ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ: “Η ΠΡΩΤΗ ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ”

 

 

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτισε τον Κριαρά

Με ένα ηχηρό χειροκρότημα, η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε, στις 2 ακριβώς το μεσημέρι σήμερα, τον καθηγητή της πρωτοπόρας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ -αλλά και της ζωής- Εμμανουήλ Κριαρά.

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτισε τον Κριαρά

Ο Κρητικός στην καταγωγή καθηγητής «έφυγε» για την ανάπαυσή του στη γενέθλια γη της Κρήτης, από την αγαπημένη του πόλη, ακριβώς 64 χρόνια μετά την εγκατάστασή του σ’ αυτή, το καλοκαίρι του 1950.

«Ο Όλυμπος συννέφιασε και ο Ψηλορείτης κλαίει» ήταν η πρώτη στροφή της κρητικής μαντινάδας αποχαιρετισμού, που εκφώνησε για τον Εμμανουήλ Κριαρά, ο πατέρας Ευτύχιος από τα Χανιά, ο οποίος παρέστη στην εξόδιο ακολουθία ως εκπρόσωπος των Κρητικών ιερέων που θα συνοδεύσουν τη σορό του καθηγητή στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου και θα ενταφιασθεί αύριο το απόγευμα.

Την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησαν ακόμη περί τους 200 πολίτες της Θεσσαλονίκης- κυρίως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και νεαροί φοιτητές, οι οποίοι ουδέποτε τον γνώρισαν (ο καθηγητής είχε βιαίως, από τη Χούντα, εξωθηθεί σε σύνταξη από το 1967), αλλά μελέτησαν και θαύμαζαν το έργο του.

«Στη ζωή μου έπραξα αυτό που θεώρησα καθήκον μου» είχε δηλώσει ο καθηγητής, περιγράφοντας τον «Απόλογο» του πλήρους ημερών αλλά και έργου και σοφίας και προσφοράς βίου του.

Μ’ αυτή, τη δική του ρήση-απόσταγμα γνώσης και Σοφίας της υπεραιωνόβιας ζωής του Εμμανουήλ Κριαρά, που έζησε πάντα «με την ορμή του εφήβου και τη σύνεση του γέροντα» ως παρακαταθήκη, τον αποχαιρέτησε η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι τέσσερις γενιές των εντός και εκτός ΑΠΘ μαθητών του.

Η σορός του θα μεταφερθεί, αύριο το πρωί, στην Κρήτη, όπου και θα ενταφιασθεί, κατόπιν επιθυμίας του.

Πηγή: AΜΠΕ

Οι σοφές ρήσεις του “δάσκαλου”,αλλά και οι “ατάκες” του ήταν πολλές. Κάποιος φαντάζομαι μαθητής του ή κοντινός του άνθρωπος θα βρεθεί να τις αποθησαυρίσει.

Στο λόγο  ο Εμμανουήλ  Κριαράς ήταν πάντα σεμνός, καθόλου πομπώδης και φιγουρατζής. “Αυτά είναι  κουσούρια που δεν πρέπει να ταλαιπωρούν τον λόγο του διανοούμενου”, μας έλεγε παλιά, σε μια συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. “Ο λόγιος λόγος, η γλώσσα του διανοούμενου χαρακτηρίζεται πρώτα απ΄όλα από την απλότητα και την αμεσότητα. Οι λέξεις, όσο ηχηρές και αστραφτερές κι αν είναι, δεν μπορούν να κρύψουν την πνευματική αδυναμία, την κουφότητα”.

 Μας δίδαξε την απλότητα και την αμεσότητα στο λόγο ο Εμμανουήλ Κριαράς. Η “Ιστορική δημοσιογραφία” ειδικά δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τους δύο ασφαλείς και απαραίτητους αυτούς πυλώνες. Εμείς εδώ στο Homo-Naturalis.gr το πειραματιζόμεθα και το βιώνουμε καθημερινά. Γι΄αυτό και νιώθουμε  το μεγάλο γλωσσολόγο και στοχαστή να είναι πάντα δίπλα μας, να μας αποτρέπει η να μας καθοδηγεί σε κάθε απόπειρα γραφής.

Απλός, καθαρός, σταράτος ,κατανοητός λόγος. Χωρίς στολίδια φορτωμένος, χωρίς  λούστρο και φιγούρα. Και ο λόγος είναι  ο δρόμος για τη διατύπωση των νοημάτων ,αλλά χωρίς πολλά πολλά ζικ-ζακ και δυσνόητες ταμπέλες. Οι αρετές της γλώσσας  που δίδαξε ο καθηγητής.

“΄Ο,τι είναι απλό και άμεσο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και οχι μόνο στη γλώσσα, είναι τελικά συνταγή επιτυχίας”,τον θυμάμαι να μας διαβεβαιώνει σ΄εκείνη τη συνάντηση.

Σε ευχαριστούμε για τις παρακαταθήκες που μας άφησες. “Καλό κατευόδιο”,δάσκαλε!