ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Τ(Ρ)ΥΠΟ.

Περί…  σημείου  στίξης  ο λόγος.

“Τι ακολουθεί μετά τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας”

“Η τετραήμερη διαδικασία σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ολοκληρώθηκε με την κάλπη να βγάζει με συντριπτική πλειοψηφία την ένωση με τη Ρωσία και από εδώ και πέρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την επικύρωσή τους”.

 

 

«Πνίγηκε» η Κέρκυρα από την καταιγίδα

efsyn.gr

****

Αν “πνίγηκε”   η Κέρκυρα από την καταιγίδα,  καλώς  το κλείσατε το ρήμα σε εισαγωγικά. Για τον ίδιο και πλέον σημαντικότερο λόγο, οφείλετε να  χρησιμοποιείτε εισαγωγικά  σε πλείστες όσες περιπτώσεις,  ειδικά όταν (για να μη σας κατηγορούν, ως  ισαποστάκηδες.΄Η, είστε; ) αναφέρεστε σε ρώσικα, πέτσινα δημοψηφίσματα.  Το ορθό θα ήταν αν γράφατε   «Τι ακολουθεί μετά τα “δημοψηφίσματα” .΄Ετσι,  βάζετε τα πράγματα και τους κατεργάρηδες  στη θέση τους και δε χρειάζονται και άλλες, περισσότερες  εξηγήσεις

Το συνηθίζετε πάντως.  Το ίδιο σκοπούμενο λάθος.  Το κάνετε  και στις «δημοσκοπήσεις», που πάντα  τις παραθέτετε χωρίς τα απαραίτητα (εδώ να δεις!)  σκουφάκια τους.

Εμείς πώς το εξηγούμε;  «Κόρακας, κοράκου μάτι δε βγάζει».   Ως γκεμπελίσκοι κι εσείς και… συνεπείς επαγγελματίες  («μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια”),   δε χαλάτε την πιάτσα . Δεν είναι….ηθικό!

 Και καλά ,κάνετε. Αν τη χαλάγατε ,εμείς  θα είχαμε κλείσει.  Δε θα είχε νόημα να  υπάρχουμε.    Και μακάρι!