Ο ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ! “ΤΟΙΟΥΤΟΣ ΕΠΡΕΠΕΝ ΥΜΙΝ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ”

Ρίσι Σούνακ:  O ..Μέγας  ηγέτης των Τόρις:

 Ο χρηματιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας. Αν δεν ήταν πολιτικός θα ήθελε να διοικεί ποδοσφαιρική ομάδα! Το όνειρο να παίξει σε ταινία Star Wars.

 

Το…βιογαφικό του σημείωμα:

 Η αξία της περιουσίας του υπολογίζεται σε 730 εκατ. στερλίνες

Ο Σούνακ έκανε τις πρώτες του επαφές στον οικονομικό κόσμο του Λονδίνου μέσω μιας φοιτητικής λέσχης επενδύσεων ενώ ήταν ακόμη στο πανεπιστήμιο. Το 2001 έγινε αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και το 2004 μετακόμισε στο αμφιλεγόμενο hedge fund TCI. Λέγεται ότι ο Σούνακ έγινε εκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως διαχειριστής κεφαλαίων κινδύνου, αλλά η σύζυγός του τον έκανε ακόμη πιο πλούσιο.

Το 2009 παντρεύτηκε την Ακσάτα Μούρτι, κόρη ενός από τους πλουσιότερους άνδρες της Ινδίας. Στη λίστα των «Times» με τους πλουσιότερους ανθρώπους, υπολογίζουν τη συνολική περιουσία των δύο σε 730 εκατομμύρια λίρες, που ισοδυναμεί με περίπου 841 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ακσάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε πει στη «Vogue India».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνουν στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες.

Ήταν ήδη εκατομμυριούχος, οπότε έμενε να κάνει το βήμα για την πολιτική. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε το 2014, όταν οι Τόρις αναζητούσαν έναν νέο υποψήφιο για τη συντηρητική εκλογική περιφέρεια του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ. Φαινόταν απίθανο οι κάτοικοι της αγροτικής εκλογικής περιφέρειας στο Βορρά ότι θα επέλεγαν έναν απόμακρο πολυεκατομμυριούχο από το νότο ως εκπρόσωπό τους.

Όμως ο Σούνακ ήξερε πώς να κερδίζει τον κόσμο: οδηγούσε από εκστρατεία σε καμπάνια με VW Golf, άρμεγε αγελάδες και μάλιστα έμαθε μερικές φράσεις στην τοπική διάλεκτο. Κέρδισε την εκλογική περιφέρεια το 2015 και έκτοτε δεν την έχει εγκαταλείψει. Στη Μεγάλη Βρετανία, αποκαλούν τον Σούνακ «Μαχαραγιά των Αγελάδων του Γιορκσάιρ».

 

Τάχθηκε υπέρ του Brexit, ήταν πιστός στην τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και το 2018 τον διόρισε υφυπουργό στο Υπουργείο Στέγασης. Αλλά καθώς η πρωθυπουργός της Μέι πλησίαζε στο τέλος της, ο Σούνακ ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στη συνέχεια το 2020, σε ηλικία 39 ετών, τον έκανε έναν από τους νεότερους και λιγότερο έμπειρους υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας.

Αλλά ο Σούνακ στράφηκε και εναντίον του Τζόνσον. Παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών την 1η Ιουλίου, επικρίνοντας ανοιχτά τον πρωθυπουργό. Ένας υπουργός αργότερα περιέγραψε τον Σούνακ ως τον «δολοφόνο» του Τζόνσον. Ο Σούνακ υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια στους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε από καιρό την υποψηφιότητά του ως πρωθυπουργός και ότι η παραίτησή του σήμαινε τελικά το τέλος του Τζόνσον. Στη συνέχεια, ο Σούνακ έχασε την κούρσα για την πρωθυπουργία σε μια μονομαχία με τη Λιζ Τρας. Τώρα όμως πέτυχε τον στόχο του.

***

Αστέρι του καπιταλισμού,  του αμερικάνικου ονείρου, της  νόμιμης κομπίνας ,της απάτης και της μπαμπεσιάς.   “Ο  θάνατός σου, η ζωή μου”, η κυρίαρχη  “αξία” της χαμένης ,αφύσικης πορείας του  .  Είχε, όντως, όλα τα …προσόντα να γίνει πρωθυπουργός.  Πρωτίστως, αναξιοπρεπής και οσφυοκάμπτης .  Κουβαλάει, ακριβώς,  τα προτερήματα που μισεί ο έντιμος, ο  συνετός, ο νηφάλιος ταξιδιώτης της ζωής.

 Αλλά, ας μην είμαστε άδικοι. Στατιστικά δε θα βρεις στο χώρο της Δεξιάς , ούτε οπαδό ,ούτε ηγέτη να διαφέρει από τον Σούνακ και τον Τράμπ. .

Και όμως. Το πρόβλημα δεν  είναι ο αριβίστας  από την Οξφόρδη, το νούμερο του σχολείου,  που  τα  εφηβικά του όνειρα δεν ήταν να αλλάξει τον κόσμο,  αλλά   να γίνει εκατομμυριούχος στα 20 του, μέλος του Κοινοβουλίου στα 30 του, υπουργός στα 40 του και επικεφαλής της κυβέρνησης στα 50 του. Κι αν δε γινόταν “πολτικός” ,θα ήθελε,λέει,  να  διοικεί ποδοσφαιρική ομάδα και  να παίξει σε ταινία Star Wars!

 Ο Κρετίνος   Εγγλέζος  του Brexit είναι το μέγα πρόβλημα. Ανεγκέφαλος, φανατικός, πατριωταράς, αφιλοσόφητος.     Εν τέλει …Δεξιός. Τούτος τον έκανε πρωθυπουργό. Και ο ίδιος θα τον λουστεί σε λίγο. ΄Αξιος ο μισθός του!

 

Καλό…κατευόδιο, κύριε Σούνακ. Με ιστορικά προδιαγεγραμμένο το τέλος σας.  Δείτε τον δικό μας εδώ  ομόλογό σας.  Μοιάζετε σαν δυο σταγόνες …αρσενικού δηλητηρίου. Και η μοίρα σας  κοινή.