ΔΙΑΝΟΗΣΗ…ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΚΑΙ ΜΑΧΙΜΗ !

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»
Τις πνευματικές διαστάσεις του εορτασμού των Χριστουγέννων αναφέρει σε μήνυμά του ο Μητροπολίτης Ιερόθεος

Μητροπολίτης Ιερόθεος

«Το ιστορικό γεγονός της Γεννήσεως του Θεανθρώπου έχει βαθύτατες πνευματικές διαστάσεις» τονίζει από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος,

***

Τα λέγαμε χτες. Το ιερατείο  είναι αδίστακτο,προκλητικό και φυσικά για  αιώνες  ασελγεί ξεδιάντροπα και ατιμωρητί  στο νου και τη ζωή όσων τους  ακολουθούν ως…ποιμένες τους!

“Το ιστορικό γεγονός της γέννησης του θεανθρώπου”,  μας λέει  εδώ ο ..Σεβασμιότατος  χωρίς ντροπή και σέβας στη Ιστορία.  Σε ποιον θα λογοδοτήσει;

Να τους ξεμπροστιάζουμε. Είναι ασεβείς, προκλητικοί, φανατικοί.  Φορείς του Μεσαίωνα,της παραπληροφόρησης, της θλίψης,της κακομοιριάς.  Ας τους κλείνουμε το δρόμο.Να μη τους κάνουμε τη  χάρη να μολύνουν και τις μελλοντικές γενιές του πλανήτη. Αρκεί η φοβερή ζημιά που έκαναν στις δικές μας γενιές.

____________________________________________

  1. ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ…ΔΙΑΝΟΗΣΗ

Με την ευκαιρία της χτεσινό βραδινής  προβολής  στην ΕΤ2 του αξιόλογου  και αξεπέραστου μιούζικαλ  Ο ΒΙΟΛΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ (είναι μια απ’αυτές τις ταινίες  που διασώζουν τον κινηματογράφο από την παντελή απαξίωση), και την αναφορά  στις διώξεις των Εβραίων, θα θέλαμε για άλλη μια φορά εδώ, να βάλουμε επί τροχάδην το ζήτημα τί είναι και τί δεν είναι διανόηση. Ποιος και με ποια κριτήρια δικαιούται τον τίτλο του διανοούμενου.

Θα λέγαμε λοιπόν,  πως αυτό που ΚΥΡΙΩΣ   κάνει  ένα διανοούμενο να διαφέρει  από τον απλό ερευνητή ή από έναν τεχνικό δεν είναι τα ακαδημαϊκά διπλώματα (ο τεχνικός μπορεί να έχει περισσότερα και ο διανοούμενος κανένα), αλλά ο τρόπος που  παρουσιάζει  τις ιδέες του, ο πλούτος τους   και η   εμπλοκή του  στην κοινωνική δράση. Είναι ένας  αγωγός ιδεών,  αλλά ταυτόχρονα και “μάρτυρας”.  Οι ανθρωποκεντρικές ιδέες, εκείνες που δυσαρεστούν τις εξουσίες, αλλά και απαιτούν να σηκωθεί από την πολυθρόνα του ο αποδέκτης  τους, έχουν  κόστος.Και κάποτε βαρύ.

Η  διαφορά, επομένως, διανοούμενου και  υποδυόμενου  την  ίδια ιδιότητα  είναι  στην πράξη. Ο περισσότεροι από τους αυτοαποκαλούμενους διανοητές, είναι “άκαπνοι”. Ούτε βγήκαν, ούτε θέλουν να βγουν ποτέ στη μάχη.  Δεν μπορούν να αποδείξουν  με συγκεκριμένες συμπεριφορές  ζωής,πως δικαιούνται τέτοιον τίτλο.

Να θυμηθούμε τον Τολστόι.  Οι Τσάροι ,πριν την επανάσταση των Μπολσεβίκων, είχαν εξαπολύσει για διάφορους λόγους  πογκρόμ  σε μειονότητες και εθνότητες ,μεταξύ των οποίων και η εβραϊκή.. Μια μεγάλη σφαγή ήταν εκείνη  στο Κισινάου της Μολδαβίας το 1903.  Πολλοί Εβραίοι πλήρωσαν με τη ζωή και την περιουσία τους το φανατισμό του όχλου,που καλλιεργούσε τεχνηέντως η εξουσία,   και τέθηκε υπό διωγμό το εβραϊκό στοιχείο.

Ο Τολστόι,  πασίγνωστος  λογοτέχνης και  με επιρροή στις λαϊκές μάζες, αν και επανειλημμένα,του ζητήθηκε, ακόμα και από τον εκδότη του, να καταδικάσει τη σφαγή, αρνήθηκε με ανόητες προφάσεις. Σε αντίθεση με άλλους  που με   πύρινα άρθρα   συμπαραστάθηκαν  στους διωκόμενους.

Στην Ελλάδα σήμερα ,σπανίζει το είδος της διανόησης.  Είναι περισσότερο…γιαλαντζί γραφιάδες.Παλιότερα,βεβαίως,  η χώρα διέθετε  βαριά ονόματα διανοουμένων ,   οι οποίοι και σφυρηλάτησαν τις ιδέες τους στην πράξη.  Νίκος Πουλαντζάς,  Γιάννης Ρίτσος, δυο μεγάλα ονόματα διανοητών, για παράδειγμα,  που απέδειξαν με τη ζωή τους, ποιος είναι διανοούμενος και ποιος…αντιγραφέας.

2.Ενοχλήθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ από την επίσκεψη Δένδια στην Κωνσταντινούπολη

Συνάντηση Δένδια-Ιμάμογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε πάντως πυρά από τα φιλο-κυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, επειδή αποκάλεσε τον Εκρέμ Ιμάμογλου στο λογαριασμό του στο twitter «Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης» κι όχι «Istanbul». Όπως γράφει η ιστοσελίδα της φιλο-Ερντογανικής εφημερίδας Takvim, «Ο Έλληνας υπουργός, υποστηρικτής του Χαφτάρ αποκάλεσε τον Ιμάμογλου ‘Mayor of Contantinople

***

Και διεφθαρμένοι, ως  υπηρετούντες τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, αλλά και χαχόλοι . Μέμφονται τις τούρκικες φυλλάδες, που δυσαρεστήθηκαν  γατί ο… μέγας διπλωμάτης Δένδιας    αποκάλεσε  τον Ιμάμογλου, δήμαρχο Κων/λης.

Δηλαδή, αν ερχόταν ο  Τούρκος ομόλογος του στη  Λαμία και προσφωνούσε τον τοπικό εκεί  άρχονται,  όχι ως  δήμαρχο  Λαμίας ,αλλά με το σλαυικό  (για αιώνες) όνομα της πόλης,   Ζητούνι; Αν πήγαινε στην Αλεξανδρούπολη και την έλεγε Δεδέαγατς;    Θα τον είχαν κρεμάσει   οι   αργυρώνητοι πατριωταράδες  από τους κοντυλοφόρους τους.

3. Βίαιη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναβάλνι στη Μόσχα

Βίαιη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναβάλνι στη Μόσχα

Η ρωσική αστυνομία έπειτα από επιδρομή στα γραφεία του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς, συνέλαβε για πολλοστή φορά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και ιδρυτή του οργανισμού, Αλεξέι Ναβάλνι . Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Κίρα Γιάμις, η σύλληψη έγινε με βίαιο τρόπο, παρόλο που ο ίδιος δεν αντιστάθηκε, και γίνεται έρευνα στα γραφεία του Ιδρύματος.

Οι αστυνομικοί έσπασαν με λοστούς την είσοδο των γραφείων ενώ στη συνέχεια κάλυψαν την κάμερα με ταινία ώστε να μην καταγραφούν οι ενέργειές τους. Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι έγινε έπειτα από δήλωση καταδίκη που έκανε σχολιάζοντας τη σύλληψη ενός πολιτικού συμμάχου του, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε στρατιωτική βάση σε απομακρυσμένη περιοχή στην Αρκτική. Είχε πει ότι επρόκειτο επί της ουσίας για απαγωγή.

***

Πούτιν,ο δικτάτορας,ο μαφιόζος,ο φονιάς.  Είναι ό,τι χειρότερο έχει στην εποχή μας να επιδείξει   η κρατική εξουσία,για τους φορείς της.  Στον αιώνα μας, είναι ο πλέον  αδίστακτος μακελάρης, αφού ευθύνεται για  χιλιάδες  νεκρούς και ξεριζωμένους στην Ουκρανία και τη Συρία.

 

4. Πιάνει πουλιά στον αέρα ο Αλιβιζάτος
Πηγή: iefimerida.gr –

Σοφία Γιαννακά

Μια κοντυλοφόρος της συμφοράς και της πρόκλησης. Διαβάστε πώς  δικαιολογεί  με φασιστική άνεση  την εισβολή των ΜΑΤ στο άσυλο της κατοικίας ενός πολίτη .

Δεν είναι απλώς ένα  κατάπτυστο κείμενο, είναι επαναλαμβάνουμε φασιστικό.  Να την  χαίρονται τέτοια πένα (και είναι πολλές) στο συνάφι που  “ο καλύτερος από δαύτους  έχει σκοτώσει τη μάνα του”.

“Είναι  μια βδομάδα που σπάμε το κεφάλι μας για να εξακριβώσουμε τι ακριβώς συνέβη στο Κουκάκι με τον σκηνοθέτη Ινδαρέ, αλλά άκρη δεν βγαίνει.

Διότι αν η αστυνομία μπούκαρε και έδειρε αδίκως τρία μέλη της οικογένειας Ινδαρέ, τότε να ρίξουμε ευθύνες στον Χρυσοχοΐδη (αφού πρώτα επικροτήσουμε την ανακατάληψη ξένης ιδιοκτησίας από την Αστυνομία). Αν όμως αποδειχθεί ότι η οικογένεια Ινδαρέ έχει ευθύνες για τα σκηνικά στην ταράτσα, στο Κουκάκι, τότε τσάμπα καταναλώσαμε τόση φαιά ουσία για να κάνουν διάφοροι ευαίσθητοι «αριστεροί» το κομμάτι τους.

Προσωπικά δεν τάσσομαι υπέρ της μιας ή της άλλης εκδοχής. Περιμένω τη δίκη τον ερχόμενο Μάιο για να βγάλω συμπεράσματα. Και απόρησα όταν είδα τον σοβαρό συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, να καταγγέλλει (πριν διαπιστωθεί οτιδήποτε) ότι «τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εισαγγελική εντολή σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα με τους δύο γιους του». Απεδείχθη ότι ήταν παρόντες τρεις εισαγγελείς και ότι «εισβολή» δεν υπήρξε (δες μητέρα Ινδαρέ στον ΑΝΤ1: «Τα ΜΑΤ ήρθαν και ζήτησαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί εισαγγελέα και τους είπαμε ότι αν έχετε, να μπείτε. Είπαν ότι δεν έχουν, έκλεισε η πόρτα, κοιτούσαμε στα παράθυρα να δούμε τι γίνεται»). Αλλά και τα περί «άγριας κακοποίησης» που ανέφερε ο αξιότιμος συνταγματολόγος δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί. Από το βίντεο που κυκλοφόρησε δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο, ενώ κάποιοι αμφέβαλαν ακόμη και για το κολάρο του Ινδαρέ. Ας είμαστε ειλικρινείς! Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Αστυνομία ακινητοποίησε πατέρα και γιους Ινδαρέ και πέρασε χειροπέδες όταν αυτοί εμφανίστηκαν στην ταράτσα. Τα υπόλοιπα στο δικαστήριο.
Ο κ. Αλιβιζάτος απείλησε με παραίτηση από την επιτροπή, πριν εξακριβώσει, ως όφειλε εκ της θέσεώς του, τα συνολικά γεγονότα. Όπως είχε βιαστεί και τον περασμένο Μάρτιο, όταν δήλωνε ότι «ο Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα», ενώ είχε αναλάβει να ενώσει (υποτίθεται) την Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι! Βέβαια, θα μου πείτε, τι ήθελε να το πει; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από εκείνη τη στιγμή σε τέσσερις συνεχόμενες κάλπες (ευρωπαϊκές, δημοτικές, περιφερειακές, βουλευτικές).

Την ώρα, λοιπόν, που υπήρχαν ακόμη ερωτήματα για την ταράτσα στο Κουκάκι, πώς κατόρθωσε ένας συνταγματολόγος να βγάλει συμπέρασμα σε τρία λεπτά καταγγέλλοντας τις μεθόδους του υπουργού που τον διόρισε στην επιτροπή; Κάπου διάβασα ότι η φίλη του Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου (υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) του διηγήθηκε εν θερμώ τα περιστατικά. Αξιοσέβαστη η πηγή, αλλά μάλλον «χρωματισμένη». Και αν υπήρξε παράνομη βία στο Κουκάκι, γιατί ο κ. Αλιβιζάτος δεν παραιτήθηκε στο μεταξύ; Διότι αν ο αρμόδιος να διαπιστώσει τα πραγματικά γεγονότα και να πατάξει τους Ράμπο που δέρνουν, υποτίθεται, αναίτια κόσμο, υποστηρίζει μονόπατα και βιαστικά μια εκδοχή, πώς θα διαπιστωθεί η αλήθεια;

Στο μεταξύ, το πρόβλημα της ασφάλειας παίρνει διαστάσεις άτυπου εμφυλίου. Από τη μια οι δυνάμεις που χτίζουν το παραμυθάκι με την «ακροδεξιά» βία της ΝΔ. Και από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλει οι τραμπούκοι να πάψουν να εξουσιάζουν πανεπιστήμια, οι απόλυτες μειοψηφίες να μην κυριαρχούν σε πλατείες και γειτονιές, οι εγκληματίες να μη δρουν ανενόχλητοι και οι μπαχαλάκηδες να μη σπάνε μαγαζιά και ξένες περιουσίες. Αυτό πρέπει να τελειώσει.

Δεν το είδα βέβαια πουθενά γραμμένο στην ανακοίνωση-καταγγελία του κ. Αλιβιζάτου. Και θα ήταν τρομερή απογοήτευση αν αποδειχθεί ότι σαν κλασικός καθηγητής θα ρίχνει απλά τις ευθύνες αλλού και θα κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα της ανομίας για να μην αναλάβει κάποιο προσωπικό ρίσκο. Με όλο τον σεβασμό, θα θυμίσω τη φράση Αμερικανού συγγραφέα «Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει».

Καλά Χριστούγεννα.