ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,ΔΗΜΟΣΙΕΜΑΤΑ

 

 Η εγγλέζικη βιομηχανία παραπληροφόρησης  (το …έγκυρο  BBC εν προκειμένω), πιστή στον κανόνα του γενικού, παγκοσμίου εμπορίου που επιτάσσει  “πρόσφερε  στον πελάτη  άμεσα και σε καλή τιμή   το προϊόν που χρειάζεται”, για να είναι συνεπής και κερδοφόρα  επιχείρηση, προέβαλε  ένα δημοσιογραφικό (διάβαζε παραπλανητικό, ανακριβές, “σκοπούμενο”) ρεπορτάζ με εννέα πίνακες, που το χαρακτηρίζει μάλιστα ως πολιτική, οικονομική και κοινωνική … ακτινογραφία της Ελλάδας! Τίποτα αναληθέστερο ,βέβαια,όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, από το κείμενο και τους πίνακές  τους  και  εντελώς παραποιημένα και αβαθή σε ανάλυση  τα στοιχεία που  επικαλούνται.

΄Ομως  ο λαϊκός Εγγλέζος θέλει να ακούσει  και να χορτάσει την ακόρεστη πείνα του κυρίως με ντόπια,  ερωτική σκανδαλοθηρία, ειδικά, όταν εμπλέκονται σ΄αυτή υψηλά πρόσωπα (και αν είναι και του παλατιού η απόλαυση είναι χορταστικότερη). Αλλά  καλοδεχούμενα του  είναι  και τα  μηνύματα  κασσανδρισμού  και ο  σαδιστικός ερεθισμός του από   τη δυστυχία κα τη μιζέρια κάθε μη  Εγγλέζου  (του ξένου, του αλλοδαπού)  και εν πάση περιπτώσει εκείνου που δεν είναι…αυτός. ΄Ετσι, θα ικανοποιήσει και τα σφοδρά και άρρωστα σε πολλές περπτώσεις πάθη του εθνικισμού του, αλλά  και της   φυλετικής παθογένειας  του κουτσομπολιού ,του κιτσαριού  και του ξε-κατινιάσματος, που εν πολλοίς  τον διακρίνουν,  Παράλληλα, θα  διασκεδάσει τη μοναξιά του ,την ανία, την έλλειψη δράστηριότητας  και  γόνιμης ενασχόλησης, που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της  γηραιάς Αλβιώνας.

Ας σχολιάσουμε ,λοιπόν, κάποια οφθαλμοφανώς αναληθή και παραποιημένα στοχιεία που παρουσιάζει στους πίνακες του  ρεπρορταζ του, το… πλουραλιστικό και αντικειμενικό BΒC.

  

” Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
BBC: Η Ελλάδα βιώνει ανθρωπιστική κρίση -Εννέα αποκαλυπτικά γραφήματα
BBC: Η Ελλάδα βιώνει ανθρωπιστική κρίση -Εννέα αποκαλυπτικά γραφήματα [εικόνες]
 

Δεν χρειάζονται πολλές θεωρητικές ή λεκτικές κατασκευές για να καταδείξεις το πρόβλημα. Πολλές φορές, ακόμα και ένας «ψυχρός» οικονομικός πίνακας έχει τη δυνατότητα να αποτυπώσει τη δραματική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το BBC πηγαίνει ακόμη πιο βαθιά κάνοντας μια πλήρη ακτινογραφία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρας μας προβάλλοντας εννέα πίνακες που αποτυπώνουν τα βασικά στοιχεία «αιχμής». Δεδομένα που από οικονομική άποψη προσφέρουν τις απαραίτητες συγκρίσεις, ενώ από κοινωνιολογική εξηγούν γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιώνει συνθήκες αποκλεισμού και αποξένωσης.

Η μεγάλη ύφεση

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ταυτίζεται με τη Μεγάλη Ύφεση που βίωσαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90

(Μάλλον, το εγγλέζικο δημοσιογραφικό τημ που  προχώρησε σε τέτοια σύγκριση  έχει άγρια μεσάνυχτα από τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ και  το Κραχ του 1929-30. ΄Οπως  κάθε φορά ,άλλωστε, που οι δημοισογράφοι φορούν τη μουτσούνα  και του ιστορικού” και τρέφουν τον κόσμο τους με  ανεξέλεγκτο, αδιασταύρωτο, πέρα από παραποιημένο, υλικό. Αλλά ,αν δεν ήξεραν, γιατί δε  ρώταγαν; Θα μάθαναν πως καμια σύγκριση δε στέκει    της μεγάλης ΄Υφεσης   των ΗΠΑ και της οικονομικής  κρίσης στην Ελλάδα σήμερα).

 Τα τελευταία χρόνια η παραγωγική βάση της χώρας έχει εξαρθρωθεί, ενώ η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4. Οι αναλυτές προβάλλουν τα ελληνικά δεδομένα με εκείνα που έζησαν οι Αμερικανοί κατά την περίοδο του Κραχ και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί η ζημιά να μην είναι τόσο μεγάλη, αλλά έχει διαρκέσει περισσότερο, ενώ οι προβλέψεις για το 2015 δεν είναι και οι καλύτερες για την ελληνική οικονομία.

Η ανεργία 

Οι δουλειές, έτσι και αλλιώς είναι δυσεύρετες στην Ελλάδα.

 

(Μωρέ τί μας λές;. Ξέρεις πόσοι τόνοι καρπών μένουν αμάζευτοι στα κλαριά των  δέντρων στη χώρα μας; Ρωτήσατε κανέναν παραγωγό στην Ηλεία να σας πουν  πόση φράουλα σαπίζει στα χωράφια, αν δε βάλουν το… φτηνό, εργατικό τους χεράκι οι Πακιστανοί να τις μαζέψουν; Πριν 2 χρόνια ο ΟΑΕΔ Πύργου ζητούσε επειγόντως κόσμο για να τους στείλουν στις  φράουλες ,που κινδύνευαν να σαπίσουν. Ξέρετε πόσοι απάνησαν; 4 άτομα! Μήπως ξέρετε τώρα πόσοι …άνεργοι (άεργοι δηλαδή, ρεμπεσκέδες) παίρνουν επίδομα στο νομό Ηλείας; Κάτι χιλιάδες! Πόσο απατεώνας πρέπει να είσαι  ως δημοσιογράφος της  βιομηχανίας παραπληροφόρησης, για να να μην πετάγεσαι   ως τον   Πύργο (να δεις και την αρχαία Ολυμπία με την ευκαιρία, που δε νοιάστηκες ποτέ να την επισκεφτείς), να κάνεις ένα μικρό,τοπικό  ρεπορτάζ για την περίφημη αμάζευτη και αιματοβαμμένη  φράουλα της Μανωλάδας και των γύρω χωριών.  Πανάθλιοι!) 

 

Το 1/4 του πληθυσμού βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, ενώ τα νούμερα ανεβαίνουν δραματικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους νέους. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στην εργατική βάση, ενώ σε κάποιες περιοχές τα ποσοστά αγγίζουν και το 60%.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο όταν καλείται κανείς να αντιμετωπίσει και τις ολοένα αυξανόμενες καταστάσεις μακρόχρονης ανεργίας. Ένα φαινόμενο που απαντάται στην Ελλάδα και οι συνέπειές του είναι προφανείς: όσο περισσότερο καιρό μένει ένας άνεργος μακριά από τον τομέα της εργασίας, τόσο πιο δύσκολο είναι να ενταχθεί σε αυτόν στο άμεσο μέλλον.

Ένας στους τρεις νέους βρίσκεται εκτός εργασίας για πάνω από ένα χρόνο. ΟΙ οικονομικές επιπτώσεις φαίνονται στα έσοδα των Ταμείων, ενώ από κοινωνικής άποψης συναντά κανείς οικογένειες να συντηρούνται από συνταξιούχους που έχουν, τουλάχιστον, ένα γλίσχρο, αλλά σταθερό εισόδημα.

Μείωση μισθών

Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Reuters, από το 2008 έως το 2015 οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 40%, ενώ τα εισοδήματα (για το 2014) έχουν πέσει κάτω από το επίπεδο που βρίσκονταν το 2003.

 

(Μήπως, όμως,  μπορεί κάποιος να πει στον Εγγλέζο “κονδυλοφόρο-μικρόφωνο”, ποιους μισθούς και συντάξεις ξεκοκάλιζαν (ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ) δεκαετίες ολόκληρες, οι δικαστές, οι ΟΤΕτζήδες,οι ΔΕΗτζηδες, οι άλλοι ΔΕΚΟετζήδες, οι  ΕΡΤόβιοι αλλά και οι λιγότερο ευνοημένοι μισθολογικά εφοριακοί, δάσκαλοι, υπάλληλλοι τοπικής αυτοδιοίκησης; Ντρεπόμαστε και να παραθέσουμε τα νούμερα.Δεν έπρεπε να  κατεδαφιστούν όλα αυτά τα “ρετιρέ” των μισθών-συντάξεων κάποτε; Και δεν κατεδαφίστηκαν τελικά. Προτίμησαν να κόψουν τη συνταξούλα του γεροντάκου που δούλευ 50 χρόνια βιοπάλη και να τη δωσουν τη διαφορά ως επίδομα α(ν)εργίας στον  25αρη ταβλαδόρο που βογγάει στς ελληνικές καφετέριες). 

Αύξηση της φτώχειας 

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οι φτωχοί είναι οι πλέον ευάλωτοι

(Πριν την κρίση  δεν υπήρχαν φτωχοί,δηλαδή στην Ελλάδα; Κι αν δεν υπήρχαν τόσοι, ήταν γιατί  όλοι είχαν πέσει πάνω στο δανεικό χρήμα, που το πελατειακό κράτος σκόρπιζε  αφειδώς στους οπαδούς του. Δουλειές υπάρχουν ΣΗΜΕΡΑ. Εκατομμύρια είναι τα στρέμματα στη χώρα που μένουν ακαλλιέργητα.Γιατί οι…φτωχοί δεν πάνε καλοκαιριάτικά να καλλιερργήσουν “παναγίες”  που φυτρώνουν αυτή την εποχή στα ελληνικά χώματα; ΄Εχει μήπως  καύσωνα και προτιμούν τις παραλίες οι συν-Ελληνες.Τότε καλά να πάθουν, αν  ειναι …πτωχοί.  Διευκρινιση: Δε  υπάρχουν τόσοι  πτωχοί στην Ελλάδα. ΓΙΑΤΙ,  ΔΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΠΑΤΑΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΚΡΑΤΟΣ ).

 Μόνο που τώρα ξεπερνούν ακόμη και το έσχατο όριο ένδειας. Ένας στους πέντε βρίσκεται κάτω από το επίπεδο φτώχειας (ο αριθμός έχει διπλασιαστεί από το 2008), ενώ περίπου τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η καταβύθιση αυτή προβάλλει και μια άλλη αδυναμία του ελληνικού κράτους, που έχει να κάνει με την ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας που θα κρατήσει τους ανθρώπους από την πτώση.

Μείωση στον τομέα της υγείας

Η υγειονομική περίθαλψη είναι μία από τις δημόσιες υπηρεσίες που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι 800.000 Έλληνες είναι χωρίς ιατρική περίθαλψη ή πρόσβαση λόγω έλλειψης ασφάλισης ή  φτώχειας.
Μια έκθεση του 2014 υπογράμμισε τις καταστροφικές κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της λιτότητας για τον πληθυσμό της Ελλάδος.

 (Κόπηκαν οι μίζες,τα φακελάκια οι συναλλαγές, η διαπλοκή,το βρώμικο χρήμα και ήρθαν τα πάνω κάτω στην Υγεία. Ποιος τολμάει να μιλήσει για το μεγάλο φαγοπότι  στην Ελλάδα στο χώρο αυτό; Παγκόσμια ντροπή μας .”Θου, Κύριε…”.
 

Η κλίμακα και η ταχύτητα των επιβαλλόμενων αλλαγών περιόρισαν την ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού.
Ενώ ένας αριθμός κοινωνικών πρωτοβουλιών και ιδιωτικών κλινικών υγείας έχουν εμφανιστεί, πολλά κέντρα πρόληψης για την χρήση ναρκωτικών και τη θεραπεία ψυχιατρικών νοσημάτων έχουν κλείσει λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό.
Οι μολύνσεις από τον ιό HIV αυξήθηκαν από 15 σε 2.009 άτομα

(Είναι για πολλές μπάτσες τα άτομα. Ναι, ε; Η φτώχεια έφερε το… AiDS,γιατι δεν έχει ο κόμσος ένα δίφραγκο να πάρει προφυλακτικό. Δεν  έχουμε εδώ και πολλές δεκαετίες αύξηση των ναρκομανών στη χώρα με συνεπακόλουθο την έξαρση   των συγγενών ασθενειών”

Η αύξηση των αυτοκτονιών

Η κρίση φαίνεται επίσης να έχουν αφήσει τα σημάδια της στην ευημερία των ανθρώπων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη σχεδόν έχει τριπλασιαστεί από 3% έως 8% μεταξύ του πληθυσμού μόνο κατά την έναρξη της κρίσης.
Ενώ το ποσοστό αυτοκτονιών ήταν πολύ χαμηλό, αυξήθηκε κατά 35% στην Ελλάδα μεταξύ του 2010 και του 2012, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

(Αν αυτοκτονούν  από την οικονομική κρίση οι ΄Ελληνες πώς δικαιολογούνται τα μεγαλύτερα νούμερα αυτοκτονιών πριν την κρίση και πώς τα λιγότερα μετά το 2013, που κορυφώθηκε;    Συμπεριλαμβάνουν  στις αυτοκτονίες της οικονομικής κρίσης και το συνταξιούχο φαρμακοποιό με τα 1.800 ευρώ σύνταξη που τίναξε τα μυαλά του στο Σύνταγμα προς άφατον ικανοποίηση του φιλοθεάμονος κοινού;΄Η  το γιο του διευθυντή Νοσοκομείου που κι αυτός αυκτοκτόνησε από τη φτώχεια που έδερνε την οικογένεια του κυρίου διευθυντού; Ο ίδιος ο γονιός βγήκε και έκανε…καταγγελία για την αυτοκτονία του παιδού του οφειλόμενη σε οικονομικά αίτια! ) 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αυτοκτονίες σχετίζονται με τα μέτρα λιτότητας.
Οι δημόσιες και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα έχουν αναγκαστεί να μειώνουν τις δραστηριότητές τους, να κλείσουν, ή να μειώσουν το προσωπικό, ενώ τα σχέδια για τα ψυχιατρικά προβλήματα των παιδιών έχουν εγκαταλειφθεί.
Η χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκαν κατά 20% μεταξύ 2010 και 2011 και κατά επιπλέον 55% το 2012.

Φεύγουν τα καλά μυαλά

Μια παράπλευρη, αλλά ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη, απώλεια για την ελληνική οικονομία είναι η ταχεία αποχώρηση των «καλών» μυαλών – των επιστημόνων που δεν μπορούν να μείνουν στη χώρα μας και αναζητούν τη τύχη του σε κάποια άλλη της Ευρώπης ή των ΗΠΑ. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο πληθυσμός στην Ελλάδα έχει μειωθεί, ατά περίπου 400.000.

(ΠΑΝΤΑ ΦΕΥΓΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΑ ΕΔΙΩΧΝΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Στα πανεπιστήμια ανέκαθεν επικρατούσαν ο νεποτισμός, η αναξιοκρατία, η πελατειακή-παρεϊστικη σχέση. Τώρα ανακάλυψαν οι δημοσιογράφοι του BBC πως τα καλά μυαλά λείπουν πολλά χρόνια από τη χώρα και δεν επέστρεψαν εδώ ούτε την εποχή των “παχιών αγελάδων”;)

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, μηχανικών και επιστημόνων είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης το 2010.
Μια πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου διαπίστωσε ότι εκείνοι που μετανάστευσαν, 9 στους 10 είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου και περισσότεροι από το 60% των ατόμων είχαν ένα μεταπτυχιακό, ενώ το 11% ήταν κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Περαίνοντας. Για να μην κουράζουμε και κουραζόμαστε. 

1. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι ίδιοι οι ΄Ελληνες.΄Εμαθαν να ζουν με ξένο ιδρώτα, με δανεικά και αγύριστα. Και νιώθουν πως τους χρωστούν κι από πάνω! Η νοοτροπία ενός ολόκληρου λαού ευθύνεται ΠΡΩΤΑ για την κατάντια της χώρας.Μετά όλα τα άλλα.

  2. Οι “Χατζηνικολάου” είναι το χείριστο είδος ανθρώπων που παρασιτούν στις σύγχρονες κοινωνίες μας. “Ο καλύτερος απ΄αυτούς έχει σκοτώσει τη μάνα του”, έλεγε καποιος από το συνάφι τους. Δεν  επιδημούν μόνο στην Ελλάδα. Η γηραιά Αλβιών πνίγεται  στα ταμπλόιντ, τα λαϊκά περιοδικά και τα κουτσομπολίστικα “γυαλιά και μικρόφωνα”. Πασίγνωστα αυτά.