AΠΟ ΤΟ “ΗΟΜΟ” ΤΟΥ 2020 ΣΤΟ ΗΟΜΟ ΤΟΥ 3020

Dear Homo,

1000 χρόνια μετά ,από σήμερα,  είναι δέκα αιώνες. Σαν να λέμε  πως διαβάζω αυτή την ώρα  μηνύματα από έναν τύπο που έζησε  1000 χρόνια πριν από μένα. Το 1020 (μ.Κ.Χ ( μετά από την Κοινή Χρονολογία) . Αιώνες πριν. Και για να βοηθήσω περισσότερο και σένα και  μένα να αντιληφθούμε το βάθος χρόνου που μας χωρίζει, σου γυρίζω τις σελίδες της Ιστορίας πίσω και πέφτω πάνω σε μια  φοβερή  σελίδα  της κοντά στο 1020.

29 Ιουλίου 1014

“Μάχη του Κλειδίου” (βουλ. Беласишка битка)  μεταξύ της Βυζαντινής και της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας  (Σαμουήλ της Βουλγαρίας και  Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου). Η μάχη  έληξε με τη νίκη των Βυζαντινών. Οι Βούλγαροι στρατιώτες ,που αιχμαλωτίστηκαν,περίπου 14.000, τυφλώθηκαν μετά από διαταγή του Βασιλείου Β’, ο οποίος αργότερα πήρε το όνομα «Βουλγαροκτόνος».

Το διανοείσαι; Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας έβγαλε τα μάτια  14.000 νέων ανθρώπων! Και μάλιστα λέγεται πως  ο ίδιος έδωσε εντολή οι κόρες των “παλουκωμένων” ματιών να τοποθετηθούν σε “πλουμιστό” κουτί, το οποίο,μαζί με το   φρικτό περιεχόμενό του, λίγο μετά ,όταν κατέβηκε στην Αθήνα, το αφιέρωσε στην Παναγία της Ακρόπολης  την οποία επισκέφτηκε  για να προσκυνήσει και να την ευχαριστήσει για τη νίκη που του προσέφερε. Αν συνέβαινε το ίδιο   στις δικές μου ημέρες, θα το λέγαμε θηριωδία και  βαρβαρότητα.

Εν τούτοις,  οι πόλεμοι μη νομίζεις πως  έπαψαν πια να γίνονται  ακόμα και σήμερα.   Αντίθετα, μάλιστα . Πρόσφατα  στον πόλεμο της Συρίας, είχαμε 600.000 νεκρούς, αναρίθμητους  τραυματίες  (κομμένα πόδια χέρια,βγαλμένα μάτια) και   πρόσφυγες.

Πρόσεξε τώρα την….ευαισθησία του “πολιτισμού” μας . Φρίττουν ΟΛΟΙ  (και καλώς) για το ανοσιούργημα του αυτοκράτορα Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου. Αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα ,αδιαφορεί για το απείρως χειρότερο αυτό έγκλημα παραπάνω που διέπραξαν  ο “Τσάρος” της Ρωσίας Πούτιν και ο σύμμαχός του, Σύριος δικτάτορας ΄Ασαντ.

Αυτό είναι ένα  από τα εντελώς παρανοϊκά και ανεξήγητα της εποχής μου. Θα σου αναφέρω στο διάστημα που θα επικοινωνώ μαζί σου (και θα είναι πολλές φορές)  άπειρα τέτοια “τρελά” των ημερών μας , που θα σε “κουφάνουν”.

Λοιπόν, όπως πρόσεξες, σε αποκαλώ-προσφωνώ Homo χωρίς εισαγωγικά, τα οποία όμως,  χρησιμοποιώ για μένα. Επίσης δεν έχω καμιά ιδέα, αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Κι αυτό,   ποσώς με ενδιαφέρει.  Αντίθετα, ελπίζω εσείς να καταφέρατε να κάνετε τις κοινωνίες σας άφυλες, τέτοιες που οι δικές μας σήμερα δεν είναι.

Homines (λατινικά)-΄Ανθρωποι αμφότεροι, λοιπόν.  Μόνο που εσύ πέταξες τα εισαγωγικά, εγώ όχι. Και εννοώ με αυτό πως εσύ (ελπίζω τουλάχιστον)  δε θα έχεις παραμείνει στο στάδιο “εξανθρωπισμού” του σημερινού ανθρώπου. Εμείς όλοι σήμερα βρισκόμαστε στο επίπεδο του αφύσικου ανθρώπου (εξ ου και τα εισαγωγικά μου). Αυτό σημαίνει πως δε ζούμε, όπως εσείς φαντάζομαι, σύμφωνα με τους νόμους και τις προδιαγραφές   της Φύσης.

 

Τον αιώνας μας, αν μπορούσα να τον χαρακτηρίσω κάπως με μεταφορικό, γλωσσικό εργαλείο, θα τον έλεγα αιώνα της…Τρύπας! Της “Μαύρης Τρύπας” κι εκείνων   “κάτω” και “πάνω”!  Είμαστε στον αιώνα της επιστήμης, αλλά και της σεξουαλικής και γευστικής υποδούλωσης.

Αν έχεις  αρχείο με  εικόνες από τις ημέρες μας, ψάξε την ημερομηνία 30 Μάρτη 2010 .  Αυτή τη ημέρα ,πραγματοποιείται στη γη  ένα από τα  σπουδαιότερα πειράματα στο CERN  με το μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) . Σκοπός του πειράματος είναι  να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως πώς δημιουργείται η μάζα της ύλης, γιατί η φύση προτιμά την ύλη από την αντιύλη, πώς η ύλη εξελίχθηκε από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του σύμπαντος. Στο συγκεκριμένο πείραμα επιτυγχάνεται σύγκρουση σωματιδίων στη μεγαλύτερη ενέργεια όλων των εποχών ( 7 TeV) και σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, θεωρείται  ένα από τα καταπληκτικότερα  επίτευγμα όλων των εποχών.

Παρατήρησε τις εικόνες εκείνες από το δορυφόρο. Σάλος στις τηλεοράσεις, ο κόσμος κατάπληκτος παρακολουθεί το πείραμα και περιμένει να  μάθει …αν υπάρχει θεός ή όχι! (“Μποζόνιο Χιγκς” , “σωματίδιο του  Θεού”  («the God particle»),ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα το καλοκαίρι του 2012). Η επιστήμη στα …πολύ χάι της. Δίνει ρεσιτάλ επιτυχίας, αγαπητέ Homo.

Τώρα, προχώρησε την εικόνα λίγα χρόνια μετά στις 10 Απριλίου 2019 . Ημερομηνία που δημοσιοποιείται  η πρώτη στην ιστορία άμεση εικόνα μιας “Μαύρης Τρύπας” (Black Hole) στον γαλαξία Μεσιέ 87, όπως την κατέγραψε το  Εvent Horizon Telescope το  2017.΄Οπως πολύ καλύτερα από μας θα ξέρεις,  δεν πρόκειται  για μια  τρύπα με τη συνηθισμένη  έννοια ,  αλλά ένα σημείο σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει. Καταπίνει τα πάντα!

Τις ίδιες αυτές ημερομηνίες, κάνε ένα ζάπινγκ στα κανάλια . Θα δεις να εναλλάσσονται  οι σκηνές. Να παίζουν από τη μια τον επιταχυντή  και τη “Μαύρη τρύπα” ,αλλά παράλληλα στις ίδιες οθόνες, θα βλέπεις σε ταινίες  ή όχι,   γυμνούς ή  ημίγυμνους  άντρες και γυναίκες να υποδύονται  πως κάνουν σεξ ή να προκαλούν με τα σεξουαλικά τους προσόντα  τους θεατές ,να χορεύουν,να μιλούν “πρόστυχα”.΄Ενα σεξιστικό πανηγύρι που δεν έχε τελειωμό στα κανάλια.

Αλλά, θα  εκπλαγείς αν,  αλλάζοντας κανάλια,  διαπιστώσεις  επίσης πως σε πολλές εκπομπές τις ίδιες ημέρες, μπορεί και ταυτόχρονα, οι οθόνες να  δείχνουν διάσημους ή εξαιρετικούς  μάγειρες και σεφ να παρασκευάζουν φαγητά, να διδάσκουν συνταγές, να τα δοκιμάζουν, να κρίνουν άλλων την τέχνη να   φτιάχνουν  νόστιμα ή όχι φαγιά, ποια υλικά χρειάζονται και  σε ποιες ποσότητες. ΄Ενα άλλο , γευστικό  πανηγύρι τούτη τη φορά.

Αν μάλιστα προσέξεις καλύτερα θα δεις και θα μείνεις…κάγκελο, γιατί   χωρίς σταματημό σε όλες τις ώρες,  όλα  τα κανάλια στην  τηλεόραση, παίζουν διαφημίσεις. Προϊόντων κυρίως. ΄Ομως, σχεδόν το 80-90%  αυτών  των διαφημίσεων , σχετίζονται  άμεσα ή έμμεσα με το σεξ ή με το φαγητό!

Μια κατάσταση τηλεοπτικού  αχταρμά και μιας τρέλας  που ο κόσμος σε μια λαϊκή  φράση, όταν θέλει να μιλήσει για τέτοιες  αλλοπρόσαλλες και ανομοιογενείς περιπτώσεις,   χρησιμοποιεί τις φράσεις γίνεται   “του Κουτρούλη ο γάμος” ή …” του μ@υνιού το πανηγύρι”. Το τελευταίο αυτό, λαϊκό σλόγκαν, μάλιστα,  καθόλου μεταφορικά.

Οπότε, θα έχεις  ήδη κατανοήσει επακριβώς ,γιατί αποκάλεσα τον αιώνα μας, ως αιώνα της …Τρύπας. Από τη μια η,  επιστήμη παλεύει να  βελτιώσει ή και να αλλάξει τη ζωή μας,να δώσει απαντήσεις, να κάνει ανακαλύψεις, να επινοήσει νέες εφευρέσεις, ακόμα και να σπάσει τα σύνορα της γης και να πετάξει σε άλλους πλανήτες. Από τη άλλη,η “μάζα”,ο κόσμος είναι εντελώς παραδομένος σε δύο ισχυρές παθογένειες.  Το αχόρταγο  σεξ (σεξισμός)  σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις τους   και το γευστικό  φαγητό σε όλες τις ποικιλίες, τις ποσότητες και τις παγκόσμιες… κουζίνες.

Θα διαπιστώσεις, όμως και από άλλες πηγές   από τον αιώνα μου , να θεωρούν επίσης πάθος του ανθρώπου το χρήμα και την εξουσία. Ναι, κουβαλάει κι αυτές τις παθογένειες ο σημερινός άνθρωπος. Μόνο που και τούτες οι εξαρτήσεις του στη ουσία έχουν κοινό παρανομαστή τα  προϊόντα του  σεξισμού και το καλοφαγίας. Θέλουν το χρήμα και την εξουσία κάθε μορφής για να επιτύχουν  κυρίως (να το πούμε λαϊκά)  …καλό πήδημα και  γερή  μάσα.

Απολύτως εξαρτημένος ο άνθρωπος της εποχής μου  από τα δύο αυτά “ναρκωτικά”  και προσηλωμένος αποκλειστικά   στα δύο όργανα-εργαλεία που  του ικανοποιούν αυτά τα πάθη.Και συμβαίνει,ακριβώς, αυτό. Ο άνθρωπος δουλεύει σήμερα  για  δύο…τρύπες.  Την πάνω και την  κάτω!

 

Εν κατακλείδι,  οι άνθρωποι  ζουν μέσα σε μια φοβερή ανισορροπία, αντίφαση και παράνοια. Εντελώς αντίθετα με τους κανόνες  της Φύσης. Και όχι μόνο. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να καταστρέφουν τη Φύση. Μέχρι που καταφέραμε να αλλάξουμε  το κλίμα.  Να το κάνουμε, αντί για φίλο και  σύμμαχο,  εχθρό  και απειλή.  Γι΄ αυτό,  θα μπορούσες επίσης μετά απ΄όλα αυτά να χαρακτηρίσεις   τον αιώνα μας  ως  μια εντελώς  “αφύσικη εποχή”.

Τώρα, δικαίως,  θα αναρωτηθείς,  γιατί στα γράφω  όλα αυτά. Ποιος ο λόγος που  νοιάζομαι να σε ενημερώσω  με τέτοια μεγάλη χρονική απόσταση  από τη δική σου για το τί συμβαίνει στα   χρόνια μου  σήμερα. Να σου διευκρινίσω, λοιπόν, τα ακόλουθα.

΄Ολοι οι άνθρωποι που ζούμε σήμερα,αλλά και παλιότερα από μας, δεν είμαστε ακριβώς ίδιοι. Μπορεί να είμαστε εκτεθειμένοι στις ίδιες παθογένειες, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούν σε αυτό τον τρόπο ζωής και δεν είναι απολύτως παραδομένοι,  εξαρτημένοι,  μεταμορφωμένα “χοιρίδια”  της  Kίρκης.  Υπάρχουν ακτιβιστές  που νοιαζόμαστε να σας παραδώσουμε  έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς τα δικά μας προβλήματα. Να βάλουμε ένα χεράκι να έρθουν πιο σύντομα αυτές οι κοινωνίες του φυσικού ανθρώπου που ζεις εσύ. Κι αυτές τις κοινωνίες τις οραματιζόμαστε αντιεξουσιαστικές, αταξικές,  άφυλες. Φυσικές, εν ολίγος.

Αν το πετύχαμε ή όχι,  αυτό μόνο  εσύ το γνωρίζεις ,όταν θα διαβάζεις αυτές τις  γραμμές.  Κι ελπίζω ναι, να ζεις στην  εποχή του HOMO NATURALIS.  Αν  όχι,τότε θα ζείτε κι εσείς ένα δράμα, όπως το σημερινό, όπου οι μισοί κάτοικοι αυτής της γης πεθαίνουν από πείνα δίψα, εξοντωτική φτώχεια και  αρρώστιες και οι άλλοι μισοί πετάνε τα φαγητά τους στα σκουπίδια! Τέτοια ανισότητα, τέτοια μορφής ταξική και ανήθικη-αφύσικη συμπεριφορά.

Να θυμάσαι επίσης, Homo, πως έχω έναν  επιπλέον λόγο να θέλω να λάβεις αυτά τα μηνύματα. Είμαι ιστορικός.  Δουλειά μου είναι αυτή ακριβώς. Πρώτα να “λαλώ” την αλήθεια. Να παρατηρώ τί γίνεται δίπλα μου, το ιστορικό, αλλά και το καθημερινό  “γίγνεσθαι”. Και χωρίς πάθος, χωρίς ιδεολογικές,οικονομικές ή άλλης μορφής  εξαρτήσεις να  διατυπώνω κρίσεις, να  “βλέπω” απ΄όλες τις γωνίες και τις οπτικές και να παραδίδω το υλικό μου  στους σύγχρονους  με εμένα ανθρώπους και σε  στις γενιές που έρχονται.  Με τον τρόπο αυτό, οι άνθρωποι σε όλες τις εποχές, μαθαίνουν από τα λάθη των συνανθρώπων τους, χρησιμοποιούν τις εμπειρίες των άλλων, αλλάζουν και δανείζονται ιδέες, στόχους, προοπτικές. Κι έτσι, ο πολιτισμός όλων των κατηγοριών ενισχύεται, αναπτύσσεται και  ο κόσμος γίνεται καλύτερος, περισσότερο φυσικός. Αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός κι αυτής της προσπάθειας εδώ.

Αν πέτυχε  ο στόχος ή όχι, εσύ θα το δεις καλύτερα . Θα έχεις στη διάθεσή σου, πιστεύω,τα μέσα εκείνα που, αν μη τι άλλο, θα σε ικανώσουν να διαπιστώσεις ότι: Μπορεί,ως ιστορικός,  να κάνω λάθη πολλές ή λίγες φορές   στις διάφορες προσεγγίσεις  και στις κρίσεις μου για πρόσωπα και γεγονότα. Κάποτε να γράφω σε…υψηλούς τόνους. Ακόμα και διατυπώνω σκληρούς χαρακτηρισμούς. Αυτός είναι ο τρόπος που γράφεται η Ιστορία. Και δεν αλλάζει. ΄Ετσι μας δίδαξαν οι προηγούμενοι ιστορικοί.

΄Ομως, εκείνο που  είναι σίγουρο και θα το επιβεβαιώσεις  σε έναν εξελιγμένο “ανιχνευτή ψεύδους” της εποχής σου πως, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, είμαι ευθύς και ακέραιος.  Δεν έχω άλλες σκοπιμότητες να λέω, όσα λέω. Μιλώ με πρόθεση να είναι αληθή και αντικειμενικά ,όσα σου παραδίδω. Ακόμα και όταν κάνω λάθη.

Μάρτυς μου ο θεός!