ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ

 

1.  Ο άνθρωπος που, πριν πεθάνει, νίκησε τον χρόνο και έγραψε την ιστορία του

Στίβεν Χόκινγκ: Ο άνθρωπος που, πριν πεθάνει, νίκησε τον χρόνο και έγραψε την ιστορία του

Σε ηλικία 76 ετών απεβίωσε, στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ, ο εμβληματικός Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος εδώ και δεκαετίες βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας ανίατης νευρολογικής νόσου.

Ένας άνθρωπος που συγκίνησε τους πάντες με την προσωπική περιπέτεια της υγείας του και ένας επιστήμονας που – παρόλο που μιλούσε με συνθετική φωνή – ενέπνευσε πολλούς άλλους επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του. Και, αναμφίβολα, ήταν ο συνδυασμός αυτών των δύο, ενός τόσο προχωρημένου νου σε ένα τόσο αχρηστευμένο σώμα, που τον βοήθησε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο.

Έγινε διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988, μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες (και στα ελληνικά) και πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα. Οι κακεντρεχείς πάντως το ονόμασαν «το σπουδαιότερο αδιάβαστο βιβλίο στην ιστορία»!

Όπως δήλωσε ο φυσικός Μίτσιο Κάκου στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», «από την εποχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε να υπάρξει ένας επιστήμονας που να έλξει τόσο πολύ τη φαντασία του κοινού και να γίνει αγαπητός σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Η κινηματογραφική ταινία «Η θεωρία του παντός» το 2014 για τη ζωή του Χόκινγκ, με τον θαυμάσιο Έντι Ρεντμέιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο να κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, έκανε ευρύτερα γνωστό τον Βρετανό κοσμολόγο. Ο ίδιος χάρηκε με την ταινία και δήλωσε για τον Ρεντμέιν «μερικές φορές νόμιζα ότι ήμουν εγώ».

Αλλά το πιο εντυπωσιακό δεν ήταν ότι ο Χόκινγκ έγραψε την ιστορία του χρόνου από την απαρχή του σύμπαντος. Ήταν ότι ο ίδιος είχε τελικά πολύ χρόνο στη διάθεσή του, παρόλο που όταν ως φοιτητής το 1963, σε ηλικία μόλις 21 ετών, διαγνώσθηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, γνωστή και ως νόσο Λου Γκέριγκ ή του κινητικού νευρώνα, οι γιατροί του έδιναν δύο μόνο χρόνια ζωής.

Όμως ο Χόκινγκ, που ποτέ δεν έχασε το βρετανικό χιούμορ του, παρά τη δύσκολη κατάστασή του, διέψευσε κάθε προσδοκία και έζησε για να γίνει ο πιο διάσημος επιστήμονας μετά τον Αϊνστάιν. Ακόμη και όταν η νευροεκφυλιστική νόσος του επέτρεψε να κουνάει μόνο τα μάτια του και ένα δάχτυλο, οι διανοητικές δυνάμεις του φαίνονταν ακμαίες.

Όπως είπε κάποια μέρα, «μολονότι κρεμόταν ένα σύννεφο πάνω από το μέλλον μου, διαπίστωσα, προς μεγάλη μου έκπληξη, ότι απολάμβανα τη ζωή μου στο παρόν περισσότερο από ό,τι πριν. Και τότε άρχισα να κάνω πρόοδο στην έρευνά μου». Ο στόχος του ήταν απλός, όπως εξήγησε: «Η πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί τελικά υπάρχει». Αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί απλό…

Οι μαύρες τρύπες

Από επιστημονική άποψη, ο Χόκινγκ θα μείνει μάλλον στα χρονικά της επιστήμης, επειδή έθεσε ένα ασυνήθιστο ερώτημα: Πότε μια μαύρη τρύπα δεν είναι μαύρη; Όταν εκρήγνυται, ήταν η απάντησή του.
Το πρώτο του επιστημονικό επίτευγμα, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ήλθε το 1970, όταν μαζί με τον Ρότζερ Πενρόουζ εφάρμοσαν τα μαθηματικά των μαύρων οπών σε όλο το σύμπαν και έδειξαν ότι υπήρχε μια μοναδική περιοχή άπειρης καμπυλότητας στον χωροχρόνο, από όπου προέκυψε η αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ).

Το 1974 χρησιμοποίησε την κβαντική θεωρία για να δηλώσει ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν θερμότητα, άρα χάνουν ενέργεια και τελικά «πεθαίνουν», με μια πολύ αργή διαδικασία που μπορεί να χρειασθεί περισσότερα χρόνια από όλη την ηλικία του σύμπαντος. Η πρότασή του ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία με μορφή θερμότητας, πυροδότησε μια μακρά διαμάχη στην κοσμολογία.

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, αυτό σήμαινε ότι όλες οι πληροφορίες που πέφτουν μέσα στη μαύρη τρύπα, θα χάνονται για πάντα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με έναν από τους νόμους της κβαντικής θεωρίας, με αποτέλεσμα να έλθει σε σύγκρουση με τους περισσότερους συναδέλφους του.

Ο Χόκινγκ στη συνέχεια άλλαξε άποψη και υποστήριξε ότι οι πληροφορίες αποθηκεύονται στον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας και μετατρέπονται σε ακτινοβολία ξανά, η οποία εκπέμπεται από τη μαύρη τρύπα. «Παραδέχομαι ότι ίσως η απώλεια της πληροφορίας δεν συμβαίνει», φώναξε μια μέρα δυνατά με την ηλεκτρική φωνή του στους φοιτητές του μέσα σε μία παμπ.

Μόλις στα 32 του, εξελέγη τιμητικά μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Βρετανίας και πέντε χρόνια αργότερα καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στην πιο διάσημη πανεπιστημιακή έδρα της Βρετανίας – αν όχι όλου του κόσμου- που κάποτε κατείχαν ο Ισαάκ Νεύτων και ο Πολ Ντιράκ. Έμεινε σε αυτή τη θέση για 30 χρόνια και μετά έγινε διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας του ιστορικού πανεπιστημίου.

Το 1982 ήταν από τους πρώτους που έδειξαν ότι οι κβαντικές διακυμάνσεις οδήγησαν – μέσω της διαδικασίας του κοσμικού πληθωρισμού – στη δημιουργία και εξάπλωση των γαλαξιών στο σύμπαν.
Αν και δεν κατάφερε – ή δεν πρόλαβε – να πάρει το Νόμπελ, είχε τιμηθεί με πολλά άλλα σημαντικά βραβεία (Άλμπερτ Αϊνστάιν, Βολφ, Κόπλεϊ κ.α.). Επίσης, αρεσκόταν να βάζει επιστημονικά στοιχήματα με άλλους φυσικούς, αν και είχε μια τάση να τα χάνει, όπως, για παράδειγμα, όταν το 2012 έχασε 100 δολάρια, επειδή είχε στοιχηματίσει ότι ποτέ δεν θα ανακαλυπτόταν το μποζόνιο του Χιγκς – το οποίο βρέθηκε στο CERN λίγο μετά!

Οι κοινωνικές παρεμβάσεις του

Παρέμεινε ως το τέλος ενεργός πολίτης και, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε κατ’ επανάληψη για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της πιθανότητας μιας συνάντησης με τους εξωγήινους, που μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη για τους ανθρώπους. Επίσης, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αποίκησης άλλων πλανητών ως διέξοδο σωτηρίας της ανθρωπότητας σε περίπτωση που η Γη καταστραφεί από ένα πόλεμο, πτώση αστεροειδούς ή άλλη αιτία.

Επίσης, είχε καλές σχέσεις με τους Παλαιστινίους επιστήμονες και δεν δίστασε να μποϊκοτάρει ένα συνέδριο στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του. Και βέβαια, με το βιβλίο του «Το Μεγάλο Σχέδιο» (μεταφρασμένο και στα ελληνικά) δήλωσε προκλητικά δεν χρειαζόταν καθόλου ο Θεός για να εξηγηθεί το σύμπαν – μια αθεϊστική δήλωση που ενόχλησε τους θρησκευόμενους.

Όπως είπε, «θεωρώ τον εγκέφαλο ένα κομπιούτερ που θα σταματήσει να δουλεύει, όταν τα μέρη του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για τα χαλασμένα κομπιούτερ. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

Ο Χόκινγκ είχε παντρευτεί τη συμφοιτήτριά του Τζέιν Γουάιλντ το 1965 (δύο χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου του) και έκαναν τρία παιδιά, αλλά χώρισαν το 1991, καθώς η κατάστασή της υγείας του εκ των πραγμάτων έκανε τρομερά δύσκολες τις συνθήκες του γάμου. Η γυναίκα του έγραψε αργότερα ότι είχαν καταντήσει «αφέντης» και «σκλάβα».

Το 1995 ο Χόκινγκ παντρεύτηκε μία από τις νοσοκόμες του, την Ελέιν Μέισον, ένας γάμος που διήρκεσε 11 χρόνια και στη διάρκεια του οποίου η αστυνομία κλήθηκε να διερευνήσει κατηγορίες για επιθέσεις που δέχθηκε ο Χόκινγκ από τη σύζυγό του. Όμως ο ίδιος αρνήθηκε κάτι τέτοιο και η αστυνομία αναγκάσθηκε να σταματήσει τις έρευνες.

Σε δήλωσή τους, τα τρία παιδιά του από τον πρώτο γάμο, Λούσι, Ρόμπερτ και Τίμοθι, αναφέρουν ότι «ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας ξεχωριστός άνθρωπος, του οποίου το έργο και η κληρονομιά θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Θα μας λείπει πάντα».

Σε όλους θα λείψει.

2. ΜΕΤΑΝΙΩΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΘΑΤΣΕΡ
Ο Στίβεν Χόκινγκ έπεφτε πάνω με το αναπηρικό αμαξίδιο και πατούσε τα πόδια όσων δεν χώνευε –Θύμα του και ο πρίγκιπας Κάρολος
Ο Στίβεν Χόκινγκ έπεφτε πάνω με το αναπηρικό αμαξίδιο και πατούσε τα πόδια όσων δεν χώνευε –Θύμα του και ο πρίγκιπας Κάρολος [εικόνες]

Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν ένας διάσημος φυσικός, επιστήμονας και διανοούμενος, αλλά ήταν επίσης άνθρωπος.

Και σύμφωνα με τις φήμες, είχε έναν δικό του τρόπο για να φέρεται σε όσους ανθρώπους δεν του άρεσαν: έπεφτε επάνω τους με το αναπηρικό αμαξίδιο και πατούσε τα δάχτυλα των ποδιών τους.

Ο Χόκινγκ που πέθανε ήρεμα στο σπίτι του τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ανέφερε σε ανακοίνωση η οικογένειά του. Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα αφιερωμάτων από διάσημους και απλούς πολίτες.

Και μπορεί να ήταν γνωστός για τη διάγνωση της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS) που τον οδήγησε να ζει σε αναπηρική καρέκλα για δεκαετίες, αλλά ο καθηγητής του Κέμπριτζ ίσως χρησιμοποιούσε την κατάστασή του προς όφελός του, όπου μπορούσε.

Στη βιογραφία του το 2012 «Stephen Hawking: An Unfettered Mind» η συγγραφέας Κίτι Φέγκιουσον έγραψε ότι φημολογούνταν πως ο Χόκινγκ προσπαθούσε να πατά τα δάχτυλα των ανθρώπων που τον ενοχλούσαν.

Το 1977, ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν ένα από τα «θύματά» του κατά τη διάρκεια της εγγραφής του στη Βασιλική Εταιρεία κι όπως έγραψε η συγγραφέας «Ο πρίγκιπας ενθουσιάστηκε από την αναπηρική καρέκλα του Χόκινγκ, και ο Χόκινγκ περιστρέφοντάς της για να επιδείξει τις ικανότητές του, κατά λάθος πάτησε τα δάχτυλα του πρίγκιπα Καρόλου… Οι άνθρωποι που τον ενοχλούσαν, λέγεται, βρίσκονταν στο στόχαστρό του».

Μάλιστα, λέγεται πως μία από τις μεγαλύτερες τύψεις του ήταν πως ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να πατήσει τα δάχτυλα της συντηρητικού πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Χόκινγκ, πρέπει να πούμε, αρνούνταν αυτούς τους ισχυρισμούς – αν και δεν το έκανε με πολύ πειστικό τρόπο. «Μια κακόβουλη φήμη» είχε πει στην Φέργκιουσον. «Θα πατήσω όποιον την επαναλάβει».

 

3. Η ταραχώδης προσωπική ζωή του Χόκινγκ -Οι δύο γάμοι, οι απιστίες και οι φήμες περί κακοποίησης
Φωτογραφία: AP

Μπορεί τα διεθνή μέσα να έδωσαν βάση στο έργο του και στην νόσο του και πως αυτός κατάφερε να μείνει ζωντανός την στιγμή που δεν μπορούσε να κουνηθεί, αλλά ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε και αγαπήθηκε στην ζωή.

Πολλοί θα χαρακτήριζαν την προσωπική του ζωή πολυτάραχη, καθώς δύο γάμοι, δύο χωρισμοί και τρία παιδιά δεν είναι λίγα, αν σκεφτεί κανείς πως ο διάσημος αστροφυσικός περνούσε την μέρα του δουλεύοντας τόσο πολύ που κοιμόνταν ελάχιστα.

Βέβαια δεν ήταν κρυφό πως οι γυναίκες που πέρασαν από την ζωή του Χόκινγκ ήταν «οπλισμένες» με τεράστια υπομονή, επιμονή και κατανόηση.

Ο πρώτος γάμος με την Τζέιν Γουάιλντ

H Τζέιν Γουάιλντ

Η πρώτη του γυναίκα ήταν η Τζέιν Γουάιλντ, η οποία τον γνώρισε ακριβώς τη  περίοδο που ο Χόκιγνκ έμαθε ότι πάσχει από Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση και παρατηρούσε τα άκρα του να παραλύουν και να δυσκολεύεται σε κίνηση και ομιλία.

Ο Στίβεν Χόκιγνκ και η Τζέιν Γουάιλντ παντρεύτηκαν το 1965, ενώ για την ακρίβεια η σχέση τους ξεκίνησε, αφού ο ίδιος ήξερε πως πάσχει από την ασθένεια και κράτησε για τριάντα ολόκληρα χρόνια.
Η ζωή τους ως παντρεμένοι τα πρώτα χρόνια ήταν μοιρασμένη ανάμεσα σε Βρετανία και Αμερική, καθώς το ζευγάρι έμενε στο Λονδίνο, όπου η Τζέιν σπούδαζε ακόμη και όποτε είχε ευκαιρία ταξίδευε μαζί του στην Αμερική σε συνέδρια.

Δύο χρόνια μετά  (το 1967) ήρθε στην ζωή τους ο πρώτος τους γιος, ο Ρόμπερτ, την περίοδο μάλιστα που ο Χόκιγνκ ολοκλήρωνε την διατριβή του σχετικά με την «ο κόσμος μπορεί να ξεκίνησε ως μοναδικότητα».

Η Τζέιν πέρασε τα επόμενα χρόνια κοντά στον σύζυγό της βοηθώντας τον τόσο με την δουλειά του, όσο και με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε καθημερινά.

Το 1970 ήρθε στον κόσμο η μοναχοκόρη τους, Λούσι Χόκινγκ και εννιά χρόνια μετά γεννήθηκε ο μικρότερος γιος του, Τίμοθι.

Η κρυφή έλξη της Τζέιν με άλλον

Ωστόσο ο γάμος του, όσο κι αν προσπαθούσαν να τον κρατήσουν ακέραιο, δεν άντεξε στον χρόνο. Κομβικό ρόλο σε αυτό ίσως και να έπαιξε η σχέση της Τζέιν με τον μουσικό  Τζόναθαν Τζόουνς, ο οποίος βρισκόταν πολύ κοντά στην οικογένεια, βοηθώντας κυρίως την Τζέιν με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας της και τα παιδιά της.

Ο Τζόναθαν από τον χρόνο που γεννήθηκε ο Τίμοθι άρχισε να μένει στο σπίτι της οικογένειας, ενώ η αγάπη του για την θρησκεία ήταν το πρώτο πράγμα που τον έφερε κοντά με την Τζέιν.

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες, η σχέση τους έμεινε πλατωνική για χάρη της οικογένειας, αλλά στην βιογραφία του ο Χόκινγκ αναφέρει πως η κοντινή σχέση που είχε ο μουσικός με την γυναίκα του τον ενοχλούσε, όπως επίσης τον ενοχλούσε το γεγονός πως ο μουσικός είχε αναλάβει τόσα πολλά καθήκοντα, που είχε σχεδόν τον ρόλο του συζύγου στην οικογένεια.

Με μία από τις νοσοκόμες του

Εκείνη την περίοδο, ο Χόκινγκ αρρώστησε τόσο βαριά, που μάλιστα η Τζέιν ρωτήθηκε αν επιθυμούσε να τερματιστεί η υποστήριξη που τον κρατούσε στην ζωή. Η ίδια αρνήθηκε αλλά η συνέπεια ήταν μία τραχειοτομή, που θα απαιτούσε την εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα και θα τον ανάγκαζε να μην μπορεί να μιλήσει καθόλου.

Μία από τις νοσοκόμες που θα τον φρόντιζαν κάθε μέρα ήταν η Ελαίνε Μέισον, η οποία έμελλε να γίνει και η επόμενη γυναίκα του.

Δεύτερος γάμος με την νοσοκόμα του

Η Ελαίνε Μέισον

Η Μέισον τον «έκανε» το 1990 να εγκαταλείψει το σπίτι του και την οικογένειά του και να ζήσει μαζί της.

Η ίδια ωστόσο δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τις τόσες νοσοκόμες και τους γιατρούς που ήταν καθημερινά στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να νιώσει οικογενειακή θαλπωρή.

Οι ισχυρισμοί περί κακοποίησης του Χόκινγκ από την γυναίκα του και η αστυνομική έρευνα

Μετά από 7 χρόνια γάμου το περιοδικό Vanity Fair δημοσίευσε ένα σοκαριστικό άρθρο το οποίο μέσα στις άκρες έλεγε πως ο διάσημος επιστήμονας κακοποιούνταν από την σύζυγό του.

Αρθρα που διερευνούσαν αυτή την πληροφορία είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή μάλιστα και από την Times και την Telegraph, με αποτέλεσμα η βρετανική αστυνομία να διεξάγει έρευνα.

Η Ελαίνε Μέισον

Η υπόθεση έκλεισε χωρίς πόρισμα εναντίον της συζύγου του, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία.

Τις αποκαλύψεις για της υγεία του Χόκινγκ έκανε μετά η ίδια του η κόρη Λούσι, η οποία παραδέχτηκε πως ήταν εκείνη που φώναξε την αστυνομία για να ερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η μητριά της φερόταν στον πατέρα της.

Κάποιοι ανεξήγητοι τραυματισμοί, μώλωπες και εκδορές στο σώμα του ήταν και ο λόγος που είχε θορυβηθεί τότε ο βρετανικός τύπος.

Από την πλευρά του ο Στίβεν Χόκινγκ δεν παραδέχτηκε ποτέ πως έπεσε θύμα κακοποίησης από την γυναίκα του, ενώ και από την πλευρά του η κόρη του ανέφερε πως ο πατέρας της δεν της είχε παραδεχθεί κάτι τέτοιο.

Το θέμα είχε πάρει πολλές μεγάλες διαστάσεις με μετέπειτα πολλές νοσοκόμες να περιγράφουν με τα χειρότερα λόγια την δεύτερη σύζυγο του Χόκινγκ και να υπονοούν πως την είχαν ικανή για να κακοποιεί τον αστροφυσικό.

Οι ισχυρισμοί έδιναν και έπαιρναν κατά της Μέισον για την οποία είχαν γραφτεί τα πάντα. Ότι του προκάλεσε κάταγμα στον καρπό, ότι του είχε σπάσει το χέρι χτυπώντας το στο αναπηρικό του καρότσι, ότι του έκοψε το μάγουλο με ένα ξυράφι, ότι τον άφησε μόνο του στον κήπο μία μέρα με καύσωνα, με αποτέλεσμα να υποστεί θερμοπληξία και σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο, κ.α.

Εν τέλει ο Χόκινγκ δεν παραδέχτηκε ποτέ όλα τα παραπάνω και γενικά πως η γυναίκα του είχε κακή συμπεριφορά απέναντί του, παρ΄όλο που πολλά δημοσιεύματα ανέφεραν πως η περηφάνια του δεν θα του επέτρεπαν ποτέ να παραδεχτεί πως κακοποιούνταν.

Ο χωρισμός και η επανασύνδεση με την πρώην

Εν τέλει, ο γάμος τους κράτησε περίπου 10 χρόνια, καθώς το 2006 χώρισαν, με αποτέλεσμα ο Χόκινγκ να αποκτήσει ξανά στενότερες σχέσεις και με τα παιδιά του και με την πρώτη του γυναίκα την Τζέιν και με τα εγγόνια του.

Ηταν σύμφωνα με τον ίδιο μία από τις ευτυχέστερες στιγμές της ζωής του.

Στο καλό, Στίβεν Χόκινγκ! Δεν ήσουν μόνο δάσκαλος, αλλά και παρηγοριά μας.

Καλό κατευόδιο, μεγάλε επιστήμονα, άνθρωπε και ακτιβιστή.  Θα μας λείψεις πραγματικά.