ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

            (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ,18/12/2017)

1. ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Το Buzzfeed κατέγραψε εικόνες ντροπής στη Μόρια: Μετανάστες και σκουπίδια έγιναν ένα
Το Buzzfeed κατέγραψε εικόνες ντροπής στη Μόρια: Μετανάστες και σκουπίδια έγιναν ένα [βίντεο]

 

Εικόνες που μόνο σε πολιτισμένη χώρα δεν παραπέμπουν και ντροπιάζουν την Ελλάδα, κατέγραψε ξένος δημοσιογράφος. Τα βίντεο που κατέγραψε δημοσιεύει η ιστοσελίδα Buzzfeed.

Στα βίντεο καταγράφονται εικόνες εξαθλίωσης στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Μετανάστης προσπαθεί με έναν κουβά να απομακρύνει το νερό της βροχής από τις σκηνές, τουαλέτες σε άθλια κατάσταση, πνιγμένες στη βρώμα, σκουπίδια και και χώροι που μόνοι για να ζήσουν και να κινηθούν άνθρωποι δεν είναι. Ακόμη ο δημοσιογράφος κατέγραψε μετανάστες να προσπαθούν να μαζέψουν με έναν κουβά νερό βροχής για να πλυθούν, αλλά και σκηνές βίας, όταν λόγω αυτής της κατάστασης οι μετανάστες ξεσηκώνονται. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Buzzfeed την περασμένη Πέμπτη μετανάστες άρχισαν να κουνούν τον μεταλλικό φράχτη φωνάζοντας «Moria no good», με τους αστυνομικούς να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών και απομακρύνοντας βίαια τουλάχιστον έναν από τους διαδηλωτές, όπως τουλάχιστον φαίνεται στο βίντεο.

Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας, μάλιστα, όπως καταγγέλλει προσήχθη και απειλήθηκε με σύλληψη όταν επιχείρησε να επισκεφθεί το χώρο. «Ένας αστυνομικός απαίτησε να δει όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο ώστε να εγκρίνει τις εικόνες που είχαμε τραβήξει» γράφει ο δημοσιογράφος. «Είναι παράνομο να φωτογραφίζεται οτιδήποτε μέσα από το φράχτη» φέρεται να του είπε ο αστυνομικός.

2.Στις φλόγες «Μινιόν» και «Κατράντζος» -Το ημερολόγιο έγραφε 19 Δεκεμβρίου 1980
Στις φλόγες «Μινιόν» και «Κατράντζος» -Το ημερολόγιο έγραφε 19 Δεκεμβρίου 1980 [εικόνες]

Ηταν Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 1980, τρεις τα ξημερώματα όταν το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος» παραδόθηκαν στις φλόγες. Δράστες ήταν τα μέλη οργάνωσης-φάντασμα που υποστήριζε ότι ήταν παρακλάδι του ΕΛΑ.

Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις και στα δύο πολυκαταστήματα και αμέσως μετά είδαν τις φλόγες να τα τυλίγουν. Μέσα σε λίγα λεπτά και λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν, τα δύο κτίρια έγιναν παρανάλωμα του πυρός, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sansimera.gr.

Μόνο ο σκελετός του «Μινιόν» έμεινε όρθιος
Η Πυροσβεστική έκανε μεγάλη κινητοποίηση και στα δύο σημεία, φτάνοντας μισή ώρα αργότερα με δύναμη 170 ανδρών και 38 οχημάτων. Αρχικά οι πυροσβέστες προσπάθησαν να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς, η οποία είχε τέτοια ένταση που το «Κατράντζος» κατέρρευσε, ενώ από το «Μινιόν» παρέμεινε όρθιος μόνο ο σκελετός.

Οι ζημιές ανήλθαν σε 2 δισ. δραχμές, ενώ ο δημιουργός του «Μινιόν» Γιάννης Γεωργακάς υπολόγισε μόνο σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές το εμπόρευμα που χάθηκε, ενώ, όπως δήλωσε, το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο μόνο για 200 εκατομμύρια δραχμές. Στο σημείο έσπευσε και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος πριν από λίγες ώρες μιλούσε στην Βουλή για την κατάθεση του Προϋπολογισμού.

Ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε άμεσα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να κατηγορεί την κυβέρνηση Ράλλη πως «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου», ενώ το ΚΚΕ μίλησε για μια «σκοτεινή υπόθεση». Ο Γεώργιος Ράλλης ενημέρωσε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος».

Ποια ήταν η τρομοκρατική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη

Με προκήρυξη που έφτασε μέσω ταχυδρομείου στις εφημερίδες, στις 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση-φάντασμα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» η οποία υποστήριξε ότι ήταν παρακλάδι του ΕΛΑ, ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού. Μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη αναφερόταν ότι «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται της ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι οι κορυφαίες τρομοκρατικές οργανώσεις της εποχής, ΕΛΑ και 17Ν αποκήρυξαν την ενέργεια. Ο ΕΛΑ, κατήγγειλε όσους είχαν αποχωρήσει από τις τάξεις του, ενώ αποκάλυψε στο περιοδικό «Αντιπληροφόρηση» ότι η εμπρηστική ουσία έχει εισαχθεί από την Ολλανδία και χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της φωτιάς σε πετρελαιοπηγές. Κριτική στο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα άσκησε και η 17Ν. Με προκήρυξή της, που δημοσιοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 1981, υποστήριξε ότι ήταν «επιχειρησιακά ασυντόνιστες, όχι κατάλληλα προετοιμασμένες και πολιτικά επιβλαβείς».

«Μινιόν»: Το περίπτερο που έγινε πολυκατάστημα

Το 1983 το «Μινιόν» περνάει στα χέρια τού κράτους, αφού εντάχθηκε στις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις». Το 1991 ο ιδρυτής του Γιάννης Γεωργακάς αποχτά και πάλι τον έλεγχο του καταστήματος, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, τα δεδομένα αλλαγμένα, ώσπου το 1998 βάζει λουκέτο.

Πίσω στο 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς μαζί με τον συνέταιρό του άνοιξαν ένα περίπτερο που το ονόμασαν «Μινιόν».

3. Κικίλιας: Δεν θα αφήσουμε Τσίπρα και Καμμένο να φτιάξουν την Ελλάδα των φτωχών
Βασίλης Κικίλιας, Φωτογραφία: Eurokinissi

 

4.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Πολάκης: Τα αρχικά ΣτΕ σημαίνουν «Σωτηρία της Ελίτ»
Οργή Πολάκη για το ΣτΕ / Eurokinissi (αρχείο)
5. ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΛΙΝΑ»
Viral παιδικό γράμμα στον Αγιο Βασίλη -Μάλλον το έγραψε ο γιος της… Σωσώς από τα «Εγκλήματα»
Viral παιδικό γράμμα στον Αγιο Βασίλη -Μάλλον το έγραψε ο γιος της... Σωσώς από τα «Εγκλήματα» [εικόνα]