ΟΒΙΔΑ-ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΟΥΤΙΝ;

 

“Οβίδες έπληξαν ρωσική μεθοριακή πόλη

Οβίδα χτύπησε ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και η Μόσχα προειδοποίησε το Κίεβο για μη αναστρέψιμες συνέπειες, ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό “επίθεση” εκ μέρους της Ουκρανίας.

«Στη Ρωσία, θεωρούμε αυτήν την πρόκληση ακόμη μία επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό το γεγονός δείχνει την εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες, για τις οποίες την ευθύνη θα φέρει η Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Κίεβο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι φέρει ευθύνη για την εκτόξευση της οβίδας που έπεσε στο ρωσικό έδαφος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν πραγματοποιούν βολές κατά του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν ρίξαμε εμείς», δήλωσε ο Αντριι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας.”

Θα μας κατηγορούσε κανείς για εσφαλμένη και προκατειλημμένη ιστορική κρίση,αν γράφαμε πως η παραπάνω εκτόξευση οβίδας σε ρώσικο έδαφος είναι σίγουρη προβοκάτσια του Πούτιν και όχι επιθετική ενέργεια των Ουκρανών.  Εφ΄όσον δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν  ποιο  “σταρτόπεδο”  ανοίγει με τέτοιες ενέργειες τον “ασκό του Αιόλου”,όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη,δε θα χαρακτηρίσουμε την υποψία μας βεβαιότητα πως ο δικτάτορας της Ρωσίας  έβαλε τους Ρώσους εθνικιστές να πετάξουν την οβίδα.

Οι Ουκρανοί, πάντως, φαίνεται πως δεν είχαν λόγους να προχωρήσουν σε μια τέτοια επιθετική ενέργεια. Τουλάχιστον  επίσημα δε θα δινόταν   εντολή επίθεσης, αφού μόνο ζημιά και προβλήματα θα δημιουργούσε στην ίδια την Ουκρανία. ΄Ομως, κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα ένας φανατικός, εθνικιστής Ουκρανός, αυτονομημένα να προχώρησε για λόγους αντεκδίκησης στην εκτόξευση της οβίδας.  Δεν είναι απίθανο.

Περισσότερο ,όμως, μας “μυρίζει” προβοκάτσια των Ρώσων. Αν ο δικτάτορας έχει σχέδιο  να προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης ή να χρησιμοποιήσει τέτοιες  ενέργειες  ως άλλοθι, για να “αποδείξει” επιθετικότητα των Ουκρανών ,που του “λύνει τα χέρια” να ξεκινήσει κάτι “καινούριο” στην περιοχή, τότε είναι σίγουρο πως οι ενέργειες αυτές είναι ρώσικης προέλευσης και λίαν επικίνδυνες για την ειρήνη.

Ο χρόνος θα δείξει. ΄Οπως τώρα που αρχίζει να φαίνεται πως  πολλά απ΄όσα διαδραματίστηκαν στην πολύπαθη αυτή περιοχή της Ευρώπης πιθανότατα ήταν μελετημένα και προαποφασισμένα από το δικτάτορα και τους συμβούλους του. Ακόμα και  το τελευταίο  “κίνημα της Μεϊντάν”  δεν αποκλείεται στο ξεκίνημα να ήταν μια στημένη δουλειά των μυστικών ρώσικων υπηρεσιών ,η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε επαναστατικό, λαϊκό κίνημα, που ανάγκασε το ρωσόφιλο πρόεδρο Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί και να ακολουθήσουν όσα συνέβησαν στην Κριμαία και στις άλλες ουκρανικές  περιοχές.

Σήμερα, πιστεύουμε περισσότερο σ΄αυτό το “στημένο σενάριο”, παρά στην αυθόρμητη , λαϊκή εξέγερση στη Μεϊντάν. ΄Οσα επακολούθησαν είναι καλός και επαρκής μάρτυρας γαι να υποστηρίξουμε αυτή την ιστορική άποψη. Ο χρόνος θα προσκομίσει και άλλα στοιχεία. Είναι σίγουρο. Και τότε,θα πούμε περισότερα.