ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

1. Ερντογάν από τη Σμύρνη: «Θα ρίξω τους Ελληνες στη θάλασσα»
Ο Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: AP

IEFIMERIDA.GR

Το βλέπεις  πρωτοσέλιδο πρωί-πρωί στην πορνοφυλλάδα και σε πίανει τρομάρα.  λες: “Πάει”,λες, “ετοιμάζεται να μας την πέσει ο Σπουλτάνος, να μας πετάξει πάλι στη θάλασσα”.

Μόνο που ο δικτάτορας απέναντι  μεθυσμένος από το… αθάνατο κρασί της πάλαι ποτέ πυρπολημένης  Σμύρνης … τραγουδούσε  πρόσφατα σε κομματική εκδήλωση ένα παλιό, εθνικό τους ,”αλυτρωτικό”  τραγούδι  για τη Μ.Ασία.  Υπόσχεση τότε πως “θα πετάξουμε τους ΄Ελληνες στη θάλασσα και  θα τους διώξουμε από τα άγια εδάφη”. (΄Οπως και έκαναν με την απερίσκεπτη εκστρατεία και  την προδιαγεγραμμένη  αποτυχία της για την οποία ουδείς μεγαλόσχημος, λιγότερο ή περισσότερο ,υπεύθυνος, τιμωρήθηκε).

΄Οπως,βέβαια,  τραγούδαγαν τα δικά τους εθνικά τραγούδια οι Ραγιάδες την περίοδο της σκλαβιάς. Φανταστείτε τώρα σε μια εκδήλωση, ένας ΄Ελληνας πολιτικός, άντε  και πρωθυπουργός, μνημονεύοντας τα κατορθώματα των Ελλήνων της επανάστασης να του την έδινε μια στιγμή  και  έμπλεος πατριωτισμού κι εκείνος,άλα Ερντογάν,  να άρχιζε να άδει  το  κολοκοτρωνέικο άσμα  “Τούρκος μη μείνει στο Μοριά, μηδέ στον κόσμο όλο”.

Να το έπαιρνε, λοιπόν,  πρωτοσέλιδο μια αντίστοιχη τούρκικη  “iefimerida” και ο περαστικός Τούρκος που έβλεπε τον πολεμοχαρή τίτλο να φιγουράρει προκλητικά  κρεμασμένος στο περίπτερο, να αναλογίζεται με τρομάρα: “Πάει ετοιμάζονται να μας την πέσουν πάλι οι Γκιαούρηδες. Ο Αλλάχ  να βάλει το χέρι του”!

Ο “Τύπος” στη χώρα μας είναι στο σύνολό του διεφθαρμένος και  στα χέρια  διαπλεκόμενων και ποινικών   εγκληματιών. Αλλά κάποιες   φυλλάδες  και μάλιστα (προνο)φυλλάδες ,ως η προειρημένη, έχουν πιάσει πάτο. Οι “κοντυλοφόροι” της από την πρώτη μέρα που την κυκλοφόρησαν οι φιλοβασιλικοί εφοπλιστές του Λονδίνου και του Πειραιά,  κολυμπάνε στο σκατό. Ακροδεξιά, ξεδιάντροπα βασιλική, εθνικιστική και  σεξιστική,΄Ολα τα …καλά της μοίρα της η  ξετσίπωτη εκπρόσωπος   της βιομηχανίας παραπληροφόρησης!

Γυρίστε πίσω στις σελίδες της Ιστορίας. Σταθείτε στις παραμονές του ολέθριου ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 και αργότερα τις Μικρασιατικής καταστροφής του ‘ 22. Τόσα χρόνια μετά, ακόμα η ταλαίπωρη χώρα πληρώνει τις οδυνηρές εκείνες  συνέπειες.

Ρίξτε μια ματιά στις εφημερίδες της εποχής. Εθνικιστικό νελίριο, “πατριωτικό” φαρμάκι. “Θα πάρουμε την Πόλη πίσω, θα τους ρίξουμε στη θάλασσα, ας εξαφανιστεί  το μιαρόν γένος των Οθωμανών”.

΄Ιδια και όμοια  σήμερα. Και παλιότερα.Ο ίδιος χαβάς, το  ίδιο εθνικιστικό παραλήρημα των πατριωταράδων. Εντεύθεν  και εκείθεν του Αιγαίου. Μόνο που τότε και τώρα, και κάθε φορά ,σε κάθε χώρα, τόπο και έθνος “ο πατριωτισμός είναι το  καταφύγιο των απατεώνων”. Οι παλιάνθρωποι για τα συμφέροντά τους ξεκινάνε  τους πολέμους ,αλλά οι αθώες ψυχές  τους πληρώνουν στο τέλος. Αδιάψευστη μαρτυρία της Ιστορίας.

 

2.Ο Στέφανος Μάνος κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι τα έχουν βρει με την κυβέρνηση, καταστρέφουν την Ελλάδα και ζητά να μην ξαναπατήσουν εδώ
Ο Στέφανος Μάνος/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 “΄Ημουνα νιος και γέρασα”. Και  μια ζωή  ακούω τις ίδιες παρλαπίπες από τους επαγγελματίες συστημικούς, όπως ο ακροδεξιών εδώ    πεποιθήσεων Στέφανος Μάνος. Τούτος μάλιστα έχει μια ιδιαιτερότητα που την κουβαλάει όσα χρόνια ταλαιπώρησε (και συνεχίζει)  κι αυτός την έρμη χώρα.

Ενώ είναι υπέρ του άκρατου, του ανεξέλεγκτου φιλελευθερισμού ,εκεί που τον ακους και φρίττεις με τις κορώνες του για τις… αρετές της  ελεύθερης αγοράς και τα θλιβερά τσιτάτα  της πως “όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίσα”,  σου πετάει και έναν…Μαρξ, ρίχνει  και κάποια αριστερή κορώνα και… σε στέλνει αδιάβαστο.

Είναι το κόλπο να θεωρείται προοδευτικός τάχα. Είναι η παγίδα ,για  να του  δίνουν προσοσχή, ως μη έπρπε, ακόμα και συνειδητοποιημένοι πολίτες, που δε θα μπορούσαν σε καμιά περίοπτωση υπό άλλες συνθήκες να έδιναν προσχή στα φληναφήματα αυτού του επαγγελματία φιλελεύθερου Δεξιού.

3.Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου στέλνει στρατό για να αντιμετωπίσει τη βία των συμμοριών
Συμμορίες έκαψαν οχήματα και καταστήματα στη βορειοανατολική Βραζιλία σε αντίποινα για τη σκλήρυνση των μέτρων στις φυλακές (Φωτογραφία: AP/Alex Gomes/O Povo))

 

Δεν είναι απλώς  ακροδεξιός ο νεοεκλεγείς Ζαΐχ Μπολσονάρου. Είναι κανονικός φασίστας δικτάτορας.

Κι αυτό είναι η αρχή. Ο στρατός θα ακούγεται πολλές φορές να …δίνει λύσεις   στη  ταλαίπωρη χώρα με τις  περίφημες φαβέλες της φτώχειας και της δυστυχίας. “΄Οπου φτωχός και η μοίρα του”!

4. ΑΝΤΡΕΑ ΛΑΝΦΡΙ
Ιστορία θάρρους που εμπνέει: Ιταλός παραολυμπιονίκης θέλει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος με προσθετικά μέλη που θα ανεβεί στο Εβερεστ [εικόνες & βίντεο]

 

Είμαστε μαζί σου Αντρέα. Η ζωή σίγουρα δεν είναι εύκολη με ένα πόδι λιγότερο.Αλλά και έτσι ,δε χάνει την αξία και το περιεχόμενό  της. ‘Αλλωστε, η δύναμη της ψυχής δεν αναιρείται ούτε  καταργείται   με μια αναπηρία. Η φλόγα παραμένει ίδια στον άνθρωπο.

5. ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Σερβία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο δρόμο κατά του προέδρου Βούτσιτς
To χιόνι και το τσουχετρό κρύο στο Βελιγράδι δεν πτόησαν τους διαδηλωτές (Φωτογραφία: ΑΡ/Darko Vojinovic)

Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν το χιόνι και τσουχτερό κρύο στο Βελιγράδι και βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς και του κόμματός του SNS για πέμπτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο.

 

“΄Ορμπαν”  βρίσκεις παντού και όχι μόνο στην Ουγγαρία, Στην Ελλάδα έχουμε …άξιο εκπρόσωπο  το Μητσοτάκη. Στη Σερβία  διαπρέπει  ο ακροδεξιός φασιστάκος Βούτσιτς.

Είναι αυτός που αρνήθηκε να  ζητήσει συγγνώμη για τη χειρότερη γενοκτονία μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Εκείνη,που διέπραξαν οι Σέρβοι εθνικιστές το 1995 στη Σρεμπένιτσα με το ολοκαύτωμα 8.000 Μουσουλμάνων  ανδρών και αγοριών. Κατάπτυστος φασίστας και κολλητός του δικτάτορα της Ρωσίας.

 

22.00