ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 7 και 8 ΜΑΗ 2022. Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΜΕ…ΑΥΤΟΨΙΑ

Μια δημοσκόπηση  σε δείγμα 100 ανθρώπων, σίγουρα δεν μπορείς να πεις πως  έχει τα απόλυτα εχέγγυα  δημοσκόπησης.  Η συγκεκριμένη, απλώς, θα λέγαμε πως  είναι ένδειξη,  στενά χαρτογραφημένη,     της κομματικής  παθογένειας που είναι διάχυτη  και κατατρύχει σχεδόν  σύσσωμη την ελληνική κοινωνία.

Μας ήρθε ξαφνικά, προχτές η ιδέα να ερευνήσουμε σε στενό…οικογενειακό κύκλο  μια  αλήθεια:  Κατά πόσο υπάρχει ελευθερία σκέψης και βούλησης στους  οπαδούς των δύο μεγάλων κομμάτων . Με εργαλείο, ένα πρόσφατο ζήτημα, το αν  υπάρχει ή όχι  ελευθερία  Τύπου στη χώρα.

Γνωρίζαμε , βέβαια τη διαπίστωση  και το έχουμε αναλύσει εκτενώς το θέμα πρόσφατα.   Αλλά  η επιβεβαίωση  ήρθε, έστω και από ένα  μη  ευρείας έκτασης  δείγμα, αλλά όχι όμως, πέτσινης, δημοσκόπησης.  Συγκεκριμένα:

Ζητήσαμε από  συνεργάτες μας σε διάφορες περιοχές της χώρας να συναντήσουν “οπαδούς” των δύο  παρατάξεων και συγκεκριμένα,  όσους διαβάζουν ή ακούν  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  ΔΕΞΙΕΣ ΄Η ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ   “ΕΙΔΗΣΕΙΣ” και να προχωρήσουνε στο παρακάτω ερώτημα:

” Δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα μια ΄Εκθεση των
Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα  και μια άλλη   του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου.

  α. ΄Εχετε  γνώση του περιεχόμενου τους ; β Τί συμπεραίνουν οι εκθέσεις;

Από  50 ,Δεξιοτραφών   ειδήσεων οπαδούς και  50  από Αριστερά,  πήραμε τις εξής απαντήσεις:

Α. ΔΕΞΙΟΙ:

α.  Ξέρω  το περιεχόμενο της   έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου          =                           47.

β .Η Ε.Ε συμπεραίνει  πως δεν υπάρχει λογοκρισία στην Ελλάδα.  Για την  πρώτη ΄Εκθεση δεν είμαι ενήμερος, πλην  της ανακοίνωσης του κυβερνητικού  εκπροσώπου πως οι Δημοισογράφοι Χωρίς Σύνορα  δεν είναι ανεξάρτητος  “Οργανισμός”, αλλά ΜΚΟ.=         42

Β. ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ:

α.  Γνωρίζω  αναλυτικά  την ΄Εκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα πού  κατατάσσει την Ελλάδα στην 108η  θέση στην ελευθερία του Τύπου = 38

β.  Την έκθεση της Ε.Ε δεν τη γνωρίζω  αναλυτικά.   Ξέρω πως κατατάσσει σε καλύτερη βαθμολογία  τη χώρα στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου.=33

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η άποψη των οπαδών για την Ελευθερία του Τύπου και τη λογοκρισία στην Ελλάδα  έχει   να κάνει   με ποια γυαλιά τις κοιτούν.  Αν είναι  μονόχρωμα και μπλε,  όλα βαίνουν ομαλώς.  Αν τα βλέπει  σε φόντο μωβομπλέ ,  η Ελλάδα στα  ζητήματα αυτά   βρίσκεται κάτω κι από τη…Μογγολία. Για παράδειγμα: Η iefimerida.gr  απέκρυψε ΕΝΤΕΛΩΣ από τις πρώτες ημέρες το περιεχόμενο της ΄Εκθεσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα .Και αντίθετα,  αργότερα έκανε πρωτοσέλιδο το περιεχόμενο της ΄Εκθεσης της Ε.Ε.  (πρβλ  παραπάνω την απάντηση των Δεξιών οπαδών. Δεν τους επέτρεψε ο Ράπτης να μάθουν και την αντίθετη άποψη). Από την άλλη, το Documento δεν έβγαλε τσιμουδιά για την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ όλες αυτές τις ημέρες είχε σχεδόν ως  μοναδικό, σοβαρό θέμα την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.  ( Ο Βαξεβάνης πέρασε, κι αυτός με λοβοτομή, τη δική του προπαγάνδα).

Αυτά, επομένως, που  τους κανονάρχισαν  (ως οπαδοί που είναι) οι εκπρόσωποι της μιντιακής, κομματικής  προπαγάνδας τους,  αυτά γνωρίζουν.  Ο πλουραλισμός  νεκρός.  Η μονόπλευρη  πληροφόρηση καταλυτική.  Διαφορετική ή η πραγματική  άποψη  για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα,  δεν υπάρχει. ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ.  Τύφλα και  των γονέων. Σκότος απέραντο. Κι αυτό συμβαίνει σε όλα  γενικώς τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Τα χειρότερα:

  1. Η Δεξιά μιντιακή δικτατορία με την εξαγορά από τους εφοπλιστές του  συνόλου του ελληνικού Τύπου, έχει στην κυριολεξία προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου    λοβοτομή  στους  οπαδούς της παράταξης.  Χαχόλοι. Κουρκούτι μυαλό στην ελεύθερη ενημέρωση.  Κρετινισμός με μη αναστρέψιμη τη βαριά ασθένεια. Το ακόμα πιο τραγικό είναι πως η αρρώστια θα περάσει και στις μετέπειτα γενιές τους.
  2. ΄Αποψη στην Ελλάδα για ΟΛΑ τα ζητήματα (από τί συμβαίνει μέσα από την κλειδαρότρυπα ,μέχρι το Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο)  έχει ΜΟΝΟ  η Γκεμπελική Δημοσιογραφία. Και αυτή  η άποψη  είναι  είτε Δεξιόστροφη, είτε  “Αριστερόστροφη. Πάντως κομματική. Δεν υπάρχει άλλη ή  μέση οδός.