Η ΠΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο ΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΦΑΜΙΛΙΑΣ ΧΡΕΩΣΕ ΜΕ 148.000 ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ!

ΣΥΝΤΟΜΑ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ)   ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΕΥΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ.

 

Μόνο που τον  ένοχο του μεγάλου εγκλήματος της νέας πτωχοποίησης της χώρας, αμέσως μετά την έξοδό της από τα μνημόνια και σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, δε θα τον βρουν  εκεί.  Θα έχει κρυφτεί. Θα  ξεκοκαλίζει τα  λεφτά που   έκλεψε και στα χρέωσε,  αντάμα με τη λοιπή φαμίλια, κάπου μακριά. Γιατί όλοι πια το γνωρίζουν και πρώτο το Μητσοτακέικο, πως   δεν  μπορούν   να μένoυν  άλλο στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του, ο αλήστου μνήμης Κων. Μητσοτάκης  υπήρξε  ο μοιραίος  πολιτικός της Ελλάδας. Ρήμαξε τη χώρα από όλες τις πλευρές.  ΄Ο τι επισυνέβη στη χώρα από το 1965 και μετά είναι χρεωμένο ( ως  βασικό  αίτιο  και   απότοκο) σε αυτό τον πανάθλιο πολιτικό.

  Η αρχή έγινε με το χρηματισμό του από το “παλάτι” για  την αποστασία και  την προετοιμασία με τον τότε  βασιλιά  Κωνσταντίνο της δικτατορίας των στρατηγών, που δεν πέτυχε, επειδή τους πρόφτασαν οι συνταγματάρχες. Τα έχουμε αναλύσει εδώ πλειστάκις.

Ο γιος, του ιδίου φυράματος με τον γεννήτορα, ακολούθησε την ίδια τακτική. ΄Ηταν αυτός ο λόγος που τον διάλεξαν οι εφοπλιστές, για να τον κάνουν πρωθυπουργό.  Είναι ένας υπάκουος αχυράνθρωπος. Με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη πρωτοβουλίας.

Εντελώς, εν ολίγοις,   ανεπαρκής ,πέρα από ανήθικος, πολιτικός, αλλά και με ελλιπή μόρφωση . Πήρε “χαρτιά” από το Χάρβαρντ με δωρεές του πατέρα του! (Ζητήσαμε να μας πουν από το..περίφημο αυτό πανεπιστήμιο των “γόνων” τα ποσά που έλαβαν με χορηγό τον Κ. Μητσοστάκη, αλλά    “ποιούνται την νήσσαν.  Κοινώς,  “κάνουν τουπεκί”, τόσο καιρό) .

Ανήθικος, λοιπόν,  πολιτικά, αλλά ωσαύτως και ιστορικά αδιάβαστος ( δεν αντιλαμβάνεται τα εγκλήματά του, δεν έχει “αίσθηση περιβάλλοντος”) ,έκλεψε την πρωθυπουργική καρέκλα  ως εξής:  Μετά από ανίερες συμφωνίες με τους εφοπλιστές, που   εξαγόρασαν  τον ελληνικό τύπο.  Με την  υστερική δημαγωγική, εθνικιστική  του στάση, απέναντι στο Μακεδονικό. Με  το ασύστολο ψεύδος επί παντός επιστητού.  Με την γκεμπελική προπαγάνδα- δημαγωγία. Με  την  συμπεριφορά,  εν τέλει,  πολιτικού αλήτη και  εγκληματία του “λευκού κολάρου”.

Την κρίση της πανδημίας, ένας τέτοιος πολιτικός, ως πρωθυπουργός,  θα τη διαχειριζόταν ανάλογα.   Ακριβώς, όπως το έκανε. Μια καλή ευκαιρία να ταϊσει τους κοντυλοφόρος του που τον λιβανίζουν, να τραβάνε λεφτά  με κάθε ευκαιρία και να τα διαθέτουν    αδιαφανώς και  ως βούλονται. Μια ευκαιρία πάλι μεγάλη ο Κορόνα  για κομπίνες και κλοπή δημόσιου χρήματος.

Το γεγονός πως δεν τον νοιάζει η επανεκλογή του, ξέρει πως δε θα συμβεί αυτό , γνωρίζει πολύ καλά πως  έχει ημερομηνία λήξης σύντομα, τον καθιστά πιο θρασύ και προκλητικό.  Γι΄αυτό και όλη η διαχείριση της κρίσης είχε τα χαρακτηριστικά του “Γαία πυρί μιχθήτω”. Ας καεί το σύμπαν!

Πέρα από την αντισυνταγματικότητα των μέτρων (lockdown), τίναξε την οικονομία στο αέρα.  Διαβάστε στο τέλος την  αποκαλυπτική ανάλυση  που παραθέσαμε. Χωρίς καμιά ελπίδα ανάκαμψης. Η κατάσταση πλέον είναι μη αναστρέψιμη οικονομικά.

Φοβόμαστε , και το καταθέτουμε μετά λόγου ιστορικής γνώσεως  πως πολύ σύντομα δε θα προλαβαίνουμε να μετράμε ληστείες, διαρρήξεις, αρπαγές, κομπίνες. Και κανείς δε θα έχει δικαίωμα  να τα αποκαλέσει εγκλήματα.  ΄Οταν ο άλλος πεινάει ,δυστυχώς δε θα  στοχοποιήσει τον  υπεύθυνο της κατάντιας του  και να αντιδράσει  πολιτικά.  Θα “φάει”, όποιον βρει μπροστά του.  Τον μη  υπεύθυνο.  Αυτό όντως, είναι έγκλημα.

Δραματική η κατάντια της χώρας, εξαιτίας της βρώμικης μαφίας που κυβερνά με επικεφαλής ένα “Νονό” πολιτικό. Αυτοί ,όμως,  φεύγουν  σύντομα.  Θα κρυφτούν. Εσύ θα πληρώσεις τα σπασμένα .

 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ. Με μια διαφορά. Στην πρώτη ,χρεοκόπησε το κράτος.  Τώρα ο απλός ΄Ελληνας.   Περικοπές σε βάθος   (συντάξεις, μισθοί, φορολογία) θα τον λυγίσουν μέσα στα επόμενα  χρόνια. Σε λίγους μήνες,   θα φανεί σε όλη του την έκταση το κακό που προξένησε  ο γόνος του  Κων. Μητσοτάκη στη χώρα. Αλλά θα μένει κρυμμένος. Δε θα πληρώσει. ΄Οπως δεν πλήρωσε  ούτε ο Κώστας Καραμανλής για την πρώτη χρεοκοπία.

 

Οι ακροδεξιοί, εθνικιστές  Μακεδονομάχοι, με ηθική ευθύνη Μητσοτάκη, κάψανε  το καλοκαίρι του 2018 στο Μάτι 100 ανθρώπους. Και  η ελληνική δικαιοσύνη διέπραξε το ανίερο έγκλημα , να μην αναζητήσει  τους πραγματικούς δράστες. Αλλά σε αγαστή συνεργασία με τους  ηθικούς αυτουργούς, κάλυψαν τους φονιάδες.  Και για βαλβίδα  εκτόνωσης χρησιμοποίησαν   τους Συριζαίους  για  κακούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης  στη διάρκεια  της πυρκαγιάς. Ουδείς πλέον (ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ!) αναζητεί τους φονιάδες.  ΄Ενα ακόμα μεγάλο έγκλημα της ελληνικής δικαιοσύνης και της δημαγωγικής κομματικής συμμορίας.

Σήμερα, πάνω από 1200  άνθρωποι είναι νεκροί από τον ιό (και θα  ξεπεράσουν τους 1.500) . Οι περισσότεροι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση έπαιρνε  από την αρχή της πανδημίας, τα μέτρα που έπρεπε να λάβει και δεν έλαβε. Είναι υπεύθυνη για όλους αυτούς τους θανάτους. Αποκλειστικά   εγκλήματα χρεωμένα   στην  κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και όμως:  Δεν κουνιέται φύλλο. Σήμερα, έπρεπε το Μαξίμου να μην είναι στη θέση του. Να έχει “κατεδαφιστεί” από τις φωνές και τις διαμαρτυρίες.

΄Ομως, οι κατάπτυστοι δημοσιογράφοι  τσιμουδιά.΄Οπως έκαναν και το 2008. Η χώρα κατέρρεε κι αυτοί έπαιζαν… Εφραίμ, Βαβίλη και  Ζαχόπουλο.    Σήμερα, το ίδιο. “Παίζουν” μια   άνευ προηγουμένου   γκεμπελική προπαγάνδα  με  άγριο, πρωτοφανή  τσαμπουκά και προκλητική θρασύτητα, αλλά   και …”΄άγριες  μέλισσες”  για αποπροσανατολισμό.

   Ο ελληνικός τύπος σχεδόν στο σύνολό του βρίσκεται  στα χέρια κατηγορουμένων  για εμπόριο σκληρών ναρκωτικών, απατεώνων, ακροδεξιών,  φασιστών. Φίλων του Κυριάκου Μητsοτάκη και της κυβέρνησή του.

 

Γράφαμε εδώ  τον Οκτώβριο του  2008 για τη χρεοκοπία που πλησίαζε τότε: “ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΥΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ ΥΜΕΙΣ ΑΔΕΤΕ”. Λέμε, πάλι σήμερα  ακριβώς το ίδιο. Σας καίνε, έχετε λαμπαδιάσει. Και τίποτα δεν πήρατε ακόμα είδηση. Εφησυχάζετε και τραγουδάτε. Αντί σήμερα να μην έχετε αφήσει “λίθον επί λίθου”  στο Μαξίμου.

 

Και μόνο οι δυο παράγραφοι  του κειμένου που  παραθέτουμε στη συνέχεια, θα ήταν υπεραρκετή αιτία, να σας έχει κάνει να βγείτε στους δρόμους αύριο.

Δε θα το κάνετε πάλι. Θα ζεσταίνετε  στους καναπέδες σας την επανάσταση. Και θα πετάτε χαρτοπετσέτες στην οθόνη του ηλιθιοκουτιού σας, τάχα γιατί αγαναχτείτε  γι΄αυτά  που τολμάει να ξεστομίσει ο   Πορτοσάλτε και ο Χατζηνικοάλου. ΄Αξιος ο μισθός σας!

 

“Η Ελλάδα, δηλαδή, θα φτωχοποιηθεί κατά 20,6 δις ή κατά 11,3% μέσα σ’ ένα χρόνο. Αυτή είναι μια σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη γιατί δεν έχουν αποτυπωθεί, μέχρι στιγμής, πλήρως οι επιπτώσεις του δεύτερου lockdown. Σημειώνουμε ότι στη χειρότερη χρονιά των μνημονίων, το 2011, η ύφεση είχε φτάσει το 8,3%.

Ως αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης προβλέπεται, το 2020, να  αυξηθεί κατά 14,8 δις και να ανέλθει στα 370,8 δις ή το 227,8% του ΑΕΠ, από 194% το 2019. Έτσι κάθε πολίτης θα χρωστάει 37,000 ευρώ, κάθε ζευγάρι 74.000, κάθε τετραμελής οικογένεια 148.000 ευρώ και αυτά επιπλέον τού, κατά περίπτωση, ιδιωτικού χρέους. Ποιος θα αποπληρώσει αυτά τα χρέη; Ο ελληνικός λαός. Πώς; Με αύξηση φόρων, μείωση μισθών, συντάξεων και των δαπανών για υγεία, παιδεία καθώς και κοινωνική προστασία, τα προσεχή χρόνια. Ακόμη και οι αναγκαίες αμυντικές δαπάνες δεν πρόκειται  να εξαιρεθούν από τις μειώσεις, όπως δεν εξαιρέθηκαν και την περίοδο των μνημονίων.

____________________________

Πανδημία κοροναϊού και χρέους

 

Του Νίκου Ιγγλέση – Μέλος του ΙΗΑ

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι απόλυτα καταστροφική. Αφού πανηγύρισε για την «επιτυχή» αντιμετώπιση του «πρώτου κύματος», την περασμένη Άνοιξη και ανακήρυξε την Ελλάδα ασφαλή χώρα, άνοιξε τα σύνορα, τις μεταφορές, τον τουρισμό (βλέπε Υ.Γ.1) και την εστίαση. Έτσι, ήρθε το «δεύτερο κύμα» και μαζί το δεύτερο lockdown. Αν ξαναγίνει το ίδιο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα έχουμε τρίτο lockdown στις αρχές Φεβρουαρίου. Θα έχουμε, δηλαδή, lockdown ακορντεόν!

Στο μεσοδιάστημα  δεν έγιναν τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή, πολλά και στοχευμένα τεστ για την καταγραφή των φορέων και τον έγκαιρο περιορισμό τους, καθώς και ανάπτυξη – στελέχωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (π.χ. οικογενειακός γιατρός), ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία από ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα ή απλώς θέλουν να διαπιστώσουν αν είναι ή όχι φορείς του ιού. Αυτά έπρεπε να γίνουν πριν η πανδημία επεκταθεί σ’ όλη την επικράτεια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Το, εκ των πραγμάτων, μερικό lockdown – περίπου οι μισοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς για να πάνε στην εργασία τους προκειμένου να μπορούμε να επιβιώσουμε οι υπόλοιποι – δε θα εξαφανίσει τον κοροναϊό. Τα δύο lockdown έγιναν για να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας (Νοσοκομεία) και όχι για να εξαφανιστεί η απειλή του ιού. Παρά αυτήν τη μερική θετική επίπτωση, το lockdown έχει δραματικές αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και αυτήν καθ’ αυτήν την υπόσταση της χώρας ως κυρίαρχου – ανεξάρτητου κράτους. Η Ελλάδα φτωχοποιείται, ο παραγωγικός ιστός της καταστρέφεται και υποδουλώνεται ακόμη περισσότερο στους δανειστές της.

Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2021, εκτιμάται ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) εφέτος θα συρρικνωθεί στα 162.7 δις από 183,4 δις που ήταν το 2019. Η Ελλάδα, δηλαδή, θα φτωχοποιηθεί κατά 20,6 δις ή κατά 11,3% μέσα σ’ ένα χρόνο. Αυτή είναι μια σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη γιατί δεν έχουν αποτυπωθεί, μέχρι στιγμής, πλήρως οι επιπτώσεις του δεύτερου lockdown. Σημειώνουμε ότι στη χειρότερη χρονιά των μνημονίων, το 2011, η ύφεση είχε φτάσει το 8,3%.

Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού (Γενικής Κυβέρνησης) φέτος θα ανέλθει σε 16,1 δις ή 9,9% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 2,8 δις ή 1,5% το 2019. Ως συνέπεια της δραματικής οικονομικής συρρίκνωσης τα έσοδα από φόρους θα μειωθούν κατά 13,5% (-6,9 δις) και οι δαπάνες, βασικά για την επιβίωση των ανθρώπων που υποχρεώθηκαν να μη δουλεύουν, θα αυξηθούν κατά 23,9% (+13,4 δις).

Για να αντιμετωπίσει αυτή τη «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικονομικά η κυβέρνηση, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να εκδώσει νέο χρήμα, προχωράει στην έκδοση νέου χρέους με ομόλογα. Μόνο τους εννέα πρώτους μήνες του 2020 εκδόθηκαν ομόλογα συνολικού ύψους 13,3 δις ευρώ και έπεται συνέχεια. Επίσης πρόσφατα εισπράχθηκαν 2 δις από το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, επίσης δανεικά.

Ως αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης προβλέπεται, το 2020, να  αυξηθεί κατά 14,8 δις και να ανέλθει στα 370,8 δις ή το 227,8% του ΑΕΠ, από 194% το 2019. Έτσι κάθε πολίτης θα χρωστάει 37,000 ευρώ, κάθε ζευγάρι 74.000, κάθε τετραμελής οικογένεια 148.000 ευρώ και αυτά επιπλέον τού, κατά περίπτωση, ιδιωτικού χρέους. Ποιος θα αποπληρώσει αυτά τα χρέη; Ο ελληνικός λαός. Πώς; Με αύξηση φόρων, μείωση μισθών, συντάξεων και των δαπανών για υγεία, παιδεία καθώς και κοινωνική προστασία, τα προσεχή χρόνια. Ακόμη και οι αναγκαίες αμυντικές δαπάνες δεν πρόκειται  να εξαιρεθούν από τις μειώσεις, όπως δεν εξαιρέθηκαν και την περίοδο των μνημονίων.

Η κυβέρνηση προσδοκά, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, να εισπράξει τα επόμενα χρόνια 32 δις (19,3 επιχορηγήσεις και 12,7 δάνεια) και μ’ αυτά θα προσπαθήσει να ανατάξει την κατεστραμμένη  ελληνική οικονομία. Μόνο που τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, είναι δανεικά και θα πρέπει να επιστραφούν. Η ΕΕ δεν εκδίδει ευρώ (βλέπε Υ.Γ.2), αλλά θα βγει στις αγορές με την έκδοση ομολόγων για να δανειστεί περί τα 750 δις που στη συνέχεια θα μοιράσει στα κράτη-μέλη. Οι επιχορηγήσεις θα επιστραφούν στην ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού τα έσοδα του οποίου προέρχονται από τις ετήσιες εισφορές των κρατών-μελών. Έτσι η ΕΕ θα αποπληρώνει τα ομόλογα όταν λήγουν.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα στο Ευρωσύστημα, δεν μπορεί να εκδώσει νέο χρήμα για να καλύψει τις πιεστικές ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Είναι αναγκασμένη να δανείζεται αυξάνοντας το χρέος σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αυτό το χρέος, που στο σύνολό του είναι συναλλαγματικό  – είναι σ’ ένα νόμισμα που δεν μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα – έχει υποδουλώσει τη χώρα και τώρα με την πανδημία την υποδουλώνει ακόμη περισσότερο.

Καμιά ανεξάρτητη πολιτική ούτε δημοσιονομική, ούτε αναπτυξιακή, ούτε κοινωνική, ούτε ενίσχυσης της εθνικής άμυνας δεν μπορεί να ασκηθεί χωρίς την έγκριση αυτών που κατέχουν το συναλλαγματικό χρέος της χώρας. Αυτή είναι η αφανής κατοχή που επήλθε, το 2002, με την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ.