ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟ ΔΥΟ ΟΡΟΥΣ: “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ” ΧΩΡΙΣ “ΚΟΡΟΝΑ” ΜΕ 27ΑΡΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ.

Μια  αποκαλυπτική  αλήθεια ( δυνατή σφαλιάρα σε πολλούς)  στο αναλυτικό σημείωμα(*) του  χειρουργού  Μάριου Παπαδάκη που ζει στην Ταϊβάν, ισοπεδώνει πολλά ψεύδη και προπαντός αυτό του χαρακτηρισμού της   απειλής του “κορόνα”,ως …ασύμμετρης. Η Μέρκελ μάλιστα και ο Τραμπ αποφάνθηκαν πως βρισκόμαστε σε πόλεμο με άγνωστο εχθρό!

Ασύμμετρη απειλή και εχθρός των ανθρώπων  είναι η ανικανότητα και η μετριότητα, όσων  στελεχώνουν τις κυβερνήσεις στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Παράλληλα, χειρότεροι και από τους πολιτικούς είναι η παγκόσμια αλητεία της παραπληροφόρησης.

(Επί τέλους, πότε θα αντιληφθεί ο κόσμος   ποιοι τον  κυβερνούν, σε ποιανών  τα χέρια βρίσκονται     τα “κλειδιά” των πυρηνικών και  ποια παγκόσμια μαφία παραπληροφόρησης  βιάζει καθημερινώς την αλήθεια;)

 

Τα μέχρι αυτή την ώρα  συμπεράσματα, λοιπόν από την εμπειρία και τη γνώση που μας άφησε και συνεχίζει ΚΑΙ αυτός ο ιός , ο…  μεγάλος εχθρός από το “υπερπέραν”(!)  είναι τούτα:

1.Στη γη μας είναι  διάσπαρτοι και αναρίθμητοι  ο ιοί,  γνωστοί και άγνωστοι. Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Και έτσι θα είναι πάντα.Θα εμφανίζονται εκεί που δεν τους περιμένεις.

Παραδείγματα:

α. Τουλάχιστον,  το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, ενώ νέες μολύνσεις καταγράφονται με ρυθμό μία ανά δευτερόλεπτο.  Κατά υπολογισμούς, το 2007 υπήρχαν περίπου 13,7 εκατομμύρια χρόνιοι ασθενείς που έπασχαν από την ενεργό μορφή της  αρρώστιας αυτής. Υπολογίζεται ότι τo 2010 σημειώθηκαν περίπου 8,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα φυματίωσης (σφόδρα μεταδοτική  ) και 1,5 εκατομμύρια θάνατοι!  Να θυμηθούμε  πως κάποιες δεκαετίες πριν, η Ελλάδα είχε στην κυριολεξία αποδεκατιστεί από το “χτικιό”, όπως αποκαλούσε ο κόσμος τότε τη φυματίωση.

β. Η γρίπη στις διάφορες μορφές και εκδηλώσεις της,  είναι ένας  από τους πιο επικίνδυνους   ιούς, αφού κάθε χρόνο σκοτώνει 250-500.000  ανθρώπους. Λογικά ,θα έπρεπε, όμοιοι “συναγερμοί” ,όπως με τον “κορόνα” τώρα, τουλάχιστον από το 2009, χρονιά που ξέσπασε η γρίπη των Χοίρων μέχρι σήμερα, να έχουν “σημάνει”  άλλες πέντε  φορές.

 

γ. HIV και AIDS.  Αυτή την ώρα πάνω από 38 εκαομμύρια   άνθρωποι  ζουν με τον ιό του Aids. Οι θάνατοι είναι  άγνωστοι , επειδή δε είναι  δηλωμένοι όλοι , ως προερχόμενοι από τον ιό,  αλλά από άλλες αιτίες! Να αναφέρομε ενδεικτικά πως το 1/4 των θυμάτων του HIV, μόνο στη χώρα  του Μαντέλα, είναι νεαρές γυναίκες ηλικίας 15/24 ετών! Η αιτία κι αυτής της  εξάπλωσης  της μάστιγας παραμένει σταθερά  η ανευθυνότητα των ανεγκέφαλων που δε λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, αλλά και η αδιαφορία για συνεχή και σοβαρή ενημέρωση από κυβερνήσεις  και Τύπο. Καμιά επισήμανση, ας πούμε του κινδύνου από  την  παρανοϊκή συμπεριφορά των περισσοτέρων ανόητων , οι οποίοι ναι, μεν, μπορεί να χρησιμοποιούν προφυλακτικό στο σεξ, αλλά , όμως άφοβα και αδίστακτα,  καταπίνουν άπειρα μολυσμένα και επικίνδυνα (και όχι μόνο από το Aids) υγρά με την αιδοιολειχία (γλείψιμο αιδοίου). Τα τελευταία,  τουλάχιστον 15 χρόνια ,ο αριθμός  των ατόμων που μολύνονται  από τον ιό του Αids  αυξάνεται δραματικά λόγω αυτής της  σφόδρα επικίνδυνης   συνήθειας.  Αλλά και    οι καρκίνοι  της γλώσσας και του   λάρυγγα έχουν σπάσει το φράγμα του κόκκινου, πάλι από την ίδια αιτία.Κι όμως!  Ενημέρωση καμιά. Και φυσικά καλπάζει η μόλυνση, μέχρι να  φτάσει στη πόρτα μας  ή  θα μπει και   μέσα. Και τότε θα είναι πολύ αργά,αφού ο “κορόνα” θα φαντάζει αστείος.

 

Τόσα χρόνια, δεν  εφαρμόστηκαν  ποτέ, ούτε καν στοιχειώδη μέτρα από τις κυβερνήσεις για την προφύλαξη από τους τρεις αυτούς ιούς, που μνημονεύσαμε ενδεικτικά .   Και ο “κιτρινισμένος” παγκόσμια Τύπος  ούτε στα ψιλά πια δε αναφέρεται  τις συνέπειες της μόλυνσης από τους θανατηφόρους  αυτούς ιούς.

 

2. Η αιτία της  γρήγορης εξάπλωσης  του  “κορόνα”  οφείλεται στους  εξής λόγους:

α. Οι Κινέζοι απέκρυψαν την ύπαρξη του ιού  από τον Οκτώβριο 2019 και το ανακοίνωσαν το Δεκέμβρη,  όταν  πια είχε ξεσπάσει και δεν μπορούσε να “κουκουλωθεί” με τίποτα . Και, ως συνήθως,το άθλιο καθεστώς, κατηγόρησε τους Αμερικανούς πως φταίνε,πως έφεραν τον ιό στην Ουχάν (Τα σύνδρομα και οι ψυχαναγκασμοί  των  συστημάτων αυτών: “Αμερικανοί ,φονιάδες των λαών”!). Η Ταϊβάν που έχει λόγους να παρακολουθεί στενά τους Κινέζους, όμως, ανακάλυψε την απάτη  και πριν ακόμα το ανακοινώσουν οι  “άσπονδοι φίλοι” τους,  είχε πάρει ήδη μέτρα για προστασία .

β. Οι Ιταλοί, ενώ γνώριζαν πως υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στη Κίνα, επέτρεψαν κρυφά σε εμπορικά πλοία να  ελλιμενίζονται βόρεια  στη χώρα και να μετακινούν κινέζικα  εμπορεύματα. ΄Ηταν αυτή ακριβώς η αιτία, που η Ιταλία υπέστη την πιο δεινή προσβολή με τόσα κρούσματα. Κανένας έλεγχος, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε,αν και ο  ιός κυκλοφορούσε για εβδομάδες ολόκληρες.  Για παράδειγμα,  οι καθολικές  εκκλησίες “πόλος έλξης” για τους πιστούς του Πάπα  απ΄όλο τον κόσμο που  συρρέουν στην Ιταλία, ήταν ανοιχτές και κατάμεστες όλο αυτό το διάστημα. Να μην ξεχνάμε επίσης πως η Ιταλία πια είναι  μια χώρα  της οποίας  η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό παραδώσει τη δημόσια υγεία στους ιδιώτες. Εντελώς  ανύπαρκτο το Ιταλικό,  δημόσιο σύστημα   υγείας.

γ. Ο παγκόσμιος Τύπος, γνωστός για τις επιδόσεις του στη  τρομολαγνεία, μόλις ανακάλυψε “φλέβα χρυσού”, καλλιέργησε την προπαγάνδα με υπερβολική και ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση    και αντί να ενημερώνει σοβαρά και υπεύθυνα, γέμισε τις  σελίδες και τις οθόνες  της με ψεύδη,  σενάρια και προβλέψεις …αστρολόγων  για …εξόντωση του 50% του πληθυσμού της γης. Και για  να το κάνει πιο μελό,όπως το χρειάζεται, έβαζε να παίζουν ρεπορτάζ με    γονείς και παππούδες που πέθαιναν μόνοι  στα νοσοκομεία και αποχαιρετούσαν τα παιδιά και τα εγγόνια από την … cam  του viber!  Η γνωστή τακτική της μαφίας του Τύπου.

δ.  Οι επιστήμονες των  συναφών ειδικοτήτων  και οι κυβερνήσεις έπεσαν θύματα αυτής της εγκληματικής συμπεριφοράς   του Τύπου. Αναγκάστηκαν, για να μην φανούν αδιάφοροι, να τον ακολουθήσουν τον κατήφορο. Και …βασιλικότεροι του βασιλέως  πλέον, με ανεύθυνες και απρόσεκτες δηλώσεις επέτειναν το φόβο και την αγωνία

ε. Καμιά κυβέρνηση εκτός αυτής της Ταιβάν, δεν έλαβε  από την πρώτη στιγμή ουσιαστικά μέτρα, που αν είχαν παρθεί, σήμερα ούτε το όνομα του ιού δε θα θυμόμαστε. Για να μην  επαναλαμβάνουμε εδώ τα μέτρα, θα τα διαβάσετε στην ενημέρωση του χειρουργού Παπαδάκη παρακάτω.

στ. Η έλλειψη ευθύνης, μόρφωσης, συνέπειας και συμμόρφωσης ενός μεγάλου μέρους των πληθυσμών.   Αντί από τη πρώτη στιγμή να ακολουθήσουν όλοι  το παράδειγμα του λαού της Ταϊβάν (μάσκες, γάντια, περιορισμό  στο σπίτι), ήταν οι περισσότεροι που  αγνόησαν εντελώς τις εκκλήσεις και ως ανόητοι και ανεύθυνοι, έτρεχαν  στις παραλίες και τα κλαμπ.

 

Αυτές είναι οι σοβαρότερες αιτίες της διάδοσης του ιού,  αλλά  και της τρομοκράτησης  του κόσμου  από την ανευθυνότητα του Τύπου,την άγνοια των επιστημόνων  και την  αδιαφορία από την πρώτη  στιγμή των κυβερνήσεων να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα,ακόμα και  με σκληρές ποινές στους παραβάτες. Παράλληλα, παροιμιώδης υπήρξε  η ανικανότητα των περισσότερων κυβερνήσεων  να εξοπλίσουν  τον κόσμο ,τουλάχιστον  με μάσκες και γάντια.

Και τί γίνεται τώρα; Πώς θα εξελιχθεί  αυτή η κατάσταση ;

  1. Ο ιός θα εξαλειφθεί από μόνος τους σε λιγότερο  από ένα μήνα. Τουλάχιστον στη χώρα μας.  Αρκεί να έχουμε θερμοκρασία   27 βαθμούς και πάνω. Αλλιώς, θα   περάσει και ο Απρίλης .Μέχρι τότε, τα κρούσματα θα  αυξηθούν σημαντικά.  ΄Ομως, έστω και  με 30 βαθμούς θερμοκρασία τον  Απρίλιο, αν οι ανόητοι Ελληνάρες ατιμώρητοι  και ανεγκέφαλοι συνεχίζουν να υποτιμούν τον κίνδυνο και να νομίζουν πως το κακό πάει στους άλλους, ποτέ σ΄ αυτούς, ως εκλεκτοί, δεν υπάρχει περίπτωση οι 3.500  να μη έχουν γίνει 300.000 και βάλε.
  2. Αναμφίβολα, δε θα έχουμε σενάρια μόλυνσης εκατομμυρίων παγκοσμίως από τον κορόνα. Και πάλι΄το Aids, η γρίπη,η φυματίωση,η πείνα θα θερίζουν  συντριπτικά περισσότερους  ανθρώπους. Για να μη μιλήσουμε για το τσιγάρο,το ποτό,τα φυτοφάρμακα, τις ορμόνες,  τη λοιπή  κακοποίηση της Φύσης. Ο “κορόνα” είναι τελικά “αρνάκι” μπροστά στις πραγματικές ασύμμετρες αυτές απειλές.
  3. Το εμβόλιο και τα φάρμακα είναι κοντά .Δεν είναι περισσότερο περίπλοκος ο “κορόνα” από τη γρίπη και εύκολα θα αντιμετωπιστεί  με εμβόλια και φάρμακα. Του χρόνου τέτοιο καιρό, πάλι η γρίπη θα έχει σκοτώσει 250 .000 τουλάχιστο συνανθρώπους  και ο κορονοϊος,  ίσως  κάποιες  εκατοντάδες, κυρίως από  τους μη εμβολιασμένους.
  4. Τη μεγάλη ζημιά  την έπαθε η παγκόσμια οικονομία. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά  στον Τύπο. Θα χρειαστούν 2/3 χρόνια να φτάσε στα επίπεδα Φεβρουαρίου  του 2020.
  5.  Η ελληνική οικονομία, όπως είχαμε επισημάνει παλιότερα,  βρισκόταν σε ύφεση πολύ καιρό τώρα. Ο γνωστός πολιτικός απατεώνας , αρχηγός της Δεξιάς και πρωθυπουργός, βέβαια,  θα  επικαλεστεί  τον ιό ως άλλοθι. Η αλήθεια είναι πως   επιδείνωσε την κατάσταση. Η οικονομική καθίζηση, εξ αιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης,όμως,  είχε πολύ πριν  ξεκινήσει.
  • Μάριος Παπαδάκης, χειρουργός:
  • Η Ταϊβάν (επίσημο όνομα Δημοκρατία της Κίνας) είναι ένα νησί με έκταση όση η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα μαζί. Τα 2/3 είναι βουνά και εθνικά πάρκα, οπότε το κατοικήσιμο μέρος είναι λίγο μικρότερο από όλη τη Θεσσαλία. Σε ένα τόσο μικρό χώρο ζουν 23 εκατομμύρια άνθρωποι και εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο δραματικά αποτελέσματα έχει μια επιδημία.
    Πρόκειται για εντελώς εξελιγμένη χώρα, πιο μπροστά από όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχω επισκεφτεί εγώ προσωπικά (και έχω πάει σε 30), καμία σχέση επίσης με Βιετνάμ, Φιλιππίνες ή χώρες του τρίτου κόσμου όπως με ρωτάει πολύς κόσμος. Το ίντερνετ είναι φλατ, σχεδόν δωρεάν και από τα πιο γρήγορα δίκτυα του κόσμου και έτσι όλα γίνονται ηλεκτρονικά (παντού πληρωμές contactless με το τηλεφωνώ, live tracking στα μέσα συγκοινωνίας, παγκάκια με wireless φορτίσεις παντού, αμέτρητα gadgets κλπ), είναι ένας τεχνολογικός παράδεισος.

Το σύστημα υγείας και η επιδημια.
Το σύστημα υγείας καταφέρνει να πλασάρεται σε πολύ υψηλές θέσεις, μάλιστα σε ανάλυση του Health Care Index ( https://www.numbeo.com/health-care/rankings_by_country.jsp…) ήρθε φέτος πρώτο στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πράγμα που, είτε ισχύει είτε όχι, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι έχει γίνει σημαία από τους ντόπιους που το εμπιστεύονται απόλυτα.

Βασικά του πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα που δίνει για καθολική προσβασιμότητα, οι μικροί χρόνοι αναμονής και το κόστος. Είναι όλα πάρα πάρα πολύ φτηνά. Η εθνική ασφάλεια καλύπτει το 99% των ασθενών, αλλά ακόμα και οι ανασφάλιστοι χρειάζεται να πληρώσουν πολύ λίγα. Κάθε ασθενής έχει μια κάρτα υγείας στην οποία είναι αποθηκευμένο όλο το ιστορικό που διαβάζεται με ένα απλό swipe σε οποιοδήποτε μηχάνημα.

Η χώρα έχει αρκετά μεγάλα νοσοκομεία, υπερλουξ ξενοδοχειακά, με ακριβά ιατρικά facilities πρώτης κλάσης (gamma-knife, da vinci κλπ) ενώ κοντά στην πρωτεύουσα Ταϊπέι βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο του κόσμου, με μέγιστη χωρητικότητα τα 10.000 κρεβάτια ( https://www.healthcareglobal.com/…/top-10-largest-hospitals… ). Είναι επίσης η τρίτη χώρα στον κόσμο σε κλίνες εντατικής μετά την Αμερική και τη Γερμανία. Οι γιατροί δουλεύουν πάρα πολλές ώρες για μισθούς λίγο καλύτερους από τους Γερμανικούς. Μεγάλο ποσοστό των γιατρών έχει εξειδικευτεί στην Αμερική ενώ όλη η ιατρική μαθαίνεται στα αγγλικά (δεν υπάρχουν κινεζικά ιατρικά συγγράμματα). Η χώρα επίσης, για όποιον δε γνωρίζει, έχει συνταγματική δημοκρατία, πραγματική, όχι κατ΄ επίφαση. Αυτά όλα τα λέω και πλατειάζω για να διαλύσω την πλάνη της τριτοκοσμικής χώρας.

Οι σχέσεις με την Κίνα (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) είναι τεταμένες για διάφορους λόγους, κυρίως πολιτικούς, με βασικότερο τη μη αναγνώριση της Ταϊβάν ως ανεξάρτητης χώρας από την Κίνα που τη θεωρεί επαρχία της. Αυτό έχει μεγάλη αντανάκλαση και στις πολιτικές υγείας αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος. Έτσι, οποιαδήποτε απαγόρευση εφαρμόζεται για την Κίνα αυτομάτως ισχύει και για την Ταϊβάν.

Ένας άλλος λόγος για τις κακές σχέσεις των δυο χώρων είναι επίσης η επιδημία του SARS το 2003, που άργησε να γίνει αντιληπτή στην Ταϊβάν εξαιτίας της απόκρυψής της από την Κίνα. Πρόκειται για την πιο επώδυνη περίοδο στην ιστορία της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια σύμφωνα με όλους όσους έχω ρωτήσει. Όχι μόνο γιατί πέθαναν 73 άτομα, αλλά γιατί κατέρρευσαν τα πάντα. Σταμάτησαν οι συγκοινωνίες εντελώς, διεκόπη όλη η βιομηχανική παραγωγή, υπήρξε μεγάλη ανεργία και φτώχεια, το σύστημα υγείας ζούσε χειρότερη φάση από αυτή της Ιταλίας. Η κοινωνία έζησε το απόλυτο shut down για περίπου 1 χρόνο, η κανονικότητα στην οικονομία επανήλθε μετά από 2-3 χρόνια. Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που ένα σεβαστό μέρος του πληθυσμού (5/10%) από τότε δεν έβγαλε ποτέ τη χειρουργική μάσκα σε δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η μάσκα λοιπόν έγινε μέρος της κουλτούρας.

Το ιστορικό αυτό είναι η βασικότερη αιτία για την τωρινή εξέλιξη. Το 2003 μετά την επιδημία του SARS ενισχύθηκε σημαντικά το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν (που είχε ιδρυθεί το 1999), το οποίο πριν 3 μήνες εξαιτίας αναφορών για κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα, διέταξε έλεγχο σε όλες τις πτήσεις από την Ούχαν. Αυτό έγινε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 (!) και στις 5 Ιανουαρίου διατάχθηκε προληπτική καραντίνα όλων των αφιχθέντων από την Ούχαν για 14 ημέρες. Να θυμίσω εδώ ότι ο ιός ανακοινώθηκε από την Κίνα στις 7 Γενάρη και το γονιδίωμά του στις 12 Γενάρη. Η Ταϊβάν λοιπόν έβαλε στοπ προτού καν ανακοινωθεί ο ιός. Δεν ανέμεναν βέβαια καινούριο ιό, οι έλεγχοι γίνονταν για να αποκλείσουν ανθεκτικά στελέχη του SARS και γίνονταν κάθε φορά που υπήρχε υποψία νέας επιδημίας τα τελευταία 15 χρόνια (στην Ταϊβάν είναι διάχυτη, από όλους ακόμα και επίσημα χείλη, η δυσπιστία σε οποιαδήποτε ανακοίνωση έρχεται από την Κίνα. Ακόμα και τώρα, όλοι εδώ λένε σε όλους τους τόνους ότι τα νούμερα που δίνει η Κίνα είναι ψεύτικα. Οι ντόπιοι μάλιστα λένε τον ιό Wuhan-virus).

Τότε σήμανε πραγματικά συναγερμός, με στρατηγικούς στόχους να μην ξεφύγουν κρούσματα (δηλαδή ιχνηλάτηση), να μηδενιστεί η μεταδοτικότητα για να μην πληγεί η δημόσια υγεία και φυσικά να μην πληγεί και η βιομηχανία. Η προσέγγιση ήταν πολύ επιθετική και βασίστηκε στο αξίωμα “κάθε εμπύρετο είναι κορωνοϊός μέχρι αποδείξεως του εναντίου”. Οι μάσκες έγιναν υποχρεωτικές και σύντομα καθιερώθηκε θερμομέτρηση και αντισηψία παντού. Επιστρατεύτηκε ο στρατός να βοηθήσει την παραγωγή μασκών και αντισηπτικών αυξάνοντας το capacity από 1 σε 9 εκατομμύρια μάσκες τη μέρα (οι ανάγκες ήταν περί τα 2 εκατομμύρια, οι υπόλοιπες πλέον εξάγονται).

Τελικά το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 21 Ιανουαρίου, μια 50χρονη δασκάλα που ήρθε από την Ουχάν. Αυτο συνέβη 2 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του Κινεζικού Νέου έτους, τη μεγαλύτερη γιορτή της χρονιάς, μια 7ημερη αργία, σε ένα κράτος που οι εργαζόμενοι έχουν 14 μέρες άδεια το χρόνο (που σχεδον πουθενα δεν την παιρνουν όλη) και είναι υποχρεωμένοι να πάρουν άδεια εκείνη τη βδομάδα. Γράφεται ότι στη Χουμπέι μένουν 400.000 Ταιβανέζοι και στην Κίνα συνολικά 1 εκατομμύριο, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έπρεπε όλοι να έρθουν να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειες τους. Στη μεγαλύτερη τραγική ειρωνεία της πανδημίας η Ιταλία ήταν η πρώτη (και για μια βδομαδα η μοναδικη) χωρα που σταμάτησε τις πτήσεις για Ταιβαν, θεωρώντας τη χώρα υψηλού κινδύνου και μέρος της Κίνας (σήμερα, η Ταιβαν εχει 1 νεκρό και η Ιταλία 2200).

Το διάστημα αυτό εντατικοποιήθηκαν τα μέτρα τα οποία στο φόβο των μεγάλων προστίμων τηρήθηκαν μεχρι κεραίας και τα οποία συνοψίζω ως εξής (η αρίθμηση γίνεται για να διευκολυνθεί η συζήτηση):
1. Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς
2. Τα σχολεία έκλεισαν για 10 ημέρες και ξανάνοιξαν 25 Φεβρουαρίου.
3. Όλοι οι χώροι γέμισαν με αντισηπτικά.
4. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο υποχρεώθηκαν από το κράτος σε ωριαία μετάδοση οδηγιών (να μένετε σε κλειστούς χώρους, να πλένετε τα χέρια σας, πότε να φοράτε μάσκα κλπ).
5. Αρκετές φορές τη μέρα μετάδοση μηνυμάτων του πρωθυπουργού, σποτ και καθημερινό ανακοινωθέν του υπουργείου υγείας με την κατάσταση.
6. Υποχρεωτική η θερμομέτρηση των επισκεπτών και των εργαζόμενων σε δημόσια κτίρια 2 φορές τη μέρα.
7. Όλα τα ύποπτα κρούσματα μπήκαν σε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα στο σπίτι με αυστηρή παρακολούθηση της συμμόρφωσης η οποία βασιζόταν στο σήμα GPS του κινητού που τους είχαν δώσει οι αρχές. Το πρώτο ζευγάρι που δε συμμορφώθηκε με την καραντίνα αναγκάστηκε να πληρώσει 10.000 USD.
8. Ιχνηλάτηση μέχρι αηδίας, η οποία ήταν πολύ δύσκολη στην περίπτωση ενος που δήλωσε ψευδώς ότι δεν έχει πυρετό (έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία της κάρτας και έμαθαν ότι είχε) αλλά είχε προλάβει κιόλας να πάει το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπαρ (πάλι χωρίς να το δηλώσει όταν ρωτήθηκε αν πήγε, 10.000 USD πρόστιμο). Επίσης πολύ δύσκολη ήταν η ιχνηλάτηση στην περίπτωση του diamond Princess που πέρασε και άφησε κόσμο προτού ξεκινήσει για την Ιαπωνία. Εκατοντάδες άνθρωποι που δεν ήταν σίγουροι αν είχαν επαφή με άτομα που κατέβηκαν από το καράβι μπήκαν οικειοθελώς σε καραντίνα.
9. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η Ταϊβάν που έβαλε μπαν για όλες τις πτήσεις από συγκεκριμένους προορισμούς. Επίσης σε όλα τα κρουαζιερόπλοια. Μιλάμε για 5700 πτήσεις προς Κίνα το μήνα.
10. Από τις 11 Φλεβάρη όλοι οι αφιχθέντες στη χώρα υποχρεώθηκαν να συμπληρώσουν φόρμα ότι είναι υγιείς, αλλιώς έμπαιναν προληπτικά σε καραντίνα. Όλα βεβαίως με ειδικά applications και QR codes για να καταγραφουν κατευθειαν ονλαιν. Άρνηση συμπλήρωσης ίσον 5000 USD.
11. Όλες οι περιπτώσεις γρίπης με αρνητικό τεστ επανεξετάστηκαν.
12. Άτομα που δεν τήρησαν την καραντίνα που τους είχε επιβληθεί επικηρύχτηκαν από τις αρχές μεσώ της τηλεόρασης ως κίνδυνοι δημόσιας υγείας. Βρέθηκαν και πλήρωσαν πρόστιμα.
13. Απαγορεύτηκε η εξαγωγή μασκών.
14. Ανακοινώθηκε ότι τα φεικ νιουζ θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100.000USD.
15. Δόθηκε το δικαίωμα στους δημόσιους υπαλλήλους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών αν έχουν παιδιά άρρωστα κάτω των 12 ετών.
16. Οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία ενισχύθηκαν με 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
17. Πολλές μάσκες μοιράστηκαν δωρεάν σε σχολειά.
18. Όλα τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, μνημεία κλπ ήταν και είναι ανοιχτά.
Στο δικό μας νοσοκομείο (1250 κρεβάτια) έγιναν τα εξής:
19. Με το γύρισμα ενός διακόπτη όλες οι πόρτες, που ανοιγοκλείνουν με barcode, από τη μια στιγμή στην άλλη απενεργοποιήθηκαν, καταργώντας όλες τις παράπλευρες εισόδους και εξόδους του νοσοκομείου, επιτρέποντας μόνο 2. Έχουμε καταλάβει για τι μιλάμε; Νοσοκομείο 1,5 φορά σαν τον Ευαγγελισμό κατήργησε όλες του τις εισόδους πέρα από την κεντρική και των επειγόντων και είχε απόλυτο έλεγχο του ποιος μπαίνει και γιατί. Στις 16.00 κλείνει και η κεντρική είσοδος και πλέον δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εισέλθεις αν δεν είσαι επείγον περιστατικό ή προσωπικό.
20. Στην κεντρική είσοδο τοποθετήθηκαν ιμάντες σαν αυτούς στα αεροδρόμια για να ελέγξουν τις ουρές. Στην αρχή του ιμάντα σου μετράνε τη θερμοκρασία, αν έχεις πυρετό πας σε ειδικό χώρο ως ύποπτος. Αν δεν έχεις προχωράς παρακάτω. Δίνεις αναλυτικό ιστορικό που ταξίδεψες και με ποιους μαζί με την κάρτα σου. Όλα φυσικά διασταυρώνονται, δεν εμπιστεύονται κανέναν. Αν δεν έχεις σοβαρό λόγο να εισέλθεις στο νοσοκομείο σου απαγορεύεται η είσοδος και σε διώχνουν.
21. Αν σου επιτραπεί η είσοδος σου μοιράζονται διαφημιστικά φυλλάδια για τον κορωνοϊό με οδηγίες για το τηλεφωνικό νούμερο και σου γίνεται live demonstration του πως να πλύνεις τα χέρια σου. Σου δίνουν και μια μάσκα και σου λένε ότι έχεις περιορισμένο χρόνο να μείνεις μέσα.
22. Στην έξοδο σε περιμένει ένας υπάλληλος να σου υπενθυμίσει να πλένεις τα χέρια σου. Σου δίνει ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό και μια δεύτερη μάσκα, σε συμβουλεύει να μείνεις σπίτι σου και να ενημερώσεις όσο πιο πολλούς μπορείς εξ αποστάσεως.
23. Η τραπεζαρία (τεράστιο food court στο υπόγειο του νοσοκομείου δίπλα σε ένα mall με εμπορικά μαγαζιά μέσα στο νοσοκομείο) αφαίρεσε τρεις καρεκλες απο καθε τραπεζι, ωστε να καθεσαι μονος σου. Φυσικα επιβλεπεσαι, δεν μπορεις να κάτσεις όσο θες, διασπείρεις.
24. Το νοσοκομείο έχει ξεκάθαρη στρατηγικη. Γινονται προσομοιώσεις πανδημιας και μαζικής καταστροφής 2 φορες το χρόνο, στις οποίες συμμετέχει όλο το προσωπικό. Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Εκτιμώμενος χρόνος αντίδρασης με μετατροπή όλων των αιθουσών χειρουργείου (65 τον αριθμο) σε αίθουσες αναπνευστικής υποστηριξης οι 2 ωρες. Αναλωσιμα αλλά και μηχανήματα υπαρχουν σε μεγάλες ποσότητες.

Αυτά είναι τα νέα από την Ταϊβάν αυτή τη χρονική στιγμή, τουλάχιστον από τη δική μου οπτική. Αν θυμηθώ και άλλα θα τα προσθέσω. Οι βασικοί άξονες είναι ασφάλεια, έλεγχος και ιχνηλάτηση στο πλαίσιο “συμμόρφωση ή πρόστιμο” για το δημόσιο καλό. Για όσους φοράνε μάσκα και δεν έχουν ταξιδέψει σε μέρη φωτιά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Όλα φρι. Προς το παρόν η χώρα έχει 60 κρούσματα, σε περίπου 20.000 τεστ, τα τελευταία δέκα ταξιδιώτες από την Ευρώπη, οπότε πλέον τέρμα και οι πτήσεις για Ευρώπη μέχρι νεωτέρας.

Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους, όσοι τυχόν κολλήσετε μην κατηγορήσετε κανέναν, είναι πανδημία, δε φταίει πλέον κανείς. Το αποτέλεσμα είναι κυρίως θέμα τύχης. Στα μάτια μου δεν υπάρχουν ήρωες και σωτήρες, εκτός από τους γιατρούς, που έχουν κάνει την κόλαση των άλλων καθημερινότητα».