ΑΝΤΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

                 

                                                   ΑΤΑΞΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ο κοινωνιολογικός  ορισμός (μη αποδεκτός απ΄ όλους) της κοινωνικής τάξης,  γίνεται κυρίως  με    καθαρά…ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.  Είναι μεγάλες ομάδες πληθυσμού , που παίρνουν  τα χαρακτηριστικά τους από το ρόλο τους στο σύστημα παραγωγής και τη μοιρασιά του κρατικού πλούτου.

Οι κυρίαρχες  τυπολογίες των κοινωνικών τάξεων με τέτοια αποδοχή συνοψίζονται  ως εξής:

Ανώτερη τάξη: Οι  έχοντες  υψηλή αγοραστική δύναμη, καλή εκπαίδευση –  κατάρτιση ,κυριότητα στα Μέσα παραγωγής αλλά και συμμετοχή στα κέντρα  εξουσίας με διάφορους τρόπους.

 -Κατώτερη τάξη:   Οι  ανήκοντες σε χαμηλά επίπεδα εισοδήματος και μη έχοντες  ικανή αγοραστική  δύναμη στα χέρια τους. Και είναι αυτός ο λόγος  που συναντούν σοβαρά εμπόδια στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την  είσοδό τους  σε νευραλγικές  θέσεις  εξουσίας.

– Μεσαία τάξη:  Το μεγαλύτερο στρώμα της κοινωνίας. Τα άτομα αυτής της κατηγορίας έχουν συνήθως  πάνω από το μέσο όρο  αγοραστική δύναμη,  κατέχουν  συνήθως ιδιοκτησία, καλή  εκπαίδευση και, άρα,  γενικώς ευημερούν.

Ο Μαρξ και  ο Βέμπερ είναι οι βασικοί εκφραστές με λίγες διαφοροποιήσεις  (π. χ. στον έλεγχο  των Μέσων παραγωγής) για  καθορισμό μιας τάξης με βάση τα οικονομικά κριτήρια . Ο Έρικ Όλιν Ράητ,   ο Φρανκ Πάρκιν,  ο Γκόλντθορπ, ο Ε.Π. Τόμσον  και τούτοι, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, δε διαφοροποιούνται συνήθως από τα οικονομικά κριτήρια στην κατάταξη των κοινωνικών  ομάδων σε τάξεις.

Είναι καθοριστικό το  “χρήμα” ως μέσο  καθορισμού της δύναμης του ατόμου και της ένταξής του,σε μια από τις τάξεις και τις υποτάξεις (αγροτική, εργατική, αστική κ.ο. κ)  των κοινωνιολόγων.  Αλλά δεν αρκεί  για τέτοια  απόλυτη κατάταξη-γενίκευση και η  “μοιρασιά”,   δεν είναι δίκαιη και λογική. Δεν είναι ούτε εδώ τα πράγματα “μαύρο -άσπρο”.

΄Οπως και στον πόλεμο. Ο Μαρξ  ορίζει πάλι τα οικονομικά συμφέροντα ως τη μοναδική αιτία διεξαγωγής του.  Αν είναι έτσι,  πολυάριθμοι  πόλεμοι στους αιώνες,  δεν έχουν εξήγηση. Ακόμα και ο… Τρωικός πόλεμος, αν πιστέψουμε πως έγινε ποτέ, μοιάζει πιθανότερο να πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκείνη εκστρατεία για λόγους παρεμφερείς με όσους  επικαλείται  ο ΄Ομηρος  (τα θέλγητρα , η απιστία της Ελένης και το γινάτι των “προδομένων”), παρά λόγω της επεκτατικής και ιμπεριαλιστικής τακτικής των ελληνικών φύλων.

Αλλά , να το δούμε και   στις ημέρες μας. Ο Νέος Χίτλερ της Ρωσίας ,  Πούτιν  είχε οπωσδήποτε τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην Ουκρανία (μόνο και μόνο η βάση της Σεβαστούπολης ήταν  “κάρφος στο μάτι”   και …”όλα τα λεφτά” για τους Ρώσους). Αλλά πέρα απ΄ αυτά, υπάρχουν  μια σειρά άλλων  αιτιών και μια πλειάδα  λόγων, που σχεδιάστηκε  και πραγματοποιήθηκε αυτή η φονική εισβολή στη  χώρα.  Και έχουν άμεση σχέση με πολιτισμικές, κυρίως, διαφορές, το στείρο σωβινισμό, τον πολιτικό αντιπερισπασμό στα αδιέξοδα της φασιστικής διακυβέρνησης της Ρωσίας κ.α.

(Να το επαναλάβουμε .΄Αξιος  ως κοινωνιολόγος ,ιστορικός και φιλόσοφος ο Μαρξ.  Αλλά ,δεν είναι  “ευαγγέλιο”  οι θεωρίες του. Κι αλλοίμονο, αν ήταν).

Και για να επανέλθουμε στις τάξεις, αρκεί μια μελέτη του πολιτισμού του υπόλοιπου κόσμου, έξω από το Δυτικό, για να πάνε περίπατο  όλες αυτές οι θεωρίες περί  οικονομικών  κριτηρίων ένταξης  σε κοινωνικές τάξεων ή κάστες . ΄Αλλα κριτήρια , ποικίλα και πολύπλοκα, ακόμα και “περίεργα” για μας  στη Δύση, έχουν τη δύναμη  σε αυτές τις κοινωνίες να καθορίζουν τις τάξεις και ελάχιστα ,έως καθόλου,  η…αγοραστική  δύναμη των  μελών.  Το χρήμα, που σε πολλές  απ΄ αυτές τις κοινωνίες είναι   ανύπαρκτο και  κυρίαρχο το  “βωβό  εμπόριο¨.

 Και εν πάση περιπτώσει ο …ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ,  δεν είναι ο δυτικός και  ο  βιομηχανικός  κόσμος    με την  εμμονή του ,ειδικά σήμερα   σε διαστροφική  συσσώρευση πλούτου, που  κατατρύχει όσους,  κυρίως,   κυνηγούν το αμερικανικό όνειρο. Γιατί, αν όλα ήταν «χρήμα» και με βάση αυτό  οφείλουμε να κατηγοριοποιούμε τα άτομα στις κοινωνίες ,τότε  θα αφήσουμε  έξω το μισό και παραπάνω πληθυσμό της υφηλίου.

 

 

΄Οπως και να έχει, όμως, το πράγμα, εκείνο που  έχει σημασία   εδώ και γι αυτό το λόγο παραθέσαμε τις παραπάνω  απόψεις,  στις νέες κοινωνίες,  οι «τάξεις», όποιες κι αν είναι, και όποια κατάταξη κι αν  ισχύει μέχρι τότε, είτε τα κριτήρια αναγνώρισης και ένταξης σε αυτές είναι οικονομικά ή άλλα διαφορετικά  και  όχι,  η κατάργησή τους είναι το απολύτως βέβαιο.  Η αυτονόητη κατάληξη.  Και αυτό ,για ένα και μοναδικό λόγο. Θα έρθει ως  επακόλουθο της ανατροπής του παλιού κόσμου και της έλευσης του καινούριου.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ  ΑΤΑΞΙΚΕΣ. ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ  “ΤΑΞΗ” ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ  Σ ΄ΑΥΤΗ , Η    ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!