Υπάρχουν εισαγγελείς στον ΄Αρειο Πάγο να στείλουν φυλακή το Χρήστο Ράπτη και το λοιπό αληταριό της παραπληροφόρησης-προπαγάνδας του καθεστώτος:

1. Άρθρο 187 Διασπορά ψευδών ειδήσεων

. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις,

τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή  χρηματική ποινή.

 

 

2.  Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της από την έγκυρη επιθεώρηση Economist.

efimerida.gr”

 

H Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον δείκτη business environment index της Μονάδας Μελετών και Ανάλυσης (Economist Intelligence Unit – EIU) για την περίοδο 2024-28.

Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 34η θέση διεθνώς, έχοντας κάνει άλμα 28 θέσεων από την 62η θέση που βρισκόταν κατά την περίοδο 2014-18.

Ο Economist αποδίδει την βελτίωση αυτή «στον αντίκτυπο των πολιτικών της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της και έχει ήδη προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, μειώσει τους φόρους και ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Economist επισημαίνει στην ανάλυσή του ότι, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, η βελτίωση στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μία χώρα οδηγεί σε αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ, των συνολικών επενδύσεων και των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων για τα επόμενα 5 χρόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αναφέρει ότι στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως η Αργεντινή και η Ινδία, «αναμένουμε τις σημαντικότερες βελτιώσεις σε επίπεδο πολιτικής, επενδύσεις σε υποδομές ή την αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών».

****

Αυτό κι αν είναι ΄Υβρις!  Η ΜΟΝΗ  πραγματικότητα της Οικονομίας είναι  η καταβαράθρωσή της  και η συνακόλουθη δεύτερη χρεοκοπία της χώρας που ήδη  βρίσκεται εντός των τειχών.

 Αυτά  αποσιωπούν   και    συγκαλύπτουν   η βιομηχανία παραπληροφόρησης-προπαγάνδας , όχι μόνο η εξαγορασμένη  από το καθεστώς , αλλά  σχεδόν το σύνολο του γκεμπελικού μορφώματος.   Πλην, όπως συμβαίνει, πάντα, ελάχιστων (για ξεκάρφωμα περισσότερο) και  κατά καιρούς, αναφορών στο  τραγικό οικονομικό αδιέξοδο,που βρίσκετια η χώρα,  όπως τα  παρακάτω δύο κείμενα που αναδημοσιεύουμε.

Κατά τα άλλα… άκρα του τάφου σιωπή!

Εισαγγελέας ακούει;    Πώς  δεν ακούει. ΄Όπως, ακριβώς   και το 2008, όταν  στέλναμε από εδώ , ίδια, όπως σήμερα,  απεγνωσμένα  SOS για την  πρώτη εκείνη χρεοκοπία.  «Αγρόν ηγόραζαν”. Και τότε και σήμερα.

Αυτή είναι η Ελλάδα. Και όχι μόνο σήμερα. Καταδικασμένη να πεθάνει.  Μόνη ελπίδα , μήπως  και αναστηθεί εκ νεκρών  κάποια εποχή, ως εκ θαύματος.  Δύσκολο, βέβαια, δοθέντος πως ο “θεός της Ελλάδας” δεν υπάρχει πια, όπως μια εποχή  που τον χρειαζόταν να… βάλει (πάλι) το χέρι του.  ο Γέρος του Μωριά,  για να τη σώσει.  (“Τί έχεις Γιάννη, τί είχα πάντα”.)

Γράφαμε πρόσφατα:

“…τρώγοντες και πίνοντες, γαμούντες και εκγαμίζοντες”!

Δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Moody΄s: Συνέτριψε το κυβερνητικό αφήγημα της εύρωστης οικονομίας – Δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Ο οίκος δεν προχώρησε σε αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην τελευταία αξιολόγηση με αποτέλεσμα το ελληνικό αξιόχρεο να παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές της οικονομίας (stable outlook).

ΕΛΛΑΔΑ  17/03/2024
Σε ρυθμούς Αποκριάς η χώρα: «Βούλιαξαν» Πάτρα και Ξάνθη, «μικρή Βενετία» το Ναύπλιο

.iefimerida.gr

***

Αν βούλιαξε κάτι, και όχι όπως το εννοεί ο αρχιΓκεμπελίσκος Χρήστος Ράπτης στη φυλλάδα του,  δεν είναι  οι αποκριάτικες πόλεις της Πάτρας, του Ναυπλίου και της Ξάνθης.  Η Ελλάδα ολόκληρη έχει πέσει στα Τάρταρα . Και   τούτη τη φορά είναι αδύνατο να σηκωθεί.

Αλλά, αυτοί που σήμερα με τα γλεντοκόπια τους,  δίνουν άλλοθι στην αισχρή προπαγάνδα για την πέτσινη ευημερία της χώρας, οι ίδιοι αύριο θα ζητούν να  τους “σταυρώσουν”, να τους “κρεμάσουν ανάποδα”  στο Σύνταγμα.   Κι αυτό το  «αύριο»  δε θα είναι μακριά.

Τώρα, ως άφρονες .  ξαναπαίζουν  στο ίδιο έργο.  “…ώσπερ γαρ ήσαν εν ταις ημέραις ταις προ του κατακλυσμού τρώγοντες και πίνοντες, γαμούντες και εκγαμίζοντες, άχρι ης ημέρας εισήλθε Νώε εις την κιβωτόν, και ουκ έγνωσαν έως ήλθεν ο κατακλυσμός…”.

  Η πρώτη είδηση σήμερα, και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ, χωρίς απόσυρση,  θα έπρεπε να είναι  η αξιολόγηση του οίκου Moody΄s που είχε ως αποτέλεσμα το ελληνικό αξιόχρεο να παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.  Και μαζί, έγινε συντρίμμια και  το ετοιμόρροπο  εποικοδόμημα της απάτης.  Κατέρρευσε,  ως χάρτινος  πύργος  από τη μια στιγμή  στην άλλη,  ο μύθος ,που φτιάχτηκε με παχυλές αμοιβές στους ανταποκριτές  2-3 ξένων φυλλάδων και του ντόπιου αληταριού στο Γκεμπελιστάν  για την… τρομερή και φοβερή ανάπτυξη της χώρας!   «Πάσα θάμα τρεις ημέρες. Το δικό τους…τέσσερεις».

Κι ακόμα, το μεγάλο πανηγύρι δεν άρχισε.  Πού θα κρυφτείτε τότε, “Αλαφούζοι” με τα …Πορτοσαλτάκια σας;  Αλλά και σείς, ακόμα αισχρότεροι , “Βαξεβάνη” και “Παππά”;

Κανένα  από τα  καλοπετσωμένα  γκεμπελικά  μέσα της προπαγάνδας του καθεστώτος, δεν ανάφερε την είδηση για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.   Αλλά και οι νεροκουβαλητές του στα λαθρόβια έντυπα της αριστεροφροσύνης, την πέρασαν (όσοι το έκαναν)  στα ψιλά. Προηγείται  ο …Μίχος που σαρώνει σε πόντους μπόχας  στις ίδιες χωματερές, εδώ  και μήνες.  Για τέτοια ενημέρωση,μιλάμε.

Το 2008, τα ίδια έκανε πάλι ο Χατζηνικολάου ,ο Τράγκας,  ο Τριανταφυλλόπουλος,  ο Πρετεντέρης.  ΄Ολη η  γκεμπελική  μαφία  της εποχής. Η χώρα είχε  χρεοκοπήσει και οι γλοιώδεις  αυτοί αρουραίοι, έγλειφαν πατόκορφα τους υπεύθυνους της οικονομικής κατάρρευσης στην κυβέρνηση του «ανιψιού» , του Πάκη και το Αλογοσκούφη.

Δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Σήμερα, απολαμβάνουν τα αργύρια της προδοσίας  (και όχι μόνο  αποκλειστικά εκείνα) στις  βίλες των Βορείων Προαστίων.  Όπως και εκείνοι που τους αντάμειψαν για τη σιωπή και την κάλυψη τους εγκλήματος. Άλλος στη Ραφήνα και   άλλοι. αλλού.  Και  πάντα σε μέρη με…φρέσκες τσιπούρες!  Ο Αλέξης Τσίπρας, φρόντισε γι΄αυτό.   Η «ομερτά»  της ατιμωρησίας του «Κωστάκη», κάλυψε ΟΛΟΥΣ τους δράστες του εγκλήματος της πρώτης χρεοκοπίας.

Κάνει πάλι τα ίδια ο π. αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα. Στη δεύτερη χρεοκοπία.   Συγκάθεται στα  τραπέζια  με  τους  ενόχους,  τους παρέχει άλλοθι και άφεση,  αντί να ζητήσει την κεφαλήν τους επί πίνακι  («παλιά μου τέχνη κόσκινο») .   Φτιάχνει το νέο ίματζ ,που θα χρειαστεί αργότερα ,για να τον χρησιμοποιήσει το Σύστημα σε άλλους ρόλους.

Δεν τρώει σε καμιά περίπτωση ο κομματικός Λεβιάθαν τα παιδιά του στην Ελλάδα.  Η εξαίρεση του ΄Ακη Τσοχατζόπουλου, είναι η μοναδική. Τούτος «κέρδισε το λαχείο» για άλλους…γερμανικούς λόγους.

Δείτε για παράδειγμα το Λοβέρδο, το Γεωργιάδη, τον Αβραμόπουλο. ΄Όλα (και τα άλλα, γύρω στα 13), τα «καλά παιδιά» της Novartis. Κι αυτούς ανάλαβε πάλι να τους ξεπλύνει με τη «Δήλωση Μετανοίας» του  ο  Αλέξης Τσίπρας . Κι αν δε λέγεται  αυτό αισχρότητα και αφροσύνη!

Βρώμικες αυτές οι δύο φάρες  των  Γκέμπελς και  των «πολιτικών» στη χώρα μας. Από συστάσεως ελληνικού κράτους ίδιοι.

Πιο αισχρή, όμως, κι απ΄αυτούς, είναι  η μάζα.  Γλεντοκοπάει στην Πάτρα και το Ναύπλιο, την ίδια ώρα που καίγεται το σπίτι τους.  Χαμπάρι δεν έχουν πάρει (δε θέλουν) τί τους περιμένει. Και είναι αυτοί που καλύτερα το έχουν  να αυτοκτονήσουν, παρά να ζουν χωρίς «άρτον και θεάματα». Τέτοιο στερητικό σύνδρομο, αποκλείεται να το αντέξουν.

Αύριο ως Κατινίτσες, ή  θα σπαράζουν στο κλάμα και θα καταριούνται τους βιαστές τους,  έγκλειστοι  στα τσιμεντένια κουτιά τους πάλι.  Μόνο που τούτη τη φορά δε θα  φταίει ο  «κορόνα» (ούτε, άλλωστε, και την προηγούμενη  φορά έφταιγε ) . ΄Η ,  θα τα  κάνουν λίμπα για εκτόνωση στις πλατείες των νέων «Αγανακτισμένων». Και μέχρι εκεί. Δεν έχουν κότσια για παραπέρα. Με τα πρώτα  δακρυγόνα, θα κρυφούν στα καβούκια τους, για να αναλάβουν οι μπαχαλάκηδες τη συνέχεια.

Την ίδια ώρα , ο «απονήρευτος», Στέφανος Κασσελάκης   θα κληθεί να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». ΄Ομοια, η επανάληψη της Ιστορίας ,όπως τότε με τον επίσης «αφελή» Γιώργο Παπανδρέου.

Τέτοιοι Μασκαράδες . Θύματα και θύτες. Μέρα πού είναι τους ταιριάζει.  Τις αποκριάτικες στολές τους, πάντως, μη νομίζετε οι αμασκάρευτοι  πως  τις αποχωρίζονται.  ΄Ολο το χρόνο τις φοράνε.  Κι ας λένε  πως γίνονται καρναβαλιστές και καρνάβαλοι   για μια μέρα  μόνο.  Αιώνες τώρα, το ίδιο,  γελοίο  κουστούμι ο όχλος.

Τόσο μυαλό ,γνώση και «πέτσα». ΄Αξιος ο μισθός τους!

       _____________________________________

1.Η τραγωδία της ελληνικής οικονομίας: Γιατί η «σφαλιάρα» από την Moody’s δείχνει ότι τα χειρότερα έρχονται

Δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Η τραγωδία της ελληνικής οικονομίας: Γιατί η «σφαλιάρα» από την Moody’s δείχνει ότι τα χειρότερα έρχονται (upd)

Η «σφαλιάρα» από την Moody’s δείχνει ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία είναι μπροστά, καθώς μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Η Moody’s ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ του 2012… είχε δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα την περίοδο 2008 με 2010 και υπέστη σοκ αναξιοπιστίας όταν βαθμολογούσε την αναξιόπιστη Ελλάδα με βαθμολογίες Α1 το 2005.

Βαθμολογία Α1 σημαίνει 5 κλίμακες από τα ΑΑΑ την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που μπορεί να λάβει ένα κράτος.

Η βαθμολογία Ba1 με την οποία αξιολογείται σήμερα η Ελλάδα απέχει από την κλίμακα ΑΑΑ συνολικά 10 βαθμίδες.

Η Moody’s ήταν βέβαιο ότι θα ήταν τελευταία που θα αναβάθμιζε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα… οπότε η επόμενη αξιολόγηση μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο 2024 και ούτε τότε είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσει.

Η συμπεριφορά του ελληνικού ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές χρήματος από την ευρωζώνη όπως το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά τα χρήματα τελειώνουν και η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα που είναι ρυθμοί ανάπτυξης 2% και με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για το χρέος και αυτό το 2% οφείλεται ακριβώς και μόνο… στο Ταμείο Ανάκαμψης;

Η κυβέρνηση κατασκεύασε ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα η οικονομία ανθεί το ΑΕΠ αυξάνεται, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, οι τράπεζες επιτυγχάνουν υπερκέρδη αλλά όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, η Ελλάδα στηρίζεται σε πρόσκαιρους μηχανισμούς υψηλής απόδοσης που δεν θα υπάρχουν.

Ενώ όλοι μιλάνε για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται για 9ο τρίμηνο στην Ελλάδα.

Και όχι μόνο αυτό: Αν έπαυε η εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Ελλάδα αυτή την στιγμή με τα δεδομένα που έχει, είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να δανειστεί έστω ένα ευρώ από την διεθνή αγορά.

Ποιος να δανείσει μια χώρα που χρωστά περί τα 405 δισ. ευρώ κι έχει έλλειμμα της τάξης του 185%, έχοντας πουλήσει ήδη όλα τα «ασημικά», δηλαδή την δημόσια περιουσία είτε άμεσα είτε ως δικαιώματα εκμετάλλευσής της μέχρι το 2115;

Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει και το Euribor επίσης τελειώνει.

Το ελληνικό δημόσιο πούλησε τις συμμετοχές στις τράπεζες με ζημία 40 δισεκ.

Πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία που το δημόσιο έχει υποστεί τέτοια ζημιά και πρώτη φορά που το δημόσιο χαίρεται που πήρε από τα 44 δισεκ. επένδυση… 4 δισεκ. ευρώ και αυτό βαφτίστηκε επιτυχία.

2.Το τριπλό χτύπημα στην ελληνική οικονομία

Έντονος είναι ο προβληματισμός για τα μελλούμενα, καθώς υπάρχουν αρνητικά γεγονότα

in

Γιάννης Αγουρίδης

Σε αναβρασμό βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, καθότι έχουν ανακύψει ζητήματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, όσο τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η χαμηλότερη από το αναμενόμενο επίδοση στην άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ για το 2023, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών (κυρίως στα τρόφιμα) με την παράλληλη παραμονή του ελληνικού πληθωρισμού πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το «χαστούκι» της Moody’s αποτελούν έντονα σημεία ανησυχίας ενόψει μια δύσκολης οικονομικά χρονιάς. Άλλωστε και το διεθνές περιβάλλον παραμένει δύσκολο, κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί τόσο στην πτώση των ελληνικών εξαγωγών όσο και των επενδύσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η οποία αναπτύσσεται μεν, αλλά υπάρχουν αρνητικά στοιχεία για τις εξελίξεις δε.

Η αρχή έγινε όταν δημοσιεύτηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 2%, έναντι πρόβλεψης για 2,4%. Σε τρέχουσες τιμές  ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ, όταν το κόκκινο ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο και αγγίζει τα 224 δισ. Ευρώ!

Οι χαμηλότερες από τις προβλέψεις, επιδόσεις αυτές θεωρούνται ιδιαιτέρως ανησυχητικές, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Παράλληλα, κάτω από τον πήχη πέρασε και η πορεία των επενδύσεων, που «έτρεξαν» με ετήσιο ρυθμό αύξησης  4%, όταν ο περυσινός προϋπολογισμός έκανε λόγο για πάνω από 15%! Ακόμη, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8%, αφήνοντας μικρά περιθώρια για αποταμίευση στα νοικοκυριά, τα οποία διαπίστωσαν πως οι καταθέσεις τους να συρρικνώνονται τον Ιανουάριο.

Οι δυσκολίες

Όπως είναι φυσικό, το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνει το βαθμό δυσκολίας της κυβέρνησης για να σημειώσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2024, άρα και να δώσει έξτρα μπόνους σε πολίτες και ευάλωτα νοικοκυριά, όπως επίδομα Πάσχα ή να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών.  Άλλωστε, η κυβέρνηση κινείται στη λογική του να επιστρέφει…ελάχιστα στην κοινωνία. Κι αυτό όμως φαίνεται να είναι υπό αίρεση, καθότι οι υψηλοί στόχοι γι τα  πλεονάσματα στερεύουν τη δεξαμενή για τη χορήγηση έκτακτων παροχών.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως για το 2024 η κυβέρνηση βασίζει τον σχεδιασμό της σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,9%, και ο φετινός προϋπολογισμός πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του 2023, δηλαδή 2,1% του ΑΕΠ ( 1,1% το 2023), ήτοι σχεδόν 5 δισ. Ευρώ.

Οι αναφορές της Moody’s

Τα παραπάνω πέρασαν και από τα «ραντάρ της Moody’s, η οποία όχι απλώς δεν έδωσε -από την πλευρά της- την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αλλά ούτε καν αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, για τον οίκο, η ανάπτυξη δεν αποτελεί ένα απλό αριθμητικό στοιχεία. Χαμηλότερος ρυθμός, σημαίνει ενδεχομένως και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και ακόμη ένα εμπόδιο προς τον στόχο του να κλείσει το περιβόητο επενδυτικό κενό.

Είναι γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να υπολείπεται αισθητά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι στο 13% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. προσεγγίζει το 21% με 22%, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Moody’s είχε και άλλους λόγους για τη μη αναβάθμιση της Ελλάδας, όπως το ότι παραμένει υψηλός ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι παραμένει μεγάλο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς καθώς σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας είναι ναυτιλία και τουρισμός. Επίσης, ζητά να υπάρξει συνέχιση μεταρρυθμίσεων ειδικά στο δικαστικό σύστημα, αλλά και ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ισχύος.

Το πλήγμα από τη JP Morgan

Σα να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η JP Morgan να αναφερθεί στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στις ώριμες αγορές θα είναι, εκτός από εξαιρετικά απίθανη, ένας σημαντικός αρνητικός καταλύτης. Μάλιστα, την ανάλυση βάσει της οποίας το υποστηρίζει, βάζει τίτλο «μην αφήνετε μια κακή ιδέα να καταστρέψει ένα καλό χρηματιστήριο».

Αφού επαναλαμβάνει τη σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές των αναδυόμενων αγορών, η JP Morgan, σχολιάζει την εκτίμηση πολλών επενδυτών ότι 1) η Ελλάδα θα επιστρέψει στους δείκτες MSCI DM (αναπτυγμένων αγορών) και 2) αυτός θα είναι ένας θετικός καταλύτης.

«Διαφωνούμε και με τις δύο δηλώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η JP Morgan. Και αυτό διότι: 1) η μετακίνηση της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές είναι εξαιρετικά απίθανη, 2) μια μετάβαση στις DM αγορές θα είναι αρνητικός καταλύτης.

Η επιμονή της ακρίβειας

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ακρίβειας και ενός ελληνικού πληθωρισμού, οπποίος παραμάνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για 5 συνεχόμενους μήνες. Ακόμη, η Ελλάδα παραμένει δευτεραθλήτρια (6,5%) στον πληθωρισμό τροφίμων και τον Φεβρουάριο, πίσω από την Μάλτα (7,3%).

Παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε σχέση με τον Ιανουάριο και τις κυβερνητικές κορώνες για μετωπική μάχη κατά της ακρίβειας οι τιμές βασικών τροφίμων όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και οι βρεφικές και παιδικές τροφές παραμένουν στα ύψη. Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», που περιλαμβάνει και το ελαιόλαδο.

Σημειώνεται ότι στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθ’ όλο το 2023 καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής και των ακραίων κλιματικών φαινομένων. H κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», που περιλαμβάνει και το ελαιόλαδο, καταγράφει αύξηση κατά 5,18%.

Πηγή: ΟΤ