ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. 80.000 παιδιά κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν απ’ την πείνα στη Νιγηρία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP

Ακούει κανείς;  Δεν υπάρχει μόνο η Συρία. Κόσμος είναι παντού.

Τα παιδιά, άσπρα, μαύρα κίτρινα, είναι δικά μας παιδιά. Και δεν τα ξεχωρίζουμε ούτε με το χρώμα, ούτε με τη φυλή και το φύλο, ούτε με τη γεγωγραφική απόσταση από μας.

Η Αφρική είναι  και δική μου πατρίδα. Το μισοπεθαμένο από την πείνα παιδί της εικόνας, είναι δικό μου παιδί. ΄Οπως είναι ο γιος μου. Κι ευχαριστώ όλους, όσοι με δίδαξαν και με ενέπνευσαν  μέχρι σήμερα να μπορώ να λέω συνειδητά αυτή  τη μεγάλη κουβέντα. Δεν είναι εύκολο να λες (και να το εννοείς) πως έχει φτάσει σε κείνο το σημείο που δεν μπορείς να  ξεχωρίζεις  το δικό σου παιδί από  το “ξένο”.

 

2. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Παρασκευόπουλος: Η αρχική δήλωσή μου για τη Χρυσή Αυγή είχε μια ασάφεια…
Φωτογραφία: Eurokinissi

Επιπροσθέτως, ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης παραδέχτηκε ότι η αρχική του δήλωση για τη Χρυσή Αυγή ήταν ασαφής, τονίζοντα ότι ο ίδιος εννοούσε ότι «μπορούν να αλλάξουν τα άτομα και όχι η οργάνωση» και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι αυτού του κόμματος μπορούν να πάνε στην άλλη πλευρά αλλά τουλάχιστον μπορούν να περάσουν στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».

α. ΄Οπως κάνουν πάντα οι  παγαπόντηδες και οι “άνανδροι”, όσοι δεν έχουν πολιτικό ήθος και εντιμότητα, αποποιούνται τις ευθύνες τους, όταν συλληφθούν επ΄αυτοφώρω… κλέπτοντες οπώρας. ΄Ο,τι ακριβώς  κάνουν και οι Χρυσαυγίτες. “Πιάνονται στα πράσα” να κάνουν εγκλήματα και με απύθμενα προκλητικό θράσος σου λένε….”δεν ξέρουμε τίποτα για το φόνο”. Τόσο θρασύδειλοι.

β.Στο χτεσινό κείμενο μας, αυτό ακριβώς λέγαμε. Και σήμερα το διευκρινίζει και ο ίδιος ο π. υπουργός. Μαυλίζει ο Παρασκευόπουλος  τους Ναζί οπαδούς  στο μαντρί της Ν.Δ. Παλεύουν να φέρουν από την από  δω μεριά  τους Χρυσαυγίτες και να ψηφίσουν κόμματα…δημοκρατικού τόξου. Δηλαδή, τη Ν,Δ. Αλλού, πού δηλαδή θα μπορούσε να πάει  ένας Ναζί;

 

3. Μπαλαούρας: Χρυσή Αυγή ψηφίζει απλός κόσμος, δεν είναι φασίστες
Φωτογραφία: Eurokinissi

΄Αλλος αλητήριος μας προέκυψε, συνοδοιπόρος των Ναζί. Και το όνομα αυτού Μπαλαούρος. “Μπαλαούρο” που σου χρειάζεται ,παλιάνθρωπε!

΄Ολοι τούτοι οι  όψιμοι (που κρύβονταν) φιλοΝαζί  ένας-ένας  ξεβρακώνονται. Και άπαντες είναι υπόδικοι. Γιατί “παίζουν εν ου παικτοίς”.

Εντελώς πολιτικά ανήθικοι. Αλλά και στερούμενοι ανθρωπιστικού ήθους. Στο αδέκαστο δικαστήριο της ιστορίας έχουν ήδη  δικαστεί και καταδικαστεί σε αιώνια διαπόμπευση. Μένει να καθίσουν και σε εκείνο των θεσμών.Το απαιτούν εκατομμύρια αθώα θύματα του Ναζισμού.

______________________________________________________________

 

  1. ΒΡΩΜΙΚΑ  ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΩΝ
  2. ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ;  ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΕ “ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΟΛΟ”.
  3. ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΒΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ  12ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
  4.  “ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ”
  5. ΚΟΚΑΛΙΝΟ…ΠΕΟΣ!
1.Κρύος ιδρώτας στο Πεκίνο για τη διαφαινόμενη ρωσο-αμερικανική προσέγγιση
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP

 

Αλλά στο Πεκίνο, όπου ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν απ’ τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ στη διεθνή σκακιέρα και το τηλεφώνημά του με την πρόεδρο της Ταϊβάν, η κίνηση αυτή ήρθε να εντείνει τους φόβους ότι το φλερτ του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ με το Κρεμλίνο μπορεί να αποτελεί μέρος μιας τολμηρής στρατηγικής για την απομόνωση της Κίνας.
«Είναι ένας πολύ τολμηρός παίκτης», λέει ο Σί Γινχόνγκ, ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Ρενμίν, για τον Τραμπ, που έχει ήδη εξοργίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία απειλώντας να ανατρέψει την πολιτική της  «Μιας Κίνας», την οποία ακολουθεί η Ουάσιγκτον εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
«Αν ο Πούτιν κι ο Τραμπ γίνουν στενοί φίλοι, η Κίνα δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι’ αυτό – αλλά θα είναι έτοιμη για μια πιθανή αποξένωση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου».

“΄Ηρθε και έδεσε το γλυκό”. Από τη μέρα που ο δικτάτορας της Ρωσίας ξεκίνησε την αποδόμηση του διεθνούς δικαίου με την κατάληψη εδάφους εναξάρτητου και κυρίαρχου κράτους,την Κριμαία της Ουκρανίας, φάνηκε πως ξεκινούσε ένα νέο, ανήθικο και εντελώς παρανοϊκό παιχνίδι ,που μόνο οι εξουσίες και τα κράτη, μπορούν να στήσουν.  Η πλήρης επιβεβαίωση έλειπε, βέβαια, αφού την επομένη της κατάληψης της Α.Ουκαρνίας, μόνο υποθέσεις για τα τεκταινόμενα  μπορούσαμε να κάνουμε.

Σήμερα, με την εκλογή του ακροδεξιού Τραμπ,ως προέδρου της Αμερικής (ίδιας και καθόλου διαφορετικής νοοτροπίας και “πάστας” με τον ομόλογό του Πούτιν), φάνηκε πλέον καθαρά το πράγμα πού πηγαίνει.  Κάποια κομμάτια από το παζλ που λείπανε, αρχίζουν να μπαίνουν πια στη θέση τους. Και η εικόνα είναι αυτή που σήμερα  βρισκόμαστε  σε θέση να τη δούμε στην  ολοκλήρωση και την ολότητά της.

΄Οπως πολλοί οιωνοί δείχνουν, Αμερική και Ρωσία , εδώ και πολύ  καιρό , βρίσκονται  σε αγαστή συνεργασία, για να συντρίψουν το γίγαντα, της οικονομίας περισσότερο ,που δεν είναι άλλος από την Κίνα και την ισοπεδωτική εισβολή της στην υφήλιο σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. ΄Οσες φορές περιγράφαμε αυτό το ενδεχόμενο παλιότερα, είχαμε τις επιφυλάξεις μας. Στην Ιστορία δεν μπορείς να προφητεύεις, ούτε να παίζεις με πιθανότητες ,υποθέσεις και ενδεχόμενα.

Αλλά και σήμερα ακόμα, μετά τα γεγονότα που επακολούθησαν και  αποκτήσαμε  έναν  ισχυρό μπούσουλα, η βελόνα του οποίου δείχνει   προς την κατεύθυνση  αμερικανο-ρωσικής συμμαχίας   ενάντια στην Κίνα,  πάλι δεν μπορούμε να  απαλλαγούμε από το λυτρωτικό  “βραχνά” των επιφυλάξεων .Ο ισχυρότερος βραχίονας της σωστής  ιστορικής κρίσης, είναι ο χρόνος μέσα στον οποίο εκτιλίσσεται και πραγματώνεται το ιστορικό γίγνεσθαι. Εν προκειμένω, όταν περατωθούν όλες οι σκηνές από το σενάριο που πιαθανόν εκπόνησαν μαζί Ρώσοι και Αμερικανοί,  θα μπορούμε πλέον να  διατυπώσουμε οριστική και αμετάκλητη ιστορική κρίση, απαλλαγμένη απο αμφιβολίες.

Τα ανήθικα και επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν οι εξουσίες στον κόσμο, ιδιαίτερα οι πολύ ισχυρές, είναι ένα από τα προσφιλή και  ανεξάντλητα κεφάλαια  της Ιστορίας. Ανίερες συμμαχίες- συνεργασίες, μυστικές συμφωνίες και συνωμοσίες  είναι σχεδόν επαναλαμβανόμενα φαινόμενα. Ακόμα και μεταξύ εξουσιών που δείχνουν εκ διαμέτρου αντίθετες επιδιώξεις (Δε λέμε ιδεολογικές κατευθύνσεις, επειδή καμιά εξουσία δεν μπορεί ούτε να  διαθέτει ούτε να παράγει ιδεολογία).

Τέτοια κρυφά παιχνίδια εξουσιών στην παγκόσμια σκακιέρα, ερήμην των λαών, αλλά και των φυσικών,απαράγραπτων και διαχρονικών αξιών της ζωής, είναι καταγραμμένα σωρό στις δέλτους της Ιστορίας. Να θυμίσουμε ,ως καταλυτικό παράδειγμα,το πρόσφατο, που άπτεται και της μεταπολεμικής εξέλιξης (πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά, αλλά και εδαφικά) της χώρας μας.

  1945.  Γιάλτα Ουκρανίας. Οι νικητές ηγέτες με τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου, Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ, ως καλοί και παλιοί φίλοι, αλλά και συνέτεροι πια, μοιράζουν τον κόσμο! Και, ανάμεσα στα άλλα, ..μεταξύ κρασιού και τσιγάρου,αποφασίζουν  πως η Ελλάδα, δεν μπορεί να περάσει στο ανατολικό μπλοκ, παρ΄ ότι  η επανάσταση των κομμουνιστών στη χώρα δείχνει να  έχει πολύ καλές προοπτικές για επικράτησηση, αλλά θα παραμείνει  κολαούζος της Δύσης. Τα παρεπόμενα είναι γνωστά. Γρά,μος και Βίτσι. Αύγουστος 1949. Εκατόμβες νεκρών παλικαριών που τους οδήγησαν  στη σφαγή ,με  προειλημμένη απόφαση εξόντωσή τους στη Γιάλτα. Τι ιστορική τραγωδία κι εκείνη!

Αυτό,όμως, που περέπει να επισημανθεί εδώ ,είναι τούτο.   Στις μέρες μας, όσοι κατά καιρούς αναδεικνύονται  φορείς εξουσίας, ως πρόσωπα, δεν μπορούν και δεν τους επιτρέπεται να υπερβούν τα “εσκαμμένα”. Αυτά τα ορίζουν συνήθως τα παγιωμένα κρατικά συμφέροντα, τα οποία, για  να αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, αναγορεύονται σε…εθνικά.

Λέμε για παράδειγμα πως  οι πρόεδροι της Αμερικής ασκούν μεν εξουσία στο εσωτερικό τουλάχιστον, αλλά  σε ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν την πορεία μιας παγιωμένης  εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Ομπάμα και Τραμπ εν προκειμένω είναι ίδιοι. Αναγκασμένοι  να υποχωρήσουν μπροστά από το βάρος που θα επωμιστούν, αν διαφοροποιήσουν, καμιά φορά έστω και στο ελάχιστο,  ένα ήδη δουλεμένο και  σε εξέλιξη ευρικόμενο  σενάριο αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής.

Αν τολμήσουν να αποτρέψουν την προγραμματισμένη έκβαση του σεναρίου, οι επώνυμες αυτές μορφές της αμερικάνικης  εξουσίας, που διαμόρφωσαν μη ορατές (μέσα από εκλογικές διαδικασίες περισσότερο) και διαφορετικές εξουσίες με μόνιμη και αμετάθετη εξουσία  στα μυστικά γραφεία και τις σκοτεινές υπηρεσίες, μπορούν οι “αιρετικοί” πρόεδροι να ανατραπούν στη διάρκεια της θητείας τους  ή να τους στείλουν με χίλιους τρόπους και πρίν την ώρα τους  στον… τάφο! Γνωστα αυτά στην αμερικανικη πορεία της ιστορίας της νέας αυτοκρατορίας

Για το ανίερο και λίαν επικίνδυνο αυτό παιχνίδι ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους για την κατακρήμνιση από το βάθρο της ισχυρής δύναμης που ακούει στο όνομα Κίνα (ειρήσθω εν παρόδω,  παραμένει, έστω και τυπικά “κομμουνιστικό” κράτος) γράφαμε στις 28/3/2014:

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΣ ΄Η …”ΜΙΛΗΜΕΝΟΣ” ΟΜΠΑΜΑ;
28.03.14

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΣ΄Η “ΜΙΛΗΜΕΝΟΣ ΟΜΠΑΜΑ”; ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΕΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΗ  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Σε παλιότερο κείμενό μας  λέγαμε πως η Αμερική  παίρνει  “μηδέν” στην ιστορία, εξαιτίας της ανιστόρητης και προκλητικής  στάσης της κατά καιρούς σε διάφορα κρίσιμα διεθνή θέματα, αλλά και των αναίτιων  ή αδικαιολόγητων ενεργειών της σε βάρος άλλων χωρών, όπως εισβολές, επιθέσεις, ακόμα  και ( άμεσα ή  έμμεσα) συλλήψεις ή εκτελέσεις ξένων ηγετών ή και απλών πολιτών, γιατί κρίθηκαν ένοχοι σύμφωνα με τα …συμφέροντα ή την οπτική -“ιδεολογική” γωνία της υπερδύναμης.

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα στα ιστορικά γεγονότα της Κριμαίας,  όσοι γνωρίζουν από ιστορία, αλλά και διεθνή πολιτική, μένουν άναυδοι από της στάση της Αμερικής. Είναι τουλάχιστον περίεργο ο πρόεδρος Ομπάμα να στέκεται αδιάφορος στην ουσία  μπροστά στη σοβαρή κρίση που δημιούργησε ο δικτάτορας της Ρωσίας για ολόκληρο τον κόσμο   και να προσπαθεί τάχα να λύσει το πρόβλημα με ευχολόγια, απειλές της “πλάκας” ,μέτρα-ημίμετρα και μπόλικες  υποκριτικές συμβουλές στον τρελαμένο Πούτιν  ,να …ησυχάσει.

 Η Αμερική που μέχρι πρόσφατα “δε δεχόταν μύγα στο σπαθί” της,που δικαίως ή αδίκως πάμπολλες φορές, όπως είπαμε ,ακόμα και για ήσσονος σημασίας τοπικά θέματα αναλάμβανε εκστρατείες, εισβολές  σε άλλες  χώρες, βομβάρδιζε αμάχους και διέπραττε σωρό πολεμικά εγκλήματα και άλλες  βιαιότητες, σήμερα   σαν να απεκδύθηκε τον παλιό της εαυτό,   δείχνει σε πρώτη ματιά να φοβάται να αναμετρηθεί με τον παρανοϊκό δικτάτορα της Ρωσίας.

Εξεστράτευσε  στο Βιετνάμ και το ισοπέδωσε, χωρίς ουσιαστικό λόγο, επικαλούμενη προσχήματα και αφορμές ,που σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξαν  πραγματικές αιτίες. Εισέβαλε στο Ιράκ, για να τιμωρήσει το Σαντάμ Χουσείν, πάλι με προφάσεις και  ασύστολα ψεύδη, όπως αυτό της κατοχής χημικού οπλοστασίου από τον Ιρακινό δικτάτορα. Βοβμάρδισε  περιοχές της παλιάς Γιουγκοσλαβίας και χρησιμοποίησε ακόμα και  εμπλουτισμένες βόμβες με ουράνιο  από τις οποίες μολύνθηκε ολόκληρη η Βαλκανική Χερσόνησος  και τις συνέπειες τίς υφίσταται  η περιοχή ακόμα και σήμερα. Πρόσφατα ,στη διάρκεια της έκρηξης των μεγάλων κινητοποιήσεων  στη   λεγόμενη  “Αραβική άνοιξη” στην Αίγυπτο, στη Λιβύη,τη Συρία (κι αλλού) ,φανερά ή κρυφά και σε συνεργασία με την Ευρώπη,  ως ΝΑΤΟ , επενέβησαν και δημιούργησαν στις παραπάνω χώρες εμφυλίους με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, με πρόσφυγες, μετακινήσεις πληθυσμών, οικονομικό όλεθρο των χωρών,αστάθεια και άλλα δεινά.

Και σήμερα, που η Αμερική επιστρετεύει  ένα σωρό λόγους και οφθαλμοφανείς αιτίες να επέμβη  με τους συμμάχους της δυναμικά στην Κριμαία και να λύσει ένα πρόβλημα που αποκτά ευρύτερες,  παγκόσμιες συνέπειες, χωρίς  να αφήσει χρόνο, χώρο και περιθώρια  στους Ρώσους να αναπτυχθούν στρατιωτικά  να καταλάβουν τη χερσόνησο, το ΝΑΤΟ …”ποιείται την νήσσαν”  και  ο πρόεδρος Ομπάμα εξαντλεί τη δράση του σε… ρητορικές απειλές και λεονταρισμούς.

 Η Ευρώπη από την άλλη, που αντιμετωπίζει στη γειτονιά της το πρόβλημα είναι πιο ειλικρινής στις απειλές της και στον έντονο προβληματισμό της για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του δικατάτορα. Αλλά, είναι γνωστό τοις πάσι, πως κουμάντο στο ΝΑΤΟ κάνει η Αμερική.Κι αν η υπεδύναμη δε θέλει να αναλάβει στρατιωτική δράση στην περιοχή, οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν από μόνες τους τη δύναμη να ξεκινήσουν στρατιωτική δράση, για να χτυπήσουν στην Ουκρανία.

΄Ετσι η ανοχή  της Αμερικής φαίνεται να είναι εκείνη που “δίνει φτερά”  στο δικτάτορα  να σχεδιάζει πέρα από την Αμπαχαζία , την  Οσετία  και την Κριμαία, να προσαρτήσει και άλλες περιοχές ,αρχής γενομένης από τη Μολδαβία και το τμήμα της Υπερδνειστερίας και  ποιος ξέρει ,ο νεκραναστημένος Χίτλερ σε ποια… Ρουμανία θα ανακαλύψει “ Ρώσους”,  για να σπεύσει να  σώσει τους… ομοεθνείς του, όπως έκανε ο πάσχων από το ίδο νόσημα της σχιζοφρένειας με τον Πούτιν, Χίτλερ.

Μπορεί  ο Ομπάμπα, θα ισχυριστεί, κάποιος, να νιώθει αδύναμος στρατιωτικά να τα βάλει με τη Ρωσία.΄Η ακόμα να μην είναι η στόφα του Ποέδρου τέτοια για να ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις. (Να μην είναι ο Ομπάμα Μπ. Κλίντον και Τζ. Μπους).  Δεν ισχύει τίποτα από τα δύο και  για πραγματικούς λόγους απορρίπτονται . Και μόνο το γεγονός πως η Αμερική, ως στρατιωτική δύναμη διαθέτει υπεροπλία σε σχέση με τις άλλες χώρες (να αναφέρουμε  μόνο πως διαθέτει περισσότερα από 16 αεροπλανοφόρα, όταν η Κίνα, η Ρωσία,η Αγγλία,η Γαλλία διαθέτουν ένα ή το πολύ 2 η κάθε μία!), αρκεί ως επιχείρημα. Από την άλλη στην Αμερική ο πρόεδρος είτε Ρεπουμπλικανός είτε Δημοκρατικός, είτε λευκός, μαύρος ή κίτρινος   δείχνει να αποφασίζει, να έχει τον τελευταίο λόγο.΄Ομως ,σε εθνικά θέματα ,σε περιπτώσεις κήρυξης πολέμου και ανάληψης στρατιωτικης δράσης ή για  άλλα τέτοια  σοβαρά ζητήματα, υπάρχει πάντα κοινή στρατηγική.

Η Αμερική είναι δυνατή στρατιωτικά  αυτή την ώρα και ο Ομπάμα δεν είναι μαριονέτα.  Επομένως ,οι συγκεριμένοι  λόγοι που δεν “έδειξε τα δόντια” του από την αρχή  στον τρελαμένο δικτάτορα, λούφαξε και συμπεριφέρεται ως “ Αρσακειάς”, είναι αστήρικτοι. Ο λόγος είναι εμφανώς διαφορετικός. Ιστορικά δε βλέπουμε κάτι άλλο, παρά μόνο το χειρότερο και  αυτό που αποδεδειγμένα  έχει ξανασυμβεί και στην αμερικανική ιστορία και διπλωματία ,αλλά και τη διεθνή.

 Μια μυστική συμφωνία ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους με στόχο να κτυπηθεί εν καιρώ το “αντίπαλο δέος” η Κίνα . Θα διακινδυνεύσουμε αυτή την υπόθεση. Η μόνη χώρα την οποία  φοβούνται πραγματικά  οι Αμερικανοί είναι η Κίνα ,η οποία και στρατιωτικά είναι δυνατή (υπερέχει αριθμητικά σε στρατό), αλλά και  εύρωστη οικονομικά .Γι αυτό  θεωρειται και  ο σοβαρότερος αντίπαλος της Αμερικής.

Αν η Αμερική σχεδιάζει εν καιρώ να συντρίψει το στρατιωτικό και οκονομικό αυτό “γίγαντα”, όπως εξελίσσεται, τότε είναι σίγουρο πως  χρειάζεται τη Ρωσία ως σύμμαχο. Την Ευρώπη την έχει στην “τσέπη” για χίλιους λόγους. Τώρα έχει στη διάθεσή της και το “ σύμμαχο”  Πούτιν. Ο Ομπάμα του έδωσε εύκολα και ανώδυνα ό,τι ζήτησε αυτή την ώρα και ο Πούτιν θα πάρει και άλλα. Αλλά,  κάποια στιγμή οι Αμερικανοί θα απαιτήσουν στήριξη από το Ρώσο, όταν κρίνουν πως  ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν δυναμικά  την Κίνα. Αν ο Ρώσος πρόεδρος (όποιος κι αν είναι τότε), δεν την προσφέρει, η Αμερική θα κάνει αυτό που δεν έκανε σήμερα. Θα τον “κρεμάσει ανάποδα” στην κεντρική πλατεία της Μόσχας, όπως το Σαντάμ Χουσεϊν ή θα τον εκτελέσει, όπως τον Καντάφι και τον Μπιν Λάντεν και θα στείλει τη χώρα σε εμφύλιο.  Η υπερδύναμη  έχει και την υπεροχή και την αποφασιστικότητα (θράσος) και το ανήθικο “ιστορικό” τέτοιων ενεργειών.

Ο χρόνος θα δείξει. Η Ιστορία σε περιπτώσεις σαν αυτή που αναπτύξαμε, δε μαντεύει, δε κάνει σενάρια .  Απλά, υποθέτει , συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα και άλλες παραμέτρους και συγκυρίες .

Όπως και να έχει, εκείνος, που έχει τη δύναμη και την ικανότητα να αποφασίζει και να βάζει τα πράγματα στη θεση τους,   είναι ο Χρόνος. Ο ιστορικός υπακούει και σέβεται το Χρόνο, ακόμα και όταν τον διαψεύδει.

 

2. Μεθυσμένος ο ένας από τους δύο οδηγούς στο τροχαίο της Συγγρού
Φωτογραφία: Εurokinissi

 

Μεθυσμένος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δύο οδηγούς που ενεπλάκησαν στο τροχαίο της Συγγρού, σήμερα το πρωί.

Οπως αναφέρει το skai.gr στην πρώτη μέτρηση της τροχαίας  η περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα του ήταν 0,78 gr/l (γραμμάρια ανά λίτρο αίματος), ενώ στη δεύτερη 0,61 gr/l όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο σύμφωνα με τον ΚΟΚ είναι μόλις 0,25 gr/l.

Από τη σύγκρουση των δύο οχημάτων τραυματίστηκαν οι έξι επιβαίνοντες (στο ένα αυτοκίνητο επέβαινε ένα ζευγάρι και στο άλλο τέσσερα άτομα). Και οι έξι είναι πολυτραυματίες ωστόσο κανενός η ζωή δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς κανείς τους δεν έχει διασωληνωθεί και δεν εισήχθησαν στη ΜΕΘ. Ολοι τους έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Το πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί, λίγα λεπτά μετά τις επτά, στην συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού με την οδό Φραντζή, στην άνοδο, στο ύψος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Φιξ).

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι το ένα από τα δύο οχήματα έκανε αναστροφή την ώρα που το άλλο έμπαινε στη Συγγρού και τοένα εκ των δύο εμπλεκομένων ΙΧ -άγνωστο ακόμη ποιο- κινούταν με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση.

Για προσέξτε τις λεπτομέρειες. 1.  ΄Ηταν 7 το πρωί και ο οδηγός του ενός οχήματος ήταν μεθυσμένος.  Ποιος άνθρωπος, αν δεν είναι ανθρωπίδης,  πίνει όλη νύχτα στα ξενυχτάδικα και πάει σπίτι του 7 το πρωί καβάλα στην κούρσα του; 2. Ο αλήτης, μεθυσμένος  οδηγός έκανε λέει αναστροφή στη λεωφόρο Συγγρού!

 Απ΄αυτά τα δυό μόνο βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Είναι εναργέστατα.

Κι αυτό το πρόβλημα  ΠΑΛΙ ,όπως πάντα, οφείλεται, όχι μόνο στην κακή οδική συμπεριφορά του ΄Ελληνα, όταν παίρνει στα χέρια του   τιμόνι, αλλά πρωτίστως στη  δικαιοσύνη. ΄Οταν οδηγείς  μεθυσμένος ή τρέχεις στους δρόμους σαν τρελός,   είσαι επικίνδυνα  παραβατικός. Συνειδητά παραβατικός. Ο ποινικός κώδικας και η Ποινική δικονομία προβλέπουν  σ΄αυτές τις περιπτώσεις   “ενδεχόμενο δόλο” και “ενσυνείδητη αμέλεια”, αν και σπάνια   τα δέχονται τα δικαστήρια, επειδή ακριβώς ΟΛΑ στη χώρα μας είναι ένα μπάχαλο (γενικώς).  Μάλιστα, διαβάστε στο επόμενο κείμενο πώς παίζουν μπαλάκι τις ζωές μας οι δικαστές , αθωώνοντας  εγκληματίες οδηγούς, γιατί δεν μπορούν, λέει, να ξεδιακρίνουν τα όρια ανάμεσα στις δύο αυτές έννοιες!

Οι έννοιες του δόλου και της αμέλειας κατά την οδική κυκλοφορία : Κριτική προσέγγιση των αλλαγών σε ΠΚ και ΚποινΔ

trafik_kazasi6Γράφει η Μαριάνθη Δ. Νούσκαλη

Εισαγωγή

 

Η διάκριση του ενδεχόμενου δόλου από την ενσυνείδητη αμέλεια αποτελούσε πάντοτε ένα από τα πιο αμφισβητούμενα ζητήματα του ουσιαστικού ποινικού δικαίου. Στο χώρο της ελληνικής ποινικής δικαιοσύνης το πρόβλημα της σαφούς οριοθέτησης των δυο μορφών υπαιτιότητας εμφανίστηκε έντονα στο προσκήνιο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά, με αφορμή μια σειρά  πολύνεκρων δυστυχημάτων, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, με κορυφαία το ναυάγιο του πλοίου Σάμινα, το Σεπτέμβρη του 2000, συνεπεία του οποίου βρήκαν τραγικό θάνατο 80 επιβάτες και τραυματίστηκαν άλλοι 67, και το τροχαίο ατύχημα στα Τέμπη, τον Απρίλιο του 2003,  όπου σκοτώθηκαν 21 ανήλικοι μαθητές και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 25.
Η νομολογία όντας προσανατολισμένη στα εγκλήματα βλάβης για την αντιμετώπιση ατυχημάτων στο χώρο της οδικής και θαλάσσιας συγκοινωνίας, βρέθηκε σε αδιέξοδο. Η ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης από αμέλεια,  ήταν ανεπαρκής για να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που απαιτούσε την προσωρινή κράτηση και τη μέγιστη δυνατή τιμωρία των υπευθύνων για αυτές τις τραγωδίες. Η δε απόδοση  κατηγοριών για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης εκ προθέσεως απαιτούσε αποδοχή των εγκληματικών αποτελεσμάτων, στοιχείο το οποίο όμως δε συνέτρεχε στα πρόσωπα των δραστών, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν και οι ίδιοι εν δυνάμει θύματα της ασυνείδητης συμπεριφοράς τους. Η λύση που δόθηκε λοιπόν, ήταν η μετάθεση του αντικειμένου του δόλου στον κίνδυνο επέλευσης του αποτελέσματος, ώστε να εμπίπτει στο πεδίο του ενδεχόμενου δόλου, τόσο η αδιαφορία ως προς αποτέλεσμα, όσο και η ελπίδα αποφυγής του. Η δογματική αυτή παρεκτροπή αποδοκιμάστηκε έντονα από πολλούς εκπροσώπους της νομικής επιστήμης, ενώ άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη πρόβλεψης μιας τρίτης μορφής υπαιτιότητας ή ακόμη μιας διακεκριμένης μορφής αμέλειας, προκειμένου να επιφυλάσσεται αυστηρότερη ποινή σε όσους επιδεικνύουν «φονική ασυνειδησία», άλλως  «επίμεμπτη αδιαφορία» για τη διαφύλαξη των εννόμων αγαθών της ζωής και της υγείας των άλλων, ειδικά σε τομείς επικίνδυνης δραστηριότητας, όπως η οδική και θαλάσσια συγκοινωνία.
Η νομολογία μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις επέστρεψε στην απόδοση ευθυνών για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης από αμέλεια, οπότε αναβίωσε το πρόβλημα της επιεικούς μεταχείρισης των δραστών, το οποίο επιχείρησε να επιλύσει ο νομοθέτης με την τροποποίηση του α. 94 παρ. 2 ΠΚ, ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή μεγαλύτερης ποινής για ανθρωποκτονίες εξ’ αμελείας που συρρέουν κατ’ ιδέαν, εφαρμοζόμενων των κανόνων επιμέτρησης που ισχύουν για την πραγματική συρροή, και του α. 282 παρ. 3 ΚΠΔ, ώστε να επιτρέπεται η ενεργοποίηση του θεσμού της προσωρινής κράτησης. Κατά πόσο, όμως, ήταν δογματικά εύστοχη και λειτουργικά απαραίτητη μια τέτοια νομοθετική αλλαγή ;
Παλιότερα με αφορμή την επίσης εγκληματική συμπεριφορά τους τραγουδιστή Παντελίδη,που το λεκαναν μάλιστα και λινδαλμα μετά θάνατο,αντί να γλινει η ζωλη του παράδειγμα προς αποφυγή,γράφαμε

 

3. Απίστευτο: 12χρονος έγινε μοναχός στο Αγιον Ορος
Απίστευτο: 12χρονος έγινε μοναχός στο Αγιον Ορος [εικόνες]

Tον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του 12χρονου Μιχάλη, ο οποίος πήρε την απόφαση να γίνει μοναχός στο Άγιον Όρος.

Το ανήλικο αγόρι γεννήθηκε στην Κρήτη από Ρουμάνους γονείς. Μέχρι φέτος ζούσε στη Ρώμη, ωστόσο αποφάσισε να αποχωριστεί τα αδέρφια και τους γονείς του για να γίνει μοναχός στο Άγιον Όρος. «Θαμπώθηκε» την πρώτη φορά που αντίκρισε τους μοναχούς, όπως είπε ο ίδιος.

Η συγκεκριμένη ιστορία έγινε γνωστή μέσα από ένα άρθρο του George Crasnean για το περιοδικό Lumea Credintei.

Είναι νόμιμο και ηθικό ένα 12χρονο παιδί να γίνεται μοναχός; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα όλων όσοι αντίκρισαν την απόφαση ενός ανήλικου να απομονωθεί στην Αθωνική Πολιτεία!

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Μιχάλη αν του λείπει η μητέρα του, εκείνος απάντησε: «Με παρηγορεί η Παναγία εδώ πέρα και μου περνάει η νοσταλγία για τη μητέρα μου».

«Ποιανού ιδέα ήταν να πας σχολείο στο Άγιον Όρος; Των γονιών σου;» τον ρώτησε στη συνέχεια. «Όχι, δική μου. Μόνος μου το αποφάσισα» απάντησε ο Μιχάλης.

Το δημοσίευμα για τον 12χρονο στο περιοδικό Lumea Credintei αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο Μιχάλης (Πέρλεα) είναι 12 ετών. Γεννήθηκε στην Κρήτη και έζησε στην Ρώμη μέχρι φέτος. Η μητέρα του Κορίνα κατάγεται από το Πασκάνι της Ρουμανίας και ο πατέρας του Δημήτριος από την Βραίλα. Στην Ρώμη έχει μία αδελφή, την Ραφαέλα και δύο ακόμη αδελφούς,τον Εφραίμ-Νικόλαο και τον Γαβριήλ. Όλοι είναι μικρότεροί του.

Ο Μιχάλης βοηθούσε στο ιερό τον επίσκοπο Ιταλίας Σιλουανό απ’όταν ήταν 5 ετών.Μόλις πρωτοείδε τους αθωνίτες μοναχούς(από την Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου)-Δανιήλ και Γεράσιμο-άναψε μέσα του ο πόθος για τον Θεό και αποφασίσει να »μετακομίσει»στο Άγιον Όρος.

Το πιο δύσκολο ήταν να αποχωριστεί τα αδέλφια του, κατά τα λεγόμενά του.

-Την μαμά την επιθύμησες, τον ρώτησα εγώ.

-Με παρηγορεί η Παναγία εδώ πέρα και μου περνάει η νοσταλγία γι αυτήν,μου απάντησε καθώς περπατούσαμε γύρω από την Προδρόμου.

-Με το σχολείο πώς τα πας;

-Προς στιγμήν μαθαίνω ελληνικά. Επτά ώρες την ημέρα. Μετά θα παρακολουθήσω τα μαθήματα της Α’ Γυμνασίου.

-Δεν είναι πολύ;

-Πρέπει να μάθω ελληνικά οπωσδήποτε

-Τα ρούχα ποιός σου τα έφτιαξε;

-Ο πατέρας Αθανάσιος(Ο π.Αθανάσιος Προδρομίτης).

Αυτό σημαίνει ότι οι Προδρομίτες πατέρες είναι οι γονείς σου εδώ. Δηλαδή αυτοί σε φροντίζουν.

-Ποιανού ιδέα ήταν να πας σχολείο στο Άγιον Όρος;Των γονιών σου;

-Όχι, δική μου.

-Μόνος σου το αποφάσισες;

-Ναι. Μου διηγήθηκε ο π.Γεράσιμος(Μάρις από την Προδρόμου)για την Αθωνιάδα και αποφάσισα να έλθω στο Άγιον Όρος.

Καλά.  Οι γονείς  του παιδιού τι έκαναν μέχρι τώρα; Πώς επέτρεψαν σε ένα 12 χρονο παιδί να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να πάει να γίνει καλόγερος; Και πες,  έφυγε κρυφά. Γιατί, αφού ξέρουν πού βρίσκεται, δεν του “κάνουν τον κώλο μαύρο” και να το φέρουν  πίσω; 12 χρόνων είναι. Είναι λογικά,συνετά πράγματα αυτά;

Εισαγγελέας ανηλίκων δεν υπάρχει; Δεν έχει υποχρέωση  να πάρει το παιδί από τα νύχια των  βιαστών της ψυχής του και να το γυρίσει σπίτι του; Θα το άφηναν γονείς και εισαγγελέας  στα χέρια ενός παιδαιραστή;

Τί  χώρα!

4. Το 2016 σε 30 συγκλονιστικές φωτογραφίες του Associated Press
Το 2016 σε 30 συγκλονιστικές φωτογραφίες του Associated Press [εικόνες]

Ηταν μια χρονιά γεμάτη συγκλονιστικά και κυρίως τραγικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο.

Προσφυγιά, τρομοκρατικές επιθέσεις, πολιτικές αλλαγές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θάνατοι προσωπικοτήτων, σεισμοί και καταστροφές.

Ο φωτογραφικός φακός του Associated Press ήταν παρών σε όλα τα μεγάλα γεγονότα και τα κατέγραψε με μοναδικό τρόπο.

Η Ελλάδα είχε – δυστυχώς – την τιμητική της λόγω προσφυγικού.

Ελλάδα: Πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο 20/3 (AP Photo/Petros Giannakouris, File)

Ελλάδα: Γκράφιτι υπέρ των προσφύγων στην Ειδομένη 4/5 (AP Photo/Gregorio Borgia, File)

Ελλάδα: Πρόσφυγες στην Ειδομένη παρακολουθούν σινεμά 5/3 (AP Photo/Vadim Ghirda, File)

Μεσόγειος: Ναυάγιο προσφύγων ανοικτά της Λιβύης 29/8 (AP Photo/Emilio Morenatti, File)

Συρία: Η συγκλονιστική φωτογραφία του 5χρονου στο Χαλέπι 17/8 (Aleppo Media Center via AP, File)

Ελλάδα: Πρόσφυγες στη βραχονησίδα Πασάς, δίπλα στη Χίο 20/1 (AP Photo/Petros Giannakouris, File)

Τουρκία: Νεκρό προσφυγόπουλο -30/1 (AP Photo/Halit Onur Sandal, File)

Βρυξέλλες: Τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ 22/3 (AP Photo/Michel Spingler, File)

Βρυξέλλες: Η απόγνωση στα μάτια της αεροσυνοδού μετά το μακελειό στο αεροδρόμιο 22/3 (Ketevan Kardava/Georgian Public Broadcaster via AP, File)

Γαλλία: Φορτηγό τρομοκράτη σκόρπισε τον θάνατο στη Νίκαια 14/7 (Sasha Goldsmith via AP, File)

Τουρκία: Μακελειό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ -29/6 (AP Photo/Emrah Gurel, File)

Κούβα: Από τις τελευταίες φωτογραφίες του Φιντέλ Κάστρο -19/4 (Ismael Francisco/Cubadebate via AP, File)

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα με την υποψήφια Χίλαρι Κλίντον 27/7 (AP Photo/Carolyn Kaster, File)

ΗΠΑ: Ντόναλντ Τραμπ 20/7 (AP Photo/Mary Altaffer, File)

Ιταλία: Σεισμός στο Αματρίτσε 24/8 (AP Photo/Gregorio Borgia, File)

ΗΠΑ: Δίκη Οσκαρ Πιστόριους 15/6 (Siphiwe Sibeko via AP, Pool, File)

ΗΠΑ: Τα δάκρυα του Μπάρακ Ομπάμα 5/1 (AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Βραζιλία: Η πτώση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ 4/3 (AP Photo/Eraldo Peres, File)

ΗΠΑ: Μακελειό με 49 νεκρούς στο Ορλάντο 12/6 (AP Photo/Phelan M. Ebenhack, File)

Τουρκία: Η αντίδραση πολιτών κατά πραξικοπηματιών 16/7 (AP Photo/Selcuk Samiloglu, File)

Γαλλία: Η ζούγκλα του Καλαί εκκενώνεται 17/10 (AP Photo/Thibault Camus, File)

Τουρκία: Το δάκρυ του Ερντογάν στις κηδείες συνεργατών του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος -17/7 (AP Photo/Emrah Gurel, File)

Βρυξέλλες: Η Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής 21/10 (AP Photo/Olivier Matthys, File)

Βρετανία: Ο Νάιτζελ Φάρατζ ψηφίζει Brexit 24/6 (AP Photo/Matt Dunham, File)

Βρετανία: Η Τερέζα Μέι γίνεται πρωθυπουργός 12/7 (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Βρετανία: Ο Ντέιβιντ Κάμερον με τη σύζυγο και το παιδί τους αποχαιρετούν την Ντάουνινγκ Στριτ 13/7 (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Βρετανία: Θρήνος για τον Ντέιβιντ Μπάουι 11/1

ΗΠΑ: Εις μνήμην του Πρινς 22/4 (AP Photo/Andres Kudacki, File)

ΗΠΑ: Ο θάνατος του θρύλου Μοχάμεντ Αλι -9/6 (AP Photo/Tim Ireland, File)

Κολομβία: Η συντριβή του αεροπλάνου που ξεκλήρισε την ομάδα Τσαπεκοένσε -29/11 (AP Photo/Luis Benavides, File)

Φοβερή, συγκλονιστική  η δύναμη της εικόνας. ΄Οντως. ” Μια φωτογραφία ,χίλιες (και βάλε) λέξεις”!

5. Γιατί το ανθρώπινο πέος δεν έχει οστό; Βρετανοί επιστήμονες εξηγούν
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KPA/Zuma/REX/Shutterstock

Το ανθρώπινο πέος μπορεί να σκληραίνει, αλλά δεν διαθέτει οστό στο εσωτερικό του, αντίθετα με τους πιθήκους και πολλά άλλα θηλαστικά ζώα.

Γιατί όμως ο άνδρας έχασε το οστό στο δικό του γεννητικό όργανο; Γιατί, αφότου το έριξε στη μονογαμία, απλούστατα δεν το χρειαζόταν! Αυτή είναι η σύντομη απάντηση των επιστημόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κιτ Όπι του Τμήματος Ανθρωπολογίας του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B’» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το «Science» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν την εξελικτική ιστορία του οστού στα αρσενικά γεννητικά όργανα.
Το εν λόγω οστό εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίσθηκε πριν από 145 έως 95 εκατ. χρόνια. Ποικίλει εντυπωσιακά από είδος σε είδος (σε μήκος και όχι μόνο), γι’ αυτό έχει θεωρηθεί ως το πιο διαφοροποιημένο οστό που έχει υπάρξει ποτέ. Όμως στην πορεία μερικά ζώα το έχασαν και οι πρόγονοι του ανθρώπου ήσαν μεταξύ αυτών.
Το οστό του πέους βοηθά στην παρατεταμένη συνουσία. Τα πολυγαμικά ζώα, όπως οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο, που αλλάζουν συντρόφους σαν τα… πουκάμισα (εάν είχαν πουκάμισα), έχουν κάθε λόγο να διαθέτουν ένα πέος με κόκαλο, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα εύρεσης συντρόφου και, στη συνέχεια, της γονιμοποίησης της συντρόφου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χρονικό όριο για τη διάρκεια της διείσδυσης του αρσενικού οργάνου, πέρα από το οποίο το οστό κρίνεται αναγκαίο, είναι τα τρία λεπτά. Κάτω από τα τρία λεπτά συνουσίας, το οστό αρχίζει να γίνεται περιττό (και αυτή είναι η περίπτωση του ανθρώπου!).
Όταν η μονογαμία αναδύθηκε ως βασική αναπαραγωγική στρατηγική στους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου, κάτι που εκτιμάται ότι συνέβη κατά την εποχή του «Όρθιου ανθρώπου» (Homo erectus), το οστό του πέους ατρόφησε έως σημείου εξαφάνισης. Όταν ο ανταγωνισμός μειώθηκε και ο άνδρας έδεσε το γάιδαρό του, μπορούσε πλέον να το πάει πιο μαλακά…

Χαζομάρες. Η στρατευμένη επιστήμη, κατευθυνόμενη με το…αζημίωτο πάντα,  κυρίως από τα ιερατεία (οι “παπάδες” προσπαθούν να προσαρμόζονται πάντα στα νέα δεδομένα), μπορεί να  παράγει μυθοπλασίες, χωρίς καμιά επιστημονική  τεκμηρίωση, “ψαρεύοντας σε θολά νερά”. ΄Οπως ακριβώς παραπάνω με τη νέα περί…κοκάλινου πέους θεωρία, που έρχεται να συμφωνήσει και να επιβραβεύσει  τις εμμονές  του απόστολου Παύλου περί…μονογαμίας.

Πάντως, το… κοκάλινο πέος που δεν έχουμε πια, μου θυμίζει  την έξυπνη ατάκα, του παπού, που  άκουσα (ανάμεσα σε πολλές άλλες τέτοιες, μέχρι τη μέρα του θανάτου του): “Ο θεός είναι άδικος”, μου πετάει  ξαφνικά  σε μια συζήστηση. -Γιατί, παππού είναι άδικος ο θεός, του κάνω. “Γιατί,παιδί μου, έχουμε  πάνω μας ένα σωρό κόκαλα και το πέος που έπρεπε να το είχε  κάνει κοκαλένιο, το έκανε… κρεάτινο”, είπε και, όπως πάντα,  με άφησε να χάφτω μύγες με ανοιχτό το στόμα!

Γράφαμε γ΄αυτη τη νέα προσπάθεια του ιερατείου να βάλει νέες θρησκείες στη θέση των παλιών που πεθαίνουν.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ (Δευτέρα,25/5/09)
 

                                                  ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
 “Στο απολίθωμα ενός πιθηκοειδούς 47 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε ο χαμένος κρίκος της θεωρίας της Εξέλιξης. Αυτό το απολίθωμα μάς λέει ποιοι  είμαστε και από πού προερχόμαστε.΄Ενα κρίσιμο κεφάλαιοι της ανθρώπινης ιστορίας,τότε που το οικογενειακό δέντρο των πρωτευόντων θηλαστικών διαχωρίστηκε σε δύο κλάδους,ένας από τους οποίους οδήγησε στο σύγχρονο άνθρωπο.Το απολίθωμα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες  με τον λεμούριο αλλά και κάποιες με τον άνθρωπο.
 Επιστημονικά ονομάστηκε DARWINIUS MASILAE και οι ειδικοί το αποκάλεσαν “το όγδοο θαύμα του κόσμου”.Η καταγωγή του Darwinus Masilae μελετήθηκε  μυστικά για δυο χρόνια από ομάδα παλαιοντολόγων,με επικεφαλής το Νορβηγό καθηγητή Γιορν Χούρουμ,διευθυντή του Μουσείου Εθνικής Ιστορίας στη Νορβηγία.Το απολίθωμα που ονομάστηκε ΄Ιντα, από το όνομα της κόρης του καθηγητή,ανακαλύφτηκε πριν από 25 χρόνια σε έναν αρχαίο κρατήρα λίμνης  κοντά στη Φρανκφούρτη.Ο Νορβηγός καθηγητής αγόρασε το απολίθωμα από τον έμπορο που το κατείχε αντί του ποσού του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων, το 2006.
 Μέχρι σήμερα το πιο γνωστό απολίθωμα πρωτεύοντος θηλαστικού στον κόσμο ήταν η Λούσι, ένας ανθρωπίδης 3,18 εκατομμυρίων ετών,που βρέθηκε στην Αιθιοπία το 1974.΄Ηταν ο πιο παλιός γνωστός πρόγονος του ανθρώπου ,αλλά μόνο κατά 40%πλήρης.Ο σκελετός της Ιντα είναι κατά 95%ολοκληρωμένος.Οι ειδικοί από τα υπολειμματα τροφής της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρεφόταν με φύλλα και λαχανικά και ζούσε πιθανότατα στα δέντρα. Ηταν θηλυκό, ηλικίας εννέα μηνών, ύψους ενός μέτρου, βάρους 650-900 γραμμαρίων και η ανάπτυξή του προσδιορίστηκε στο 60%.΄Ηταν, δηλαδή, σαν ένα παιδί έξι ετών.
 Το συμπέρασμα είναι πως το απολίθωμα θεωρείται ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στα μικρά θηλαστικά και τους πιθήκους,που εξελίχτηκαν σε ανθρώπους.Οι ομοιότητές του με τον άνθρωπο εντοπίζονται στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών,στο σχήμα των αστραγάλωνκαι στα νύχια”
                                                  ΠΗΓΗ: ΜΜΕ
                             ΣΧΟΛΙΑ
                                                    Α’
  Η θεωρία της Εξέλιξης, έτσι όπως τη διατύπωσε ο Δαρβίνος, μετράει ήδη ζωή 150 χρόνων. Η καταγωγή του ανθρώπου, του υπόλοιπου  ζωικού και φυτικού βασιλείου και  ολόκληρου του Σύμπαντος,  όπως παρουσιάζεται στην εβραϊκή Γένεση και στα θρησκευτικά κείμενα άλλων λαών, αντιστάθηκε επί πολλούς αιώνες και μονοπώλησε όλο αυτό το μεγάλο διάστημα ακόμα και τον επιστημονικό λόγο.Οι θεολόγοι, μάλιστα, ανά τους αιώνες  υποστήριζαν πως η επιστήμη, όχι μόνο δε συγκρούεται με τις θρησκευτικές απόψεις περί της “δημιουργίας”, αλλά αντίθετα τις στηρίζει και τις επιβεβαιώνει. Οι θρησκευτικές αυτές ερμηνείες του φαινομένου της ζωής, κατέστησαν σχεδόν δόγμα και σε κάποιες  σκοτεινές εποχές, όποιος τολμούσε να τις αμφισβητήσει,εύκολα θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα και στην πυρά.
 Από τότε, βέβαια, που ο Μωυσής κατέγραψε το γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου, ονοματίζοντας τον Αδάμ και την Εύα ως τους προπάτορές μας και έβαλε το Γιαχβέ να ολοκληρώνει το έργο της δημιουργίας του σε επτά  ημέρες, κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι της ιστορίας και της έρευνας. Παρά το φοβερό”εμπάργκο” στη σκέψη, που επέβαλαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα  τα ιερατεία σε συνεργασία με τις άλλες εξουσίες, η επιστήμη αρνήθηκε να υποταχτεί στις παιδαριώδεις εκείνες θεωρίες   των “ιερών κειμένων” και προχώρησε στη διατύπωση του δικού της λόγου (άλλοτε καλά στερεωμένου,άλλοτε όχι).
 Κανείς,όμως, δε θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η επστήμη έδινε πάντα ασφαλείς και πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα,όπως η προέλευση της ζωής και του κόσμου γενικότερα. Αντίθετα,μάλιστα,πολλές φορές φαίνεται να σχοινοβατεί σε θεωρίες, που μαλλον  κατάλληλες για σενάρια κινηματογραφικών εργων επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαν να χρησμοποιηθούν. Όπως και η παραπάνω άποψη περί του “χαμένου κρίκου” της θεωρίας της εξέλιξης που βρέθηκε με την ανακάλυψη του απολιθώματος της ΄Ιντα.
 Το να καταλήγει κανείς σε τέτοια βαρύγδουπα συμπεράσματα, πως …πάει, δηλαδή, τελείωσε το θεμα, η… ΄Ιντα δένει τα μικρά θηλαστικά και τους πιθήκους με τον άνθρωπο ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ,γιατί μοιάζει να…μοιάζουν καποια δάχτυλα, νύχια και  γόνατα του ανθρωπίδη με τον άνθρωπο, αν μη τι άλλο, έλλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος της γραφικότητας και της γελοιοποίησης,εκείνων που το υποστηρίζουν.Τόσο φτωχό παλαιοντολογικό υλικό δεν είναι ικανό, όχι τη θεωρία της εξέλιξης να αποδείξει στοιχειωδώς, αλλά ούτε καν τη χρονολογική του φερεγγυότητα να  εξασφαλίσει αποτελεσματικά. Θα χρειαστούν εκτοντάδες, ίσως και χιλιάδες, Ίντες να βρεθούν, για να μπορούμε να ισχυριστούμε πως βρισκόμαστε κάπου στην αρχή της απόδειξης της θεωρίας της εξέλιξης. Τέτοιοι πολλοί και ισχυροί “κρίκοι” που θα μπορούσαν να αντέξουν στην επιστημονική βάσανο, δε βρέθηκαν ακόμα και ούτε πρόκειται να βρεθούν, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα. Τα παλαιοντολογικά ευρήματα, άλλωστε, δεν είναι αρχαιολογικά και η επιστημονική τους αξιολόγηση απέχει πολύ απο του να θεωρείται ασφαλής και εύκολη.
 Ο γράφων πιστεύει πως εντόπισε τα ίχνη της χαμένης αρχαίας Οιχαλίας στην ευρύτερη περιοχή της Στενής Ευβοίας.Παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα, αρκούντως πολυπληθή και σοβαρά, αλλά και ιστορικές, συγγραφικές πηγές, μπορούν με μεγάλη πιθανότητα να στηρίξουν αυτή τη θεωρία. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε ακόμα σε θέση να υποστηρίξουμε  ότι  όλα αυτά τα στοιχεία, μας οδηγούν με βεβαιότητα στη χαμένη Οιχαλία.Αναφέραμε αυτό το παράδειγμα, για να υπογραμμίσουμε ότι: Αν δεν μπορούμε να “φωτογραφίσουμε” καθαρά τη χαμένη πολιτεία, που δεν απέχει, παρά μερικές χιλιάδες χρόνια από σήμερα, πόσο μάλλον είναι απαγορευτικό να μιλάμε για παλαιοντολογικούς κρίκους και… αλυσίδες,που χρονολογούνται, με επικίνδυνη επιστημονική  πιθανολόγηση, σε βάθος χρόνου 47 εκατομμυρίων χρόνων (!) από τις ημέρες μας.
 Τα ιερατεία και οι θεολόγοι, όπως είπαμε,επί συναπτούς αιώνες, δογμάτιζαν και αναγόρευαν θρησκευτικά φληναφήματα σε επιστημονικές απολυτότητες. Ας μην πέσουμε σην ίδια παγίδα του δογματισμού και της απολυταρχικής σκέψης στο όνομα της επιστήμης και της έρευνας. Οι θεωρίες, όταν δεν αποδεικνύονται με “χειροπιαστά”, ατράνταχτα επιστημονκά στοιχεία, παραμένουν πάντα επιστημοφανείς απόψεις και  τίποτα περισσότερο.Το ίδιο και η θεωρία της εξέλιξης. Είναι απλώς μια θεωρία, που στηρίζεται στην παρατήρηση της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου και από τότε μέχρι σήμερα, παρά τα όποια ενισχυτικά στοιχεία  προστέθηκαν στην παρατήρηση του μεγάλου φυσιοδίφη, ΤΙΠΟΤΑ το ανατρεπτικό επιστημονικό δεν παρουσιάστηκε,που θα την οδηγούσε από την αχλύ της θεωρίας στο στέρεο επιστημονικό έδαφος της σοβαρής έρευνας.
 Εκτός, βέβαια, αν κάποιοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μύθους , ειδικά σήμερα που η μια μετά την άλλη οι παραδοσιακές θρησκείες υποχωρούν και πολύ γρήγορα θα εξαφανιστούν,και  αναγορεύουν τη θεωρία της Εξέλιξης σε μια νέα θρησκεία .Ένας “χαλίφης στη θέση του χαλίφη”, δηλαδή.Σ΄ αυτό, όμως, το παιχνίδι δεν έχουν θέση και δεν πρέπει  να συμμετέχουν σοβαροί άνθρωποι, που γι αυτούς η επιστήμη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον στην κατάκτηση της χρήσιμης και ωφέλιμης  γνώσης.
                                                   Β’
 Ο κίνδυνος της αντικατάστασης του παλαιού θρησκευτικού με το νέο “κοσμικό” ιερατείο, δεν είναι μια απλή ή μυστικοπαθής  υποθεση, αλλά μια ορατή πραγματικότητα . Σκοπός και των δύο είναι η χειραγώγηση των μαζών με μύθους και άλλα ακατανόητα μυστήρια.
 Παραθέτουμε και το ακόλουθο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ελληνική εφημερίδα.Εδώ θα μπορούσε κανείς να δακρίνει καθαρά όχι μόνο τον εκφυλισμό της θεωρίας της εξέλιξης και τον ξεπεσμό της στη γραφικότητα και τη μυθιστοριογραφία από παλιότερους και σύγχρονους οπαδούς της,αλλά και τη σκποπιμότητα που εξυπηρετεί.  Θα τρίζουν τα κόκαλα του Δαρβίνου με όλες αυτές τις ανοησίες, ο οποίος θεμελίωσε μεν τη θεωρία της Εξέλιξης των ειδών, που κανείς εχέφρων ερευνητής δεν μπορεί να αμφισβητήσει, αλλά μέχρι το τέλος δε δέχτηκε να συν-υπογράψει καμιά  παραδοξολογία ή άλλα  παρανοϊκά συμπεράσματα.
 Το άρθρο (διασκευασμένο στην ουσία του) είναι το εξής: “Οι επιστήμονες ταξιδεύουν προς τα πίσω στο χρόνο για να βρούν ποιοι λόγοι συνέτρεξαν για το μέγεθος και το σχήμα του πέους,αναπτύσσοντας απόψεις που βασίζονται στη θεωρία της εξέλιξης.Ο Ο ψυχολόγος Γκόρνντον Γκάλοπ (Αμερικανός) υποστηρίζει πως τα σωματικά ή ψυχολογικά γνωρίσματα αναπτύσσονται χάριν της ανάγκης προσαρμογής του είδους σε συγκεκριμένες συνθήκες.Οι ειδικοί πιστεύουν πως ο γυναικείος κόλπος είναι αυτός που καθόρισε το σχήμα  του πέους και το μήκος του.Με ένα μακρύτερο πέος ,ο άντρας  μπορεί πρώτον να αφήσει σπέρμα στο λιγότερο προσβάσιμο σημείο του κόλπου και δεύτερον  να εκτοπίσει το σπέρμα που άφησαν  εκεί άλλα αρσενικά “.
 Μάλιστα! Η φύση,σύμφωνα με τον παραπάνω παραλογισμό, αναγκάζεται να υπακούει και να συμμορφώνεται στους κοινωνικούς κανόνες  και όχι στους δικούς της ,που είναι αρχέγονοι και αναλλοίωτοι.Το ζητούμενο, βέβαια, εδώ είναι απολύτως ορατό. Με τον τρόπο αυτό,εύκολα οι εξουσίες και τα άλλα ιερατεία μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τις μάζες με τις δικές τους θεωρίες,όπως εν προκειμένω με αυτή περί …πατρότητας για την  εξασφάλιση των κληρονομικών δικαιωμάτων του απογόνου. Λες και η φύση νοιάζεται ποιος είναι ο πατέρας του διαιωνιζόμενου είδους ,για να του κατοχυρωθεί η μεταβιβαση της περιουσιας του και όχι για το αν αυτό θα είναι υγιές και η επιβίωσή του ευκολότερα εξασφαλισμένη.