ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΚΑΣΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ξεσπαθώνουν οι δικαστικοί κατά της κυβέρνησης για τους μισθούς τους
Ξεσπαθώνουν οι δικαστικοί κατά της κυβέρνησης για τους μισθούς τους
Η ανάδειξη των σοβαρών θεσμικών ζητημάτων της Δικαιοσύνης (απαξίωση του θεσμικού ρόλου των δικαστικών λειτουργών, μεγάλα κενά οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, μεγάλες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων κ.λπ.) ήταν το αντικείμενο της σημερινής Πανδικαστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Σε αυστηρή γλώσσα, οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων έκαναν λόγο για άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και ειδικά αυτές του Μισθοδικείου με τις οποίες δικαιώθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί για τις περικοπές των αποδοχών τους και την καθιέρωση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Μισθοδικείο με δύο αποφάσεις του έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, όπως επίσης έχει κρίνει ότι το 25% του εισοδήματος των δικαστών πρέπει να είναι αφορολόγητο, όπως είναι και για τους βουλευτές.

Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί οι αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Ειδικότερα, κατά την πανδικαστική συγκέντρωση που έγινε, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη απαξία του θεσμικού ρόλου του δικαστή» και για «κυβέρνηση απολυταρχικού κράτους», ενώ ανέφερε ότι «οι δικαστές δεν είναι αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων, ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών» και σημείωσε ότι η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης οφείλεται μερικά και στις φωτογραφικές τροπολογίες.

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος της ΕΔΕ, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Η εκτελεστική εξουσία, η Κυβέρνηση, είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μείζον θεσμικό ζήτημα. Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η Κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε Κυβέρνηση Κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη ότι ακόμη κι εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει, εντούτοις το κράτος, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, αρνείται την εφαρμογή της. Εμείς οι δικαστές, λοιπόν, σήμερα, απευθυνόμενοι δημόσια προς την εκτελεστική εξουσία και προς τους Έλληνες πολίτες, διακηρύσσουμε ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του κράτους δικαίου, να εφαρμόζει τι δικαστικές αποφάσεις. Υποχρεούται ο υπουργός Οικονομικών να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις αποφάσεις του Μισθοδικείου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Θάνου τόνισε:

«Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στον υπουργό Οικονομικών ότι δηλώσεις, όπως «οι πολιτικοί αποφασίζουν την δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», υποδεικνύουν αλαζονική λογική και ευρίσκονται εκτός των πλαισίων του κράτους δικαίου, αφού το υπηρεσιακό καθήκον των δικαστών επιβάλλει να ελέγχουν τις ενέργειες των κρατικών οργάνων και όταν προκύπτει ότι αυτές γίνονται κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, υποχρεούνται να τις κηρύσσουν αντισυνταγματικές, παράνομες και κατ’ ακολουθία ανίσχυρες. Ούτε επίσης δικαιούται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό περί δήθεν καταβολής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους δικαστές, προφανώς με σκοπό να στρέψει τους πολίτες εναντίον μας».

Στην συνέχεια η πρόεδρος της ΕΔΕ τόνισε:

«Οι δικαστές δεν είμαστε αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών, όπως επιμένει να θέλει να μας εμφανίζει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες πολίτες».

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρήνη Γιανναδάκη διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια χώρα που το κράτος δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.

Ακόμη, η κυρία Γιανναδάκη τόνισε ότι αναπαράγεται αρνητική εικόνα για τους δικαστές και επικρατεί παραπληροφόρηση και εμπάθεια, ενώ ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης μπλοκάρουν τα δικαστήρια, καθώς η Κυβέρνηση για λυμένα ζητήματα εξαντλεί όλους τους δικαστικούς βαθμούς (φτάνει μέχρι Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο). Μάλιστα, τόνισε η κυρία Γιανναδάκη, ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 368.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 85.520 είναι φορολογικές.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντιπρόεδρος του ΕΣ. Ανδρονίκου Θεοτοκίου, αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και την επιστροφή των αναδρομικών τους, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Μισθοδικείου για την φοροαπαλλαγή του 25% των αποδοχών των συναδέλφων της, από την πλευρά της Κυβέρνησης αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι ομιλίες των προέδρων της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέα Εφετών, Κωνσταντίνου Τζαβέλα, της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πάρεδρου Ν.Δ., Κωνσταντίνου Βαρδακαστάνη. Στην πανδικαστική συγκέντρωση δεν συμμετέχει η Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σήμερα έχουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής πρότεινε να νομοθετηθεί κοινό όργανο δικαστών και δικηγόρων, το οποίο θα προωθεί τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

΄Οταν οι ΄Ελληνες δικαστές σε άλλες εποχές  θα διαβάζουν την παραπάνω ανακοίνωση των σημερινών συναδέλφων τους ,θα κοκινίζουν από ντροπή. Παράλληλα, θα αρνούνται να πιστεύουν πως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης του 2014, εποχή που η μέση σύνταξη δεν υπερέβαινε τα 400 ευρώ για την πλειοψηφία των συνταξιούχων,  οι  εκπρόσωποι του θεσμού της δικαοσύνης,απαιτούσαν επιτακτικά : 1. Αυξήσεις των μισθών τους, όταν ο  μισθός τους σήμερα  κυμαίνεται από1.500-2.000 ευρώ) 2. Εκατομμύρια αναδρομικά που κέρδισαν με αποφάσεις που έβγαλαν οι ίδιοι, όπως πάλι είχαν κάνει  πριν λίγα χρόνια, ακριβώς την ώρα που ειχε ξεσπάσει η οικονομική κρίηση!

Το χειρότερο κι από τις απαιτήσεις τους. Περιτυλίγουν το πακέτο των οικονομικών τους απαιτήσεων με το “χρυσόχαρτο” των άλλων θεσμικών και υπηρεσιακών αιτημάτων, για να “τραβάει το μάτι” από το περιεχόμενο του πακέτου. .

΄Ετσι ξεκινάει πάντα η αποδόμηση μιας κοινωνίας, μια πολιτείας, που οι κυρίαρχοι θεσμοί της  αρνούνται να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους και επιλέγουν να …κάνουν χαρακίρι!