ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

O  Ιωάννης Αγγελής γεννήθηκε στην Κωμιακή  της Νάξο το 1957 και  εισήχθη στο δικαστικό σώμα το 1983. Υπηρέτησε  ως  εποπτεύων  εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής και  εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Η  δικαστική πορεία του π. εισαγγελέα είναι πολυτάραχη . Παλιότερα, είχε ταράξει τα νερά στο χώρο της Δικαιοσύνης  αφού  είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά για τους χειρισμούς που επιφύλαξαν  συνάδελφοί του, δικαστικοί λειτουργοί και ανώτατοι, στην υπόθεση Βγενόπουλου.  Σε πρώτο στάδιο,  οι αναφορές τέθηκαν στο αρχείο.  Όμως, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μόλις ανέλαβε καθήκοντά της, μετά την αποχώρηση, λόγο ορίου ηλικίας, της Ευτέρπης Κουτζαμάνη (σ.σ  η εισαγγελέας που νομιμοποίησε τη Χρυσή Αυγή), ανέσυρε από το αρχείο τις αναφορές Αγγελή. Σε αυτές  ο Αγγελής επέρριπτε ευθύνες για τους χειρισμούς στην υπόθεση Ανδρέα Βγενόπουλου στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, αλλά και σε άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως Γεωργία Τσατάνη, Νίκος Ορνεράκης κ.λπ.

Πριν εκφράσουμε την άποψή μας για τον συγκεκριμένο δικαστικό,θα παραθέσουμε από  2 ιδεολογικά διαφορετικές πηγές   τα ακόλουθα δύο κείμενα που αφορούν τον Ιωάννη Αγγελή και τις πρόσφατες καταγγελίες της  εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη για την  υπόθεση Νovartis.

 

 

1. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:  Η αναφορά του Ιωαννη Αγγελή  σε 5σέλιδο πόρισμα προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου – Είναι ο τρίτος δικαστικός λειτουργός μετά τη Ράικου και τον Παπαγεωργίου που φεύγει καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις για διώξεις πολιτικών προσώπων χωρίς επαρκή στοιχεία

Εμφύλιο πόλεμο με χτυπήματα κάτω από τη μέση, παραιτήσεις, ακόμη και απειλές για ποινικές και πειθαρχικές διώξεις προκαλεί στα ανώτερα εισαγγελικά κλιμάκια το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, η έρευνα για την υπόθεση της Novartis. Για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», όπως είχαν αποκαλέσει κυβερνητικά στελέχη την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, η Δικαιοσύνη φαίνεται πως δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, κάτι που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση εν όψει εκλογών.

Αντί για αυτό, το διαφαινόμενο φιάσκο επέφερε μεγάλα ρήγματα στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο παραιτηθείς προ ολίγον ημερών εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής έφτασε στο σημείο να φωνάζει στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή»

Η ένδεια αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση Novartis όχι μόνο καταρρίπτει τις κυβερνητικές προσδοκίες για διώξεις αντιπάλων, αλλά έχει δημιουργήσει πλέον και δύο στρατόπεδα στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Από τη μια πλευρά βρίσκονται «ένοικοι» του Μεγάρου Μαξίμου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και από την άλλη ηγετικό στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Κοινός σκοπός και των δύο πλευρών είναι να βρεθούν άρον άρον στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων, ώστε προ των εκλογών η κυβέρνηση να βγει διπλά κερδισμένη: αφενός να δείξει ότι πατάσσει τη διαφθορά και αφετέρου να καταφέρει πλήγμα σε πολιτικούς της αντιπάλους κρεμώντας τους στα μανταλάκια.

Ωστόσο, διαφέρουν οι προσεγγίσεις που έχουν οι δύο αυτοί διαφορετικοί πόλοι που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους στη Δικαιοσύνης ως προς τον τελικό χειρισμό της όλης υπόθεσης. Το πρώτο στρατόπεδο υποστηρίζει τη θεωρία να κληθούν για εξηγήσεις πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτα (ανωμοτί κατάθεση), χωρίς δηλαδή να ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις. Αντίθετα, το δεύτερο στρατόπεδο υποστηρίζει το δόγμα που είχε καταγγείλει μετά την παραίτησή της η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Το δόγμα αυτό πρεσβεύει: «Να ασκηθούν διώξεις και ας πάνε παρακάτω (σ.σ.: τα πολιτικά πρόσωπα) να δικαιωθούν». Δηλαδή διώξεις-εξπρές που θα δημιουργήσουν ναι μεν θόρυβο αλλά δεν θα μπορέσουν να σταθούν νομικά στη συνέχεια.

Τα δύο στρατόπεδα

Το ένα στρατόπεδο, όπως λένε  οι γνωρίζοντες καλά τα δρώμενα στο Δικαστικό Μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης και κορυφαίους εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι δεσμοί των δύο αυτών πλευρών ενδυναμώθηκαν τον τελευταίο καιρό με αφορμή τη σύγκρουση της κυβέρνησης με το «παγόβουνο» της Novartis και την ανάγκη της να κλείσει την υπόθεση με άρον άρον διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Θέλοντας μάλιστα να μεταφέρουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ανέφεραν πως ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται πλέον και παρέπεμπαν στις συνεχείς επισκέψεις της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και τα ερωτήματα που αυτές προκαλούν ως προς τον σκοπό τους.

Πάντως, ως λόγος των επισκέψεων της κυρίας Παπασπύρου στον Αρειο Πάγο προβάλλεται το γεγονός ότι η ίδια προΐσταται του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεωρήσεων και Ελέγχου (ΣΟΕΕ), το οποίο διενεργεί επιθεωρήσεις και έρευνες και για την υπόθεση της Novartis.

Ο έτερος πόλος

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται ένα πρόσωπο ψηλά στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλο ένα από την Εισαγγελία Διαφθοράς που διενεργεί την έρευνα. Το υπουργείο επιδιώκει να τηρηθεί το δόγμα για άσκηση διώξεων εδώ και τώρα και ας καταπέσουν αργότερα οι κατηγορίες, το οποίο αρχικά είχε αποδεχθεί η κυρία Ελένη Τουλουπάκη.

Ωστόσο, μετά από οδηγίες και επιμονή του κ. Αγγελή η προσέγγιση άλλαξε και, αντί για άσκηση ποινικών διώξεων, αποφασίστηκε να γίνει κλήτευση πολιτικών προσώπων ως υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς βρέθηκε δηλαδή μεταξύ δύο διαφορετικών δικονομικών προσεγγίσεων τη στιγμή που η έρευνά της δεν φαίνεται να απέδωσε στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Αυτό μάλιστα το διάστημα η κυρία Τουλουπάκη βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκαλώντας τα εύλογα ερωτήματα για τον σκοπό των επισκέψεών της δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν πως οι διεργασίες για το κλείσιμο της έρευνας κορυφώνονται. Συνάδελφοί της συνδέουν τις επισκέψεις της στον Αρειο Πάγο με το γεγονός ότι η ίδια έχει ξεκινήσει να γράφει κομμάτι-κομμάτι το πόρισμα για την υπόθεση της Novartis, κάτι που, όπως λένε, καταδεικνύει την προσπάθεια να κλείσει άμεσα έστω και για μια χρονική περίοδο (ή από το 2010 έως το 2012 ή από το 2009 έως το 2013) μέρος της δικογραφίας.

Η Novartis… καταπίνει τους εισαγγελείς

Ωστόσο, το δόγμα του «εδώ και τώρα άσκηση ποινικών διώξεων», ώστε η κυβέρνηση να καρπωθεί επικοινωνιακά οφέλη, έχει οδηγήσει σε παραίτηση μέχρι σήμερα τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς που είχαν ενεργό ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Πρώτη παραιτήθηκε στην αρχή της έρευνας η κυρία Ράικου, καταγγέλλοντας άνωθεν παρεμβάσεις στο έργο της, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο και χρεώνοντάς του μάλιστα μεθοδεύσεις τύπου Ρασπούτιν.

Ακολούθησε η παραίτηση «για προσωπικούς λόγους» του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου. Πρόκειται για πρόσωπο επιλογής της κυρίας Δημητρίου, το οποίο διαδέχθηκε ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής. Ωστόσο, ούτε και ο κ. Αγγελής, επίσης επιλογή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κατάφερε να αντέξει για πολύ στη θέση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς. Μετά τα δημοσιεύματα για τη συνάντηση της Βιέννης, ο κ. Αγγελής κυριολεκτικά τα βρόντηξε! Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι, όπως λένε συνάδελφοί του, «το αγαπημένο παιδί της Ξένης Δημητρίου».Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την παραίτηση του κ. Αγγελή ήταν τα όσα γράφτηκαν για εκείνον σε σχέση με την πολυθρύλητη συνάντηση σε ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου βρέθηκαν από τη μία Αμερικανοί εισαγγελείς και στελέχη του FBI και από την άλλη ο κ. Αγγελής, η νυν επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης. Δημοσιεύματα του Τύπου χρέωσαν στον κ. Αγγελή άρνηση να παραλάβει από τους Αμερικανούς στικάκι με στοιχεία για λογαριασμούς πολιτικού προσώπου με τη δικαιολογία ότι αποτελούν προϊόν υποκλοπής. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να του καταλογίσουν ότι μπλοκάρει την έρευνα για τη
φαρμακοβιομηχανία αρνούμενος να παραλάβει κρίσιμα στοιχεία.Το δημοσίευμα, αν και διαψεύστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έδωσε στον κ. Αγγελή μια καλή δικαιολογία να παραιτηθεί. Ο ίδιος μάλιστα επέρριψε ευθύνες για τη διαρροή των όσων διημείφθησαν στη συνάντηση της Βιέννης στην κυρία Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της. «Στη συνάντηση ήμασταν μόνο εμείς οι τέσσερις», λέει στην επιστολή παραίτησής του προς την κυρία Δημητρίου και προσθέτει: «Πάντως εγώ δεν μίλησα».Αλλωστε οι μομφές αυτές του κ. Αγγελή κατά των συναδέλφων του έδωσαν την αφορμή στην κυρία Δημητρίου να διατάξει πειθαρχική έρευνα για τα τεκταινόμενα στην αυστριακή πρωτεύουσα αλλά και για τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενό της στα ΜΜΕ. Αυτή η έρευνα θα φέρει στον Αρειο Πάγο για εξηγήσεις την κυρία Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεξαρτησία των επιλογών της στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τη φαρμακοβιομηχανία.Ο λόγος, όμως, της παραίτησης του κ. Αγγελή, όπως λένε γνώστες των όσων διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στον Αρειο Πάγο, εδράζεται αλλού και όχι στα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στη συνάντηση της Βιέννης. Διαβλέποντας την προσπάθεια να κλείσει βιαστικά ένα κομμάτι -έστω- της έρευνας χωρίς ουσιαστικά στοιχεία παρά μόνο με ενδείξεις, ο κ. Αγγελής συνειδητοποίησε ότι μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα). Τα ίδια πρόσωπα εξηγούσαν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται να ασκηθεί δίωξη σε πολιτικό ή πολιτικά πρόσωπα για δωροδοκία με στοιχεία από ηλεκτρονική αλληλογραφία, SMS, χειρόγραφες σημειώσεις και την κατάθεσή του ενός πλέον προστατευόμενου μάρτυρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ευδοκιμήσει. Κι αυτό καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος από τα ελεγχόμενα πρόσωπα σε τράπεζες του εξωτερικού. Η έρευνα, πάντως, για τους λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες, συνεχίζεται με τους εμπειρογνώμονες να εξετάζουν τα στοιχεία αυτά χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.Πάντως, η ηλεκτρική καρέκλα του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έμεινε ούτε ένα λεπτό κενή μετά την παραίτηση του κ. Αγγελή, καθώς αντικαταστάτης του ορίστηκε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

2. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή

Η υπόθεση της Novartis μπορεί να μην έχει ακόμα περάσει στο κύριο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, όμως ήδη, πέρα από τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Πιέσεις, συκοφαντίες, ακόμα και ευθείες επιθέσεις εξαπολύονται κατά των εισαγγελέων που διερευνούν όχι μόνο το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας αλλά και πολλά άλλα.

Οι διαρκείς και συντονισμένες συκοφαντίες κατά των εισαγγελέων διαφθοράς από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, οι παραιτήσεις εισαγγελέων, οι ισχυρισμοί περί προεκλογικών σκευωριών, οι ευθείες απειλές από ισχυρούς πολιτικοοικονομικούς παράγοντες, τα σενάρια περί παρεμβάσεων κ.λπ. τροφοδοτούν συνεχώς με ένταση το πεδίο της Δικαιοσύνης, ενώ η παραπληροφόρηση, τα ψεύδη και κυρίως οι καθυστερήσεις δημιουργούν και πάλι στους πολίτες την εντύπωση ότι το μαχαίρι δεν θα δει ούτε από μακριά το κόκαλο.

Οι νέες ανακρίβειες

Το τελευταίο «επεισόδιο» ανακριβειών προκάλεσε η παραίτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Αγγελή, τρεις μήνες μετά τον διορισμό του ως επικεφαλής εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Προηγήθηκαν δημοσιεύματα για δήθεν άρνηση του εισαγγελέα να παραλάβει υλικό του FBI που δήθεν οδήγησε στην αποπομπή του.

Η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της κατήγγειλε (ξανά) παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας την παραίτηση κεραυνό εν αιθρία, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι αυτή έγινε μετά την «απομάκρυνση» του Δ. Παπαγεωργίου και την παραίτηση της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Δ., το κοινό που συνδέει τους τρεις αυτούς εισαγγελείς ήταν η «ατυχία τους να ασχοληθούν με την υπόθεση Novartis».

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. καταλήγει στο «αβίαστο» συμπέρασμα ότι «τελικά όντως υπάρχει ένα πρωτοφανές σκάνδαλο: πρόκειται για την εξόφθαλμη προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα». Το γιατί η παραίτηση ενός εισαγγελέα θεωρείται προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης το γνωρίζουν ασφαλώς η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της.

Προηγήθηκαν της παραίτησης Αγγελή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία» αλλά και σχετικές αναρτήσεις στο ιστολόγιο που λειτουργεί μερίδα δικαστικών συντακτών. Εκεί διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη συνάντηση των εισαγγελέων διαφθοράς με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη Βιέννη, που υποτίθεται ότι «στράβωσε» μετά την άρνηση του κ. Αγγελή να παραλάβει στοιχεία από το FBI για την εμπλοκή Ελληνα πολιτικού στην υπόθεση.

Γίνεται επίσης αναφορά στην υποτιθέμενη δυσαρέσκεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αρνητική στάση του κ. Αγγελή.

Θεωρήθηκε μάλιστα ότι ο αυτονόητος προγραμματισμός και νέας συνάντησης των εισαγγελέων στη Χάγη (μέσω Eurojust) ήταν αποτέλεσμα της άρνησης Αγγελή να παραλάβει στοιχεία!

Ομως το μόνο επιβεβαιωμένο γεγονός ήταν ότι ο ίδιος ο κ. Αγγελής είχε ζητήσει όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών να γίνονται επίσημα μέσω της Εurojust προκειμένου να αποφεύγονται σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση δημόσιου συμφέροντος οι όποιες υπόνοιες για την αμεροληψία της Δικαιοσύνης.

Μετά τους ανυπόστατους και συνεχείς υπαινιγμούς για το πρόσωπό του, ο εισαγγελέας παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, που άμεσα διέψευσε τις ανακρίβειες περί καρατόμησης, δεν κατάφερε να τον μεταπείσει.

Η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άλλωστε γνωρίζει από πρώτο χέρι τις «διαρροές» της πολιτικής σκοπιμότητας (όπως έγινε για παράδειγμα με τα ψεύδη για δήθεν παρέμβασή της στην έρευνα για το Μάτι).

Το χειρότερο δείγμα υποκρισίας όμως είναι το γεγονός ότι μετά την παραίτησή του, ο Ι. Αγγελής θεωρείται πλέον ένα από τα «θύματα» του σκανδάλου Novartis, όπως και η Ελένη Ράικου.

Κοινό στοιχείο;

Η ασθενική μνήμη όσων θέλησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις παραιτήσεις των εισαγγελέων διαφθοράς τους εμπόδισε να αντιληφθούν ότι μάλλον δεν υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους και πολύ περισσότερο η «ατυχία τους να ασχοληθούν με το σκάνδαλο της Novartis».

Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελ. Ράικου παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της, καταγγέλλοντας αορίστως επιχειρηματικά συμφέροντα και πιέσεις, την ίδια στιγμή που είχε ακόμα και για χρόνια στα χέρια της πολλές καυτές δικογραφίες. Η υπόθεση Βγενόπουλου ήταν μία εξ αυτών.

Σύμφωνα μάλιστα με την τότε εκτενή αναφορά του Ι. Αγγελή, τον οποίο σήμερα θυμήθηκαν να υπερασπιστούν τα ΜΜΕ της Δεξιάς και αφού προηγουμένως τον είχαν πλήρως απαξιώσει, οι ευθύνες και οι παραλείψεις των εισαγγελέων που διερεύνησαν και έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου ήταν τεράστιες.

Στη λεπτομερή αναφορά του κ. Αγγελή στηρίχτηκε εξάλλου και η πολυσέλιδη έκθεση του αντιπροέδρου του ΣτΕ, Ι. Γράβαρη («Εφ.Συν.», 20.05.2018), προς τον Αρειο Πάγο, με την οποία καταλογίζονται βαρύτατες πειθαρχικές ευθύνες σε έξι εισαγγελείς, ανάμεσά τους η Γ. Τσατάνη και η Ελ. Ράικου.

Ολα αυτά τώρα υποκριτικά ξεχάστηκαν από τη Ν.Δ. μπροστά στην ανάγκη να μπουν στο ίδιο τσουβάλι εντελώς διαφορετικές εισαγγελικές πρακτικές.

Τα παράξενα και άγνωστα εμπόδια που αντιμετωπίζουν η Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και οι αρμόδιοι ανακριτές, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, τις αγορές εμβολίων, τα παχυλά πακέτα κοινωνικών μηνυμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις αθρόες ρουσφετολογικές προσλήψεις κ.λπ., είναι προφανώς θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί τώρα ο νέος επικεφαλής εποπτεύων Π. Μπρακουμάτσος, εισαγγελέας που κατά τεκμήριο χαίρει σεβασμού και εμπιστοσύνης για την ακεραιότητά του από το σύνολο των συναδέλφων του.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Ι. Αγγελής, στο λίγο διάστημα που παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση, φέρεται να είχε διαπιστώσει κενά και παραλείψεις στην έρευνα για τη Novartis. Αναμφίβολα, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την Εισαγγελία ο ικανότατος σύμβουλος κ. Μανιαδάκης φανερώνει λάθη, ιδίως όταν λίγο έλειψε να μας κουνήσει κι αυτός το μαντίλι όπως έκανε και ο Χριστοφοράκος και τόσοι άλλοι.

Κακά τα ψέματα, μια υπόθεση ζημίας του Δημοσίου με πιθανές εμπλοκές και πολιτικών, που ακόμα και η κ. Ράικου υπολόγιζε σε δισ., έστω κι αν ο όγκος των στοιχείων και των εγγράφων είναι τερατώδης, δεν μπορεί να μην μπαίνει κάποτε στο κύριο στάδιο της δικαστικής διαδικασίας. Εξάλλου, ακριβώς για παρόμοιες υποθέσεις δημιουργήθηκε η Εισαγγελία Διαφθοράς.

 

3. Μύδροι» Τουλουπάκη κατά Αγγελή για υπεξαγωγή στοιχείων από τη δικογραφία της Novartis

Για υπεξαγωγή στοιχείων από τη δικογραφία της Novartis, που περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, και τα οποία δεν έχει ακόμα επιστρέψει, κατήγγειλε και επισήμως τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή και πρώην επόπτης της, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Μάλιστα η κα Τουλουπάκη καταθέτοντας σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σπύρο Παππά, που διερευνά τη αναφορά της σε βάρος του κου Αγγελή επικαλέστηκε προς επίρρωσιν τους ισχυρισμού της έγγραφες καταθέσεις γραμματέων που περιγράφουν τι είχε συμβεί και οι οποίες είχαν δοθεί σε χρόνο προγενέστερο των καταγγελιών του κου Αγγελή περί αντιδικονομικής συμπεριφοράς της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς στην έρευνα της για το σκάνδαλο της Novartis.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας οι δύο επίκουροι, εισαγγελείς διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης.

Τουλουπάκη: Ο Αγγελής καθυστερούσε την έρευνα

Αναλυτικότερα, στην σημερινή κατάθεση της, η οποία ήταν πολύωρη, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, που σύμφωνα με τον κο Αγγελή υπάκουε στις εντολές του “Ρασπούτιν”, προσκόμισε σειρά στοιχείων προκειμένου να τεκμηριώσει τις καταγγελίες της σε βάρος του πρώην επόπτη της που επιχειρούσε, όπως τον κατηγόρησε, να καθυστερήσει με τις πράξεις του την εξέλιξη των ερευνών για το μεγάλο σκάνδαλο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη υποστήριξε στην κατάθεση της ότι:

Ο Ιωάννης Αγγελής προχώρησε δύο φορές -σε διαφορετική χρονική στιγμή- σε υπεξαγωγή εγγράφων από την εισαγγελία διαφθοράς σε ώρες που η ίδια έλειπε από το γραφείο της. Μπήκε, όπως είπε στην κατάθεση της η κα Τουλουπάκη, συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πήρε σε στικάκι τα δεδομένα για τη NOVARTIS αλλά και για άλλες εκκρεμείς υποθέσεις. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δεν έχουν επιστραφεί ακόμα στην εισαγγελία διαφθοράς. Οι γραμματείς ωστόσο έδωσαν έγγραφες καταθέσεις περιγράφοντας τα περιστατικά και μάλιστα πριν προχωρήσει στις δικές του καταγγελίες ο Γιάννης Αγγελής.

* Τον κατήγγειλε ακόμα και για υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη NOVARTIS τα οποία ναι μεν επέστρεψε πλην όμως δεν είναι γνωστό εάν κράτησε αντίγραφα.

* Αναφερόμενη στην περιβόητη συνάντηση με το FBI το Δεκέμβριο του 2017 στη Βιέννη, η κα Τουλουπάκη επέμενε στην καταγγελία της ότι αν και οι Αμερικανοί είχαν την διάθεση να δώσουν στους Έλληνες εισαγγελείς συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου, από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, τον οποίο μάλιστα και κατονόμασαν, ο τότε επόπτης τους, Γιάννης Αγγελής, που συμμετείχε στη συνάντηση αρνήθηκε την παραλαβή των στοιχείων υποστηρίζοντας ότι αυτά θα έπρεπε να έρθουν στην κατοχή των ελληνικών δικαστών αρχών μόνο μέσω Eurojust.

Τέλος, η Ελένη Τουλουπάκη υποστήριξε ότι ο κος Αγγελής ήταν αυτός που έκανε παρεμβάσεις στο έργο της αναφέροντας χαρακτηριστικά  ότι άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης που έκαναν παράλληλη έρευνα.

 

 

Ο Ιωάννης Αγγελής  θα λέγαμε πως  είναι σχεδόν η ίδια περίπτωση  εισαγγελέα με   εκείνη  του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με πολλά κοινά χαρακτηριστικά και δρώμενα ,αλλά  με   διαφορετική κατάληξη. Ξεκίνησαν κι οι δυο με τη “ρετσινιά” των αντιδεξιών  εισαγγελέων, χειρίστηκαν έρευνες υποθέσεων κατά  της συγκεκριμένης παράταξης  (π.χ ο Παπαγγελόπουλος την υπόθεση  για τον Κωνστ. Μητσοτάκη  και των ταμείων του κόμματος της Ν.Δ  -ΜΑΥΟ1- με κατάληξη …τζίφος   και ο Αγγελής τη μηνυτήρια αναφορά του Αντ. Σαμαρά κατά δικαστικών για την υπόθεση  Novartis την οποία έβαλε στο αρχείο). Φαινομενικά, για τους  “ανύποπτους”   και οι δύο ένα διάστημα στράφηκαν κατά της Δεξιάς  και φάνηκε πως δεν υπηρετούσαν τα συμφέροντά της.

Οι δρόμοι των δύο π.εισαγγελέων χώρισαν ,όταν αργότερα ο Δ. Παπαγγελόπουλος  επιλέχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ως αν. Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Ιωάννης Αγγελής,  εν ενεργεία εισαγγελέας,  επιστρατεύτηκε να στηρίξει τις απόψεις του κόμματος της Ν.Δ για την υπόθεση Νovartsis, υποβάλοντας την παραίτησή του και καταγγέλλοντας πως δεν πρόκειται για σκάνδαλο αλλά για σκευωρία. Μάλιστα, στράφηκε με ιδιαίτερο  μένος κατά του π.συναδέλφου του εισαγγελέα   Δ.Παπαγγελόπουλου τον οποίο, ομού μετά  της επίσης  αχυρανθρώπου της Ν.Δ  π. εισαγγελέας  Ε.Ράικου, τον  χαρακτήρισαν  “Ρασπούτιν” που πίεζε τους εισαγγελείς να στήσουν σκάνδαλο με ανύπαρκτα στοιχεία.

Φαινομενικά είναι ανεξήγητη η  κατάληξη των δύο αυτών εισαγγελέων. ΄Ομως, δεν είναι δύσκολο να την ερμηνεύσουμε, αν λάβουμε υπόψη μας τους χαρακτηρισμούς που παραθέσαμε για τους ΄Ελληνες εισαγγελείς παλιότερα. Λέγαμε τότε:

“Ο παραδοσιακός ΄Ελληνας εισαγγελέας και δικαστής, όπως τον γνωρίζουμε δεκαετίες τώρα, είναι:   Κατά πάντα συστημικός και κατά κανόνα δεξιός.  Ορκισμένος, αλλά κατ΄επιλογήν,   διώκτης του εγκλήματος. Δικαιοφανής ,  με περισσή σοβαροφάνεια,  κατ΄επίφαση νομοταγής και ανεξάρτητος. Ο ίδιος τυπικά παραδέχεται  πως  την εξουσία του την οφείλει, μεν,συνταγματικά   στη λαϊκή βούληση, αλλά επαίρεται πως   λογοδοτεί   στη  συνείδησή του και το… Θεό!”

Υπό ο βάρος,όμως,των υποθέσεων,που χειρίστηκαν οι δυο αυτοί π. εισαγγελείς και το φόβο να καταλήξουν από κακούς, αδέξιους ή άλλους διαπλεκόμενους χειρισμούς  τους στο “σκαμνί”,κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν πως ναι, μεν, καλά στα… παχιά λόγια  να επαίρεσαι περί ανεξάρτητων εισαγγελικών λειτουργών  και λογοδοτούντων στη συνείδηση και το… Θεό ,αλλά δε φτάνουν. Και έτσι  στην πράξη   προτίμησαν το κομματικό μαξιλάρι προστασίας  ο πρώτος του ΣΥΡΙΖΑ και ο δεύτερος της Ν.Δ.

Ο Ιωάννης Αγγελής εξελίχθηκε σε αχυράνθρωπο της Ν.Δ. Και μαζί με την π. εισαγγελέα Ράικου έδωσαν μοναδικό ρεσιτάλ κομματικής εξάρτησηw και διαπλοκής, αλλά και πρωτοφανούς μοχθηρότητας και μικρότητας  με τον τρόπο που επιτέθηκαν χωρίς στοιχεία εναντίον  του π. υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου. Αλλά και από την αντιφατική-προκλητική  τους στάση, όταν λίγο  καιρό πριν χαρακτήριζαν σκάνδαλο τη Νovartis και μάλιστα από τα μεγαλύτερα στη χώρα και πρόσφατα …αποφάσισαν πως πρόκειται για σκευωρία του Παπαγγελόπουλου-“Ρασπόυτιν”.

΄Ελεγε συγκεκριμένα ο ίδιος, λίγο καιρό πριν: ” η υπόθεση NOVARTIS αποτελεί ένα υπαρκτό – Διεθνές οικονομικό και Νομικό σκάνδαλο, στο οποίο έχουν διαπραχθεί (κατά την δικαστική του,κρίση), “σοβαρά ποινικά αδικήματα, Τα οποία όμως,  δεν διερευνώνται σωστά, καθώς έχουν διαπράξει λάθη και σφάλματα ανακριτικής τακτικής για τα οποία κατά την άποψη μου δέον να ελεγχθούν πειθαρχικώς”.

Δε χρειάζεται να επιστρατεύσει κανείς και άλλα επιχειρήματα για να αποδειχτεί η κομματική εξάρτηση του Ιωάννη Αγγελή από το κόμμα της Ν.Δ.΄Ενα  ακόμα. Αν ,όπως κατηγορήθηκε ο Ι. Αγγελής στη συνάντηση με τους Αμερικανούς, αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία με τα ΟΝΟΜΑΤΑ  πολιτικών που χρηματίστηκαν από τη φαρμακοβιομηχανία ,επικαλούμενος..
“άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”,τότε γίνεται απολύτως κατανοητό πως λειτουργούσε ως “Δούρειος ΄Ιππος” της Δεξιάς. Γιατί, αν εκείνα τα στοιχεία του FBI είχαν παραληφθεί από τότε και αξιοποιηθεί , σήμερα,πιθανότατα,  ο Υιός Μητσοτάκη να μην ήταν πρωθυπουργός. Αλλά κι   αυτό αν  δε είχε συμβεί,  δε θα μπορούσε κανείς στη  Ν.Δ να μιλάει για σκευωρία. Θα ήταν αναγκασμένη η κυβέρνηση  να αποφασίσει να καθίσουν  οι  εμπλεκόμενοι πολιτικοί της  στο σκαμνί.

Αγγελής και Ράικου γνωρίζουν την αλήθεια. Πως, δηλαδή, χρηματίστηκαν πολιτικά πρόσωπα από την  φαρμακοβιομηχανία Novartis. Αλλά οι ίδιοι, προτίμησαν να παραδοθούν  στις αγκάλες της Δεξιάς και να ζητήσουν την προστασία της κυβέρνησης από  τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, όπως  συγκάλυψη εγκλήματος,  παράβαση καθήκοντος κ.α . Το είδαν πιο βολικό και αποτελεσματικό για την περίπτωσή τους. Είναι όμως;

Τα άλλα  ανταλλάγματα, πέραν αυτού ,είναι  άγνωστα. Δεν αποκλείεται “αύριο” να δούμε τα ονόματά τους να φιγουράρουν στις εκλογικές λίστες της Ν.Δ. Καθόλου απίθανο,αλλά συνηθισμένο  στη βρώμικη κομματική ζωή αυτού του τόπου.