγγύη αποτελούν συνεχή επίδικα, ενάντια στην θανατοπολιτική του κράτους ενάντια στα πιο περιθωριοποιημένα κομμάτια της κοινωνίας.           

Ο αναρχικός απεργός πείνας και δίψας Θ.Χ. απαιτεί την γνωστοποίηση των πραγματικών λόγων της μεταγωγής του και την άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Από την πλευρά μας, γνωρίζουμε ότι η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος που οι αγώνες εντός και εκτός των τειχών μπορούν να συναντηθούν και να βρουν κοινό βηματισμό. Απέναντι στο κράτος που δείχνει συνεχώς τα δόντια του και απαιτεί συνεχείς συμβιβασμούς και δηλώσεις μετανοίας, δικαιώνουμε την επιλογή αντίστασης του συντρόφου μας και στηρίζουμε την μάχη που διεξάγει μέχρι τέλους.                      

► Καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον, από 19/12, αναρχικό απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου, το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου στις 13:00 στο Μοναστηράκι.


ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ           

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ                              

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

→ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ