Και να μη συμπαθείς το Στέφανο Κασσελάκη, δεν μπορείς να αρνηθείς πως είναι μια έκπληξη πρώτου μεγέθους!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του στην Πλατεία του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο:

“Όταν σε χτυπάνε ανελέητα, καθημερινά, οι άρχοντες ενός σάπιου συστήματος, αυτός εδώ είναι ο λόγος που τα αντέχεις όλα: Η επαφή μαζί σας, η αγκαλιά με τον άνθρωπο, το να σκύβεις και να ακούς τον πολίτη. Γιατί αυτό συνέβη με τους επαγγελματίες πολιτικούς της χώρας: Ξέχασαν να ακούν. Ξέχασαν να ακούν τον μόνο που έχουν υποχρέωση να ακούν. Τον ελληνικό λαό»

Επίθεση Κασσελάκη σε ΝΔ από Ηράκλειο: Νέρωνας της Υγείας ο αδιευκρίνιστος Άδωνης

 «Γι’ αυτή μου την αμέλεια, είμαι στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης. Και αν μου επιβάλλει πρόστιμο, θα το πληρώσω. Με πολλή χαρά. Ξέρετε γιατί; Γιατί στη χώρα της ατιμωρησίας, στη χώρα που ο Καραμανλής των Τεμπών είναι βουλευτής, στη χώρα που ο αδιευκρίνιστος Γεωργιάδης είναι υπουργός, στη χώρα που ο Μητσοτάκης των παρακολουθήσεων, των αδήλωτων ακινήτων και off shore είναι πρωθυπουργός, εγώ με χαρά θα είμαι ο πρώτος πολιτικός ο οποίος θα πληρώσει την ποινή που του επιφυλάσσει ο νόμος. Γιατί οι νόμοι είναι για όλους. Και πρέπει, επιτέλους, να ισχύουν για όλους», ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα παλέψει για μία δικαιοσύνη που δε θα αρχειοθετεί τους ισχυρούς και θα καταδικάζει τους φτωχοδιάβολους. Που θα είναι πραγματικά με δεμένα τα μάτια, ώστε να μην μπορεί από την έδρα της να ξεχωρίσει τον πλούσιο από τον φτωχό, τον επώνυμο από τον ανώνυμο, τα τζάκια από τους κοινούς θνητούς».

«Έρχομαι τώρα στα έργα και τις ημέρες του Άδωνη Γεωργιάδη. Του ανθρώπου που ήθελε όλη τη δόξα δική του όταν έκλεινε νοσοκομεία, επί Τρόικας.Και που επέστρεψε για να ολοκληρώσει το έργο του. Ο Νέρωνας της υγείας – μια και του αρέσει η Ιστορία. Εδώ, σ’ εσάς, το ιστορικό Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που φτιάχτηκε από δωρεές αποδήμων και τον θεμέλιο λίθο έβαλε ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, καταρρέει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και πόρων»,

Σας καλώ να σημάνουμε το τέλος της αλαζονείας . Γιατί αν η ΝΔ αποκτήσει ισχυρό αντίπαλο την Κυριακή, πολλά αλλάζουν. Μπορεί τα «κάφροι» και «ανθρωπάκια» να λιγοστέψουν. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μη φέρεται με την ίδια απαξίωση στην αδερφή των δύο κοριτσιών που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη. Και κυρίως, μπορεί να φάει ένα γερό χαστούκι από τον ελληνικό λαό η φράση “41% έχω, ό,τι θέλω κάνω”. Σας καλώ να σημάνουμε το τέλος της αλαζονείας. Να οριοθετήσουμε από την αρχή τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδα.

Η  ΝΔ έχει μόνο έναν αντίπαλο που φοβάται: Τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν μας κρατάει κανείς. Γιατί δεν με κρατάει κανείς και το βλέπετε. Και γιατί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία θετική ατζέντα για το αύριο των πολιτών».

***

Είναι σίγουρο πως πλην της γαλάζιας ακρίδας και της πέτσινης Αριστεράς, κάθε συνετός και έντιμος άνθρωπος σε αυτή τη χώρα υπογράφει , όσα ο Στέφανος Κασσελάκης  είπε στην Κρήτη. Προσωπικά, εμείς απο εδώ  συμφωνούμε …μέχρι κεραίας με  τις αναφορές του.

Δεν είναι, όμως,  αυτός ο λόγος που βάλαμε σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο. Το παραθέσαμε , κυρίως για να το δουν και να το σχολιάσουν γλωσσικά  εκείνοι που έχουν εντρυφήσει στους μορφολογικούς κανόνες της ελληνικής γλώσσας, το ύφος και τη χρήση του  λεξιλογίου της. Και να σχηματίσουν οι ίδιοι γνώμη για τις γλωσσικές ικανότητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Αν θυμάμαι καλά,  σε κάποια συνέντευξή του ο ίδιος είχε αναφέρει πως έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 14 χρόνων. ΄Ηταν δηλαδή,   όταν μετανάστευσε  για  Αμερική στη Β΄ Γυμνασίου!

Η απορία-έκπληξη  για τον γράφοντα , λόγω  επαγγελματικής ενασχόλησης και κάποτε σχολαστικής   με τη γλώσσα και από εκπαιδευτική εμπειρία, όταν ένας έφηβος  σε αυτή την ηλικία αλλάξει χώρα και  περιβάλλον, κυρίως σχολείο, δεν έχει γλωσσικά διαμορφωθεί ακόμα. Και αυτή η έλλειψη , τον ακολουθεί  σε όλη του τη ζωή, έστω κι αν επιστρέψει κάποια στιγμή  στα πάτρια.  Το γλωσσικό ρυθμό του δε θα τον βρει ποτέ  εκεί που τον άφησε. Θα έχει μείνει, τουλάχιστον  από λεξιλογικό  εξοπλισμό  στη… δεκαετία που έφυγε. Εκτός των άλλων  γιατί  η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται, κάποτε μάλιστα αλματωδώς , δεν την προλαβαίνεις με τα χρόνια.

΄Οσο κι αν το παιδί του μετανάστη  διαβάσει μόνο του, ασχοληθεί  ιδιαίτερα με τη μητρική του γλώσσα, αλλά από μακριά ,από τα “ξένα” όχι στην εστία και την πηγή της με την καθημερινή  χρήση της σε όλες τις δραστηριότητές του,  η γλωσσική αυτή ανεπάρκεια (αναπηρία να την πούμε για κυριολεξία), θα είναι για πάντα παρούσα στη ζωή του. Επιβεβαιωμένο  από την επιστήμη και την   εμπειρία.

 

 

 

Να δεχτώ,   πως ο Κασσελάκης,  ως διαβαστερό παιδί ,  ξεκοκάλιζε  βιβλία και εφημερίδες   στα ελληνικά, τα μιλούσε στο σπίτι με την οικογένεια ή και  φοίτησε σε σχολεία της ομογένειας, που στην Αμερική ανήκουν στην Εκκλησία και  δεν είναι «ενταγμένα», όπως πολλά  στη Γερμανία, ας πούμε. Τα  περισσότερα τέτοια ελληνικά σχολεία γλώσσας  στις ΗΠΑ είναι ή «Σαββατιανά»  ή ολιγόωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας με δασκάλους, όχι κι από τους καλύτερους,  “ευκαιριακούς”  (για ευνόητους λόγους).

Και για να μην πολυλογώ. Η απορία- έκπληξη είναι τούτη. Πού έμαθε ο Στέφανος Κασσελάκης και χειρίζεται την ελληνική γλώσσα ,σχεδόν  καλύτερα από όλους τους σημερινούς ΄Ελληνες πολιτικούς;  Λεξιλόγιο, γραμματικοί-συντακτικοί κανόνες, χωρίς το παραμικρό σφάλμα!  Σχεδόν τέλεια! Αλλά και το ύφος και τα  σχήματα λόγου και οι άλλες ιδιαιτερότητες ,  οι… γαλιφιές-και οι πονηριές στα ελληνικά  έχουν τη σωστή τους θέση και την ακριβή  χρήση τους στο λόγο του.

Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν. ΄Η κάποιος έμπειρος γλωσσικά,  επαγγελματίας τού γράφει, τί θα λέει κάθε φορά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα  …αποστηθίζει  ως ηθοποιός  και τα “απαγγέλλει”  (κι έτσι  εξηγείται το περίεργο)   ή έχει ταλέντο και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

 Συμβαίνει  το δεύτερο. Αν έχεις ικανότητα,  μπορείς σε προφορικό   λόγο να καταλάβεις εύκολα και από πολλά ,αν υπάρχει υποβολέας.  Και είναι αυτός ο λόγος που  είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε… μπράβο, Στέφανε Κασσελάκη!   Και ντροπή σε κάποιους εντελώς… ιθαγενείς, που δεν πέρασαν ποτέ τα ελληνικά σύνορα ή πήγαν στην αλλοδαπή για λίγο,  αλλά  τους ακούς να μιλούν και φρίττεις, κλείνεις με ωτασπίδες τ΄αυτιά σου. (Μη λέμε ονόματα).

Σίγουρα, θα μας τρελάνει  ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε πολλά  πρωτοποριακός, πρωτότυπος και ρέκτης !  Θα παραμείνει τέτοιος και στα  ορόματα τού μη επαγγελματία πολιτικού   ;   Είναι ερώτημα ακόμα.  Εμείς εδώ τον παρακολουθούμε στενά και κάποτε από …μικροσκόπιο. Ελπίζουμε να μη  διαψεύσει τον κόσμο που τον στηρίζει.