ΚΑΥΣΩΝΑΣ 1987 . ΠΑΝΔΗΜΙΑ 2020. ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

                             ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ

 

1. Δήμητρα Γαλάνη: Οι κατηγορίες για παρεμπόδιση της κοινωνικής κουζίνας, οι επιθέσεις και οι εξηγήσεις

galani-0

Σύμφωνα με όσα καταγγέλει ο κ. Πολυχρονόπουλος όλα ξεκίνησαν όταν η Δήμητρα Γαλάνη βγήκε με το αυτοκίνητό της από το σπίτι της, στην περιοχή του Βοτανικού, όπου είχε μαζευτεί πολύς κόσμος περιμένοντας να πάρει μια μερίδα φαγητού. «Και εκεί που μοιράζαμε τσουπ περνάει ηλικιωμένη τραγουδίστρια αριστερού και καλά ρεπερτορίου με την τζιπάρα της και μόλις βλέπει τα κοριτσάκια που φοράγανε μάσκες και αντισηπτικά στο χέρι βάζοντας στους ανθρώπους που περίμεναν και λέγοντάς τους να τηρούν τις αποστάσεις, με ύφος 10 καρδιναλίων τούς ρωτά αν έχουμε άδεια για αυτό που κάνουμε, να έρχονται οι άνθρωποι και να παίρνουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό δηλαδή, και φεύγει νευριασμένη χωρίς να προλάβουμε να απαντήσουμε. Και μετά από 4 λεπτά ακριβώς έρχονται δύο μοτοσυκλέτες της Δημοτικής Αστυνομίας και για να μάς ζητήσουν να σταματήσουμε». Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος υποστηρίζει πως, σύμφωνα με όσα του είπαν οι αστυνομικοί, «έγινε καταγγελία από κάτοικο της περιοχής».

Η απάντηση της Γαλάνη:

Σήμερα το μεσημέρι, βγαίνοντας με το αυτοκίνητο για να πάω στον γιατρό μου, συνάντησα περισσότερα από 80 άτομα συγκεντρωμένα στην γωνία έξω από το σπίτι μου. Άλλοι ήταν σε σειρά και άλλοι ήταν μαζεμένοι σε μικρές παρέες. Ρώτησα μία κοπέλα για το τί συμβαίνει και με ενημέρωσε ότι η ίδια ήταν εθελόντρια και ότι στην απέναντι γωνία γινόταν διανομή συσσιτίου. Έκανα την βόλτα του τετραγώνου και διαπίστωσα ότι η ουρά αυτή είχε μεγαλώσει πολύ και γι’αυτό επέστρεψα στο αρχικό σημείο όπου βρήκα μία άλλη εθελόντρια και την ενημέρωσα για αυτό που μόλις είχα δει, ότι δηλαδή επειδή είναι στενός ο δρόμος είχε μαζευτεί πολύς κόσμος και είχε δημιουργηθεί συνωστισμός. Της πρότεινα λοιπόν να τοποθετήσει την ουρά κατά μήκος της Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι μεγαλύτερος και φαρδύτερος δρόμος για να δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη και σωστή ουρά. Μου απάντησε ότι γνώριζε πως αυτό ήταν πρόβλημα και ότι προσπαθούσε να βρει λύση. Της είπα ότι όντως πρέπει να διευθετηθεί το θέμα και έφυγα για το ραντεβού μου. Από εκεί και πέρα εγώ δεν έχω καμία σχέση με οτιδήποτε έχει συμβεί» έγραψε η ίδια.

***

Γνωστή κα μη εξαιρετέα η  κυρία. Γαλάνη με το όνομα. Μούτρο κανονικό.

Και τί άλλο θα ήταν, ως κολλητή του Σαββόπουλου; Την έχουμε καταγγείλει για διάφορα εδώ.

Κολυμπάει και τούτη στο μαύρο χρήμα που το μοιράζουν  σε τέτοιους τύπους μεγαλοαπατεώνες σαν τους Κουτσολιούτσους.

Διαβάστε παλιότερη ανάρτησή μας:

“Από τα σκάφη και τα ελικόπτερα, στις φυλακές οι Κουτσολιούτσοι (15/9/2020)

Η γκλαμουράτη ζωή της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που συνεχίστηκε και μετά την κατάρρευση της Folli Follie, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πατέρας «μετακόμισε» στον Κορυδαλλό και ο γιος στις φυλακές Τρικάλων

Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ οι λυγμοί της κυρίας Καίτης Κουτσολιούτσου, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση για προφυλάκιση του συζύγου της Δημήτρη και του γιου της Γιώργου, ακούστηκαν στον 1ο όροφο του κτιρίου 10 στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Δίπλα της είχε την αδελφή της Ασπα, σύζυγο του Διονύση Σαββόπουλου, που ήταν μαζί της από το πρωί της σημαδιακής αυτής ημέρας για την οικογένεια των Κουτσολιούτσων. Αυτών που μέχρι τις 4 Μαΐου του 2018 φάνταζαν όχι απλώς άτρωτοι, αλλά και οι πρωταθλητές στο ελληνικό επιχειρείν με ισολογισμούς δισεκατομμυρίων και τη Folli Follie να έχει απλωθεί σε πέντε ηπείρους με εκατοντάδες μαγαζιά.

Ο Σαββόπουλος επιστρέφει στην ΕΡΤ 35 χρόνια μετά - Ζήτω το ελληνικό τραγούδι!
Η Δήμητρα Γαλάνη θα τραγουδήσει στο ΚΠΙΣΝ αποκλειστικά για το διαδικτυακό κοινό | LiFO
***
Για δες και  η γκλαμουριά της …”τέχνης”,   Σαββόπουλος -Γαλάνη, αγκαλιά με απατεώνες και βασιλιάδες!   Θα πεις, πού είναι το περίεργο; “΄Ομοιος ομοίω αεί πελάζει”.
Πιστεύει σε κανένα άλλο θεό ο Σαββόπουλος πλην Μαμωνά ;  Μια πορεία απόλυτου εξευτελισμού, ιδεολογικής ασυνέπειας, υποκρισίας, “δωσολογισμού”  και απάτης.  Αυτός είναι ο Νιόνιος.
Η Γαλάνη δεν πάει πίσω φυσικά. ΄Εχει δώσει κι ελόγου της επιτυχείς  εξετάσεις  σε τέτοια.
Βρεγμένη σανίδα, που σας χρειάζεται, παλιανθρωπάκηδες!

 

2. Στην εταιρία που διευθύνει η σύζυγος Πλασκοβίτη τα έξι εκατ. του Μηταράκη για… συμβουλές

Οσμή σκανδάλου αποπνέει η χρηματοδότηση με ποσό 5 εκατ. ευρώ (6,2 εκατ. μαζί με τον ΦΠΑ), για συμβουλευτικές υπηρεσίες και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες, ιδιωτικής εταιρίας, της οποίας αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια (COO) είναι η σύζυγος του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη.

***

Διαβάζω και αναρωτιέμαι. Μήπως τελικά η απάτη, η λαμογιά , η διαπλοκή είναι γραμμένα στο γονιδιακό μας βιβλίο; Αποτυπωμένα και μη εξαλειφόμενα;

Τον τύπο, τον Ηλία Πλασκοβίτη,  τον γνώρισα στο Λονδίνο το 1982. Γιος του Σπύρου Πλασκοβίτη, χρόνια τρόφιμου στο Συγκρότημα Λαμπράκη,  έγραφε …περισπούδαστα περί πολιτικής και άλλης ηθικής(!)  άρθρα εκείνη την εποχή στο ΒΗΜΑ.  Με τέτοια λεφτά σπούδαζε οικονομικά  ο γιος του…διανοούμενου  φίλου του μεγαλοαπατεώνα  εκδότη Χρήστου Λαμπράκη,  Ηλίας, στο Λονδίνο.

΄Ηταν γραμματέας  στη Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ Λονδίνου.  Στα γεγονότα του Κολλεγίου με το βασιλιά και τους εφοπλιστές,  μας το έπαιζε κι αυτός ..με τα μας,  τους επαναστάτες.

Μάλιστα , όταν  κατέβηκα στην Αθήνα για να ζητήσω εξηγήσεις από το Μόραλη  για τη στάση τους,  ήρθε κι αυτός από πίσω.  Τάχα να πιέσει ως Νομαρχιακή την κυβέρνηση στον αντιβασιλικό μας  αγώνα.

Τότε νόμιζα ακόμα (τόσο αφελής, μιλάμε ) πως ο Ηλίας ήταν καθαρός, Είχε ιδεολογική υποδομή. Πού να καταλάβω τι παιχνίδι  (συμπαιγνία) έπαιζε με το …σύντροφο Πέτρο  Μόραλη.

Αυτό φάνηκε αργότερα, όταν  οι Πασόκοι στράφηκαν αναφανδόν  εναντίον μας και ζητούσαν την “κεφαλήν μας επί πίνακι” , γιατί τα βάλαμε με το βασιλιά κι τους εφοπλιστές με τους οποίους τότε είχε τις καλύτερες σχέσεις ο Ανδρέας Παπανδρέου .

Να΄τος πάλι, λοιπόν,  ο Ηλίας. Στη διαφθορά και τη διαπλοκή ο πρώην Πασόκος και νυν ακροδεξιός και διεφθαρμένος γιος του Σπύρου Πλασκοβίτη. Και έχει κι  άλλα τέτοια, πολλά “ράμματα για τη γούνα” του ο Ηλίας.  Τον έχουμε πάλι καταγγείλει   εδώ παλιότερα για άλλες  κομπίνες.

Παλιάνθρωποι, δεν έχουν το θεό τους!  Πρώτα δε σέβονται τα παιδιά τους .Θα τα κάνουν ίδια με δαύτους. Γιατί, πώς να σταθείς στην κρίση και την εκτίμηση ενός  παιδιού, όταν  μάθει τί κουμάσι, τί κλεφταράς είναι ο πατέρας του; Αν δεν το κάνεις ίδιο με σένα, θα σε φάει ζωντανό.

 

Γράφομε στο βιβλίο μας με τίτλο ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΛΥΣΜΠΟΥΡΓΚ:

ΛΟΝΔΙΝΟ 1983: «Ομηρικός πόλεμος ξέσπασε στο ελληνικό Κολλέγιο» γράφουν Γενάρη του ’83 οι TIMES του Λονδίνου,  περιγράφοντας τη  σύγκρουσή της ομάδας των «ανταρτών εκπαιδευτικών» με το βασιλικο-εφοπλιστικό κατεστημένο του Λονδίνου. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει πια από κάθε έλεγχο και γι΄αυτό  οι «αντάρτες» αποφασίζουμε να κατέβη ένας από μας στην Αθήνα και να «πιάσει από το λαιμό» τον Πέτρο Μώραλη, υφυπουργό Παιδείας και από τα παλιότερα μέλη του εκτελεστικού γραφείου: «Ο Ανδρέας είναι με το βασιλιά και τους εφοπλιστές ή με μας;», με φορτώνουν και με εξουσιοδοτούν να ρωτήσω το Μώραλη. Μαζί μου κατεβαίνει στην Αθήνα και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Μ. Βρετανίας  Ηλίας Πλασκοβίτης, για να πιέσει κι αυτός με την κομματική του ιδιότητα την κυβέρνηση να δώσει λύσει στο πρόβλημα «ελληνικό Κολλέγιο».
Πάμε στο Υπουργείο. Ο Μώραλης «το παίζει» με τη δική μας μεριά  και «μπράβο, παιδιά, είμαστε μαζί σας, συνεχίστε τον αγώνα», τέτοιες μπαρούφες μου έλεγε ο αθεόφοβος. Αλλά εγώ πού να πάρω τότε χαμπάρι τα παιχνίδια που παίζανε οι πασόκοι πίσω από την πλάτη μας.
Πολύ αργότερα, όταν άρχισα σιγά σιγά να ξυπνάω και κατάλαβα πως το παιχνίδι ήταν από την αρχή στημένο, σε μια συνάντηση με το Μώραλη, δεν κρατήθηκα και του πετάω στη μούρη: «Δε μου λες πως είσαστε για δέσιμο, σύντροφε, που τα έκανε πλακάκια με τους εφοπλιστές ο Αντρέας σας και μας αφήσατε αβοήθητους στο στόμα του λύκου…» Με το που  ακούει την…ύβρι γίνεται έξαλλος ο κολλητός του «μεγάλου» και «πού με πονεί και πού με σφάζει»: «Κωλόπαιδο, που θα θα πιάσεις εσύ, ρε, τον Αντρέα στο στόμα σου,  θα σε τσακίσω, καριόλη, κοίτα να σταματήσεις τις συκοφαντίες…», «γενεές δεκατέσσερις» με πέρασε ο σκληροπυρηνικός τότε  «αντρεϊκός» και πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος.
Εγώ, όμως, εκεί, δεν πτοήθηκα. Είχα μάλιστα το θράσος να κάνω την ίδια καταγγελία και σε μια συνεδρίαση της «κλαδικής καθηγητών» του ΠΑΣΟΚ. Τί ήταν να το ξεστομίσω; Κοντέψανε να με λιντσάρουν οι…σύντροφοι, πέσανε πάνω μου να με ξεσκίσουν, που τόλμησα ο ανίερος να προσβάλω το ίνδαλμά τους και να τους πετάξω κατάμουτρα πως ο Αντρέας ήταν «κώλος και βρακί» με τους εφοπλιστές. 2-3 «παιδιά» μόνο από τους 100 και βάλε με στηρίξανε  τότε. Ο Δημήτρης Ανεμοζάλης ο ένας και ο Γιώργος Ιωάννου ο δεύτερος. ΄Ισως και κάποιος άλλος, που μου διαφεύγει σήμερα το όνομά του.

 

3. ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΠΙΣΤΩΝ
Μήνυμα Μητροπολίτη Πατρών στους πολίτες: Μείνετε μέσα -Ο ΄Αγιος Ανδρέας θα είναι στο σπίτι σας

εκκλησια πατρα

Συμβαίνουν κι αλλού. Και όλοι οι ανεγκέφαλοι και οι φανατικοί είναι ίδιοι. Από την Πάτρα ως τη…Μέκκα. Η βλακεία δεν  έχει σύνορα.

Για παράδειγμα:

Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα

“Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε το ποδοπάτημα της Πέμπτης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών που έχουν την τάση, όπως είπε, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ”.

 

4. ΣΤΑ… ΑΙΩΝΙΑ ΓΗΠΕΔΑ Ο ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ ΜΑΓΟΣ
Δάκρυσε όλη η Αργεντινή στο τελευταίο αντίο στον Μαραντόνα

Κηδεία Μαραντόνα

Ψαλμός ρμ’ (140)

Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου.
Μη εκκλίνης την καρδίαν μου εις λόγους πονηρίας,

Συν ανθρώποις εργαζομένοις την ανομίαν, και ου μη συνδυάσω μετά των εκλεκτών αυτών.

 

5. ΙΟΥΛΗΣ 1987. 1300-1500 ΝΕΚΡΟΙ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ (ΧΙΛΙΑΔΕΣ) ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ (7/11/2017)

Kάντε τις αντιστοιχίσεις και διαπιστώστε για χιλιοστή φορά  πως  οι ατιμώρητοι (διαχρονικά)  κοντυλοφόροι και εν έτει 2020 με την πανδημία, σκοτώνουν   κόσμο, όπως το 1987 στον καύσωνα εκείνης της χρονιάς.

ΓΡΆΦΑΜΕ:

 Στις 20/7/1987,  ένας καύσωνας  που κράτησε  μια σχεδόν βδομάδα, με θερμοκρασίες συνηθισμένες στην Ελλάδα  για την εποχή από 40-44  βαθμούς,  συνδυάστηκε με το θάνατο 1300 ανθρώπων (κατά άλλους 1.500), όλων των ηλικιών,  αλλά περισσότερων ευπαθών ομάδων (άρρωστοι, ηλικιωμένοι ) και αποδόθηκε στο συγκεκριμένο “ακραίο καιρικό φαινόμενο”.  Στο μεταξύ,  πολιτεία, αρμόδιοι και σχετικοί με την υγεία παράγοντες, αλλά προπαντός τα Μέσα παραπληροφόρησης (“Τύπος”) της εποχής, ΟΛΟΙ, μηδενός εξαιρουμένου απέδωσαν τους θανάτους αυτούς ΜΟΝΟ και αποκλειστικά  στον καύσωνα και πουθενά αλλού.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις εφημερίδες της εποχής, θα συγκλονιστεί ,αν είναι υποψιασμένος για το τί συνέβη εκείνη τη χρονιά με τους συγκεκριμένους θανάτους, όχι μόνο από τα ανεύθυνα και  τρομακτικά ρεπορτάζ της εποχής (από δημοσιογραφίσκους, που σήμερα εξελίχθηκαν σε…αστέρες) ,  με τα πτώματα, σαν  να ήταν «Κατοχή», τσουβαλιασμένα, ακόμα και σε… βαγόνια τρένων, αλλά και με την παντελή επίσης  ανευθυνότητα  της τότε κυβέρνησης και των ειδικών (γιατροί, ιατροδικαστές)  που απέδιδαν άπαντες, χωρίς καμιά αμφιβολία, τους θανάτους εκείνους στον καύσωνα των…44 βαθμών. Σαν οι καύσωνες να ήταν πρωτάκουστο και ασυνήθιστο φαινόμενο στην Ελλάδα!

΄Οσοι έχουμε μια κάποια ηλικία σήμερα και εκείνη τη χρονιά ζήσαμε ως ενήλικες την τραγωδία με θύματα χιλιάδες νεκρούς, αλλά προπαντός, αυτοί  που διαθέτουν  στοιχειώδη μνήμη και  κρίση, είμαστε από τότε υποψιασμένοι πως ο δολοφόνος δεν έπρεπε να αναζητηθεί στο συνηθισμένο για τη χώρα μας καύσωνα, που κάποια καλοκαίρια χτυπάει ακόμα και 50άρια, αλλά σε άλλη αιτία. Κι αυτό δε χρειαζόταν  και πολύ μυαλό να το αντιληφθεί κανείς,  αν λάβει  υπόψη του  το εξής.

Από τα στοιχεία που διαθέτουμε τόσο από τη Μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά και από προσωπικά αρχεία σχετικών επιστημόνων ,ακόμα και από τον προ-προηγούμενο αιώνα , δεν ήταν λίγες οι φορές  που οι καύσωνες τα καλοκαίρια στη χώρα μας, όντως έφταναν τους 50 βαθμούς και κρατούσαν μέρες. Παραθέτουμε ένα σχετικό πίνακα:

ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τέτοιο κακό, όμως, να θρηνεί  η χώρα ,όπως  με τον ηπιότερο του 1987 ,αναλογικά με άλλες, παλιότερες χρονιές, καύσωνα,  1.300 ίσως και περισσότερους νεκρούς, δεν ξανάγινε. Αλλά, έστω κι  αν υπήρχαν νεκροί τα παλιότερα χρόνια, θα ήταν στις ευπαθείς ομάδες και σίγουρα “μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο χεριών”.

Πέρα, όμως,  από τα επιστημονικά ,στατιστικά αρχεία, αλλά και από τον “Τύπο” τουλάχιστον των τελευταίων 150 χρόνων, όσοι έχουμε ασφαλή και πρωτίστως ανεπηρέαστη μνήμη, θυμόμαστε πολύ καλά πως έτσι ήταν  τα πράγματα σχετικά με τους καύσωνες ,όπως ακριβώς τα διασταυρώνουμε σήμερα και από τα στατιστικά στοιχεία, που έχουμε υπόψη μας.  Ο γράφων για παράδειγμα, τη δεκαετία το ’70 υπήρξε φανατικός ….κατασκευαστής-ιδιοκτήτης ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού. Μια μεγάλη (κρυφή) κεραία στην ταράτσα του σπιτιού μας στο Περιστέρι και κάτι παλιατζούρες  μηχανήματα αγορασμένα  από το Μοναστηράκι ή δανεικά από άλλους  φίλους «ερασιτέχνες» ,ήταν ο εξοπλισμός  του σταθμού (σε διάστημα πέντε χρόνων άλλαξε 6 ονόματα!), που μετέδιδε κυρίως τα βράδια μουσικούλα  όλων των ειδών και των εποχών και αφιερώσεις.

Μάλιστα, για πληρέστερη ικανοποίηση των ακροατών,  το πρόγραμμα διέθετε και πεντάλεπτες σύντομες  ειδήσεις στα ενδιάμεσα, κυρίως κοινωνικές και…ποδοσφαιρικές. Μια από τις ειδήσεις μας ήταν και η πληροφόρηση των ακροατών  για τον καιρό από το δελτίο  του εθνικού τότε ραδιοφώνου.

Θυμάμαι, λοιπόν,  πολύ καλά πως κάποια καλοκαίρια, Ιούλη συνήθως μήνα,  η…εκφώνηση της είδησης από το ερασιτεχνικό μας εκείνο ραδιόφωνο, ήταν κάπως έτσι. «Σήμερα η θερμοκρασία στη Φιλαδέλφεια κυμάνθηκε από 40 έως 45 βαθμούς κελσίου ΥΠΟ ΣΚΙΑΝ.» ΄Ετσι ακριβώς. ΄Εχω την εντύπωση πως στην Αττική είχαν “σταθμό” τότε στη Φιλαδέλφεια και έδιναν από εκεί την υψηλότερη  θερμοκρασία της Αττικής. Αυτό δεν το γνωρίζω  ακριβώς, αλλά γνωρίζω, όμως, τί μεταδίδαμε  στο ερασιτεχνικό εκείνο δελτίο ειδήσεων του σταθμού μας. Και ήταν αυτό που ακούσατε: «Υπό σκιάν» το θερμόμετρο έδειχνε και 45 βαθμούς τη δεκαετία του ΄70.  Όμως, νεκρούς από τους τότε καύσωνες δε θυμάμαι να μεταδώσαμε ποτέ, ούτε οι ερασιτέχνες ούτε οι «εθνικοί» σταθμοί  (κανάλια-ραδιόφωνα).

Κι αν οι νεότεροι αναρωτηθούν πώς αντιμετωπίζαμε  τότε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες, θα λέγαμε …κανονικά.  Στις πόλεις είχαμε μεγάλους  και αποτελεσματικούς ανεμιστήρες.  Συνήθως ,κρέμονταν από τα ταβάνια.  Αλλά και μικρά με μπαταρίες ανεμιστηράκια,  που έδιναν δροσιά και ανακούφιση. Κι ακόμα βεντάλιες, ελαφρύ ντύσιμο, μπόλικο νερό, σκιερά μέρη, βρέξιμο  με το λάστιχο τους τοίχους και τις ταράτσες των σπιτιών.

Και  αντιμετωπιζόταν μια χαρά   ο καύσωνας. Ούτε που τον καταλαβαίναμε οι περισσότεροι .Και στην επαρχία, ακόμα καλύτερα, ως παιδί θυμάμαι . Το «Σταμνάκι» και η «Παραβόλα» για μπάνιο ολόγυμνοι, οι δροσιές στο ρέμα στα Ποτσέικα, οι καστανιές και οι καρυδιές στους λόγγους στο Κουφόπουλο, αλλά προπαντός τα ψηλά,  Μανιάτικα ΠΕΤΡΙΝΑ σπίτια μας ,με τοίχο πάνω από 70 εκατοστά πάχος και κεραμίδια στη σκεπή, ήταν ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών ,που τότε ,δεκαετία του ’60, στην Ανδρίτσαινα, δεν είχαμε θερμόμετρα να τις μετρήσουμε. Σίγουρα, όμως, τώρα που το σκέφτομαι, μπορεί και να χτυπούσαν 45αρια και περισσότερο .Καύσωνες μεν, αλλά χωρίς… νεκρούς και τραυματίες.

Κι αφού έτσι  έχουν τα πράγματα, αφού ανέκαθεν η χώρα χτυπιέται  από καύσωνες,  τι έγινε το 1987 ξαφνικά και 1300 συνάνθρωποι σε όλη  τη χώρα με 40-44 βαθμούς  σε μια εβδομάδα μέσα, πέθαναν και άλλοι γλύτωσαν παρά τρίχα;  Οι επιλήσμονες συμπατριώτες μας, έχουν την απάντηση βέβαια, που δεν επιδέχεται κιόλας αμφισβήτηση. (Και πώς να μην την έχουν; Πώς το έλεγε ο σοφός; «Αν κάποιοι ξέρουν τα πάντα, ακόμα και όσα δε γνωρίζουν οι  ειδικοί,  τα ξέρει   ο…κόσμος»!). Σου  δίνουν, λοιπόν,  την εξήγηση και… σε στέλνουν αδιάβαστο «Δεν υπήρχαν  τότε, το 1987, κλιματιστικά και γι΄αυτό πέθαιναν σαν μύγες»!  Μάλιστα.  Και ξεμπερδεύουν με την αφελή τούτη εξήγηση. Κι αν τους πεις ,μα είχαμε ανεμιστήρες, άλλα μέσα και ακόμα πιο ψηλές θερμοκρασίες από το 1987, παλιότερα, αλλά δεν πεθαίναμε ,κουνάνε το κεφάλι και σου λένε… “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”.

Την ευθύνη της δολοφονίας και μάλιστα εν ψυχρώ, και όχι ως ηθικοί, αλλά ως φυσικοί αυτουργοί, 1300 ανθρώπων ,μπορεί και παραπάνω, τη φέρουν αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι-δημοσιογράφοι  της  εμπορικής  δημοσιογραφίας της εποχής.  Το 1987  ήταν  η σημαδιακή χρονιά που τα «αρπακτικά» ,οι επενδυτές,  έμποροι της είδησης, της πληροφορίας, της διαφήμισης, που στην Ελλάδα την (κατ)είχε αποκλειστικά τα κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα, είχαν ξεκινήσει έναν άνευ προηγουμένου    πόλεμο με μπροστάρηδες  τους πολιτικούς (“τοπικοί άρχοντες” μερικοί) της Δεξιάς κυρίως παράταξης, που ζητούσαν ελεύθερο, ιδιωτικό ραδιόφωνο και κανάλια . Όχι, πως εκόπτοντο οι καραδεξιοί  ΄Εβερτ, Ανδριανόπουλος, Κούβελας και λοιπός κομματικός συρφετός  για την ελεύθερη ενημέρωση-διακίνηση ιδεών, βέβαια,  τον  πλουραλισμό και την ελευθεροτυπία. Στην ουσία, και, όπως πάντα, οι “σκληροί” αυτοί πολιτικοί, πρωτοστατούσαν σε εκείνο τον πόλεμο ως ενεργούμενα  των εφοπλιστών και των εκδοτών. Εντολές διεκπεραίωναν. Τα συμφέροντα εκείνων εξυπηρετούσαν. Με πρώτο και καλύτερο τον πρόσφατα αποθανόντα (ατιμώρητος κι αυτός) Μίνωα Κυριακού, ο οποίος, λίγο μετά,  την ίδια  χρονιά,  ξεκίνησε τη λειτουργία   τον ΑΝΤΕΝΑ σε ραδιόφωνο και ενάμιση χρόνο περίπου  αργότερα και το κανάλι.

Ας δούμε τον Τύπο της εποχής τι έγραφε για το συγκεκριμένο θέμα:

…Το 1987 αποτελεί έτος σταθμό για τα τηλεοπτικά δεδομένα καθώς για πρώτη φορά εκφράζεται έντονα η βούληση των δήμων να σπάσουν το κατεστημένο της ΕΡΤ, αρχικά μεταδίδοντας δορυφορικά προγράμματα και στη συνέχεια το δικό τους τηλεοπτικό κανάλι. Το ραδιόφωνο αρχίζει ήδη να απελευθερώνεται, η τηλεόραση όμως συναντά αρκετά εμπόδια καθώς είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Οι ιστορίες με τις επιδρομές των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη εναντίων των πομπών του δήμου γίνονται καθημερινά πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και αποτελούν την αιτία για έντονη πολιτική διαμάχη.

Ήταν το 1987, όταν οι μεγάλοι δήμαρχοι της παράταξης της ΝΔ (Έβερτ, Ανδριανόπουλος, Κούβελας) συμφώνησαν να συστήσουν αντιπολιτευτικό μέτωπο ιδρύοντας δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Έτσι συστήθηκαν και λειτούργησαν ο Αθήνα 9,84, το Κανάλι 1 Πειραιά και το FM 100, υπ’ ευθύνη των δήμων στους οποίους ανήκαν”.(Μeta journalism, 
Χρονολόγιο Δημιουργίας Ελεύθερης Τηλεόρασης (1987-1997) και   https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8E%CE%BD_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

Τον  Ιούλη , επομένως,  το 1987, μαζί με το συνηθισμένο  καύσωνα των 40-44 βαθμών, είχαμε και μια  πρωτοφανή  για τα ελληνικά δεδομένα “ραδιοφω(ο)νική” έκρηξη , επίθεση, εισβολή στην παραδοσιακή  πληροφόρηση, αλλά ως δεινή  παραπληροφόρηση από πολλές μεριές.  Τα νέα ιδιωτικά, κυρίως δημοτικά ραδιόφωνα, μετέδιδαν, ανεξέλεγκτα,  προκλητικά,   θρασύτατα  ό,τι τους κατέβαινε.

΄Ενας καταιγισμός ψεύτικων,  κατασκευασμένων  ειδήσεων, με σκοπό η νέα καπιταλιστική, εμπορική εισβολή  των ιδιωτικών, ραδιοφωνικών αυτών  σταθμών,  να δείξει τη δύναμη και την υπεροχή τους  έναντι των κρατικών ΜΜΕ.  Και ειδικά τη σημασία ,την αξία της διαφημιστικής πλύσης εγκεφάλου  εμπορικών προϊόντων για κατανάλωση. Από κοντά,  οι τότε εφημερίδες και τα περιοδικά, φυσικά.

Ανεύθυνα  «παιδάκια” με ένα μικρόφωνο  στο χέρι  και  φωνή απόγνωσης, πανικού, υστερίας, ως “πρόβα τζενεράλε” της επερχόμενης λαίλαπας της παραπληροφόρησης και της τρομοκρατίας της εμπορικής δημοσιογραφίας, αλλά και “σοβαρές” εφημερίδες και περιοδικά, μετέδιδαν-διέδιδαν από παντού την είδηση πως ναι,  μεν,  δεν… ενέσκηψε στις 20 Ιούλη 1987 πάλι “Τούρκος” στην  Κύπρο, όπως την ίδια ημερομηνία το 1974,  αλλά  το ίδιο επικίνδυνος ,επέπεσε επί του πληθυσμού φονικότατος καύσωνας, επικινδυνότερος και από  τον εισβολέα στο πολύπαθο νησί.

Αν θυμηθεί κανείς από τους πιο μεγάλους, εκείνες τις εκπομπές και μάλιστα με ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, πρωτοφανή για την εποχή, αλλά και τον τρόπο εκφώνησης ,που προκαλούσε πανικό και υστερία, μπορεί  να αντιληφθεί τι συνέβη σε έναν πληθυσμό, άμαθο από τέτοια προπαγάνδα. Ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, που πληροφορούνταν εκτάκτως από τις «σειρήνες» που ούρλιαζαν στα ραδιόφωνα ή από κρεμασμένους πηχυαίους τίτλους στα περίπτερα, πως… κινδυνεύουν  από στιγμή  σε στιγμή, λόγω καύσωνα. Πως είναι πολύ πιθανό  να μην  αντέξουν και  θα πεθάνουν    γέροντες, άλλοι βαριά άρρωστοι και ευπαθείς ομάδες! Ένα  πραγματικά όργιο φημών, ένα οργανωμένο  σοκ, από τη νέα μορφή παραποιημένης πληροφόρησης, που είχε σκοπό την ισοπεδωτική επικράτηση και το κέρδος.

Την τρομοκρατία και  τον εκφοβισμό   του πληθυσμού  με  την επίδειξη  της νέας τρομερής  ενσκήψασας δύναμης,  της  εισβολής της ιδιωτικής, κερδοφόρας επιχείρησης  της εμπορικής  δημοσιογραφίας  το 1987,   τα εισέπραξε ο ελληνικός λαός με  1300 μπορεί και περισσότερους νεκρούς!  Και οι  εφοπλιστές, οι εκδότες, οι επιχειρηματίες οι δημοσιογράφοι εκείνη τη χρονιά στην Ελλάδα …”έτριβαν τα χέρια” τους. Απέδειξαν,  όχι απλά πως μπορούν να  επηρεάσουν  τις μάζες,  αλλά και να τις κατευθύνουν   εντελώς, ως  άβουλα όντα, ως «τάμπουλα ράζα».

Μια ομαδική υστερία, ο τρόμος, λένε οι ειδικοί, μπορεί να καταβάλουν ακόμα και υγιή άτομα και να προκαλέσει σωματικά άλγη, ακόμα και θάνατο από  πολλές  και ξαφνικές παθήσεις. Πόσο μάλλον σε ασθενείς ή σε ευπαθή άτομα, όπως ήταν τα περισσότερα που πέθαναν το 1987,  όχι από τον  καύσωνα, αλλά από τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, την ψυχική υπερένταση, την αγωνία  και τα άλλα όμοια, έκτακτα περιστατικά. Και όλες αυτές οι φοβερές παρενέργειες,  αποτέλεσμα του πανικού και της ομαδικής  σύγχυσης ,που προκάλεσαν τα αρπακτικά, οι “ύαινες”  της  πρωτοεμφανιζόμενης τότε, ιδιωτικής,  εμπορικής δημοσιογραφίας και της βιομηχανίας παραπληροφόρησης.

Ο καλός “σινεμάνθρωπος”  Γούντι ΄Αλλεν  με την ταινία  του  “Τo Rome with Love», έδωσε μια εξαιρετική και άκρως αποκαλυπτική εικόνα για τη δύναμη επιρροής  που έχει στις μάζες  η εγκληματική χρησιμοθηρία  των ιδιοκτητών της βιομηχανίας παραπληροφόρησης-  ακροάματος-θεάματος και των υπαλλήλων τους δημοσιογράφων, «ο καλύτερος των οποίων έχει σκοτώσει τη μάνα του», όπως λένε οι ίδιοι στο συνάφι τους.

Ας δούμε-θυμηθούμε  εκείνη τη σκηνή από την ταινία με τον υπέροχο  Ιταλό κωμικό Ρομπέρτο Μπενίγκνι:

 

(https://www.youtube.com/watch?v=HhPW6cnNUf8)


Roberto Benigni

Roberto Benigni Picture

Υ.Γ. Ζητήσαμε  πρόσφατα  από πολλά ραδιόφωνα της εποχής, που λειτουργούν ακόμα από τότε ή άλλαξαν ιδιοκτήτη ή επωνυμία, να μας επιτρέψουν να ηχογραφήσουμε από τα αρχεία τους τα  έκτακτα δελτία ειδήσεων και τις διαφημίσεις   εκείνης της φοβερής παραπληροφόρησης.  Ουδείς απάντησε. ΄Οταν επανήλθαμε με απειλή πως θέλουμε να τα υποβάλουμε με αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου πάγου,  2  απ΄αυτά  απάντησαν,  αλλά αρνητικά, επειδή δεν υπήρχαν…αρχεία στο σταθμό από εκείνη τη χρονιά ,δικαιολογήθηκαν. Όμως, όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει κρατικός ή ιδιωτικός σταθμός (ραδιόφωνο, κανάλι) και μάλιστα “δημοτικά”,  που να μη διαθέτουν αρχείο εκπομπών τους από την αρχή της λειτουργίας τους.  Πανάθλια φάρα! Χείριστοι  εγκληματίες!

 

 2. ΕΡΩΤΗΣΗ

από @  YNDYMEDIA


Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Οι ηθικοί πανικοί των ΜΜΕ είναι διαχρονικό ζήτημα και κρατάνε τη σκούφια τους πολύ πίσω και από το 1987.
Τελικά ο αριθμός (1200-1500) των νεκρών εκείνων των ημερών είναι πραγματικός ή φανταστικός; Έχεις βρει κάποια αξιόπιστη πηγή (πέρα των ΜΜΕ) που να το αποδεικνύει; Αν, εν τούτοις, ισχύει που εκτιμάς ότι οφείλετε, αν όχι στον καύσωνα;

                                                    ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1.Η  διασταύρωση του αριθμού των νεκρών είναι από την εποχή εκείνη, επειδή η  τότε κυβέρνηση έδινε μάχη να κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των θυμάτων. Τα θρασίμια («μικρόφωνα και κονδυλοφόροι»  έδιναν τότε αριθμό νεκρών 1.500. Η κυβέρνηση που ήθελε πάση θυσία να τους βγάζει λιγότερους ,για να μειώσει και την ευθύνη της, που σήμαινε «πολιτικό κόστος», έδινε τον επίσημο αριθμό 1.300. Πρέπει να μείνουμε σ΄αυτόν.

2.Οι τόσοι νεκροί σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται στη ζέστη των ημερών, αλλά στον πανικό, την ανασφάλεια και τη σύγχυση που προκάλεσαν ,κυρίως στους βαριά ασθενείς,  τα πρωτοεμφανιζόμενα τότε ιδιωτικά και δημοτικά ραδιόφωνα. Η παραπληροφόρηση ήταν πρωτοφανής. Μιλούσαν για…φονικό καύσωνα  και  μολυσμένη ατμόσφαιρα, που σίγουρα δε θα μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν οι ευπαθείς ομάδες! Τα έχω ακόμα στα αυτιά μου εκείνα τα υστερικά ξεσπάσματα  από τα ραδιόφωνα.

 Αν είσαι καρδιακός ,βαριά άρρωστος, αδύναμος, πανικοβάλλεσαι. Χάνεις τις δυνάμεις σου, παραδίνεσαι. Η ψυχολογία και η ψυχιατρική έχουν μιλήσει με πολλή ακρίβεια για τις συνέπειες της αυθυποβολής, του πανικού, της σύγχυσης και του σοκ. Να θυμίσουμε τί έγινε στην Αμερική πριν χρόνια, όταν  ένας (αστειευόμενος) εκφωνητής ραδιοφώνου, μετέδωσε πως ήρθαν στη γη…εξωγήινοι. Ο μέγας χαμός! Το ίδιο, όπως  όταν ποδοπατούνται σε ένα πλήθος άνθρωποι  (γήπεδα, τζαμιά, κ. α), αν υπάρξει πανικός και σύγχυση. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από εμφράγματα και πανικό!

 Αυτό, ακριβώς, συνέβη τότε, το 1987 στην Ελλάδα και ΠΟΤΕ άλλοτε μετά. Πανικοβλήθηκαν άπαντες και όχι μόνο οι ασθενείς,  με τα έκτακτα δελτία παραπληροφόρησης και την υστερία των δημοσιογραφίσκων.   Κι αυτός ήταν  ο λόγος που αργότερα   με αναγκαστικό, δεσμευτικό νόμο δίνονταν πια από το υπουργείο υγείας οι συμβουλές για προφύλαξη από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Καθαρό έγκλημα. ΄Εφαγαν τους ανθρώπους αυτοί οι λυκάνθρωποι, που τους λέμε δημοσιογράφους. Και όχι μόνο αυτούς.