ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΜΙΤ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ …ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ. ΘΕΟΙ!

“Ουκρανός μεταφραστής του Τσόμσκι τού απαντά για τη ρωσική εισβολή

«Δεν μπορώ να γράψω πολλά γιατί είμαστε ακόμα στο τρέξιμο, με τα παιδιά μου που είναι εδώ δίπλα μου. Έτσι, εν συντομία: η Ουκρανία δεν “σύρθηκε” σε πόλεμο, δέχτηκε επίθεση. Χωρίς καν πρόσχημα, όπως η εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία. Γνωρίζω ότι κι άλλες χώρες έχουν έρθει αντιμέτωπες με εισβολείς. Τώρα είμαστε μάρτυρες του ρωσικού  ιμπεριαλισμού», αναφέρει η επιστολή.

Σε άλλο σημείο ο Artem Chapeye ασκεί κριτική σε όσου,ς από την άνεση και την ασφάλεια του γραφείου τους, μιλούν για τη φρίκη του πολέμου. «Όταν σας βομβαρδίζουν, όταν σκέφτεστε τρόπους για να φύγετε με τα παιδιά σας, αποκτάτε και μια άλλη οπτική, από όταν κάθεστε άνετα σε ένα γραφείο κάπου στην Αριζόνα. Ναι, Νόαμ Τσόμσκι, αναφέρομαι και σε εσένα».

Σημειώνεται ότι σε παρέμβασή του ο Νόαμ Τσόμσκι έθεσε ένα ερώτημα, γιατί δεν διαλύθηκε το ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ένα ερώτημα που καταδεικνύει τη δική του άποψη και θέση, δηλαδή ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι απόρροια του επεκτατισμού του ΝΑΤΟ. Αξίζει να αναφερθεί ότι θαυμαστές του Τσόμσκι έχουν απογοητευτεί από την απροθυμία του να αναγνωρίσει τις ιμπεριαλιστικές τάσεις του Πούτιν, τάσεις τις οποίες, αντιθέτως, αναγνωρίζει στην πολιτική των ΗΠΑ και του NATO και τις οποίες επικρίνει.(Chomsky is asked about the Russia-Ukraine crisis and points out the obvious which is entirely absent in Western media: “The question we ought to be asking ourselves is why did NATO even exist after 1990? If NATO was to stop Communism, why is it now expanding to Russia?”)
Γράφαμε στις 31 Μάρτη  2016  ΓΙΑ ΤΟΝ … “ΣΕ ΟΛΑ ΜΕΣΑ” καθηγητή του ΜΙΤ :

ΩΡΑΙΑ, ΠΛΗΝ, ΧΩΡΑ ΕΛΛΗΝΩΝ, Η ΕΛΛΑΣ. (΄Η, “ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ; ΤΙ΄ΧΑ ΠΑΝΤΑ!”)

 Με τον αξιότιμο, καθεστωτικό καθηγητή, κύριο Νόαμ Τσόμσκι έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα εδώ.  Χτες πάλι, επισκέπτης του σάιτ μας κοινοποίησε και μάλιστα δίκην…τελεσιγράφου (μας απειλεί πως είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύσουμε τις απόψεις του Αμερικανού καθηγητή και τα δικά του σχόλια, αλλιώς θα μας…καταγγείλει!)  μια παλιά  αναδημοσίευση κάποιας  συνέντευξής του σε ρώσικο κανάλι (την  είχαμε κι εμείς ανεβάσει παλιότερα) στην οποία μεταξύ των άλλων ο γνωστός θορυβοποιός καθηγητής, σχολιάζει  τα μνημόνια και την πρόσφατη  οικονομική κρίση στην Ελλάδα. “Βλέπετε”, λέει σε ένα δικό του σχόλιο ο αποστολέας, “όλοι  διαπιστώνουν πια  πως  διαλύουν την Ελλάδα και  είναι συνασπισμένοι η Ευρώπη ,οι Τραπεζίτες (διάβαζε Εβραίοι) και οι διεθνείς αγορές , για να την καταστρέψουν”. Αναφέρει κι άλλα πολλά τέτοια, αφελή και παιδαριώδη, τα περισσότερα από τις γνωστές δηλώσεις-ατάκες  του  Μίκη Θεοδωράκη, του Π. Λαφαζάνη, της “θυγατρός” Ζ. Κωνσταντοπούλου, του  Μανώλη Γλέζου,   και άλλων ομοίων ανιστόρητων και ανώριμων πολιτικά “επώνυμων” Νεο-Ελλήνων.

Βάζουμε, λοιπόν, κάποια αποσπάσματα από εκείνη την περίφημη συνέντευξη του Αμερικανού, καθεστωτικού πανεπιστημιακού  κυρίου Νόαμ Τσόμσκι  που αφορούν τα… σχέδια των ισχυρών να καταστρέψουν τη μικρή μας χώρα και  την “προφητεία” του φιλόσοφου για την επερχόμενη διάλυση της Ελλάδας:

“Νόαμ Τσόμσκι. Η Ελλάδα θα διαλυθεί.

Εάν θα πρέπει αυτές οι δηλώσεις – εκτιμήσεις να μας προβληματίσουν και να αφυπνιστούμε θα το κρίνεται εσείς διαβάζοντας και αξιολογώντας τις δηλώσεις του μεγάλου φιλοσόφου.

«Η Ευρωπαϊκή Eνωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ασχολούνται με το να καταστρέψουν την Ελλάδα και υπάρχει σχέδιο για αυτό.

Η συνέντευξη του πριν λίγα χρόνια στο ΒΗΜΑ ήταν αποκαλυπτική ενώ οι δηλώσεις του στα Ρωσικά μέσα πριν λίγα 24ωρα κρούουν το κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τα συνολικά σχέδια της Δύσης. «Αυτό που ονομάζουν “αγορές”, δεν είναι κάτι ακαθόριστο. Είναι οι μεγάλες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο. Γερμανικές, γαλλικές και εμμέσως αμερικανικές τράπεζες.
Έπαιρναν πάντα και παίρνουν ακόμη αυτό που θέλουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Η κατάσταση δεν είναι ανάλογη, αλλά υπάρχουν δύο παραδείγματα χωρών, όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία, που δεν υπάκουσαν και πλέον πηγαίνουν καλά. Ωστόσο αυτές οι δύο χώρες είχαν το δικό τους νόμισμα, μπορούσαν να πουν “δεν δεχόμαστε τους νόμους του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος” και είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν αλλιώς”.

Πριν σχολιάσουμε κι εμείς τα  ανιστόρητα σχόλια, τους   κλαυθμούς και τους οδυρμούς του …προφήτη Νόαμ στο “τείχος των  δακρύων” του ρώσικου καναλιού, θα παραθέσουμε κάποια αποσπάσματα από παλιότερα, δικά μας εδώ κείμενα για το ποιος είναι ο κύριος  Νόαμ Τσόμσκι και “τι  σταυρό κουβαλάει” ο… αναρχικός φιλόσοφος στις πολυτελείς αίθουσες των κορυφαίων πανεπιστημίων της Αμερικής, όπου δίδασκε και ουδέποτε έπαψε στην ουσία να διδάσκει.

Γράφαμε στις 9 Νοέμβρη 2014:

” Δε θα σχολιάσουμε τις απόψεις ενός “καθεστωτικού» πανεπιστημιακού, που ξαφνικά ανακάλυψε τον πυρηνικό κίνδυνο, εξαιτίας της… εγκληματικής, αμερικανικής πολιτικής (φυσικά!). Ο ίδιος νομίζει πως… «βγαίνει από αριστερά» (ή πως είναι και αριστερός, μπορεί και αναρχικός!), κάθε φορά που βάζει τα καρυκεύματα του αντιαμερικανισμού του στην ξανα-ζεσταμένη σούπα που τη σερβίρει πάντα ως φρέσκια. Το κάνουν πολλοί και δεν έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να αποδείξει το αυτονόητο .

 Παραθέτουμε παλιότερο κείμενό μας για τον …αναρχικό πανεπιστημιακό στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης,  το γνωστό ΜΙΤ, που  ως γνωστόν ,φοιτούν ή διδάσκουν πάμπολλοι… αναρχοαυτόνομοι-αντιεξουσιαστές σπουδαστές  και καθηγητές (πρβλ και κείμενό μας εδώ : http://homonaturalis.gr/?p=3074).

 

Δεν ξέρω ποια εικόνα φέρνει στο μυαλό του Νόαμ Τσόμσκι η λέξη «πανεπιστήμιο». Υποθέτω πως σε γενικές γραμμές θα είναι η εικόνα ενός ιδρύματος σαν αυτό που επέτρεψε στον ίδιο να διαμορφώσει τη θεωρία του περί «οικουμενικής γραμματικής» – μιας βασικής γλωσσικής δομής στον ανθρώπινο εγκέφαλο που επιτρέπει τη δημιουργία των γλωσσών, παρά τις όποιες δομικές διαφορές τους. Η θεωρία παραμένει αμφισβητήσιμη, παρ” όλα αυτά άνοιξε δρόμους με αποτέλεσμα πολλοί να αντιμετωπίζουν τον Τσόμσκι ως πατέρα της σύγχρονης γλωσσολογίας.

Δεδομένου δε ότι πέρασε όλα του τα χρόνια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το γνωστό ΜΙΤ, δεν ξέρω αν του έτυχε ποτέ να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των παρ΄ημίν φοιτητικών παρατάξεων. Δεν ξέρω τι σημαίνει γι΄αυτόν ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου ή αν έχει αντιμετωπίσει ποτέ την προοπτική της αναβολής της εξεταστικής περιόδου προκειμένου να γίνουν φοιτητικές συνελεύσεις. Δεν ξέρω καν αν υποχρεώθηκε ποτέ να διακόψει τις παραδόσεις του ή το ερευνητικό του έργο γιατί οι φοιτητές του έκαναν κατάληψη.

Παρ” όλα αυτά ο Τσόμσκι έχει άποψη για όλα αυτά. Και για να υπερασπιστεί την άποψή του φαίνεται πως συνυπέγραψε, μαζί με 900 άλλους πανεπιστημιακούς από όλο τον κόσμο, ένα κείμενο-καταγγελία της επιχειρούμενης εν Ελλάδι εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Βάσει αυτού ζητάει να διαφυλαχθεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ μας, να υπάρξει επαρκής δημόσια χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σεβασμός των ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών παραδόσεων.

Χωρίς δυστυχώς να μας διευκρινίσει πώς θα συνεχίσει η επαρκής δημόσια χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μια και ο ίδιος, σε ομιλία του στην Κολωνία προ ημερών, απεφάνθη πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η πτώχευση. Για την ακρίβεια, μας πρότεινε να αρνηθούμε το χρέος μας, κοινώς να σταματήσουμε να δανειζόμαστε, και να αρχίσουμε να τυπώνουμε δραχμές για να ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Η λύση είναι επώδυνη, παραδέχθηκε, πλην όμως δεν βλέπει άλλη.

Γύρω από την υπογραφή του, όπως ενδεχομένως θα γνωρίζετε, ξέσπασε μια άκρως ενδιαφέρουσα φιλολογική διαμάχη. Ο δικηγόρος Α. Παπασταύρου, με επιστολή του στην «Καθημερινή», μας ενημέρωσε πως ο ίδιος ο Τσόμσκι, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του δήλωσε πως δεν είχε ιδέα για το κείμενο που υποτίθεται ότι υπέγραψε, για να τον διαψεύσουν οι έχοντες την πρωτοβουλία της καταγγελίας λέγοντας πως ο Τσόμσκι τους διαβεβαίωσε ότι εμμένει στην υπογραφή του και στις θέσεις του για τα ελληνικά ΑΕΙ. Αυτές οι παρεξηγήσεις, σκέφτηκαν μερικοί, είναι φυσιολογικές μια και, ως φαίνεται, η περίφημη καταγγελία κυκλοφόρησε μέσω Διαδικτύου και οι υπογραφές καταχωρίσθηκαν εν είδει «like» στο facebook.

Και το ερώτημα βέβαια δεν είναι ποια άποψη για τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν ο κ. Ταντάκι και η κ. Τοντόροβα, αγνώστων λοιπών στοιχείων μέχρι νεωτέρας, που συνυπέγραψαν. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσόμσκι, με την υπογραφή του, επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στη στρατηγική της πτώχευσής μας, μια και, κατά τη γνώμη του, είναι η μόνη λύση που μας απομένει.

                                                             ***

Να ρωτήσει εμάς τους «παθόντες» ο κύριος Τσόμσκι για το τί σόι είναι οι δικοί μας εδώ πανεπιστημιακοί. ΄Εχει ακούσει τίποτα για τις επιδοτήσεις, τα κονδύλια των ερευνών που ροκανίζουν παράνομα, τις «αλλαξοκωλιές» στις εκλογές (επιλογές) πανεπιστημιακών, την οικογενειοκρατία  και τα άλλα φοβερά και τρομερά που συνέβαιναν και συμβαίνουν στα ελληνικά ΑΕΙ;

Είναι πολλά πράγματα που με κάνουν να νιώθω υπερήφανος στα 29 συναπτά έτη που υπηρέτησα  στην Εκπαίδευση. ΄Ενα απ΄αυτά είναι πως είχα την τύχη να μείνω μακριά από τον «οχετό», που ακούει στο όνομα «πανεπιστημιακοί». Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πριν κάνω την “ηρωική έξοδο» από την Εκπαίδευηση, δίδαξα σε δύο πανεπιστήμια, αλλά (ευτυχώς) ήταν ξένα. ΄Ετσι, δεν κουβαλάω καμιά από τις αμαρτίες των άθλιων τροφίμων των ελληνικών Α.Ε.Ι.

Τώρα, ο κύριος Τσόμσκι από την «ασφάλεια» του ΜΙΤ, μιλάει συνήθως «επί παντός επιστητού» και το παίζει και…αιρετικός. Βέβαια, δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν καθεστωτικό πανεπιστημιακό,  που υπηρέτησε το Σύστημα με συνέπεια και το «γύριζε», όταν τον έπαιρνε και σε επαναστάτη με το…αζημίωτο.

Γι αυτό δε μας εκπλήσσει που υπέγραψε το κατάπτυστο κείμενο των Ελλήνων συναδέλφων του.

«Κόρακας Κοράκου μάτι δε βγάζει».

Και στις 10 Οκτώβρη 2014 γράφαμε:

” Ο ΔΕ ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ ΕΓΕΝΕΤΟ. ΗΝ ΓΑΡ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΦΟΔΡΑ

Φοιτητές Χάρβαρντ: Οι ΗΠΑ μεγαλύτερη απειλή από τους τζιχαντιστές!

«Η Αμερική είναι μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, παρά το ISIS (κράτος της Συρίας και του Λεβάντε)», απαντούν φοιτητές από το φημισμένο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, Χάρβαρντ, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο!

Την συνέντευξη πήρε από τους φοιτητές ο δημοσιογράφος Caleb Bonham, ο οποίος τους έθεσε το ερώτημα: «Ποιος πιστεύετε ότι είναι μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, οι ΗΠΑ ή το Ισλαμικό Κράτος;».

Ποιοί, γιατί και έναντι ποίων οικονομικών ανταλλαγμάτων (οι περισσότεροι) πάνε να σπουδάσουν στο περίφημο Χάρβαρντ, το πανεπιστήμιο- εκκολαπτήριο νέων, σκληρών καπιταλιστών- εκμεταλλευτών  του κόσμου, είναι παγκοίνως γνωστό. Μια υπενθύμιση μονάχα.  Επειδή είναι αδύνατον να χωρέσουν όλα αυτά τα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα από τα πέρατα της οικουμένης  στις αίθουσες  του διάσημου πανεπιστημίου  (διάσημο ,όχι τόσο για την ποιότητα των  γνώσεων που παρέχει, όσο για τη γρήγορη και σίγουρη εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών και αποδοχών εργασίας), σιωπηρά μεν, αλλά αρκούντως … φωναχτά, ώστε να το γνωρίζει πας  ενδιαφερόμενος, ισχύει η ακόλουθη  (από ίδρυσής του  μέχρι σήμερα), απαράβατη  αρχή: ΄Οποιος  γονιός έχει την…άδολη διάθεση προσφοράς στο πανεπιστήμιο μιας γενναιόδωρης «Δωρεάς», αυτόματα εξασφαλίζει ο κανακάρης του θέση στο, κατά τ΄άλλα, (αξιοκρατικό) πανεπιστήμιο των αριστούχων και πρωτευόντων.  Φυσικά, εξασφαλίζει επίσης και μια εγγυημένη και άνετη, όσο συνεχίζονται οι υψηλές δωρεές,  φοίτηση και αποφοίτηση (και με καλούς βαθμούς) όταν έρθει η ώρα.  Γνωστά αυτά.

Δεν είναι όμως τόσο γνωστό το εξής: Πολλοί από τους    «νεοσσούς»  αυτούς, που αύριο θα συναντήσουμε στις ανθρώπινες κοινωνίες ως στυγνούς και απάνθρωπους  καπιταλιστές, προορισμένους να καταδυναστεύουν το άτομο, την εργασία, τη φύση και όλα τα αγαθά  του πολιτισμού, αυτά τα… καλόπαιδα, λοιπόν, που φοιτούν στο φημισμένο  Χάρβαρντ (σ.σ και του ΜΙΤ φυσικά που διέπρεψε ο κύριος Νόαμ Τσόμσκι) με δίδακτρα και δωρεές από τα  λεφτά της «εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», δεν είναι λίγες οι φορές, όπως παραπάνω, που «το παίζουν» (εκ τους ασφαλούς) επαναστάτες, ακτιβιστές, οικολόγοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα τέτοια ηχηρά.

Βεβαίως, αν όλη αυτή η …επαναστατικότητά τους δεν είναι το φυσικό αποτέλεσμα υπερλειτουργίας αδρεναλίνης, λόγω και του νεαρού της ηλικίας τους,  είναι μια «σκέτη» υποκρισία, που στην Ελλάδα τη χαρακτηρίζουμε εύστοχα και ως   «τζάμπα μαγκιά». Αλλιώς, αν ήταν πραγματικοί ακτιβιστές τα… παιδάκια με τους εκατομμυριούχους γονιούς,   δε θα διαφημίζανε  τη συσσωρευμένη επαναστατική τους οργή  μέσα από συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους, δοσμένες πάνω στο γρασίδι των κήπων του πανεπιστημίου των πλουσίων, αλλά στα «μετερίζια» της προσφοράς στον πάσχοντα και στερούμενο άνθρωπο. Κάκιστο αυτό το είδος των «ψωνισμένων» πλουσίων.  Και προκλητικότατο.

Το ίδιο το Χάρβαρντ (σ.σ και το ΜΙΤ) ,βέβαια, αν και προπύργιο του Συστήματος (εκτός των άλλων και ως πλούσιος τροφοδότης του με στελέχη της  μπουρζουαζίας, της  ιντελιτζένσιας του μεγάλου πλούτου και της «υψηλής κοινωνίας»), φαίνεται όχι μόνο να μη δυσαρεστείται  από τις επαναστατικές αυτές εξάρσεις  των φοιτητών του, αλλά τις προπαγανδίζει κιόλας σε ευρύτερο κύκλο. Ο λόγος προφανής και  απολύτως αντιληπτός,  βέβαια: Για να κρύψει τις «πομπές» του. Για  αντιπερισπασμό. Να φανεί πως καλλιεργούνται  στις αίθουσές τους ελεύθερα οι προοδευτικές ιδέες και διαμορφώνονται  οι δημοκρατικές συνειδήσεις.

 Φούμαρα. Κάλυψη ζητάει για τις μεγάλες,  νομιμοφανείς παρανομίες στις οποίες  επί χρόνια επιδίδεται. ΄Ιματζ νομιμότητας και αξιοκρατίας    προωθεί. Ας τολμήσει ένας «τρόφιμός» του (φοιτητής ή κάποιος από το εκπαιδευτικό προσωπικό) να περάσει στην…επίθεση, να κάνει τις επαναστατικές του  προθέσεις, πράξη και θα δείτε για πότε θα «πάρει πόδι» και μάλιστα  κλωτσηδόν από το ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο (τάχα μου) διαμορφώνονται    ελεύθερες και προπαντός…έντιμες  συνειδήσεις! (Εδώ γελάει ο πικραμένος ).

Τα παχιά λόγια είναι εύκολα . Ο άνθρωπος δοκιμάζεται ως χαρακτήρας και φορέας ιδεολογίας στην πράξη, στην καθημερινότητά του, στην ανιδιοτελή  προσφορά και τον άνευ ανταλλαγμάτων αγώνα .Αλλιώς, το διατύπωσε  ο μέγας ΄Ομηρος  εύστοχα και παραστατικά ,τα  «έπεα» είναι πτερόεντα». Λόγια που πετάξανε και πάνε, δηλαδή.”

  Ο…αναρχικός κατά δήλωση και …βόλεψη ( ο πραγματικός και μοναδικός  του τίτλος είναι εκείνος του καθεστωτικού καθηγητή και μάλιστα των πανεπιστημίων της πλουτοκρατίας)  κύριος  Νόαμ Τσόμσκι, λοιπόν, ο οποίος… στρεβλά ιστορικά κατατοπισμένος αποκαλύπτει  στο ρώσικο κανάλι το “μυστικό”  πως οι Εβραίοι,  οι αγορές (οι Τραπεζίτες), οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, όλος, δηλαδή, ο κόσμος (πλην των δικτατόρων της Μόσχας και του Πεκίνου) έπεσαν επάνω στην Ελλάδα και με βάση καταστρωμένο σχέδιο σε μυστικά και με βαριές κουρτίνες εβένινα  γραφεία καπιταλιστών και λοιπών υψηλόβαθμων τοκογλύφων, βάλθηκαν να εξαφανίσουν την  μικράν, πλην ηρωικήν  μας χώρα  από προσώπου γης, δε θα έκανε τέτοια ιστορικά ολισθήματα, αν προχωρούσε στην εξής απλή και στοιχειώδη κίνηση:

΄Εβαζε μια από εκείνες  τις πλούσιες, χαριτόβρυτες    Ελληνίδες φοιτήτριές του (λένε πως έχει ιδιαίτερη προτίμηση να…διδάσκει   φοιτήτριες) να τον κατατοπίσει μεταφραστικά  για την  ιστορική ,οικονομική πορεία της Ελλάδας από συστάσεως ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.  Θα έπεφτε, λοιπόν,  σε εκατοντάδες κείμενα από τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της χώρας μέχρι σήμερα, που θα νόμιζε  κανείς πως τα έγραψε ένα αδιόρατο, διαχρονικό ,αλλά, πάντως, ίδιο χέρι  Μάλιστα, η ομοιότητα των κειμένων τρομάζει, αλλά παράλληλα μπερδεύει,  αναχρονίζει,  επιφέρει χρονική, σύγχυση   στους ιστορικά ακατατόπιστους ,γιατί δεν μπορεί να ξεχωρίσει, αν όσα διαβάζει γράφτηκαν  τον προ-προηγούμενο αιώνα  ή τον παρόντα. (Επιφυλασσόμαστε να στείλουμε ως κουίζ  το παρακάτω κείμενο στον κύριο Νόαμ Τσόμσκι και θα του ζητήσουμε να μας πει πότε νομίζει πως γράφτηκε):

 

(ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ  Ζ  ΚΑΙ Θ)

 

Θ. Τί νέα σήμερα;

Ζ. Ολίγα και καλά

Θ Ας τα ακούσουμε λοιπόν

Ζ.Η οικονομία μας καλυτερεύει εντός ολίγου

Θ.Με ποιον τρόπο;

Ζ. Κόβονται μιστοί και συντάξεις και οι κρατικές δαπάνες επίσης.

Θ. Καλή είδηση!

Ζ .Μη βιάζεσαι

Θ.Γιατί;

Ζ .Γιατί αυτό δείχνει πως πιάσαμε πάτο

Θ. Του ταμείου;

Ζ . Βέβαια

Θ ΄Οχι δα,ακόμα δε χρόνισε το τελευταίο δάνειο που πήραμε και τελείωσε;

Ζ. Κι αν δεν τελείωσε ,  κοντεύει όμως.

Θ . Κακό αυτό

Ζ. Κακό και ολέθριο

Θ.΄Ισως οι Ευρωπαίοι μας  ξαναδανείσουν.

Ζ. Μ΄αυτό το πλευρό να κοιμάσαι

Θ. Δυστυχία! Και δε μου λες, πού ξοδεύτηκαν τόσα λεφτά;

Ζ Με ρωτάς  σαν να ήρθες σημέρα στην Ελλάδα.

Θ…

Ζ. Δε βλέπεις σμήνη υπαλλήλων, επιτροπές, φανφάρες, παρλάτες,  σύρτα φέρτα;

Θ. Βλέπω

Ζ. Λοιπόν αυτά πώς λές να γίνονται;

Θ Με λεφτά.

Ζ. Να το χωνευτήριο των δανείων. Παίρνουμε τα δάνεια, για να τα  ξοδεύουμε  σε μισθούς, συντάξεις, ά(ν)εργους (κηφήνες) ,σε  εξοπλισμούς και παρόμοια

——————————————-

Λοιπόν, πείτε μας , κύριε  Νόαμ Τσόμσκι ποια εποχή λέτε να καταγράφτηκε ο παραπάνω διάλογος; (Και μην σπεύσετε αφελώς να πείτε  τελευταία , από το 2008, χρονιά έναρξης της κρίσης, μέχρι σήμερα, γιατί ΠΑΛΙ θα πέστε έξω. Είναι ένας συνηθισμένος διάλογος που γίνεται μεταξύ των Ελλήνων εδώ και  δυο αιώνες σχεδόν, από τη μέρα, δηλαδή, που γίναμε …ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος,  ως τη σημερινή.

 (Για την αντιγραφή). Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τους “Διαλόγους” του  Μ. Χουρμούζη . Ο Μιχάλης ή Μιλτιάδης ή σκέτο Μ. Χουρμούζιος-Χουρμούζης  (1801-1882)  ήταν πολιτικός, βουλευτής  Φθιώτιδας, αλλά και αξιόλογος θεατρικός  συγγραφέας.  Δεν κάναμε καμιά νοηματική επέμβαση-παρέμβαση σε όσα γράφει. Στρώσαμε λίγο τους καθαρευουσιανισμούς του .Τίποτα άλλο.

 

 

 

__