ΑΝΤΙΓΚΕΜΠΕΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΡΑ (1ο).

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΛΕΜΟ “ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ” ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟ ΖΟΜΠΙ ΤΟΥ ΓΚΕΜΠΕΛΣ

Ημερήσια Επισκόπηση

Covid19

Κάνουμε μια υπόθεση.  Αλλάζουμε  όλο το σύστημα στην Ελλάδα.  Πολιτικό, δικαιικό, υγείας, παιδείας, οικονομίας, φορολογίας, σε όλους τους τομείς και σε κάθε επίπεδο.    Επί τα βελτίω πάντα και μάλιστα,  κάπου εκεί κοντά στα κράσπεδα του  “άριστα” .Να γίνουν καλύτερα τα πράγματα για τον απλό άνθρωπο, τον μη εμπλεκόμενο στους μηχανισμούς εξουσίας,  οποιουδήποτε είδους.
Τελικά, καταφέραμε, λέει, να έχουμε “Πολιτεία”, όπως ορίζεται  στην ιδανική της μορφή. ΄Ενα κράτος δικαίου.  Μια κοινωνία ευημερούσα. Επιτέλους!
Και μη ρωτάτε πώς. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Με  υποθέσεις μιλάμε.  ΄Η, αν σας κόπτει τόσο,  σκεφτείτε πως  τα αλλάξαμε όλα  με εκλογές .΄Οχι με βία και αίμα.   Με την ανάληψη της εξουσίας  από μια κυβέρνηση “αρίστων”.  (Δεν μπορεί, θα υπάρχουν και τέτοιες.  Λέμε τώρα).
Για να είμαστε και στο κλίμα της εποχής και των ημερών, προσθέτουμε πως  ακόμα και  ο κορόνα έχει ηττηθεί κατά κράτος ,  μας επισκέπτεται σποραδικά μόνο,   κάποιες εβδομάδες το χρόνο,  σαν την εποχική γρίπη.     Πυρκαγιές επίσης ούτε για δείγμα, αφού σε κάθε  δάσος από Μάη ως το  Σεπτέμβρη  οι “κληρωτοί”,  τα παιδιά που πάνε φαντάροι, αντί να τα   βάζουν  να λουφάρουν,  τους στέλνουν   κατασκήνωση στις καταπράσινες εκτάσεις της χώρας (όσες απομείναν) με μόνη ενασχόληση να έχουν τα μάτια τους… 44, να μην καεί  το δάσος που τους φιλοξενεί.
Δουλεύουν, λοιπόν  όλα καλά και όλα ωραία.   Μάλιστα,  επιλέξαμε την Ελλάδα, ως χώρα “Ουτοπίας”,  που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί όλες τούτες οι κοσμογονικές και αναμενόμενες  από εποχής Καποδίστρια αλλαγές.       Μια χώρα καταταλαιπωρημένη και  αιμάσσουσα  με  χίλιες πληγές   ως Ψωροκώσταινα,  διεφθαρμένη, παρατημένη, εξαρτημένη, ξοφλημένη.
 Δεν ξαναπαρουσιάζονται  πια ούτε στους πιο ξορκισμένους   εφιάλτες μας ,   φαμίλιες  να  ακούνε σε ονόματα Καραμανλής, Παπανδρέου,  Μητσοτάκης.  Στον ΄Αρειο Πάγο ο Ντογιάκος δεν τολμάει να καθίσει σε καρέκλα, ούτε καν  ως επισκέπτης.  Στα Δημοτικά οι δάσκαλοι αναλύουν  στις τάξεις την περίπτωση   Χρυσοχοϊδη, πως, δηλαδή, ένας σοσιαλιστής    καταντάει  μια σκέτη “φρίκη”, ένας  Δρακουμέλ να κυνηγάει τα στρουμφάκια.  Και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης έχουν συμβολικά  τοποθετηθεί τα παιδιά  του Πικραμμένου και του Γεωργιάδη, που εργάζονται αμισθί, προσφέροντας κοινωνικό έργο για εξιλέωση από τις αμαρτίες των πατεράδων  τους και προς  σωφρονισμό των νέων Ελλήνων.(Προηγουμένως, βέβαια,  έχουν επιστρέψει στο δημόσιο  κορβανά όλες τις μίζες  που τσέπωσαν οι γονείς τους  από την αισχρή συναλλαγή με τη γνωστή  Φαρμακοβιομηχανία. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ).
΄Ηρθε, λοιπόν,  “ο κόσμος ανάποδα”.  “Τα πάνω κάτω” . Κι μάλιστα,  εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Σε μια Ελλάδα “Μπανανία”, όπως την ξέρανε,  μέσα κι  έξω από αυτή.
“Αλλάζουμε  όλο το σύστημα στην Ελλάδα”, είπαμε  στην αρχή.   “Πολιτικό, δικαιικό, υγείας, παιδείας, οικονομίας, φορολογίας, σε όλους τους τομείς και σε κάθε επίπεδο”. Πλην ενός, προσθέτουμε τώρα.
Ξεχάσανε (!) και αφήσανε   απείρακτους και ατιμώρητους να κουμαντάρουν το SKY, τον ANT1, το  MEGA , την iefimrida ,τα ΝΕΑ,  και τα γνωστά άντρα της παραπληροφόρησης, της χάλκευσης και  τις προπαγάνδας (γνωστός ως Γκεμπελικός Τύπος)  οι ίδιοι!   Μείναν πάλι ,δηλαδή,  στα χέρια    του Αλαφούζου, του Μαρινάκη, του Παναγόπουλου και στις μαλακές τους καρέκλες, συνεχίζουν να αναπαύονται  μακάρια  ο   Ράπτης,  ο  Χατζηνικολάου, ο  Τράγκας, ο Πορτοσάλτε  και όλα τα καλόπαιδα αυτά,  οι  γνωστοί  αστέρες-Γκεμπελίσκοι.
“Βάζω στοίχημα το κεφάλι” μου  πως  , έστω κι αν δουλεύουν  όλα τα άλλα  “ρολόι” και  αν το  παρελθόν του   “έλκεσι  βρύοντος ” αυτού   κράτους,   παραμένει καταγραμμένο μόνο στις “μαύρες δέλτους”  της  Ιστορίας,  η χώρα ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ,ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ  ΒΑΔΙΣΕΙ ΣΤΗ  ΝΕΑ , ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ.   ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΥΓΙΕΣ  ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ  ΤΗΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΕΣ.  ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΓΚΕΜΠΕΛΣ ΖΕΙ.  ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ!
Διαλέξαμε αυτό τον τρόπο περιγραφής των δεινών της χώρας  των   συμφορών και της δυστυχίας  από την ηγεμονία-δικτατορία  της Τέταρτης  αυτής, διεφθαρμένης εξουσίας, για να δείξουμε πως η επικινδυνότητα της , είναι  πραγματική “Κατάρα”.  Ο τρομακτικός  “Λεβιάθαν” των  φυσιολογικών , των  μη διεστραμμένων   κοινωνιών.
Κράτος δικαίου, Πολιτεία, υγιής κοινωνία δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να  προκύψουν   ούτε να σταθούν, αν ο Τύπος λειτουργεί με τον τρόπο που τον συναντάμε σήμερα. Πριν την αντικατάσταση ή την αλλαγή των υπολοίπων εξουσιών,  η  “επανάσταση” πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από το θάνατο των Γκέμπελς.   “Εκ των ων ουκ άνευ”   είναι ο πόλεμος των “εξεγερμένων”  εναντίον τους.
Πάρτε από τα χέρια  τους τα “ραδιόφωνα” που  μοίρασε ο υπουργός προπαγάνδας δωρεάν  σε κάθε νοικοκυριό ,  για να αποπατεί ναζιστικά στο σαλόνι  κάθε Γερμανού.   Αυτομάτως,  οι  στρατιές  του  Χίτλερ  θα διαλυθούν  εις τα εξ ων συνετέθησαν.  Και οι στρατιώτες  του  θα αυτομολούν και θα ζητούν καταφύγιο  στις τάξεις  του “Κόκκινου στρατού”,  ήδη από τον Ιούλιο του 1942 στη Ρωσία.   Κι εκεί θα είχε τελειώσει  εκείνος ο  αιμοσταγής    πόλεμος  που στοίχισε  περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς .
 ΄Ετσω κι αν  κυβερνά ο “Χίτλερ”.  Δεν είναι τούτος  το μέγα πρόβλημα. Τον πολεμάμε.  Ο απόλυτα επικίνδυνος πρωταγωνιστής   είναι ο  Γκέμπελς , η  η ψυχή του Ναζισμού.  Αυτός έφτιαξε “φούρνους” και  θαλάμους αερίων.  Τούτος έκαψε “Καλάβρυτα” . Εκείνος  έστησε στον τοίχο και εκτέλεσε  χιλιάδες παλικάρια  της Αντίστασης.
Και σήμερα,  ζούμε τη νεκρανάσταση του  ίδιου   ναζιστικού τέρατος.  Στα πρόσωπα πια ΟΛΩΝ των πληρωμένων κοντυλφόρων.  ΄Οσων  έκαναν  επάγγελμα , για να ζήσουν ή να πλουτίσουν  την προπαγάνδα , το ψεύδος,  την παραπληροφόρηση. Την αρχή:  Επαναλάμβανε το ψεύδος και σύντομα θα γίνει  η αλήθεια”.
Να μείνουμε σε ένα και μόνο ενδεικτικό  παράδειγμα:
Την επιδημία  του Covid19 που ξεκίνησε πιθανότατα  το καλοκαίρι του 2019 στην Κίνα, τούτοι, οι  κοντυλοφόροι  και τα μικρόφωνα,   την άφησαν να γίνει πανδημία. Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020,παρουσίαζαν  τον ιό σαν ένα τοπικό πρόβλημα, που δεν πρόκειται  να  “εξαχθεί” και πως  αφορά τους  …”κιτρινιάρηδες” και κανέναν άλλον.
Και όταν πια  το  κινέζικο  δράμα έγινε και ..αμερικάνικο και ευρωπαϊκό  , αφού πρώτα  “ένιψαν τα χέρια” τους ως ανεύθυνοι (μη υπεύθυνοι) για το κακό  που ήρθε ,  μετά επιδόθηκαν σε ένα απίστευτο  κερδοσκοπικό  παιχνίδι παραπληροφόρησης.  Ο “κορόνα”  ήταν “μάννα” εξ ουρανού.  Τους τρέφει πλουσιοπάροχα τόσο καιρό. Χωρίς να κουνήσουν  καν το δαχτυλάκι τους. “΄Ηρθε το καλό στη πόρτα μας ” ,που έλεγε στο μύθο η αλεπού. Και είναι  όντως  … “αλώπεκες”   οι παλιάνθρωποι .
 Κατάλαβαν πως  το δράμα   της  πανδημίας  έχει  πολύ “ψωμί” , αρκεί  να το επαυξήσουν και να   το  συντηρήσουν  με τη  τρομολαγνία, τον πανικό, την απόγνωση, μέσω  του αποπροσανατολισμού, της προπαγάνδας και  της παραπληροφόρησης.  Πώς;
Μάσκες δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα το Μάρτη του 2020, όταν  η πανδημία  τα  “έσπαγε” .Και  αντί να γκρεμίσουν κυβερνήσεις,  τα  ζόμπι από   τις οθόνες, τα μικρόφωνα και τις φυλλάδες  ,  “έτριβαν τα χέρια” τους.   Τεστ ανίχνευσης  και απαγόρευση εισόδου στη χώρα,   μέτρα , σαν εκείνα που έλαβε από την αρχή  η  Ταϊβάν,  σωτήρια και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα στα 25 εκατομμύρια κατοίκους  να έχουν 11 νεκρούς (η Ελλάδα με 11 εκατ.  έχει 12.000!) ήταν ο εφιάλτης τους.  Ούτε καν  μνημόνευαν την είδηση.  Θα έχαναν το ψητό.
Αντίθετα.  ΄Εφερναν ως παράδειγμα  για πλύση εγκεφάλου σε καθημερινή βάση το …έγκλημα  της  Σουηδίας που  σεβάστηκε  το Σύνταγμά  της  και τα  ατομικά δικαιώματα.  ( Υπόψη, σήμερα  η Ελλάδα  ξεπέρασε τη Σουηδία  σε νεκρούς με τα μέτρα που επέβαλαν ο “Αλαφούζος”, Ο Κούλης,  ο   Χαρδαλιάς κα  ο Τσιόδρας).        Τορπίλισαν με κάθε τρόπο  τα ουσιαστικά μέτρα, που έπρεπε να ληφθούν,    επέβαλαν  και υιοθέτησαν τα πολύμηνα  πραξικοπήματα του  “lockdown”  ως αναγκαία,  ξεκοκάλισαν ασύστολα το δημόσιο χρήμα, τίναξαν την οικονομία στον αέρα, έκαναν τους ανθρώπους  ψυχάκηδες.
 Κι αν τα περισσότερα εγκλήματα  του Γκεμπελικού Τύπου  είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού σε όσους δεν έχουν  “γράσο”  ή συμφέροντα,  ένα από τα ειδεχθέστερα,    το κρατούν  κρυμμένο και εφτασφράγιστο.     Είναι  η αιτία  θανάτου καθημερινώς συνανθρώπων μας , που πλέον έσπασαν στη χώρα μας  και το όριο των 10.000 που προβλέπαμε  εδώ  πολλούς μήνες πριν και βαδίζουμε στους 15.000!   Κι αυτοί οι θάνατοι δεν οφείλονται αποκλειστικά στον ιό.  Ούτε στα σωστά μέτρα που δεν πάρθηκαν, όπως και όταν έπρεπε.
Βεβαίως, είναι  κι αυτά από τις  σοβαρές αιτίες, αλλά  είναι  σίγουρο   πως   το κακό θα ήταν  πολύ λιγότερο και ο αριθμός των  νεκρών αρκετά  περιορισμένος,  αν  οι Γκέμπελς δεν είχαν επιβάλει και σκορπίσει  τον  καθημερινό τρόμο και την παράλυση, που προξενούν οι πομπώδεις και  σε μόνιμη, καθημερινή βάση , οι μαύρες λίστες των νεκρών και των διασωληνωμένων.
Ο πανικός, ο τρόμος, η αγωνία ,   ως γνωστό,  κάνουν  συντρίμμια το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το άγχος και οι ψυχολογικές διαταραχές θεωρούνται  από τις  βασικές αιτίες του καρκίνου για παράδειγμα.  Και  αν   η άμυνα του οργανισμού υποσκάπτεται, αν είναι αδύνατο   ή  καταρρεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα,  ο οργανισμός είναι   έρμαιο πια των ασθενειών κα των ιών. Παραδίδεται, σχεδόν αμαχητί.
 Η τρομολαγνία  που έχει εδώ και ενάμιση  χρόνο επιβάλει η δικτατορική λειτουργία  τέτοιου  “Τύπου” ,  έχει άμεση ευθύνη  για  τον αριθμό των νεκρών από  το φόβο και τον  πανικό, όταν  έχουν προσβληθεί από τον ιό. Τους διαλύει ο φόβος πως θα είναι κι αυτοί ένας από τους  60  της λίστας.  (Το  ίδιο θέμα είχαμε αναπτύξει πάλι , λίγο καιρό πριν εδώ).
Είναι το φαινόμενο που πολλές φορές έχει παγκοσμίως παρατηρηθεί σε διάφορες περιόδους.  Και στην Ελλάδα το 1987, στον περίφημο εκείνο καύσωνα με τους 1300- 1.500 νεκρούς, οι οποίοι ήταν το μακάβριο αποτέλεσμα αυτού  ακριβώς του πανικού και της τρομολαγνίας  που καθιέρωσαν  την  εποχή αυτή  οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της εμπορικής δημοσιογραφίας. ΄Εκαναν αρχή εκείνη τη χρονιά και χρειάζονταν επειγόντως   “θέμα-αίμα σπέρμα”.
Θυμηθείτε,  ξαναδιαβάζοντας  την παλιά  ανάλυσή μας:
 
ΙΟΥΛΗΣ 1987. 1300-1500 ΝΕΚΡΟΙ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ (ΧΙΛΙΑΔΕΣ) ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ (7/11/2017)

Kάντε τις αντιστοιχίσεις και διαπιστώστε για χιλιοστή φορά  πως  οι ατιμώρητοι (διαχρονικά)  κοντυλοφόροι και εν έτει 2020 με την πανδημία, σκοτώνουν   κόσμο, όπως το 1987 στον καύσωνα εκείνης της χρονιάς.

ΓΡΆΦΑΜΕ:

 Στις 20/7/1987,  ένας καύσωνας  που κράτησε  μια σχεδόν βδομάδα, με θερμοκρασίες συνηθισμένες στην Ελλάδα  για την εποχή από 40-44  βαθμούς,  συνδυάστηκε με το θάνατο 1300 ανθρώπων (κατά άλλους 1.500), όλων των ηλικιών,  αλλά περισσότερων ευπαθών ομάδων (άρρωστοι, ηλικιωμένοι ) και αποδόθηκε στο συγκεκριμένο “ακραίο καιρικό φαινόμενο”.  Στο μεταξύ,  πολιτεία, αρμόδιοι και σχετικοί με την υγεία παράγοντες, αλλά προπαντός τα Μέσα παραπληροφόρησης (“Τύπος”) της εποχής, ΟΛΟΙ, μηδενός εξαιρουμένου απέδωσαν τους θανάτους αυτούς ΜΟΝΟ και αποκλειστικά  στον καύσωνα και πουθενά αλλού.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις εφημερίδες της εποχής, θα συγκλονιστεί ,αν είναι υποψιασμένος για το τί συνέβη εκείνη τη χρονιά με τους συγκεκριμένους θανάτους, όχι μόνο από τα ανεύθυνα και  τρομακτικά ρεπορτάζ της εποχής (από δημοσιογραφίσκους, που σήμερα εξελίχθηκαν σε…αστέρες) ,  με τα πτώματα, σαν  να ήταν «Κατοχή», τσουβαλιασμένα, ακόμα και σε… βαγόνια τρένων, αλλά και με την παντελή επίσης  ανευθυνότητα  της τότε κυβέρνησης και των ειδικών (γιατροί, ιατροδικαστές)  που απέδιδαν άπαντες, χωρίς καμιά αμφιβολία, τους θανάτους εκείνους στον καύσωνα των…44 βαθμών. Σαν οι καύσωνες να ήταν πρωτάκουστο και ασυνήθιστο φαινόμενο στην Ελλάδα!

΄Οσοι έχουμε μια κάποια ηλικία σήμερα και εκείνη τη χρονιά ζήσαμε ως ενήλικες την τραγωδία με θύματα χιλιάδες νεκρούς, αλλά προπαντός, αυτοί  που διαθέτουν  στοιχειώδη μνήμη και  κρίση, είμαστε από τότε υποψιασμένοι πως ο δολοφόνος δεν έπρεπε να αναζητηθεί στο συνηθισμένο για τη χώρα μας καύσωνα, που κάποια καλοκαίρια χτυπάει ακόμα και 50άρια, αλλά σε άλλη αιτία. Κι αυτό δε χρειαζόταν  και πολύ μυαλό να το αντιληφθεί κανείς,  αν λάβει  υπόψη του  το εξής.

Από τα στοιχεία που διαθέτουμε τόσο από τη Μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά και από προσωπικά αρχεία σχετικών επιστημόνων ,ακόμα και από τον προ-προηγούμενο αιώνα , δεν ήταν λίγες οι φορές  που οι καύσωνες τα καλοκαίρια στη χώρα μας, όντως έφταναν τους 50 βαθμούς και κρατούσαν μέρες. Παραθέτουμε ένα σχετικό πίνακα:

ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τέτοιο κακό, όμως, να θρηνεί  η χώρα ,όπως  με τον ηπιότερο του 1987 ,αναλογικά με άλλες, παλιότερες χρονιές, καύσωνα,  1.300 ίσως και περισσότερους νεκρούς, δεν ξανάγινε. Αλλά, έστω κι  αν υπήρχαν νεκροί τα παλιότερα χρόνια, θα ήταν στις ευπαθείς ομάδες και σίγουρα “μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο χεριών”.

Πέρα, όμως,  από τα επιστημονικά ,στατιστικά αρχεία, αλλά και από τον “Τύπο” τουλάχιστον των τελευταίων 150 χρόνων, όσοι έχουμε ασφαλή και πρωτίστως ανεπηρέαστη μνήμη, θυμόμαστε πολύ καλά πως έτσι ήταν  τα πράγματα σχετικά με τους καύσωνες ,όπως ακριβώς τα διασταυρώνουμε σήμερα και από τα στατιστικά στοιχεία, που έχουμε υπόψη μας.  Ο γράφων για παράδειγμα, τη δεκαετία το ’70 υπήρξε φανατικός ….κατασκευαστής-ιδιοκτήτης ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού. Μια μεγάλη (κρυφή) κεραία στην ταράτσα του σπιτιού μας στο Περιστέρι και κάτι παλιατζούρες  μηχανήματα αγορασμένα  από το Μοναστηράκι ή δανεικά από άλλους  φίλους «ερασιτέχνες» ,ήταν ο εξοπλισμός  του σταθμού (σε διάστημα πέντε χρόνων άλλαξε 6 ονόματα!), που μετέδιδε κυρίως τα βράδια μουσικούλα  όλων των ειδών και των εποχών και αφιερώσεις.

Μάλιστα, για πληρέστερη ικανοποίηση των ακροατών,  το πρόγραμμα διέθετε και πεντάλεπτες σύντομες  ειδήσεις στα ενδιάμεσα, κυρίως κοινωνικές και…ποδοσφαιρικές. Μια από τις ειδήσεις μας ήταν και η πληροφόρηση των ακροατών  για τον καιρό από το δελτίο  του εθνικού τότε ραδιοφώνου.

Θυμάμαι, λοιπόν,  πολύ καλά πως κάποια καλοκαίρια, Ιούλη συνήθως μήνα,  η…εκφώνηση της είδησης από το ερασιτεχνικό μας εκείνο ραδιόφωνο, ήταν κάπως έτσι. «Σήμερα η θερμοκρασία στη Φιλαδέλφεια κυμάνθηκε από 40 έως 45 βαθμούς κελσίου ΥΠΟ ΣΚΙΑΝ.» ΄Ετσι ακριβώς. ΄Εχω την εντύπωση πως στην Αττική είχαν “σταθμό” τότε στη Φιλαδέλφεια και έδιναν από εκεί την υψηλότερη  θερμοκρασία της Αττικής. Αυτό δεν το γνωρίζω  ακριβώς, αλλά γνωρίζω, όμως, τί μεταδίδαμε  στο ερασιτεχνικό εκείνο δελτίο ειδήσεων του σταθμού μας. Και ήταν αυτό που ακούσατε: «Υπό σκιάν» το θερμόμετρο έδειχνε και 45 βαθμούς τη δεκαετία του ΄70.  Όμως, νεκρούς από τους τότε καύσωνες δε θυμάμαι να μεταδώσαμε ποτέ, ούτε οι ερασιτέχνες ούτε οι «εθνικοί» σταθμοί  (κανάλια-ραδιόφωνα).

Κι αν οι νεότεροι αναρωτηθούν πώς αντιμετωπίζαμε  τότε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες, θα λέγαμε …κανονικά.  Στις πόλεις είχαμε μεγάλους  και αποτελεσματικούς ανεμιστήρες.  Συνήθως ,κρέμονταν από τα ταβάνια.  Αλλά και μικρά με μπαταρίες ανεμιστηράκια,  που έδιναν δροσιά και ανακούφιση. Κι ακόμα βεντάλιες, ελαφρύ ντύσιμο, μπόλικο νερό, σκιερά μέρη, βρέξιμο  με το λάστιχο τους τοίχους και τις ταράτσες των σπιτιών.

Και  αντιμετωπιζόταν μια χαρά   ο καύσωνας. Ούτε που τον καταλαβαίναμε οι περισσότεροι .Και στην επαρχία, ακόμα καλύτερα, ως παιδί θυμάμαι . Το «Σταμνάκι» και η «Παραβόλα» για μπάνιο ολόγυμνοι, οι δροσιές στο ρέμα στα Ποτσέικα, οι καστανιές και οι καρυδιές στους λόγγους στο Κουφόπουλο, αλλά προπαντός τα ψηλά,  Μανιάτικα ΠΕΤΡΙΝΑ σπίτια μας ,με τοίχο πάνω από 70 εκατοστά πάχος και κεραμίδια στη σκεπή, ήταν ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών ,που τότε ,δεκαετία του ’60, στην Ανδρίτσαινα, δεν είχαμε θερμόμετρα να τις μετρήσουμε. Σίγουρα, όμως, τώρα που το σκέφτομαι, μπορεί και να χτυπούσαν 45αρια και περισσότερο .Καύσωνες μεν, αλλά χωρίς… νεκρούς και τραυματίες.

Κι αφού έτσι  έχουν τα πράγματα, αφού ανέκαθεν η χώρα χτυπιέται  από καύσωνες,  τι έγινε το 1987 ξαφνικά και 1300 συνάνθρωποι σε όλη  τη χώρα με 40-44 βαθμούς  σε μια εβδομάδα μέσα, πέθαναν και άλλοι γλύτωσαν παρά τρίχα;  Οι επιλήσμονες συμπατριώτες μας, έχουν την απάντηση βέβαια, που δεν επιδέχεται κιόλας αμφισβήτηση. (Και πώς να μην την έχουν; Πώς το έλεγε ο σοφός; «Αν κάποιοι ξέρουν τα πάντα, ακόμα και όσα δε γνωρίζουν οι  ειδικοί,  τα ξέρει   ο…κόσμος»!). Σου  δίνουν, λοιπόν,  την εξήγηση και… σε στέλνουν αδιάβαστο «Δεν υπήρχαν  τότε, το 1987, κλιματιστικά και γι΄αυτό πέθαιναν σαν μύγες»!  Μάλιστα.  Και ξεμπερδεύουν με την αφελή τούτη εξήγηση. Κι αν τους πεις ,μα είχαμε ανεμιστήρες, άλλα μέσα και ακόμα πιο ψηλές θερμοκρασίες από το 1987, παλιότερα, αλλά δεν πεθαίναμε ,κουνάνε το κεφάλι και σου λένε… “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”.

Την ευθύνη της δολοφονίας και μάλιστα εν ψυχρώ, και όχι ως ηθικοί, αλλά ως φυσικοί αυτουργοί, 1300 ανθρώπων ,μπορεί και παραπάνω, τη φέρουν αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι-δημοσιογράφοι  της  εμπορικής  δημοσιογραφίας της εποχής.  Το 1987  ήταν  η σημαδιακή χρονιά που τα «αρπακτικά» ,οι επενδυτές,  έμποροι της είδησης, της πληροφορίας, της διαφήμισης, που στην Ελλάδα την (κατ)είχε αποκλειστικά τα κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα, είχαν ξεκινήσει έναν άνευ προηγουμένου    πόλεμο με μπροστάρηδες  τους πολιτικούς (“τοπικοί άρχοντες” μερικοί) της Δεξιάς κυρίως παράταξης, που ζητούσαν ελεύθερο, ιδιωτικό ραδιόφωνο και κανάλια . Όχι, πως εκόπτοντο οι καραδεξιοί  ΄Εβερτ, Ανδριανόπουλος, Κούβελας και λοιπός κομματικός συρφετός  για την ελεύθερη ενημέρωση-διακίνηση ιδεών, βέβαια,  τον  πλουραλισμό και την ελευθεροτυπία. Στην ουσία, και, όπως πάντα, οι “σκληροί” αυτοί πολιτικοί, πρωτοστατούσαν σε εκείνο τον πόλεμο ως ενεργούμενα  των εφοπλιστών και των εκδοτών. Εντολές διεκπεραίωναν. Τα συμφέροντα εκείνων εξυπηρετούσαν. Με πρώτο και καλύτερο τον πρόσφατα αποθανόντα (ατιμώρητος κι αυτός) Μίνωα Κυριακού, ο οποίος, λίγο μετά,  την ίδια  χρονιά,  ξεκίνησε τη λειτουργία   τον ΑΝΤΕΝΑ σε ραδιόφωνο και ενάμιση χρόνο περίπου  αργότερα και το κανάλι.

Ας δούμε τον Τύπο της εποχής τι έγραφε για το συγκεκριμένο θέμα:

…Το 1987 αποτελεί έτος σταθμό για τα τηλεοπτικά δεδομένα καθώς για πρώτη φορά εκφράζεται έντονα η βούληση των δήμων να σπάσουν το κατεστημένο της ΕΡΤ, αρχικά μεταδίδοντας δορυφορικά προγράμματα και στη συνέχεια το δικό τους τηλεοπτικό κανάλι. Το ραδιόφωνο αρχίζει ήδη να απελευθερώνεται, η τηλεόραση όμως συναντά αρκετά εμπόδια καθώς είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Οι ιστορίες με τις επιδρομές των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη εναντίων των πομπών του δήμου γίνονται καθημερινά πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και αποτελούν την αιτία για έντονη πολιτική διαμάχη.

Ήταν το 1987, όταν οι μεγάλοι δήμαρχοι της παράταξης της ΝΔ (Έβερτ, Ανδριανόπουλος, Κούβελας) συμφώνησαν να συστήσουν αντιπολιτευτικό μέτωπο ιδρύοντας δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Έτσι συστήθηκαν και λειτούργησαν ο Αθήνα 9,84, το Κανάλι 1 Πειραιά και το FM 100, υπ’ ευθύνη των δήμων στους οποίους ανήκαν”.(Μeta journalism, 
Χρονολόγιο Δημιουργίας Ελεύθερης Τηλεόρασης (1987-1997) και   https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8E%CE%BD_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

Τον  Ιούλη , επομένως,  το 1987, μαζί με το συνηθισμένο  καύσωνα των 40-44 βαθμών, είχαμε και μια  πρωτοφανή  για τα ελληνικά δεδομένα “ραδιοφω(ο)νική” έκρηξη , επίθεση, εισβολή στην παραδοσιακή  πληροφόρηση, αλλά ως δεινή  παραπληροφόρηση από πολλές μεριές.  Τα νέα ιδιωτικά, κυρίως δημοτικά ραδιόφωνα, μετέδιδαν, ανεξέλεγκτα,  προκλητικά,   θρασύτατα  ό,τι τους κατέβαινε.

΄Ενας καταιγισμός ψεύτικων,  κατασκευασμένων  ειδήσεων, με σκοπό η νέα καπιταλιστική, εμπορική εισβολή  των ιδιωτικών, ραδιοφωνικών αυτών  σταθμών,  να δείξει τη δύναμη και την υπεροχή τους  έναντι των κρατικών ΜΜΕ.  Και ειδικά τη σημασία ,την αξία της διαφημιστικής πλύσης εγκεφάλου  εμπορικών προϊόντων για κατανάλωση. Από κοντά,  οι τότε εφημερίδες και τα περιοδικά, φυσικά.

Ανεύθυνα  «παιδάκια” με ένα μικρόφωνο  στο χέρι  και  φωνή απόγνωσης, πανικού, υστερίας, ως “πρόβα τζενεράλε” της επερχόμενης λαίλαπας της παραπληροφόρησης και της τρομοκρατίας της εμπορικής δημοσιογραφίας, αλλά και “σοβαρές” εφημερίδες και περιοδικά, μετέδιδαν-διέδιδαν από παντού την είδηση πως ναι,  μεν,  δεν… ενέσκηψε στις 20 Ιούλη 1987 πάλι “Τούρκος” στην  Κύπρο, όπως την ίδια ημερομηνία το 1974,  αλλά  το ίδιο επικίνδυνος ,επέπεσε επί του πληθυσμού φονικότατος καύσωνας, επικινδυνότερος και από  τον εισβολέα στο πολύπαθο νησί.

Αν θυμηθεί κανείς από τους πιο μεγάλους, εκείνες τις εκπομπές και μάλιστα με ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, πρωτοφανή για την εποχή, αλλά και τον τρόπο εκφώνησης ,που προκαλούσε πανικό και υστερία, μπορεί  να αντιληφθεί τι συνέβη σε έναν πληθυσμό, άμαθο από τέτοια προπαγάνδα. Ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, που πληροφορούνταν εκτάκτως από τις «σειρήνες» που ούρλιαζαν στα ραδιόφωνα ή από κρεμασμένους πηχυαίους τίτλους στα περίπτερα, πως… κινδυνεύουν  από στιγμή  σε στιγμή, λόγω καύσωνα. Πως είναι πολύ πιθανό  να μην  αντέξουν και  θα πεθάνουν    γέροντες, άλλοι βαριά άρρωστοι και ευπαθείς ομάδες! Ένα  πραγματικά όργιο φημών, ένα οργανωμένο  σοκ, από τη νέα μορφή παραποιημένης πληροφόρησης, που είχε σκοπό την ισοπεδωτική επικράτηση και το κέρδος.

Την τρομοκρατία και  τον εκφοβισμό   του πληθυσμού  με  την επίδειξη  της νέας τρομερής  ενσκήψασας δύναμης,  της  εισβολής της ιδιωτικής, κερδοφόρας επιχείρησης  της εμπορικής  δημοσιογραφίας  το 1987,   τα εισέπραξε ο ελληνικός λαός με  1300 μπορεί και περισσότερους νεκρούς!  Και οι  εφοπλιστές, οι εκδότες, οι επιχειρηματίες οι δημοσιογράφοι εκείνη τη χρονιά στην Ελλάδα …”έτριβαν τα χέρια” τους. Απέδειξαν,  όχι απλά πως μπορούν να  επηρεάσουν  τις μάζες,  αλλά και να τις κατευθύνουν   εντελώς, ως  άβουλα όντα, ως «τάμπουλα ράζα».

Μια ομαδική υστερία, ο τρόμος, λένε οι ειδικοί, μπορεί να καταβάλουν ακόμα και υγιή άτομα και να προκαλέσει σωματικά άλγη, ακόμα και θάνατο από  πολλές  και ξαφνικές παθήσεις. Πόσο μάλλον σε ασθενείς ή σε ευπαθή άτομα, όπως ήταν τα περισσότερα που πέθαναν το 1987,  όχι από τον  καύσωνα, αλλά από τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, την ψυχική υπερένταση, την αγωνία  και τα άλλα όμοια, έκτακτα περιστατικά. Και όλες αυτές οι φοβερές παρενέργειες,  αποτέλεσμα του πανικού και της ομαδικής  σύγχυσης ,που προκάλεσαν τα αρπακτικά, οι “ύαινες”  της  πρωτοεμφανιζόμενης τότε, ιδιωτικής,  εμπορικής δημοσιογραφίας και της βιομηχανίας παραπληροφόρησης.

Ο καλός “σινεμάνθρωπος”  Γούντι ΄Αλλεν  με την ταινία  του  “Τo Rome with Love», έδωσε μια εξαιρετική και άκρως αποκαλυπτική εικόνα για τη δύναμη επιρροής  που έχει στις μάζες  η εγκληματική χρησιμοθηρία  των ιδιοκτητών της βιομηχανίας παραπληροφόρησης-  ακροάματος-θεάματος και των υπαλλήλων τους δημοσιογράφων, «ο καλύτερος των οποίων έχει σκοτώσει τη μάνα του», όπως λένε οι ίδιοι στο συνάφι τους.

Ας δούμε-θυμηθούμε  εκείνη τη σκηνή από την ταινία με τον υπέροχο  Ιταλό κωμικό Ρομπέρτο Μπενίγκνι:

(https://www.youtube.com/watch?v=HhPW6cnNUf8)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ,